Last news in Fakti

23 Септември, 2013 20:43 2 252 0

2 пъти повече ментета задържаха митничарите през 2012 г. в сравнение с 2011 г.

  • ментета-
  • задържаха-
  • митничарите-
  • 2012 г.-
  • фалшифицирани-
  • стоки-
  • произхождат

Фалшифицираните стоки произхождат основно от Турция, Китай, Хонконг и Обединени Арабски емирства

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 2012 г. в Агенция „Митници” са постъпили и обработени общо 859 заявления за предприемане на действия за защита на права върху интелектуалната собственост, които са със сто повече от постъпилите заявления през 2011 г., съобщиха в отговор на въпроси от Агенция Митници за Факти.бг.

От всички заявления, 733 са получени чрез митническите администрации на други държави членки на Европейския съюз – общностни заявления, а 126 са национални.

През изминалата година действията на митническите органи по предотвратяването на нарушения на права върху интелектуална собственост бяха предприети в 466 случая,
като осъществените задържания са 1960. Това е два пъти повече в сравнение с осъществените задържания през 2011 г., когато бяха 928. В резултат на това общият брой задържани артикули възлиза на 2 019 205 бр.

Най-често задържани стоки (в бр.) са:

Опаковки – опаковки за парфюми, опаковки за цигари, капачки за парфюми, опаковки за облекла -  1 606 002
Облекла 214 759
Парфюми и тоалетни води - 82 596
Авточасти и аксесоари -  27 364
Обувки и маратонки - 16 311
Етикети, стикери - 10 028
Детски игри и играчки, включително игрови конзоли и аксесоари за тях - 7288
Канцеларски материали - 8366
Мобилни телефони, аксесоари и части - 6908
Лекарствени продукти и презервативи - 5161
Електронна и компютърна техника – преносими компютри, дисплеи за лаптоп, тонколони, касети с мастило - 4389
 Аксесоари – чанти, колани, шалове, шапки, бижута, очила, ръчни часовници, ключодържатели, портмонета и др. - 3308
Текстил – покривки, платове, спално бельо, хавлиени кърпи -  1269
Други – запалки, прах за пране, батерии и фото албуми 25 456

Според задържанията на различните видове стоки може да се направи извод, че най-
често задържаните търговски марки са:
Nike, Adidas, Armani, Davidoff, Tommy Hilfiger, AG, Toshiba, Pierre Cardin, Barcelona, D&G, Christian Dior, Toyota, Polo Ralph, Chanel, Hugo Boss, Regal, Ariel, а в областта на детските играчки – Disney, Spongebob, Hello Kitti.роника, бр. 6

Тенденцията от последните пет години се запазва относително същата по отношение на облеклата и текстилните изделия, като най-често фалшифицирани стоки. В сравнение с 2011 г. е нараснал броят на парфюмите и тоалетните води, както и на обувките и маратонките. И през 2012 г. се запази тенденцията за отделно пренасяни етикети и опаковки, носещи известни търговски марки. Значително бе количеството на фалшифицираните авточасти и аксесоари за автомобили, детски игри и играчки, канцеларски материали, мобилни телефони и аксесоари за тях, батерии и др.

Фалшифицираните стоки произхождат основно от Турция, Китай, Хонконг и Обединени Арабски емирства. От всички задържания 38% са осъществени при внос на стоки, 2% при износ, а 60% са при проверки на транзитно-преминаващи стоки през България за други държави. В около 80% от случаите на задържания, стоките са пренасяни от пътници в малки количества. В 3.4% от случаите, задържаните фалшиви стоки са въведени на територията на страната с морски транспорт, 10.1% – с въздушен и 86.5% – със сухопътен.

По интересни случаи:

-   240 топки, означени с марка UEFA EURO 2012 на МП Варна Изток. Стоката е пристигнала от Китай с получател българска фирма.
- 49 тона прах за пране, означен с марка ARIEL ACTILIFT. Стоката е пристигнала на МП Пристанище Варна Запад с два контейнера от Китай. Задържаното количество възлиза на 8004 индивидуални търговски опаковки, всяка с тегло от близо 6 кг. Стоката е била предназначена за българска фирма, чиито собственик е гръцки гражданин.
- Служители на Митница Бургас задържаха контейнер с 810 кашона, с 58 320 тениски с фалшифицирана търговска марка NIKE. Огромното количество ментета е трябвало да бъде изнесено от България за САЩ през гръцкото пристанище Пирея.
- 1850 лагера, означени с марка FAG пристигнали с контейнер от Китай и с получател българска фирма и 18 371 лагера, също носещи марка FAG, задържани от служители
на Митница Варна, с изпращач корейска фирма.
- 350 кашона с по 48 фалшиви парфюма, означени с различни търговски марки,
заловиха на стоковия пазар „Илиянци“ в София. По документи доставката е била на обувки, обмитени в Пирея, Гърция, но при проверката се оказва, че контейнерът съдържа рекордно количество фалшиви парфюми.
- Митнически служители от МП Калотина откриха и задържаха 33 хил. фалшиви парфюма, означени с различни търговски марки. Фалшификатите бяха укрити във вагон, пътувал по документи от Турция за Холандия. При физическата проверка митническите служители установиха, че зад тапа от макарони във вагона са скрити фалшивите парфюми.


Българските митнически органи осъзнават своята важна роля в борбата срещу фалшифицирането и пиратството, с оглед на факта, че нарушаването на права на интелектуална собственост не се изчерпва само с нарушаването на икономическите интереси на група компании, а нанася вреди на живота и сигурността на потребителите и води до финансиране на организираната престъпност на международно ниво, коментират от „Митниците”.

В доклада на Европейската комисия, относно дейността на митниците по отношение на прилагането на права върху интелектуалната собственост за 2011 г., се посочва че България е на първо място в ЕС по брой на задържаните фалшиви артикули (28% от всички задържани продукти в ЕС). Активността, усилията и значимостта на работата, извършена от митническите органи продължи и през изминалата 2012 г.
-

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА