Last news in Fakti

23 Февруари, 2023 11:01 1 048 6

Вучич: На срещата в Брюксел ще се придържаме към червените си линии по въпроса за Косово

  • сърбия-
  • косово-
  • александър вучич-
  • албин курти

Държавният глава подчерта, че Сърбия, както и той самият, са общували лично с международните представители във връзка с нелегалния строеж на полицейски бази в Северно Косово

Вучич: На срещата в Брюксел ще се придържаме към червените си линии по въпроса за Косово - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че на срещата на високо ниво в Брюксел в понеделник ще се придържа към червените линии по въпроса за Косово, за които говори по-рано в парламента на Сърбия, съобщи сръбската национална телевизия РТС, цитирана от БТА.

„Въпреки че разбирам притесненията ви и ни предстоят много тежки нощи, Сърбия ще се придържа към онова, което казах в Народната Скупщина – без значение какво и без значение как“, каза Вучич на пресконференция по случай откриването на Международния туристически панаир в Белград вчера.

Трите червените линии на Сърбия по въпроса с Косово са изпълнение на подписаното Брюкселско споразумение, непризнаване на независимостта на Косово и непозволяване на приема му в ООН, както и осигуряване на безопасността на сърбите в Косово.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Жозеп Борел организира в понеделник, 27 февруари, среща на високо равнище в рамките на диалога между Белград и Прищина в Брюксел. Участие в срещата са потвърдили президентът Вучич и премиерът на Косово Албин Курти.

Вучич подчерта, че Сърбия, както и той самият, са общували лично с международните представители във връзка с нелегалния строеж на полицейски бази в Северно Косово.

„Да, лично съм го правил в разговор с хора от (мироопазващите сили на НАТО в Косово) КейФОР и с Мирослав Лайчак (специалният представител на ЕС за диалога Белград-Прищина) и Борел, и с всички международни представители, с които съм разговарял“, каза Вучич.

На въпрос дали Мирослав Лайчак е предоставил списък на Белград и Прищина с неизпълнените изисквания от 2013 г., Вучич отговори, че все още не е получил нищо, но вероятно ще получи на срещата в понеделник.

„Всички знаят, че същината е Съюзът на сръбските общини – или ще създадете ССО, или благодарим ви много, тук няма някаква голяма философия“, каза Вучич.

Относно отношението на Сърбия и президента Вучич към войната на Русия в Украйна, той подчерта, че Сърбия също иска мир.

„Какъв е проблемът в отношението на Сърбия, освен че не иска да засвидетелства неприятелско отношение и към Руската федерация? Искаме мир, това е желанието на Сърбия и това е политиката на Сърбия – такава е била и такава и ще остане“, каза Вучич.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    2 8 Отговор
    Вучката скоро ще поиска компенсации от Краварника и ще ги получи, да видим само, в коя посокоа ще поиска, че с последните препратки, че нямало такова нещо като българин..
  • 2 Руска култура

    3 4 Отговор
    Хващат се за кобура
    И викат: Ура,Ура.....
  • 3 Хлъзгав

    5 2 Отговор
    Както винаги,такава е "Югославската политическа школа" и нейния девиз - "И тук ми е добре и там ми е добре"
  • 4 преди доста време бах писал че

    9 3 Отговор
    Вучо е американски агент като нашите плазмодии... оказах се прав.

    Коментиран от #5

  • 5 Хахаха

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "преди доста време бах писал че":

    Прави го с отвращение.
  • 6 йхнкхйких

    6 3 Отговор
    Колко гнусно завучи името Брюксел
Новини по държави: