Last news in Fakti

5 Март, 2023 10:00 7 276 263

Андрей Пантев за Освобождението, Трети март и Царска Русия

  • русия-
  • освобождение-
  • българия-
  • трети март

Това беше победа на вярата!

Андрей Пантев за Освобождението, Трети март и Царска Русия - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това беше най-честната война в историята на целия 19 век в Европа. Това беше война на вярата! Това беше победа на вярата!

Войничетата, които форсираха Дунава виждаха, че един народ отсреща първо се моли на същия Бог по същия православен начин, второ, че казва любов, мамо, хляб с една и съща дума.

Това коментира проф. Андрей Пантев.

И този народ заслужава да бъде свободен, дори и да се пролее кръв. Днес пак ви разправят, че Русия имала имперски интереси. Хубаво! Коя държава по това време от ранга на Русия няма и не провежда имперски интереси? Имперска държава по това време е Белгия, имперска държава по това време е Холандия. Защо Русия да няма имперски интереси и това едва ли не да е негатив за характеристиките на тази война?

Ставало дума за панславизъм, а нямаше ли пакс брита́ника, пангерманизъм, а да не говорим за френската колониална идеология и прочие. Ще ви дам само два примера за оценка за сравнение. Когато в края на 19 век Америка без един изстрел освобождава, сиреч изпъжда испанците от Куба и Филипините, в Конституцията на Куба има член, който разрешава на американската армия в случай на безредици да влиза на територията на Куба без разрешението на правителството. Нещо, правено два пъти преди ВСВ.

Ще ви дам друг пример. Когато Наполеон в края на 18 век, преди 100 години, освобождава Италия от австрийците цялото продоволствие за армията беше реквизирано безплатно от местното население. А руснаците си плащаха всичко за продоволствието по време на тази освободителна война и от това някои българи дори забогатяха. Така, че всичките тези приказки, всичките тези съмнения и конюктюрни деформации не казват простата, великата истина, че една война, една политика се оценяват по резултатите.

В резултат на Освободителната война най-сетне на европейската карта се появи държавна единица, а не само етническа, с името България.

Да се каже, че Санстефанска България било театър, че на Шипка нашите щели да победят цяла Турция и без генерал Радецки! Добре, може би да, но доколкото знам командващият на българското опълчение не се казва Джон Смит, а се казва генерал Столетов. Нали? Значи, ако е било друга акция да плюем върху гробовете на опълченците, защото те са сътрудничили на една армия, която идва да ни покори, да ни направи Задунайска губерния.

Какво правят руснаците след като създават България? Качват се на шлеповете и си тръгват. Остава една църква тук и то по-късно. Къде са банките, къде са базите, къде са жп линиите? Къде е командеренето? Ами след 6-7 години Стамболов им се опъва. Че ако е била толкова заложена тази коварна идея да сме им Задунайската губерния как е възможно след 6-7 години България дори да скъса дипломатическите си отношения с Русия? Една толкова позорна страница в нашата история!

Ние днес се преклоняваме пред един велик исторически подвиг! Нас не ни интересува какво ни внушават в момента!

През 1915 година преди да се присъеденим към австрогерманския блок също казваха, че не сме славяни, също имаше такава литература. По време на ПСВ "Св. Ал. Невски" беше преименуван, а една -две години в боголсужението дори не се споменяваше името на Царя-Освободител, но това свърши!

Онези, които са ни поощрявали да се противопоставяме на Русия в крайна сметка са се съюзявали с нея. И англичани, и французи, и америкаци. Може да са се радвали на нашето русофобство, но тайно са ни презирали. Слава Богу, че много повече от българите са се държали по друг начин.

Затова 3 март е нашата изначална вселена! Русия не беше длъжна нито да освобождава България, нито да я спасява тогава, когато през 1913 година сме във състояние на война с четири балкански държави. Така, че тук не става дума за раболепие, не говорим за подмазвачество, ние говорим за една историческа благодарност, която е изразена с над 400 паметника на руските войни, знайни и незнайни. В редиците на руските богатири и на нашите опълченци са крачили и сенките на нашите въстаници, четници, книжовници, на нашите мъченици. Те са разбрали най-сетне, че не са загинали мърцина.

А на онези, които полагат в момента демитологизаторски усилия, ние казваме: Единствената война в

историята на 19 век, вън от границите на Русия, се нарича Освободителна и това е войната донесла свободата на българите и тяхното избавление!

Проф. Андрей Пантев


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 222 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слава на Русия

    202 41 Отговор
    Да живее България!

    Коментиран от #149

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дантон

    246 49 Отговор
    Браво!
    Един честен Българин да се осмели да каже истината за Русия!А както виждаме това е доста трудно в тия времена на подлагане на запада.

    Коментиран от #6

  • 4 българин

    67 264 Отговор
    Поредния "професор" путинска подлога, каква вяра бе абдал, "Босфора" светилище на руския царизъм ли е?! Стига лъжи и демагогия, бе професорчета на рашистка ясла.

    Коментиран от #7, #11, #53, #125, #222, #227, #247, #260, #261

  • 5 Това е

    180 40 Отговор
    Истината казана честно!

    Коментиран от #42

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 африканец

    113 22 Отговор

    До коментар #4 от "българин":

    Тъпичко животинче, ти кой си?

    Коментиран от #109

  • 8 Реалист

    134 37 Отговор
    „Всичко ще се стопи, точно като лед, само едно ще остане недокоснато - славата на Владимир, славата на Русия."
    Ванга
  • 9 Тоя рублофил не се умори, ей !

    58 153 Отговор
    Николай Генчев казваше за него :
    "Когато стана професор разбрах, ама кога стана историк не разбрах"!
  • 10 Пожарникар

    115 12 Отговор
    Не се гаси туй що не гасне.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Госあ

    158 25 Отговор
    Само ще добавя, много джон смитовци са били главнокомандващи по време на тази война, само че от страната на Турция ! Трябва по често да показвате мнението на доказани и школувани историци като Андрей Пантев.
  • 15 Питам:

    97 12 Отговор
    Професоре, защо на времето пусна такива "велики умове" от търновската магнаура като Пламен Петков, Пламен Павлов, Милко Палангурски, Тютюнджиев да ръсят платени простотии , а не ги скъса овреме?
  • 16 Мутрофанова...

    36 147 Отговор
    Браво,Пантев, браво ..заслужи си четирите хилки..мини утре да пийнем по кафенце и да ти са наплатя
  • 17 ПАНТАТА

    24 116 Отговор
    ТРЕТИ МАРТ
    ДЕН НА РУ.ФИЛА☝

    Коментиран от #201

  • 18 Сух

    144 23 Отговор
    Браво! Аплодисменти!!! Да живее братска Русия! Да живее България!!! Предателите на България винаги ги застига отмъщението!
  • 19 Мимчят

    121 15 Отговор
    Така е,но лошото е,че нашите нови управленци изобщо не са изучавали и учили историята ,както трябва.Найстина ние трябва да сме завинаги признателни на руския нарид и никога да не заставаме против него..
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 РЕАЛИСТ

    137 16 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    И като го имаше отзвука от кланетата, кво стана. Да не тръгнаха англичаните, французите и немците да ни освобождават. Напротив въоръжиха турската армия с най модерно оръжие и редица техни генерали взеха турско име и станаха паши, които клаха българите и воюваха с опълчението.

    Коментиран от #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Госあ

    109 9 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    “Руският проект, предложен на предварителните заседания, предвижда създаването на единна българска автономна област, включваща Мизия, Тракия и Македония. Срещу него възразява австро-унгарският външен министър граф Г. Андраши. Английският представител маркиз Р. Солзбъри също се обявява срещу идеята за образуване на голяма българска автономна област. Така постепенно се стига до становището за две автономни области населени с българи: Източна- с център Търново и Западна-с център София.Същевремнно тези две области не включвали Беломорието, Одринска Тракия, както и по-голямата част от Родопите, въпреки техния български характер. Английският представител усилено настоява разделянето на българските земи да стане вертикално, тъй като според него в Източната половина живеят предимно турци и гърци и те трябвало да се управляват отделно.”
    Това е цариградската конференция по същество. Затова централната софийска улица ще се казва Граф Игнатиев, а не граф на солсбъри. Така ще бъде поне докато има малко от малко образовани българи
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Шипка

    79 8 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    Щом може да напишеш тези лъжи не си никаква българка,може туркиня ,може ромка,но българка не си .Срам си да пишеш,че си такава.Спри с лъжите!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 гост

    52 1 Отговор
    Медийната власт има за задача да разчлени човешкото съзнание и след това да го слепи отново по избор и в изгода на управляващите....... Истинските истина и история е само тази "истини " и "истории" които обслужват властимащите в момента. Други НЯМА! Когато управляващите кажат нещо фактите са длъжни да замълчат. А боговете - БОГОВЕТЕ ВИНАГИ СА ГОВОРИЛИ С УСТАТА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ!

    Коментиран от #35

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Макс

    25 96 Отговор
    Колко много руска пропаганда , изпълнена с емоции и безобразно слугинажество.
  • 32 хаха

    26 102 Отговор
    Какво очаквате от "професор", който дължи "професурата" си и целия си социален статус на комунодиктатурата на правешкия сесесерски слуга???
    При такива е нелечимо и е добре, че скоро ще е на едно по-хубаво място.
    Години трябва да минат и поколения да заминат, за да почне ганьо да вдява истината за мракобесната роля на всичко руззко не само в нашата, а и в световната история.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 гост

    60 6 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    По написаните постове по-горе личи, медийната власт си е изпълнила доста добре задачата за да промие или купи СЪВЕСТТА на пишещите!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Истината

    84 14 Отговор
    Казана 1към 1!Без политкотектни измислици и направо откровени лъжи! Дано повече млади прочетат думите на проф.Пантев и да се вслушали вчера по БТВ какви истини по повод празника каза Павел Попандов, че са се навъдили много лъжци и нагаждачи, които той с право наречеКириак Стефчовци! Горда съм че има и такива мъже които блестят сред малодушните, които не се свенят да се гаврят с паметта на руси, опълченци и наште сънародници за които е било чест да помагат на освободителите ни!
  • 38 ссс

    25 89 Отговор
    А ти си демагог и манипулатор. БКП е твоята майка и ти с цялото си усърдие се стараеш да промиваш мозъци.

    Отношението към Русия следва да се разглежда в контекста на цялото й поведение и отношение към България (отчитане на всички факти и събития), а не просто да извадим едни факт - "вследствие на войната България става държава" и да спрем дотам.

    Вие комунистите мислите еднакво и тъпо, Зеления чорап също, като теб, не обича да съобразява отговорите си, с контекста на въпросите.

    Чий е Крим, Пантев?

    45 години марионетна държава, колко повече Пантев? Ти и твоите приятели от Русия и България ще сте доволни само ако се върне миналото, България отново слушка Русия и не предприема нищо без нейното одобрение. Дори ще е най-добре ако Путинка ни назначи руски администратори с български имена, а ти изпращаш историческите си трудове за съгласуване в Москва..

    Коментиран от #248

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Мим

    62 16 Отговор

    До коментар #28 от "Българка":

    А ти,така наречена българка,знаеш ли,че ние още след като ни освобождават и със Стамболов заставаме срещу освободителите си.Това е българско предателство...
  • 41 Бамбука

    35 11 Отговор
    Живеем в 21 динамичен век. Всеки човек има право на мнение, а днешното рядко се формира четейки историята. Колкото повече се навива една пружина, толкова повече има вероятност, тя да се скъса. Има паметник на Цар Освободител, има изразена признателност към него и към интернационалните войници участвали във войната. Толкова. Няма как погледа на днешното поколение да не отчита реалността в която живее, а тя е много различна от случилото се през 19 век. Войната в Украйна няма как да не прави корекции в мисленето и отношението, днешното към двата православни народа.
  • 42 Киркор

    24 9 Отговор

    До коментар #5 от "Това е":

    Комунистът да знаеш,е най честния човек на планетата...

    Коментиран от #45

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ТрампЛин

    17 61 Отговор
    Пак ще го напиша за да го изтриете отново:
    Пожелавам дълъг живот на всички русофили, за да се радват на Независима и СВОБОДНА от русия България!!
  • 45 ДТ е ПМА

    28 4 Отговор

    До коментар #42 от "Киркор":

    Ти да не си арменският поп, че всичко знаеш?
  • 46 руззззНаци

    13 48 Отговор
    Я да ви питам, Сърбия дето са най-верен слуга на раззия на Балканите знаете ли коя дата празнуват, като национален празник?? Не знаете! Прочетете - не е тая на Букурещкия мирен договор, когато се дава автономия на Белградския пашалък, нито тая на Одринския мирен договор след поредната рузззко-турска война, която дава автономия на Сръбското княжество.
    Чети ганьоооооооооооо! Чети!
  • 47 Колев–Босия

    22 69 Отговор
    През 1969 станах студент в СУ "Климент Охридски". Преподавател по история ми беше Николай Генчев, с когото станахме близки приятели. Тогава дойде в университета и лицето Андрей Пантев. И знаете ли откъде?
    От Института по история на БКП. Но там не правеха професори, затова дойде в СУ.
    За него Бачо Кольо действително каза, при това пред самия Пантев:
    -Андрей, знам кой те направи професор, но не знам кой ти е казал, че си историк!

    Коментиран от #106, #171

  • 48 Мдааа Дааа....

    74 12 Отговор
    ОСВОБОДИТЕЛИ
    Те не бяха от Брюксел, Ню Йорк и Маями.
    Те дойдоха по краткия – братския път.
    Те говореха руски и бяха славяни.
    Тук намериха българска обич и смърт…
    Те не знаеха даже дали благодарни
    ще им бъдем след време – бащи и деца.
    Те избраха войната, а тя е коварна,
    тя безумно убива съдби и сърца…
    Бяха братя по кръв. Просто бяха славяни.
    И под Шипка намериха своята смърт.
    Не дойдоха от Брюксел, Ню Йорк и Маями,
    от Русия дойдоха – за нас да умрат…
    Без да имат дори и имперска идея,
    те се биха до смърт за славянската чест.
    И сега ако ти си докрай европеец,
    ще ги помниш достойно и утре, и днес...
    Лозан Такев
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Токмакти Джун

    62 12 Отговор
    Сега след подобна статия платените на Дай България и Прокопи като " Българка " всъщност помакиня от Родопите започват веднага да пишат откровени лъжи освобождението го дължим разбира се на Джон Рамбо и Винету . Тук след освобождението Русия ни е завладяла напълно направила си е военни бази , превзела е печелившите бизнеси и назначава чрез посолството си президент и парламент а и за капак ни бомбардира ВСВ за наказание. Ей нямам думи за това тая секта жълтопаветна трябва да се забрани със закон и да се подвежда под отговорност подобен индивид разпространяващ такива глупости
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Пасъмас

    19 63 Отговор
    Имперска мечта!

    Те тръгнаха от всичките краища.
    На необятната Руска Империя.
    От Финландия през Урал до Ташкент
    И от Сибир чак до Ичкерия!
    Те тръгнаха под скиптъра Невски.
    Да превземат мечтания Крим
    Дарданелите, Босфора, Цариград.
    Да превърнат Москва в Трети Рим.
    Те бяха крепостни селяни.
    Те нямаха право на глас.
    Но загинаха смело на Шипка.
    Дарявайки Свободата на нас.
    Те бяха Крепостни селяни.
    Те бяха по-роби от нас.
    Но оставиха своите кости.
    За угода на Имперската власт!
    На Шипка е всичко спокойно.
    Радецки докладва в Москва.
    А мужиците с тънки шинели.
    Замръзват на поста в снега.
    Патроните свършват в паласките.
    Орловци се свличат във кръв.
    На помощ ще дойдат и мъртвите.
    С телата си, те спират врагъ.
    И макар че спечели войната.
    Александър не стигна до Рим.
    Сан Стефанска Русия остана.
    Имперски блян, недостижим!
    Във Лондон и Райхщадския замък.
    Преди още първия “сноп”.
    Русия подписа съдбата
    На бедния Български роб!
    Сан Стефанския “куклен театър”.
    Беше просто игра!
    Която Царска Русия.
    Умело Пред нас изигра!

    Коментиран от #208

  • 56 Пфууууу

    23 55 Отговор
    Да не говорим за гърците, които също се пръкват на картата на света И ТО ЗА ПЪРВИ ПЪТ като държава Гърция в резултат на поредната руззко-турска война. Там пък трябва с лупа да търсите руззки паметници. Да не говорим за национални празници, катедрали, площади, булеварди кръстени на азиатските варвари.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 САТЪРА НА ХАНА

    59 11 Отговор
    БРАВО ПРОФЕСОРЕ!
    .... ЗАЩИТИ ВЯРАТА !
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Наследниците чорбаджийски

    59 10 Отговор
    Чорбаджиите по турско време и техните днешни наследници не признават и не одобряват освобождението...
    Е те тия са днешните и миналите жълтопаветни соросунгелски военолюбци и русофоби.... те тия мразят Русия и я мразят защото ни е освободила и им е развалила рахата ... така е било и след освобождението и днес е така... Високата порта ги е глезела и защитавала, а бедния народ им е работел пошло защо да трупат богатства!!!!
    Освобождението е било за бедния народ, а и днес се признава от обикновения българин.

    Коментиран от #64

  • 61 Павел Николаев

    51 11 Отговор
    Само някой да се осмели да промени националният ни празник!

    Коментиран от #116

  • 62 ганев

    54 8 Отговор

    До коментар #43 от "Българка":

    ПОВРЪЩА МИ СЕ ОТ НЕБЛАГОДАРНИЦИ
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 ТрампЛин

    4 24 Отговор

    До коментар #60 от "Наследниците чорбаджийски":

    Да си дойдем на думата. Бедните се навдигат срещу богатите. То направо социалистическа революция е било.

    Коментиран от #242

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Реалист

    63 8 Отговор
    Перфектно казано! Браво! Само да допълня, 3ти март е денят на Санстефанска България! Това е оная България, която си е наша. Няма значение кой какво казва, но когато руснаците са водили битки за да съществува България като държава, ония дето днес ни се правят на господари, са давали оръжие на османлиите за да ни убиват. Не забравяйте това. Днес ни учат как да обичаме Русия, ония дето тогава са знаели за какво османлиите са ползвали пушките произведени в Англия. Нека помним историята!
  • 67 Слава на България

    41 9 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    А теб само да попитам: априлското въстание е 1876г. Тогава са избити всички войводи на България. 2 години по късно сме освободени от османско иго. Смяташ ли, че България се е възстановила за 2 години или благодарение на Русия сме освободени. А паметници на български войни има във всички градове
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 блабла

    14 50 Отговор
    След 10:30 се забелязва осезаема активизация на тролфабриката на мутофонова и сие. Неделя е все пак, обичат да поспиват дори и четирихилядниците.
  • 70 Госあ

    49 7 Отговор
    Още нещо за простолюдието, далеч съм от мисълта да подценявам героизма на българското опълчение на Шипка, по нашите земи е имало доблест, чест и смелост, които са били повече под 500г турско робство отколкото при 33 години западна демокрация, но това е друга тема. Та, без Русия, опълчение на Шипка е нямало да има, простолюдие. Кратко и ясно. Всъщност, днешна България без никакъв проблем е можело да остане в Турция. Така както западните хиени са харизали Константинопол.
  • 71 Ром Бакарди

    6 31 Отговор
    Тоз пруфесур е акъллия- кльопам го! Преди двайси и пет гудини доди у даскалото кадято са учих на дълбоки науки, и напрай идин симпозиум сас саученицити ми. Лафихме за Парвата световна война и на питаши имаме ли роднини, участвували вав нея. Извади идин мнооооогу стар календар от 1916 година сас снимки на войници, уфицери и генерали ут войната - по едно време тоз ма скива, чи земам дейно очастие вав дискусията, пита ма: Ти ве, Сопо.. лан..ко, да не би да имаш роднина на тез снимки? Кат са вгледах-ко да скивам, бащата на моя дедо там, на снимка, сас униформа! Брях, ами сига.....видях чи е бил сас чин поручик и ординарец на генерал Вазов! Напрау грамнах ут кеф! Викам си: и аз има сас ко да са гордея! Та уттам гу помня тоз Пантев.
  • 72 Шипка

    43 7 Отговор

    До коментар #43 от "Българка":

    Какъв кръвожаден Кремъл те гони кукувици,тук говорим за царят освободител.Май нещо съвсем си убъркала темите от злоба
  • 73 Пантев е изопачаващ

    15 50 Отговор
    Русофилска история не ми се чете.

    Коментиран от #87

  • 74 Адмирации Андрей Пантев!!

    48 10 Отговор
    Адмирации Андрей Пантев!?
  • 75 Макс

    13 51 Отговор
    Докато учебниците по история се пишат от професори четирихилядници, българското общество ще бъде разделено . Датата трети март не е подходяща за национален празник, защото се използува за руска пропаганда , а не за обединяване на българската нация. Надявам се ако се празнува 24.05.като ден на България, разни набори на Кирил и Методий , да не решат да ни убеждават,че те са руски поданици . Бъдете българи и българолюбци !
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Българка

    16 56 Отговор
    РУСИЯ НЕ ОБЯВЯВА ВОЙНА НА ТУРЦИЯ, ЗА ДА ОСВОБОЖДАВА БЪЛГАРИЯ, А ЗАРАДИ СОБСТВЕНИ ИМПЕРСКИ ИНТЕРЕСИ

    Коментиран от #82, #86, #90, #91, #175

  • 78 Госあ

    36 7 Отговор
    И защо е махнат цитата ми на Лао Дзъ ? Ще го повторя - добрият владетел държи търбусите на простолюдието пълни, а главите -празни. Замислете се каква чутовна мъдрост е това ! Нямаше да има полуграмотни соросоиди и слуги на запада, които да ни пълнят главите безкончаемо и постоянно с нелеп шум !!!!
  • 79 Гост

    26 4 Отговор

    До коментар #65 от "до Гост":

    Ха ха, Бай ти Ганя знае две и двеста! Бай ти Ганя е християнин, обича семейството, знае кое е мъж и кое жена, трудолюбив и начетен е! За съжаление Бай Ганя е и продажник! Като теб, и като всички бедни мисирки, както и гладни безродници! Пфу …
  • 80 ти да видиш

    44 4 Отговор
    Мдааа Дааа.....размисъл!!!!
    Цитат от Иван Бакалов...

    "Покрай 3 март се видя, че от нас нация не става.

    Желанието да се премахне 3 март като национален празник, е само един от признаците.

    Тази дата е празнувана като Освобождение и начало на българската държава от 1878 година насам. Празнувана е и когато България е съюзник на Хитлер, който воюва с СССР.

    Културните народи имат традиции и ги пазят. А у нас има хора, които смятат, че летоброенето започва от тях и искат да ревизират всичко. И да се запишат като някакви новооснователи на държавата.

    Промъкват се дори екзотични идеи, че едва ли не сме живеели прекрасно под турско владение и дошли едни завоеватели да ни превземат и окупират. И даже те обесили Левски....."

    Коментиран от #89

  • 81 Шипка

    36 9 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    Долна неблагодарница,гнус си
  • 82 Госあ

    39 10 Отговор

    До коментар #77 от "Българка":

    Я кажи ма гицке, без Русия, какво е Шипка ?
  • 83 Малко лъжеш, много лъжеш все лъжец

    16 41 Отговор
    Пишман професоре, възрастен човек си, не е хубаво да лъжеш, особено да изопачаваш историята. Премахването на крепостничеството или Отмяната на крепостничеството в Руската империя е най-съществената от великите реформи на император Александър II, за което той се сдобива с името „Освободител“. Мога да си предоставя данните ако иска професора да ме съди.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 !!!?

    37 6 Отговор
    03.03.2023: Национален празник на България...!!!?

    Коментиран от #128

  • 86 Д'мин

    41 7 Отговор

    До коментар #77 от "Българка":

    И какво от това? Русия в нази война води военни действия не само на Балканите, но и в Кавказ! Само, че на Балканите се образува княжество България а в Кавказ земите са приобщени към Руската империя! Правиш ли разликата? Много сте постни, откъм мозъчни импулси!
  • 87 Шипка

    26 8 Отговор

    До коментар #73 от "Пантев е изопачаващ":

    Май в мозъка нещо ти е изопачено.Пий има лекарства за тази работа

    Коментиран от #130

  • 88 Гражданин на територията

    35 4 Отговор
    Уместно би било след като не признаваме Освобождението поради това, че Русия имала интереси тук, да се откажем от Освобождението и да ср върнем в рамките на османската империя. Тъкмо щеше да минем след 30-на години под турския ятаган като арменците и сега нямаше да има разни философи като българка и други да обясняват колко лошо нещо е датата трети март, след която на картата се появява България.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Ама ти

    24 6 Отговор

    До коментар #77 от "Българка":

    Си по зле от папагалите!Казах ти че тея имперски интереси е могла да гони по други по-леки начини!

    Коментиран от #94

  • 91 Шипка

    27 5 Отговор

    До коментар #77 от "Българка":

    Пълни лъжи са това ханъм,пълна пропаганда,но ти кълвеш…кълвеш.Е все пак трябва да имаш нещо в главата за да разбереш истината
  • 92 Браво Андрей

    33 7 Отговор
    За пореден път ти доказа, че си голям българин, а не "пейтриът" както се наричат някои яничари.
  • 93 ей прави сте

    30 3 Отговор
    да съжалявате за чалмата на султана! лошата русия заедно с опълченците сепаратисти напада суверената османска империя и откъсва територия от нея! незабавна ревизия на санстефано и връщане в лоното на суверена турция! още стамболов го е поискал!

    Коментиран от #98

  • 94 ТрампЛин

    0 7 Отговор

    До коментар #90 от "Ама ти":

    Като например?
  • 95 Вечна дружба казаха

    6 31 Отговор
    Другаря е силно вярващ..само че говори предимно за царска Русия..защо не коментира днешните руснаци
  • 96 Верно ли

    34 4 Отговор

    До коментар #34 от "РЕАЛИСТ":

    Че тя си е ханъма, която явно с нетърпение очаква да се завърне при Ердо заедно с другия, наречен "българин". Тролеи на ПП-ДБ, които явно вече са договорили Тракия с новите ни "съюзници" и стари душмани!
  • 97 Царица

    24 2 Отговор
    Слава на ЦАРСКА Русия. Царя ни освободи!
  • 98 ТрампЛин

    12 30 Отговор

    До коментар #93 от "ей прави сте":

    Стамболов е разбрал на къде вървят работите! Не е поискал нищо друго освен Свободна и Независима България! Не скверни името му комуняго!
  • 99 Госあ

    35 6 Отговор

    До коментар #89 от "ТрампЛин":

    За независимостта на България, плаща Русия, който дълг така и не връщаме докрай, а за царството - една подмолна, бездарна, страхлива и много кръвожадна мишка, крила се през целия освободителен процес, води от австрийските кръчми една пияница за цар на България, чиято семка ни вкарва в поредица от национални катастрофи. Та, тая мишка на чиято глава на кристал се облекчавах след няколко били, води не друга, а именно австрийска пияница !!! Същите тия, които са против съществуването на България.

    Коментиран от #103

  • 100 Йпопооо

    11 20 Отговор
    Благодаря професор Пантев ! Обаче не искам да съм русороби по рождение. Не искам да съм роб на никого.
  • 101 Възрожденец

    11 38 Отговор
    Професора по заслуги към БКП-КПСС продължава да служи на кремъл, без значение, че там са се загнездили банда фашисти и кръволока Путлер. Право професоре, заслужихте си 4000.
    Как пък нямате капка гордост и чест, слуги на олупатора на България.

    Коментиран от #105

  • 102 !!!?

    27 6 Отговор
    Национален празник на България...а на кого да е !!!?

  • 103 ТрампЛин

    13 35 Отговор

    До коментар #99 от "Госあ":

    Платили сме предостатъчно и не само със злато, но и с кръвта на Опълченците! Те са загинали не само за нашата Свобода, но и за Имперските интереси на русия!
  • 104 Нико

    30 9 Отговор
    Браво проф. Пантев!!
  • 105 Госあ

    33 8 Отговор

    До коментар #101 от "Възрожденец":

    Я кажи “възрожденецо” дали щеше да я има Шипченската епопея без Велика Русия ? М ?

    Коментиран от #115

  • 106 Дърт даскал

    31 2 Отговор

    До коментар #47 от "Колев–Босия":

    Кольо на босо много лъжеш! Пантев ми е водил НОВА ОБЩА ИСТОРИЯ през 1977 година и беше ДОЦЕНТ, а според теб през 1969 е бил вече професор
  • 107 Шаг Вперед

    28 7 Отговор
    Шапки долу ! На колене !
  • 108 Най- обикновен

    10 34 Отговор
    Никога повече с радия . Никой не иска убийци, агресори, насилници ....
    Путя вън от Украйна!
  • 109 Тоя е

    22 1 Отговор

    До коментар #7 от "африканец":

    Изкуствен интелект в естествена опаковка made in kojiak maze.
  • 110 САЩ

    27 3 Отговор
    Тоя не е от нашите. А бе отворено общество, атлантици разни, пасита, пп-та, дб-та.... Толкова пари ви снасяме, как допускате такъв като тоя да говори така???
  • 111 Ха-ха-ха🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾

    9 36 Отговор
    "Професора" е стара руска подлога, която е мугирала в путинист. Винаги е защитавала кремълската гледна точка и е фалшифицирала българската история! Путинисти щата него само разделят българското общество и не могат да предизвикат никакви конструктивни дебати!
  • 112 Охо

    10 35 Отговор
    Ама моля, не се унижавайте да публикувате този русороб. Няма нужда. Младите виждат и разбират що за стока е расия.
  • 113 Митрополит Методий Кусев

    12 34 Отговор
    България е болна. Тя страда от недъга на сляпото русофилство.

    Русофилството в България е достигнало до идиотство. Когато руската дипломация прави пакостите, ние, българите, нарочно си закриваме очите; жумим, за да не виждаме пакостите, правени нам от Русия.
  • 114 Бълг

    10 34 Отговор
    Лъжеш Пантев! Всичко написано е платено от руските комуняги. Безсрамен предател!
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 станимир

    0 8 Отговор

    До коментар #61 от "Павел Николаев":

    павльо, какъв си ти, че забраняваш
  • 117 Байно

    9 30 Отговор
    Захари Стоянов:“Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”
    Русчук, 1-й Март 1886 г.

    Васил Левски: “Който ни освободи, той ще направи това, за да ни подчини отново в робство”
    "Когато се освободи България, за мен не остава вече работа помежду ви - бил отговорът му. - Тогава аз ще да отида в Русия и да съставлявам комитети, защото там, макар и да няма чалми, но народът е притиснат от нас повече."

    "Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии."
    (Христо Ботев, в. „Знаме”, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)

    "Руското правителство, кое досега лъстеше нашите добродушни българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни Отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие!"
    "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование

    Коментиран от #124

  • 118 Госあ

    29 7 Отговор
    А ! И още нещо, разбира се че трябва на най светлия ни празник да се развява и руското знаме до нашето. Що за неблагодарно простолюдие трябва да е българският народ, за да не развее и флага на нашата освободителка ? М ?
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Павел пенев

    33 7 Отговор
    Чудесен коментар г-н Пантев. Изпратете го до НС където 240 депутати се надпреварват да плюят против Русия и да се прекланят пред западните колонизатори, които определят като наши съюзници и партньори. Изпратете го също и до Румен Радев,който започна да пее същата същата песен но много фалшиво. Доводите за Освободителната война на Русия по отношение на България са валидни и за нашето второ освобождение на 9.9. 1944 год. когато СССР обяви война на фашистка България. Но вижте какви историци произвежда факултета на СУ и какво бръщолевят по слугинажните студия. Да не говорим и за колегите на ваша възраст оформени като обикновени ренегати. За съжаление всичко хубаво в нашата страна до 1990 год. е изтървано, но не безвъзвратно надявам се.
  • 121 Шипка

    32 4 Отговор

    До коментар #43 от "Българка":

    Какъв кремълски режим Сорос,пардон ,т.нар.Бъргарка.Говорим за други векове?!Но злобата изпива ума,ако въобще го имаш де?!То бива злоба бива,но твоето надмина всичко.Да хулиш паметта на хората умрели за да ги има патки като теб,да можеш сега да се наричаш Българка,каквато явно не си!

    Коментиран от #126

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Байно

    3 29 Отговор
    Захари Стоянов:“Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”
    Русчук, 1-й Март 1886 г.

    Васил Левски: “Който ни освободи, той ще направи това, за да ни подчини отново в робство”
    "Когато се освободи България, за мен не остава вече работа помежду ви - бил отговорът му. - Тогава аз ще да отида в Русия и да съставлявам комитети, защото там, макар и да няма чалми, но народът е притиснат от нас повече."

    "Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии."
    (Христо Ботев, в. „Знаме”, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)

    "Руското правителство, кое досега лъстеше нашите добродушни българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни Отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие!"
    "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование
  • 124 соросче

    32 5 Отговор

    До коментар #117 от "Байно":

    Васил Левски: “Който ни освободи, той ще направи това, за да ни подчини отново в робство”!!!

    Няма такова писмо !!!
    Всичките мантри дето ги повтаряте са пълна фалшификация или са извадени думи от тук там ...
  • 125 Павел пенев

    27 2 Отговор

    До коментар #4 от "българин":

    От това което си надраскал става ясно какъв българин си и колко е културата ти.
  • 126 Байно

    4 20 Отговор

    До коментар #121 от "Шипка":

    Прочети от онези векове, статии и мнения на онези патриоти, на онези истински българи!
  • 127 Истината

    1 30 Отговор
    Литература - портал LiterNet
    Издателство
    :. Издателство LiterNet Електронни книги: Условия за публикуване
    Медии
    :. Електронно списание LiterNet Електронно списание: Условия за публикуване
    :. Електронно списание БЕЛ
    :. Културни новини Kултурни новини: условия за публикуване Новини за култура: RSS абонамент! Новини за култура във Facebook! Новини за култура в Туитър
    Каталози
    :. По дати : Март Издателство списание LiterNet - абонамент за нови публикации Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
    :. Електронни книги
    :. Раздели / Рубрики
    :. Автори
    :. Критика за авторите
    Книжарници
    :. Книжен пазар Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
    :. Книгосвят: сравни цени Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
    Ресурси
    :. Каталог за култура
    :. Артзона
    :. Писмена реч
    За нас
    :. Всичко за LiterNet
    Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
    ИЗ "ПОГРОМА НА БЪЛГАРИЯ. ВИНОВНИКЪТ"
    Митрополит Методий (Кусев)

    web

    Цочо Билярски. Виновниците за погрома на България през 1913 година (2010)... Решението на Русия да освободи България с умисъл да я присъедини на Руската империя, не представляваше тогава престъпна мисъл за интересите на българите, според тяхното тогавашно робско положение. Ето затова планът на руската дипломация е бил и е ... Б
  • 128 НИКОЛАЙ

    5 28 Отговор

    До коментар #85 от "!!!?":

    вражески знамена в БЪЛГАРИЯ, носени от български слуги
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Пантев е изопачаващ

    8 28 Отговор

    До коментар #87 от "Шипка":

    Руско-турските войни са низ от войни между Русия и Османската империя, водени през 17, 18 и 19 век. Сраженията между тях на Кавказкия фронт по време на Първата световна война и голямата битка при Молоди за независимостта на Русия като част от руско-кримските войни също могат да се разглеждат като руско-турски войни. Така общият им брой става 13, а времето което обхващат – 351 години (1568 – 1918). През този период Русия и Турция са били в състояние на война 69 години. Средно една руско-турска война е била отделена от друга само с 25 години. Те са съпоставими само с 11-те Австро-турски войни продължили 264 години – започнали от 1527 г. и продължили до 1791 г. Я се замислете поддръжници на тезата за освободителни войни! 12 освободителни войни, че тя руската империя се самоизяла. Империя се става със завоюване а не с освободителни войни. Мечтата на Екатерина Велика не е угаснала за дарданелите.

    Коментиран от #162

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Колко ти дадоха

    3 29 Отговор
    “професоре”
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Ами да

    5 29 Отговор
    Разбира се! Но, всичко това не оправдава имперските амбиции и убийствата, които извършват Путин и Русия в Украйна! Русия яростно дърпа Европа и света назад в 19 век! 80 години само дрънкат оръжия по Червения площад и никаква идея за демокрация! Няма да стане!

    Коментиран от #136

  • 135 Българин

    7 31 Отговор
    Трети март е дата, която разделя българското общество и може да бъде национарен празник единствено за съществата, които сляпо се подчиняват на всичко руско и съветско и, които са въведени в това заблуждение от национални предатели историци като Пантев!

    Коментиран от #138

  • 136 разбирач

    30 6 Отговор

    До коментар #134 от "Ами да":

    Ами западняците да не бяха правили Майдан в Украйна . Или те като стреляха на площада беше демократично ? Или избитите от хунтата 15 хил цивилни - беше демократично ? Защо тогава мълчахте ?
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 свирчо

    21 2 Отговор

    До коментар #135 от "Българин":

    Ами на тебе кой ти пречи да честваш Байрама ? Или искаш той да е националния празник ?

    Коментиран от #206

  • 139 Истината

    6 25 Отговор

    До коментар #131 от "истината":

    Доброволните руски роби никой не може да освободи.

    Коментиран от #143

  • 140 Патриотъ !

    15 0 Отговор
    Ех, да има кой да асвабади Беломорието, Македония, Северна Добруджа и разните му Покрайнини, че да станем "Сан Стефански", па и велики. Ама, нердеее ?!
  • 141 разбрах

    26 0 Отговор

    До коментар #137 от "Истината":

    Разбрах че соросоидите са най големите предатели .
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 истината

    25 1 Отговор

    До коментар #139 от "Истината":

    Доброволните краварски роби никой не може да ги освободи .

    Коментиран от #158

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 !!!?

    16 29 Отговор
    На Путин Историята на Россия започва от Ленин, а на Пантев - от освобождението на България от турско робство. Такива комунистически рептили не са чели Историята на Паисии Хилендарски, за да научат, че България е била царство много преди Московския Улус да бъде създаден от Монголската златна Орда. Днес разбираме, че въпреки, че сме им дали писмо, четмо и религия са си останали варвари !!!?
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Асвабадителите

    6 24 Отговор
    Руското императорско правителство в Санкт Петербург изчислява т. нар. „окупационен дълг на България към Русия“ на базата на следните показатели:

    колко струва на правителството издръжката във военно време на един войник и един кон;

    какво е заплащането на офицерите и чиновниците във военното ведомство по това време;

    какви са всекидневните разходи за лечението на ранените руски войници в болниците;

    какви са разноските за транспорт в течение на 9 месеца;

    и каква е издръжката на руските учреждения в България.

    В последното перо влиза личната заплата на руския императорски комисар, която е била 600 хил. златни лева – с един лев повече от цивилната листа на българския княз. Сумата възлиза на „21 236 500 рубли и 87 копейки за издържанието на 50 000 души в България и в Румелия“. Стойността на 32,5 тона злато в днешни пари. За справка – с една рубла тогава в Подмосковието се е купувала една крава.
  • 149 Спаси Бог

    30 2 Отговор

    До коментар #1 от "Слава на Русия":

    Вечна благодарност на Братушките!
  • 150 Българин

    26 2 Отговор
    Скоро всички български крави ще ги вкараме пак в краварника от където изпълзаха и се помислиха за елит .
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 трябва нов бай Тошо

    28 3 Отговор
    Целия нов наш елит май пак ще ходи на екскурзия в Белене .
  • 154 Българин

    9 30 Отговор
    И Румъния, и Сърбия, и Гърция се освобождават от османска власт в резултата на войните между Руската и Османската империи. Но никога и никой техен историк не си е позволил да пише, че дължат свободата си единствено на Русия! Никъде в тези съседни страни няма да видите доминиращи руски и съветски окупационни монументи, засенчващи техните собствени национални паметници. Никъде няма да видите техни храмове, посветени на измислени руски светци. Никой техен политик не би и си помислили да каже, че не са се освободили сами от "турска влада", "stăpânire otomană" и "Τουρκοκρατία", или че дължат собствената си свобода на някой друг.
    Това може да го прави някой наистина робски в своето самосъзнание народ, подвежда от"историци" като Пантев. Никой друг народ!“

    Коментиран от #159

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Статия с една лъжа е фейк

    5 29 Отговор
    Пантев лъже че българите дали името "Освободител" на АлександърII, от бившите руски крепостни се придобива с това име руския цар.
  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Реалист

    4 27 Отговор

    До коментар #143 от "истината":

    Не съм видял да се вее американски флаг по улиците, но често виждам русороби да веят флага на путлеростан, дори на националния ни флаг, демонстрираха слугинажа си пред тези, които унищожиха царска русия.
  • 159 селски

    19 2 Отговор

    До коментар #154 от "Българин":

    Бе Румъния не е била под Турско робство бе !

    Коментиран от #200

  • 160 Георги Димитров

    2 23 Отговор
    “Но и когато искаше Сан Стефанска България ,Русия изхождаше не от желание да създаде една голяма и силна държава на Балканите, а с твърдото намерение да тури ръка на новата балканска държава и тъй да се доближи до Проливите!”

    Уводна статия в “Работнически вестник” от 19.11. 1915 г.,
  • 161 българите са родени за роби

    17 2 Отговор
    особено шоросите...
    Историческа истина за Крали Марко!
    Истинският Крали Марко е турски васал!
    В средата на ХIV век Прилеп отново имал късмет да стане столица. Местният деспот Вълкашин в 1365 г. се обявил за крал. Той изглежда бил не само амбициозен, но и прозорлив човек. Първи от балканските владетели усетил турската опасност и в 1371 г. потеглил на поход заедно с деспота на Серес (Сяр) Углеш. Според тогавашните хронисти армията им наброявала 60 000 бойци. Вълкашин и Углеш достигнали до хасковското село Черномен и, уповавайки се на мощната си войска, лекомислено се разположили на лагер на левия бряг на р. Марица, без да поставят сигурни стражи. През нощта турците преминали безшумно реката, предизвикали паника в българския лагер и убили деспот Углеш и крал Вълкашин. Марко, синът на Вълкашин, подписал унизителен васален договор и продължил да царува в Прилеп. Царувал достатъчно дълго - до 1394 г., когато като васал бил убит в битката на турците с влашкия воевода Мирчо Стария край Ровине, в днешна Румъния. Но населението на "кралството", виждайки, че всички околни земи на Гърция, Албания, Сърбия и България са под турска власт, а в Прилеп Марко си вее байрака по крепостните кули, решило, че владетелят им е голям юнак, от който турците ядат бой и се страхуват. Така се родил митът за Крали Марко.
  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 българите са родени за роби

    14 0 Отговор
    Унизителен е бил животът на един турски васал, но това си го знаел само крал Марко. Една щастлива случайност преди 3-4 години ни даде възможност да видим как е изглеждал чутовният юнак. При сваляне на стара мазилка на църквата в т. нар. Марков манастир край Скопие се откри ктиторска фреска на Крал Марко. От портрета ни гледа един слабоват мургав мъж със замислен и мрачен поглед. Да, наистина не е бил лек животът на един турски васал. И все пак, благодарение именно на този си статут, Крали Марко е успял да запази населението на Прилепско от грабежите и произвола на османлиите. И навярно това всъщност е породило фолклорната легенда за неговите победи над тях.
  • 164 Фактолог

    26 4 Отговор
    След освобождението на България от Русия в руско-турската освободителна война, победителката Русия подписва с победена Турция т.нар. Санстефански мирен договор. Според този договор, по предложение на Русия, във владение на България влизат всички земи с преобладаващо българско население – западните покрайнини, на югоизток включва македонските земи, чак до Солун, Странджа, както и част от северна Добруджа. Де факто на България е осигурен излаз и на Бяло море, има карта към анекса, която е официално публикувана след този договор.
    Всичко това е постигнато благодарение на Руската страна, в лицето на Граф Игнатиев, който много твърдо защитава тезата, че България трябва да е в ТЕЗИ ГРАНИЦИ.
    Какво се случва впоследствие:
    След войната Великите сили – Англия, франция и Австро-Унгария не са доволни от създаването на мощна славянска и православна страна на Балканите. Недоволни са от влиянието на Русия там и искат да я отстранят. Те са изцяло на страната на Турция.Заплашват официално Русия с война, защото ИСКАТ ПРЕКРОЯВАНЕ НА БАЛКАНИТЕ. Изтощена от войната с Турция, Русия се принуждава да оттегли радетеля за Обединена България Граф Игнатиев и да присъства на Берлински конгрес проформа, където Великите сили насилствено разкъсват България.

    Коментиран от #176

  • 165 ВЪН циони$тит€ И ру$офобит€ ОТ БЪЛГАРИЯ

    14 1 Отговор

    До коментар #157 от "Българин":

    €вр€йч€, АДОЛФ БЕШЕ ПРАВ ЗА ва$!
  • 166 Българин

    5 29 Отговор
    Факти, така нареченият професор най-безочливо фалшифицира българската история и прокарва руската гледна точка и няма място на вашият сайт. Трябва да се спазва елементарната морална хигиена все пак!

    Коментиран от #180

  • 167 Димитър Благоев

    7 23 Отговор
    „....освобождението на Северна и Южна България не беше всъщност плод на "освободителната мисия" на руския царизъм, а плод на неговата завоевателна политика и на противодействието на другите европейски сили. Ако да нямаше последното, сигурно "освобождението" щеше да свърши с покоряването на двете части под руския деспотизъм!“ (Димитър Благоев Принос към историята на социализма в България/ПКИСБ/1949, стр. 83).
  • 168 Потребител

    23 8 Отговор
    Браво на Андрей Пантев!
  • 169 Аман

    4 26 Отговор
    Туй другар още ни убеждава че трябва да се обичаме братски..аве другар стига с тая обич бе..има неща които са добри за нас и неща които не са добри за нас..руската диктатура и заниманията им не са добри за нас..обичаш или не
  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 гост

    19 0 Отговор

    До коментар #47 от "Колев–Босия":

    Николай Генчев, Българско Възраждане, Издателство ОФ 1981 г. Заключение, стр. 337-338
    " Но разбира се изходът от Източната криза 1875-78 г. не съотвествал на постиженията на Българското възраждане нито в икономическата, нито в политическата , нито в културната област. ...... Това решение на българския въпрос имало тежки последици и в политико-психологическо отношение. Българската буржоазна върхушка застанала начело на държавата, била обезличена в морално отношение. Тя станала проводник на чужди домогвания и интереси. Това предопредило безкрайната борба между "филите" и "фобите" в българската история, които постепенно изхабили моралния кредит на възрожденската епоха и тласнали страната към по-нататъшна морално-политическа деградация. ТАКА ЧРЕЗ ПОДПИСИТЕ НА СВОИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ ОБЕЗЛИЧИЛИ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ЕДНО ВЕКОВНО РАЗВИТИЕ. ПО-НАТАТЪШНОТО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ ТРЯБВАЛО ДА ПОКАЖЕ ДАЛИ ТЯ ЩЕ МОЖЕ ДА ЗАПАЗИ НА НОВО СВОИТЕ ВЪЗРОЖДЕНСКИ ЦЕННОСТИ, ДА СЪБЕРЕ СВОИТЕ ЗЕМИ, ДА ОСИГУРИ ЗА СВОЯ НАРОД СТОПАНСКИ И ДУХОВЕН НАПРЕДЪК.
  • 172 Павел

    30 8 Отговор
    Пантев, е истински родолюбец, адмирации за коментара му. България няма да изчезне докато съществуват хора като професора! Има надежда!

    Коментиран от #173, #182

  • 173 Кратък хоризонт дава

    0 15 Отговор

    До коментар #172 от "Павел":

    Той гони 90 нали се сещаш
  • 174 Вътрешен човек

    23 2 Отговор
    ИСТИНАТА е винаги само една! И тя е тази за за която пише автора пише. И ако не беше тази ОСВОБОДИРЕЛНА война, делото и саможертвата на Апостола на свободата, на Ботев и хилядите други НАШИ герои от това време щеше да е напразна. Днес Европата щяхме да я гледаме през крив макарон, независимо през какво минахме за да стигнем до тук

    Коментиран от #189

  • 175 Гооооостттт

    23 1 Отговор

    До коментар #77 от "Българка":

    Ами просо въпрос
    ако аз !
    се сбия с твоя подтисник?
    за мои интереси ?
    А ти си запазваш къщата!
    значи ли че съм идиот че съм ти помогнал????
    или че ти си не благодарник?!!!!
  • 176 Фактологе, не лъжи

    6 25 Отговор

    До коментар #164 от "Фактолог":

    Голямата карта е преди 3 март 1878г преди подписването на санстефанския предварителен мирен договор. А малката карта в ляво горе е след оръфването на България заради желанието на Русия да няма голяма славянска държава на балканите.

  • 177 Вътрешен човек

    25 5 Отговор
    ИСТИНАТА е винаги само една! И тя е тази за която автора пише. И ако не беше тази ОСВОБОДИТЕЛНА война, делото и саможертвата на Апостола на свободата, на Ботев и хилядите други НАШИ герои от това време щеше да е напразна. Днес Европата щяхме да я гледаме през крив макарон, независимо през какво минахме за да стигнем до тук

    Коментиран от #181

  • 178 Навальний

    6 28 Отговор
    А бе дядо Андрей, нямаш ли внуци за дундуркане че си седнал да пишеш глупости?

    Коментиран от #186

  • 179 Ами...

    5 21 Отговор
    Така е според екскурзоводите, станали професори.
  • 180 Не, прокарва

    23 3 Отговор

    До коментар #166 от "Българин":

    българската гледна точка. Браво на професора.

    Коментиран от #183

  • 181 Българин

    5 27 Отговор

    До коментар #177 от "Вътрешен човек":

    Истината е, че и без Русия България щеше да бъде свободна! Кой освободи близо 40 с пжане, които възникнала след разпада на Османската империя? Руснаците ли? Без Русия нямаше да ви има единствено вас, петата колона на Москва от национални предатели и българофоби!
  • 182 Българин

    7 27 Отговор

    До коментар #172 от "Павел":

    Пантев е руска подлога и е вреден защото умишлено изопачава историята, налагайки руската гледна точка!
  • 183 Българин

    6 22 Отговор

    До коментар #180 от "Не, прокарва":

    За доброволните руски роби руската гледна точка е и българска, така ли?
  • 184 "задължен" на братския руски народ

    7 26 Отговор
    Червен предател и ще си умре такъв
    Ще обясня сега защо действията на руската диктура не са добри за нас
    1.Санкциите действат двупосочно..цените в магазина са благодарение на "братята" руснаци
    2.Разни референдуми и войни за възстановяване на стари имперски територии са не вредни буквално ОПАСНИ за днешната българска държава по очевидни причини
    3.да споменаваме за възможността за ядрена война е даже безмислено
  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 Вътрешен човек

    20 3 Отговор

    До коментар #178 от "Навальний":

    Ти като станеш, ще те питам какво ще оставиш на внуците си??? Каква България си представяш ??? А? Или след нас и потоп с джендърски привкус
  • 187 Истината

    6 23 Отговор
    Празнуването на подписването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 г. и обявяването на този ден за празник е смешно и нелепо! Русия много добре знае, че Санстефанският договор НЯМА КАК да бъде одобрен от Велики сили. Споровете възникват от неспазването от страна на "Освободителката" на предварително сключените споразумения с Австро-Унгария – по-специално Райхщадското споразумение от 1876 г., Будапещенската конвенция от 1877 г. и Лондонското споразумение от 30 май 1878 г. Основното противоречие се състои в предварителното съгласие на Русия, документирано в посочените по-горе споразумения и конвенция,

    на Балканите да не се създава голяма държава

    Съгласно текста на Райхщадското споразумение Австро-Унгария и Русия се съгласяват, че „ако се стигне до териториални промени или разпадане на Отоманската империя, създаването на голяма компактна славянска или друга държава е изключено“
  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 Ти си най външния човек

    7 22 Отговор

    До коментар #174 от "Вътрешен човек":

    От 206 държави в света само в една държава русофилите разпространяват приказки за имперска освободителна война, без да се замислат как се става империя!
  • 190 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 191 Диамантената ръка

    9 21 Отговор
    Пантев, ми да вдигнем и един паметник на Путин щом сме толкова благодарни... Крайно време е тези манипулации да престанат, заради 1878 не може вечно да се прекланяме, вечни неща няма, днес нямаме нужда от освобождаване, за тогава да, а и никой не иска да събаря паметника на Шипка, за разлика от моча с шмайзера в центъра на София.
  • 192 имаш ли връзка с главния мозък

    26 4 Отговор

    До коментар #129 от "Истината":

    ?????
    ако няма 3 март !
    а май следва че няма и съединение!
    а оттам и БГ

    Коментиран от #203, #217

  • 193 Безродници

    25 5 Отговор
    Мдааа Дааа... народа казва: НА крив такойто, козината му пречи!!!

    Та и на нашите Киряк Стефчовци датата 3 март им пречи ... на тия и 31 февруари нема да им е угоден!!!
    Взимайте по едно жълто паве и бегом на паметника на американските летци разбомбили София .. .

    Коментиран от #205

  • 194 Русороб

    4 24 Отговор
    Пълно е с " професори" по тази територия, които учат и заблуждават децата ни с манипулации!
  • 195 Забравил е да спомене факти

    6 24 Отговор
    Дъртака е забравил да спомене че "русофилството" в България винаги е било финансово мотивирано и на моменти е ескалирало до открита антидържавна дейност и тероризъм
  • 196 Мдааа Дааа

    23 4 Отговор
    Спешно ни е нужно ново "Белене" ... много боклук се е събрало и Бг трябва да се прочисти!!!!
  • 197 Борислав

    3 27 Отговор
    Защо е нужен този патос? При това от историк с авторитет. Отношението на Имперска Русия към България е било лицемерно, винаги търсещо и собствената изгода. Такова е и в момента на Руската федерация.
  • 198 Лесна работа

    3 26 Отговор
    Според мен другаря Пантев се старае да проектира личната си благодарност към тия дето са го хранили цял живот на народа..аз лично от руснаци досега нищо хубаво не съм видял и не се смятам задължен за работи отпреди 200 години
  • 199 Божееее

    21 1 Отговор
    Колко много се напъват и май ще ни докарат 2 февруари за национален празник....
  • 200 Била е.И Валакия и Молдова.

    5 1 Отговор

    До коментар #159 от "селски":

    Но по-кратко време.Случва се така,че околните държави,макар да отхвърлят османско владичество с една решаваща битка при Адрианопол на русите,начело с Иван Дибич,после почват да търсят известна опора в други велики сили-Сърбия в Австроунгария,Гърция във Великобритания,Румъния във Франция.Отношението към Русия не негативно.Чак при поляризацията на великите сили поне 20-30 години по-късно се преориентират към Русия.
  • 201 Шматка

    16 0 Отговор

    До коментар #17 от "ПАНТАТА":

    И къф ти е проблемот? Празнувай си втори февруари, никой не ти пречи!
  • 202 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 203 Истината

    7 23 Отговор

    До коментар #192 от "имаш ли връзка с главния мозък":

    От Съединението до днес Русия и русофилите сте най големите врагове на България и българите!
  • 204 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 205 русофилята

    3 22 Отговор

    До коментар #193 от "Безродници":

    Има архиви, има документи, от които е видно, че руснака е бил против голяма славянска държава на балканите и България е орязана. Една от причините е за да бъде руската православна църка водеща на балканите.
  • 206 Българин

    4 17 Отговор

    До коментар #138 от "свирчо":

    Чествай си 9/9/1944-та и 17/11/1917-та товарищ, кой те спира!
  • 207 Ханс

    5 1 Отговор
    Велик!
  • 208 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 209 родова памет

    2 12 Отговор
    От дядо си помня, че баба му коментирала "освобождението" така: Един българин го наказали като го намазали гол с мед и го вързали да се пече на слънцето. Добър човек започнал да гони мухите. Човека промълвил: "Не ги гони, по-гладни ще дойдат на тяхно място . . ."

    Коментиран от #213

  • 210 НЯКОЙ

    23 2 Отговор
    Адмирации за горенаписато от пр. Пантев. Днес да говориш исторически правилно се счита за ерес. Още не са издигнали кладите, но както е тръгнало и това ще направят.Чета коментарите и се питам. Колко ли трябва да си заблуден или обработен за да интерпретираш исторически факти по такъв абсурден начин. Когато ти отнемат паметта ( историята,), когато ти промият мозъка с Джендър идеология и трансхуманизъм успоредно с това и държавата ти е овладяна и ти го виждаш, следващото което ще загубиш е домът си, свободата си и накрая себе си.Процесът е тръгнал и единствено което можем да сторим за да се защитим е да се отворим очите и да се хванем за ИСТИНАТА, такава каквато е а не каквато ни казват че е. Ако трябва да ядем буболечки и децата ни да си играят на смяна на пол по прищявка но...с мощната защита на закона, ако се узаконява със ЗАКОН секса с животни , не ли време да се замислите какво се случва и къде ни тикат? Мислете!!
  • 211 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 212 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 213 Българските турци

    3 3 Отговор

    До коментар #209 от "родова памет":

    Като малък слушах от възрастни турци : Едно време по османско из нашия край имало един валия ...който правил големи зулуми с данъци над реаята...българи турци без разлика . Дотегнало им на хората и те намерили начин и се оплакали до Високата порта !?...Привикали валията, скастрили го и той щом се върнал веднага събрал по първенците в конака и наредил на прислугата да донесат делвите от хазната и да ги наредят насред салона...Помолил най учтиво всички присъстващи да минат и да погледнат в делвите... След туй им казал : "Както видяхте ако бяхте потърпели още мъничко...делвите щяха да се напълнят и зулума щеше да свърши !...Сега аз си взимам делвите и си отивам на новия си вилает...но да знаете новият валия който идва... идва с празни делви !!! "
  • 214 Ани

    4 13 Отговор
    Аз не си спомням някой който ми е правил безкористна услуга един ден да ми е напомнял за вечна благодарност. Какво остава година две или сто и много.
    Самото напомняне говори само за себе си.
  • 215 що за идиотизъм

    3 10 Отговор
    да свързваш оная русия с русия на путин?!? това може да го направи само добре обработен от пропагандата мозък! налапал се с лафове като пате с гореща каша, ама като го попиташ за нещо конкретно почва да мечи и да ти вади аргументи не от исторически документи, ами от блогърски публикации!

    Коментиран от #219

  • 216 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 217 Ника ти ми говори

    1 1 Отговор

    До коментар #192 от "имаш ли връзка с главния мозък":

    че нямаш връзка с главния.
  • 218 България няма русофили

    0 5 Отговор
    Помислете си що за твари са, като няма други като тях, да плюят родината си.
  • 219 "Идиот" от Достоевски

    4 2 Отговор

    До коментар #215 от "що за идиотизъм":

    Ако не си я чел. Не ми се трие, не си я чел. Прочети и ще разбереш че е същото, няма разлика, имперското си е имперско, Горбачов беше по глобален.
  • 220 Всяка държава си има "...фили"

    3 11 Отговор
    Но ние нямаме русофили, имаме български предатели. Ще ми развяват руски знамена на български национален празник. РИБАТА СЕ ВМИРИСВА ОТ ГЛАВАТА. Фатмака се е вмирисал, ИМПИЙЧМЪНТ НА ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП.
  • 221 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 222 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 223 Русофилите са диоти

    2 9 Отговор
    Като герберастите на бялото казват черно, това което са извършили, не са те а опонентите. Руснака не искаше да има голяма славянска държава на балканите и оряза териториално България и пусна партенка че запада е виновен. Абе русофиля, не вярвай и на мен, има архиви, намери и прочети. Гот ли ти е да бъдеш полиран?
  • 224 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 225 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 226 Българския русофил,

    3 9 Отговор
    едно към едно е руски шпионин.

    Коментиран от #228

  • 227 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "българин":

    Всеки трети коментатор се именува "българин". Какви българи сте, като не си уважавате историята! Когато говорим за историята, какви путинисти ви бръмчат в празните главите? Тогава да не е имало Путин?

    Коментиран от #229, #230

  • 228 Хубава работа

    2 10 Отговор

    До коментар #226 от "Българския русофил,":

    Ама българска работа, не е лошо да има фили, но българския русофил е предател. Има доста фили, но тези руските фили не се изтрайват.
  • 229 Каква номерация си,

    0 4 Отговор

    До коментар #227 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Като не си знаеш историята, за да я тачиш трябва да я знаеш
  • 230 номерацио,

    2 8 Отговор

    До коментар #227 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Отправяш упреци, я ми кажи защо руснака е държал да се орежи българската територия още при подписването на предваарителния санстефански мирен догово.

    Коментиран от #231

  • 231 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    6 1 Отговор

    До коментар #230 от "номерацио,":

    Русия е била критикувана от великите сили за Санстефанския договор и е била притисната да обещае, че няма да бъде създавана голяма славянска държава на Балканския п-в. Аз също съм българин, но не ползвам ник българин, за да го отстъпя на някой по-умен българин, ама няма такъв насреща!
  • 232 дядото

    8 2 Отговор
    боже,чета коментарите надолу.малки,изпростяли ,озлобени от плата човечета мерят ръст и ум с проф. пантев.е,не се чудете,че сме стигнали до това дередже,а ни чака и още по-лошо.

    Коментиран от #235, #238

  • 233 Браво

    8 1 Отговор
    Така е .Българите помним и сме благодарни на братския руски народ.
  • 234 едсвесв

    8 1 Отговор
    Всяка капка кръв пролято от руснаците за да ни има нас българите, е по ценна от злато. Слава на Господа Иисуса Христа, нашите братя са прежалили собственото си спокоиствие и са дошли за да воюват за нас българите и да ни освободят. Ние съвременните българи сме вечно признателни и сме длъжни да научим децата си на благодарност и уважение към Русия и руснаците, въпреки парите на Сорос и платените му мажоретки и тролове. С признателност благодарим на Русия и руския народ. Благодарим ви руски братя, и да знаете че не всички българи са предатели.

    Коментиран от #239, #240, #241

  • 235 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 236 Русофиля

    2 2 Отговор
    вас са освободили а българина си сменил господаря.
  • 237 Световно известна истина не се трие

    2 6 Отговор
    боже, чета коментара изпростял ,озлобена от плата човече мериш ръст и ум с народа, не се чудя, че сме стигнали до това дередже а ни чака и още по-лошо с това народно предателство да чупиш кръст във всички посоки. Кой е този комуноагитатор та го величаеш като национален герой ? Изопачаващ даже световната история. Цял свят знае защо на Алексансър II му казват "Освободител" а този отявлен комунист ще лъже че българския народ. Не, пантата, ти и такива комунисти лъжете че българският народ са му дали името "Освободител", не комунисте, руските крепостни от благодарност му то дадоха на АлександърII.
  • 238 Прадядото

    3 5 Отговор

    До коментар #232 от "дядото":

    боже, чета коментара изпростял ,озлобена от плата човече мериш ръст и ум с народа, не се чудя, че сме стигнали до това дередже а ни чака и още по-лошо с това народно предателство да чупиш кръст във всички посоки. Кой е този комуноагитатор та го величаеш като национален герой ? Изопачаващ даже световната история. Цял свят знае защо на Алексансър II му казват "Освободител" а този отявлен комунист ще лъже че българския народ. Не, пантата, ти и такива комунисти лъжете че българският народ са му дали името "Освободител", не комунисте, руските крепостни от благодарност му то дадоха на АлександърII.
  • 239 От 206 националности

    3 5 Отговор

    До коментар #234 от "едсвесв":

    От 8 милиарда, някъде 80 000 си мислят че империите водят освободителни войни, без да си отговорят, как се създава империя!
  • 240 Абе русофиле

    3 4 Отговор

    До коментар #234 от "едсвесв":

    Кой ти дава право да говориш от мое име ?
  • 241 Абе предател на българския народ

    3 1 Отговор

    До коментар #234 от "едсвесв":

    Поялник в десерето? Не пиши от името на българския народ. Даже да си народен преставител пак не преставяш всекупния български народ, без да смятам негласувалите, а ти един неизвестен анонимец ще пишеш от името на българите.
  • 242 ганев

    7 0 Отговор

    До коментар #64 от "ТрампЛин":

    ЩО ТИ БАРОВЕЦ ЛИ СИ ЗНАМ ЧЕ СИ ОБИКНОВЕН БАЧКАТОР КОЙТО ЕДВАМ ВРЪЗВА ДВАТА КРАЯ НО ИСКАШ ДА НЕ СИ И ДА СЕ ПРАВИШ НА ОТВОРЕН А СЕГА СИ ОТВОРИ УШИТЕ И ЧУЙ БЕДНИ ВИНАГИ ЩЕ ИМА БОГАТИ СЪЩО НО НОЖИЦАТА Е ВЕЧЕ УБИЙСТВЕНА НЕ МОЖЕ 20 ОЛИГАВЕНИ С МИЛЯРДИ ПО БОГАТИ И ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ И РАБОТЕЩИ РАБОТНИЦИ ПО ГОЛЕМИ БЕДНЯЦИ И ОТ ЗИМБВАБЕ РАЗБИРАШ ЛИ СЕГА ЗАЩО ТОГАВА БЕДНЯЦИТЕ СА ИЗРЯЗАЛИ ЗЕЛКИТЕ НА ОЛИГАРСИТЕ ЗАЩОТО ИМ Е ПИСНАЛО ОТ МИЗЕРИЯ
  • 243 Българските русофили българи ли са

    4 8 Отговор
    Или са си руснаци ? Поведението им не е адекватно, няма такива, .....фили.

    Коментиран от #244

  • 244 Тук няма .....фили

    3 7 Отговор

    До коментар #243 от "Българските русофили българи ли са":

    Филството не се занимава с политика. Тук са си платена агитка или путлерски глашатаи, прокарват руските имперски мераци.
  • 245 Да се справим с тъй наречените русофили

    3 8 Отговор
    Прокарват път на путлериста за специална военна акци.
  • 246 Гост

    8 1 Отговор
    Русия имала имперски интереси. А какви бяха интересите на европейците, по него време? Да си припомним, какви бяха истинските имена на много от османските пълководци във войната им с братушките. А много от тези пълководци имаха титли Лорд.
  • 247 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "българин":

    Успокой се, ефендилар и не мисли, че някой ти вярва, че си българин.
  • 248 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 249 1253

    2 10 Отговор
    Историята на Българите и земите на Балканите е нагласена да обслужва от 16-17 век Руснаците и техните интереси и в тяхна полза, преставяйки Руснаците за наследник на Източната Римска Империя или трети Рим. И то казавайки на истинските наследници на Римската и Българската Империи че те руснаците са тези наследници.Прочетете Хрониката на Логотет и Де Администрандо Империо в която има историята на народите около България и България описана много подробно. Българите са Утигури едно от Хунските племена говорещо Български наследник на Император Атила от рода Дуло, през средата на 500 г стават васали на Аварите от които заемат титлата Каган, Таркан и др. в северо-източна България има едно склавинско племе на Северите. Седемте Славянски племена от Южна Румъния са заселени в Сърбия,Войводина и Унгария да пазят западната гранница на България от Аварите които са първо господари на които Българите плащат годишен данък от 557г а след това стават и роднини на Българите. Аварските войни и техните славянски съюзниция са тези които идват на помощ и спасяват държавата на Император Крум при върбишкия Проход и разбиват войската на Алчния Римски Император Никефор.Дп 10 век руснаците са воювали и ограбили 4-5 пъти както България така и Римската Империя.Първата Българска Държава пада след превземането на Преспа и ограбването на царското съкровище на Самуил от Руски войски, коеото е 3 пореден път на грабеж на царското съкровоще от тях. И една от основните причини наследниците

    Коментиран от #252, #253

  • 250 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 251 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 252 Дядя

    6 0 Отговор

    До коментар #249 от "1253":

    Хамено, голяма гаргара си направил с историята! Според козяшката соросня по времето на Самуил не е имало московци бе! Всичко е било Киевска рус–сегашна Украйна! Да си стиковате нещата! Не може руснаци да са нападали България по времето на Първото българско царство, но иначе Русия се е появила чак след 10-ти век! Не може авиоконструкторското бюро "Антонов" да е украинско, но Чернобил да е руска беля! Не може на Шипка да са се били само украинци с помоща на шепа румънци и финландци, а Трети украински фронт влязъл в България през 1944г. да е само от руснаци! Брат, така не става!
  • 253 5432

    8 0 Отговор

    До коментар #249 от "1253":

    Нищо не ти се разбира от коментара, освен едно - че Румъния я направи с 2-3 века по стара държава.
    Явно пишеш нова история на Балканите? Ашколсун Бе!
  • 254 Докога,

    5 10 Отговор
    Дърти комунистически перверзници ще ни преподават уроци по история?
  • 255 Гост

    4 6 Отговор
    ........каза..............дъртият комунист ..Андрей Пантев...
  • 256 Хубаво мнение

    2 8 Отговор
    Но не е хубаво когато един ИСТОРИК е пристрастен и защитава една своя позиция ПРИСТРАСТЕНО!каквото и да е било са останали следи,писма,документи,договори.И те са обект на историческото разследване.В своя пост уважаемия професор не представя никакви исторически факти,а само една гола патетика.Нещо като есе на тема - "Колко са велики руснаците",пък ние видите ли колко сме неблагодарни.Не е вярно ни едното,ни другото.Жалко Професоре - това никак не е по "професорски"!
  • 257 Ами Батенберг

    0 3 Отговор
    Ако Русия не беше предизвикала абдикацията на Батенберг...
    Ами войната на капитаните, когато Русия си изтегля офицерите и се бием със сърбите...
  • 258 Историк

    1 3 Отговор
    Стига с тия руски партенки
  • 259 Д'мин

    3 0 Отговор
    Моите деца знаят на кого дължим свободата си! И моите внуци също ще бъдата научени на това!
  • 260 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 261 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 262 Биляна Амбарева

    0 0 Отговор
    Самото заглавие на прочувствено слово в защита на Матушката на "велик професор" е лъжа!
    "Единствената война в историята на 19 век, вън от границите на Русия, се нарича Освободителна и e донесла свободата на българите."
    В 19-ти век Русия води не една, а ЧЕТИРИ ВОЙНИ! Ако изключим от списъка Кримската война, всичките до една се водят ИЗВЪН границите на Русия.
    И предвид териториите, които придобива след тези войни, те хич не минават за освободителни.
    Руско-турска война (1806 – 1812)
    Руско-турска война (1828 – 1829)
    Кримска война (1853 – 1856)
    Руско-турска война (1877 – 1878)
    Явно въпросния пасквил е написан за крайно необразована публика.
  • 263 Българин

    0 0 Отговор
    Пантев е най-мpъcната руска подлога в историческата общност. Неговите фалшификации на бълрската история поощрявани от Москва са нанесли тежки поражения на няколко поколения българи. Вреден и опасен за България и българите!