Last news in Fakti

2 Май, 2023 19:00 2 531 70

Путин подражава на "маскировката" на Сталин и сам си вярва на лъжите

  • русия-
  • украйна-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • съветски съюз

В момента ситуацията на Владимир Путин и тази на Русия вероятно са много по-крехки, отколкото изглежда на външни лица

Путин подражава на "маскировката" на Сталин и сам си вярва на лъжите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В най-добрия случай маскировката крие реалността зад воал, изплетен от пропаганда и дезинформация. Това може да позволи на създателя да удари неподготвен враг или да възпре измамен противник, който не знае за слабостите. В най-лошия случай маскировката изкушава лидерите да повярват на собствените си лъжи, пише за The Center for European Policy Analysis (CEPA) Уолтър Клеменс, сътрудник в Центъра за руски и евразийски изследвания на Харвардския университет Дейвис и почетен професор по политически науки в Бостънския университет.

В момента ситуацията на Владимир Путин и тази на Русия вероятно са много по-крехки, отколкото изглежда на външни лица. Както много други в съвременна Русия, той се вдъхновява от Йосиф Сталин, майсторът на маскировката. През 30-те години на миналия век той се хвалеше с доброволна колективизация и всеобщо щастие, дори когато принудителните реквизиции на храна убиха с глад милиони в Украйна и Казахстан.

Чистките на офицерския корпус на Червената армия и ръководството на комунистическата партия през 30-те години на миналия век се добавиха към историята на Сталин от грешки и престъпления, отслабвайки страната, въпреки че опасността от война непрекъснато нарастваше. В рамките на месеци след началото на операция "Барбароса" на 22 юни 1941 г. СССР губи половината от икономическото си производство и над половината от своите танкове, самолети и артилерия.

Но Сталин и неговите приемници крият броя на жертвите във войната повече от 60 години в това, което руският историк Игор Ивлев нарече "обща (или генерализирана) лъжа" в списание War Historical Archive през септември 2012 г. Той изчисли, че общите съветски загуби от 1941 до 1945 г. са били 38,5 милиона, от които 20,5 милиона са били военни. Това е повече от два пъти спрямо 8,7 милиона, отчетени от Министерството на отбраната.

Как Ивлев стига до тази мрачна бройка? Той добавя части от официална информация, която не е обобщена от властите. Той сверява тези общи данни с данни от преброяването отпреди и след войната, през 1939 г. и 1946 г. От архивите на Лигата на младите комунисти и Комунистическата партия Ивлев знае колко членове на партията са облекли униформата и колко са оцелели - 7 милиона от 16 милиона - смърт от 57%.

Демографските последици рикошираха през поколенията. Много повече жени са оцелели във войната, отколкото мъже. През 1939 г. в СССР е имало около 7 милиона повече жени, отколкото мъже; до 1959 г. дисбалансът е 21 милиона.

На страниците след статията на Ивлев Военноисторическият архив публикува опровержение от Виктор Н. Земсков "За размерите на човешките загуби в СССР във Великата отечествена война". Земсков заключава, че общите съветски загуби са около 16 милиона, от които 11,5 милиона са цивилни и 4,5 милиона военни. В мрачен предвестник на по-късните години на Путин, той обвини онези, които записват големи загуби във войната, че унижават съветското (Сталинското) ръководство, военните власти и цялата съветска система.

Като депутат от партията "Единна Русия", Земсков каза пред Думата, че критиците целят да омаловажат значението на победите на Червената армия и съветския народ. Той дори твърди, че те искат да възвеличат успехите на нацистите и техните съучастници.

Независимо дали съветските загуби през Втората световна война са били 16 или 38,5 милиона, техният мащаб подчертава високата цена, платена за победата. Техният мащаб потвърждава, че Сталин е бил не само жесток, но и глупак. След като отслаби съветската политика, икономика и военно ръководство, той успокои Хитлер и след това пренебрегна предупрежденията за предстоящ светкавичен криг. Единственият начин той да спре и да отблъсне германците беше като хвърли милиони човешки същества в пастта на нацистката военна машина.

В Украйна днес, както и през Втората световна война, Кремъл прикри лошото си планиране и пораженията на бойното поле, като тласка повече войници - много от които зле обучени и оборудвани - към смърт. Далеч по-хаотична от командната структура на Сталин, тази на Путин позволи на три частни армии да се бият заедно с редовните му сили. Той популяризира дребния престъпник от съветската епоха Евгений Пригожин, за да стане ефективно един от неговите старши генерали, който на свой ред вербува затворници като пушечно месо. Към пролетта на 2023 г. загубите на Русия - убити и ранени - не са известни. Те вероятно надхвърлят 250 000, по-малък брой на глава от населението от Украйна, който е по-близо до 150 000.

Въпреки че е вярно, че Путин, подобно на Сталин, се ръководи от арогантността на личната власт и високомерието, той не е велик руски вожд или лидер. Урокът за Запада е, че докато обитателят на Кремъл иска да вярваме, че е мъж от стомана, по всичко личи, че той вече ръждясва.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Клонираните атакуват

    22 9 Отговор
    Путин има клонинги.
  • 2 Путинпас

    28 24 Отговор
    Путин гони грйовете и се прави на мъж пък не казва като забираше на соловоев синчето ааа!!!!????

    Коментиран от #9

  • 3 Хахах

    42 34 Отговор
    Много е забавно как съсипва русия хахха а народа мълчи и гледа . Дано остане още на власт да я разсипе съвсем .

    Коментиран от #13, #15, #44

  • 4 Пич

    27 19 Отговор
    Верно бе...... ! Кой лъже , да му умре кварталния дилър ! И аз вервам..... Питайте , ДВ , и Бесарабски фронт , ако не знаете.....!!!

    Коментиран от #37

  • 5 ПИЧ С СИНЬО

    20 34 Отговор
    ТОЯ ПЛЕШИВ РУСКИ БОЛЕН ФАШИСТ ПОМИЯР КИРИАК ФЕС МАФИОТ ОБРАТЕН ХОМО САПИЕНС ЛИС ЦИГАНИН ПУТИН ТАКА И НЕ ИСКА ЗА 23 ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ ДА ПУСКА ДЪЛГА КОСА ТИП АМЕРИКАНСКИ МЕТЪЛ БИЙТЪЛС РОКЕНДРОЛ ,СВОБОДА ЗА ХИПИТАТА КАПИТАЛИЗМА И СЛАВА НА САЩ ХИПАРСКА ДЪРЖАВА ,ПРАВЕТЕ ДОБРО ЛЮБОВ ,А НЕ ВОЙНА ,МИР ПО ЦЯЛ СВЯТ
  • 6 Пителя Гони наско

    32 21 Отговор
    Путин е длъжен да си вярва сам щото и зомбитата не му вярват вече
  • 7 Някой

    29 22 Отговор
    Появи се нов "информатор" в стил "беЗараБски фронт"
  • 8 Русофил

    36 25 Отговор
    Всички руски слуги в БГ също вярват на лъжите на Пу
  • 9 Хахах

    29 19 Отговор

    До коментар #2 от "Путинпас":

    Гонят хомосексуалните, а на всякъде паметници на ленин хахах ирония
  • 10 честен ционист

    24 26 Отговор
    Ръждясал вика. Алоо, Вова за някакви си 20 год видя сметката на Капитализма и на САЩ, които приритват във финалните си мъки.

    Коментиран от #45

  • 11 Русофистинга

    13 21 Отговор
    Може да си дънел 50 пъти един русофил или руснак но това не го прави обратрн защито е руснак той неможе да е хомос
  • 12 Хихихи..

    19 12 Отговор
    На Путин "лъжите" ви пре..... "истините",затуй сте във многогодишна истерия.Обаче хочется не хочется..Ихууу...
  • 13 Русофил

    27 26 Отговор

    До коментар #3 от "Хахах":

    Ако Пу си пусне мустачки и сложи фуражка ще заприлича 100% на Хитлер.
    Краят му ще бъде същият

    Коментиран от #18

  • 14 Краят и преди и сега

    28 20 Отговор
    ще бъде един......
    Пълно премахване на нацистките издънки до корен.
    Покрайна вече не съществува.
  • 15 Тизе

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хахах":

    Требе да си от съсипаните , значи , особено мозъко ти !
  • 16 нищо лично

    20 22 Отговор
    Забравихте ли? Българинът Иван Милев бе жив изгорен в Одеса от украинците през 2014 г.
    By KameliaTrifonova
    /
    On 03.03.2022
    /
    At 12:18
    /
    In България
    4168 Views

    Само да напомня на аверите с украйнски знаменца по профилите :

    Българинът инж. Иван Милев – жив изгорял в Одеса на 2 май 2014 деятел на българската общественост

    Иван Иванов Милев (на руски: Милев, Иван Иванович, роден на 5 юни 1980 г. в Одеса, починал на 2 май 2014 г. там) е бесарабски българин от Одеса, деец на българската общност в Бесарабия, инженер, загинал на 33 години, изгорен жив при подавянето на протестите срещу антиконституционния преврат в Киев на пл. „Куликово поле“ в Одеса на 2 май 2014 г.

    Коментиран от #22, #55

  • 17 Путин ... Запада

    4 11 Отговор
    на всеки кръгъл час.Как издържат,не зная..
  • 18 Хахах

    17 13 Отговор

    До коментар #13 от "Русофил":

    Така обиждате Хитлер . Хитлер е бил идиот с идиотска идея . :-) тоя няма идея какво прави, и за това грам не му се получават плановете макар и също пъклени хахахах
  • 19 Сандо

    15 20 Отговор
    Западът да се радва,че Путин дори не подражава на Сталин.

    Коментиран от #21

  • 20 реру

    29 12 Отговор
    "... той се вдъхновява от Йосиф Сталин... той се хвалеше с доброволна колективизация и всеобщо щастие..."

    Той определено е пример за подражание...

  • 21 Хахах

    15 14 Отговор

    До коментар #19 от "Сандо":

    Защото след сталин всички руснаци не мечтаеха за зелена карта хахах много беше успешен и сталин . Цял святжсе изтрепа да ходи в успешна русия хаххаха по въздух море и суша всички емигранти винаги са бягали към русия хаххаха
  • 22 Сандо

    17 15 Отговор

    До коментар #16 от "нищо лично":

    Да,никой не се сети да отбележи годишнината от едно чудовищно престъпление,дало ясен сигнал за бъдещата укронацистка същност на държавата-недоразумение.
  • 23 !!!?

    26 14 Отговор
    Няма спасение за слугата на Сатаната !!!?

    Коментиран от #54

  • 24 Истината

    28 16 Отговор
    Путин подражава и на Хитлер.

  • 25 Орка

    12 17 Отговор
    ПУТИН РЪЖДЯСА АМА ВЕРНО ЛИ АМ ЧИ ЩО СИЧКИТЕ СЕ ОБЕДИНИХТЕ СРЕЩУ НЕГО С ИКОНОМИКИ ДЕСЕТ ПЪГИ ПО СИЛНИ ОТ РУСКАТА С ВОЕННИ РАЗХОДИ ДЕСЕТКИ ПЪТИ ПО ГОЛЕМИ ОТ РУСКИТЕ И КВО РЪЖДЯСАЛИЯ ПУТИН БАВНО ВИ МАЧАК КАТО БОА ПРАСЕ И ТО С 20 % ОТ АРМИЯТА СИ НА ЧЕЛО С ВАГНЕР ВОДЕНИ ОТ ГОТВАЧ КАКТО КАЗВАТЕ Е КОЙ Е РЪЖДЯСАЛ ГОТВАЧ СРЕЩУ ГЕНЕРАЛИ /АБЕ ГЕНЕРАЛИТЕ ПОНЕ СЕ НАУЧЕТЕ ДА ПЪРЖИТЕ ЯЙЦА

    Коментиран от #27

  • 26 Тити

    24 14 Отговор
    Путлер е пътник!

    Коментиран от #38

  • 27 Истината

    25 14 Отговор

    До коментар #25 от "Орка":

    Да подкрепяш психопата Путин и руските терористи и садисти една година след началото на войната, след руските зверства и разрушените от тях градове, след убитите над 500 украински деца означава да си същество със силно увредени представи за морал и общочовешки ценности. Или по накратко морален ypoд, при който понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки.

    Коментиран от #48

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бензиностанция със ракети

    20 11 Отговор
    Тая държава е блато и шита плува на повърхността..там никой никога не научава истината за нищо но не е и нужно защото са едно племе от диваци което няма нищо свое освен комплексите си за малоценност..
  • 30 Гориил

    15 21 Отговор
    Путин, както трябва да бъде за един изключителен лидер на велика държава, играе своя собствена игра. Той не се интересува дали тази игра ви подхожда.

    Коментиран от #62

  • 31 Истината

    20 12 Отговор
    Путин се нареди до кървавите диктатори Хитлер и Сталин и ще свърши като тях. Или сам ще глътне цианкалий в бункера като Хитлер или като Сталин ще пукне в локва от собствената си урина от инсулт причинен от приближените му.
    След това ще има период на депутинизация, която ще засегне и доста симпатизантите на диктатора в страните от ЕС.
  • 32 Стивън Кинг

    20 13 Отговор
    Путин трябва да умре преди да избие всички нас. По един или друг начин!
  • 33 Подкрепяш Путин

    21 15 Отговор
    Подкpeпяш yбийството на ykpaински деца, тяхната кръв ще бъде по ръцете ти! Подкpeпяш Русия, подкрепяш държава агресор и терорист, чияmо армия върши геноцид и военни престъпления! Оm mеб зависи дали ще сmанеш съyчасmниk на агресори и yбийци!
  • 34 ммммм

    16 23 Отговор
    Путин е е най големия държавник от 1980 година насам в света ! Нито веднъж от 2000 година насам не е отстъпил от руските интереси!
  • 35 леле

    14 10 Отговор
    А в България Бойко Борисов се хвали , че за 1 седмица 3 пъти е ходил в американското посолство!!
  • 36 Източна ромелия

    13 18 Отговор
    И защо да не вярваме на Путин, а да вярваме на Бай Деменция и загнилия и западащ о ден на ден запад
  • 37 Проблемът не е бил Сталин и Путин

    10 9 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    У по-раншните им ръководители/царе са се намирали подобни.Ти за това е и рус.Ще потъне накрая Няма да се задържи.

    Коментиран от #39

  • 38 Източна ромелия

    11 15 Отговор

    До коментар #26 от "Тити":

    По-вероятно Бай Дън и зеления потни да са пътници
  • 39 Източна ромелия

    12 13 Отговор

    До коментар #37 от "Проблемът не е бил Сталин и Путин":

    Ами да от хилядолетия всички искат Русия да изчезне, ама не изчезва
  • 40 Що, бе, с тая маскировка

    11 16 Отговор
    Сталин не спечели ли войната?

    Коментиран от #46, #47

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Хахах

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хахах":

    ВЕРНО СИ ВЯРВАШ
  • 45 Путин капут

    17 8 Отговор

    До коментар #10 от "честен ционист":

    Вярваш ли си на това което пишеш и мислиш ли, че нормален човек може да повярва на твоите глупави внушения.?Няма, ама няма никакъв шанс путинова Русия да е победител в тази война.1 Другото е края на света.На вас , това най-много ви се иска..?

    Коментиран от #49

  • 46 Истината

    14 14 Отговор

    До коментар #40 от "Що, бе, с тая маскировка":

    Ако не бяха Великобритания и САЩ Хитлер щеше да стигне до Владивосток!

    Коментиран от #53

  • 47 Само питам

    9 4 Отговор

    До коментар #40 от "Що, бе, с тая маскировка":

    Май забравяш, че Хитлер и Сталин заедно започнаха Втората световна война и до 22 юни 1941 година бяха съюзници.

  • 48 Орка

    11 10 Отговор

    До коментар #27 от "Истината":

    ДА ВЯРВАШ НА ФАЛШИВА ПРОПАГАНДА ДА ПОДКРЕПЯШ ПРЕВРЪЩАНЕТО НА УКРАЙНА В БОЙНО ПОЛЕ ЗАРАДИ КЕФА И ПЕЧАЛБИТЕ НА САЩ И ЛИЧНО НА БАЙДЪН СМЪРТТА НА ХИЛЯДИ МЛАДЕЖИ ЗАРАДИ ИСТЕРИЧЕН НАЦИОНАЛИЗЪМ ВЪЗХВАЛАТА НА ВОЕННОПРЕСТЪПНИЦИ И МАСОВИ УБИИЦИ КАТО БАНДЕРА Е ВРЪХ НА ЦИНИЗМА

    Коментиран от #50

  • 49 Алооооооо

    10 9 Отговор

    До коментар #45 от "Путин капут":

    ДА КАКТО И НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ МИЛИОНА РУСНАЦИ А ТИ ВЯРВАШ ЛИ ЧЕ УКРАЙНА ЩЕ ПОБЕДИ ВЯРВАШ ЛИ ЧЕ ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ НЕМЦИ ЧЕХИ РУМЪНЦИ ИЛИ БЪЛГАРИ ЩЕ ОТИДАТ ДА СЕ БИЯТ ЗА ЗЕЛЕНСКИ АБЕ ПИЧ ТЕ НЯКОЛКО МОЛИОНА УКРАИНЦИ СЕ РАЗКАРАХА ОТ УКРАЙНА ЗА ДА НЕ ЗАГИВАТ ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА ЗАПАДА АМА ИНАЧЕ ПОБЕДАТА Е СИГУРНА

    Коментиран от #66

  • 50 Верно

    10 8 Отговор

    До коментар #48 от "Орка":

    Да хвърляш на смърт хиляди от малцинствата от Русия заради Лудостта на един Дърт Епилатор .
    Не е цинизъм, а идиотизъм .
  • 51 Само като се види коя е медията

    9 6 Отговор
    И нама смисъл да се чете даже защото заглавие
    на "ст@тията"
  • 52 Нищо няма

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Русофил":

    Да продадеш , а ще предадеш .
    Обикновен предател .
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Тоя

    9 8 Отговор

    До коментар #16 от "нищо лично":

    Иван Иванов Милев е обикновен
    Руски колаборант
    Никакъв Българин.
    Просто предател слуга на Рашкирия .
    И подобно на Стремусов е на концерта на Кобзон.
  • 56 И сега ще стане същото!

    8 7 Отговор
    От войната в Украйна рускините пак ще останат без мъже и ще тръгнат пак да се омъжват за бг цигани. Пак ще се народят много русофилчета.
  • 57 Рускиня

    9 5 Отговор
    Руската политика винаги е била такава - ние да раждаме пушечно мясо!

    Коментиран от #67

  • 58 Путинофил

    10 5 Отговор
    Аз харесвам путин! Не съм си и представял, че точно водача на глутницата рашисти, ще прати ватниците за „зелен хайвер“ поне за 200 години напред!
  • 59 Америка изравни Германия със земята

    10 11 Отговор
    от въздуха!
    Ватниците влязоха почти без съпротива и до ден днешен се тупат в гърдите като шимпанзета, какви победители са!
    Айде стига с догмите!
  • 60 Нацито Методи Андреев

    5 7 Отговор
    Германците винаги са работили против българите.
  • 61 Мичкин

    4 4 Отговор
    Не ме разсейвайте сега, защото правя папиемаше на няколко Армати, че имам парад скоро.
    На Меди съм му оставил Искандерите, че са по-обли - той не може да се съсредоточава в детайлите.
  • 62 ПРИПОМНЯНЕ

    9 4 Отговор

    До коментар #30 от "Гориил":

    Ако си мислиш, че руснаците са се примирили със загубата на „Студената война“, много се лъжеш. Русия иска реванш и това е параноята на Путин, Медведев и компания. Заради реваншизмът им са и всичките приказки, че водят войната в Украйна против САЩ и ЕС... Между впрочем, „РЕВАНШИЗМЪТ“ е една от причините ХИТЛЕР да започне ВСВ.
  • 63 Редник

    5 4 Отговор
    Много е трудно да се преборят милиони загинали. Истината е, че са загинали срещу нацистка Европа. Германци, румънци, италианци, унгарци и т. н. Без българи. Така че дали са 5, 10 или 12 мкн. не е толкова важно. Важното е защо и за какво...
  • 64 хъ хъ

    8 6 Отговор
    Тоя Путин ви направи диви и щастливи. Сами си говорите вече.🤣
  • 65 КовидманЯк

    1 5 Отговор
    Русия откога свърши ракетите и долара стана 200 рубли....🤡🤣🤡🤣
  • 66 Брейй

    2 6 Отговор

    До коментар #49 от "Алооооооо":

    Нова пропаганда се шири! Румънци, поляци, че и българи щели да се бият с руснаците! Че то половината българи обичат Россия, но никой от тях не ходи в същата, а все на запад стигат! Да им се чудиш на акъла

    Коментиран от #69

  • 67 Бг Чеп

    2 2 Отговор

    До коментар #57 от "Рускиня":

    Обичам всички рускини под 30-сет години!
  • 68 Артилерист

    4 1 Отговор
    Просто нелепици!
  • 69 Хм Хм

    6 2 Отговор

    До коментар #66 от "Брейй":

    "Че то половината българи обичат Россия"
    Не е сигурно.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.