Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 06:00 3 866 44

Операция "завземане на властта": Старото статукво се връща?

  • бойко борисов-
  • мария габриел-
  • николай денков-
  • герб-
  • продължаваме промяната-
  • румен радев-
  • възраждане

С разцеплението във „Възраждане“ не само в СОС, но и в парламента обаче дали не тече процес по формиране на нови съюзи в старото статукво – било за сегашното, било за следващото Народно събрание?

Операция "завземане на властта": Старото статукво се връща? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Битката за външен министър може да е маскировъчна операция за нещо много по-голямо - за реалната власт като цяло. Дали не тече операция по завземане на властта от старото статукво, пита в коментара си Веселин Стойнев.

Цяла седмица управлението, самонаричащо се "сглобката", се тресе заради поста външен министър след ротацията. Сякаш България е някаква световна супер сила и става дума едва ли не за позицията държавен секретар на САЩ. Този сюрреалистичен пърформанс е амалгама от свръх претенции, фалшиви аргументи и безумни политически залози.

Свръх претенции, фалшиви аргументи и безумни залози

Първо, претенциите на настоящия и на бъдещия премиер не почиват на договорката за ротацията, въпреки че двете страни в спора се позовават на два документа – Програмната декларация за общо управление на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и Програмата за управление на правителството. В първия се казва, че Николай Денков и Мария Габриел ще разменят ролите си на премиер и вицепремиер при ротацията, без изобщо да се споменава дали изобщо и какво точно министерство всеки от тях ще оглави. Във втория документ пък е записано, че след ротацията Денков ще бъде вицепремиер и министър на образованието и науката, а не външен министър, но също така не пише, че Габриел ще запази поста си на външен министър. Т.е. и двамата нямат никакво формално основание на база на договорките да искат поста на първи дипломат след 6 март, когато трябва да си разменят ролите в кабинета.

Второ, остава без убедителен отговор въпросът доколко Денков е подходящ за външен министър – достатъчен за това ли е опитът от участието му в няколко Европейски съвета и посещения зад граница? И доколко Габриел ще може физически да съвместява поста на първи дипломат заедно с премиерския, а и дали изобщо това е целесъобразно?

Трето, претенцията на Денков и на съпредседателя на ПП Кирил Петков почива на безумния аргумент „да се чува гласът на ПП-ДБ в чужбина“. Няма грешка - да се чува партийният глас, не държавният, т.е. министърът на външните работи да е партиен секретар по международните въпроси. Което директно означава и водене на две външни политики – от премиера и от външния министър. Нещо подобно се случваше по време на кабинета „Кирил Петков“, когато външен министър беше Теодора Генчовска, която упрекваше коалиционното правителство, че води две външни политики спрямо Северна Македония, смятайки, че самата тя е над премиера и може да води своя политика.

Четвърто, въпросът кой да е външен министър се превръща в безумно скъп залог за самото управление. Позната практика в демократичния свят е кабинет да падне заради скандал с министър, но е изключение той да не се състои, само защото някой не е станал министър, още повече, когато някому е гарантирана по-висока правителствена позиция – на премиер или вицепремиер. Това е все едно да заложиш 10 лева при възможна печалба 1 лев.

След като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заплаши с избори, но все пак направи отстъпка – Габриел да не е външен министър, но ведомството категорично да отиде при ротацията у ГЕРБ, от ПП-ДБ останаха твърди: „Няма да се наведем, не приемаме да ни чертаят червени линии“, по думите на Кирил Петков. Но ако ротацията се провали и отидем на избори, няма как да се обясни на хората защо си жертвал управленските приоритети и стабилността на държавата заради някакъв министерски пост. И цената за разтурянето на управлението ще плати ПП-ДБ, като тя ще е много по-висока от цената за влизането в "сглобката", защото тук вече не прозира никаква кауза. Най-тежко ще е за ДБ, която солидарно ще поеме пасивите, въпреки че не участва във властовите претенции на водещия си коалиционен партньор, но солидарно запазва мълчание.

Операция по завземане на властта от старото статукво?

Възможно е и битката за външен министър да е маскировъчна операция за нещо много по-голямо – за реалната власт като цяло. Дали не тече операция по завземане на властта от старото статукво вече и през парадния вход, под флага на реципрочността – досега всичко бе у ПП-ДБ (макар реално да не е било точно така), наш ред е да управляваме открито? Ситуацията в Столичния общински съвет показа много ясно как опозицията се превръща в мнозинство, и то при една доста разнокрила опозиция. Политическият инфантилизъм на ПП-ДБ-СС в София месеци наред сам бе предпоставка за този резултат. Първата политическа сила в столичния парламент така и не разбра, че не просто трябва да избере председател, а да осигури мнозинство и бе изиграна по най-елементарния начин от останалите играчи: от осмия път бе избран неубедителен председател, а съветът бе овладян отвътре чрез всички важни комисии.

Отговорността за голямата кауза

С разцеплението във „Възраждане“ не само в СОС, но и в парламента обаче дали не тече процес по формиране на нови съюзи в старото статукво – било за сегашното, било за следващото Народно събрание? Да не изключваме сред потенциалните съюзници и очаквания политически проект на президента, който вместо алтернатива, може да се превърне и в партньор, ако няма достатъчно мускули.

Лидерите на ПП-ДБ ще загубят стратегически битката, ако загубят единствената почва под краката си – каузата, заради която направиха компромиса за участието си в това управление. Ако те не могат да удържат голямата цел или убедително да покажат, че тя е узурпирана непоправимо от старото статукво, ще се окажат нефелни герои на промяната.

* Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    64 11 Отговор
    400 дни протестирахме да свалим Тиквата и Доган а ПП и ДБ ги изпраха и върнаха на власт.

    Коментиран от #2, #8, #34

  • 2 Милчо лаков

    20 13 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Кога си протестирал,бе тарикат?Бойко го свалиха петдесетина навитаци с две щайги домати.Отзад имаше стотина сеирджии,и аз бях там.Добре че селските полицаи набиха студентчетата(не им е дошло до акъла за камерите),та журналистите успяха да направят скандал.Струва ми се,че Борисов го бяха уплашили от посолството,иначе два буса жандармерия,щяха да оправят работата.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 дедо Герчо

    9 0 Отговор
    ЛЕ ЛЕ,МНОГО СТЕ ЗЛЕ...ХЪХЪХЪ...
  • 6 И Боко

    20 10 Отговор
    и Мара са аут , стига с напъните и опити да ги правите значими ! Ерата на герб приключи !

    Коментиран от #10

  • 7 ЕЛЕКТОРАЛНА ЕДИНИЦА

    33 1 Отговор
    Искаме нови избори.
  • 8 Е ПА ТО БОКИЧА

    17 11 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Пак ви спука на изборите.....кво искате
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ЕРАТА НА ГЕРБ СЕГА ЗАПОЧВА

    13 19 Отговор

    До коментар #6 от "И Боко":

    Па малко ли Бойко ви треска на избори....и още ше ви треска

    Коментиран от #12, #26

  • 11 БОЙКО ОПРАВИ

    12 10 Отговор
    Другарите, възрожденците, чалгарите, харвардските наивници, дебейците. Иде ред да ни спаси и от....спасителите.
  • 12 Хартиена коалиция

    23 1 Отговор

    До коментар #10 от "ЕРАТА НА ГЕРБ СЕГА ЗАПОЧВА":

    Печеленето на избори с купуване и продаване на гласове, фалшифициране на хартиени протоколи и добавяне на отдавна починали избиратели, поставят под сериозно съмнение легитимността на законодателната и изпълнителната власт. А за корупцията в съдебната система, която допуска това, тепърва ще стане ясно.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 разочарован бойковист

    8 8 Отговор
    Проблема е в това, че Борисов убедително изрази една неочаквана подкрепа за Радев, с което събуди отдавна дремещите в общественото съзнание съмнения, че се е поставил в услуга на интересите на друга, враждебно настроена към нас държава! И сега, фиксирането му в поста на външният министър, още повече засилва съмненията ни към него!
  • 15 Да да ама не

    2 1 Отговор
    Същия въпрос можем да зададем на БУЛЕ ЛЕС КОЛКО ТЯ БЕШЕ ДОБРА ???? 3 КОРАБА ПРИХВАНАТИ 3 АГЕНТИ
    5.6 милиарда загуби на месец. Да неговорим че застраши
    Скапани договор националната сигурност. Излиза че всеки може да влиза и излиза с наркотик бомби оръжие и да отвлича деца жени и убива без наказани. Само трябва да се качи на честна самолет и никой няма да го провери накъде ще ходи. Какво носи. Кой води. Важното буле лес
    Да направи нещо. ДА АМА ТОВА НЕЩО СЕ КАЗВА ПРЕДАТЕЛСТВО И ИЗМЯНА В ПОЛЗА НА ДРУГА ДЪРЖАВА. КАКВО АКО НЯКОЙ КАЧИ В ЧЕСНАТА ПО НОВОТО СПОРАЗУМЕНИЕ МАЛКИЯ ВНУК БОЙКО И ГО ЗАКАРА В ДРУГА СТРАНА ??? КАК ЩЕ СЕ ОТЧЕТЕ ТОВА??? НИТО ДОКУМЕНТИ ЗА РАЗРЕШЕНИЕ ОТ РОДИТЕЛИТЕ МУ ТРЯБВА НИТО НИЩО??? КАК ЩЕ ГИ ОТКРИЕШ ???? НАЙ СКАПАНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НАДМИНА ДОРИ ИНФЛАЦИЯ ОТ 40%. Справка много фирми преизчислени ???? НЯМА ЛИ ДА РАЗБЕРЕШ С СКАПАНЯЦИ СЕ ХВАНА И ТАКЪВ СТАНА ???
  • 16 Да си призная...!

    11 1 Отговор
    Все съм ги псувал...!
    Ама никога не съм псувал толкова много управляващи,както сега...!!!

    Коментиран от #20

  • 17 нннн

    9 4 Отговор
    Всеки, който се е прегърнал с ГЕРБ и ДПС е изгорял. Закон! ППДБ - съвсем заслужено. Еничарите са по- вредни даже от мафията.
  • 18 Красимир Петров

    10 2 Отговор
    Старото статукво не си е отивало за да се връща
  • 19 Фен

    6 2 Отговор
    Е свалихте "статуквото", спор няма! И какво ни натресохте!? И сега, като видяхте, как се омазахте, пак сте в шок! Ама Сорос си отива, САЩ също! И шокът за вас става все по голям!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Щерев

    4 2 Отговор
    мдаааа Империята отвръща на удара! Сига бат Бойчо ша ги разфърга кат куцо пиле домат
  • 22 Демократ

    8 0 Отговор
    Старото статукво е новото статукво и тази пиеса се играе 34 години. Това статукво не допуска никаква промяна ,защото откраднатите пари от народа трябва да бъдат в ръцете на БКП номенклатурата и ДС, за което не трябва да бъдат съдени и затова няма работеща съдебна система и върховенство на закона. Същото статукво по същата причина трябва да държи властта и контрола над всичко. Това статукво се нарича ченгеджийска мафия, която е навсякъде в държавното управление и тя се състои от хора, за които България и народа нямат никакво значение.Те няма да допуснат развитие и нормализиране на държавата. Няма никакво значение коя партия как се казва, целта винаги е една и съща. Докато в България не се проведат истински честни избори, на които всеки даден глас да се брои за този, за който е даден, няма как да се оправим. А това може да стане с честен избирателен закон,избран от честни депутати. Това е омагьосан кръг в който се върти България 34 години. Псевдодемокрацията не е демокрация, а сценарий на ченгетата, изработен по време на диктатурата преди 1989 г. за прикриване престъпления. Закони от 1968 г. са в сила и днес.

    Коментиран от #27

  • 23 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 4 Отговор
    ZЛОВОННИЯ ЧОРАП СЕ ........... ОПИТА ДА ZАВZЕМЕ ВЛАСТА , ЧРЕZ ............. ЮМРУК , РЕВОЛЮЦИЯ ............. НО КОТКА МУ МИНА ПЪТ ..........,. ФАКТ !
  • 24 Македонка от МариКостиново

    2 1 Отговор
    Доста интересно е положението и държането на Мара от хаджиДимово?! Да си зареже фамилия и детето в Европа за да отпушва и чисти задръстения от освинени БКП+Б3НС+ДС-партийни екскременти задунайски KEHEФ?! Некой може лида обясни това?!

    Коментиран от #35

  • 25 Който той

    1 2 Отговор
    ПеПетата вече се овъртолиха в екскрементите на ГЕРБ и ДПС. Който пусне тоалетното казанче, той ще ги отмие.
  • 26 Ще ви треска

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "ЕРАТА НА ГЕРБ СЕГА ЗАПОЧВА":

    защото "като седнете до камината в белия дом, а той е седял няколко пъти, тогава ще идете да се мерите с него" . Банчански панаирджия.
  • 27 точно така е

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Демократ":

    Много си прав! Както винаги в такива случаи накрая силата ще реши всичко, ясно е че по "демократичен" път нищо няма да се промени към по-добро в България.............34 години се говорят едни и същи празни приказки и толкоз! Държавата отдавна е разпродадена на вътрешни и външни дерибеи и все по-често се използва от западните господари (наречени удобно приятели и съюзници) като инструмент против Русия, която западът отдавна иска да разпарчетоса и заграби! Но тъй като това няма да стане и руснаците и техните съюзници стават все по-силни, а западналите от година на година стават все по-зле в крайна сметка България отново ще попадне под влиянието (даже бих казал контрола) на Русия и това ще е най-естественото и хубаво нещо което може да ни се случи щото видяхме за толкова години "западно приятелство" на какво прилича държавата ни! След като братушките отново поемат контрола тук чак тогава можем да очакване нормализиране на положението и отлепяне от дъното, където ни навряха западняците и техните продажни БГ марионетки! Дано БОГ закриля достойните българи и да накаже враговете ни и мръсните предатели, които за власт и пари продадоха народа и Родината! АМИН.

    Коментиран от #30, #31, #32

  • 28 Факт

    4 0 Отговор
    В МВнР съотношението политически парашутисти към истинските професионалисти е поне 10 към 1. Мързеливци и некадърници, на които работното им време преминава сутрин в кафенето на партера, на обяд в стола, а следобед в кафенето на последния етаж на МВнР. Когато не са там, са на терасата или в близки заведения, където пушат или правят компания на пушещи колеги, уморени от кафета и солидния обяд.
  • 29 така е

    0 2 Отговор
    Само луд човек би повярвал на ППДБ, че наистина ще направят ротацията и ще дадат властта на Борисов.
  • 30 силата?

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "точно така е":

    Нещо не ви достигат гласовете ли бе возрожденци? Знаеш ли че за подобни призиви има специализирани заведения в България, обявени в Конституцията и?
  • 31 Не няма

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "точно така е":

    Защото който и да дойде, а ще дойде защото България е малка страна с много малки, по много очевидни причини, възможности и като страна без мозъчен, какъвто е Холандия със Ноу Хау във високите технологии, финансов, какъвто е Швейцария и, съответно ,политически потенциал, какъвто е например Израел, трябва да бъде управлявана директно отвън. Който и да е "гост-хазяина", той ще влезне у нас като победител защото ние не сме правили никакви опити да го извикаме на помощ. В края на втората световна дойдоха руснаци защото Германия се намира на запад от България, в началото на 90-те дойдоха американци защото СССР се намираше на изток от България и двата процеса са имали по-глобален характер и са претопявали вътрешнополитическите тенденции и перспективи. Дали това ви харесва или не, си е ваш проблем, но бития си е бит.
  • 32 Демократ

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "точно така е":

    Нищо не си разбрал от това,което съм написал, защото кремълската пропаганда добре ти е промила мозъка. Ченгеджийската мафия е свързана с Кремъл и затова сме на дъното. Кремъл има интерес от този хаос в България, защото Балканите са в полезрението й отдавна, още от времето на Сталин и създаването на изкуствената държава Македония по нареждане на Коминтерна изпълнено от Георги Димитров, съветски гражданин, секретар на Коминтерна и национален предател. От 1944 г. агентите на Кремъл управляват България и ретроградните сили, свързани с тях не пускат кокал за сметка на държавата и народа.
  • 33 Факти

    1 1 Отговор
    До ден днешен само комунисти управляват тази държава. Чърчил наистина ни загроби живи. Не ни беше даден дори шанс да имаме нормална държава.

    Коментиран от #37

  • 34 по-здрави от Матрицата

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Статуквото не може да се завърне. Вече сме в друга реалност.
  • 35 наблюдател

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Македонка от МариКостиново":

    Инвестицията си струва. Вервай ми!
  • 36 Сем. Борисови

    2 1 Отговор
    Много сладка двока са двамата, направо се чудя Бойко как я изпусна тази принцеса да се омъж и за друг?
  • 37 Милчо лаков

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Факти":

    Струва ми се,че националния ни идеал е сбъркан още от времето на Раковски.Македония,та Македония....и Белото море.За това се държим за Германия и три пъти настъпваме мотиката.Да се бяхме държали за Англия и СССР,4-5год.окупация,все някак щяхме да устискаме и ситуацията щеше да е друга.Сърбите геройски удържаха и после Сталин не смееше да ги закача.
  • 38 Веселяка

    1 2 Отговор
    Аз искам пак избори и пак да гласувам за Волен или Лупи само за майтапа 🤪 иначе ми е все тая 😆 разбрахте ли, глупаци такива 🤣

    Коментиран от #40

  • 39 Будител

    1 0 Отговор
    Дрън.....от царя насам весе същото статукво с тук там нови боллуци
  • 40 ха ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Веселяка":

    Продължавай да искаш! Това не зависи от теб. Разбра ли? 😜
  • 41 ТИКВАТА И ДЕДО МУ ЩЕ НИ ОПРАВЛЯВАТ

    2 1 Отговор
    ДО ГРОБ А ДЪЛГИЯ ВРАТ ЩЕ МУ КРЕПИ С ПАМУК ................
  • 42 ОТ МАЛЪК БОЧЕТО Е

    2 0 Отговор
    ШАРЛАТАНИН И БОКЛУК !
  • 43 ТАЯ ДО ТИКВАТА СЛЕД КАТО БОЙКО ВЛЕЗЕ В

    2 0 Отговор
    ЗАТВОРА ЩЕ Е КАТО ПКП !
  • 44 бай село

    0 0 Отговор
    Бий ги БОЙКО тия ,червени боклуци.барабар с деца и внуци.