Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Февруари, 2023 06:05 10 658 75

Подоляк пред БНТ: Войната в Украйна ще приключи през 2023 г.

  • мипайло подоляк-
  • джон миършаймър-
  • бнт-
  • украйна-
  • война

Юридическият статут на Украйна по време на двете нахлувания на Русия беше неутрален, безядрен статут, напомни съветникът на украинският президент Володимир Зеленски

Подоляк пред БНТ: Войната в Украйна ще приключи през 2023 г. - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Войната в Украйна ще приключи през 2023 г. Такава прогноза направи в специално интервю за БНТ Михайло Подоляк, съветник на президента на Украйна Володимир Зеленски. Според световноизвестния учен проф. Джон Миършаймър войната може да остане замразен конфликт. И двамата дадоха първите си интервюта за българска медия на 12 и 13 януари. С тях разговаря Александър Марков.

Проф. Джон Миършаймър е световноизвестен учен, преподавател по международни отношения в Университета в Чикаго, неореалист и автор на лекцията “Защо Украйна е вина на Запада”.

Проф. Джон Миършаймър: Причините за кризата, която избухна през 2014 г. и се превърна в мащабна война на 24 февруари миналата година, бяха усилията на Запада да превърне Украйна в западна крепост, разположена на границите на Русия. Много е важно да се разбере, че главно Съединените щати ръководеха този процес, а не европейците. Съединените щати вземаха решенията. Ключов елемент в стратегията на Запада беше разширяването на НАТО, Украйна да стане част от НАТО, от ЕС, както и насърчаването на оранжева революция в Украйна, която да я превърне в прозападна либерална демокрация. Но истинската цел беше разширяването на НАТО. От гледна точка на Русия това беше категорично неприемливо. Руснаците дадоха ясно да се разбере това през 2008-а и го правят недвусмислено ясно и към момента. Въпреки това Западът (и тук говорим отново за Съединените щати) продължават да разширяват НАТО на изток в Украйна, продължават да се опитват да направят Украйна член на Алианса. Крайният резултат на тази глупава политика беше, че руснаците най-после осъзнаха, че трябва да сложат край на това, а за да го направят, трябваше да нахлуят в Украйна. И те го направиха на 24 февруари миналата година. И ето ни тук сега - в ужасна война.

Нито аспирациите към НАТО, нито статутът на Украйна са повод за войната, а желанието на Русия да унищожи Украйна. Съветникът на президента Володимир Зеленски Михайло Подоляк.

Михайло Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски: И през 2014 г., когато Русия за пръв път влезе на нашата територия и окупира Крим и част от Донбас, и в началото на пълномащабното нахлуване на 24 февруари 2022 г., Украйна имаше неутрален безядрен статут. Това е юридическа формула. Украйна беше неутрална безядрена държава. Това не попречи на Русия да нападне Украйна в пълния смисъл на тази дума с война. През 2018 г. в Конституцията на Украйна беше вписано желанието да води преговори относно влизането на страната във военния алианс, защото ние смятаме, че ЕС е хубаво да има един общ контур на колективна сигурност. Но това беше вписано в Конституцията като желание. Още веднъж ще подчертая, че юридическият статут на Украйна по време на двете нахлувания на Русия беше неутрален, безядрен статут. Затова това не е основание, за да започнат война срещу нас. Украйна не е имала друг статут. Руската федерация започна война срещу Украйна не за да обсъжда статута на Украйна или да обсъжда формата за използване в Украйна на руския език или въоръжаването на Украйна. Руската федерация, както всички ние го видяхме в Буча, в Киевска област, видяхме го и в Херсонска, Харковска област, влезе на територията на Украйна с една-единствена цел - да унищожи, първо, украинската държавност, второ, да унищожи максимален брой украински граждани, които не искат да живеят в един лагер заедно с Русия. Трето, формирането в Украйна на марионетно правителство, което както и правителството на Република Беларус, би било ориентирано единствено към Русия. И четвърто - да бъде унищожена украинската култура, литература, кино и украинската история като такава. Т.е. това изглежда много по-различно от онова, за което говори Русия за мотивацията си за тази война.

Кога ще приключи войната и кой ще я спечели - ключовият въпрос, обект повече на пропаганда, отколкото на хладен анализ.

Михайло Подоляк: Много хубав въпрос. Би било много добре да знам точния отговор, но развитието на войната е неумолимо и ние виждаме тенденциите и действията на двете страни. Русия постепенно върви към военно изтощение. Например на руснаците им остават все по-малко крилати ракети. Разбирам, че там има още ирански дронове, но виждаме нарастваща деморализация сред руските войници, конфликти между политическия елит на Руската федерация, невъзможност на руската икономика да осигури военните нужди. Разбира се, това не е въпрос на една, две или три седмици, това е въпрос на определено време, когато Русия по-нататък няма да може (поради липса на ресурси) да води такива експанзивни действия. От другата страна, е Украйна, на която от военна гледна точка все повече помагат партньорите ѝ. Ние получаваме оборудване и въоръжение. Сега водим преговори и сме на етап финализирането им относно танкове, а това е много важно, за да имаме възможност да извършим контранастъпление. Ние обсъждаме доставките на нужните ни ракети, които съществено ще намалят интензивността на обстрелите от Русия. От друга страна, нашият морал е висок, хората са абсолютно наясно как трябва да приключи тази война. На база всичко това, математически анализ, оценка на психологическото състояние на военните и на двете страни, обективното развитие на всички процеси - ще кажа, че войната ще бъде правилно финализирана. Аз мисля, че войната ще завърши точно през 23-та година. Но дали това ще бъде в края на пролетта, в средата на лятото или в началото на есента, е вече въпрос, на който не можем да отговорим принципно, защото трябва да завършим войната правилно, а ние можем да я завършим правилно само с две неща. Първо, това е освобождаване на абсолютно всички територии на Украйна в пълен мащаб, включително Крим и Донбас, и, второ, да започне вътрешнополитическа трансформация на руския елит. В такова състояние руският елит не може да съществува, защото той е заплаха за всички, а трансформация от този род може да бъде позволена тогава и само тогава, когато Русия загуби войната срещу Украйна.

Проф. Джон Миършаймър, преподавател в Чикагския университет: Това, което руснаците искаха от самото начало, е Украйна да стане неутрална държава. Те всъщност искат Украйна да изглежда така, както изглеждаше между 1991-а и приблизително 2014-а, когато избухна кризата. Те не искат Украйна да е западна крепост, разположена на руските граници. Те са много ясни по този въпрос. И руснаците са също много ясни, че ако това не се случи, с други думи - ако Украйна не стане неутрална държава, ще превърнат Украйна в нефункционираща остатъчна държава. Вие ме попитахте какво имам предвид под "остатъчна държава"? Когато използваме термина "остатъчна държава", в общи линии казваме, че териториалният размер на дадена държава ще бъде редуциран. С други думи, ако погледнете размера на Украйна, ако погледнете географията на Украйна през 2014-а, това, което виждате, е, че сега руснаците намаляват мащаба на Украйна, като отнемат територии. Те отнемат четири области в източната и южна част на Украйна и ги анексират. Те са сега част от Русия. Мисля дори, че ако руснаците могат да избират, ще вземат още територии. И в този смисъл Украйна става "остатъчна държава". Тя е нефункционираща остатъчна държава в смисъла на това, че руснаците, също така, унищожават украинската икономика. Те в известен смисъл превръщат Украйна в провалена държава. Както всички знаем много добре, Западът финансира украинската икономика, държи украинската икономика на крака и причината Западът да прави това е, че руснаците на практика унищожават украинската икономика. Ако Украйна не стане неутрална държава, ще стане остатъчна държава, но доста по-малка Украйна и тази Украйна ще има икономика, която изобщо не функционира добре. А това е вторият най-добър резултат за руснаците. И те точно това преследват.

Професоре, това война от нов вид ли е, или е, както Вие сте казвали, военно действие с ограничена стратегическа цел?

Проф. Джон Миършаймър: Мисля, че във войната видяхме някои нови въоръжения, използвани за пръв път, и най-добрият пример са дроновете. Това е първата война, в която съм виждал толкова мащабна употреба на дронове. Те имат ефект върху случващото се на бойното поле. Но всъщност, ако погледнете самата война, тя е на практика стандартна, конвенционална война. Това, което се случи, е, че руснаците нахлуха със стратегия с ограничена цел. Тяхната цел беше да завладеят определени територии, да окажат натиск на украинския режим в Киев и да принудят украинското правителство да приеме някакъв тип договаряне по статута на Украйна. Тази цел се провали. Стратегията с ограничена цел се провали и войната ескалира - без изненада - във война на изтощение. Във война на изтощение в общи линии имате две страни, които са въоръжени до зъби, особено с артилерия, бъхтейки се една друга. Всъщност руснаците имат много повече артилерия от украинците и това е причината броят на жертвите от украинска страна да е много по-голям, отколкото е при руснаците. Но ако погледнете войната, как се води тя и какво казват военнослужещите на фронта, ще видите, че прилича много на Първата световна война. Така че това не е война от нов вид. Има някои нови оръжия като дроновете, но е стандартна, конвенционална война. Това е война на изтощение и е само въпрос на време, преди някоя от двете страни да надделее.

Михайло Подоляк: Сега ще Ви обрисувам картината, защо Украйна воюва ефективно и защо Украйна има нужда от определен списък на въоръжения, преди всичко ракети с далечен обсег на действие, тежки танкове и бронетехника. Ракетите позволяват да унищожиш много ефективно снабдяването на руската армия в тила, тоест складове с всички запаси на снаряди и гориво, защото тази война е преди всичко артилерийска - 92% от хората, които загиват, гинат точно от артилерийския обстрел. Затова Русия сега воюва с три елемента: това са крилатите ракети, които стрелят по критичната инфраструктура, но това е война срещу цивилното население. Относно бойното поле. Русия изстрелва огромно количество артилериийски снаряди по нашите позиции - 50-60 хиляди изстрела от различен калибър всеки Божи ден. Второ, има огромен брой неподготвени мобилизирани войници. Те нападат на вълни: първа, втора, трета вълна от тези хора. За да се намалят военните възможности на Русия да стреля с ракети и унищожава инфраструктурата ни, логистиката и снабдяването ни, на нас ни трябват ракети с далечен обсег на действие. След като Украйна ги има, Русия няма да може да атакува нашите позиции и ще отстъпва по цялата линия на фронта. Затова ние ще правим точно това - ще унищожаваме складове, а след това бронетехника, много бързо ще извършваме контранастъпления и ще работим много по-ефективно.

Възможно ли е войната в Украйна да прерасне в ядрен конфликт?

проф. Джон Миършаймър: Има два начина, по които биха могли да се използват ядрени оръжия. Първо, ако Западът успее и постигне целта си да победи Русия вътре в Украйна, с други думи, ако украинската армия със западна подкрепа победи руската армия вътре в Украйна и руснаците загубят всички спечелени територии или са на ръба да загубят тези територии, мисля, че е вероятно руснаците да използват ядрено оръжие. Вторият сценарий, при който руснаците вероятно биха използвали ядрено оръжие, е, ако този конфликт се превърне във война между великите сили. Иначе казано, ако САЩ се намесят в Украйна и имаме ситуация, в която руски войници се бият срещу американски или НАТО-вски войници. Така че ако имаме ситуация, при която руснаците са отчаяни, губят в Украйна и се страхуват, че американците ще ги извадят от ранглиста на великите сили, те могат да помислят за употребата на ядрено оръжие в Украйна, без да се страхуват от ответен ядрен отговор от САЩ, защото те ще удрят цели в Украйна, те няма да удрят НАТО-вски цели и със сигурност няма да удрят американски цели. Много вероятно ли е, предвид ситуацията, в която се намираме в момента, да има ядрена война? Мисля, че не. Мисля, че няма доказателства, че руснаците ще загубят, и няма доказателства, че САЩ ще се намесят в битката, но ситуацията може да се промени и ако руснаците започнат да губят и американците се намесят във войната, тогава трябва да започнем да се притесняваме изключително много от възможността за ядрена ескалация.

Михайло Подоляк: Възможността за използване на ядрено оръжие не е въпрос за Украйна, а за водещите страни, които подписаха три неща: доктрина за ядрено сдържане, подписаха и разработиха механизъм за неразпространение на ядреното оръжие и, трето, постоянно провеждат консултации относно отговорността на ядрените държави за възможността за използване на атомно оръжие и енергия. Затова на мен ми се струва, че тези страни достатъчно ефективно трябва да обяснят на Русия последствията не само от използване, а дори от един опит на подготовка за такова използване. Тук трябва да вземат участие САЩ, Франция, Великобритания, Китай, Индия и други страни и те трябва да обяснят на Русия (на мен ми се струва, че те вече обясниха на Русия), че е недопустима каквато и да било ядрена риторика. Защо? Защото, когато една ядрена държава започва да използва такова оръжие срещу неядрена държава, тогава ние напълно разрушаваме основите на ядрената безопасност в света и тогава всяка държава ще поиска да закупи ядрени технологии на сивия или черния пазар, защото ще разбира, че това е единствената възможност да се защити от ядрен шантаж. Ще бъде разрушена глобалната система за ядрена безопасност и утре ще пламнат конфликти в различни региони. Аз мисля, че това е разбираемо и затова ние смятаме за необходимо да спечелим тази война конвенциолнално с обикновени оръжия. И ние ще я спечелим. А всички въпроси, които касаят ядрената безопасност, мисля, че се обсъждат на нивото на ядрената общност като такава.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    105 19 Отговор
    Само Путин може да каже кога ще приключи специализираната военна операция.

    Коментиран от #72

  • 2 подлярника

    100 6 Отговор
    едно е много да ти се иска друго е реалността
  • 3 да де

    92 3 Отговор
    Кога ще приключи една война зависи от победителя всичко останало е празни приказки.
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    61 9 Отговор
    ТРЯБВА да има МИР ане ВОЙНА
  • 5 @$@$₩

    95 14 Отговор
    Ново излйпен продажник .Надявай се ..Продадохте територията на американците за каква държава говориш
  • 6 Даже

    95 7 Отговор
    американецът е стоплил за какво иде реч и им го казва в пряк текст. А разни подоляци още подскачат.
  • 7 Естествено

    99 10 Отговор
    че америка се намесва в конфликта. Тя дава оръжие, откъде е западното оръжие там, да не е от Марс? Хич да не се правят на yмрели лисици. америка е страна в конфликта, а ЕС няма топки да го изрече на глас, защото господарите им ще ги смъмрят. Именно америка е проблемът и не ЕС и нато, а ястребът америка. И като такива, те са легитимна цел за Русия.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Слава на Русия

    85 13 Отговор
    Как може братушките да са толкова спокойни, положителни и въздържани...! Всичко, което американците не са!

    Z

    Коментиран от #73

  • 12 Истина-лъжа

    71 5 Отговор
    Единият лъже. И не е американският професор!
  • 13 Даммммм

    79 11 Отговор
    Тя войната все някога ще приключи-когато настане краят на нацисткият режим в Киев...

    Коментиран от #71

  • 14 Г образен соросоид

    73 8 Отговор
    Тоя американски професор е напълно прав а хохлюгата си знае неговата песен с неговите фантазии .
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Военен

    79 10 Отговор
    "Украйна по време на двете нахлувания на Русия беше неутрален, безядрен статут. Затова това не е основание, за да започнат война срещу нас"

    Да бе то оставаше Путин да чака да станете част от НАТО че тогава да ви нападне и тогава ТСВ ни беше в кърпа вързано или да чака да си направите ядрена бомба или пък американците да разположат такива на ваша територия. Човека ти го казва в прав текст - целта на американците е да унищожат Русия като ползват вас.
    - "усилията на Запада да превърне Украйна в западна крепост, разположена на границите на Русия" - та войната реално започна още 2014 година с "насърчаването на оранжева революция в Украйна" меко казано защото това си беше кървав преврат.

    Всички други приказки са бла, бла ,бла - колкото повече оръжия налива запада толкова повече е вероятността Русия да използва ядрени оръжия или да не варди цивилните а да срива градове със стратегическата си авиация. И сега вместо да пазят Бахмут могат да изсипят бомбен килим над него (както правят американците) и да не дават жертви за превземането му но ще загинат много цивилни.
  • 22 Гусин Фърдоляк

    56 6 Отговор
    само да внимава да не се изпусне и да каже някоянелицеприятна истина, че ще замине при Арестович.
  • 23 съветник на президента на Украйна Волод

    72 5 Отговор
    имир Зеленски ЩО НИКОЙ НЕ ПИТА ЗЕЛЕНСКИЯ ПОДОЛЯК ЩО ПРЕСТЪПНИКА БРЕНДО КОЙТО Е ЗАЛОВЕН С 16 ТОНА КОКАИН В ИТАЛИЯ И УКРАЙНА СЪЩО ГО ЗАЛАВЯ С НАРКОТИЦИ Е СЕГА С УКРАИНСКО ГРАЖДАНСТВО И Е НА СВОБОДА ? НЕКА ПИТАТ И СМЕШНИКА ПРЕСТЪПНИК КУЛЕБА И САМИЯ НАРКОМАН ЗЕЛЕНСКИ !
  • 24 Исторически парк

    21 5 Отговор
    Сащ казаха, че ще приключи 2025та 😉
  • 25 ПУТИН СА МЪЧИ С БАХМУТ

    10 58 Отговор
    Тръгнал с Украйна да съ оправя....

    Коментиран от #44

  • 26 ВСИЧКИ ЗАБРАВИХА ОТ ТОЧНО ЕДНА ГОДИНА

    70 7 Отговор
    ЕДНА НАША ЖУРНАЛИСТКА КОЯТО РАЗКРИ ИСТИНАТА ЗА УКРАИНСКИТЕ И НАШИТЕ БИОЛАБОРАТОРИИ...... НИКОЙ НЕ ПИШЕ ЗА ТЯХ И ПРЕМЕСТВАНЕТО ИМ В ПОЛША .................
  • 27 ПУТИН ИЗОЛИРАН

    12 51 Отговор
    Китай и Индия не го подкрепиха в ООН
  • 28 МЪКИТЕ ПУТИНОВИ

    10 42 Отговор
    Са безкрайни....неговият готвач му се бие на фронта
  • 29 Мишел

    54 9 Отговор
    Украйна по конституция беше създадена като неутрална, самостоятелна, извъблокова държава.
    През 2019 конституцията на Украйна беше променена без референдум и в нея вече пише, че основната цел е присъединяване към ЕС и НатО.
    През 2013-14 година война в Украйна не е имало. Ситуацията тогава бе аналогична на днешната , само че Русия беше в сегашната роля на НатО - без официално участие във военните действия, снабдяваше Донбас с оръжия и доброволци за фронта. Тогава Русия спря военните действия на донбаските милиции, иначе те щяха да стигнат западната граница.
    Промяната на конституцията на Украйна предизвика руската специална операция, като единствен начин за предотвратяване на термоядрена война в Европа след време.
  • 30 щом ще приключва скоро,

    13 6 Отговор
    да обменям ли рублята в евро и долари? Кои са държавите без екстрадиция за военнопрестъпниците и техните поддръжници........
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 778

    26 5 Отговор
    Мечтиии, мечтииии...... Години война ви чака
  • 33 Изключително

    48 9 Отговор
    верен прочит на ситуацията. Човекът просто не се бои да каже истината, че американската политическа линия е виновна. Всъщност на американците им е все тая, защото са сърбали виетнамска попара. Конфликтът в момента не е на тяхна теритотия и те не понасят жертви. Манипулират го само в своя угода, наливайки още масло в огъня и играейки си със страховете на европейците от ядрен конфликт, а от ЕС срамежливо пригласят отстрани. Но с половин уста.
  • 34 РадеВ

    11 50 Отговор
    Още цяла година? Абсурд. Депутинизацията, а след нея и дерусийзацията на света са съвсем близо. Браво на украинците. Корави хора, а не продажници - протоколонници. Те дали от добро смело воюват срещу империята на злото? Явно много им е дошло доброто от лошите.
  • 35 234

    32 3 Отговор
    Нали ЕС щеше да ни пази от лъжливи новини?
  • 36 Миършраймър

    8 31 Отговор
    е световно известна, руска подлога.
  • 37 И в Неделя ни занимавате с Бандеровци

    35 5 Отговор
    НАЦИСТИ ОТ Украйна, Аман, Почивен ден е все пак!! М Подоляк????
  • 38 Артилерист

    38 5 Отговор
    Обръщам внимание на коренно различния изказ на двама души по една и съща тема. Г-н професорът, който е американец, но е учен, говори обактивно и много точно поставя акцента на това, че именно американците са настоявали Украйна да стане член на НАТО. Подоляр говори тенденциозно, пропагандно, с повтаряне на опорни точки, например, три пъти казва, че страната му била неутрална преди навлизането на Русия, но премълчава, не взема отношение по казаното от професора за искането- на американците Украйна да стане член на НАТО. Това се казва демагогия и пропагандно внушаване на полуистини, като това, че страната му била неутрална, които са очевидни неистини, на фона на това, че в Украйна са разполагат американски биологични лаборатории, оръжия и инструктори, които я милитаризират и открито подготвят за провокиране на война. Типично по американски маниер за представяне на всичките им войни, че са за мир, налагане на демокрация и права на човека. И въобще не са за несъгласието с долара, примерно, на нарочената страна или защото има нефт...

    Коментиран от #47, #70

  • 39 Иван Вазов

    5 18 Отговор
    Русия ще загуби тази война, но това съвсем не означава, че Украйна ще я спечели.
    .
    Трансформация на руския елит ще има, но това не означава, че от тази трансформация ще спечели Украйна или световния мир.
  • 40 америка

    21 5 Отговор
    подло налива оръжия и пари за укр пред очите на целия свят и заклеймява Русия в агресия, но услужливо мълчи колко години местеше границите на нато все-повече под носа на Русия. Играта е стара колкото света, разделяй и владей и няма нищо ново под слънцето. Големите си правят техните сметки, а малките като укр. са просто нечия маша и пешка на шахматната дъска. Всеки да си прави сметката.
  • 41 Проваляк

    20 4 Отговор
    Все тая ми е за нашите хора,ние сме си много добре,след като се продадохме на чуждите сили и сега си шмъркаме със "зеленото петно".
  • 42 Сух

    12 4 Отговор
    Подляк срещу доказан професор.. И ко стана ся, децата с военна подготовка.. 10-11 клас.. Че ги учат и на мисии в чужбина.. И това няколко дена след изявлението на деменцията за източния фронт на натинцето.. Радю Руменов какво подписа на джендърското сборище..
  • 43 Коментар

    16 4 Отговор
    Този укронацист е по рождение oligofren ,за това не трябва да му се обръща никакво внимание!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Помнещ

    18 5 Отговор
    Президента Владимир Путин и друго каза, че по добре днес конфликт с Окрайнна (СВО по денацификация) , а не утре война заради Окрайна с цялото НАТО, която война ще бъде ядрена и цялата западна цивилизация ще изчезне!
  • 46 Орион

    17 6 Отговор
    Не се надявайте на замразен конфлик, Руската армия ще изтласка окраинските фашисти до където е нужно и после пълна демилитаризация на каквото е останало от Окрайна.

    Коментиран от #69

  • 47 За мишките и хората

    8 5 Отговор

    До коментар #38 от "Артилерист":

    И американският учен (на когото не мога да му кажа името), и Подоляк говорят малко наизуст. Все още няма разсекретяване на стенограмите от безбройните преговори между Русия и Украйна от 2014 до 2021. Ние знаем какво е искал Путин:
    1) Украйна да не става член на НАТО;
    2) да се приеме руския като втори официален език на страната;
    3) да се признаят Крим и Донбас за руски.
    Не знаем обаче какви са били отстъпките, които са направили украинците с помощта на Франция, САЩ и Германия. По поведението на Меркел и Макрон проличава, че американците са натиснали и отстъпките са били само по втора точка. Все пак тук гадаем.
    Трябва да признаем обаче, че Оранжевата революция (2004) и Революцията на честта (2013-2014) са нож в гърдите на Русия. Украинците не искат руснаците, а руснаците не могат да изградят солидна икономика без ресурсите на Украйна.
    Причините на украинците са исторически - от 1654 г. москалите все ги прецакват. Причините на руснаците са материални - те винаги са ги смятали за по-долна проба хора, които обаче са се озовали на по-хубави земи. Оттук идва и взаимната неприязън между двата народа. Те не са братя. Не са били такива и още преди да съществуват като народи по времето на Рус.
    Ето в тази линия назрява и конфликтът. Той не е опит за защита от страна на Русия, както казва професорът от Чикаго. Той не е и опит за геноцид, както заявява Подоляк. Украинците искат просто да ползват суверенитета си, без да се тревожат какво ще кажат от Големия брат.

    Коментиран от #53

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 АХМАТ СИЛА

    12 5 Отговор
    Много си прав Подуяк и то с победа за Русия
  • 50 Ненормалните фашисти от Укрия мечтаят

    12 3 Отговор
    То какво ли друго могат да правят, те краварите не им дават мира искат война до последния Украйнец!

    Коментиран от #67

  • 51 Скот Ритър

    14 2 Отговор
    Бъртвежи, либерална демокрация друг път. 2014 изчезнаха стотици и не се образува нито едно разследване или дело. Не съм чул в демократична държава, да забраняваш на жителите си да използват родния си език, още по-малко да горят живи хора и бременни жени. Да използваш собствената си армия срещу гражданите си
  • 52 Просията на

    8 2 Отговор
    зелньо и компания осраински милиардери обрича на загробване държавата им...не може да бъде победена водеща ядрена държава, всички губят
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 бл.134 в Zап. парк

    7 3 Отговор
    Да, и Зеленски ще изгние на Запад .Изберете живота ! Украинците не трябва да умират за благополучието на западноевропейските богаташи

    Коментиран от #66

  • 55 Урюрвкос

    6 1 Отговор
    тия са замислили нещо гадно щом в статията думата ядрено се среща 34 пъти
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ало

    7 1 Отговор
    амя то не е започнала войната.
    тя започва тепърва .
    то украйна ,полша и сащ тепърва ще видят що е война...
    мислите че руските ръководител ще се откажат,уплашат и предадат....
    най лошото тепърва предстои със пукването на пролета...да видите баба меца как излиза гладна от бърлогата всичко що и е на пътя папка изяжда .
    ковида изчезна от как изгониха извратеняците от украинско-американските лабораторий !
  • 60 ЗеленаГнида

    5 1 Отговор
    ТояБоклукНагълФашагаБандеровец щял да определя трансформацията на рускияЕлит, Това да не някакъв тъп фашистки вицЗавещанОтБандера😆

    Коментиран от #68

  • 61 Васил Стойчев

    5 1 Отговор
    Хахахаха. Зеленски корумпираното наркоманче обещаваше че ще бият руснаците до края на 2022..Да не са го отложили нещо????

    Коментиран от #62

  • 62 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 3 Отговор

    До коментар #61 от "Васил Стойчев":

    Войната в Украйна ще свърши, когато изгоним от БЪЛГАРИЯ всички руснаци-путинисти, а за русофилите ни като тебе, организираме заведения за превъзпитание …Слава Богу, и слава на Украйна, че на БЪЛГАРИТЕ най-сетне им се отвориха очите за "Авантюрите на русия в ...........България".
    Крайно време е малка България да сложи край на тази братоубийствена война във велика Украйна!
  • 63 МНОГО БЪРЗА ПОБЕДА ПРЕДВЕЩАВА ПОДЛЯКА

    2 2 Отговор
    АМА ПИТАЛ ЛИ Е МОСКАЛА ОТ КРЕМЪЛ ? ТОЙ САМО ЗНАЕ КОГА И КЪДЕ ЩЕ ЩЕ Е ВОЕННИЯ СЪД И ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРИСЪДИТЕ !
  • 64 знаещ

    2 1 Отговор
    Той я прави само един дребен пропуск какви са ги вършили украинските нацисти през 2014 година в донбас и дали са спазвали минските споразумения а по въпроса за край на войната има само един сценарий русия и сащ сядат на масата за преговори и решават статута на украйна веднага след което русия влиза в нато с абсолютно еднакви правомощия със сащ това е единствения ход за спасяване на човечеството всяко друго раздухване на войната ще доведе трета световна война
  • 65 Слава на САЩ ЕС НАТО

    1 0 Отговор
    САЩ ЕС НАТО правят това което трябва - помагат на света да се защити и отърве от руската фашистка чума и сатанизъм!
    Зеленски прави това което трябва - защитава украинския народ от руските терористи които от девет години извършват ежедневно геноцид и военни престъпления срещу цивилни украински граждани - деца, жени, невинни хора!
    Украйна никога няма да бъде руска губерния.
    Украинците никога няма да станат руски роби.
    Украйна избра за свое бъдеще ЕС и НАТО пред руския Гладомор!
    Вечна Слава на Зеленски нисък на ръст но Великан по дух, Светъл Лъч който разпръсна Мракът на кремълската империя на злото и нейния кървав фюрер Путин!
    Слава на украинските майки които раждат герои
    Слава на САЩ ЕС НАТО и украинските антифашисти които прочистват Планетата от руския нацизъм и колониализъм.
    Благословена си Ти Земя на Украйна с такъв президент като Зеленски.
  • 66 бл. 135 в Изт. парк

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "бл.134 в Zап. парк":

    Да, Путин ще изгние на Изток. Изберете живота!
    Руснаците не трябва да умират за благополучието на кремълските китайските и иранските богаташи
  • 67 Ненормалните фашисти от п едеРсссия мечт

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Ненормалните фашисти от Укрия мечтаят":

    Та какво ли друго могат да правят, те китайските кучеядци не им дават мира искат война до последния Руснак (за да се освободи територия за китайските колонисти, хихихи)
  • 68 ЧервенаГнида

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "ЗеленаГнида":

    ТояКремълскиБоклукНагълФашагаСталинист
    щял да определя трансформацията на украинскияЕлит, Това да не е някакъв тъп фашистки руски вицЗавещанОтСталин😂
  • 69 Сириус

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Орион":

    Не се надявайте на замразен конфликт, Украинската армия ще изтласка п.ед еруските фашисти до където е нужно и после пълна демилитаризация и депутинизация на каквото е останало от пед.еРассията
  • 70 Искам

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Артилерист":

    Искам да ми представиш МАТЕРИАЛНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА за наличие в Украйна на американски биолаборатории произвеждащи биологични оръжия!
    Понеже нямаш никакви доказателства с които да докажеш лъжите си ще се скриеш като мишка, уж че не си ми прочел коментара!
    Аудиторията е достатъчно интелигентна за да вярва на лъжлива руска пропаганда!
    Не подценявай хората!
  • 71 Даммммм

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Даммммм":

    Тя войната все някога ще приключи когато настане краят на нацисткия режим в Кремъл...
  • 72 Сменям си ник-а

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сменям си ник-а":

    Само Байдън може да каже кога ще приключи пълномащабната война!
  • 73 Слава на САЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Слава на Русия":

    Как може американците да са толкова спокойни, положителни и въздържани...! Всичко, което
    руснаците не са!
  • 74 Ситуацията

    1 0 Отговор
    Руския фашистки звяр се гърчи като отровна змия в горски пожар! Знае че му остава малко време и затова гледа да ухапе някой като за последно!
  • 75 Михайло Подоляк! Бандеровец от свитата

    1 0 Отговор
    Зеления, Лъжец от Класа!! Не се чете!!