Last news in Fakti

3 Април, 2023 17:03 3 846 70

Newsweek: Путин следи с интерес изборите в България

  • владимир путин-
  • нато-
  • балкани-
  • русия-
  • румен радев

Въпреки че началото на войната в Украйна накара много европейски лидери да променят позицията си към руския президент Владимир Путин, тя не успя да откаже Радев от колебливата му позиция, пише Politico

Newsweek: Путин следи с интерес изборите в България - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Русофилията в публичното пространство, ендемичната корупция и президентът, който изглежда симпатизира на Кремъл" са сред причините Путин да наблюдава с интерес изборите в България, посочва изданието.

Руският президент Путин наблюдава българските избори с интерес, пише американското издание Newsweek. "Русофилията в публичното пространство, ендемичната корупция и президентът, който изглежда симпатизира на Кремъл" са сред причините, които насочват погледа на Москва към парламентарните избори в България. "Руският президент Владимир Путин ще се надява на признак на разпадане на обединения западен фронт в полза на Украйна", четем още в изданието.

Ролята на Радев е ключова

Американският седмичник припомня, че военнотехническата помощ за Украйна е един от най-противоречивите въпроси в България - както преди, така и по време на предизборната кампания. Проучване на социологическата агенция "Маркет линкс” показва, че гласуваната военна помощ за Украйна е определяща за избора на 41% от гласоподавателите.

Който и да спечели изборите за 49-я парламент обаче, ще се наложи да се изправи срещу президента Румен Радев, който според неговите критици е един от най-важните съюзници на Путин в западния блок, пише Newsweek. "Поредицата от служебни правителства предостави на Радев уникалната възможност да упражнява правомощия, които далеч надхвърлят конституционните му права", коментира Марк Войджър, бивш съветник на командващия американската армия.

По думите на Войджър Радев вече се възприема за единствената власт в страната, единствения стожер на стабилността в иначе нестабилната политическа ситуация.

Политическата криза обслужва Путин

Въпреки че началото на войната в Украйна накара много европейски лидери да променят позицията си към руския президент Владимир Путин, тя не успя да откаже Радев от колебливата му позиция, пише Politico. Според базираното в Брюксел издание макар реториката на Радев често да е двусмислена, едно е ясно - амбициите му са да продължи да дърпа конците в България.

"Неработещият парламент в България проправи пътя за завземане на властта от проруския президент, а изборите тази седмица едва ли ще помогнат", коментира и Foreign Policy.

Пореден парламент, който не може да излъчи ясно мнозинство, ще бъде "перфектният изход за Путин целите му в Украйна, но също и на Балканите и в България", обобщава Марк Войджър пред Newsweek.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха ха

    18 43 Отговор
    Пуча Радев го издуха

    Коментиран от #24

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    100 32 Отговор
    Путин поне знае къде е България,
    за разлика от Бай изДън ❗

    Коментиран от #19

  • 3 Арена Арменец

    41 9 Отговор
    Дойче веле цитират Нюзуик, какво следял Путин?!? Не всички си падат по такива фрийкшоута като бг избори с хартиени протоколи.
  • 4 Последния Софиянец

    42 16 Отговор
    Вчера влиза един в моята секция и гледам Путин.ха ха ха
  • 5 Макс

    19 34 Отговор
    Путин е във възторг от постиженията на Борисов . Всичко , което е платил му се е отплатило впъти повече. Путин избра Борисов ! Навярно ще има още потоци в полза на терористичната държава .

    Коментиран от #70

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Путин Знае!

    55 30 Отговор
    Българинът като Българин винаги ще е с Русия,засукал го е от майка си,научил го е от баща си.Ама като се Опаричи,особено пък като стане Политик - леле-мале,тука ли си,там стой! И това знае Владимир Путин.Но ни прощава по навик.Засега поне..

    Коментиран от #14, #22, #26, #64

  • 8 ПУТИН В ШОК

    24 31 Отговор
    Толкова милиони налях у другарите и пак са на опашката

    Коментиран от #13

  • 9 а ааа

    12 34 Отговор
    И потрива доволно ръце как ще пришие червения свинарник към РускатаПедерация и бугарите ще можем да ги мобилизираме защото бурятите вече са на привършване.

    Коментиран от #68

  • 10 реру

    18 13 Отговор
    "... Руският президент Путин наблюдава българските избори с интерес..."

    Нищо ново под слънцето...

  • 11 Доиче веле

    52 16 Отговор
    Стига с тази пошла пропаганда. в. Работническо дело дори не унижаваше хората с такива малоумни пропаганди.
    ДВ - информационна агенция за пропаганда на американските служби.
    Трябва да се забранив България заради фалшиви новини, пропаганда и език на омразата. Те мразят и оплюват всички християни - българи, руснаци та дори и германците!
  • 12 Гошо

    50 11 Отговор
    Е как бе седи Путин през телевизора и чака да види кой е спечелил … това е вица за Април 2023г хахаха кой ви брои за живи бе подлоги американски !?

    Коментиран от #15, #28

  • 13 Е как бре

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "ПУТИН В ШОК":

    Първа политическа сила са... След тях са ПП/ДБ, и т.н.
  • 14 верно ли

    4 19 Отговор

    До коментар #7 от "Путин Знае!":

    Майка ти го засука и баща ти го наби в офчата тиква ???!!!

    Коментиран от #16

  • 15 Така е

    12 4 Отговор

    До коментар #12 от "Гошо":

    Но с такива писаници искат да се почувстват значими :)))
  • 16 Амиии

    7 3 Отговор

    До коментар #14 от "верно ли":

    Овча тиква ли? За агнешките главички ли говориш?
  • 17 хххх

    10 11 Отговор
    Интересува се дали партията на Бойко ще спечели или ще са Кирчо и Кокорчо ли? Или пък е платил на олигофренясалия чалгар да мъти водата пак в Парламента?
  • 18 С тези хора си имаме работа !

    17 15 Отговор
    Времето на биологично залязващият червен електорат отминава, но неговите вече даже не деца, а внуци пак са тук Внучета, които “червеното знаме роди ги”, но не спря дотам, а ги разпрати във “вражеските” западни страни да учат и работят. Солидно покровителствани от родителите си политици и активисти на междинното поколение комунисти, произхождащи от семейства на АБПФК, ДС и ЦК, преквалифицирани от Прехода в богаташи и капиталистически изедници, с родители като Нинова, с вуйчовци и лелинчовци от типа на Жаблянов, Гуцанов, Свиленски, Василев и пр, внучетата проходиха в бизнеса и политиката, в медиите и в проруските пропагандни мрежи. Паралелно на национал-путинистите, те работят за същия исторически работодател, който връчи властта на техните неграмотни дядовци на Девети Септември, 45 години ласкаво се грижеше за техните родители, а сега воюва в Украйна, за да им “върне държавата”, която “демокрацията им отне”.

    Коментиран от #21

  • 19 Любопитен

    6 11 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Какво значение има, че Путин знае къде е България ? Важно е ,че този ,който ни пази "не я знае" А този който иска да ни пази няма да може!
  • 20 смешарки:кой се интересува за тук та чак

    12 6 Отговор
    Путин следи с интерес изборите в България
  • 21 мъката начервените свини

    7 6 Отговор

    До коментар #18 от "С тези хора си имаме работа !":

    Като гледам + и - сите на някои не им понася констатацията, но е точна .
  • 22 Алооооуу

    9 17 Отговор

    До коментар #7 от "Путин Знае!":

    Кой те е упълномощил да говориш от името на българите бре? Излез и кажи това на улицата, на всеуслошание? Няма никакви гаранции ,че здравословното ти състояние ще е в кондиция!! Мислиш ли ,че младите хора не знаят какво е в Русия?? Тяхната ориентация е към демократичния свят! Носталгията ти по СССР не ти върши работа!

    Коментиран от #25, #35

  • 23 Смех !

    17 5 Отговор
    Вовката не е спал цяла нощ заради кочинските избори,даже Радев му е докладвал през половин час 😂
  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 15 Отговор

    До коментар #1 от "Ха ха ха":

    А ще се и наложи продажния фатмак да полежи в затвора за държавна измяна с копейко и кури‼️

    Коментиран от #41, #45

  • 25 Хихихи..

    11 4 Отговор

    До коментар #22 от "Алооооуу":

    Айде бе,ербапчо..На коя улица и в кой град,много ти е разсеяна заплахата,уточняваш ли?

    Коментиран от #32

  • 26 Последния Софиянец

    13 8 Отговор

    До коментар #7 от "Путин Знае!":

    Хахаа, засукали сте от продажната си майка, пошлоста и предателството спрямо България, подлоги пияни и кални!
  • 27 Укропат

    4 8 Отговор
    А шефчето каза че му дреме на .у. ! Защото балканците ако не слушат великия памперс ще ги направят на Белград "99 ! Та затова били послушни.
  • 28 Алооооуу

    7 11 Отговор

    До коментар #12 от "Гошо":

    Е ти нали си руска подлога и те броят за жив? Ха ха ха ха ха ха ха ха ........... Хи хи хи хи хи ...... Бухаха ха ха ха ха....... .........хи хи хи хи хи хи Какво търсиш тук - чемодан>вокзал> русия! Там не е ясно за какъв ще те броят?!?

    Коментиран от #66

  • 29 Американската демокрация сее смърт

    14 11 Отговор
    Аз искам България да бъде част от Русия

    Коментиран от #33

  • 30 ТаУмВзе

    8 12 Отговор
    На жуужака с ботокса само бегеподлогите му останаха верни, просто са най съдрани и продажни и им подхвърлят и обещават жълти копейки, всички други се отвориха колко е смешен и безсилен и му биха шута като орбан и вучич!
  • 31 Тити

    7 4 Отговор
    Следи???? В бункера дали има кабеларка?

    Коментиран от #34

  • 32 Алооооуу

    4 5 Отговор

    До коментар #25 от "Хихихи..":

    Ясен си ни!! Ще посмееш ли да излезеш от село бре хихихихчо ? Или от там е по лесно да се клещиш?
  • 33 Последния Софиянец

    3 8 Отговор

    До коментар #29 от "Американската демокрация сее смърт":

    То и мака ти иска цял ден да и е вътре и да и метнат пачка цигарет и някоя копейка вечер, но няма кой! Същото е и при теб, мусорчик продажен!
  • 34 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 11 Отговор

    До коментар #31 от "Тити":

    Едва ли, само нутела и оповръщано чак и по тавана, запоите не спират със седмици в калното мазе, поркат като за последно церозните жужаци‼️

    Коментиран от #43

  • 35 ЛГТБ демократи

    14 3 Отговор

    До коментар #22 от "Алооооуу":

    Много правилно, ориентацията на младите хора е към ЛГТБ - това е американската демокрация. Халал да са ти всички то-та евроатлантици. Хахахахахаха
  • 36 12345543

    2 5 Отговор
    смее се
    и разочерова малко ......
    жал за нас , с ПП 2ра партия
  • 37 Демократ

    8 11 Отговор
    Кремълският сценарий за България отдавна се знае и путлер трябва да е наясно как да изпълни пъклените си планове с поиощта на родоотстъпниците предатели във властта. Жалко, че съдбата на прекрасна България е в ръцете на такива безогледно продажници за много пари.
  • 38 Еми

    6 2 Отговор
    То начи и бинден води война далеч от конституционните си права? Конституцията е казала, че лато нема парламент, Президента назначава правителство. Да си направят коалиция на войната и да носят отговорност
  • 39 евлампи кътев

    10 8 Отговор
    Велик Путин ,Велик !!! Ади свършвай с бандеровците и те чекаме тук с леп и сол!!!

    Коментиран от #57

  • 40 Смерш

    8 13 Отговор
    Нали е дал пари на Купейкин. Трябва да следи дали се възвръщат

    Коментиран от #46

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Путин

    10 7 Отговор
    Въобще не ми пука за вас предатели
  • 43 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️ бесния

    10 1 Отговор

    До коментар #34 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Оповръщано е в кухата ти лейка, онова дето го мислиш за мозАк‼️
  • 44 Айде бе

    12 2 Отговор
    Българските драскачи станаха по-бетер и от македонските ,гони ги Синдрома на пинчера,който лае,като шашав с пискливото си гласче по големите кучета,които го облизват с умиление.
    Путин си го Мести В Другия Крачол,като чуе ако изобщо чуе за България или за такива като ония дето взел Оскар.
  • 45 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️ бесния

    8 1 Отговор

    До коментар #24 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    А ти що не полежиш под някое мъжко магаре на сянка ‼️

    Коментиран от #49

  • 46 Бие те критическата

    3 2 Отговор

    До коментар #40 от "Смерш":

    Ооо къде си бе 🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈
  • 47 КоССтадин КоССтадинов

    5 7 Отговор
    Време е да ви присъединя към РФ! Стига вече с това омразно име "българи" и тази картонена държава България. Нека станем част от нещо по-голямо!

    Коментиран от #48

  • 48 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️ бесния

    5 5 Отговор

    До коментар #47 от "КоССтадин КоССтадинов":

    Е то алкохолния прогнил клозет капитулира и е в разпад от бая време, къде се е запътил продажното ромче и на него ще му се наложи да вие на сметището с останалите раби ‼️

    Коментиран от #52

  • 49 ☆ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    4 6 Отговор

    До коментар #45 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️ бесния":

    Много си прост, а се мислиш за оригинален, оригинален роб няма!

    Коментиран от #51

  • 50 Матей преображенски

    8 2 Отговор
    Следял с интерес ,все едно ще се довери на тая пършива статия,пална с лъжи,той си има специалисти аналитици и може в детайли да се ориентира за процесите тук.Какъв русофил е радев,тоя прононсиран цереушки агент изпълняващ стриктно указанията на американското посолство?Радев се прави на у-лав,а всъщност е тар-тор на всички ония ко-рум-пе-та с ос-ра-ни ду-пЕ-та,всички институции са молепсани от американска упадъчност и той се прави на приятно разсеян.Путин само да си мръдне пръста и ще размаже тия ни-що-жест-ва,които се наблягат на американските ни окупатори,крият се зад гърба им и вършат бе-зо-бра-зия за българския народ.
  • 51 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 2 Отговор

    До коментар #49 от "☆ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★":

    Дори не знаеш кой е Езоп,
    а искаш да изглеждаш умен ‼️‼️‼️
    Почети още малко, та поне да разбереш какви глЮпости пишеш‼️
  • 52 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️супер бесния

    4 2 Отговор

    До коментар #48 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️ бесния":

    В Клозет са те правили , та такъв ти е и речника‼️‼️
  • 53 Ххх7

    3 8 Отговор
    Президента Радев е избран с гласовете на стотици хиляди българи.Кои сте вие че да казвате какви да се прави ако обичате не се месете във вътрешните ни работи

    Коментиран от #61

  • 54 ...

    4 2 Отговор
    Щатите следят с още по голям интерес тези процеси...
  • 55 Вирус

    3 1 Отговор
    Малоумни пропаганди за неуки хора
  • 56 Георчо

    5 6 Отговор
    ДВ природен газ пикаят, че им се провалят либерал-палячовците у БГ-то. Учениците на Гьобелс.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 МИНУВАЧ

    2 1 Отговор
    Едва ли на вашия любимец му е до България, та да знае че има избори и да ги следи.
    Но вероятно хората около него знаят колко самолета имаме , численост на войската и до квадратен метър
    територията ни.

    Коментиран от #59

  • 59 БАЙ ДАНЬО

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "МИНУВАЧ":

    Тук позна, ама дали е удобно...
  • 60 наблюдател

    1 1 Отговор
    ПП и ДБ гласуваха 90% респективно 70 % за Радев. Сега се дистанцират като от ядрени отпадъци, но фактите ясно сочат че те са мъшите на Путин в България.
  • 61 гласоподавател

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Ххх7":

    Радев е избран с Венецуелски машинации и пушилка за прикритие от Кирчо Петков.
  • 62 дани

    3 1 Отговор
    путин с интерес следи изборите- на следващите може да е кандидад
  • 63 Жоро

    3 1 Отговор
    Кремълското Джудже Наркоман и да следи изборите у нас,все тая...Подлогата Копейкин няма да вземе повече от 15 процента и то при избирателна активност 40 процента :D При по голяма може и са не влезе в парламента...Просто Кремълските Подлоги сте малцинство...ФАКТ :D :D
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 1111

    0 0 Отговор
    Явно си няма друга работа, но ще му се отвори.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 ПУТИН МОЖЕ ДА РАЗЧИТА ЧЕ ТУК ИМАМЕ

    3 0 Отговор
    АКТУАЛИЗИРАНИ СПИСЪЦИ С ТЕЗИ КОИТО ТЪРСИ !
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Умозатъмнен

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Макс":

    Кои купуваше Руска газ с посредници Кои продава оръжие за Украина с посредници вместо да го дава без пари Кои бяха на една хранилка с БСП /Сега са с възраждане /
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания