Last news in Fakti

27 Февруари, 2023 22:35 2 805 39

„Мостът на Немцов“ - памет или атракция

  • русия-
  • борис немцов-
  • убийство-
  • мост-
  • версии-
  • опозиционер-
  • москорецкия мост

Какво се промени в Москва след убийството на Борис Немцов?

„Мостът на Немцов“ - памет или атракция - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед / личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предистория

След вечеря в ресторант Борис Немцов и неговата украинска приятелка се прибират към дома си по големия мост на река Москва - съвсем близо до Кремъл - когато автомобил с четирима пътници спира точно зад тях. Убиецът стреля четири пъти в гърба му. Това става на 27 февруари 2015 година.

Демонстративното убийство на известния политик на толкова оживено публично място предизвиква истински шок в руското общество. Немцов, който по онова време е едно от най-известните лица на руската извънпарламентарна опозиция, е същевременно и най-острият критик на руския президент Владимир Путин. И не се боеше да му отправя и най-яростни и директни нападки.

Постфуктум

Какво се промени в Москва след убийството на Борис Немцов? Това се запитах, когато отидох на Москорецкия мост където руският опозиционен политик бе застрелян от преминаващ автомобил. Заминах командировка почти веднага за да отразя това помрачаващо събитие....

Мястото беше пълно с цветя. Плакатите, написани на ръка и защипани до снимката на Немцов, също си стояха. През нощта на 28 март 2015 година, обаче , импровизираният мемориал бе разчистен. Около два часа след полунощ десетина облечени в черно мъже събраха всички цветя, снимки и свещи в огромни чували, стана ясно от видеозапис в сайта “Вконтакт”. В последвалите бурни дискусии в нета съмненията паднаха върху кметството в Москва. Интернет изданието “Йод” дори посочи конкретно тогавашния заместник-кмет Петр Бирюков. От градската управа обясниха, че техните служители чистят само увехналите цветя от лобното място, което е само на 500 метра от Кремъл. За едноседмичния си престой тогава в Москва обаче аз не видях такива. Нощем изсъхналите цветя се подменяха със свежи, а свещите се препалваха.

С цветя или без Големия Москворецки мост неволно се самопрекръсти на „Моста на Немцов”. Така го търсят и знаят всички чужденци или провинциалисти. Любопитното е, че от страната, където е извършено убийството, е пълно с минувачи, а отстреща е почти безлюдно. Повечето чужденци само снимаха, а руснаците – едни се прекръстваха, други плюеха пред портрета на Немцов. Мостът се е превърнал в свободна трибуна за политически изказвания, нещо като московски Хайд Парк.

Бях там, на онзи мост....Разпитвах хората, а те ми отговаряха резервирано. Малцина бяха онези, които искаха да говорят.

Вече се извъртяха много версии за разстрела на Немцов. Сред минувачите най-популярна е, че той е помагал на Запада да състави списък на санкционираните политици и бизнесмени от Русия. Много от включените в черната листа имали големи финансови активи в Америка, които били замразени. Затова се чувствали лично засегнати от Немцов. Той участвал и в изготвянето на известния “Списък на Магнитски”, заедно с другия виден опозиционер и бивш световен шампион по шахмат Гари Каспаров. Твърди се също, че убитият политик е разчитал на финансовата подкрепа на Джордж Сорос.

В крайна сметка отношението към Немцов в руското общество е крайно противоречиво. Показа го и кратката ми анкета с хората, преминаващи край лобното място на убития политик.

„Пълно безобразие е да убиеш човек в центъра на Москва! Това е позор за страната ни. Въпреки, че моята болка е Украйна, където остана болната ми майка в огнището на една безсмислена и несправедлива война, не оправдавам убийството на Немцов”, споделя счетоводителката Наталия Ивановна от Луганск. „Изобщо не ни пука за него, лично аз изобщо не скърбя, един предател по малко”, на другия полюс е инженерът Игор Лясков.

“За някои смъртта на Немцов е голяма загуба, за други е промяна. Някои дори се радват. Каквото и да говорим – убит е човек, над това би следвало да се замислим, това е катастрофално за Москва. А и от политическа гледна точка убийството е неправилен метод за решаване на проблемите. Това е ненормално за цивилизованото общество”, опитва се да обобщи настроенията Олег Шпириов, авиационен инженер.

“Беше изключително красив и обаятелен мъж. Нито една нормална жена не би се отказала от такъв любовник”, казва пък с въздишка 74-годишната бивша учителка по биология Анастасия Викторовна. Мъжкият чар отбелязват и други преминаващи дами, независимо от възрастта.

Потокът от минувачи на моста, след убийството на опозиционера, не се застояваше. Може би заради студения вятър, а може би защото и нищо не се беше променило съществено, освен засиления туристически интерес.

Поръчителят и до днес не е известен

Разследванията след смъртта на Борис Немцов бързо отвеждат към Чечения: петима души са задържани, единият от тях се самоубива с граната, за да не бъде арестуван. 35-годишният Заур Дадаев, офицер от т.нар. Вътрешни войски на Министерството на вътрешните работи признава, че е той е бил стрелецът. През 2017 е осъден на 20 години лагер, четиримата му съучастници получават присъди между 11 и 19 години затвор, пише по темата „Дойче Веле“.

Изданието допълва, че в дъното на убийството са двама чеченци, които били обещали на наемните убийци най-малко 15 милиона рубли (около 210 000 евро). Въпросните двама обаче така и не бяха открити. Не станаха известни и мотивите им, посочва дъщерята на убития политик Жана Немцова.

Тази следа можеше да отведе и до висшите политически среди на авторитарно управляваната република Чечения, но тя така и не бе проследена, изтъкват критиците. По повод петата годишнина от убийството на Немцов Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Съветът на Европа разкритикуваха резултатите от разследванията и призоваха за независимо международно проучване на случая, се посочва в статия на „Дойче Веле“.

Руските власти, обаче, винаги и досега са отхвърляли подобен вид призиви. Кремъл не почете с нито една дума паметта на бившия вицепремиер, който в последните си дни е бил и депутат в един регионален парламент. Молбите за поставянето на паметна плоча на мястото на убийството или за преименуване на моста над река Москва в "Немцов" бяха отхвърлени.

Версии по онова време:

Издирваха поръчител на име Руслик

С нова версия изненада следователите по делото “Немцов” основният обвиняем Заур Дадаев. Задържаният чеченски офицер твърди, че мъж, представил се като Руслик, обещал за убийството по 5 млн. рубли на всеки участник. Именно Руслик въоръжил килърите с пистолет и им предоставил автомобил ЗАЗ. Следователите установили личността на замесеното лице, твърдят руските медии. Името и фамилията му не се разгласяват, в интерес на следствието. Известно е само, че той, както и другите обвиняеми, произхожда от Чечня.

Ислямската версия е пълна глупост

Анна Степанова, председател на регионалния клон на партията РПР-Парнас в Нижний Новгород: “За каква ислямска версия за разстрела на Немцов се говори, това е пълна глупост! Или пък лична мъст. Нашата система не би позволила случайност пред стените на Кремъл. Убийството на Немцов е свързано с изборите. Кончината му е компилация от интересите на няколко групи. Два дни преди да го застрелят, обстрелваха моя апартамент. Всичките ми прозорци бяха на сол от изстрелите. Точно ден преди да се случи трагедията с него, на 26 февруари той се зае именно с моят случай и поиска от мен да възбудя наказателно дело. Представяте ли си, това дело бе образувано едва завчера. Изминаха тридесет дни, докато полицията намери повод и обективни аргументи за да разкрие наказателно дело,” разказва Анна Степанова.

Убийството на Борис Ефимович е показно и ще се отрази несъмнено на изборите, пишеха руските медии. Човек, като него би бил актуален и през 1917 година, и в днешни дни, посочват някои по-смели издания.

В Нижни Новгород реакциите тогава бяха доста бурни. Например, известният общественик Герман Князев закачил на прозорците си голям плакат с Борис Немцов с надпис „Кой ще е следващият”. Полицията махнала плаката под предлог, че е призив към екстремизъм. И така многократно бяха сваляни плакати с надписи под портрета на Борис Ефимович с различни аргументи. Най-накрая в Нижни Новгород закачили плакат само със снимката на Немцов, без надписи, явно властите не намерили екстремизъм в образа му. Като цяло хората по онова време бяха доста наплашени след това убийство. Гражданските активисти в родния му град поискаха разрешение за митинг в негова памет, но администрацията не им позволи. От друга страна тогавашният сити-мениджър на градската администрация Олег Кандрашов обяви минута мълчание. Така, че всеки реагираше различно на случилото се.

„За Борис Ефимович мога да кажа, че беше един изключително жив и буден човек. С него се работеше лесно. Той направи много като губернатор на Нижни Новгород и хората са му благодарни“, споделил Кандрашов.

Дали днес си спомнят за Немцов, определено – да! След многобройни искания бе дадено разрешение на частни инициативи да поставят паметни плочи на две сгради, в които е живял Немцов. Днес за Борис Немцов напомнят площади във Вашингтон, Вилнюс и Киев, наречени на негово име.

Автор: Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алоооо Факти

    45 19 Отговор
    Стига с тоя боклук бе !

    Коментиран от #39

  • 2 Статист

    37 17 Отговор
    Ах Немцов Немцов роди се прост и умря прост.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    38 8 Отговор
    Защо и е на властта такова показно убийство ‼️❓‼️❓ При това на такова централно място ‼️❓‼️❓

    Коментиран от #15

  • 4 Ммм...да

    35 11 Отговор
    Както казваше баба Ванга-"Гледаш го хубав човек,но вътре в себе си лош въпрос носи и обратното".Продажник си беше,за това го приключиха.
  • 5 Дфдфдф

    32 6 Отговор
    В началото мимолетно се произнесе, че е спонсориран от Сорос....
  • 6 Хахахаха

    8 26 Отговор
    Интересно видео до русофилите да се замислят в истината, която Немцов казва.

    Коментиран от #9

  • 7 Урюрвкос

    22 5 Отговор
    толкова голяма любов че паметните плочи на двете сгради, в които е живял Немцов до сутринта ги няма

    Коментиран от #30

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Икономист

    26 8 Отговор
    Този е руското Паси.
  • 11 конечно

    11 0 Отговор
    Както пее гениалния Владимир Висоцкий в своята песен Дорожная история или още Кругом пятьсот
    "Ищу я выход из ворот
    Но нет его, есть только вход, и то не тот
    (Търся изход от портата
    Но такъв няма, има само вход и то не този)"
  • 12 Хахахаха

    13 24 Отговор

    До коментар #9 от "Русофил":

    Другар, а я ми отговори, ти защо не си в процъфтяваща Русия? И защо руснаците заминават за Америка, а американците не отиват в Русия?

    Коментиран от #13

  • 13 Русофил

    27 11 Отговор

    До коментар #12 от "Хахахаха":

    Не съм в Русия защото съм българин и си живея в България. Бях в Русия и по точно в Коми през 1987 до 1988 работих година и два месеца и си изкарах пари за апартамент и кола и съм доволен. А защо руснаците бягали в САЩ ами щото са повярвали на такива агенти като Немцов. А ти като си толкова отворен отиди в Фащ да работиш и да си изкараш пари за нов апартамент и нова кола за година и половина.

    Коментиран от #14, #16, #23

  • 14 Хахахаха

    8 22 Отговор

    До коментар #13 от "Русофил":

    А тогава, какво ми хвалиш руския мир, като никой не го иска? Ако искаш руския мир, заминавай, защо трябва да го пробутваш на всички в България?

    Коментиран от #33

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хахаха

    4 10 Отговор

    До коментар #13 от "Русофил":

    Кога си ходил в Коми ?
    Това кой ти го каза ?
    Хахаха
  • 17 Преминаващ оттук

    21 1 Отговор
    Както си почнала напиши един обзор и за Кюлев който разстреляха на бул. "България".
    Или пък за каптогоновия известен търговец от арабски произход, който също беше думнат на същия булевард малко по нагоре на светофара с бул. "Гоце Делчев".
    Какво да кажа. Такова е било времето. Разчистване на политически, икономически и други спорни въпроси. Да ги героизираме няма смисъл.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Громи&Со

    0 3 Отговор
    Режима на Путин-це трябва да започнат строежи на мостове защото още много от политическите му врагове ще дадат фира! Натам вървят работите.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Дон Бидон

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "Русофил":

    Бягат главно поради режима и липсата на пълна свобода . Някои бягат и по икономически причини,но бягат главно поради зверската диктатура там. Ако беше толкова хубаво ,нямаше да се махат толкова красиво от там. Русия е силно намаляваща страна като България. Не твърдя обаче ,че и на запад имс свобода на словото или че са нормални страни ,но диктатурата е някакси по-прикрита,иначе пак си я има.

    Коментиран от #26, #27

  • 24 ха ха

    8 2 Отговор
    братята американци са по справедливи , просто обявяват война и избиват 200 000 - 300 000 човека от името на клептократите и за жертвоприношение на сатаната
  • 25 Човек

    2 10 Отговор
    Путин ги трови и убива от страх. Страх го е, че в честна надпревара ще изгуби властта, след което ще бъде разследван и пратен в затвора до живот. Същият този страх го накара да започне войната - създаде "проблем" и представи себе си като "силния лидер", който ще го реши. Така с измама, контрол на съзнанието, смърт и разруха той държи властта и продължава да е на свобода. Ироничното е, че така се е самоизолирал, че това трудно може да се нарече свобода, но все пак е по-добре от руски затвор.
  • 26 Гошо

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Дон Бидон":

    Коментара ти е доста противоречив сам на себе си. Човек не разбира какво точно харесваш. Нямаш ясна цел и мотив. Затова не знам + или - да ти сложа. Всеки по-прост човек, без значение от коя държава, вярва че има бърз и лесен начин да забогатее и да живее по-добре. Точно на такива разчита "страната на неограничените възможности". Всеки може да си хване самолета и да се пробва да живее там. В БГ (предполагам и в РФ) наистина държавата не ти помага с нищо и не ти осигурява условия да се развиваш, дори да искаш. Точно затова повечето не се и напъват, живеят си в техният гаден свят, но си е техен. Не могат да си купят 3-етажна къща като в Малибу, ама и никой нищо не иска от тях, освен смешен данък за панелката в Люлин - 100лв за цяла година. Не е като да те карат да си поддържаш градината, фасадата, колата да е наистина изправна и измита - ибаче глоба.

    Коментиран от #28

  • 27 Човек

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "Дон Бидон":

    Перфектна демокрация и перфектна диктатура няма никъде. Все пак неперфектната демокрация е много по-добра от неперфектната диктатура. Разликата между Запада и Русия е от небето до земята. Руският аргумент е "няма значение, че те са много по-добри, важното е, че не са перфектни". Те просто правят един много тънък финт с истината за да я обърнат наобратно и по-елементарните хора да клъвнат. Реално няма значение, че Западът не е перфектен, защото утопията е илюзия и не съществува. Важното е, че Западът е много по-добър, защото предоставя на индивида много повече свобода, много по-добър жизнен стандарт, много повече възможности за развитие и в крайна сметка щастие. В Русия алкохолизмът е масово явление защото хората така давят мъката и накрая умират 10 години по-рано.
  • 28 Дон Бидон

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "Гошо":

    Ще обясня какво харесвам - не искам да клоня нито към Русия, нито към запада - и двете са доказали с действията си,че са срещу България и българите. За Запада мисля,че е ясно защо. Относно Русия - помогнали са ни да се освободим поради стремеж към Босфора и настроения тогава за освобождаване на християните. Но какво се случва след освобождението? Били са срещу обединението на всички българи, били са за обесването на Левски, окупирали са България близо 30 години след като извоюване свободата ни, конфискували са всичката храна и животни на хората и са я пращали към Русия. Стамболов едвам успява да ги изгони. Подстрекали са сърбите да ни обявят война и са ги подпомагали всячески. Били са срещу голяма българска държава. Никога не признават това,което ние сме им дали като език, култура,писменост , духовност( което е доста повече от това,което те са дали на нас),за тези неща в Русия не се говори и за тях ние сме мижитурки. Западняците са ни вредили също много и затова не желая да залитам нито по едните,нито по другите и ми се иска българите да прогледнат и да разберат ,че както САЩ и Запада са ни враг,така и Русия ни е враг.

    Коментиран от #35

  • 29 Солей

    1 0 Отговор
    За Сорос и марионетките му само добро или нищо,като знаете за кого.
  • 30 Инна

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Урюрвкос":

    Веднъж на форума на Эхо Москва, затворен днес, попитах феновете на Немцов защо не носят цветя на гроба му, което би било логично. Не получих ясен отговор.
    Е, в паметта на хората останаха безкрайни токшоута, в които безброй любовници и съпруги споделяха наследството на Немцов. Зрителите имаха логичен въпрос: откъде човек, който цял живот е работил в държавната служба , има това приказно състояние?
  • 31 Геша

    5 1 Отговор
    Евреинът Немцов бе почти толкова вреден колкото и евреина Чубайс, покрай когото богатствата на целия съветски нардо изтекоха в ръцете на руските и международни такива.
  • 32 Немцов е като Навални, на Хранилка

    5 2 Отговор
    На Чужди посолства и Служби! Един предател работил за някой си!! Съдбата на Предателите е идентична навсякъде по Света!! А при нас са Политици?????
  • 33 а ти

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хахахаха":

    защо пробутваш "американските ценности"?Отивай тихомълком и се върни милиардер!....или не се връщай...
  • 34 Путин нее нито Алкаша Елцин нито

    5 1 Отговор
    Мекотелото Горбачов,Путин се опитва да Изправи Русия"това не се харесва на Колективния Запад, за това е и тая Война в Украйна, и тоя Майдан!! Олигарсите при при първите двама Рсзграбиха Богатствата на Русия, Сегашните Милиардери! Чубайс и подобни!! БОГАТСТВАТА НА Русия са в Няколко десетки Олигарси, Путин се опитва да върне това отново на Държавата!!
  • 35 колко много

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Дон Бидон":

    глупости в няколко реда!Дай документи или информация от къде черпиш тези"знания"!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 пешо

    0 0 Отговор
    никой не обича предателите
  • 38 нпо агент

    0 0 Отговор
    На сорос дечица..все скромни..богати и денонощно мислещи за народа..сън не ги хваща...и все от едно племе...революционери..троцки,зиновьев,ръков... комисари..сталин ги утрепа до един..всяка революция изяжда деца си..то едни паразити..
  • 39 да да

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Алоооо Факти":

    Ако бяха го гръмнали в кенефа..щяха да го нарекът ..КЕНЕФА НА НЕМЦОВ..логично..