Last news in Fakti

10 Февруари, 2024 13:01 3 098 51

Хората, без които нищо в България няма да помръдне напред

  • мафия-
  • корупция-
  • иван гешев-
  • румен радев-
  • герб-
  • съдебна система

"Кадрите решават всичко" - обявява Сталин в своя реч през 1935 година, след като се вижда, че няма кой да управлява произведените в Съветския съюз хиляди танкове и трактори

Хората, без които нищо в България няма да помръдне напред - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И най-добрата конституция остава куп хартия, както и най-добрите личности остават сами, ако няма почтени хора, които да ги следват, и граждани, които да ги защитават. Само така България може да се очисти от корупцията.

"Кадрите решават всичко" - обявява Сталин в своя реч през 1935 година, след като се вижда, че няма кой да управлява произведените в Съветския съюз хиляди танкове и трактори. И още едно показателно събитие от онова време: През 1936 година в СССР е приета нова конституция, която всички наричат "конституцията на Бухарин" по името на човека, който я написва - изтъкнатият болшевишки революционер Бухарин - "любимецът на партията".

Мнозина европейски интелектуалци обявяват тази конституция за напредничава, хвалейки най-вече нейната точка втора - човешки права и свободи на гражданите. След приемането ѝ Сталин обявява, че в СССР "вече се живее по-добре и по-весело". Само една година по-късно започва така нареченият "голям терор", при който по политически причини са арестувани 1 372 382 души, а повече от половин милион са разстреляни. Разстрелян е и създателят на "първата демократична конституция" с нейнатa впечатляваща точка втора - "любимецът на партията" Николай Бухарин.

Какво показват тези събития

Въпросът е в това, че и най-добрата техника си остава купчина желязо, ако няма кой да я управлява, така както и най-добрата конституция остава купчина хартия, а най-добрите хора остават изолирани, ако няма почтени хора, които да ги следват, и граждани, които да ги защитават.

В този смисъл сегашните промени в Конституцията на България, които са следствие от желанието и стремежа към справедливо правораздаване, и които като цяло са подобрение спрямо предишните конституционните разпоредби, биха загубили всякакъв смисъл, ако хората, призвани да ги приложат, нямат необходимите за това качества - знания, разбира се, но преди всичко почтеност и съвест.

Всъщност тези конституционни и законови промени по никакъв начин нямаше да са наложителни, ако в предишния Висш съдебен съвет имаше достатъчно съвестни магистрати, които да оспорят избора на Иван Гешев за главен прокурор на републиката. И ако за главен прокурор беше избран човек, който да си върши съвестно работата.

Избор на достойни хора?

И все още не е сигурно дали сегашната възможност за назначаване на достойни хора в различните регулаторни органи ще бъде използвана. Ако съдим по действията на партия ГЕРБ, например, това няма да стане. Откровеното и дори донякъде нагло гласуване от страна на ГЕРБ (а и от страна на ПП-ДБ по споразумение) на една много силно партийно обвързана фигура като Десислава Атанасова за член на Конституционния съд показва следното: Бойко Борисов и хората му нямат никакво намерение да участват в утвърждаването на България като правова държава чрез избора на достойни хора в регулаторните органи.

Тяхната цел е връщане във властта чрез заемане на все повече възлови места в държавата. В това отношение тази партия е зрелищно сплотена - никакви други мнения и предложения няма да се чуят не само от страна Бойко Борисовите депутати, но и от редовите му почитатели и избиратели.

Какво се очаква от ПП и ДБ

Съвсем друго е положението с привържениците на ПП и ДБ, които следят, обсъждат и често осъждат действията на избраниците си. И именно под натиска на избирателите си, (освен заради обещанията) ПП и ДБ би трябвало да предложат за членове на регулаторните органи и най-вече за членове на Висшия съдебен съвет достойни и заслужили личности, а не изявени партийци. Възможният натиск за договорки около назначенията и заплахите за "разглобяване на сглобката" от страна на Борисов най-вероятно ще са блъф.

Подобна кадрова политика от страна на ПП и ДБ ще бъде оценена не само от привържениците на двете партии, но и от повечето българи. И не би било никак притеснително за тази цел да се поиска подкрепата не само на ГЕРБ, които ще я дадат неохотно, ако въобще я дадат, но и на опозиционните партии. Вероятно само хората на Трифонов ще се противопоставят на подобен подход.

А това, че в съдебната ни система има достойни хора, се видя от изявите на съдия Владислава Цариградска. Която, между другото, обяви в едно телевизионно предаване, че си представя съдебната реформа така: "подбор на най-качествените, които да дадат облика на тази система - на най-качествените съдии, на най-качествените и почтени прокурори. (….) защото смятам, че само безупречните личностни качества на хората, сложени в общата група магистрати - съдии, прокурори и следователи, само това може да гарантира истинско независимо правосъдие."

Смелост, почтеност и достойнство

И може да се предположи, че ако Владислава Цариградска или някой магистрат като нея стане главен прокурор на републиката, например, то България вече би имала шанс да стане съвсем друга държава. Всъщност, оказва се, че за да тръгне България по пътя на прочистване от корумпирани управници, е достатъчно двама от примерно десет отговорни люде да проявят смелост, почтеност и достойнство.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 42 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    36 30 Отговор
    Днес Възраждане блокира границите на България с Турция при Лесово, с Румъния при Йовково-Кардам и с Румъния при Русе. Управляващите престъпници се изгавриха с волята на 604 000 българи и погазиха конституционното ни право на референдум за запазване на българския лев. Сега е наш ред да отвърнем на удара! Тепърва почваме!
    Утре продължаваме, в цялата страна! Българи, подкрепете Възраждане в борбата ни за свобода и независимост!

    Костадин Костадинов

    Коментиран от #4, #13, #19, #40, #51

  • 2 пламен

    29 32 Отговор
    Докато българите се изживяват като азиатци и русороби ще останат най мизерните в европа

    Коментиран от #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Реалист

    26 24 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    Последни циркове на копанаря да задържи лyмпените около себе си.
    И защо блокират пътища? Какво им е виновен пътуващия българин за тая работа с тъпия им въпрос?
    Вече дълбаят дъното с багер!

    Коментиран от #7

  • 5 да де

    24 2 Отговор
    само че на държавниците ни не им трябват кадри , а субсидии които да откраднат и забегнат далеч , и така е всички сфери , лъжи и обещания за да се краде граби и унищожава
  • 6 Име

    17 1 Отговор
    Първото решение на новия констиционен съд е повече от съмнително. Чакаме второто за новата конституция, за която натрапвате положително мнение!
  • 7 Това ли искаш Война между Българите! Каж

    9 12 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Това ли искаш Война между Българите! Кажи! От тук нататък можеш да станеш и ЛАЗЕЩ Българин!

    Коментиран от #8, #31, #32

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Настолен указател за напреднали

    19 3 Отговор
    Нормално е в последните години да НЕ се избират политици с качества, ПРОСТО ЗАЩОТО НЯМА ТАКИВА !!!
  • 10 те не са

    7 9 Отговор

    До коментар #2 от "пламен":

    Те не са нито азиатци, нито русороби! А Битер Папуаси! Н езнаят отде си го Вскарват!
  • 11 12343211

    16 1 Отговор
    Ако,човек е съвестен...политиката ще го развали...хората ще го оплюят...,системата не може да се рестартира...нужно е чудо!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този Цирк едва ли

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    Този Цирк едва ли ще се прекрати така! Иска системна атака срещу всички противоконституционни закони в Конституционния съд! А те никак не са малко! И тогава да видим Умните глави с какво ще трябва да се занимават! - Май не с Европа! А с Посраните си гащи! Които гласуваха 34 години!
  • 14 Васил

    18 3 Отговор
    Българите са дойната крава на тройната мафия която ни управлява в момента.
  • 15 Щеше! Не Щеше!

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Абе":

    Щеше! Не Щеше! Виж коментар 13.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 гражданин

    10 8 Отговор
    фермерите протестират за хляба си, а тези протестират от келешлък, да останат в дневния ред на обществото, и да замажат гафовете на лидерите си в СОС и НС, и да се забравят бързо скорошните им отлюспвания, дето ги направиха, веднага да се изпрати жандармерия, и да се освободят пътищата
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гражданин

    10 7 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    Ние да не сме малоумн,и рубладжии
  • 20 Порно

    10 2 Отговор
    А ние сме гадове , щото не искаме умните и красивите да ни смучат като кърлежи. И ако Истамбулска стане главен прокурор, мъжът и, Боксьора, скоро ще е най големия поземлен собственик в България. А то все още има пенсионери, дето вземат и рента, та освен хляб и млекце си позволят и салам да си купят понякога.Някои дори и парно ползват, представяте ли си? Вместо да настиват и да облегчат пенсионната система.....
  • 21 А ти

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Котьо":

    Кат ги лапппаше лошо ли ти беше ,вече си бременен и ще раждаш
  • 22 Град Симитли

    9 0 Отговор
    През Сталин и Бухарин, до Гешев и Цариградска....!
    Тюрлю гювеч по ивоберовски!
  • 23 Хубаво ама

    8 4 Отговор
    Хубаво написано за съдийката , ама това момче на снимката знае ли, че Мафията е била съюзника на американците поднесъл им на тепсия първо Сицилия , а после и Италия?
  • 24 добре де,

    14 0 Отговор
    От кого зависи дали тази или онази партия ще бъде в парламента? Не провеждахме ли 5 поредни предсрочни избори в продължение само на 2 години? И като резултат какво? Все едно и също. Едни и същи гласуващи (предимно зависими и платени), едни и същи хора в парламента и естествено нищо ново. А как всички единодушно скандираха, че искаме промяна. Обаче никой не направи нищо за да се случи. Една шепа народ, разделен на десетки фракции и всяка настроена срещу всички останали според подстрекателствата на толкова на брой шарлатани, които преследват само лични интереси и после защо в парламента никой не мислел за народа, а защитавал само личните си интереси. Ами нали народа предварително им помагаше всякак да правят точно това? Единствената наполовина изказана мисъл в цялата статия е, че резултат може да има само ако има единен и сплотен народ, който да представи за кандидати свои почтени хора, да ги избере и да ги защитава. Защото иначе, както започва статията: " И най-добрата конституция остава куп хартия, както и най-добрите личности остават сами..."

    Коментиран от #34

  • 25 Тома

    15 0 Отговор
    При мафията на първо място е семейството както е при герб.Завладели са всичко в държавата и продължават да крадът с г.за си
  • 26 Дойче зеле се надява на веганска мръвка

    10 6 Отговор
    Текстчето е на Иво Беров! Някои казват, че има проблем с личната хигиена.....
  • 27 ТаУмВзе

    10 6 Отговор
    Когато соросоидчета почнат да Цитират неправилно Сталин е голем кеф! След Интервюто на Карлсън, съществата изпадаха във още по Бесни Халюцинации. Добре е!
  • 28 Миии

    11 7 Отговор
    Корупцията идва от посолствоТО !
    Как да се очистим от американците като са ни окупирали с военни бази ??

    Коментиран от #49

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Социализъм

    11 9 Отговор
    Не подкрепям нито комунизма нито либерализма, демокрацията, евроатлантизма или както му викате, но има едно голямо но- ако трябва да избера кое е по-доброто,без да ми мигне окото бих избрал социализма и държавноцентрализираната форма на управление.Една система създава ли хора безполезни за обществото или така наречените консуматори, държава която позволява разпространението на хазарта, лгбт общностите,държава която създава наркомани и всякакви деградиращи зависимости и начини на живот искам добре да ви влезе в главите ТАЗИ ДЪРЖАВА Е ОБРЕЧЕНА НА РАЗПАД.Целия запад в момента е така.Не подкрепям комунизма поради лични причини няма да ги коментирам, но това днешното не е общество а п.смина.Тези които лаете социализма и казвате, че сега е било по-добре ще ви отговоря с един ретро лаф- на върба в сряда.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Краватар

    5 3 Отговор
    Само дето никой не иска да следва конституция, диктувана от посолството и това е проблем
  • 34 Генерал Гъби Гъбев

    9 2 Отговор

    До коментар #24 от "добре де,":

    Гъбите брат, гъбите ни изядоха главите по-лошо и от бананите
  • 35 Българин

    13 8 Отговор
    Видяхме, всички видяхме какво направи ес и нато, така наречения цивилизован запад с България! Виждаме и какво направи с окрайна, с близкия изток и най-вече как избивиа жени и деца с Палестина!
  • 36 Озадачен

    4 1 Отговор
    Какво искате да кажете, че с новата конституция трябва да бъдат разтреляни всички, които са я предложили и писали?? Аз така разбрах подтекст на публикацията на Дойче веле.
  • 37 Смех

    6 1 Отговор
    Германските лъй на насърчават корупция мън гали крадци и всякаква измет тръгнали да ми говорят за кадри.
  • 38 Ха,ха

    1 0 Отговор
    Като гледам мъжлетата колко са смели
  • 39 Сандо

    8 0 Отговор
    Нали разбирате,че мафия не са хората на наемния труд,чийто символ са чука и сърпа?Ето как богатите ви манипулират и използват,а вие продължавайте да врякате и подскачате по митинги,организирани и платени от същите тия богаташи.
  • 40 Льльо

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    Аз лично съм виждал как очевидно деца подписват за този прословут "референдум" Паляци.

    Коментиран от #41

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Поредна

    1 4 Отговор
    Червена статия на Кремълската ДВ !! Целта на този пасквил е прозрачен ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ на герб И ПП ДБ...Познатото разделяй ги и ги овладей
    В полза на кремълските партии...Разбира се написана според методите на ДВ познатото правило на манипулаторите .. .60:40
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Масонска ложа "Ориент НАТО"

    3 1 Отговор
    Как разбрах, че статията е писана от ченгето от Дойче Сере - Сашко Андреев.
  • 46 Ами да

    8 0 Отговор
    Няма как във ВСС да има достойни и качествени личности, до като членовете му се избират от партийните върхушки от парламента! Целта е да се поддържа корупцията и без отговорността на тези от властта!
  • 47 Холандка

    2 3 Отговор
    Защо българите мразите предприемачите ?
    Не съм българка и не го разбирам.
    При нас не е така.

    Коментиран от #48

  • 48 Те мразят всичко и всички

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Холандка":

    Така са се родили . Такива са си.
    Омразата ги омайва и разяжда едновременно.
    Разболяват се от омраза.
    Един друг се настройват и пренасят тази омраза през поколенията.
    Променят се когато напуснат страната и отидат да живеят между чужденци които знаят че омразата е вредна.
    Българите в България и тези в чужбина са много различни.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Диалектика-раждане, живот, смърт

    1 0 Отговор
    В живота си ставаш свидетел на мнозина от тези и онези "отишли си". Останалитеот тези и онези сътворяват какво ли не. "Въжеиграчът Борисов, и разглобяване на сглобката" от страна на Борисов най-вероятно ще са блъф. Хитрец от Банкя правил какви.ли не политически "салта мортале" и достоен бивш член на БКП.
  • 51 Коко

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    Такива идиоти като във Възраждане няма, добре им плаща ДПС