Last news in Fakti

4 Април, 2023 21:01 4 072 57

Котее: Европа трябва внимателно да гледа Радев в ръцете

  • румен радев-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • продължаваме промяната-
  • демократична българия

Резултатът от изборите не е изненадващ, но е разочароващ - ГЕРБ отново има малка преднина, реформаторите отново са на минимална дистанция зад тях

Котее: Европа трябва внимателно да гледа Радев в ръцете - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В условията на демокрация страната принадлежи на своите граждани. България в последните две години принадлежеше основно на президента Румен Радев - и навярно това ще продължи, казва Мартин Котее.

ДВ: Шест партии ще влязат в новия български парламент, силите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са изравнени. Накъде води всичко това?

Мартин Котее: Резултатът от изборите не е изненадващ, но е разочароващ. ГЕРБ отново има малки преднина, реформаторите отново са на минимална дистанция зад тях. И отново трудно можем да си представим как ще бъде съставено стабилно правителство, защото двете големи коалиции събират по около 25%, а пък им липсват партньори за сглобяване на конструктивно мнозинство. Излиза, че България отново губи време и изостава.

А Москва, която иска да отслаби демокрацията в Европа, сигурно потрива доволно ръце. В същото време екстремистите, които открито се кълнат в Кремъл, събират 15% и се качват на трето място. За България това е много, но ако го гледаме в европейски мащаб, тези числа все пак остават под равнището на онова, което би могло да се очаква.

ДПС, което са държи главно на турското малцинство, очевидно е изгубило част от мобилизационния си капацитет, социалистите станаха едноцифрени. Загадъчен си остава успехът на ИТН: всеки, който днес продължава да гласува за тях, на практика просто се подиграва с демокрацията.

ДВ: А дали в този парламент може да се състави правителство? Какво?

Мартин Котее: Ако един застой може "да тъпче на място", тогава в момента се случва тъкмо това: застоят тъпче на място. А "застой" на практика означава връщане назад. От моя гледна точка е изключено ГЕРБ да сглобят някакво мнозинство в новия парламент. Тоест, очаквам по-скоро ново служебно правителство и още едни избори през тази година. Какъв обаче е проблемът тук? От такъв развой на събитията печели един-единствен човек: президентът Радев. В условията на демокрация страната принадлежи на своите граждани, на всеки един от тях. А тук през повечето време от последните две години страната принадлежеше само на президента - и навярно така ще продължи. Българките и българите пак пропуснаха шанса да си върнат страната.

ДВ: А дали наистина фигурата на Бойко Борисов е решаваща в случая? Дали без него би била възможна широка коалиция? И какво ще бъде бъдещето на Борисов при това положение?

Мартин Котее: С Бойко Борисов България не може да осъществи действителен пробив към бъдещето. Но дали и без него това ще стане? Резултатите от изборите пораждат съмнение. Ако реформаторското обединение около Кирил Петков и Христо Иванов подкрепи ГЕРБ без Борисов, това ще бъде шамар за голяма част от техните избиратели. Ситуацията е много заплетена, а реформаторите на първо време имат една голяма задача: да запазят целостта на съюза си. Което само по себе си не е лека задача, мисля аз.

Колкото до Борисов, според мен за него най-важното е да не влезе в затвора, да може да остане в страната и да запази реномето и препитанието си. Ако за това се намери някакъв начин, то ще е поне някакъв принос към бъдещето. Ясно е обаче, че реформаторите имат още дълъг път пред себе си и на първо време трябва да погребат надеждите за бързи успехи. Но това поне им дава шанса да започнат да изграждат свои устойчиви партийни структури, за да пуснат истински корени сред населението. Сега е моментът да се положи основният камък, върху който да се изгради бъдещият успех.

ДВ: Преди изборите редица германски медии коментираха ситуацията в България по много критичен начин – най-вече заради структурната корупция, заради непрозрачното дългогодишно управление на Борисов, но и заради подкрепата, която той през всичките тези години получава от Мюнхен, Берлин и Брюксел. Справедливи ли бяха тези коментари? На какво българско правителство сега се надяват Берлин и Брюксел?

Мартин Котее: Проблем е, когато пред партии, които у дома са изгубили доверие, в чужбина продължават да постилат червения килим - само защото те са европейски полезни. Зейнала е пропаст между ценностите, които Европа проповядва на висок глас, и краткосрочната реална политика, която в крайна сметка се води. Тази пропаст трябва да се затвори и това е задача на Европа, а не толкова на България. За това сбъркано развитие не носят отговорност избирателките и избирателите в България.

ДВ: Днес германският канцлер Олаф Шолц е в Букурещ, където ще се срещне и президентката на Молдова Мая Санду. Естествено, всичко това е пряко свързано с нападението на Русия срещу Украйна. Дали след тези избори нещо ще се промени в българските позиции към войната? Каква според Вас е ролята на Радев?

Мартин Котее: Проевропейската президентка на Република Молдова Мая Санду се намира в ситуация, в която страната ѝ е обект на масивна руска подривна дейност. Проруски олигарси организират платени протести срещу нея. Румъния подкрепя Молдова, но останалите държави от ЕС прекалено често си затварят очите. Тъкмо поради това е добре, че федералният канцлер Олаф Шолц ще се срещне с президентката, защото епохалният прелом се случва и в Молдова, най-вече в Молдова. Стратегическото значение на тази малка страна за бъдещето на Европа е дори по-голямо, отколкото можем да си представим. А след като Молдова има такова стратегическо значение, тогава България, като член на ЕС, е дори много по-решаваща страна.

Става дума за следното: не бива да се допуска България да се люшне към Русия, тя трябва твърдо да остане на страната на Европа. Не съм сигурен обаче дали това е ясно на всички в Брюксел и в европейските столици. В случая българският президент играе една крайно непрозрачна роля, а многократно доказаната му базисно проруска позиция - след като спечели втория си мандат с проевропейски изказвания, поражда загриженост и ни държи нащрек. Европа ще постъпи умно, ако внимателно гледа Радев в ръцете.

ДВ: Понеже споменахме Молдова. Тази страна се намира под огромна заплаха, Русия води там хибридна война, която скоро може да стане и кървава. Приднестровието е под руски контрол, населението е разделено. Мнозина наблюдатели смятат, че и България е в сходно положение. В един американски тв сериал дори видяхме, как Русия унищожава българския Черноморски флот и прави преврат в София. Има ли такава опасност?

Мартин Котее: Нека не изпадаме в черногледство. В същото време нека застанем очи в очи с реалността. От 24 февруари 2022 година досега западноевропейските правителства, и особено германското правителство, сякаш се занимават само с анализ на допуснатите грешки, вместо решително да си извадят поуки от тях и да приведат външнополитическите си позиции в съзвучие с действителността. Резултатите от изборите в България дават шанс именно да се извърши такова решително преосмисляне. Защото за да опазим Европа, ние трябва да променим много неща.

Мартин Котее е регионален директор за Югоизточна Европа в германската либерална фондация "Фридрих Науман". От 2004 до 2010 година Котее беше говорител на германския президент Хорст Кьолер.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Божинката

    39 6 Отговор
    Обичам те бе Коте!

    Коментиран от #4

  • 2 Хихихи..

    54 8 Отговор
    Кефя се..Западнурата запада закономерно..Кво повече?
  • 3 Русофил

    41 12 Отговор
    ГЕРБ+ДПС+ИТН+платени = кражби х 2
  • 4 Жоро

    35 3 Отговор

    До коментар #1 от "Божинката":

    Не,Коте, а Котее! 😺

    Коментиран от #9

  • 5 ЦРУ

    22 82 Отговор
    Герб са като партия на Тръмп, корумпирани, Възраждане са новите от АТАКА, БСП са чисти комуняги, а ДПС реално ги избират само в Турция, а про руския Радев като Живков ще ни прави шеснайсета република с Донбас на Кремъл, само Кирил Петков е за България

    Коментиран от #8, #40, #54

  • 6 Котее

    29 5 Отговор
    Роши ли котето ?
  • 7 Гост

    16 3 Отговор
    Много фокуси ли прави?
  • 8 ХАХАХА

    56 14 Отговор

    До коментар #5 от "ЦРУ":

    Аз пък не искам да ме прави кирето 51 щат,ясно?

    Коментиран от #53

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Путин е Велик

    34 9 Отговор
    Колко пъти ви го казваха западните агенции,колко пъти го признаваха за мъж на годината? И като награди фашагите млъкнаха като риби - Страх лозе пази..Ама вече не е Страх,а Ужас,ихуууу...
  • 11 Мда

    20 4 Отговор
    На снимката в статията трябваше да има Котее, но не би...
  • 12 БРАХМЕ СРАМА

    17 23 Отговор
    С БОРИСОВ СЕГА И С РАДЕВ...ЩЕ КАЖЕШ, ЧЕ ЕДНА МАЙКА ГИ Е РАЖДАЛА...

    Коментиран от #45

  • 13 деНАТОфикация

    47 9 Отговор
    Североатлантически договор на България с НАТО

    Северноатлантически договор
    Ратифициран със закон, приет от 39-oто НС на 18.03.2004 г. - ДВ, бр. 22 от 18.03.2004 г.
    Издаден от Министерството на външните работи, обн., ДВ, бр. 22 от 18.03.2004 г., в сила от 29.03.2004 г.

    Член 13
    След изтичане на двадесет години от влизането на Договора в сила всяка от страните по Договора може да престане да бъде страна по него след изтичане на една година от датата, на която нейното известие за денонсиране на Договора е било предадено на правителството на Съединените американски щати, което ще уведомява правителствата на останалите страни по Договора за всяко депозиране на такова известие за денонсиране.

    Няма нужда от референдум !
  • 14 Въпрос

    47 11 Отговор
    "Реформаторите"? Тия от Дойче зеле наричат Кирчо и Кокорчо реформатори... Кво реформираха точно,че не се сещам ?

    Коментиран от #16

  • 15 Зипо

    16 3 Отговор
    Европа трябва внимателно да гледа Тулупа в ръцете!

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ШЕФЕ,КОТЕЕ

    21 3 Отговор
    КОГАТО БОРИСОВ ПЕЧЕЛИ....
    РУ.РАДЕВ..УПРАВЛЯВА....☝
  • 18 Абе,Факти

    9 11 Отговор
    Много са ви прости читателите!
  • 19 дядо поп

    29 6 Отговор
    Пшииит , мама ти котешка. Ходи да хващаш мишки по украинските складове за пшеница!
  • 20 Какви котета?

    27 8 Отговор
    Какви 5 лв., бре?

    Евроатлантическите джендъри!

    Спирайте незаконните субстанции!
  • 21 МирО

    24 3 Отговор
    М да , още две служебни правителства и ще дойде Коледа.
  • 22 Кучее

    19 6 Отговор
    Ах ти, Кучее, пак си на грантовете, а? Колкото и да ме беше гнузз, изчетох целия бълвоч до края. Пфуу, швабския либерал, ще излезе най-гнусния либерал. Това ако и в Германия ги облъчват с тая гнусна пропаганда, жална им майка на швабите, ще се затрият и преди нас даже. А това си е направо подвиг!
  • 23 Произведени в бг

    9 18 Отговор
    Всички военни и полицаи са руски отрочета. Допуснахте Радев да създаде ПП , добре че те са пили западно мляко и спряха да го слушат и тогава оттегли доверието си от тях и създаде за по сигурно прикрития Български възход - руски възход от "армията", сега Руски възход е вън от парламента и сигурно ще насочи вниманието си към Възраждане и ще се сдобри с Нинова и БСП

    Коментиран от #26

  • 24 един от многото

    17 3 Отговор
    Котее , Котее , ти не си никакво коте а си си жив кебапчийски котарак!
  • 25 Ха ха ха ха

    10 5 Отговор
    Баце ви изтреска
  • 26 Възраждане

    17 12 Отговор

    До коментар #23 от "Произведени в бг":

    Е бъдещето, другото е тор за евроатланика!

    Коментиран от #34

  • 27 Човече... ...

    12 3 Отговор
    А кой или коя е Котее? Нещо известно ли е?
  • 28 Дойче веле ,

    12 6 Отговор
    Ще има декирчококорчовизация
  • 29 ТъпътУ

    10 6 Отговор
    Аз съм екстремист, който се кълне в Кремъл
    Уууууууууууееееееее
    Евро ауспуси , че ви затапяяя
  • 30 Хахаха

    10 5 Отговор
    Такива котенца да погледнат своите територии...., после да ни дават акъл !!! След най-голямата терористична атака за последните 20 години....не желаем международно разследване !!!!!!!?????? ХахахахаджиГенов
  • 31 стария моряк

    8 3 Отговор
    Котее , мокричко ли си!
  • 32 Тошко

    10 4 Отговор
    Удри таа мачка, не е нашта!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Израждане е

    7 11 Отговор

    До коментар #26 от "Възраждане":

    Една пррръдня.
  • 35 Тошко

    8 6 Отговор
    Няма ли кой да го набие, като маче у дирек, барем запомни България...
  • 36 Име

    13 8 Отговор
    Кой да управлява - като няма Правителство. Румен Радев е най-безобидният вариант.

    Не искам да си спомням за онези години при Росен Плевнелиев - просто не е приятен период.

    Коментиран от #51

  • 37 гост

    11 4 Отговор
    Какъв е тоя фашист. Да си гледа негова страна.
  • 38 Божинката

    4 3 Отговор
    Малко котее има ли кекс?
  • 39 Долни шваби

    8 7 Отговор
    Най-голямата грешка на Сталин е че ви пощади.
  • 40 бай Ставри

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "ЦРУ":

    Ще го обичам Кики Петков, ден и нощ ! Бай Спиро и бат Сали от съседния отряд също го желаят страстно.
  • 41 1020

    5 2 Отговор
    Кой е Котее? Щото е важно кой плямпопи с такона самочуствие.
  • 42 Перо

    8 3 Отговор
    Как и защо в БГ се допуска чужди тъпаци да се месят във вътрешните работи на БГ! Всякакви чужди чиновници дават непоискано мнение и казват кои са екстремистки партии и кои не и слагат епитети! За такива работи се извършва веднага депортация и джендъра става персона нонграта! Никой не е канил боклука да прави оценка на политическите партии и БГ не е длъжна да членува в ционистката организация, която този боклук представлява!
  • 43 Бежанец

    5 2 Отговор
    В ръцете да гледат Борисов,Радев внимателно да слушат.
  • 44 Станислав

    3 1 Отговор
    Извинете господин Мартинчо!
    А вас кой да ви гледа! Внимателно!
  • 45 Реалист

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "БРАХМЕ СРАМА":

    Затова пък срамът с Кирчо и Кокорчо, слава богу, бързо прикючи. Надяваме се - никога повече върли атлантици на власт в БГ
  • 46 лудия

    1 1 Отговор
    Този пък къде видя БЧФ ,аз мисля ,че няма таково нещо.
  • 47 Минувач

    3 1 Отговор
    Интересно е, как ако някой говори за своя си, за нашия, български интерес и го поставя над някакъв общоевропейски, то бива наричан есктремист, хахха. Явно в наши дни е екстремистко, ако не се подчиняваш сляпо на господаря и си търсиш своето, ако задаваш и постявяш въпроси. Неее, това не е ОК за господаря, той иска да послушен и не питаш много-много. Кирчо и ББ са такива - сър типажи. Радев успя да прогледне и да се вслуша във вътрешния си глас на дълга, който е поел, като президент и главнокомандващ на тази страна, дълга, в който се е клел и като военен. Намери смелост да застане твърдо зад нашите интереси, та дори това да му коства очакваните критики и определения от типовете и от господарите на Запад. Радев знае, че един ден няма да е вече в политиката, но съвестта му ще е чиста пред себе си и пред внуците си, като НЕродоотстъпник по подобие на продажниците.
  • 48 изморен

    2 0 Отговор
    България е пълно с кучета, а вече и котки ще ни наливат акъл, цъфнали и вързали сме!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Мунчо от село Бузовград

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Име":

    Росен П. е любимият ми плужек .
  • 52 Не на руските чуждици

    1 0 Отговор
    "Препитанието" на Борисов, чудесен превод . Миличкия само работи, ли работи. И ако не е постоянно да ни спасява от качествени магистрали и прилични доходи ще загуби смисъла на живота си!
  • 53 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "ХАХАХА":

    Кой ти каза че щат ще те прави?Направо Сион 2 за нас- новата обетонна земя.
  • 54 Верно си ЦРУ

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ЦРУ":

    Само те лъготят за Кирето и Кокотеето,че мислели за България.
  • 55 Комуновирус

    0 0 Отговор
    Бойко няма за какво да влиза в затвора освен за да занесе цигари на свиждане с Про100Киро.
  • 56 Истини

    0 0 Отговор
    Обратно към Путина. Да ви конфискуват всичко. Те са умни. 1947 сменили парите и пили студената вода нашата. Без да ги сменят, те се обезцениха, дано герб е скрил в градината, закопани буркани, ччметоди де, децата му не женени и тон има ракия в земята бутилки ракия, Бог да го прости чч. Хубавите хора един по един си отиват, и кой идва или ще дойде от войни и земетресение, що строителството, в камъните алчните на батбхорараму
  • 57 Истини

    0 0 Отговор
    Обратно към Путина. Да ви конфискуват всичко. Те са умни. 1947 сменили парите и пили студената вода нашата. Без да ги сменят, те се обезцениха, дано герб е скрил в градината, закопани буркани, ччметоди де, децата му не женени и тон има ракия в земята бутилки ракия, Бог да го прости чч. Хубавите хора един по един си отиват, и кой идва или ще дойде от войни и земетресение, що строителството, в камъните алчните на батбхорараму, уНищоЖиХа Т К З С