Last news in Fakti

7 Април, 2023 13:07 2 978 57

Шестнайсетте лъжи на ГЕРБ

  • герб-
  • бойко борисов-
  • румен радев-
  • продължаваме промяната

От тази картина на България лъха такъв оптимизъм и перспектива за развитие, че човек наистина започва да се чуди как може да има партии, които да откажат да влязат в коалиция с ГЕРБ-СДС

Шестнайсетте лъжи на ГЕРБ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Целта оправдава средствата, казват. Но колко допустимо е в кампания да се използват неверни и некоретни аргументи, както направи ГЕРБ? Анализ на Даниел Смилов.

Поредните избори минаха и резултатът е ясен - ГЕРБ-СДС победиха с малко, което показва, че кампанията и стратегиите им за убеждаване са се оказали по-успешни от тези на опонентите им.

Какво би било състоянието на нещата, ако приемем аргументите на Борисовата партия от кампанията за коректни и верни? Този мисловен експеримент би ни довел до следната картина за страната:

1) България не е завладяна държава - регулаторите като КЗК, както и съдебната власт действат ефективно и безпристрастно и ако понякога грешат или бездействат, то не е заради защита на някакви частни интереси, политически чадъри и т.н.

2) Няма купен вот - във Варна гражданството спонтанно и без парична стимулация е дало над 10 000 преференции на кандидатка от ГЕРБ, която иначе не е особено популярна в града или извън него. Тази гражданска спонтанност е спестила на кандидата и партията му около два милиона лева, които иначе би трябвало да се вадят от черни каси и да се раздават на избиратели чрез организирани престъпни групи.

3) И да има купен вот, най-много да е само във Варна. Тази оптимистична хипотеза обаче се сблъсква с един емпиричен проблем: три от четирите основни социологически агенции в своите екзитполове и паралелни преброявания даваха преднина на ПП-ДБ, една агенция в екзитпола и две в паралелните преброявания даваха малка преднина на ГЕРБ в рамките на процент най-много. Резултатът излезе обаче разлика от почти две на сто в полза на ГЕРБ-СДС. Злонамерени наблюдатели биха казали, че такива разлики се дължат на купен вот (един процент са 25 000 гласа или около пет милиона лева суха пара). Социолозите обаче сигурно просто са сгрешили - вярно, всички в една посока, но масови социологически грешки стават.

4) Борисов е оневинен и няма нищо общо със скандала "Божков", Владислав Горанов и т.н. - народният вот има хигиенизиращ ефект и изчиства репутации. Останалата част от хигиенизацията ще я извърши Иван Гешев.

5) "Магнитски" е намеса във вътрешните работи на България. Списъкът "Магнитски" се обезсилва заради двата процента, с които ГЕРБ-СДС изскочиха пред ПП-ДБ.

6) Медиите и журналистите не искат да се занимават със скандалите на Борисов, защото те не са интересни на хората. Е, как да питаш за изчезнали 500 милиона от бюджета, когато хората се тревожат за цената на сиренето?

7) Инфлацията е причинена от Асен Василев. Той трябва да се готви за Нобелова награда като финансов министър, който в рамките само на седем месеца успя да създаде много висока инфлация в България и да я изнесе и да зарази световната икономика с нея.

8) Цените ще падат заради победата на ГЕРБ: населението на страната с трепет трябва да очаква понижаването им с идването на дисциплинирано фискално управление.

9) Огромен бюджетен дефицит няма, но ще изчезне. Неговите мащаби не са гигантски, както беше твърдяно и се твърди, но той следизборно съвсем ще изчезне.

10) Милиардите външен дълг, натрупани от правителството "Петков", ще се окажат след победата на Борисов същия процент от БВП, както и при предишното му управление (дори и по-нисък). И този проблем, който и бездруго го нямаше, следизборно ще изчезне съвсем.

11) Левчето на Делян Добрев от "Лукойл" ще бъде върнато на гражданите. Все пак е добре да не вдигаме очакванията много, защото по време на кампанията се промъкна тезата, че левчето вече е било върнато, след като правителството "Петков" паднало.

12) Газ ще се лее на ниска цена и "без посредници". Какво означава това не е много ясно, но то и в рамките на кампанията не беше.

13) Няма да купуваме пак руски газ, но с 30 процента по-скъпо. И тук не е ясно нито какво ще купуваме, нито с 30 процента по-евтино от какво, но обещаното си е обещано.

14) "Турски поток" отново става "Български поток" и заработва само и единствено в български интерес. Макар че България е платила (и отказала неустойки) за около четири милиарда лева за построяване на съоръжението, макар че то е резервирано 90 процента за поне десетилетие за руски газ, макар че то транзитира газ за други страни, макар че не е ясно кога точно ще се изплати за българския данъкоплатец, то все пак е в наш национален интерес. И, разбира се, няма пропуснати ползи от това, че вместо в него, не сме инвестирали този ресурс в нещо по-смислено.

15) Партия "Възраждане" заслужава уважение, защото за нея гласуват много висшисти. А и това е партия, която не напада Борисов и ГЕРБ. По тази причина и ИТН заслужават голямо уважение, въпреки първоначалните им закани за някакво "изчегъртване".

16) ГЕРБ-СДС са евроатлантици, но говорят с всички и могат да направят правителство и с министри от служебния кабинет на Радев. Това е така, защото след Борисов, Радев най-много е управлявал страната.

От тази картина на България лъха такъв оптимизъм и перспектива за развитие, че човек наистина започва да се чуди как може да има партии, които да откажат да влязат в коалиция с ГЕРБ-СДС. Набива се на очи поведението на ПП-ДБ, част от които избързаха да заявят, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ или с участие от ГЕРБ. Каква ли може да е причината за една такава липса на желание за взаимодействие с победителя на изборите?

Да не би да не им е подействала груповата хипноза?

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 уволнен от герб

    45 14 Отговор
    само талантливия глу пак вярва на герб!
  • 2 DW - Пропаганден машинен

    27 19 Отговор
    Най-обичам DW да говорят за лъжи 😂😂😂

    Коментиран от #21

  • 3 Мюмюн от Варна

    18 38 Отговор
    с вас сме г-н Борисов
  • 4 Хихихи..

    51 12 Отговор
    То всички лъжем бе - ама Тиквун ни е представителната извадка - хем лъже,хем краде като за Световно.Нема как да не го забележиш..
  • 5 Псевдоним

    42 12 Отговор
    Шестнадесет е много скромно число за гербаджийски лъжи.
  • 6 Шестнайсет

    35 9 Отговор
    на час !
  • 7 Пръцко

    36 10 Отговор
    Е сега ли разбрахте, че лъже много. Колко години ви трябваха.
  • 8 Гешко спинка Тиквата краде

    35 9 Отговор
    Това крдливо тиквонче, защо не е в затвора?
  • 9 Гост

    16 23 Отговор
    Не съм за никой конкретно, ама ги видяхме "честните" какво направиха за 7-8месеца управление-НИЩО освен дългове.Имаха ли кворум да променят закони за правосъдна реформа и какво ли не,ама не..............
  • 10 Гост

    24 10 Отговор
    До преди 4-5 години, всяка втора дума на простака от Банкя, беше лъжа. От 4-5 год насам всяка първа м уе лъжа. Велик лъжец - това трябва да пише в учебниците по история за управлението на бойко борисов. Това трябва да бъде целия урок за управлението на тоя дивак
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 5 Отговор
    Борисов:
    "Построихме над 500 000 000 километра магистрали ."
  • 12 66николаос

    8 6 Отговор
    Стадо за пореден път под въздействие на работодателя
    /община/вместо дела смяна на прокурор за по.еден път се върнахме в първи клас.Браво Тиква но примката виси
  • 13 Иван Грозни

    17 8 Отговор
    Герберите не се интересуват от обещания, а само колко магат да откраднат от тук тнататък. ТОВА СА ПРОЦЕНТИТЕ НА КРАДЦИТЕ ПОДКРЕПЯЩИ герб. дА НЕ ГОВОРИМ ЗА дпс.
  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 8 Отговор
    Борисов карал 13 години прогимназия?!
    борисов-прогимназия-пионер-червена връзка
    Ако наистина е марширувал с червена връзка под радиоактивния чернобилски дъжд през 1986 г., премиерът би трябвало да е бил на 27 години‼️
  • 15 абе ,ФАКТИ

    10 19 Отговор
    16/ шестнадесетте /лъжи на ГЕРБ , а ?! Ми ,нещо да напишете и за 16 000 000 /шестнадесетте милиона/ лъжи на ПП/ДБ ?! - Не става ,а ?! Господарите ви ще се сърдят .

    Коментиран от #42

  • 16 така е

    14 19 Отговор
    Е,все пак,на ГЕРБ лъжите могат да се преброят,ама на Кирчо и Кокорчо няма как. При тях,всяка дума е лъжа.
  • 17 Лъжите на пп броите ли

    8 12 Отговор
    Или то няма надделяване
  • 18 ужасен

    11 7 Отговор
    Май умата на снимката трябва да е в клетка до края на крадливото си управление , и всичко друго му е награда . Този индвид окраде държавата ,както турците не са го правили , а сега и поток и направи като българите го платиха
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 6 Отговор
    БОРИСОВ :
    "ПОМНИТЕ ВИДЕНОВАТА ЗИМА, ТОГАВА РАБОТЕХ НА ДВЕ МЕСТА ЗА ДА КУПЯ „ХУМАНА“ НА ДЪЩЕРЯ СИ,!"

    А ТЯ…НА 14 ГОДИНИ ПРЕЗ ВИДЕНОВАТА ЗИМА!
  • 21 Да, бе

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "DW - Пропаганден машинен":

    Що тия са все против БГ, по спора с македония-север все тяхна страна държат, пък някакво световнонеизвестни институти за славянски изследвания, все някакви платени пропаганди тия пускат
  • 22 Абсурдистан

    6 5 Отговор
    Липсва една нула!
  • 23 ПП(л) - Патологични Перманентни (лъжци)

    13 7 Отговор
    Договорени са шест танкера с газ ,построени са шест магистрали ,два моста (над Дунав) ,пет тунела ,произвеждат се електромобили ,имаме най евтините газ и горива ,няма инфлация ,българите рязко забогатяха ,пенсионерите се чудят какво да правят с парите си (от пенсии) ,икономиката - хвърчи нагоре ,изплатихме външният дълг и не сме изтеглили нито цент нов ,инвеститори се стичат от цял свят за да вкарат парите си в България ,здравеопазване ,образовани и сигурност на шест ,спряхме войната в Украина и решихме де-що има световен проблем /и да не забравя - Ленчето е девица/. Всичко това - успяхме да направим само за седем месеца ,вЕрвайте ни !
  • 24 Много на ангро бе,

    7 9 Отговор
    Много на ангро бе, г-н Смилов. При най-малко доказателство за което и да е от тези прегрешения да беше отишъл в Прокуратурата или МВР щеше да постигне много повече. Е, щеше да поеме отговорност, ама нали е сигурен? Или пък не е сигурен?

    Както и да е. Народът отсъди. Керванът си върви.
  • 25 НЯКОЙ

    6 8 Отговор
    кой гласува за герб - учители и доктори, дето им вдигна заплатите, огромната роднинска администрация, тури и някой цифра отгоре за лъжа и те така. тъ.па.нар мръсен.
  • 26 Бегай !

    6 6 Отговор
    Славуца ще го подкрепи,защото го е запознал с майка си е сестра си,които го черпили с мазна баница.Това го каза Тиквоча преди време.
  • 27 ДеБил

    7 1 Отговор
    Браво, и поздрави от Маргина
  • 28 ТрампЛин

    9 7 Отговор
    Добре, Бойко е крадец! Бойко е лъжец! Пак се съгласявам. А сега ми кажете, какви са онези 300,000 или колко бяха там, които са гласували за него? Моя отговор е корумпета! За едно нещо ще се съглася с Бойко, матРяла е лош! Като сложиш и онези 100,000 гласували за етническата партия Израждане, картинката става още по-лоша. Прибави и всички разклонения на БСП/БКП начело с госпожа Лъжа и господин Панаир….за малко да пропусна онези дали гласа си за Учиндолския чалгар, направо ми иде да си събера багажа и да хвана първия самолет за Папуа-Нова Гвинея.
  • 29 ДеБил

    1 1 Отговор
    Брово, и поздрави от Маргина
  • 30 Де Бил

    1 1 Отговор
    Браво, с поздрави от Маргина.
  • 31 Кой е автора на това,

    12 6 Отговор
    Само НЯКОИ лъжи на пп : 1/ завод за електромобили в Ловеч, 2/ привличане на инвестиции,3/мост над Дунав, даже 2 моста, 4/ тунели няколко, 5/ по-високи средна зачлата,6/ по-висока покупателна, 7/ еврозона, 8/ шенген, 9/ по-ниска инфлация,10/ евтин газ, 11/ намаляване на дълга,12/реформи съдебна, 13/ няма 9000000000 за 9 дни,14/ няма купени медии 15/ няма държавни разходи безхаберни до Солун,16/ македония-север я о правихме с авионът,17/оръжие през търговците с комисионни за Украйна,18/ Чирен напълнен с възможно най-скъп газ, преди това продадоха евтиния19/ финансирани от сашо дончев, нексо,20/криминалната олигархия им е свител за незаконни арести, 21/ рюте му е приятел, дето е срещу БГ,22/ декларация с невярно съдържание,23/парапети, пици с кристали и карате техники по колеги, офффф не мога повече, допълвайте

    Коментиран от #32

  • 32 ТрампЛин

    11 5 Отговор

    До коментар #31 от "Кой е автора на това,":

    На това му се вика Гьонсуратлък! Кой може да направи каквото и да е за 6 месеца? Кой? Бойко за 12 години какво направи?

    Коментиран от #34, #39

  • 33 Българка

    13 6 Отговор
    Г-н Смилов, нещо да коментираш думите на Киро към Кури, че ще и даде кодовете от машините?? Значи, ако някой спемери 10 000 гласа е проблем, а загубата на 100 000 гласа , заради това че хората гласуваха с хартия не е проблем. Ето, аз се съмнявам в машините и има още много като мен. Гласувахме с хартия и резултата е виден. А за инфлацията защо не кажеш колко е в Европа и защо при нас е ДВА пъти по-висока? Сигурно, защото Кокорчо е супер икономист!! Платените от ПП социолози, чертаеха розово бъдеще за трето половите Кокорчовци, пък сега защо били сгрешили.!?! Не ми стига място да ти отговоря нли на другите внушения, само ще кажа да си почистиш кристалната топка и да яхваш метлата. Редбул дава крила!

    Коментиран от #36, #44

  • 34 За 6 месеца

    12 5 Отговор

    До коментар #32 от "ТрампЛин":

    Направиха повече бели отколкото някои за 12г, но винаги може и повече... има как...да изхарчат по-бързо за 9дни 9 000 000 000, добре че народа не им дава тая възможност
  • 35 АУУУУУ

    4 8 Отговор
    ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА АВТОРА !!! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 36 Българка

    11 4 Отговор

    До коментар #33 от "Българка":

    Опаа, сега видях. Г-н Смилов как ще коментира факта, че в коалиция ППДБ половината от гласовете са с преференция за ДБ??? Това сега на кое се дължи, на купен, корпоративен вот или още от хората са разбрали какви са Кокорчовците, Лорер, Културиста..Оказва се, че много над 150 000 са се отказали от ПП. Смееех!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 СЕВЕРОЗАПАДА

    3 1 Отговор
    ЗАЩО НЕ ПСКАТЕ КОМЕНТАРИТЕ, БЕ ПЕДАЛИ ДОЛНИ?
  • 39 Да,де

    6 3 Отговор

    До коментар #32 от "ТрампЛин":

    Каквото от ПП обещаха да направят,никой не може да ни го даде.Ама защо да си развалят успеха с обещанията,като направят нещо,че после някой да им търси кусури.Я по-добре да теглят едни пари и да ги раздават насам-натам,после ще си отидат в чужбина,а българите ще връщат заемите.
  • 40 Един

    3 6 Отговор
    Даниелчо, заглавието ти е грешно! Верния вариант на заглавието е "Шестнайсетте ПОЗНАЧИМИ лъжи на ГЕРБ."
  • 41 Борисов, махай се, не те искаме!

    7 9 Отговор
    Инат проявява Борисов, вижда, че не може да управлява, нито компетентни хора има, нито разбира от политика, нито българите му дават подкрепа, просто да се оттегли и да не блокира политическия живот в България! Заради Борисов ходим 2 години 6 пъти на избори, защото инатлъка му голям, иска и се тръшка пак да управлява. Е не те искат българите повече!!!

    Коментиран от #43, #45, #46, #47, #48, #55

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Тиквата не иска власт човеко,

    5 4 Отговор

    До коментар #41 от "Борисов, махай се, не те искаме!":

    Тиквата иска имунитет и "вечен" Гешев, че без тях ще облече раираните дрешки !

    Коментиран от #50

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Не дават да отговоря

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "Борисов, махай се, не те искаме!":

    Не гобискат, пък най-много гласували за него
  • 49 Тити

    6 0 Отговор
    Само 16 лъжи сещам се поне за хиляда!
  • 50 А пп, нексо

    2 4 Отговор

    До коментар #43 от "Тиквата не иска власт човеко,":

    Белградски, дубайски, нпо-та какво искат, да закрият спец съда, да овладеят прокуратура, сподели, бе познавач
  • 51 бай Даньо

    2 6 Отговор
    Смилов , забавен анализ ! Продължавайте умно-красивите да дълбаете тая анти Бойко дупка в която сами се навряхте като туруци и да видим от къде ще се покажете ...
  • 52 Спеца

    3 0 Отговор
    Лъжите на Багдатския Халиф са безкрайни.Като в Приказките на Шехерезада сме човеци.Живота е една приказка.Да живей Багдатския Халиф.
  • 53 Луд умора нема

    1 0 Отговор
    Трябва ни най- голямата сграда в България за да събере на едно място изперкалите политици, да ги заключи и да им дава редовно хапчета в продължение на един мандат, да им внушава, че са министри, защото си имат подходящ министър председател. Може да се успокоят.
  • 54 17 лъжа и нататък

    1 1 Отговор
    Тунел под шипка /само за електро мобили/ Три мота на Дунав /с криптовалута / и още още НА КРИВАЯ РАКЕТА КОСМОСА ВИНОВЕН Напънали се 7 партии и родили Поне да бяха 70 депутата А извиняваи Данииле Пак борисов виновен на некъдърните лидери
  • 55 Аре бе

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Борисов, махай се, не те искаме!":

    ЩО БЕ БОРИСОВ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ ЗНАЧИ ГО ИСКАМЕ А ВИЕ ДЕТ НЕ ГО ЩЕТЕ АКО ЩЕТЕ АМА ЩЕ ПОЧАКАТЕ ДО СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ И НЯМА КВО ДА КВИЧИТЕ МАКАР ЧЕ САМО МИ ПРАЙТЕ КЕФ С КВИЧЕНЕТО СИ
  • 56 Избирайте

    0 0 Отговор
    Без Борисов забравете. Казвам ви го като родител на малкото си непираснало дете. Той е на ти за всичко. Не е прост. Завършил е с отличие в Симеиново. Ако не Радев ще е за вечни времена.
  • 57 Избирайте

    1 0 Отговор
    Без Борисов забравете. Казвам ви го като родител на малкото си непираснало дете. Той е на ти за всичко. Не е прост. Завършил е с отличие в Симеиново. Ако не Радев ще е за вечни времена. Назначава си селски, от пловдив негови хора, хвалят се те