Last news in Fakti

20 Февруари, 2023 19:00 1 763 28

Полша: има ли Европа нов политически център

  • полша-
  • русия-
  • украйна-
  • европейски съюз

Варшава е инвестирала много средства в собственото си въоръжение и днес възприема САЩ като единствен свой надежден партньор

Полша: има ли Европа нов политически център - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Войната на Русия срещу Украйна промени международната роля на Полша. Дълго време критикувана като проблемна страна в ЕС, Варшава вижда себе си като новия център на Европа.

Новият център на Европа е Полша. Така обичат да гледат на света жителите на Варшава, пише АРД в статия за настроенията в източната съседка на Германия. Дълги години, редом с Унгария, на страната последователно се гледаше като на проблемното дете на Европа. Поводите за това бяха многобройни, а повечето от тях и основателни - намесата на правителството в независимостта на съдебната власт, отказът за приемане на бежанци (с изключение на украинците - бел.ред.), т. нар. свободни от ЛГБТИ зони. Европейската комисия замрази и милиарди евро за Полша.

Но тонът напоследък се променя. Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен неколкократно благодари на страната за приемането на украинските бежанци. А премиерът Матеуш Моравецки обясни с увереност как си представя Европа след войната: "Полша е готова да се превърне в ключов елемент на постимпериалистическа Европа", каза той. "Не е достатъчно да победим Русия. Необходимо е да се изгради свят, в който вече няма място за руския империализъм и колониализъм, за руското господство." Моравецки в прав текст заяви още, че Полша е готова да сподели отговорността за формирането на новия световен ред.

"Всеки ден се усеща как центърът на тежестта се премества от Германия, където беше през Студената война, към Полша, към Варшава", заяви и генерал Раймунд Анджейчак, началник на Генералния щаб на полската армия в интервю за американския канал MSNBC.

Глухи за страховете на Полша

В полското общество има дълбоко вкоренено убеждение, че дълго време Берлин и Париж са си затваряли очите и ушите за страховете на Варшава, описва сантиментите в страната АРД. Това е включвало предупреждения за евентуална руска агресия и за газопроводите "Северен поток". Смята се и че докато германското правителство с удоволствие е разговаряло с Вашингтон, Пекин и Москва, то с лекота е заобикаляло източните си съседи.

Последствията от всичко това са, че Полша е инвестирала много средства в собственото си въоръжение и днес възприема САЩ като единствен свой надежден партньор. А Германия през септември беше неприятно изненадана от подновеното искане на Варшава за изплащането на 1,3 трилиона евро репарации заради Втората световна война.

Дълбоко недоверие към Берлин

Но в Полша тече предизборна кампания и управляващите от "Право и справедливост" (ПиС) изпращат критични към Берлин послания. Всъщност обаче причините за недоверието към Германия са по-дълбоки от това.

След седмици полски натиск за танковете "Леопард 2" германският министър на отбраната Борис Писториус посети страната в началото на февруари. Неговият колега Мариуш Блашчак предпочете да не се показва публично с него. След това Блашчак заяви: "Полша ще продължи да бъде много динамична. Полша е, беше и ще бъде двигателят на подкрепата за Украйна, а Германия е тази, която играе ролята на спирачка".

Пьотр Бурас, анализатор от Европейския съвет за външна политика, смята, че подобно отношение е неразумно. "Американците смятат, че Германия е ключовият партньор, независимо дали ни харесва или не. Мисля, че това е важен сигнал и за Полша. Трябва да обмислим как искаме да оформим отношенията си с Германия, също и в контекста на отношенията ни със САЩ. Това е проблем, който ни съпътства от години."


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    3 13 Отговор
    Тези май още не са чули, че Ордата ще ги постави на колене за един час. Или са уверени, че Русия може да постави Полша на колене само, ако застане в партер пред нея...

    Коментиран от #4

  • 2 ТрампЛин

    5 15 Отговор
    Много правилно! Когато започнеш да уважаваш себе си като Държава, когато започнеш да се държиш като Държава а не територия, тогава и другите ще те уважават!!!
  • 3 Иван

    18 7 Отговор
    Полски свине
  • 4 Колкото Украйна поставиха,а?

    2 18 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха":

    Хахаха,само час?Пресен беше споменът от миналата година.Ши има война,няма да има война,ама тва число(дата) не е подходящо,ама тва било,онова било и глей кво стаа.Поне година гледаме.Поляка е въоръжен,мотивиран.Руснака даже военни дрехи трудно му набавяли,за оръжия-имало и пушки 150-годишни(на завода в Тула,разбира се) и най-вече не е мотивиран.Щото едни мразуват на Донбас,а други по това време се пекат на жарта в Португалска Западна Индия на курорта Гоя.Ета нет правда!
  • 5 Да, бе

    19 3 Отговор
    Полша може да е център само на някоя турска тоалетна, с една дума кенеф... Я са имали 150 г. държава, я не и пак им е много и няма да е за дълго. Кармата обича наглите, но в някоя друга реалност. Хиени, сър!
  • 6 Яяяяя

    2 7 Отговор
    Май Полша върви по пътя на Русия! Велика Полша! Ще видим до къде ще стигне?
  • 7 един от многото

    20 2 Отговор
    Тези и те като украинците се вземаха много на сериозно!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 100 млрд договор за оръжие с Тръмп

    4 0 Отговор
    С Саудитска Арабия кое по напред ВСВ американките са работили в заводите а американците на фронта
  • 10 Така така

    12 1 Отговор
    полша и цетър, хахаха. ес е срам. Дано България се спаси от този покварен съюз
  • 11 БАЙ КУРТИ

    16 1 Отговор
    ПОЛША, център на джендърлъка да . Да не забравя, че КРАВАРИСТАН е на 5000 кл . До като дойде, я камилата я камиларя са дали фира.
  • 12 ЛиБеРаст

    17 1 Отговор
    Представяш ли си, Полша лидер на Европа! Поляците са забравили че за англосаксонските глобалисти са ундернейшън. Използват им мераците за да влезнат в месомелачката.
  • 13 Тошо

    14 0 Отговор
    КОЙТО МНОГО СЕ НАТИСКА ЗА ЦЕНТЪР ИДВА МОМЕНТ В КОЙТО СТАВА ЖЕРТВА.
  • 14 Питам

    15 1 Отговор
    Поляците след толкова газене от германци, не се ли усещат, че са пътечка по пътя на германския блян за ПОХОД НА ИЗТОК, и обещанията на Хитлер за жизнено пространство към заветната цел Украйна където всяко германско семейство щяло да има чифлик и РОБИ - СЛАВЯНИ? Колко пъти поляците ще вървят към ада? Жалко за полякините!
  • 15 Мда

    12 1 Отговор
    Хиената на Европа се взела много на сериозно,но този път няма да и се размине току така! Няма го татко й Сталин,да и подарява чужди земи

    Коментиран от #18

  • 16 Запомнете

    11 0 Отговор
    Полша в момента се въоръжава до зъби. Поръчват като невидели танкове, артилерия, самолети, хелита. То е чудо.Тези милиарди ще започнст да тежст като камък на шията на държавата. Икономиката им ще се забатачи. Румъния, Унгария и Чехия ще ги издухат с 200. Пушките пари не носят. Само харчат.

    Коментиран от #17

  • 17 Минувач

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Запомнете":

    То не пречи междувременно в Полша да дойдат на власт реваншисти и да нагазят набързо дойчовците. Те завалиите не знаят вече от коя страна се държи пушката. Абе интересни времена предстоят.
  • 18 Хиената

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мда":

    Хиената пак вие да я делнат на три части .
  • 19 Перник

    8 1 Отговор
    Гадните ляхи затова ги е.б.а.х.а. и Сталин и Хитлер!!!Полските помияри пак ще налапат “кренвирша”-този път още по-дълбоко!!!
  • 20 Някой

    9 1 Отговор
    Да. Има нов център за утилизация. Поляците не се научиха от историята си. Отново ще страдат.
  • 21 123

    4 1 Отговор
    Поляци, помаци, убитаци.
  • 22 Е па мн ясно

    2 0 Отговор
    Няма да са с ония джендърята на запад, а?!
  • 23 Пецата

    0 0 Отговор
    Обаче на фейсбукаджиите политиката им е много ясна 🤣
  • 24 Генерал Гурко

    4 1 Отговор
    Още едни фанатици се готвят да влязат в кланницата.
  • 25 ТаУмВзе

    1 5 Отговор
    Полша ще размаже за месец руските клошари ако нямаха ЯО!
  • 26 ТрампЛин

    1 5 Отговор
    Има ли някой изненадан от поведението на Полша? Със сигурност не. Има ли някой съмнения защо това е така? Със сигурност не. Това е Русия от векове, винаги мразена от съседи, винаги погазваща добросъседските отношения, винаги с поглед за експанзия и величие! Като изключим Сърбия, в Европа Русия няма един съюзник!
  • 27 ЛЕЛЕЕЕ

    2 0 Отговор
    ЗЕЛЕТО УДАРИХА ДЪНОТО ДАЖЕ ГО ПРОБИХА ПОЛША ХИЕНАТА НА ЕВРОПА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕНТЪР АЛОООО ШОЛЦ СТЯГАЙ ВЕРМАХТА ТИЯ НЯМА ДА МИРЯСАТ БЕЗ БОЙ А ПЪК ПУТИН ЩЕ ГИ ПОДПУКА ОТ ДРУГАТА СТРАНА
  • 28 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Прекрасно ги обработват ,да го разтълкуваме така:вие сте следващите след украинците,даже традиционно поляците сте закърмени с омраза към Русия.Докажете сега на дело,как ги мразите,гответе се за битка след падането на незалежная.Вий сте нашия нов щит срещу руското влияние,и насочен меч,вий сте велики,всемогъщи,непобедими,имате блестящата възможност да си отмъстите на Русия,защото не ви е позволила да я завладеете и поробите.И все в тоя дух,ще ги надъхват до откат,ще ги озлобяват ,въоръжават,тренират и фортифицират.И когато руската армия превземе цяла Укайна ,пак насреща си да има поредния озверен враг.