Last news in Fakti

14 Януари, 2023 14:11 4 683 55

Удари камбаната за истински журналисти

  • nexo-
  • криптовалута-
  • разследване-
  • журналисти

Момчетата от NEXO се самозабравиха. Купуваха имоти по Лазурния бряг, както студентите купуват банички в подлезите на софийското на метро

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Лакомо дупе кръв с---ре!" казваше баба ми. Каква я надробихме с криптопарите, та чак американските служби дойдоха да обискират офисите на родните IT специалисти в София. Разследването се води повече от една година. Българските тарикати от NEXO като усетиха накъде духа вятъра, избягаха от Съединените щати и си заровиха главите в Кайманските острови. Помислиха си нашите момчета, че под чадърите на райските кътчета, стават невидими и не спряха да зарибяват балъци вярващи в дядо коледни подаръци. Пуснаха малко парички на български медии, хвърлиха прах в очите на политолози и мисирки, които ги превърнаха в модел на успеха. Момчетата от NEXO се самозабравиха. Купуваха имоти по Лазурния бряг, както студентите купуват банички в подлезите на софийското на метро. Къпеха се с "Дон Периньон" и се помислиха за вечни.

През това време време американските служби търпеливо затягаха примката на приятелския кръг на "Разпасаната българска команда". За разлика от чуждите медии, нашите телевизии ни чули ни видели какво става по света, пълниха полезрението на българското общество с арести на крадци на кокошки.

Всяко чудо за три дни. Отново се прочухме по цял свят и не може повече да се захласваме само по разменени бебета.

Журналистическата професия е една от най-рискованите. Затова е и уважавана. Тази която е практикувана от хора, които поемат рисковете свързани с нея. Дано обаче не се окаже, че в България и медиите са КРИПТОМЕДИИ...

Независимо от българо-българските обвинения и оправдания, намесата на американското правосъдие ще извади на повърхността разликите между една действаща независима институция и друга привидно дремеща, но реално почиваща върху размяна на материални услуги. В САЩ няма ВСС, съставен от членове получили местата си, резултат на квоти. Американските прокурори са избрани от редовите гласоподаватели. Те отговарят пред гражданите, които са ги избрали и защитават техните интереси. Връзката между прокурори и избиратели е пряка и присъдите са безжалостни, най-вече по отношение на финансовите измами.

Най-големият измамник в САЩ - Бернар Мадофф, създал спекулативна пирамида, бе осъден на 150 години затвор. Криптофинансиста издъхна зад решетките преди да излежи цялата си присъда.

Докато във фалитите на Първа частна банка и на КТБ потърпевшите са само български граждани, случая с NEXO е различен, защото между измамените има доста американски граждани. Размера на измамите е на друго - световно ниво. Прокурорите, които по принцип защитават права и интереси на американските гласоподаватели, ще се изместят българските си колеги.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 82 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    53 20 Отговор
    Дали българският топ следовател знае какво е блокчейн. И защо държавата да плаща на чужда компания да му върши работата. Така е в 16-а губерния

    Коментиран от #12, #35, #50

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 бай ганьо 21 век

    33 4 Отговор
    няма мускалчета вече а убиткойнчета ХА ХА ХА!
  • 4 За протокола

    59 14 Отговор
    Не ми ги хвали тия "честни" американци, не Мадоф, а най-големият крупен крипто измзмник е американския евреин Сам Банкман Фрид и неговата FTX, които са основния най-голям спонсор след Соpoc на демомратичната пария и Бай Дън! Да не говорим за далаверите им с Украйна и т. н. А да, видим дали него, ще го осъдят?

    Коментиран от #44

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Объркано Атлантиче

    44 7 Отговор
    Прекрасни новини!
    Български власти обявиха, че Nexo е свързано с Русия! Сега спокойно ще могат да разследват тъмните сделки и измами, защото ако бяха евроатлантиците щеше да е голям проблем. Руснаците дали са разбрали, че дават милиони на структури и партии на Сорос!???
    Преди време се твърдеше, че раздавали на руските агенти в България по 4000 лева на месец .... значи хората на Сорос са руските агенти и са вземали много повече от 4000лв😳. Това трябва да се разследва и да бъде наказано с цялата строгост на закона! Евроатлантическите партньори със сигурност са възмутени..
  • 8 Демокрацията уби всичко

    68 6 Отговор
    в България и истински журналисти отдавна няма.
  • 9 12340

    60 0 Отговор
    "... Дано обаче не се окаже, че в България и медиите са КРИПТОМЕДИИ......"
    ..... Аааа, не!
    Те са по стария начин----КИНТОМЕДИИ!
    Кеш!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ами да

    23 6 Отговор
    Този път Чеков е прав!
  • 12 И аз

    37 2 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    това се чудя , пет години под носа им въртяли и прали сто милиарда , а те били глухи и слепи , но си вземали заплатите ? Сега , след като изчистиха своите , чужда компания да разследвала за "пред чужденците" , а огромните сметки да плаща българския данъкоплатец !
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    27 18 Отговор
    Нямате никакви обвинения срещу тази фирма!Най тежкото обвинение ,е:Нехо и играла ,като Банка.........Не знаете ли ,че всяка финансова институция има право да събира капитал от хора,които искат тя да управлява парите им.на мен лично и на фамилията ми се опитваше една с големи маникюри и къса пола "работеща" в банката наследила БВТБ,за вас Българска Външно Търговска Банка да разиграва някакви Наши пари и бях принуден да се откажа ...вежливо ,а после естественно да си спасим от там....та каква вина имат.Всяка борса има възможност да предоставя Кредит и да държи Депозити!Това го правят и заможните къщи в бг,но понеже са на хора от завършилите "симеоново+"не се разследват.дори един едноличен търговец,може да използва такъв метод като има сключен договор с Физическо лице да кажем.Лицето да играе ролята на Банкова институция ,а търговеца при условията в договор да вземе определена сума.По вашата логика би трябвало да е наказуемо даването на заем......Та освен много говорене Нямате и едно доказателство ,че тези са били пирамида,като вашите хора от ДС,създали пирамидите.Говоря за моллов,когото покрихте в норвегия или за другите агентиф на дс!Нещо да съм казал,което не е истина,а фуражки.Като ви осъдят след време.......и всички трябва да ви плащаме некадърноста????Тогава ще пишете с малки букви!

    Коментиран от #36

  • 14 карамфила

    28 8 Отговор
    Три дни,само ТРИ ДНИ са нужни на лумпена гешев да приключи случая и да замете бандитите под персийската черга.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Наивник на средна възраст

    33 2 Отговор
    Писалият статията не е запознат май с факта,че в българия чиста журналистика,от типа изучаван в институти, няма.Камо ли практикуващите този занаят,по-скоро близък до този на жреци доставящи удоволствия с/у заплащане,да рискуват нещо.Загубили живота си зарад журналистика в Бг. няма.Някоя врата(Бс),.... Тук се работи само за пари.истината на журналист не е нужна.Виж да почистваме улици/да приканваме за туй-онуй ни бива.Но да сме креативна критика на властоимащите,да отразяваме реалностите в полза на обществото ни няма.Ко да кажем за Биков и др кат него мърлячи, дет си мислят,че са фанали Бог за ..... Та освен за простотии,за ценностни неща в Бг няма журналисти.....

    Коментиран от #30

  • 17 Имааааат, имат !

    12 3 Отговор
    """""В САЩ няма ВСС, съставен от членове получили местата си, резултат на квоти. Американските прокурори са избрани от редовите гласоподаватели"""" глупости и неграмотност !
  • 18 Вижте им сайта !

    21 4 Отговор
    """Момчетата от NEXO""" имат над 50 лицензии дадени точно от САЩ ! Бивш главен прокурор в САЩ съветник и адвокат им е бил ....
  • 19 ИНТЕРЕСНО ИНТЕРЕСНО

    15 3 Отговор
    Сега този шестотин„ офисен ”планктон КОЙ ще го култивира.....апропо те даже не знаеха кво работят КОГАТО ги питаха репортерите първия ден пред къщичката😀😀😀
  • 20 Дааааааа

    23 2 Отговор
    Пуснаха малко парички на български медии, хвърлиха прах в очите на политолози и мисирки, които ги превърнаха в модел на успеха. ......Икономедия на Прокопи всич "малко парички" не са взели а бая !
  • 21 Кво е туй Лузър ма

    14 1 Отговор
    Какви са тези "българо-български" обвинения ?
  • 22 МАЯ

    27 4 Отговор
    Няма президент, парламент, правителство, разузнаване и най вече каскета гешев е в дълбока кома! Извинявам се печатните грешки, те са умишлени, не заслужават главна буква! Те са никои! Обезличиха държавата, пропъдиха и поболяха хората ,жалко за прекрасната ни природа и природни дадености1 Имаме море , пълноводна река, прекрасни планини и други забележителности! За тези 33 години ликвидираха всичко алчните мутри и олигарси!

    Коментиран от #33

  • 23 крипто

    6 6 Отговор
    Добре че стана това та биткойна тръгна нагоре и удари 20 000 долара.
  • 24 Гешев

    11 7 Отговор
    Не ми дреме от американците. Дреме ми само от шефа от Банкя. Той е моя пророк. Тия другите...... с 200.А дали ми се изстуди винцето в служебния хладилник?
  • 25 Миризлив пор

    15 1 Отговор
    Само аз ли помня, че имаше куп статии за биткойн във факти? Имаше прогнози за 100 000$ и т.н.? Добре е, кога се говори за дадени пари е добре да се каже на кой? За сега само дб излязаха, а те ореваха всичко че нямат нищо общо а Бойко има чекмедже и каскета е виновен?
  • 26 Дааааааа

    21 0 Отговор
    Nexo’s “Crypto for Ukraine” Campaign Supports Over 25,000 Ukrainians
    Jul 8, 2022......тогава не ревахте а ?
  • 27 Дааааааа

    25 0 Отговор
    100000 като на ДБ дадоха за предизборна, пак не ревахте а?
  • 28 Дааааааа

    27 0 Отговор
    лавина от позорни покупко-продажби на депутати !!!! Но тогава парите на NEXO не миришеха нали !
  • 29 Христо Грозев

    19 2 Отговор
    бая пари взе от тия мушенгии също !!!!!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Дааааааа,

    19 2 Отговор
    Атлантици мушенгии, нищо ново.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 карамфила

    23 4 Отговор

    До коментар #22 от "МАЯ":

    Това което византийци и турци не можаха да заличат за 1000 години ,герп,пп,бсп,дпс,дб,ндсв,нфсб,атака,вмро го заличиха за 33 години.На такава държава не и трябват външни врагове,вътрешните врагове са в пъти по успешни за заличаването на България.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 aз съм българче

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Достаъчно е да знае какво е пране на при и незаконна банкова дейност. Това са престъплениятав в обвинениета, а блокчейнът е едно от средствата, с които систематично е извършвано престъплението.
  • 36 Изглежда

    11 2 Отговор

    До коментар #13 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Изглежда, че дълбоко не си виждал Закона за кредитните институции.

    Коментиран от #42, #43

  • 37 Виж ти

    12 6 Отговор
    Чеков много ги разбирал нещата. Абе важно е да се пише нещо. А фактите ...Абе кой ти пита за факти. Важното е да скандално
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 дедо Герчо

    4 1 Отговор
    ВАЖНОТО Е,ЧЕ ГО ПРОЧЕТОХТЕ,ПУСНАХ ВИ ГО И НАСРЕД МЕТАТА...ХЪХЪХЪ...
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Уса

    4 1 Отговор
    Американците само контролират своите патенти а не налагат справедливост.Преди 12 години можех да осъдя всеки тарикат в сащ а днес тариката ще ме осъдиче не ме е прецакал
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ловец

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "За протокола":

    Защото ти се иска ли ? Няма честен частник, казваха едно време комунистите. При тев май е: Само аз съм честен, всички други са далавераджии. И какво значи ..."Да не говорим за далаверите им с Украйна и т. н."... КСажи, че сестра му е к-ва пък тя да си чисти името. Отдавна не вярваме на такива като теб, хвърлящи празни думи с цел промиване на мозъците. Не се хаби да пишеш. Колкото за Сам Банкман-Фрид / пише се с тире/, сам поиска обявяването си във фалит според законите на САЩ. Срещу него няма никакви законови претенции. Ама нали трябва да тролиш срещу "лошите " американци само и само да не се вторачваме в лъжците Кирчо и Кокорчо от ПП и сие. Тия си дойдоха корумпирани още от самото начало.

    Коментиран от #47

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Шо е бугарин

    5 8 Отговор
    все е измамник!

    Коментиран от #55

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Ултра къса памет

    12 0 Отговор
    Още преди години ви писах,че тези "копачки" и криптовалути са поредната измамна пирамида, ама балъци колкото щеш! Вижте само колко казина и заложни къщи имаме!
  • 49 Николай II

    3 0 Отговор
    Да кажене нещо за действието на закона "Магнитски" в България. Всичко се връща. Както виждате тъпкано.
  • 50 Грешиш!

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Така е само в 52 щат н САЩ - или по скоро колония.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 бай Ставри

    6 1 Отговор
    Сичкото ДБ и ПП на барикадата да защитим NEXO и правото да крадем и мамим всички.
  • 53 Иво

    7 3 Отговор
    Така наречените български медии са купени. От две години те слугуват на Радев ПП ДБ БКП и останалата червена пасмина. Няма да чуете критика срещу Радев или Кокорчовците и изобщо цялата мафия която ни управлява в момента. Само повтарят до прегракване за чекмеджета кюлчета пачки. Другата опорка е Гешев. До припадък обсъждат в студиата "съдебната реформа" разбирай свалянето на Гешев. Това продължава вече две години.
  • 54 президент фиаско

    3 1 Отговор
    Облаците над Радев и сие се сгъстяват. Де да имаше машина на времето . . . да върне всичко отначало. Алчин и безогледен, завистлив и злобен, Радев се оплете като пате в калчища.
  • 55 ПРАФ СИ...

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Шо е бугарин":

    Ето Защо "Сите" македонци няма как да не сте българи ... !

    Цела държава напълнихте...!
    Или "Не съм праф !? "..