Last news in Fakti

23 Март, 2023 06:00 2 701 85

Защо все ходим на избори, а няма промени в България

  • герб-
  • пп-
  • политици-
  • избори-
  • бсп-
  • дб-
  • дпс-
  • инфлация

В политическите обещания на партиите на първо място винаги се поставя овладяването на инфлацията

Защо все ходим на избори, а няма промени в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Иво Беров:

Вече цяла година и повече дори, различните видове анализатори се мъчат да разгадаят поради каква невнятна причина докъм две трети от имащите право на глас в България не са пожелали да гласуват на изборите през октомври 2022 година. (При общ брой на избирателите в списъците - 6 620 820, гласувалите са 2 601 900). Всъщност дори не се мъчат особено да разберат. Причината се натрапва от само себе си. Идва наготово - лесна, удобна и дори многофункционална. И най-вече проста. Толкова проста, че всяко задълбочаване в истинността ѝ изглежда неуместно.

Една невярна причина

"Политиците не успяват да привлекат гласовете на въздържалите се от гласуване" - ето я най-често изтъкваната причина. И може би единствената, обсебила общественото ни пространство. Тя е толкова всеобхватна, че изглежда неоспорима. Има само един недостатък. Не обяснява нищо. А освен това не е и вярна.

"Политиците са далеч от народа, не разбират неговите искания и затова не успяват да привлекат гласове" - повтарят повечето анализатори постоянно. Това обаче не е вярно. Политиците много добре знаят какво искат хората. Познават и безпокойствата и страховете им. Дори злоупотребяват с тези безпокойства и страхове. Някои ги насаждат користно с лъжи и нелепи изявления, като това за фалита на държавата например. Не е случайно и това, че в политическите обещания на партиите на първо място винаги се поставя овладяването на инфлацията. Което значи, че партиите откликват на хорските тревоги, ако не с действия, поне с обещания.

Представени са всички възможни интереси

И не е вярно това, че негласуващите не са намерили свое политическо представителство. В българската политика са представени всички възможни политически разцветки, а партиите отразяват всички възможни обществени нагласи.

Има и десни, и леви, и крайнолеви, и крайнодесни партии, има и център ляво, и център дясно, има партии "за Русия" и "против Русия", „за еврото“ и „против еврото“, „за Европа“ и „против Европа“, „за вето“ на влизането на Македония в ЕС и „против“ това вето, има и „за излизане от Европа и НАТО“, има и партия за връщане към времената на Тодор Живков (Социалистическа партия „Български път“). Няма само партия с джендърска идеология, може би защото такава идеология няма, а може би и защото малцината български политици с либерални разбирания се притесняват да ги изявят. Което не пречи в посланията на поне две български партии (една лява, а другата много дясна - или поне за такива се представят) да присъства тъкмо борбата срещу нещото, което го няма.

Политици, които знаят какво се харесва на хората

Друго обстоятелство, което анализаторите и журналистите сякаш забравят, е, че поне десетилетие България беше управлявана тъкмо от човек, който разбираше "болките и страданията" на хората, защото беше "прост като тях". България значи има богат опит точно с политици, които ревностно откликват на общонародните щения. Така че в българската политика бяха представени всички видове обществени нагласи, бяха избирани всякакви видове политици и политически водачи - България беше управлявана и от цар, и от пожарникар, и от комсомолски секретар и от човек с "едно вишо" образование и от човек с две висши даже. От премиер, написал две-три книги, и от друг, толкова прочел.

Всички са маскари?

Всички видове политици обаче, всички видове партии, всички видове политическо поведение и политически действия, бяха включени във вездесъщото, всеобщо, всеобхватно и най-често укорно определение "политици-ТЕ". Каквато и несрета да сполетеше обществото ни, винаги отговорни се оказват "те" - политици-Те. Не отделни политици и не отделни политически действия, а всички Те накуп.

От което обществото ни започна да ги възприема като някаква отделна политическа каста или прослойка - като особен вид хора, едва ли не, чиято основна цел е да лъжат и да крадат, тъкмо според байганьовското разбиране, че "всички са маскари". Пък и за журналистите беше лесно да разобличават не отделен политик и неговите действия, а политиците въобще. Без никаква опасност някой да се разсърди. От подобни обобщения извличаха и извличат изгода тъкмо онези политици, които наистина лъжат и крадат, защото така се оказва, че те са като всички останали и няма за какво чак толкова да бъдат укорявани и обвинявани. Точно на тях им е изгодно и рехавото изборно участие. Изгодно е също и на онези популисти, които се обявяват против "политическата класа и политическата система".

Изборът на негласувалите

И точно това съвсем неоправдано поставяне на политиците в един кюп, в една особена, отделена от обикновените хора, прослойка е една от основните причина хората да се въздържат от гласуване. С довода: "няма смисъл да се гласува, "политици-Те" са си такава, ние нищо не можем да променим". А политиците на промяната би трябвало да убедят онези, които отказват да избират, че действително няма нищо да се промени, но не ако гласуват, а ако не гласуват. И че изборът на негласувалите е липсата на промени.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    37 3 Отговор
    Защото:
    Резултатите от изборите са ясни предварително.
    Както казваше един/ порциите са разпределени/

    Коментиран от #27, #40, #84

  • 2 Последния Софиянец

    27 14 Отговор
    Правим едно и също и чакаме различен резултат.Изходът е президентска република.Някой да има власт да сложи край на този цирк.

    Коментиран от #83

  • 3 Варненския

    21 0 Отговор
    КОРУПЦИЯ!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 офчарник

    28 2 Отговор
    Между данните за бройката на овцете по изборни списъци и резултатите от последното преброяване има леко разминаване с милион, милион и половина.
  • 6 Кики Тъпото

    34 10 Отговор
    Изхода се нарича мажоритарна изборна система. Тогава първия ,както е редно съставя правителство и не се налага да прави е безпринципни коалиции. А иначе народ,който гласува за олигофре-ни и продажници като ПП и ДБ си заслужава съдбата.

    Коментиран от #60

  • 7 Румен Американеца

    8 7 Отговор
    Защото народонаселението е стадо овце.

    Коментиран от #45

  • 8 то е ясно

    25 12 Отговор
    Пред 1989 година комунистите чрез преврат свалиха Живков и поеха цяла България в ръцете си. Създадоха партиите за да разделят народа. Назначиха си милионери,разпределиха си бизнеса,назначиха си синдикатите за да държат юздите на работника..... виждаме и сега,че всичко е в техни ръце. Няма как да очакваме нещо да се промени в полза на народа. Да живее комунистическия капитализъм. Затова виждаме разлика в развитието спрямо другите бивши социалистически страни, даже и Румъния е пред нас . А ние ревем за миналото,а не виждаме, че именно тези от миналото ни направиха бедни

    Коментиран от #13, #62

  • 9 Ами

    18 2 Отговор
    Защото слушахме едно не приличащо на човек същество което ни убеди че имало нежна революция
  • 10 гост

    20 1 Отговор
    Защото и сега същите шайки мерзавци са се наточили да лъжат и грабят тълпите лумпени!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 БгТопИдиот🇧🇬

    28 7 Отговор
    Защо все ходим на избори, а няма промени в България ?

    Щото предлагат само КозякСтока-проверена и развалена!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Защото тулупа не мърда.

    16 3 Отговор
    Ако той се махне,нещата ще тръгнат.Този болен човек разсипа държавата.
  • 15 Тъмен субект

    29 0 Отговор
    Толкова е просто:
    1. Хората, които се кандидатират за властта имат съвсем други цели от тези, които ги избират.
    2. Тежко, патологично лъгане и лицемерие.
    3. Хората, които се занимават с политика (в критично голям %) са тотално некадърни за тая работа. Изобщо не са в състояние да правят това. А други не се кандидатират.
  • 16 Човек

    20 5 Отговор
    Защото народът не може да проумее три елементарни неща. 1) Когато се мислиш за много умен и не гласуваш, ти оставяш тези, които според теб са "глупави", да решават кой ще управлява теб и децата ти. 2) Когато не гласуваш, ти позволяваш на мафията да си купи по-лесно изборите и да вземе властта. 3) Всички НЕ са еднакви. Дори двама лъжци/крадци не са еднакви, защото единият винаги лъже/краде повече. Българинът трябва да проумее, че дори когато не гласуваш, ти пак гласуваш - гласуваш за тези, за които гласуват "по-глупавите" от теб и за мафията, която купува гласове. Затова на избори най-доброто решение е да се гласува. Когато никой не ти харесва, гласуваш за най-малкото зло, защото иначе ще ти натресат по-голямото зло. Ако си много объркан и не знаеш кое е по-малкото зло, просто използвай интуицията си. Все някой ще ти изглежда по-културен, интелигентен и искрен от другите. Ако толкова много те мързи да идеш до урната, поне помисли за децата си. Мафията иска ниска избирателна активност за да си купи по-лесно властта и ти ставаш неин неволен съучастник.

    Коментиран от #19, #21, #63, #79

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гласуване друг път

    9 6 Отговор
    Време е народа да накаже политиците, като не гласуват. Това ще е най-ясният начин, да им се покаже, че са излишни, всичките.

    Коментиран от #22, #28, #46

  • 19 Друг човек

    6 10 Отговор

    До коментар #16 от "Човек":

    Точно обратното е. Моля обясни, как ще си купят гласовете, като никой не отиде до избирателните секции? Даже не ми отговаряй, имам си друга работа, по-важна, от колкото да се занимавам с вас.

    Коментиран от #29, #32, #44, #64

  • 20 до автора

    10 1 Отговор
    Лъжеш има партии с джендърска идеология . Не се крийте !
  • 21 гост

    8 10 Отговор

    До коментар #16 от "Човек":

    Хората не излизат да гласуват защото няма за кого. За кого да гласуваме за Бойко,за Нинова или пък за Коцето копейкин..... Тези, които не излизат да гласуват няма как да гласуват за тези

    Коментиран от #35, #58, #73

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Човек

    9 9 Отговор

    До коментар #11 от "Нали си голям мозък бе подлого,":

    СДС беше създадено от комунистите като алтернатива на БСП за да се създаде илюзията, че има избор. Комунистите създадоха и ДПС, за да си осигурят и етническия вот. Комунистите притежаваха цялата държава и естествено направиха така, че да продължат да я притежават. ГЕРБ кой го създаде - милиционер, член на БКП, охрана на Тато, иначе от сутрин до вечер ти говори, че е евроатлантик. Една лъжа като ти я повторят 1000 пъти и става истина. Та така и със СДС. Комунистите ни върнаха в първи клас и още ни държат за гушата. Де да бяхме под американски ботуш като Западна Европа, Южна Корея, Япония, Австралия, Канада... Живот щяхме да си живеем. Ние сме от 80 години под руски ботуш и затова сме бедни и мизерни като руснаците, които имат по-ниски заплати и пенсии от нас (официална статистика).

    Коментиран от #38, #47, #66

  • 25 До коментар

    3 0 Отговор
    11 15....точно така...много точно написано.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 това е моето мнение

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сменям си ник-а":

    Виж какво , ясно е че има откраднати гласове , ясно е че се фалшифицира но и там е в проценти приятелю и едва ли могат да си посволят повече от 15-20% защото просто лъсва . Т.е каквато и наглост да проявят нашите пишман политици , то все пак има някаква граница на допустимото и ако народа действително гласува тия дори 20% едва ли ще променят съществено нещата . С отказа си от гласуване , очначава че си се продал или предал на мафията , която в тая страна е основно политическа . Предадеш ли се с тая страна окончателно е свършено . Предадеш ли се например ще стане ясно наследник на коя част от народа ни през 500вековното робство си и как честваш обесването на ДЯКОНА.
  • 28 Те полЮтиците

    12 2 Отговор

    До коментар #18 от "Гласуване друг път":

    точно това целят. Да не се гласува масово. Така с твърдия си електорат, купените гласове и малко шмекерии, много леко си "оправят" нещата. Затова и си измайсториха закона такъв, че и 10 човека само да гласуват, изборите са законни. Задължително трябва да се гласува масово, инак пак ще се реве, че ни измамиха.
  • 29 Човек

    11 3 Отговор

    До коментар #19 от "Друг човек":

    Винаги ще има хора, които ще си продадат гласа. Когато другите не гласуват изобщо, целият вот е купен и мафията взима 100%. За да падне процента на мафията, трябва да гласуваш. Ако при 40% активност мафията има 20% от вота, то при 80% активност тя ще има само 10% и остава в тъча.
  • 30 Ловец на боклуци

    10 1 Отговор
    Защото нов бардак със стари к.рви не се прави!
  • 31 DW Ии Иво Беров!!

    7 3 Отговор
    Никой не иска ортаклък с Борисов и ДПС, доказани крадци и лъжци!! Това че тяхните Протежета гл Прокурори не им повдигат обвиненив, не означава, че народа е сляп и глух! Тези две партии копуват най масово гласове и това го знаят и децата и бабите на село!! За това няма фа има Правителство с участието на тези партии! Изолация на Борисов и Доган!!
  • 32 Това, което

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Друг човек":

    предлагаш, си е чиста утопия. Няма как да се случи. Винаги ще има заинтересовани, които ще гласуват за лични облаги и т. н. т.
  • 33 DW и Иво Беров!!

    4 4 Отговор
    Никой не иска ортаклък с Борисов и ДПС, доказани крадци и лъжци!! Това че тяхните Протежета гл Прокурори не им повдигат обвиненив, не означава, че народа е сляп и глух! Тези две партии копуват най масово гласове и това го знаят и децата и бабите на село!! За това няма да има Правителство с участието на тези партии! Изолация на Борисов и Доган!!
  • 34 Защото

    7 0 Отговор
    трябва промяна в политическата система. Тези партии, гледат интересите само на някои от техните членове и като цяло работят във вреда на голямата част от Българското общество. В парламента трябват хора които да защитават интересите на Българските граждани. Тия политики на евроатлантизъм носят до момента само вреди и щети.

    Коментиран от #55

  • 35 Човек

    5 7 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Ти сам си отговорил на въпроса си. Щом не искаш Борисов, Нинова и Костадинов, значи трябва да избереш някой от другите. Гласуваш не за някой перфектен (такъв няма), а за този, който ти се струва по-добре от другите. Аз лично ще гласувам за ПП-ДБ, защото ако не го направя, ще оставя статуквото да си купи изборите.

    Коментиран от #50

  • 36 Това е тотален кошмар СЪБУДЕТЕ СЕ

    6 2 Отговор
    Защо Психично болният Главен Прокурор Гешев е сраснал Прокуратурата с МВР и ДАНС, и това не е ли Прокурорска Диктатура за унищожаване на Български Граждани по всякакви причини и поводи!?
  • 37 резервист

    7 0 Отговор
    И как ни убеждават, че се вслушват в гласа ни? Само дрънкат общи приказки! И си мислят, че са избрани не за да представляват, а да поучават народа си. Не смятат за нужно да обясняват, убеждават и водят, а предпочитат да подкарват хората. Уж спорят помежду си, но без ясни и конкретни аргументи, без експертиза, а с лозунги, клишета и лични нападки. Капсуловани са в котерийните си боричкания, а за народа са "правилната страна" и "цивилизационния избор".
  • 38 стига сте се оправдавали

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "Човек":

    Бъркаш идеологията с гена си или семето си . Това мога ти кажа и за съжаление и в извънземния строй да те преместят който е свикнал да краде пак ще краде . Ти какви закони създаде че да заживеем по добре , никакви или либерални което също е никакви . И пак се връщам там откъдето започнах , че не идеологията защото явно тя като такава не е лоша а материала е неготов и неподготвен . Естествено че в в БКП са се уредили най напред нагаждачите , материалистите и крадците защото те са най находчиви и най безскруполни но и първи напуснаха точно тия и създадоха СДС , яхнаха народа (който сам по себе си също от алчност си прос.а държавата ) и го опростачиха . Така че стига сте ми говорили за идеологии ами си погледнете СЕМЕТО и за да има промяна са нужни промени в конституцията (която устройва върхушката) и то кардинални а иначе и след не 30 а и след 300 пак комунистите ще са ти виновни . Пиша ти го като човек който и в рода си няма комунисти ....!
  • 39 Хем има партии

    5 1 Отговор
    Представящи всички интереси хем негласувалите били виновни за липсващите промени!?! Тоест нямаме нужда от нови партии и лица?! Защо тогава съществуващите партии не направят промените и какво би променило нещата ако за шарлатаните гласуват още 2 млн?? Партиите правят каквото им наредят независимо от исканията на избирателите и колко са гласували конкретно

    Коментиран от #48

  • 40 ГЛАСУВАЙТЕ❗

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сменям си ник-а":



    Всичко си е по ПЛАН (твърде много "случайности" станаха и твърде много "конспирации" се сбъднаха):

    1. ЛАБОРАТОРЕН ВИРУС и строшаване на световната икономика (и приучаване на населението към загуба на свободи, играничения и дигитално сертифициране);

    2. ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНА ВОЙНА и самоубийствени санкции;

    3. ФАЛИТИ на ТЪРГОВСКИ банки и концентрация на власт в ЦЕНТРАЛНИТЕ банки.

    4. Въвеждане на CBDCs (дигитални програмируеми валути на централните банки) с дигитални ID (приучено население със "зелените" сертификати от точка 1.) и лични въглеродни допуски.



    ПС: Храните, които (уж) са с най-висок ВЪГЛЕРОДЕН ОТПЕЧАТЪК и които ще са КОНТРОЛИРАНИ на ДАЖБИ, са месо, кафе, какао (шоколад), бобови култури. Към тези храни могат да се добавят още много стоки, услуги и ЕНЕРГИЯ. Сами си преценете дали и колко са ви нужни.


    ГЛАСУВАЙТЕ УМНО! 🇧🇬 🇧🇬 🇧🇬







  • 41 Кирил четков

    3 1 Отговор
    Защото тази система е изчерпана и не работи при днешните обстоятелства . За да функционира ,трябва партия или коалиция (създадена ореди изборите , ане след това)която да има мнозинство в парламента тоедст подкрепена с висока избирателна активност, което означава високо доверие и подкрепа от страна на народа . Е такава няма и няма да има. Или ще си гласуваме до безкрай или трябва да се смени начина на създаване на правителство.
  • 42 Хама

    7 1 Отговор
    Работата е много проста.Всички партии и техните водачи и активист се контролират от едното посолство.И всички играят театро оттам режисирано.И медиите участват уж били независими.Ако бяха независими българи и патриоти при толкова много пари които чакат от ЕС до сега да са се разбрали и да има за всички .Но всички са били в Русия по един или друг повод знаят руски и даже са потомци на бившите.Едни го играят десни други леви,националисти и пр.Така се разбива една държава с подставени лица.И президент с голяма власт избран с помощта на Бойко-уж десен.Цяло театро играят от години.Тростите народи са лесна плячка и затова и бедно живеят.

    Коментиран от #51

  • 43 Елементарен отговор

    4 2 Отговор
    Един охранител, поставен за министър-председател не желае да се занимава с по-недоходна дейност!
  • 44 и на кого ще накривиш

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Друг човек":

    Елементарно , без да отидеш до урната ще се окаже че си гласувал в края на краищата . Интересно ти как ще провериш дали си гласувал след като не си заинтересован въобще от това което случва с страната ти
  • 45 случаен

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Румен Американеца":

    не е така,смяташ ли,че ако се случи нещо като гражданско брожение сащ и базите им у нас няма да подкрепят демократично подложното управление изгодно за тях

    Коментиран от #53

  • 46 случаен

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Гласуване друг път":

    и 1процент да избирателната активност пак ще са на власт тез зарад които не гласуваш,и не им дреме кой ги иска,те са на власт,а докат слушат началниците ще са демократична власт законно избрана,справки боко,3 мандата краде и дерибейства,ама йес сър и е прекрасен

    Коментиран от #49

  • 47 случаен

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Човек":

    дпс бе наложена от английското посолство
  • 48 рада дълбоката

    6 0 Отговор

    До коментар #39 от "Хем има партии":

    Твоята работа е хем боли , хем сърби . Ами като искаш независимост първо трябва да излезеш от съюзите в които си се намъкнал . Никой не те е взел в НАТО и ЕС за да те направи силен и богат (последователно ) а за да те употреби за своите си нужди . А ако се примириш ще ти замотават главата с някой програмка и субсидийка която достига до 1-2% от населението и ще търпиш останалите неудобства . Както се казва пълно щастие няма а безплатен обяд също .
  • 49 геобразен соросоид

    4 0 Отговор

    До коментар #46 от "случаен":

    Мазохисти винаги има и от това колко са те зависи и положението в което сме
  • 50 геобразен соросоид

    7 1 Отговор

    До коментар #35 от "Човек":

    Ти си ясен отдавна за кого ще гласуваш и даже нямаше нужда да го споделяш . Аз понеже не искам скъпи горива и продукти пък ще гласувам за Възраждане и пак като тебе ще кажа че от немай и къде !
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 измекяр соросоиден

    6 0 Отговор
    Отговор на ЗАГЛАВИЕТО ! Защото сте бун@ци които настъпват мотиката по 2 пъти че и по 3 !
  • 53 Те САЩ точно затова са тук,

    7 0 Отговор

    До коментар #45 от "случаен":

    да плашат народа и да бранят подлогите си, затова достигнахме до дъното. Изборите нямат никакво значение, докато краварите са тук, тяхните подлоги ще ни дърпат юздите. Промяна ще има само като се изметат краварите от България. Това ще стане след денацисикацията и тук, както в Украйна, това неминуемо ще стане!

    Коментиран от #56

  • 54 Демократ

    4 0 Отговор
    За да има промени,трябва да има желание.В България владеещите политиката нямат желание ,защото искат запазване на статуквото на крадене и лъжене . Докато властта не се поеме от политици, които не лъжат и крадат и мислят за държавата и народа, няма как да има промяна. Когато мафията владее държавата, най-яростна е съпротивата срещу действаща прокуратура и съдебна власт.Когато има такава всички крадци ще отидат в затвора, а няма да бъдат в Парламента и правителството и на възлови държавни постове. Когато бъде прекратена практиката ДС-КГБ да определя кадрите навсякъде във властта, държавата ще се оправи, защото кадрите ще се определят по образованост и компетентност, а не по партийна принадлежност.Това ще се случи,когато България стане демократична държава, а не псевдо.
  • 55 пери

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "Защото":

    А кажи КАК точно да стане тая промяна в политическата система? Нали това значи да срежат клона, на който седят? А президентска република по нашите ширини и с младата ни "демокрация" означава диктатура от ново поколение. Особено ако такъв, като сегашния, е начело. Така че много хубава идея, ама леко утопична е тая за промяната на системата, защото трябва да дойде от самите политици. Като ги гледаш, вярваш ли?
  • 56 Питане

    1 6 Отговор

    До коментар #53 от "Те САЩ точно затова са тук,":

    Много пъти питам и никой не ми отговаря - кои са краварите, които пречат на развитието на България? Краварите пасат кравите, за да дават мляко, което храни всички. В какво и как могат да пречат?

    Коментиран от #61

  • 57 Бай Митко

    5 0 Отговор
    Кви избори кви пет лева бе наивници?
    Протокола на ЦИК е важен!
    Фокусника чичо Сам бърка в цилиндъра и вади поредния заек за ушите!
    Тези дето се правят на политици в стотината български партии, обединения, сдружения и други такива не им пука за нищичко. Месечното им тесте със стотачки е осигурено и единствената им мисъл е как да се уядат още по дебело! Изборите трябваше дя бъдат на ПЪРВИ АПРИЛ!!! Знакова дата!
  • 58 Бинго

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Да отидеш до секцията и да гласуваш с "НЕ" или хич да не ти стъпва кракът там - Това е въпросът?
    Отговорът е - Все тая, всичко е предрешено! Другото е пушилка за пред наивниците!

    Коментиран от #76

  • 59 бедни ми заблуден народе…

    5 0 Отговор
    ами защото робовладетелите ни не ни позволяват да имаме не-сигурни политици ! всички възможни партии се управляват от една и съща власт сини зелени червени всичко слуша онова чучоло херо мустака и изпълняват стриктно защото видяхте какво стана когато някой политик от управляващите сгафи нещо и не изпълни заръка на сащ веднага идва ответен удар от тобовладетелите ( в случая трябваше да платим рекет който бе прикрит под формата на самолети…)
  • 60 а така

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кики Тъпото":

    и сега да се сетим кои искаше таква система но много бързо беше отхвърлен от властта със всички възможни средства нпо-та мисрки и анал-лизатори се озбиваха наред да го плюят докато не излъжат избирателите му че ги бил излъгал…
  • 61 Щом още не си разбрал кои са краварите,

    7 1 Отговор

    До коментар #56 от "Питане":

    и кой ти джурка живота, значи никога няма да разбереш на кой свят живееш. Нямаш ли мозък да мислиш и да анализираш живота? Не виждаш ли кой скапа държавата? Не виждаш ли кой я съсипва по нареждане на Запада?
  • 62 странно

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "то е ясно":

    защо си мислиш че нашите мили и добри политици имат някакви политически наклонности та да ги наричаш комунисти ??? те просто са си ветропоказатели тогава е било “комунизъм” уж и те се мислят за комунисти свалиха им комунизма и те веднага станаха демократи по ясно неможе и да бъде но само за виждащите явно…
  • 63 евала !!!

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Човек":

    браво за смисления коментар много точно казано и аз се опитвам да го набивам в галвите на “умните”си приятели това ме трябва за се гласува но повечето хора неискат да го проумеят..!както и сега до момента 4 лумпена са ти дали минус което за мен е доста странно но такива са им бозите опа мозъците …
  • 64 точно за “умните”

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Друг човек":

    като теб е обяснил колегата но явно ти си един от четирите гладкомозъчни дал му минус ! еми заради подбни навлеци и хрантутници като теб ще продължаваме да боксуваме а ония от горе ще ни се смеят ли смеят …
  • 65 Пеци

    1 0 Отговор
    Хората са го казали- ПроЗт народ, слаба държава.
  • 66 извинявай че ти дадох +

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Човек":

    преди да прочета до край много жалко чувствам се като теб все едно съм си продал родината ! по срамно нещо от тава да мислиш че българия не я управлява сащ няма ..!

    Коментиран от #75

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Бай Май Хойчо

    0 0 Отговор
    Като и лъжи за намаляване цените на горивата!Щели от свръхпечалбите на Лукойл да бъдат заделени едни нам си кви милиони...бла-бла-бла!Картели-Мартели и ние па си сипваме прескъпо гориво!Аман от вас!Аман!Да гласувам ли?!?Ше ме фанете за.......
  • 71 бай Иван

    2 0 Отговор
    Защото с избори ако може да се промени нещо щяха да ги забранят!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 геобразен соросоид

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Интересен си ми ама от думата много ! Нямало за кого!? Твоите нови съдръжници на запад имат 2 партии (които по нищо не се различават особенно) и пак гласуват а ти с 20 и повече партии и пак не може да ти се угоди . Ами гласувай за себе си тогава , напиши си името и го пусни в урната и така ще е най показателно за това какво представляваме - всички подскачахме като зайци по жълтите павета с идеята че ще се оправим (разб.. разбогатеем ) и се оказахме измамените камилчета сега не гласуваме по всяка вероятност от завист защото ония там лапат а останалите зяпат , е мястото на клона е за 240 и повече не може да издържи така че не гласувайки по скоро нищо няма да промениш а ще запазиш статуквото , както казва един колега все има по малко зло и е желателно за него да се гласува . За мен по малкото зло е това което още не е било в изпълнителната власт и ще му дам шанс !
  • 74 защото няма мандатност

    1 0 Отговор
    и вот на доверие от ГРажданите (не да си го правят бандата престъпници в НСто) в края на всяк от 4те години във властта....това там на жълтите павета се е превърнало в сдружение на опасни едри престъпници, лъжци, крадци и всякакви социопати, напълно освободени от съдебна отговорност за всякаквите си тежки престъпления, рецидивиращи при някои от тях с десетилетия, заради липсата на мандатност....два мандата и аре марш да живееш без дупетатска заплата и привилегии кошмарът от престъническите ти лобистки закончета
  • 75 кюмюра от Драгалевци

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "извинявай че ти дадох +":

    Чети до край тия са скрити лимонки !Виж колко тихи, скромни и по ниски от тревата бяха Киркорчовците преди за захапят кокала , а виж какви хиени излязоха в последствие . Така че още веднъж тия и привържениците им са скрити лимонки и са способни да ти забият ножа веднага щом ти видят гърба !
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Стига с тая глупост , не може при държава от 6,9 млн да има 6,6млн гласоподаватели. В нормално общество децата под 18 години който не са гласоподаватели са около 25% . Просто е разделяш 18 на средната продължителност на живота у нас около 72 години и поличаваш 25% . България в демографско отношение не е нормална ни най малко но децата са пак поне 20% . Тоест останалите 80% от 6,9 млн са 5,5млн това са гласоподавателите в България. Оправете ги тия списъци. Ако махнем и тия който все още се водят в България но са на гурбет временно в чужбина поне 0,5 млн има такива цифрата на тия гласували ( 2,6 млн) става над 50% нищо ненормално няма в това. И като се започнат едни разсъждения от тия грешни факти как никой не глласувал и другото също е чист гарбидж.
  • 79 бай Даньо

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Човек":

    Подписвам се под коментари ти. Абсолютно верно. Само да добавя не е само български проблем.
  • 80 Водолей

    0 0 Отговор
    Фатмака с вдигнатият юмрук разедини нацията. Тека направи че да има голяма омраза за да може да управлява без да има проблем. Да направим ляв завой към москва. Аиде да видим колко са умни наще политици и могат ли да го спрът.
  • 81 Аз софиянец

    0 1 Отговор
    Сменете избирателния закон! Спечелилата партия да получава бонус и самостоятелно да управлява! Сега гласуваш за определена партия, а те управлява друга, за която Никога не би гласувал!

    Коментиран от #82

  • 82 Петко Лилов от ОССЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #81 от "Аз софиянец":

    А не искаш ли всички софиянци в Парламента а останалите балъци да ви хранят , струва ми се още по практично !
  • 83 Къде си видял

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Фатмак да управлява държава От некъдърници последните две годин затова сме натовски дередже

    Коментиран от #85

  • 84 геобразен соросоид

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сменям си ник-а":

    Те са ясни защото и ние сме не полко фашистка държава от Украйна
    h=ttps//rus=vesna.s=u/ne=ws/16797=46117 Махни знака за равенство и ще получиш моето потвърждение .
  • 85 соломон напасания

    0 0 Отговор

    До коментар #83 от "Къде си видял":

    Фатмака не знам ама двамата редника Кокорчовци които той доведе в властта са пример за безхаберие !