Last news in Fakti

8 Април, 2023 13:00 2 131 29

"Не подкрепям никого": червен картон за българските политици

  • герб-
  • бойко борисов-
  • румен радев-
  • продължаваме промяната

Иначе казано: броят на разочарованите от партийната система, след две години търсене на промяната или алтернативата, днес е по-висок от този на изборите, довели до третия управленски мандат на ГЕРБ

"Не подкрепям никого": червен картон за българските политици - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гласувалите с "Не подкрепям никого" биха имали 11 депутати, ако бяха представени в НС. Но не са - те казват на политиците "Не ставате", отбелязва Петър Чолаков.

Рекордният брой гласове "Не подкрепям никого" на изборите на 2 април 2023 - най-големият от въвеждането на тази опция през 2016 - е тревожен сигнал. Този вот, особено поставен в контекста на "традицията" от последните години 60 процента от избирателите да не гласуват, говори за спадащата легитимност на партийната и политическата система в България.

С "Не подкрепям никого" (НПН) на 2 април са гласували близо 109 хиляди души. Повечето, 74 процента, са предпочели машинния вот. Повечето са от София и областните градове, почти поравно са висшистите/полувисшистите (46 на сто) и тези със средно образование (50 на сто); те са в активната възраст между 18-59 г., главно от българския етнос (94 процента), преобладават жените - 60 процента.

Групата не е хомогенна

Когато се говори за гласувалите с НПН, често се отбелязва, че ако бяха представени в 49-то НС, групата им би имала 11 депутати. Това обобщение почива на чисто механичен сбор и маскира същността. Анализът показва, че не става дума за хомогенна група, която лесно да бъде привлечена, опитомена и вкарана под шапката на една-единствена формация.

Например: най-много от тези, които са отбелязали НПН на 2 април 2023, на предишните избори на 2 октомври 2022 са гласували за ПП (13 процента), други шест на сто са подкрепили ГЕРБ.

По-важните числа са други: по-голям е делът на тези, които и през октомври, и през април са гласували с НПН - 37 процента. И през есента на 2022-а, и през пролетта на 2023-а те показват "червен картон" на политическия елит. За разлика от 60-те процента негласуващи, които можем по-скоро да определим, условно казано, като пасивни, гласувалите с НПН активно и ясно алармират обществото и партиите, че не намират себе си, в това, което им предлагат политиците.

Броят на разочарованите расте все повече

Има отчетлива тенденция към засилване на протестния вот. На изборите през юли 2021-а, когато изглеждаше, че е възможно политическата система да роди някаква работеща алтернатива на 12-годишното управление на ГЕРБ, с НПН са гласували 35 хиляди души, три пъти по-малко в сравнение с 2 април 2023-а.

Ето и какви са данните от ЦИК за гласувалите с "Не подкрепям никого" на парламентарните избори през последните две години:

4 април 2021 - 47 749 души

11 юли 2021 - 35 201 души

14 ноември 2021 - 35 745 души

2 октомври 2022 - 87 635 души

2 април 2023 - 108 970 души

На изборите на 26 април 2017, спечелени от ГЕРБ с 33,54 процента от гласовете, броят на гласувалите с НПН също е висок: 87 850 гласа, но през 2021 спада значително (2,5 пъти по-малко гласували с НПН през лятото на 2021).

Иначе казано: броят на разочарованите от партийната система, след две години търсене на промяната или алтернативата, днес е по-висок от този на изборите, довели до третия управленски мандат на ГЕРБ.

"Вие сте менте"

На широкото ветрило от партии и политически идеи, които се предлагат на пазара, хората гласуващи с НПН, казват: "Вашето многообразие е фалшиво! Всички сте менте. Не ставате. Ние си направихме труда да дойдем до урните, за да ви го кажем.".

С оглед на образоваността на по-голямата част от гласувалите с НПН на 2 април, е, меко казано, несериозно да се твърди, че тези всички тези хора не знаят, че гласът им има значение само за отчитане на активността.

Разбира се, че при президентските избори и референдумите тежестта на НПН е (относително) по-голяма от тази на парламентарен вот, заради законовата уредба на самите процедури. Но политическата класа ще сгреши много, ако игнорира все по-звучната плесница, която се опитват да ѝ ударят все по-голяма част от българските избиратели.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    34 14 Отговор
    Биха имали НО НЯМАТ ❗
    Те и НЕгласувалите биха имали над 130 мандата, НО НЯМАТ ❗
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 българоубиецът

    31 5 Отговор
    банго чекмеджан пак спечели в страната на простите хора
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Аве

    29 7 Отговор
    "Не подкрепям никого" може да подкрепят служебният кабинет на Радев

    Коментиран от #7

  • 6 Мек Член

    32 4 Отговор
    Абе това Боко Чеченеца ли е и що не е у зандана???
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 над 100 000 идиота

    32 8 Отговор
    отидоха да легитимират престъпната власт с "не подкрепям никого"

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ела и виж

    24 16 Отговор
    И аз не ги одобрявам сегашните политици, но винаги гласувам. Живея тук и смятам, че това е моя отговорност. Но тия хора с " не подкрепям никого",какво мислят, че правят? И 40% да станат пак ще имаме парламент и правителство гласувани от гласуващите! Така че техния вот е отишъл нахалост и е безсмислен.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 хихи®

    5 11 Отговор
    А Ако добавим и процентите на израждане, направо си е нокдаун
    и ако продължавата така грасовете ще са още поче...
  • 14 СЗО

    10 10 Отговор
    При червения картон вадят от игра. Тука никой не може да ги пипне.
  • 15 нннн

    19 5 Отговор
    ,,Не подкрепям никого" е на морето дупка.
  • 16 СЗО

    19 4 Отговор
    По-лошото от това че Боко е овладял държавата, е че е овладял и мафията. Няма конкуренция, която да му дръпне един 22ри калибър.

    Коментиран от #20

  • 17 Роза

    20 14 Отговор
    И аз съм една от онези,които гласуваха с такава бюлетина.Не се гордея с това,но съвестта ми е чиста!Не съм подкрепила никой,който трупа пари и богатее за сметка на обикновените хора!

    Коментиран от #21

  • 18 Демократ

    19 5 Отговор
    Гласуваш за това, че не гласуваш за никого.Такава парадоксално глупост няма никъде по света. Това е измислено в изборния закон, за да лови врабчетата,които увеличават избирателната активност,без да гласуват. Избор значи да избереш, като няма кого не гласуваш, толкова е просто. Освен това в този закон,както е в нормалния свят, резултатите трябва да се зачитат при 50% плюс гласували. Така хората са принудени да гласуват, защото държавите им трябва да бъдат управлявани. В България малцинството управлява мнозинството точно поради законови недоразумения, направени съвсем умишлено.
  • 19 Една жена

    20 3 Отговор
    Проблемът се казва ББ. Той е създал армия от алчни, корумпирани хора. Той ако действително милееше за България щеше да се оттегли от политиката. Той като дете повтаря - бихме ги. Много е тъжно.
  • 20 Истината

    18 2 Отговор

    До коментар #16 от "СЗО":

    Боко е определен от мафията и чрез него тя е овладяна държавата и затова не пуска властта, това е трагедията българска. Трябва да изгоним ченгеджийска мафия,за да се отървем от него.
  • 21 УРА,, Ура

    19 5 Отговор

    До коментар #17 от "Роза":

    Така нищо няма да промениш! Никой политик не го вълнува твоята чиста съвест. Твоя глас е отишъл в кошчето. Само си губиш времето без да влияеш на абсолютно нищо.
  • 22 бомбето

    4 13 Отговор
    Негласувалите се отнасят пасивно снизходително
  • 23 Яяя

    5 11 Отговор
    Нали вота е анонимен. От къде знаят, че са висшисти, че са жени или мъже, на колко години са. Още малко и имената ще напишат. Или е пак журналистически пият, или си е противозаконно наблюдаване на вота!
  • 24 Прост народ

    13 1 Отговор
    Всякаш си пуснал за дпс ако си гласувал с не подкрепям никого
  • 25 Матей преображенски

    3 13 Отговор
    Защо е въведена тая опция ли,наглед безсмислена и абсурдна,сега ще ви обясня.На тях гласа им пак се брои ,както и на всички негласували,за наивниците остава илюзията ,че морално са наказали политиците.Докато всъщност им наливат вода в мелницата,защото е важно да има масовка пред секциите,това се гледа и то външни наблюдатели.А ко е празно пред урните и самите урни пустеят,а организирани протести блокират самите секции,тогава резултата ще едруг.Винаги ще има платени сер-се-ми ,или глупаци,които да гласуват,вместо да направят един бойкот като хората.С подобен наивитет,проумейте го,вечно ще оставяме инициативата на продажници,които биват дирижирани от козяк.Възраждане го пуснаха малко да зацепи,за да се надяват на нещо хората и да гласуват,но все пак резултатите се решават на друго място и народна опозиционна партия няма да допуснат да им отнеме властта ей ,тъй ,като на шега.Последното подобно нещо е било преди сто години от БЗНС,А ПОСЛЕ ЗНАЕТЕ КАКВО СЛЕДВА--кървавия деветоюнски преврат,две въстания,и фашистка диктатура.
  • 26 Фалшименто ГЕРБ

    8 7 Отговор
    Народът реши - ГЕРБ и с измами не можаха да спечелят!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Перо

    1 0 Отговор
    Отново ще ни променят същите номенклатурни депутати! Какво искате от народа, когато народа няма достъп и избор на кандидат-депутатите в листите, няма мандатност и никакви критерии за кандитатите! Никакъв анализ на свършеното от номенклатурчиците! Какво гласуване, какви 5 лв.?
  • 29 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Много добре № 25 "Матей преображенски" е обяснил, каква е същността на "Не подкрепям никого" !!
    Настоящиге политици не заслужават изобщо човек да приближава избирателна урна !.
    Някой ще ли се опита да направи сметка, колко пари са изхарчени за секция "чужбина" за изминалите 20-25 години? Ако тези средства бяха вложени в подобряване живота на българина, белким 200-300 хиляди щяха да останат в страната. Тая престъпна измишльотина на същите тези политици и само с една цел – да бъдеат ТЕ на власт !? Никой от тях не чете данните на Статистикаета /НСИ/ в какво се превръща нацията ни !!
    Липсата на мандатност в Парламента е още една причина , човек да не гласува !!
    Липсата на образователен ценз на гласоподавателите, криеща се под булото на "демократичността" виждаме до какво води!
    Уродливостта на "купуването на гласове" е още един основателен антиизборен факт. Санким – ние сме го измислили , ама МВР-то ще ги хване. Замисля ли се някой , що за арогантност на партиите е това !
    Няма умора от избори . ИМА ОТВРАЩЕНИЕ ОТ НЕКАДЪРНИ ДЪРЖАВНИЦИ !!!Бойкот на изборния процес !!!