Last news in Fakti

16 Февруари, 2023 21:00 2 541 25

Обръща ли се Сърбия на запад?

  • сърбия-
  • русия-
  • нато-
  • александър вучич

В началото на месеца не кой да е, а самият сръбски президент Александър Вучич обяви, че Белград трябва да продължи преговорите с Косово за нормализиране на отношенията в рамките на последния международен мирен план

Обръща ли се Сърбия на запад? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Напрежението между Сърбия и Косово само по себе си е сериозна външнополитическа тема, но сякаш е орисано да стои в сянката на друго събитие - първоначално на войната в Украйна, а през последните дни - на земетресението в Турция и Сирия. Отделно, сагата ни с Република Северна Македония също допринася новините от Белград и Прищина да остават често в миманса.

А беше време, когато конфликтът в Косово прикова вниманието на целия свят. За нас дори се превърна в "печеливш билет за влизане в НАТО" - смята се, че даването на въздушен коридор от страна на България през пролетта на 1999 година е потвърдило приема ни в Алианса. Оттогава ситуацията там не е толкова кървава, но е достатъчно взривоопасна. И определено заслужава внимание.

До съвсем скоро се смяташе, че ребусът там е нерешим - в Белград няма политик, който да е склонен на такива отстъпки спрямо Прищина; дори и да се появи такъв, той вече няма да е политик, а може и да не остане жив. Само че...

В началото на месеца не кой да е, а самият сръбски президент на Александър Вучич обяви, че "Сърбия трябва да продължи преговорите с Косово за нормализиране на отношенията в рамките на последния международен мирен план, за да следва пътя към членство в Европейския съюз". Няколко дни по-късно премиерът на Косово Албин Курти заяви, че приема мирния план, предложен от ЕС, макар и със забележки - насочени към исканията за даване на повече права на косовските сърби, включително и създаване на Асоциация на сръбските общини.

Задава ли се косовски хепиенд за Западните Балкани? И, което е още по-интересно - обръща ли се Сърбия "на запад", след десетилетия на "търкания" с ЕС и САЩ (стигнали дори до бомбардировки от страна на НАТО)?

На първия въпрос е рано да се отговори. Заявеното (и от двете страни) желание за намиране на изход е необходимо, но не достатъчно условие. Твърде остри са подводните камъни на евентуалното споразумение, а десетилетия противопоставяне трудно могат да бъдат превъзмогнати току-така, само защото "от Запад" са им казали, че така трябва. Или заради все още имагинерното "европейско бъдеще". Особено в контекста на проблемите, които изпитва самия ЕС (енергийна криза, инфлация), а също и сигналите на слабост, които Брюксел излъчва на геополитическата сцена. Някак си в последно време и "европейската перспектива" започна да девалвира и съвсем не е толкова атрактивна, колкото в края на миналия и началото на този век, когато България например, беше в положението на Сърбия и Косово.

Вторият въпрос обаче насочва към размишления.

В края на януари отново Вучич, заедно с отиващия си чешки президент Милош Земан, осъди руската агресия срещу Украйна. Същият Земан, който дълго време беше възприеман като проруски държавник, създаващ дисонанс в "европейския хор" по отношение на Кремъл. Едно към едно с Вучич и Сърбия като цяло, впрочем.

Ако се върнем още по-назад, ще си припомним колко ентусиазиран бе сръбския президент при откриването на газовия интерконектор между България и Гърция и как, по думите му, следващото подобно съоръжение трябва да свързва България именно със Сърбия. Респективно, и страната му да се "еманципира" от руския газ. Наскоро, първата копка на българо-сръбската газова връзка вече беше факт.

Всички тези "европейски" сигнали от страна на Сърбия, която години наред бе смятана за най-верния съюзник на Москва в Европа, следва да се вземат под внимание. Но също така и не бива да ни изненадват.

В края на миналата година загатнах, че "европейската перспектива" на Белград изобщо не е за подценяване и припомних, че исторически Сърбия има традиционно добри отношения със Западна Европа (и САЩ), а последните десетилетия на относителна изолация са по-скоро изключение. Поставянето на западната ни съседка на "европейски релси" не бива да ни учудва, макар засега сигналите да са основно еднопосочни. В Брюксел, Париж и Берлин (а и във Вашингтон) със сигурност отчитат този "завой" на сръбския държавен глава. И е въпрос на време той да бъде признат от Евросъюза. (А ако случайно не стане така, вината би била изцяло на Европа - да изпусне този исторически шанс за консолидиране не само на Балканите, но и на континента въобще.)

Разбира се, "европейската перспектива" на Сърбия не означава автоматично и "евроатлантическа". Темата "НАТО" е изключително болезнена за сърбите, както каза тези дни самият Вучич. Но опитите за излизане от руската орбита са безспорни.

Последното в никакъв случай не означава скъсване на връзките между Белград и Москва. Димът от скандала за връзката между "Вагнер" и Сърбия едва ли е без огън, а че по отношение на българо-македонския спор двете страни играят в един отбор (този на Скопие) е повече от очевидно. Все по-видима става обаче сръбската геополитическа гъвкавост, демонстрирана напоследък. От която можем да се учим, впрочем.

Александър Вучич създава впечатлението, че се опитва да лавира между Москва и Брюксел. Винаги с Европа, никога против Русия, ако направим аналогия с онази фраза (приписвана) на цар Борис III през Втората световна война. Странното е, че го прави точно когато отношенията между ЕС и Руската федерация са в най-ниската точка, но в средно- и дългосрочен план този ход може да донесе позитиви на Белград.

И ако/когато това се случи, за нас ще остане горчивото сравнение, че докато сърбите са си оплели кошницата, ние не сме успели да спечелим подкрепата на Европа в споровете ни със Скопие.

А днешната сръбска дипломация дори не е по почина, приписван на Никола Пашич...*

*Според легендата, някога сръбският министър-председател Никола Пашич е казал на сръбския посланик в Цариград, че "политика се ради или со паре, или со дупе. Паре нема - действайте!"


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    16 25 Отговор
    След Хитлер,усташите,Косово и американските бомби има ли мерак да се "обръща" към вашия Запад,как смятате?

    Коментиран от #9

  • 2 Факт

    37 20 Отговор
    Сърбите видяха че шанса да си върнат Косово със сила е минимален.Разчитаха на Русия ама тя затъна в Украйна.Сърбите са хитри и сега с мръсна газ ще се юрнат към ЕС.И ще ни задминат ако ние продължаваме да сме руска марионетка.

    Коментиран от #6, #15, #25

  • 3 ОБРЪЩА СЕ

    9 18 Отговор
    ................С ГРЪБ......!

    Коментиран от #5

  • 4 Да бе

    27 13 Отговор
    Всеки ден по платените медии се пишат неща, които са страшно далеч от истината.
  • 5 Славей

    12 8 Отговор

    До коментар #3 от "ОБРЪЩА СЕ":

    Да, ще го поема. Навежда се.
  • 6 Абе заспалко..

    21 23 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Каква "руска марионетка" си,след като си 100% американска колония?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 По-добре

    13 2 Отговор
    Да се обърнат на Запад, че в другата посока ние сме им най-близко.
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    17 5 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":

    С приемането на новата югославска конституция през 1974 г. Косово получава фактическо самоуправление. Правителството на провинцията въвежда албанска учебна програма в училищата в Косово, набавени и поставени в употреба са множество учебници от управляваната по това време от Енвер Ходжа Албания.
    По-късно, великосръбският национализъм на Милошевич, който отнема автономията на Косово, довежда до кървавите конфликти.

    Коментиран от #19

  • 10 Гутьо

    11 20 Отговор
    Ако искат да ядат насекоми и червей да се обръщат . Ние се борим да излезем от колониалното робство на запада те искат да влизат.

    Коментиран от #13

  • 11 Сърбите са неофашисти и национал шовинис

    18 4 Отговор
    Сърбия неможе да живее сама. Западът си отгледа Франкенщайн, като подари на сърбите Велика Сърбия, маскирана като Югославия. Сърбите си повярваха в собствените митове и легенди, че са "небесни народ". Лъжите написани от ултранационалиста и шовиниста Гарашанин, са свято слово за тях. Той пише, че "сърби живеят от Драч до Варна". Западът трябва да покаже твърдост и да престане да финансира и толерира лицемерните сръбски политици.
  • 12 Токсик

    9 18 Отговор
    Братята сърби ненавиждат терористите от НАТО и ЕС в червата ! Както, впрочем, и ние !
  • 13 ТИР

    10 14 Отговор

    До коментар #10 от "Гутьо":

    И най гнусното е че ЕС няма да обозначава храните в които ще поставя тези насекоми,ларви и червеи,,,,
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Коментар

    6 18 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    От 30 години нямахме общо с Русия освен взаимноизгодна търговия.Нищо повече.От 30 г. сме под влияние на САЩ.
    Спри да преписваш укро пропаганда,защото изглежда смешно!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ТИР

    5 14 Отговор
    Въпроса не е в обръщането, Сърбия се развива с бързи темпове имат поне три завода за автомобилни гуми , в момента Линг Лонг им правят още един в град Зрвнянин.строят си магистралата в посока черна гора , та мисълта ми е че с парапет матерял няма да стане унас,,,,
  • 18 Уса

    5 4 Отговор
    Обръща се в мечтите на соросоидите.Някои си мислят,че като живея в Америка трябва да подкрепям Сорос,нищо подобно 80% от американците мразят Джордж Сорос и делата срещу неговите фондации и компании са хиляди.Едни печелят а други забавят,но истината за извергастрисърца ще победи.Точно в сащ се научих да мразя сорос преди това дори не знаех,кой е и за какво се е борил,но в сащ рабрахчеебоклук
  • 19 Хихихи..

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И с Македония е същото,що се сърдим че ни мразят?

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Клъцнат

    4 0 Отговор
    Вучич е сръбският Боко - барба Гянис. Това му е наследство от Тито дето въртеше дилника и на изток,и на запад. Ама шията му е като на жирав и сърбите лесно ще му я клъцнат.
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Хихихи..":

    Рeпубликa Мaкeдoния ce oтдeли oт Югocлaвия пo мирeн път зaщoтo ни МРAЗEХA. Вcякaкви припиcвaни зacлуги нa Бългaрия зa мирнoтo oбocoбявaнe ca фaнтacмaгoрии.
    Cигурeн cъм, чe кoгaтo в РCМ oтнoшeниeтo към нac ce oбърнe към пoдoбрявaнe, aлбaнцитe щe бъдaт пoдтикнaти дa нaнecaт удaрa cи там.
    В Бългaрия дocтa хoрa ca изнeнaдaни oт дeйcтвитeлнoтo пoлoжeниe нa нeщaтa в РCМ. Тoвa e кaтo eдин вид шoк зa мнoзинa бългaри, нo пo-дoбрe e дa ce знae рeaлнocттa.
    Чacт oт хoрaтa тaм, дoри иcкaт пaк дa ce върнe Югocлaвия…………
    Тoвa пoтвърждaвa, чe……aвтoритeтнa и прocпeрирaщa Бългaрия,щe върнe мaкeдoнцитe към иcтинaтa , e вeрният път. Другoтo e връщaнe към 50 гoдишнитe бeзплoдни уcилия нa Бългaрия. Нe иcкaм дa пoвярвaм, чe тoвa ce прaви мoжe би cъзнaтeлнo с разните му договорки за авиолинии .
  • 23 Лекар

    2 1 Отговор
    Русофилистията води до необратимо затъпяване,от хомо сапиенс индивида бързо деградира в русофилос приматос,наблюдават се животински привички, лош дъх на прокиснато,не умно църкане по форумите и като цяло доста нехигиеничен външен вид !!!
  • 24 Ицо

    1 0 Отговор
    Обръщане на запад е по-скоро обръщане на изток и то към България. Всички енергийни източници ще минават през нас - руски газ, азербайджански газ, втечнен газ от танкери, ток от АЕЦ, китайско карго....ние сме Запада.
  • 25 скоор

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    И ние трябва да си искаме Македонията да ни я върнат!
    Косово е Сърбия
    Македония е България!
    Хайде Американци и Европейци .- връщайте ни я !!!