Last news in Fakti

4 Май, 2023 16:00 1 186 24

Петър Кичашки: Никой не е в безопасност, щом могат да посегнат на главния прокурор

  • кратер-
  • бомба-
  • иван гешев

Най-острастените критици би следвало да са най-осторожни за намирането на извършителите

Петър Кичашки: Никой не е в безопасност, щом могат да посегнат на главния прокурор - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Безспорно събитието на изминалите дни, а може би и на доста от дните, които ни предстоят, е опитът за убийство на главния прокурор. Проваленият опит за атентат срещу Иван Гешев е едно от най-грозните и унизителни за държавността събития през последните десетилетия. Това е нагледно доказателство, че се върнаха мутренските години.

Това коментира в "Труд" Петър Кичашки.

Държавата очевидно се намира в състояние на полуразпад, след като има групи от лица, които са готови да прибегнат до нещо такова. В нормална държава всички криминални умове имат най-малкото достатъчен инстинкт за самосъхранение, за да не си позволяват да посягат на официални лица, особено на такива облечени с тогата на държавно санкционираната репресия. Но ние очевидно от известно време не сме особено нормална държава. Посланието, което атентаторите отправят, е повече от ясно - ако можем да посегнем на главния прокурор, значи никой не е в безопасност.

Трябва да сме съвсем убедени в едно важно обстоятелство. В такива моменти на атентат срещу държавата, всички политически различия трябва да се оставят настрана, поне докато извършителите и поръчителите не бъдат изправени пред съда. Разбирам, че това не е комфортно за една група от политици, които са превърнали битката си с личността на главния прокурор в свое неотменимо верую. Но политиците не следва да се занимават с политика, за да им е комфортно. Влизат в играта, защото трябва да оставят България по-добре, отколкото са я заварили. Иначе трябва да си сменят попрището. Политиката следва да е занимание за визионери и далновидни хора. А не за коне с капаци, които отказват да проявят разум, когато такъв е дълбоко и категорично необходим. Но какво да правим, работим с кожи на клиента. Каквото имаме на политическия терен, с това следва да се задоволим, докато не си произведем като общество политици с по-сериозно отношение към занаята, който упражняват.

Групата на ПП-ДБ се е превърнала в онова, което в Щатите наричат single issue party. Те имат една цел - смяната на главния прокурор. Нека не се заблуждаваме по приказките за съдебна реформа. Те са точно това - приказки. Не е до съдебна реформа, а е до смяна на неудобен главен прокурор с удобен такъв. Ни повече, ни по-малко. Сигурно имат своите основания да не харесват личността на главния прокурор. Безспорно имат това право. Въпросът обаче е, че това съвсем легитимно политическо поведение се скрива под тонове мастило с друга аргументация. Ако са достатъчно честни, могат да сведат лицемерието до минимум и да си кажат открито - искаме нов главен прокурор, не е проблемът в Конституцията или процедурата. Това щеше да е нормално поведение. Но не би. У нас политиката винаги цели едно, а говори друго. Което е и една от основните причини да е толкова сериозно недоверието към голяма част от политическата т.нар. “класа”, но това е друга тема.

За тази single issue политическа група опитът за атентат над главния прокурор е най-лошото, което можеше да им се случи. Те не се интересуват особено от факта колко унизително за държавата е това действие. Те се интересуват от обстоятелството, че вече няма как да повдигнат темата за оставката на главния прокурор. В момента всяка дума за смяна на Иван Гешев преди изтичането на мандата му в било присъединяване към атентаторите. Би било израз на солидаризация към опита за убийство. Както каза лидерът на ГЕРБ тези дни - разбира се, това не отменя разговора за съдебна реформа, но този разговор не е за личността на главния прокурор. Или поне не следва да бъде. Не може да смениш от този пост човек, който току-що е бил обект на опит за убийство. Това особено не може да дойде от политически среди, които бяха наскоро уличени в контакти с определени криминални лица, които открито заплашват главния прокурор. Въобще, доста е неудобна ситуацията за single issue политическите среди.

Това обяснява и бърборенето по социалните мрежи, че опитът за убийство бил инсцениран. Впрочем, аз съм много изненадан от фейсбук популацията. Тя взе, че изостави експертизата си по отношение на коронавируса. Дори спря да лее знанията и компетенциите си по геополитическата обстановка. Днес фейсбук знахарите знаят всичко за криминалистиката и създаването на бомби. Изливат се експертизи, правят се анализи, дедукции, демонстрират се задълбочени познания и умения. Ще кажеш, че у нас имаме повече сапьори на глава от населението, отколкото къде и да е било другаде по света. Ама какво казват истинските експерти, включително израелските такива, това е без значение. Единственото важно е, че във фейсбук човек може да изрази категорично мнение и по този специфичен въпрос. Това, разбира се, се прави между затварянето на буркани с туршия, притоплянето на онзиденшна яхния и наливане на домашна пърцуца от дюли, извадена от избата на прадядо.

Ако трябва да сме сериозни, както изисква ситуацията, трябва да сме наясно, че държавата в момента има две важни задачи. Първата е цялата държавна машина да използва всичките си ресурси и максимално бързо да открие извършителите и поръчителите на този опит за убийство. Без значение кой какво мисли за личността на главния прокурор, това не е посегателство само над него, това е посегателство над държавата. Ако имаме поне капка останало уважение и респект към общия двор, в който сме построили къщичките си, следва да забравим различията, докато отговорните за това безобразие не бъдат изправени пред съда. Нещо повече, мисля, че дори най-острастените критици на главния прокурор даже би следвало да са най-осторожни за намирането на извършителите. Това е единственият сигурен начин да докажат, че за тях проблемът с контрола над главния прокурор е съдържателен, а не персонален въпрос. Ако продължат да се държат сякаш са разочаровани, че атентатът не е успял, това просто ще затвърди общественото настроение, че под приказките за съдебна реформа всъщност имат единствената цел да сменят един човек, заемащ поста на главен прокурор, с друг.

Втората важна задача пред държавата ни днес е да сложим край на политическото безвремие. Необходимо е стабилно правителство, включително и защо не с хоризонт от четири години. Настъпилата преди около две години политическа криза трябва да бъде преодоляна с усилията на всички. Никой не иска от политиците да започнат да се обичат изведнъж. Това би било наивно. Но е необходимо поне веднъж да проявят далновидност и да сложат различията си настрана временно, докато сложим ред в къщата. После могат да се върнат към хроничното си състояние на заяждане и взаимна неприязън. Мисля, че да искаме временно заравяне на томахавките не е нещо изключително. То е част от работата им. Време е да почнат да си я вършат, моля.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пълни глупости

    35 1 Отговор
    Тотални глупости

    Коментиран от #20

  • 2 Последния Софиянец

    41 1 Отговор
    Ние на площада желаем дълъг живот на Иван Гешев за да може да си излежи цялата присъда.
  • 3 Тома

    35 2 Отговор
    Откакто имаме гл. прокурори държавата е в разпад батко
  • 4 Ами

    29 1 Отговор
    Не си осторожен, Кичашки! Излизаш извън петолинието дотолкова, че нямаш представа за реалностите! Ако можеш, помисли кои са целите и кои средствата за просперитет на България! Трябва да имаш предвид политическата ни история поне през последните 35 години! Тогава, вероятно, ще се доближиш до истината!
  • 5 Красимир Петров

    31 1 Отговор
    Няма медия която да не ни занимава с театъра на Гешев
  • 6 Демо крация

    10 1 Отговор
    Ама какво казват истинските експерти, включително ИЗРАЕЛСКИТЕ такива, това е без значение. Единственото важно е, че във фейсбук човек може да изрази категорично мнение и по този специфичен въпрос - знаем че не може без да се споменат спонсорите, а пък това,че демокрацията важи за всички ви е много неприятно, как може да се изказват хората в интернет изобщо????
  • 7 Как

    23 1 Отговор
    ги съчини тези тъпни , бе ?
  • 8 обективен

    30 1 Отговор
    Щом в Труд се коментира -всичко е ясно като бял ден !! Гешев е вкарал над сто бандита на високо ниво и толкова политици ли за да го гърмят . А АКО ИСКАХА ДА ГО ОТСТРАНЯТ ДО СЕГА ПОПА ПЕТ ПЪТИ ЩЕШЕ ДА МУ Е ПЯЛ !!
  • 9 Стига вече лупости

    21 1 Отговор
    Никой не е посягал на гешев.
  • 10 Песимист

    17 1 Отговор
    Все си мисля,че ако някой иска да опровергае невярващите в атентата,могат да направят следствен експеримент.В съседство на мястото на атентата,залагат 3кг експлозив от истинския,взривяват го и сравняват щетите с предишните.Така, всеки сам ще си отговори,защото истината е една....Така или ще се сложи край на спекулациите за атентат или срама ще е голям и за дълго време ....
  • 11 Никой

    15 1 Отговор
    Нескопосания " атентат " върху кожата за главният Каскет показа ,че заговор има и той е на хора ,които искат ТОЙ да остане на власт ,а мечтата Борисов да направи правосъдна реформа. Сега той ще бъде спасителя който ще направи нужните реформи / за кого / в държавата. Не се съмнявайте ,че Борисов са готови да стигнат до крайности ,за да запазят властта. Очаквайте от милиционерската школа и учебниците на КГБ по руски модел да спретнат всякакви политически или граждански цунамита. Те от други учебници не са учили. И се гответе за нов политически проект на небосклона,в момента го подготвят. И помнете,че пак ще ни изиграят като Царът от Мадрит,пожарникаря за правда от Банкя, руския пРезидент от НАТО както и плахите Харвардските юнаци.
  • 12 ИНЖ

    17 1 Отговор
    Тия сериозно ли си мислят, че някой ще се "хване" тази училищна пиеса????
  • 13 прокопи

    15 1 Отговор
    Кетър Пичашки - изпълнителен директор на института за модерна политика. Този институт ми намирисва. Има нещо дженд в него. Да се закрие.
  • 14 Некой си

    16 1 Отговор
    Пепи, не се напъвай!
    Станахте за смях!
  • 15 Гост

    15 1 Отговор
    Не сметнах за нужно са чета статията,но само съдейки по заглавието се замислих: А не е ли виновен именно главният прокурор никой да не е в безопасност в тази държава?!
  • 16 СТОЛИПИНОВО ПИКЧЪРС

    14 1 Отговор
    В ИЛИЯНЦИ ПРОДАВАТ БАЯ ПО ЯКИ ПИРАТКИ .!
  • 17 Лунен кратер

    15 1 Отговор
    Това с прашулка (баба ми на село така казваше на най-малката мотичка) ли са го разровили?
  • 18 Буха ха

    12 1 Отговор
    Този човечец защо не обяви на коя хранилка е? А що се отнася до "бърборенето" на ФБ че покушението е постановка, имам лоши новини за бай Кичашки. Гешо Тротила е широко обсъждана тема и на живо. Досега не срещнах НИТО ЕДИН човек (не тролове, реални хора от реалния живот), НИТО ЕДИН, който да вярва на откровените глупости с които ни заливат от няколко дни. От втората бомба която уж намериха но май я загубиха, до световният експерт който за броени минути се телепортира от Тел Авив до Ковачев и и постави диагнозата "атентат".
  • 19 хитър пиетър

    5 1 Отговор
    Само Петърчо още вярва в някакъв смъртоносен атентат. Давай Петърчо дерзанията ти ще бъдат забелязани и това ще ти донесе бонуси.
  • 20 кнаус 485

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пълни глупости":

    Какво може да очакваш от соросоидно НПО - Института за модерна политика където амтора е изпълнителен директор .......Боклук до Боклука.....
  • 21 Гарантирано от буци Ментака

    1 1 Отговор
    ЩО НЕ ИДЕШ ДА СИ ПОИГРАЕШ С НА ТИКВАТА ДРЪЖКАТА И МИНИСКУСА И НЕ НИ ЗАНИМАВАЙ С ЛОГОРЕЯТА СИ .
  • 22 Прав е

    1 1 Отговор
    НИКОЙ НЕ Е В БЕЗОПАСТНОСТ С ТАКЪВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР НЕ МОЖЕ ДА СКАЛЪПИ ДОРИ ЕДИН ТЕАТЪР ПЪЛЕН АМАТЬОР
  • 23 Ха ха ха

    1 1 Отговор
    И канапетата от асвалта могат да ти спукат стъклото на фара или предното стъкло . А се твърди от следствието че имало голям взрив , мястото на взрива виждам само следи от кубинки и не е оградено с лента да се запазят следите от местопрестъплението .. Тук е магазин плод и зеленчук , Никола Филчев
  • 24 Циркаджии

    0 1 Отговор
    Някоя медия да направи следствен експеримент и да го дават на живо и ще лъсне всичко. Ха ха ха