Last news in Fakti

11 Март, 2023 06:38 2 665 16

Страсбург видя проблем в идеите на "Възраждане" за главния прокурор

  • главен прокурор-
  • възраждане-
  • страсбург

Няма как директорът на националното следствие да разследва шефа на обвинението независимо

Страсбург видя проблем в идеите на "Възраждане" за главния прокурор - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Доротея ДАЧКОВА, "СЕГА"

Комитетът на министрите на Съвета на Европа, който наблюдава как България изпълнява някои решения на Съда в Страсбург, критикува идеите на "Възраждане", свързани с механизма за разследване на главния прокурор.

Разследването по дела за престъпления, извършени от главния прокурор или негов заместник, ще се провежда от директора на Националната следствена служба (НСлС). За целта следствието ще бъде изведено от подчиненото си положение спрямо прокуратурата, в което се намира сега. Този подход възприе 48-ото Народно събрание в последните дни на съществуването си. Идеята дойде от "Възраждане", но получи подкрепата на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС. В синхрон в идеите на "Възраждане" ГЕРБ внесе в Конституционния съд и искане за тълкуване на ролята и мястото на следствието.

Тези промени не са в състояние да отговорят на опасенията, повдигнати от делото "Колеви" още през 2009 г., когато Европейският съд по правата на човека постанови, че в България няма ефективен механизъм за разследване на главния прокурор. "Механизъм, който предвижда директорът на НСлС да отговаря за проверката на всеки сигнал за престъпление, касаещ главния прокурор, не е в състояние да осигури практическа и институционална независимост, освен другото и защото директорът на НСлС ще бъде избиран, назначаван и подвеждан под отговорност от прокурорската колегия или пленума на Висшия съдебен съвет, в които главният прокурор може да упражнява решаващо или значително влияние", смята Комитетът на министрите.

По време на заседанието си, проведено от 7 до 9 март, те поздравяват приемането на първо четене на правителствения законопроект, регламентиращ механизъм за разследване на главния прокурор. Преди дни проектът отново мина през правителството и се очаква да бъде внесен още в първите дни на работа на 49-ия парламент, изборите за който предстоят на 2 април.

Комитетът на министрите призовава властите да продължат необходимата законодателна работа, за да осигурят приемането на важните изменения, предложени в правителствения законопроект. Но и приканва за анализ дали е необходимо този механизъм да се усъвършенства допълнително, включително и в някакъв момент с приемане на конституционни промени.

От Съвета на Европа отбелязват и кризата с неизбирането на следващите членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота. Мандатът на настоящите изтече още през октомври м.г., но депутатите в кратките парламенти миналото лято не намериха за нужно да открият процедурата по избора на следващите. Още по-дълбок е проблемът с Инспектората към Висшия съдебен съвет, чиито членове в момента без преизбиране (те и нямат право на два последователни мандата) вече почти 3 години заемат високоплатените си и важни постове в съдебната система.

И членовете на ВСС, и тези на инспектората към него се избират от парламента с мнозинство от 2/3, което прави изборът изключително труден без партийни пазарлъци и договорки.

Страсбург напомня сега, че Народното събрание е длъжно незабавно да избере нови членове на ВСС, като изборът да бъде проведен така, че да позволи ефективно намаляване на влиянието на главния прокурор върху новия съвет.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    42 5 Отговор
    , НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ РАЗСЛЕДВАНА
    ОПГ СИК , ПОНЕЖЕ СА С ФАШИСТКИ РАЗБИРАНИЯ.... КАТО ТИЯ ОТ СТРАСБУРГ :)
  • 2 Тишо

    39 2 Отговор
    Този Гешов е недосегаем, няма сила която да го бутне 🤷🏿‍♂️
  • 3 ИСТИНА Е

    52 1 Отговор
    Този на снимката пази мафията, а не се бори срещу нея.

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Студопор

    40 3 Отговор
    Ама какво значи "не може"? Кажете си го направо - "не искаме"!
    На всеки един човек в Република България може да му бъде повдигнато обвинение и евентуалния му политически имунитет да бъде отнет. Как така не може?
    Сваляте му имунитета, отстраняват го от длъжност докато тече следствието и готово! Нали според Конституцията всички се раждане с равни по права и достойнство?

    Коментиран от #11

  • 6 Исторически парк

    33 3 Отговор
    Страсбург пази каскета!
  • 7 още истина

    28 4 Отговор

    До коментар #3 от "ИСТИНА Е":

    Истината е, че това тук нашето е като някаква квартална мафия от дребни махленски бабаитчета и мутрички, а конците ѝ се дърпат от глобалната мафия на Брюксел. Мамалигата Кодруца е бухалката на дълбоко корумпирания Урсул.

    Коментиран от #12

  • 8 Сандо

    18 5 Отговор
    Всеки опит за излизане от клетката,където сме вкарани от САЩ и ЕС,ще бъде навреме пресечен и при нужда жестоко наказан.Макар,че и малко пари,дадени на ръка вършат добра работа.
  • 9 А бе не е лошо

    3 4 Отговор
    Костя има нужда от реклама. Даже и Страсбург помага, колкото може. Мерсаж!

    Коментиран от #10

  • 10 Алиса

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "А бе не е лошо":

    Абе ти да не идваш от огледалния свят?
  • 11 Местния Козар

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Студопор":

    Каскета е по равен от другите, както и доста от евроуправленците и това си личи от космоса...
  • 12 мммда

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "още истина":

    Точно бате.
    На запад е почти същото като в Бг, но доста по-добре развита. Преди няколко дена гледах едно изявление на някакъв швабски икономист, който коментира въвеждането на някакъв данък върху пенсиите, който ощетява всеки пансионер с около -15евро на месец за момента. Човекът директно си го каза, че пари за пенсии няма и се генерират в момента от работещите и не достигат, та затова е и въведен допълнителен данък, възнамерявали и да повдигнат и удръжката за здравно осигоряване и т.н.
    Преди около 2-3 седмици обявиха, че и здравната им система е фалирала без помощите от държавата(обмислят да я национализират отново), и затова можело да се наложи пациентите да си заплащаш част от прегледа, при което все повече хора не годуват, защото ги стрижат по около 500евро на месец здравни средно от заплата.
  • 13 …спии народе заблуден…

    2 1 Отговор
    виждате ли как воленчо кръжи около герб и им прави ореол ако не го виждате сега ще го видите след изборите а пардон новия беше с друго име нищо че си приличат със стария все едно и също вършат …
  • 14 Демократ

    3 0 Отговор
    Разбираме ясно и то от ЕС, че съдебната система в България официално работи 3 години без Инспекторат и необходимия брой членове на ВСС, т.е.не работи,но народа им плаща огромните заплати. Ето това се казва справедливост. Конституционният съд има също недостиг на 2 съдии, да не говорим,че състава им е от 12 души на 7 млн.население, а в САЩ върховният съд се състои от 9 души на 320 млн.население?????? Това се казва коефициент на полезна дейност.Стига са ни баламосвали управниците, да измитаме всички лъжци и крадци на изборите.
  • 15 КАДИРОВ ЩЕ ДОКОПА ЗЕЛЕНСКИ

    0 0 Отговор
    ВРЕМЕ Е СТРАЗБУРГ ДА ГОРИ !
  • 16 ГЕШЕФ АЦКИ ПРИЛИЧА НА МУСОЛИНИ !

    1 0 Отговор
    ДАЛИ ТОВА НЕ Е ТОЙ ?