Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Февруари, 2023 19:00 4 032 52

Бандера за двама

  • северна македония-
  • бандера-
  • бесарабски фронт-
  • българия-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • гоце делчев-
  • виталий портников-
  • степан бандера

На Балканите няма по-близки държави от България и Северна Македония

Бандера за двама - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бандера за двама
© Виталий Портников

Блокирани улици в центъра на македонската столица, системен срив на държавната граница между България и Северна Македония, ограничен достъп до историческата църква „Свети Спас“ и полемика в медиите... Така преминаха церемониите по почитането на известния балкански революционер Гоце Делчев - и това дори не беше юбилей, а 151-та годишнина от рождението му.

Още новини от Украйна

Именно тази годишнина обаче трябваше да стане важна част от развитието на споразуменията между България и Северна Македония за уреждане на исторически проблеми. Именно тези споразумения позволиха да бъде деблокиран процесът на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз. Всяко прилагане на тях на институционално ниво обаче води до множество конфликти, просто защото правителствените споразумения не променят разбирането на обществото за историята.

И ето един страхотен пример - рожденият ден на Гоце Делчев. За македонците Делчев е апостолът на националната свобода, основната фигура, поставила началото на борбата за бъдещия суверенитет на македонския народ. А за българите Делчев е един от най-важните герои в националния пантеон, а не македонски апостол.

Това е все едно, че наред с Украйна имаше друга държава, чиито жители биха твърдели, че Степан Бандера е апостолът на собствената ѝ национална борба и няма нищо общо с украинците. Изобщо. И ако искат да влязат в Европейския съюз, те трябва това да признаят.

Именно затова този текст изобщо не е за Гоце Делчев и не за Степан Бандера. Той е за украинската евроинтеграция

След неотдавнашната среща на върха между Украйна и Европейския съюз отново започнаха дискусии за това как ще стане тази интеграция. Малко по малко Киев започва да разбира, че ускорената европейска интеграция, при която ЕС ще си затваря очите за несъответствието на страната с европейските стандарти, е мечта. Че членството в ЕС не е кандидатура и едва ли ще бъде дадено предварително, както беше със статута на кандидат за членство в Европейския съюз. И затова ще трябва да затваряме един раздел след друг, да променяме законодателството, да демонстрираме независимост на съдебната система и антикорупционните органи.

Но има още един важен аспект, за който трябваше да се мисли още вчера - това са отношенията на Украйна със съседните страни, от чието мнение зависи процесът на нейната европейска интеграция

Ние добре знаем как Гърция блокира присъединяването на Северна Македония към НАТО и ЕС преди промяната на конституционното име. Но за близостта между Гърция и Северна Македония няма какво да говорим. Обаче на Балканите вероятно няма по-близки държави от България и Северна Македония. България първа призна независимостта на Македония, дори когато много европейски държави имаха сериозни съмнения относно този суверенитет. И въпреки това, именно България блокира преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС, докато не бъдат постигнати компромисни споразумения, разработени от трети страни.

Ето защо важна задача на украинската дипломация е да разбере какви могат да бъдат механизмите за намиране на компромиси със съседните страни, преди да научим за блокирането на процеса на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС. Разбира се, говорим преди всичко за Унгария. Но не само за Унгария. Но и за Румъния, но и за Полша. Дори в тези трудни дни на военна опасност невинната снимка на Валери Залужни под портрета на Степан Бандера предизвика буря от коментари във Варшава. И не трябва да се мисли, че след войната ситуацията с историческата дискусия ще се подобри. Не - ще става по-зле. Ето защо е необходимо да се мисли за механизма на подобряване и взаимно разбиране още днес. Ако, разбира се, утре не искаме да чакаме с години съдбата си пред отворените врати на Европейския съюз.

Източник: Віталій Портников, спеціально для Infopost Media

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    16 73 Отговор
    Русия ни разваля отношенията със Северна Македония

    Коментиран от #9, #17, #28, #44

  • 2 Е това вече е

    50 6 Отговор
    Свинец,Свинец и пак Свинец ,украсландия умир а след нея и поддръжницити
  • 3 Българин

    17 79 Отговор
    Русия е едно огромно зло и се опитва навсякъде с интриги да разделя и владее

    Коментиран от #10, #51

  • 4 НИКО

    75 7 Отговор
    БЕСАРААБСКИ ФРОНТ ХА ХА ХА ХА ХА ХА ПЪЛНИ УКРАИНСКИ НЕЩАСНИЦИ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 отшелника

    51 1 Отговор
    БОЖЕ КЪДЕ СИ ,ЕЛА ВИЖ ТОЗИ ПОБЪРКАН СВЯТ
  • 7 Добре де

    48 2 Отговор
    АМА ЧАК ТОЛКОВА ДЪЛГИ ГЛУПОСТИ НЯМА ДА ЧЕТА
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 да ве да

    48 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Напротив твоите задокеански господари и техните европудели седят зад всичко!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 "Невинна снимка"?

    42 0 Отговор
    Сириъсли? Допреди няколко дни дори "Уикипедия", но може и да го променят вече, нищо не може да изключи човек в това наше побъркано време, обявяваше Степан Бандера за военен престъпник и терорист. За мен е много странно да се кланят на човек, който всъщност никога не е бил украинец, никога не е имал украински паспорт, а има писмени свидетелства как някои в обкръжението на Хитлер са смятали бандеровци за временно удобни за техните цели, но са смятали да ги изтребят по-късно, защото "такива чудовища нямат място в цивилизацията". Може да не е точен цитат, но е приблизителен. Нещо не се връзва с нацистката им символика, която присъстваше дори на знамето от Бахмут, което Еленски занесе в американския Конгрес.
  • 14 Хихихи..

    49 2 Отговор
    Укрите са 80 години назад във времето,техният Бандера,мижаво подражание на Хитлер,не е притрябвал НИКОМУ, а те все го пъхат под носа на все още мърдащата Европа."Забравят" засега че страшната им издънка е Втори Май 2014 година и стотици милиони хора ще я помнят ВЕКОВЕ! Както НИЕ Батак..
  • 15 Утре

    32 2 Отговор
    Македонците ще ви спрат вас, защото бандера е съюзник на Хитлер, а македонците са антифашисти.
  • 16 Перо

    42 3 Отговор
    Отново джендърската колегия с измисления Бесарабски фронт! Украинския унтерменш, автор на неграмотната статия съпоставя несъпоставимо сравнение, без да познава историята! Гоце Делчев е българин по рождение, по тогавашна територия, по образование,по военна служба,по местоживеене и по народност! Сам се е определил много пъти като българин! Всичките му роднини са българи и живеят в България! Никога не е написал и една дума на македонски!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Роня

    13 4 Отговор
    Зеленски не е Бандера. Син е на муджахидин военен командир (избягал 1979 в Иран) афганистанец. САЩ се омотаха на Изток яко! Направили го държавен служител, плащали му заплати. Украинците си го избраха за Президент...
  • 19 ха ха

    31 4 Отговор
    украинската дипломация доведе до война с русия , сега ще помагат на македония да влезевъв война с българия ?

    Коментиран от #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мисирки ООД

    29 1 Отговор
    След "Бандера за двама" утре пуснете заглавие "Хитлер за трима" или "Зеленски за четирима"
  • 22 Павел Николаев

    31 2 Отговор
    Не ви ли става смешно как от Бесарабски фронт леко така се набутват в темата за Македония и Гоце Делчев ? :) Не ви ли понамирисва така леко на подкокорсване дето му се вика тука по наши ширини :)
  • 23 Роня

    20 1 Отговор

    До коментар #19 от "ха ха":

    Първо са приготвили Косово Сърбия, и ако ЕС продължи с неадекватни действия ще стане Балкански уестърн
  • 24 Адам Хилтън

    32 0 Отговор
    Само не разбрах Гоце Делчев кога е водил СС дивизии на страната на 3-тия райх, и избивал поляци и евреи? Тая част от "историята" сме я пропуснали?

    Коментиран от #26

  • 25 ами

    26 1 Отговор
    особено поляците много се радват като видят портрет на степан бандера
  • 26 Роня

    14 3 Отговор

    До коментар #24 от "Адам Хилтън":

    Гоце Делчев е българин, защото Солун е бил български град! Градът на Св.Димитър. "Солунският чудотворец" е книга, в която е описано предателството и убийството на цар Калоян, който е отишъл да си върне града! Днес град Гоце Делчев е в Родопите където е имало някога траки, чиито наследници са македонците. Знаем, че хан Аспарух обединява славяни, траки и прабългари. Е точно заради преработената история македонците твърдят, че е техен.

    Коментиран от #29, #52

  • 27 Разбрахте ли?

    13 0 Отговор
    Гоце Делчив е вече "известния балкански революционер Гоце Делчев".
  • 28 Турчин

    3 16 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Ако Царо Борис Три не беше окупирал Македония заедно с Хитлер можеше и да имате шанс да се понасяте.
    Сега сте врагове и макетата не могат да дишат българете
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 За мишките и хората

    2 24 Отговор
    В интерес на истината Украйна има исторически триения основно с Русия: името на Русия, което е откраднато от Рус със столица Киев, киевските князе и неспазения от страна на Московието военен пакт от 1654 г. Разбира се, в конфликта могат да се включат и безбройните "руски" личности, които винаги са твърдели, че са украинци (Гогол, Довженко и т.н.), но за тях конфликти не се вдигат.
    По тази линия могат да се намерят сходни дискусионни теми и с Полша, но те са в сферата на културните влияния. Там никой не краде историята на другия, за да докаже правото си на съществуване. Поляците си знаят, че в средата на XIV в завладяват чужд народ.
    Румънците и унгарците биха могли да си измислят някакви поводи за несъгласия, но те ще са само с цел материални изгоди. Словаците са душици, така че поне с тях украинците няма да имат проблеми.
    Тези анализи са хубаво нещо. Смятам, че и Украйна, и ЕС (в това число и ние) имаме изгода от кооперирането. Въпросът е, че Украйна все още е много далеч от подобна стъпка. Преди това имат да накажат Путин и да сключат мирен договор.

    Коментиран от #35

  • 31 Матей преображенски

    10 3 Отговор
    За македонските бандерилерос ,техния идол е ванчЕ Михайлов,а също и Владо Черноземски.ВМРО си е било овладяно от т. нар централисти или сепаратисти,за разлика от върховисти,които са искали царя да прати войска и да присъедини Македония.Н о както знаем ,всички тия кроежи се провалят,всичко се развива по възможно най-лошия сценарий,можело еда стане ,но при положение ,че България се придържаше здраво към Русия,както Сърбия и най-големите геополитически тайфуни нямаше да ни попречат да имаме една Велика България..

    Коментиран от #40

  • 32 Така ли?

    16 2 Отговор
    Управляващата ЕС партия - ЕНП може би харесва разни залитания към тъмни личности, като Бандера. В статията не се разбира какво общо имаме ние с Бандера - украински наци субект от втората война.

    Коментиран от #42

  • 33 Коментар

    12 4 Отговор
    Ванче Михайлов е хитлерист.Бандера също.
    При нас някакъв от Канада отвори македонски клуб с цел провокация.В Македония някакъв певец с гражданство от ФАЩ запали българския клуб.В Македония някакви по интернет правят пропаганда срещу българите,която прилича на тази,която тук ни я пишете срещу руснаците.Сценаристите са едни и същи.Целта е да има кръв и да се продават оръжия.И каквото може да се открадне...Е,ние нямаме петрол и газ и може да ни се размине.а канадците отдавна ни изнасят златото.Каквото е могло да се изнесе вече е изнесено.За органи също не ставаме,защото имаме много вродени болести,а покрай украинците се наводнихме и със СПИН.
  • 34 Некой си

    11 3 Отговор
    Най-близки сме с Турция,500 г.са взимали кръвен данък от нас,за това и на Ататюрк баба му е българка и казва крилатата си фраза,че който мрази България ,мрази Турция !
  • 35 Роня

    11 2 Отговор

    До коментар #30 от "За мишките и хората":

    Защо да го наказват ? Един исторически факт - река Днепър ! Русия, Беларус, Украйна и Кримско Ханство (през 1571, васал на Османската Империя, кримските татари превземат Москва при Иван Грозни). Преместете я, ако можете. Западната политика е разгул и пари, не съзирам никакви ценни неща. Източната е далеч по-нормална. Аз за себе си избрах Източната...

    Коментиран от #41

  • 36 Слава на Степан Бандера!!!!!

    4 14 Отговор
    Слава на Украйна!!!, Слава на храбрата и непобедима Украинска армия!!!!.🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦

    Коментиран от #38, #45, #50

  • 37 бай Даньо

    12 0 Отговор
    Бедни ми бедни Витали ! От украинска гледна точка е много трудно да се разбере българската позиция за Македония ... Изглежда и вие ще гледате ЕС през крив макарон като наши "македонци".
  • 38 Баце,

    13 0 Отговор

    До коментар #36 от "Слава на Степан Бандера!!!!!":

    Това избягвай да го казваш пред поляци! Освен ако не можеш да ги надбягаш...
  • 39 безпартиен

    5 0 Отговор
    Дали е Гоце или Георги?Ако е Георги защо се натискаме да го пишем Гоце,че северно-македонците да си го присвояват?Толкова ли нямаме историци които да проучат и докажат това?Предлагам на всички пишещи и коментиращи да наричат държавата Северна Македония,а населението там северно-македонци!

    Коментиран от #43

  • 40 За мишките и хората

    6 3 Отговор

    До коментар #31 от "Матей преображенски":

    Тук много грешиш, защото Тито излиза на нож със съветската власт през 50-те и 60-те и стопля отношения със Запада, но въпреки това антибългарската политика в Македония продължава. През това време ние сме най-послушният сателит на СССР (спомни си само чии войски нахлуват в Чехия "да сеят мир"). Политиците ни винаги са били мухльовци и не са съумявали да пазят интересите ни.

    Коментиран от #49

  • 41 За мишките и хората

    1 4 Отговор

    До коментар #35 от "Роня":

    Много ти се е омешала историята май. :)))
    Прочети какъв е статутът на Хетманата в годините между 1654 и 1767 в състава Московието, впоследствие наречено Руска империя, и ще ти се изяснят някои факти.
    А изборът Изток-Запад си е напълно твой. Поне докато си в България. Виж, ако забегнеш оттатък Черно море, не гарантирам. ;)
  • 42 За мишките и хората

    1 9 Отговор

    До коментар #32 от "Така ли?":

    Бандера е революционер, какъвто е бил Левски, Ботев и Раковски. Поляците и руснаците си имат причини да не го харесват и те се състоят главно в това, че не са искали да позволят на украинците да си създадат собствена държава. Имали са икономически интереси там (не е заради обсебващи братски чувства), а Бандера е направил всичко по силите си, за да ги прецака.
  • 43 бай Даньо

    7 0 Отговор

    До коментар #39 от "безпартиен":

    Аз също намирам че не е на място да се лигавим с това Гоце. И аз имам приятели от маалата на който казвам - Пешо , Коце, Ицо но Човеко се казва Георги Делчев официално. На Тодор Александров що не казваме Тошо че звучи по македонско!? Стига с това Гоце защото им играем по свирката на македонистите в Скопско.
  • 44 АХАХАХАХА

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    ТИ ВЕЛИЧАЙ ФАШИСТА БОРИС III ПЪК РУСИЯ ТИ БИЛА ВИНОВНА ТИ СИ ФАШИСТ ПЪК РУСИЯ ТИ Е ПАК ВИНОВНА ЛОГИКА ФАШИСТКА.
  • 45 ДО ФАШИСТА

    9 0 Отговор

    До коментар #36 от "Слава на Степан Бандера!!!!!":

    ФАШИСТЕ НАРОДЕН СЪД ЗА ВАС И НОВ НЮРБЕГ НО ТОЗИ ПЪТ В МОСКВА ЩЕ Е МЕЖДУНАРОДНИЯ СЪД ЗА ВАС ФАШИСТИТЕ.
  • 46 Шаран БГ

    8 0 Отговор
    Според историята Русия нишо не е "откраднала" от тази територия, която се сили да се нарича Украинска държава !!
    Когато татарите нахлуват от изток, московците успяват да останат настрани от набезите на Чингис хан. Истината се губи сред вековете : едни казват, че на север нямало трева за конете на завоевателя, други казват, че там е било много студено, трети казват, че московците са "бутнали" рушвет на татарите и т.н, и т.н.
    Татарите завладяват почти цялата сегашна Украйна. Всички чорбаджии от Киевска Русь, во главе с Българина-Патриарх на Църквата, ТОГАВА се изселват/ БЯГАТ / на север. България не е била още член на ЕС и НАТО, че да избягат по нашите земи – щяхме да бъдем Велика Русия, ама ха де , пуста орис !! И после се"подлагат"на Московците - с имане, със име, с религия За Руска държава се чува едва през 11-я век.
    И както СЕГА смелите украинци "коленичат" пред Запада, така НЯКОГА са се подложили и на московците !!!
    На смелия, борчески, страдал през вековете украински народ /също като българския / много му прилича да е РОБСКИ НАРОД !! И В.Зеленски се старае – "пука му на черупката" за украинския народ !! Не е тайна за никого, че корупцията сред киевската върхушке е ОГРОМНА, но Запада си трае –"текат му лигите" за украинските природни богатства !!
    Хубаво е все пак да се уважава истирическете правда !! Не е възможно ВСИЧКО да се фалшифицира ...........
  • 47 Нелепо сравнение

    6 1 Отговор
    Е сравнението между Гоце Делчев и Степан Бандера!.Има исторически извори,документи,разкази на сестрите и бащата на Гоце Делчев,рожденото му свидетелство,родния му град Кукуш и работата му като учител по Български език,както и писма до другарите му,в които той СОБСТВЕНОРЪЧНО се е самоопределял като Българин!Не е такъв въпроса със Степан Бандера.Той може и да е апостол на Украинския народ,но НЕ Е ЕТНИЧЕСКИ РУСНАК!Малка разлика,но МНОГО СЪЩЕСТВЕНА!И тук изобщо не става дума за личности,а за КРАЖБА на национална самоличност и за подмяната й с друга.Все едно някой да открадне паспорта на г-н Портников на някое летище и да се представя за него с всичките последствия от това!
  • 48 Къде си вреш

    6 1 Отговор
    македоно-осраинската гага, бе портнуха
  • 49 За мишка...

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "За мишките и хората":

    Ти ,от къде изникна!!?? "Световен
    исторически" специалист... та за
    бандера...бил като Левски..!!! Как
    ще сравняваш един убиец и бан
    дит,убивал не само руснаци и по
    ляци,но и много "украинци".Той е
    обикновен НАЦИСТ....и спри да
    пишеш простотии!!!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 !!!!!!

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Роня":

    РОНЯ, грешиш. Македонците не са наследници на траките. А обратно. Траките и римляните унищожават античната Македония и античните македонци.Македоните известни също като антични или древни македонци, са населението на изчезналата антична държава Древна Македония, възникнала на Балканите и установила господство над Древна Гърция, Древна Тракия, Древен Египет, Персийската империя, Бактрия и др. в ІV в. пр. Хр.
    Според някои историци това е народ, образуван при налагане на името на Македонското царство над преобладаващата бригийско – тракийска маса, смесена с илири, пеони, дорийци и еолийци (последните две народности са едни от съставните части на елините, а пеоните имат тракийски произход), или дори още едно от тракийските племена. Съвременните им древни гърци не са приемали македоните за „елини“ и техните царе и както посочва Демостен, те са смятани за варвари