Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Март, 2023 14:00 4 554 270

Как един мъж с чук успя да задвижи преместването на окупаторския паметник

  • паметник на съветската армия-
  • моча-
  • софия-
  • русия-
  • украйна-
  • българия-
  • война-
  • ссср-
  • окупаторски паметник-
  • окупатори-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • светлозар раянов-
  • трайчо трайков

Мнозина искат монументът да изчезне от Княжеската градина и да бъде преместен в музей

Как един мъж с чук успя да задвижи преместването на окупаторския паметник - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След десетилетия дебати и акции с протестни рисунки и графити по Паметника на Съветската армия в София, акцията на един човек и няколко удара с чук изглежда може да доведат до окончателно решение монументът да бъде преместен от центъра на София. Дали този път ще се случи?, пише "Свободна Европа" (бел. ред. заглавието е на ФАКТИ).

Паметникът на Съветската армия в центъра на София (ПСА) от години служи като платно, върху което с различни цветове, форми, думи и образи граждани отправят послания срещу окупаторските действия на СССР в България, наследството на комунистическия режим и действията на режима в Русия до днес. Мнозина искат монументът да изчезне от Княжеската градина и да бъде преместен в музей на социалистическото изкуство. Дебатите по темата се ожесточават периодично. В края на февруари един гражданин избра да използва чук вместо боя и четка. Става дума за 61-годишния учен Светлозар Раянов, който счупи паметната плоча с надписа на монумента, посветен на "съветската армия освободителка". След акцията му за първи път сякаш се вижда шанс въпросът с преместването на монумента да бъде придвижен.

Още новини от Украйна

"Първият ефект, на който се надявах, за радост вече е налице. Принудих управляващите и политическите партии, властите в тази държава да заемат становище по този въпрос", каза Раянов пред Свободна Европа. Изненадващото по негови думи е реакцията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който "този път застана ясно и категорично за премахването на паметника". До този момент Борисов и партията му пазеха монумента - най-вече с бездействие, и не заемаха позиция. В последните над 15 години София се управлява от ГЕРБ.

Освен политическа реакция на думи, близо две седмици по-късно вече има реални действия от страна на Столичната община. Във вторник комисията по образованието и културата към Столичния общински съвет реши монументът да бъде преместен. Докладът за това е внесен от "Демократична България" още през 2020 г. Мнозинството в местната власт в продължение на три години отказваше да го придвижи към обсъждане и гласуване. За да се осъществи преместването на ПСА обаче, не е достатъчно да има политическо мнозинство на ниво местна власт. Свободна Европа се свърза с представители на общината, които да кажат какво следва от промяната в позицията на ГЕРБ и кога може да бъде преместен паметникът.

Какви са пречките

Основната пречка пред преместването на ПСА, която обикновено се посочва като аргумент то да не се случи, включително и от ГЕРБ, е собствеността на обекта. Земята, на която се намира паметникът, е общинска, а самият той е държавна собственост. Кметът на район "Средец", на територията на който се намира ПСА - Трайчо Трайков, припомня, че след решението на Столичния общинския съвет (СОС) от 1993 г. паметникът да бъде преместен следва поредица от съдебни процедури, при които е взето решение, че СОС няма право да възложи преместването на кмета на София, както е записано във въпросното решение, тъй като паметникът е държавна собственост.

"Това, разбира се, не би било проблем за което и да е правителство да го направи", казва още Трайков. Двете държавни институции, които имат отношение към паметника, са Министерството на културата (МК) и Областната администрация на София. Общинската съветничка Марта Георгиева от "Демократична България" каза пред Свободна Европа, че в СОС е постъпило становище на МК от 2022 г., което гласи, че министерството не разполага с акт за държавна собственост и представени права на управление.

"Министерството не е в правото си да дава съгласие на собственик за извършване на дейности, свързани с гореописания обект", пише още в цитирания от Георгиева документ. Свободна Европа изпрати запитване до министерството, за да потвърди информацията, но не получи отговор. Георгиева цитира и писмо от областния управител Митко Михайлов от 2021 г. до Столичната община, в което по думите ѝ пише, че "може да се счита, че паметникът е собственост на Столична община, тъй като е трайно прикрепен към столична общинска собственост, каквато е земята отдолу". Свободна Европа изпрати запитване и към г-н Михайлов за собствеността, но също не получи отговор.

Какви са начините

По думите на Трайчо Трайков една от възможните процедури, с които може да се извърши преместване на паметника, е първо да се прехвърли собствеността му от държавата на общината. В тази връзка в четвъртък той е изпратил на областния управител "искане за деактуване на това пропагандно съоръжение като собственост на държавата и актуването му като общинско". Районният кмет добави, че администрацията му е направила "доста обстойно проучване" в рамките на няколко месеца, за да намери законов аргумент за прехвърлянето на собствеността. Намира го в Закона за общинската собственост (ЗОС), където е описано кои обекти и при какви условия да се прехвърлят от държавата на общините след края на социализма. Законът предвижда да преминат към общините "обектите, изградени с държавни средства, предоставени на бившите народни съвети, или с доброволен труд и средства на населението".

Проверката на районния кмет установява, че ПСА е изграден със средства на населението. "Изпратили сме постановлението на Министерския съвет по доклад на Георги Димитров (генерален секретар на Централния комитет на БКП и министър-председател до 1949 г.)… включително описание на документите, установяващи събирането на средства от населението, които показват, че с такива средства е построен", каза още Трайков. "По този начин областният управител има законово основание не да взема някакво решение, а просто да приложи закона. Защото би могло това съоръжение да бъде прехвърлено на общината и с решение на Министерския съвет (МС)... Това изисква някаква воля от страна на МС", добави той.

Според Трайков, ако областният управител вземе това решение, прехвърлянето може да стане "много бързо" и това да отпуши процедурата за преместването на паметника. Областният управител е част от изпълнителната власт и се назначава със заповед на Министерския съвет. Той няма мандат и може да бъде сменян по всяко време. Митко Михайлов заемаше поста от май 2021 г. до януари 2022 г. и по-късно през август беше назначен отново от служебния кабинет на президента Румен Радев. В случай че общината придобие собствеността върху монумента, СОС ще може да вземе самостоятелно решение за преместването му, без да е необходимо такова от държавата.

Какви са мотивите

Историческите причини граждани и политици да искат премахването на паметника от 1993 г. насам са свързани основно с това, че той е построен с пропагандни цели от комунистическия режим през 1954 г., десет години след нахлуването на Червената армия по време на Втората световна война, когато СССР обявява война на България, и последвалия деветосептемврийски преврат.

"Комунистическият режим е дошъл само и единствено с помощта на Съветската армия. И е наложен в България с много кръв", казва Светлозар Раянов. Също така преди две години Трайков съобщи, че паметникът се нуждае от ремонт и застрашава безопасността на хората, които минават около него. "Смятам, че от всяка гледна точка е добре отговорността да е на общината", каза той пред Свободна Европа преди дни.

"Първо държавата не успява да го поддържа в състояние, което да не е опасно за хората, второ в обществен аспект това е възпалена точка, която постоянно създава напрежение по всякакъв повод". Трайков е избран за кмет от "Демократична България" (ДБ), която през 2020 г. внесе проект за решение, с което да се възложи на кмета на Столичната община да поиска от държавата да премести монумента.

През 2022 г. нахлуването на Русия в Украйна отново събуди 30-годишния спор за мястото на паметника. От началото на руската пълномащабна война в Украйна на 24 февруари се навърши една година и едва след акцията на Светлозар Раянов на този ден управляващата партия в София и нейният лидер заявиха позиция по темата. С аргумент, че сега "ситуацията е различна" - по думите на Бойко Борисов. ГЕРБ не за пръв път декларира на думи подкрепа за преместването на ПСА. Досега обаче никога не е демонстрирала тази позиция в гласувания. През март 2022 г. общинските съветници от партията, които са мнозинство в СОС, отхвърлиха предложението съветът да разгледа доклада от 2020 г. по темата за преместването на ПСА с обяснението, че не е спазена процедура.

Автор: Диляна Теохарова

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 86 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    129 13 Отговор
    Човекът с чука да чукне и по НС и по Президентството.
  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    166 34 Отговор
    Тоя с чука няма да се радва на добро здраве дълго струва ми се........

    Коментиран от #12, #84

  • 3 Весо

    201 28 Отговор
    Този мъж работещ в Германия защо не начупи там паметника, а решил нашия?!

    Коментиран от #36, #175

  • 4 Софиянец

    183 31 Отговор
    Един платен боклук!
  • 5 хихи

    91 28 Отговор
    Да вземе да удари с чук и АЕЦ Козлодуй. Така всички умнокрасивинищонеправещижълтопаветници ще получат оргазъм. България ще се отърве от съветското влияние....
  • 6 7+7

    30 154 Отговор
    Крайно време беше!
    Не съм против паметника, но не му е там мястото.
  • 7 УКРАЙНА🇺🇦

    34 185 Отговор
    Този мъж трябва да бъде национален герой

    Коментиран от #21, #34, #186, #208, #230

  • 8 ГЛУПАКЪТ ГЛЕДА МИНАЛОТО

    156 22 Отговор
    УМНИЯ НАСТОЯЩЕТО , МЪДРИЯ БЪДЕЩЕТО.ЕЙ ТЪЙ С ЧУКА СЪСИПАХМЕ ЕДНА ЦВЕТУЩА ДЪРЖАВА И СЕГА ГЛЕДАМЕ ИЗЧЕЗВАНЕТО НА НАСТОЯЩАТА

    Коментиран от #10, #229, #266

  • 9 Раданч Татлъту

    142 22 Отговор
    Платен боклук,човекът с чук?🙉🤡🙉
  • 10 хихи

    92 15 Отговор

    До коментар #8 от "ГЛУПАКЪТ ГЛЕДА МИНАЛОТО":

    Какво бъдеще!? Пак сме от страната на Булката!
  • 11 Софка

    149 19 Отговор
    С богохулната си постъпка вандалите оскърбиха не само подвига на съветските воини, освободили България от нацизма, но и на хиляди техни съграждани антифашисти, дали живота си, за да остане българинът свободен народ и да няма място за "кафявата чума" в света.

    Коментиран от #19

  • 12 Само питам

    16 48 Отговор

    До коментар #2 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Това заплаха ли е?

    Коментиран от #27, #67, #108, #194

  • 13 Ами

    21 101 Отговор
    Ако продължават да се мотат политици ни като нищо някоя сутрин ще осъмнем с взривен монумент на срама и окупацията. Този позорен символ разделящ обществото трябваше да бъде премахнат още преди 30 години.

    Коментиран от #17, #25

  • 14 фашистите

    112 18 Отговор
    тръгнаха да злобеят и трошат антифашистките паметници...да ходят и пред козяк да строшат и другия паметник там
  • 15 На този със чука, ще му се върне

    101 20 Отговор
    Същото по същия начин с чук по неговата глава,просто няма ненаказано престъпление срещу паметта на мъртвите

    Коментиран от #26, #222

  • 16 Зипо

    120 10 Отговор
    Какво ще стане ако почнат да разбиват и хамериканските паметници не знам някой да иска паметник на хора, които са го бомбили?

    Коментиран от #22

  • 17 честен ционист

    51 7 Отговор

    До коментар #13 от "Ами":

    Единственото, което обединява българите е омразата и завистта.

    Коментиран от #48

  • 18 ДПС, ГЕРБ,БСП, Възраждане - крадци

    69 13 Отговор
    Бай Ганя е велик, в другите държави си стои - Норвегия, Финландия, Чехия,Полша,Германия и т.н. но за Ганя балкански все нещо му прече, свикнал да е подлога!

    Коментиран от #236

  • 19 Само питам

    17 95 Отговор

    До коментар #11 от "Софка":

    Софке, в България нацизъм не е имало, за да бъдем освобождаване от него. Жертва си на руската пропаганда

    Коментиран от #31

  • 20 ТИРбушон

    72 8 Отговор
    Тиквата бил подкрепил премахването.... 🤔А ордена Ломоносов ще връща ли тогава????

    Коментиран от #28

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Само питам

    7 22 Отговор

    До коментар #16 от "Зипо":

    За кой паметник става дума?
  • 23 Българските цоциалисти

    19 70 Отговор
    Причината тоя паметник да стои са чугуните от БСП и никой друг
  • 24 Теле

    20 7 Отговор
    Ред е бобовъчните крави
  • 25 ТИРбушон

    10 38 Отговор

    До коментар #13 от "Ами":

    Имам две шашки динамит. Ама ме съмнява че ще стигнат...

    Коментиран от #63

  • 26 Само питам

    11 40 Отговор

    До коментар #15 от "На този със чука, ще му се върне":

    Там погребани руснаци ли има?
  • 27 Теле

    28 5 Отговор

    До коментар #12 от "Само питам":

    Ша видиш, и чуеш

    Коментиран от #191

  • 28 честен ционист

    24 2 Отговор

    До коментар #20 от "ТИРбушон":

    Орден Ломоносова се връчва и за актьорско майсторство.

    Коментиран от #238

  • 29 Джамбаза

    81 11 Отговор
    значи Окупатори са руснаците а турците са ни освободители според новата евроатлантическа история .........

    Коментиран от #145

  • 30 Стил хамър

    10 48 Отговор
    Колко му трябва на човек,да е щастлив и колко лесно падат паметниците на тоталитаризма!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Българин

    23 75 Отговор
    Крайно време е България да се освободи от тези паметници прославящи руските окупатори и от вредното влияние на петата колона на Москва от национални предатели и българофоби!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Българин

    16 70 Отговор
    На всеки който е премахнал или премахне символ на комунизма/мавзолей,паметник,паметна плоча,име на улица,площад,училище и т.н/ да се отпуска максимална пенсия пожизнено.Тогава България ще потегли напред.

    Коментиран от #43

  • 36 Кабала

    11 47 Отговор

    До коментар #3 от "Весо":

    Този паметник може да е твой,но не е мой маймун
  • 37 това е паментник на хората

    77 14 Отговор
    спасили ни от бомбандировките на англосаксонците и играчките им бомби...ако не бяха тия хора на паметника, българия щеше да е да по заповед на чърчил - картофено поле, а до пловдив турска територия....който не си познава историята, е за лудницата... я вижте в израел кво става, забраниха със закон украинското знаме....

    Коментиран от #47, #52, #212

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Па нека го преместат

    17 54 Отговор
    В Унгария ги дигнаха всички съвецки паметници.В Румъния въобще ги няма.В Латвия наскоро събориха един грандиозен.В Естония преди мноо години го ометаха техния.Та нека и тоя да го изместят.
    То такива сгради-паметници по централни места не е добре да стърчат там.Помним мавзолея.Някой писал по стените-всички жаби са зелени,само нашта е червена.Та в смисъл подигравателни надписи.

    Коментиран от #54

  • 40 Само питам

    15 48 Отговор

    До коментар #31 от "абе идиот":

    На много руска пропаганда си се нагледал. Нацизъм и фашизъм в България не е имало!

    Коментиран от #46, #70

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 целесъобразности

    53 9 Отговор
    Ура! Сега трябва да построите паметник на Освободителната Американска Армия!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ветеран от Протеста

    11 43 Отговор
    Руския посланник предлага на Областния управител на София назначен от Румен Радев, да отпусне Рубли за ремонт на МОЧА срещу прехвърляне на собствеността на Руската федерация,заедно с няколко декара прилежащи терени от Княжевската градина...Сделката тръгва ,обаче запецва за щастие, с неуточнения акт за собственост...Просто късмет,че българските комунисти не успяват да продадат парче от Родината на Путин и Руския Окупатор...
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Наблюдател

    16 59 Отговор

    До коментар #37 от "това е паментник на хората":

    Първо, тия бомбардировки са били съгласувани с руснаците. Второ играчките бомби са единствено в германската а след това в комунистическата пропаганда. И трето руснаците не са ти освободили а поробили!

    Коментиран от #50, #62

  • 48 Ами

    10 30 Отговор

    До коментар #17 от "честен ционист":

    Спорни исторически събития и личности няма как да обединяват и няма нужда да имат паметници. В историята си имаме достатъчно много личности и събития, които не пораждат разделение, а обединяват. Щом даден монумент е подложен на непрекъснати с години посегателства значи той няма място като такъв в тази страна. Защо примерно паметника на Левски или този на шипка не са обект на непрекъснати посегателства? Ами защото просто не прославят спорни личности или събития и не разделят обществото и съответно имат своето място като паметници.

    Коментиран от #51

  • 49 Защото

    9 35 Отговор

    До коментар #44 от "гробаря":

    Е на американска територия и е издигнат от американци за американци. И не е 43 метров мастодонти а паметна плоча висока около 2 метра.

    Коментиран от #85

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Как и защо

    12 36 Отговор
    Причината тоя паметник да стои е че ако изчезне руските другари ще го приемат като знак за отслабване на влиянието им
    Пък това никога не е добре от гледна точка на руските бабички..съответно плащат на хора да го бранят с телата си

    Коментиран от #55

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 "руското влияние"

    36 12 Отговор

    До коментар #53 от "Как и защо":

    е само в болните ви продажни тикви и от него се полудява

    Коментиран от #60

  • 56 Евроатлантиците

    37 10 Отговор
    Свършва ви време Беляне ви очаква ще чукате камъни за нови паметници!!!!

    Коментиран от #223

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Бай Митко

    27 8 Отговор
    Държава няма, за какво са паметници? Трошете рушете дано това да е начинът на просперитет на Бг!

    Коментиран от #66

  • 59 Запознат

    45 8 Отговор
    Платен маргинал който е част от НПО Боец. БОЕЦ се финнсират от Козяк. ГЕРБ служи също на козяк.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Наблюдател

    13 37 Отговор
    Сега петата колона на Москва ще започне да надига глас, да заплашва, да прави живи терени да събира подписи, да прави петиции, но нищо не може да спре премахването на символите на окупацията.

    Коментиран от #64, #72

  • 62 като са съгласувани тия бомби

    38 5 Отговор

    До коментар #47 от "Наблюдател":

    не те виждам да удряш с чук по посолството на козяк

    Коментиран от #90

  • 63 Така е

    7 34 Отговор

    До коментар #25 от "ТИРбушон":

    Няма да стигнат, но има и друг начин протест на няколко десетки хиляди човека с чукове. Така монумента ще бъде премахнат аналогично на берлинската стена, а и ще бъдат спестени пари за премахването на държавата, защото хората ще участват с безвъзмезден и напълно доброволен труд в събарянето му.

    Коментиран от #78

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Бай Митко

    37 4 Отговор

    До коментар #58 от "Бай Митко":

    Средствата за рушенето на паметника, защо общината или държавата не дадат за подобряване на социалната политика? Май ще се събори за едното ръкопляскане на евроатлантиците!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Наблюдател

    5 26 Отговор

    До коментар #64 от "лекувай се":

    Ами твоите писания доказват правотата на прогнозата ми. Написал съм:"Сега петата колона на Москва ще започне да надига глас, да заплашва, да прави живи терени да събира подписи, да прави петиции, но нищо не може да спре премахването на символите на окупацията", кое не е вярно?
  • 69 Емил Димитров

    3 15 Отговор
    Имаше една страхотна песен на Емил Димитров Ако имах чук
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Чукачев

    37 6 Отговор
    Кой ще разбие паметника на уса летците , бомбардирали София и убили нд 4000 жени, деца и старци
  • 72 Бай Митко

    41 6 Отговор

    До коментар #61 от "Наблюдател":

    Добре бе отворко, ще го съборят и с какво ще ни се подобри дереджето ми кажи?
    Голямо геройство, голям подвиг! Събаряйте, изравнявайте и после какво? Едно голямо нищо!

    Коментиран от #79

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Ами

    9 23 Отговор

    До коментар #51 от "ей нещастен джендър":

    Антифашизма и комунизма са различни неща. Едно е да си против фашизма и зверствата му, но това не означава, че трябва да си затваряш очите за зверствата на комунизма и да се прекланяш пред монументи издигнати в чест на окупацията извършена армията на другия престъпен и античовешки режим на комунистическите диктатори.
  • 77 Само питам

    5 7 Отговор

    До коментар #70 от "филмите са от царката филмотека бе":

    И това ли е доказателството да фашизъм в България?

    Коментиран от #92

  • 78 Бай Митко

    31 7 Отговор

    До коментар #63 от "Така е":

    Брей много си отворен бре и като го съборите отидете да съборите паметника на уса-летците бомбардирали столицата и избили над 4000 души.

    Коментиран от #96

  • 79 Наблюдател

    5 28 Отговор

    До коментар #72 от "Бай Митко":

    Специално твоето "дередже" и Путин не може да го подобри! МОЧА ще бъде премахнат, свиквай!
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Катя

    4 19 Отговор
    Ще си взема едно американско байраче от женския пазар и ще отида да приветствам при демонтажа на паметника на съветската армия юначетата които бате Бойко праща да свършат тази работа.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 А защо ли...?!

    32 7 Отговор

    До коментар #2 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    ,,Тъпите" Австрийци не чупят с чук грандиозният Паметник на Съветската Армия,намиращ се в центъра на Виена...?!?!

    Коментиран от #91, #259

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Радой Ралин

    9 19 Отговор
    Пиша ти от Плевен, драги Ванка.

    Помниш ли кагда пришол със танка?

    Беше млад, но се държеше мъжки.

    Зарази семейството ми с въшки…

    Взе на мама златните пендари и дори галошите ми стари.

    Помниш ли, как кушаше картошки?

    Наконец забърса три кокошки.

    После си преспал със какa Сия и изпил си всичката ракия.

    А след време чухме и мълвата, че си гръмнал тате във главата!

    Длъжен бях да те обичам, Ваня.

    Даже кръстих дъщеря си Маня.

    Залъкът си давахме насила на Русия – тая дива сила.

    После цели девет петилетки грабихте уран и руди редки.

    Грабихте и жито, папироси…

    Зарад тебе ходим голи-боси!

    Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.

    Ние всички хранехме танкиста.

    А пък ти ни пазеше със танка и ни взе последната луканка…

    Пазеше и немците, и чехите.

    Ние тук възпявахме успехите.

    С паметник стърчиш ни на главата и скверниш небето и земята.
  • 87 ужас

    24 7 Отговор

    До коментар #82 от "Българин":

    още малко ще кажеш, че великобритания и сащ са победили хитлер...

    Коментиран от #98

  • 88 Одит

    28 4 Отговор
    Буря в чаша вода!
    Все някой му виновен на българина, Паметник я Име на улица!
    Не може ли с нещо сериозно да се занимават тези умрели от скука нехранимайковци!
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Съгласувани болшевики...

    3 10 Отговор

    До коментар #62 от "като са съгласувани тия бомби":

    ...и каква е връзката между МОЧА и посолството на улуца "Козяк"? Да не би МОЧА да е посолство?
  • 91 Българин

    7 22 Отговор

    До коментар #84 от "А защо ли...?!":

    Защото във Виена приятелю паметника е строен не от "признателните австрийски граждани" а от самите руснаци. И да разлика от България в Австрия и във Виена се водят бойни действия с десетки хиляди загинали. Единствените загинали руснаци в България са 42 войнице и офицери в Бургас умрели от препиване с метилов алкохол. А паметника във Виена редовно е заливан с боя и няма патрули, които да ловят нарушителите.

    Коментиран от #156

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 то цялата държава е като ударена

    21 2 Отговор
    ...ударена от същия чук на същи демоноКРАД
  • 95 Пеперуда

    36 4 Отговор
    Как един мъж с чук успя едновременно да разруши част от българската история (без значение дали е добра, лоша или каквато и да е), да раздели обществото (аман от разделения!), да обслужи самоотвержено чужди интереси и да направи едно невежо, злобно и просташко действие. Ако всеки от нас тръгне да чупи с чук нещо, което не му харесва по лични и злободневни причини, камък върху камък няма да остане в тая горка страна!
  • 96 Абе

    9 26 Отговор

    До коментар #78 от "Бай Митко":

    А ти май удобно забрави да споменеш, че бомбардировките в България са извършени от британските, американските, съветските и югославските ВВС. По твоята логика тъй като армията на съветския съюз е бомбардирала България и МОЧА трябва да бъде премахнат. Истината обаче друга МОЧА не е символ на борбата срещу нацизма, е символ на последващата окупация и затова трябва да бъде премахнат.

    Коментиран от #116

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Само питам

    2 3 Отговор

    До коментар #97 от "Мнение":

    Сигурно се мислиш за много голям мъжкар?

    Коментиран от #110, #118

  • 101 Ех защо ли...

    19 7 Отговор

    До коментар #82 от "Българин":

    ...не си остана просто един...,,Картоф",от Картофеното поле на Чърчил-след безмилостните му бомбандировкинад мирна София...!
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Ей сега, ако има власт

    21 5 Отговор
    Този без.елник,да вземе да си поправи стореното, и после малко на топло, за нарушаване на общественият ред. Ами, ако някой вземе да счупи, ей така кратуната на бюста на Р. йгън, какво правим, а?
  • 104 Коментар

    26 6 Отговор
    Взели са подкуп,за да го махнат.Дано им изгорят центовете,които са взели за заличаване на историята,а паметника дано се срути върху главите на тези,които го махат.Господ да ги накаже!
    Между другото това е сценария от Украйна преди да влезне във война с Русия.Някакви чужденци плащат яко пари да ни вкарат във война.Гръм да ги удари!
    Ей го...и Орбан даже каза как 1 милиард са взели Кирчо и Бойко да ни набутат за пушечно месо.

    Коментиран от #129

  • 105 Снежа

    25 5 Отговор
    Къде видяхте мъж. Ако е 100%да иде да се бие с чука в Украйна Да спори с историята не да ходи пп тъмна доба с качулка на главата да блъска с чук по надпис на плоча
  • 106 Агресивно мнение...

    8 16 Отговор

    До коментар #89 от "Мнение":

    ...се лее от МНЕНИЕ! Защитниците на МОЧА, заплашват съвсем открито. И какво общо имат тук някакви грантове? Едни хора искат паметникът на окупаторите да се извисява над София, други искат да ПРЕМЕСТЯТ паметника, така, че да не се извисява застрашително над столицата и същевременно, рези които искат да му се кланят да имат такава възможност на друго място пак в София. И да махнат табелата, че това е в знак на признание на целият български народ. Да си го пишат на БКП. Те са си го построили, техен си е, да си сложат табела ОТ ПРИЗНАТЕЛНАТА БКП.

    Коментиран от #109, #123, #157

  • 107 Тахумба

    14 3 Отговор
    Мале, колко е свободна тази Европа!
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Истината!!!

    8 14 Отговор
    Прага премахна паметника на съветския генерал Иван Конев!!! Паметникът на съветкия войн освободител в Будапеща стана Статуя на Свободата, а първоначалния надпис на руски е изтрит!!! В Полша през 2017 г. Закон за декомунизацията забранява всички паметници символизиращи Тоталитаризма! В Талин са преместили бронзовата статуя на войник в местното гробище. Та така със съветските паметници из Европата.
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 нда

    21 6 Отговор
    европа се сърди на ссср, че я е оттървал от фашизма! найс!
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Любомир Далчев

    6 12 Отговор
    „Какво увековечават тия монументи? Националното самочувствие и гордост? Първо да помислим за моралното право на защитата и едва тогава за тяхната художествена стойност, ако я имат.

    Още с идването си на власт комунистическите лидери побързаха да изявят своята голяма благодарност и още по-голяма сервилност и подмазване на узурпатора за подарената им власт и подкрепа. Варна стана Сталин и улиците по селищата (бяха) прекръщавани с имената на комунисти, българи и руснаци. Това бе на първо време и също недостатъчно. Започна изграждането на паметници по цялата страна, за да се изтъкне и възвеличи „любимата партия” и хората, които я ръководят. И не само българи, но и руснаци, които дори нямат нищо общо с нашия народ и история. Това беше най-важното и належащото за режима. Паметниците на Съветската армия и на съпротивата станаха задължителни за всяко селище. А същите тези лидери с настървение рушаха нашето минало и култура.“
  • 120 Какъв

    8 16 Отговор
    Признателен народ .
    Признателни си Комундетата които с руска помощ колеха и бесеха в България до 1989.
    Да се махат всички тия Руски Боклуци под формата на паметници.

    Коментиран от #132

  • 121 Катя

    4 12 Отговор
    Ще си взема едно американско байраче от женския пазар и ще отида да приветствам при демонтажа на паметника на съветската армия юначетата които бате Бойко праща да свършат тази работа.
  • 122 Мимчят

    19 8 Отговор
    Няма какво да се умува.Паметника си тежи на мястото и там трябва да си остане,а такива малоумници,като този с чука,трябва да му се удари един такъв по главата.Другия вариант е да е прибран веднага за нарушаване и оскверняване в зандана.Третият,ако и този вариант не е изпълнен,някой да се заеме с вандала,като го пресрешне на разходка....
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 тоА с чука дори НЕ Е БЪЛГАРИН

    24 6 Отговор
    германски фашистки еничар, отдавна напуснал и заплюл България...Един лев данък не е плащал тука, обаче идва да руши
  • 126 Махайте го!

    7 14 Отговор
    Махайте го този символ на тоталитаризма.

    Коментиран от #127

  • 127 ку кук ку ку

    8 4 Отговор

    До коментар #126 от "Махайте го!":

    ку ку ку
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 1020

    24 4 Отговор

    До коментар #104 от "Коментар":

    Между другото щатите така правят по принцип: нагнетяват напрежение и разделение чрез провокации от подставени лица (в укр това е от години) и създават несъществуващи проблеми, докато не постинат непоносима атмосфера и после си правят каквото там са налислили. Жалкото е, че винаги ще се намерят алчници, които са готови да се продадат.
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Ха ха ха

    6 16 Отговор
    Дъртите комуняги пак ще скочат в защита на МОЧАта..... много скоро и Альоша, и Бузлуджа и.......

    Коментиран от #136, #148

  • 132 ти си болен продукт на подменената истор

    14 6 Отговор

    До коментар #120 от "Какъв":

    ...история от учебниците по история, писани от америка за българия...
    заповедите за разстрела на фашисткия ти прадядо идват директно от чърчил
  • 133 Руси

    13 5 Отговор
    Как един добре платен от мафията шизофреник с обущарско чукче счупи една малка плоча от едно произведение на изкуството добро или лошо оценено преди много години.
  • 134 Токайто

    3 0 Отговор
    Коментирам да се забавлявам! Толкова новинарски сайтове има, че няма толкова потребители.
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 моча да не е няква нова дрога

    3 9 Отговор

    До коментар #131 от "Ха ха ха":

    от уса!? изглеждате пияни и побъркани тука нещо
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Руси

    10 4 Отговор
    Как един добре платен от мафията шизофреник с обущарско чукче счупи една малка плоча от едно произведение на изкуството добро или лошо оценено преди много години.
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Руси

    8 5 Отговор
    Как един добре платен от мафията шизофреник с обущарско чукче счупи една малка плоча от едно произведение на изкуството добро или лошо оценено преди много години.
  • 144 Зевзек

    4 12 Отговор
    Земята е общинска, а МОЧА върху нея бил държавен.

    Държавата т.е. президента фатмак Радев да си взима МОЧА и да си го сложи отзад..., на "задното стъкло", както пееше Тодор Колев.
  • 145 Стършел

    6 9 Отговор

    До коментар #29 от "Джамбаза":

    Пълни глупости ръсиш, паметника е поставен в чест на червената армия, на комунягите от СССР, не е поставен заради руско-турската освободена война.

    Коментиран от #147

  • 146 Не се оправихме...

    12 2 Отговор

    До коментар #141 от "Конструктивно предложение":

    ...при взривяване мавзолея на Г.Димитров...!Ха дано сега се оправим,при премахване паметника на Съветската Армия...!Но не вярвам...!
    Другаде е заровено кучето...

    Коментиран от #149, #152

  • 147 и двамата не сте у ред

    7 4 Отговор

    До коментар #145 от "Стършел":

    никой не знае значението на този паметник на победителите над фашизма в това число и нашите антифашистки български движения
  • 148 НЕ Е ТАКА!

    14 2 Отговор

    До коментар #131 от "Ха ха ха":

    Дъртите комуняги се пребоядисаха...!Ето!До вчера Дъртата Комуняга-Бойко Методиев БорисоФ,не даваше прах да падне върху паметника на СА...!Сега го раздава,бетер от оня шизофреник,с чука...
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Жоро

    5 0 Отговор
    Афффтор ке bok lyk си
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Конструктивно предложение

    4 17 Отговор

    До коментар #146 от "Не се оправихме...":

    Докато не бъде премахнат и последният символ, който е опора на петата колона на Москва няма да се оправим! След МОЧА, следват Альоша и тези във Варна е Бургас а 3 март да не е национален празник. Въпрос на воля е. Ако не стане никога няма да бъдем нормална европейска държава.

    Коментиран от #153, #155, #158, #162, #171, #179, #182

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 смешки: а тоя

    12 4 Отговор
    с чука защо не успя да задвижи преместването на корумпираните структури в затвора
  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Ти просто си...

    6 1 Отговор

    До коментар #91 от "Българин":

    ...един обикновен...Български КартоФ...!
  • 157 Аха

    13 4 Отговор

    До коментар #106 от "Агресивно мнение...":

    Начи паметникът на загиналите американски пилоти, бомбили София е желание на целия наш народ да стои там, а паметника на съветската армия победител над фашизма във ВСВ е желание само на БКП?!

    Не се учудвайте когато ви отговарят по начина по който го правят! Заслужавате си го!
  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Лили

    16 4 Отговор
    Как грозно се изопачава историята,но всичко се връща, вече започвате самите да живеете в разруха...рушете,рушете,то друго не може да правите . Окупатори били...

    Коментиран от #167

  • 162 Ще ви

    7 1 Отговор

    До коментар #152 от "Конструктивно предложение":

    премахнат всички платени насекоми, само почакайте!
  • 163 Ха ха ха

    6 9 Отговор
    Я как се мобилизираха ватенките в защита на МОЧАта..... още малко...... и ще гледат само камънаци като го срутят.......

    Коментиран от #169

  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Те ще рушат

    12 4 Отговор

    До коментар #161 от "Лили":

    Докато не им опадат зъбите и не пуснат гъби в ЦСЗ!
    До тогава ще рушат!

    Тоя Христо Иванов и Кирчовците, заедно с останалата воня, имат всички изгледи да опитат народната любов! И летища и железници няма ги спасят!!!
  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 пратете го в македония тоа с чука

    9 5 Отговор

    До коментар #163 от "Ха ха ха":

    бугарски фашист , ще му счупят ченето с бомба
  • 170 да бе

    3 1 Отговор

    До коментар #168 от "Българин":

    още малко ще кажеш, че и територии са й отнети на италия
  • 171 подстекатор към война

    6 2 Отговор

    До коментар #152 от "Конструктивно предложение":

    смърдиш на грантове, получил си разстройство даже

    Коментиран от #188

  • 172 зевзек

    2 12 Отговор
    това МОЧА се римува с КОЧА, та когато паднат мъжките атрибути на КОЧА, тогава ще падне и МОЧА, паметника ще махнете, срамната история от 18 до 44-та ще я изтриете ли, паметника е контрапункт на тази история, и е добре да остане на мястото си, ще е полезен за паметта на новите поколения, ако изобщо има може да има памет и идентичност в 21 век
  • 173 Филип Ейджи

    1 5 Отговор
    Значи панелните комплекси са на на общината!?
  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 капитана

    1 12 Отговор

    До коментар #3 от "Весо":

    Защото по късата процедура е минимум 2 години в панделата и солидна глоба! Паметника в Берлин е произведение на изкуството,а в София е набъкан с партизани хванали гората на 8 септември!Нека остане солдата,а всичко в подножието на скраб ! Ако това стане никой не може да каже гък!
  • 176 БСП на Бунището

    6 7 Отговор
    "Разкритието за готвено прехвърляне на паметника и част от Княжеската градина е на Петър Славов и Мартин Димитров от "Демократична България". По Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) те са получили писмо, изпратено от областния управител на София от Атака Пехливанов до външния министър Екатерина Захариева, региoналния министър Петя Аврамова, на културата Боил Банов с копие до председателя на ДАНС Георги Георгиев. От писмото става ясно, че руският посланик е предложил да финансира капитален ремонт на паметника, срещу което да да му се прехвърли за безсрочно и безвъзмездно ползване монумента с прилежащия му парцел. Предложението на Русия е подето от тогавашния областен управител Николай Пехливанов, ". Той изразил становище, че "поемането на разходите за ремонта от Руската федерация е в интерес на българската държава и приемането му не съставлява политически акт, а е разумно държавническо решение. От тази гледна точка реципрочно би било от българската държава да предостави за безсрочно и безвъзмездно право на ползване върху Паметника на съветската армия на Руската федерация". Пехливанов посочва, че за отстраняването на повредите били необходими 390 319 лева и 17 стотинки. Това била сумата, посочена от експертен оглед на монумента."И руснаците идват да си бранят с танкове Паметника...Как спите със себе си бе,червени цървули гнусни...Да предоставят за безвъзмездно ползване на Руския Окупатор декари от центъра на София в Княжевската градина ...
  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 Само питам

    5 10 Отговор
    Защо се допускат русофилски обиди и заплахи? Нали все пак има форумните правила? Или те не важат за русофили?
  • 179 ТОЧНО ТАКА...!

    14 1 Отговор

    До коментар #152 от "Конструктивно предложение":

    Докато не премахнем и последната Петолъчка,като тази на бирата-,,Хайникен"-няма да се оправим...!Но виж после...- ще бцуфнем и вържем...!Направо ще станем Швейцария на Балканите...😝😂🤣😆😉👍👏🍌!

    Коментиран от #183

  • 180 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 181 Няма да е последният

    11 1 Отговор
    Един мъж за Карлуково,с психична диагноза!
  • 182 Грантовете ти

    2 0 Отговор

    До коментар #152 от "Конструктивно предложение":

    Ще ги вадят с клещи от ауспуха ти!

    Коментиран от #185

  • 183 Конструктивно предложение

    2 9 Отговор

    До коментар #179 от "ТОЧНО ТАКА...!":

    Навремето комунистите знаеш ли колко паметника вахнаха? Вахнаха дори и тези на Сталин. Истината е, че единствено без вредното русофилско влияние можем да вървим напред. В противен случай, или ще вървим към Евразия или ще тъпчем на едно място

    Коментиран от #219

  • 184 И пето

    7 7 Отговор

    До коментар #180 от "Българин":

    Като ти намерят грантовете за драсканиците тук, ще полираш паметници на културата, докато не запомниш всеки микрон от всички тях!!!

    Коментиран от #193

  • 185 Само питам

    2 5 Отговор

    До коментар #182 от "Грантовете ти":

    А копейките с пинцети ли ще ти ги махат?

    Коментиран от #189

  • 186 Реалист

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    При "94+" срещу "18-" под коментара ти , как го виждаш "героя". Българският народ почита историята си за разлика от родоотстъпници като теб. За радост сте пренебрежимо малко. И познай - аз съм категорично десен избирател , но не съм болен русофоб.
  • 187 124

    9 3 Отговор
    Този е престъпник и трябва да бъде съден. Тези паметници са защитени от оон , само фашисти събарят паметници!
  • 188 Конструктивно предложение

    3 8 Отговор

    До коментар #171 от "подстекатор към война":

    Когото съборили Бастилията написали на една табела "Ici lon danse" - "Тук ще се танцува". Така, че една танцова площадка или подиум, на който да се правят концерти е най подходящото, което да замени МОЧА, Бастилията, в която е затворен българският дух!
  • 189 Само отговарям

    0 9 Отговор

    До коментар #185 от "Само питам":

    Копейките ще бъдат разследвани след като центаджиите вече масово търкате нара!
  • 190 Стършел

    3 2 Отговор

    До коментар #180 от "Българин":

    Много добре си го обобщил, но за съжаление амебите няма как да те разберат.

    Коментиран от #195, #197

  • 191 То вече се видя

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Теле":

    ....как се манифестира глупост!
  • 192 Псевдоним

    5 2 Отговор
    "Който по щита удари с чука, сам щита си ще намери тука!"
  • 193 Българин

    4 3 Отговор

    До коментар #184 от "И пето":

    Успокой се защото с тези негативни емоции
    няма да дочакаш премахването . А то ще бъде много скоро! Пази си здравето.

    Коментиран от #196

  • 194 Не е

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "Само питам":

    А е само писък на настъпана копейка.Те само това си могат - да заплашват,да убиват,да тероризират и грабят!
  • 195 Добре е

    2 1 Отговор

    До коментар #190 от "Стършел":

    Като общото между вас са грантовете от мужди държави!
    Я ми кажи, мислиш ли, че това което вършите е правилно и колко време още ще го правите безнаказано?!
  • 196 Спокоен съм

    0 2 Отговор

    До коментар #193 от "Българин":

    Ама гледам отговаряш нервно и бързо, май теб те гложди съвестта?!
    Няма нищо, за където си тръгнал, ще стигнеш, не бързай!

    Коментиран от #198

  • 197 Българин

    8 5 Отговор

    До коментар #190 от "Стършел":

    За съжаление те знаят само, че Русия е велика, победила е Наполеон и Хитлер и без нея щяхме да носим фесове и потури и да говорим на турски. Въпрос на IQ.

    Коментиран от #201, #204

  • 198 Българин

    3 2 Отговор

    До коментар #196 от "Спокоен съм":

    Нервен си приятелю. Кухи се пуканки и гледай премахването.
  • 199 Русийката е на бунището

    6 14 Отговор
    Родоотстъпниците русофилите да ходят да маршируват пред паметника за последно,да целунат и плочките,щото паметника отива скоро на бунището

    Коментиран от #213

  • 200 Марш

    15 3 Отговор
    Гнъсни отрeпки, които НИЩО не са създали, напират само да рушат - в случая, за да заличат спомена на Българите, че някога са живели като бели хора в нормална държава !!! А тоя не е никакъв учен, а най-обикновен ВАНДAЛ - който очевидно не смее да вандалства по същия начин в Германия... ама тука е разграден двор, всичко може.
    Паметникът е построен с дарения от българският народ. Кои са тия, че да го разрушават? Пак народът трябва да вземе решение.
  • 201 гражданин

    10 2 Отговор

    До коментар #197 от "Българин":

    веднъж да напишеш нещо вярно, браво, ето това "Русия е велика, победила е Наполеон и Хитлер и без нея щяхме да носим фесове и потури и да говорим на турски", баш така си е, както си го написал, за фесове и потури не е сигурно, но турския като официален език, не ни мърдаше, това при условие че не ни бяха нарочили като арменците в 1915 година

    Коментиран от #206

  • 202 защо

    5 1 Отговор
    "Как един мъж с чук успя да задвижи .."
    Не познавам и един българин, който не иска нещо да "задвижи". Благодарим на Диляна Теохарова и CNN, че ни открехнаха, как се задвижва нещо, което не харесваме.
  • 203 Европа колко ли си свободна

    6 3 Отговор
    тоя с чука да го пратят на Шипка или в Трептов парк, че му е по близо!
  • 204 Винаги

    6 3 Отговор

    До коментар #197 от "Българин":

    Платените засягане IQ-то, защо ли?!
    Явно ви е някакъв комплекс за малоценност?!
    Типично за платена грантаджийска био маса!
  • 205 Мишел

    8 4 Отговор
    Ефектът от борбата с паметниците: След като тъпо и упорито все пак преместим паметника на Съветската армия, ще направим място да посрещнем руската армия.

    Коментиран от #224

  • 206 Мнение

    2 2 Отговор

    До коментар #201 от "гражданин":

    Не му обяснявай на тоя, той като македонците си има негова собствена история и е горд, че я знае и че ай кю-то му било високо (поне над това на гол охлюв)!
  • 207 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 208 нещо да попитам

    10 3 Отговор

    До коментар #7 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    а какво правим с паметника на американските летци сринали без защитна София
    защото не им стиска до бомбандират Германия - посерковците

    Коментиран от #255

  • 209 Хахаха

    11 3 Отговор
    Мнозина ли искат? Или просто искате да чуете много кресливи сатанисти, които го искат? Питахте ли другите, които не искат. И колко са те, преброите ли?
    ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА:
    През 2- 3 век на нашата ера се появи странно заболяване, което е предизвиквали в хората странното трансово състояние. Хората , като безумни, танцуваха, привличайки другите да танцуват с тях. Танцуваха дълго, често до смърт и никой не могъл да ги спре, когато ги обвземал тоя амок. Малко от тях са
    оцелявали.
    През 1518 година , в Страсбург, една жена започна да танцува без спир, други хора се присъединяваха, като обладани. Около 1500 души тя успя да въвлече в своя танц. Всеки ден умираха поне по 15 души, кой от изтощение, кой от инсулт или инфаркт. Постепенно епидемията отшумя...

    В момента се намираме в епохата на русофобската епидемия, която сатанистите разпространяват сред хората, които заради стадното чувство се привличат в тяхната русофобска секта. Оставете техните ,,танци върху костите". За съжаление те са неспасяемо. Но и това ще мине...

    Коментиран от #214

  • 210 Ветеран от Протеста

    2 2 Отговор
    Ето какво да подготвяли Родолюбците и Патриотите от "Атака" ..."Най-тъжното е, както се вижда от приложените документи, които получихме в отговор по наше запитване по ЗДОИ от 4 октомври 2021г. до район "Средец", предишният областен управител от Атака направо е подготвял прехвърляне на собственост върху имот - вписване в кадастъра, комуникация със съответните министерства и взаимодействие с Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община", пише Петър Славов на страницата си във Фейсбук.

    Той отправя и риторичен въпрос - защо предишната власт е премълчала за това скандално искане на Москва и е държала "българските граждани в неведение за тези практически териториални претенции и кога най-после този монумент ще бъде изпратен в музея, където му е мястото".Екатерина Михайлова като Министър на Външните работи от ГЕРБ спира процедурата.Гласност за това Национално предателство няма,но от ГЕРБ вече знаят какво се готви и Най- вероятно поради това сега подкрепиха ДБ за демонтажа му в СОС.
  • 211 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 212 Бре

    1 6 Отговор

    До коментар #37 от "това е паментник на хората":

    Скрий се някъде!
  • 213 за инф.

    14 5 Отговор

    До коментар #199 от "Русийката е на бунището":

    първо що не ходи да чупи паметника на Съветската армия във ВИЕНА!!!!
    малко по - висок от нашия
    само че там ще го арестуват на секундата и ще го осъдят да въстанови щетите и на обществено полезен труд за ВАНДАЛЩИНА
  • 214 Мнение

    12 5 Отговор

    До коментар #209 от "Хахаха":

    Прав сте, за съжаление.

    Жалкото е, че тези хора (продалите душите си) не осъзнават, че господарите им ги ползват като пушечно месо!

    Помните ли колко милиарда инвестира американското правителство през 2014та, в преврата в Украйна?!
    Публично признаха за 5млрд долара инвестирани във вмешателство над чужда уж суверенна държава?!
    А разбрахте ли какво бе становището на основните поддръжници на зеления (от фащ), когато терористи взривиха кримския мост и тръбите от Северен поток?!

    Ами фащ директно заявиха, че това е дело на проукраински сили!!!
    А после Зеления излезе и каза, че нямал нищо общо с тия деяния!!!

    Та в тази връзка да попитам грантаджиичетата, драскащи в защита на Козяк 16, мислите ли че на господарите ви им пука за вас???
    Мислите ли, че някой ще тръгне да се бори за вас и вашата свобода, когато истината за финансирането ви излезе наяве?!
    ЩЕ БЪДЕТЕ УПОТРЕБЕНИ КАТО БУШОНИ, ДОСУЩ КАТО ЗЕЛЕНСКИ!!!
    ЖАЛКОТО Е, ЧЕ "ГИТАНТСКИЯ" ВИ ИНТЕЛЕКТ НЕ ПОЗВОЛЯВА ДА ВИДИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧВА С ПОЛУЧАТЕЛИТЕ НА СРЕБЪРНИЦИ!!!
  • 215 Ха ха ха

    6 8 Отговор
    Стига с тия статии за МОЧАта, че дъртите комуняги ще отворят работа на ДжПи тата .,....и кардиолозите..
  • 216 Българин

    4 6 Отговор
    Музеят на изкуството от периода на социализма /Тоталитарното изкуство/е открит на 19 септември 2011. В него се представят произведения от периода на социалистическото управление в България (1944-1989). В парк с площ от 7 500 кв.м са изложени над 70 творби на монументалната скулптура. ТАМ ЩЕ БЪДЕ ПРЕМЕСТЕН И МОЧА а след него и другите. Адреса му е :София, ул Лъчезар Станчев 7.Работното време е 10-18.00 и всеки може да го посещава. Не виждам защо е цялата трагедия и емоции около МОЧА.
  • 217 Абе

    6 6 Отговор

    До коментар #116 от "Бай Митко":

    Базите не са на САЩ, а на НАТО. България е част от НАТО така, че това са бази гарантиращи сигурността на страната и те са част войските защитаващи територията на България .
  • 218 Вълканов

    8 3 Отговор
    Как така Българските политици повече от 0 години само разрушават, а нищо свястно не са изградили. Водещото в тях е омразата на галеника. Наистина , правилно Куманите са ви гонели от Аралско море та до Софийското поле. Македонците не мразят Българите, а Софийската управлявяща върхушка .
  • 219 Ами до кога бе...!

    7 4 Отговор

    До коментар #183 от "Конструктивно предложение":

    Та той живота ни мина в очакване на ...,,светлото бъдеще"...!
    Преди очаквахме светлото,,Съветско бъдеще"...така и не дойде...!
    А сега викаш да чакаме новото...-Щатско-Еврогейско бъдеще...!
    Ами чакай си!На мен ми омръзна...!Баста...!!!

    Коментиран от #220

  • 220 Конструктивно предложение

    2 7 Отговор

    До коментар #219 от "Ами до кога бе...!":

    Пишеш за "Щатско-Еврогейско бъдеще", значи е ясно какъв си. Но такива като теб дори в Русия на Путин няма да се чувстват добре

    Коментиран от #227

  • 221 Христо

    11 5 Отговор
    Да, един озлобен глупак с чук.

    И после марионетките на "атлантиците" се раздвижиха на свой ред. Срам и позор.

    Еничари.

    Кой друг народ освен руския е пролял и капка кръв за нас!?
  • 222 зимбата

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "На този със чука, ще му се върне":

    и на тебе ще се върне
  • 223 татяна

    2 9 Отговор

    До коментар #56 от "Евроатлантиците":

    предлагам да се взриви като мавзолея

    Коментиран от #234

  • 224 нено

    7 6 Отговор

    До коментар #205 от "Мишел":

    руската армия трябва да върви към сибир, тук няма работа
  • 225 Коректен

    2 5 Отговор
    Не е пса пежо-ситроен ауто , а МОЧА Монумент на Окупаторската Червена Армия
  • 226 На един Простак му платиха да счупи

    9 3 Отговор
    Плочата на паметника! Винаги има по еди Ван дер Любе!! Сега Гъзолизците се доказват, кой е по предан от тях на Началниците отвъд Океана! ЗА ТОВА РЕВЕ И МУТРАТА ОТ Банкя, да го Чуят!?
  • 227 ЩО БЕ...?!

    3 6 Отговор

    До коментар #220 от "Конструктивно предложение":

    Ами кажи какво е твоето бъдеще...?!Да не би да бленуваш за Съветско,щом не е Щатско ...?!?!
  • 228 Краварска Европа - СЕ

    6 5 Отговор
    ХХХL за възрастни или накратко свободна европа ни представиха поредния филм за възрастни финансиран и режисиран от краварите с наети местни изпълнителки! 👹
  • 229 Вече са

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "ГЛУПАКЪТ ГЛЕДА МИНАЛОТО":

    121 срещу 23
  • 230 Вече са

    7 6 Отговор

    До коментар #7 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    124 минуса срещу 23 плюса е това е одобрението на народа за Тоа измислен герой както и за пасмината ПП ДБ
  • 231 ???

    10 3 Отговор
    Българските "хуни" 33 години само знаят да рушат. Нещо значително да са построили до сега. Сега паметници, утре сгради, после идва ред на АЕЦ "КОЗЛОДУЙ" и т. н. Това са хора без памет. Това са само консуматори и дребни душици, нагаждачи.
  • 232 Матей преображенски

    7 3 Отговор
    Един мъж,един токмак,едно посолство.Това е антируска кампания,дирижирана от амбасадата,чрез постоянни нелепи провокации,медийни попълзновения,натиск по всички направления.По бнр заповтаряха рефрена ,че паметника на съветската армия трябвало да се премести,което е уникална глупост.В Киев така започна майданизацията,с всевъзможни тъ-па-нарски ексцесии,от върлуващи шпицкоманди.И в София ги има,жълтопаветници,умно-красиви,това са банди от наемници,получаващи надница за участие в дивашка площадна оргия,а полицията ги охранява.Скоро ще измислят нови провокации за да дразнят Митрофанова,всичко по инструкции от козяк.
  • 233 Бари Алън

    5 1 Отговор
    Защо се карате скъпи съграждани?
    Скоро цялата ни държава ще стане паметник!
    Спорът е излишен!
  • 234 ОК!НЯМА ПРОБЛЕМ!

    4 5 Отговор

    До коментар #223 от "татяна":

    И както този,който взриви мавзолея-Бакърджиев -умря!
    Така ще умре и взривилият паметника на СА...!
  • 235 ха ха

    2 2 Отговор
    тия полу демократи и полу идиократи заедно с полу социалисти полу капиталисти докога ще ни занимават с измислените проблеми ?
  • 236 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 237 Дядо Петко

    5 5 Отговор
    Да не го събаряме, защото после пак ще трябва да го поставяме................
  • 238 ТИРбушон

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "честен ционист":

    Доживях един единствен път да си прав.....
  • 239 Махнете го и

    2 4 Отговор
    Направете един хубав Български паметник на негово място

    Коментиран от #240, #247

  • 240 Хахаха

    2 2 Отговор

    До коментар #239 от "Махнете го и":

    Абе какво ще направят тия неможачи.васали които могат само да рушат.не способни на нищо,освен да се навеждат. Рушете всичко свързано със пиянските,убивайте ги,тъпчете ги.но знайте пияни или не ,със ватенки или с галоши,те не забравят и връщат всичко свое .но този път няма да строите паметници........лицемери.
  • 241 Крум

    2 2 Отговор
    Нещасник.
  • 242 фАНТОМасс

    2 1 Отговор
    За информация на читателите , Раянов е запален фен на ГЕРБ и Бойко ! А ако го познавахте от по-близо , щяхте друго да говорите за него !
  • 243 Йеронимус БОШ

    3 2 Отговор
    Да не се окаже , че според това кой ни е големия брат , скоро ще се чупят и други паметници и плочи ?
  • 244 Лора

    6 2 Отговор
    Предлагам на този с чука да отиде в центъра на София и да изпочупи всичко построено от комунистите-президентство,министерски съвет,цим,партииния дом/бившия/, елият триъгълник на властта,та дано се успокои и да миряса.Не може човек не живееш в България да се меси в живота ни,има много по важни неща отт рушенето,най трудно е да съградиш неща,да разруши е много лесно,!!!!!!.???))!!!!!!
  • 245 Реалиста

    1 4 Отговор
    Когато има важни неща да се решават в държавата почват да отклоняват вниманието на хората с паметника на съветската армия ами тези граждани ще извадятли пари от своят джоб за да го преместят
  • 246 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 247 ХомодружинкаАзов

    8 3 Отговор

    До коментар #239 от "Махнете го и":

    Ходи махни пирамидите В Египет, че са на тоталитарни фатаони, че да ти дадат едич чук в Тиквата да се освестиш
  • 248 ХайлХимарс

    2 7 Отговор
    Да се демонтира, едно стреч фолио и по еконт в масква, да му се радват болшевиките идолопоклонници.
  • 249 Още малко ви остана

    9 2 Отговор
    ЛумпенитеКатоТояИдиотСчукаСаМалцинствоНоНадделяватЗасегаСнаглостТъпотаЗлобаИфинансоваПодкрепа отКозяк иДрогаНаКоремГНУСНИТЕМАЙМУНИ!!!
  • 250 ИДругиИматЧук

    9 3 Отговор
    Ако махнат паметника наСъветскатаАрмияОтивамСчука и разбивам Мутрата на ХамерскияЛетецБългароУбиецОтКраварскияПаметник. И тогаваФандъкаИ ТрайчоЩатНеЩатЩеГоМестятВкозяшкияБардак
  • 251 ЧернитеАнгели

    7 2 Отговор
    АкоСчупятКапачките на ТрайчоИнаФандъкаСчукЩеГиПреместятЛиНякъдеПоНадалечеДаНеИмГледамеМутрите?
  • 252 Ами че откога

    3 1 Отговор
    на продажника викате мъж! Аз му викам нищо или с.мрад. И пак му е малко на отадъка! Но овцете са с вас! Ще викат беее докато ги решете! Интелект майка! Някои се раждат овца! В България им викат умни и красиви на глупаците! :))
  • 253 Нетърпелив

    2 4 Отговор
    Аз имам стоманено въже но се нуждая от кран който да ми помогне да го вържа на върха. Така ще избегнем всички процедурни хватки на комунистите шамшумиги. Само да го вържем и другото е лесно. Докато го връзваме долу ще се съберат доброволци за бързо сваляне. Бъдете сигурни.
  • 254 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 255 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 256 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 257 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 258 ...Тъмносив каскет испобеляла блуза

    2 2 Отговор
    И така нататък,иронията е,че именно с "пролетарския чук" се счупи една дълго подкрепяна лъжа.Но нали на лъжата краката са къси....
  • 259 Ами да речем

    1 3 Отговор

    До коментар #84 от "А защо ли...?!":

    Защото там наистина са загинали Червеноармейци и наистина страната е била под ботуша на Хитлер.У нас са загинали в геройска битка с метиловия алкохол няколко десетки Червеноармейци и една дузина са ослепели след това в Бургас.Даже и паметник имаше по едно време - за геройската им смърт!Ей такава малка,но съществена е разликата Приятелю!
  • 260 херо

    2 0 Отговор
    ще има отпор талибани
  • 261 Вуте

    2 2 Отговор
    Ами като е направено с парите на хората, как ще го местите. Направете и вие паметник на нещо, но не можете, освен да лапате
  • 262 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 263 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 264 Диляна Теохарова На един глупак му

    1 1 Отговор
    Бе платено да счупи Плочата на паметника за да се отвлече Вниманието от Последния списак Магнитски Както и да се отклони вниманието от Милиардните Кражби на пари от Магистралите на Борисов!! ОТВЛИЧАЩ Маноьвър. Нищо друго!! ПОЗНАТА ПРАКТИКА!!
  • 265 До 96 Какви Съветски и Югославски ВВС са

    3 1 Отговор
    Бимбандирали София, що за Глупост и Простотия! Американски основно "Крепости" излитат от Сицилия и отиват да бомбандират Рафинерии те в Плоещ Румъния! Немците имат многи силна Противовъздушна, отбрана да пазят тези Рафинерии, и не всички самолети Успяват да хвърлят бомбите си!? На Връщане за Италия бомбандират, София, и други градове, както и ЖП мостове и гари, на територията на България!! Американска Авияция, с В29 "Летящите крепости" и Лайтинги за Охрана!! НЯМА Руски Няма Сръбски ВВС, има само лъжи и Измишльотини! НИКОЙ НИЩО НЕЕ СЪГЛАСУВАЛ С НИКОЙ!
  • 266 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 267 затабабка

    1 1 Отговор
    Олицетворение на бившите копои и мъчители на народа е това бабче с руско знаменце и безумен поглед врещи глупости колкото си ще и никой не я спира а то се чуди как да влезе в аналите на новините и за герой на стари години да я обявят а какво е допринесло за нас друг въпрос, доноси и донесения кой какво казал, каква музика слушал и какво му е мнението народната власт и т.н. Ето такъв беше техния пумярски животец 45г. и ги имаше по няколко във всяка кооперация или махала за за знае местния квартален всичко за всички а сега се ожлебило там и плаши дори репортерите със своята жлъч и пумярство и злоба че никой не я пита за доносче коонкретно... ! Гадно и противно е да минеш от там и да им видиш ком. морди по гадни от башибозук даже а га грабиха и рушаха особенно Българския ПАМЕТНИК на падналите Българи през войните и построиха НДК ПИТАХА ЛИ НЯКОЙ ТОГАЗ А..??!!! И явно отговор няма да получим от тези безродници и предатели за паница храна и няколко копейки! За да е ясно на тези пуми никой няма нищо против руския народ който също страда вече 105г. от тая безмислена революция която затри милиони свои хора въ името на раволюцията а знаехми ТЕ как живееха и хората как съществуваха и то благодарение на ВОДКАТА превъзмогваха рая в който ги набутаха да работят за копейки докато техните ВОЖДОВЕ и нашите тоже тънеха в охолство и преди и сега..! Май навсегда .
  • 268 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 269 9689

    1 0 Отговор
    Утре този вандал ако строши гроба на дядо ти,кво праим?
  • 270 Ж@лкиНищ0жеств@

    0 0 Отговор
    Бас държа,че този тъмен субект, полу- иди отин и комплекс ар ,счупил с чук паметната плоча, ще го настигне същата съдба .