Last news in Fakti

6 Май, 2023 08:10 4 374 143

Генерал Димитър Шивиков пред ФАКТИ: Вярвай и се уповавай на българската армия, народе!

  • генерал димитър шивиков -
  • българската армия-
  • деня на храбростта-
  • ден на българската армия-
  • празник-
  • военни-
  • генерал-
  • свети георги

В днешно време българската армия остава единствената институция, която се радва на постоянна обществена подкрепа, институцията в която най-много вярва нашият народ. Бих се обърнал към народа, за да го попитам къде избяга храбростта му, нима забравихме нашите предци, нима не се поучихме от грешките си и забравихме ли си историята? Бих ги призовал да бъдат възторжени идеалисти, смели до безумство, влюбени в България до фанатизъм, честни до самопожертване, призова генералът

Генерал Димитър Шивиков пред ФАКТИ: Вярвай и се уповавай на българската армия, народе! - 1
Снимка: Ген.Д.Шивиков / Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

- Честит празник, генерал Шивиков! Как се чувствате днес? Как усещате празника? Какво е за Вас Денят на Българската Армия? Вие лично как ще отпразнувате този ден?


- Благодаря за поздравленията относно празника на Българската армия! Винаги се вълнувам и изживявам истински този ден – Денят на храбростта и празник на БА, защото този ден събира в едно цяло всички български мъже и жени, заклели се безкористно да служат на своя народ и Родина. Този ден освен, като ден на признателност и почит към безбройните знайни и незнайни сънародници, дали живота си в мир и бран за отечеството, той е и ден на благодарност към днешните колеги, които служат с чест, достойнство и самоотвержено. В днешно време българската армия остава единствената институция, която се радва на постоянна обществена подкрепа, институцията в която най-много вярва нашият народ. Причината според мен е, че нашата армия с човешкия си потенциал е истинска и неразделна част от народа. Това са синовете и дъщерите на българското семейство. Те са винаги готови и се притичват на помощ веднага на изпадналите в беда сънародници. Редно е днес да си спомним с благодарност за навременната помощ на бедстващите жители от карловските села, за почти ежеседмичната авиационна подкрепа и животоспасяваща евакуация на крайно тежки медицински случаи. Съдействие при гасене на пожари и пътно – транспортни произшествия. С едно изречение българската армия е навсякъде, където и когато има нужда от нея. Аз ще бъда сред хората на площада, които ще се радват, но и гордеят със своята армия, а след това ще се видим с колеги да почетем празника.

- С какво трябва всеки един българин да се гордее на този ден?


- В това превратно време, когато народът ни е обезверен в утрешния ден смятам, че именно всеки един българин трябва да вярва, да се гордее и да бъде сигурен в българския воин, защото българската армия е на първо място наша, българска, а след това и част от коалиционен формат. Армията е единственият сигурен стълб на държавността ни, въпреки погрома, който ѝ нанесоха нашите родни политици под чуждо давление.


- Какво трябва да знаят достойните българи за българската армия?


- Не само достойните българи, а всеки един сънародник и особено българската младеж трябва да знаят, че България не може да съществува без своята армия, че тя е пазителят на българщината, че българската армия няма загубена битка и че няма пленено нито едно бойно знаме. В този контекст бих призовал нашите наследници, младежта на България, да не се подават на чуждо влияние и внушения от разни НПО, че е архаично да имат отделен учебен предмет, в който да изучават историята на БА и нейните подвизи, но и да придобиват знания и умения, на които могат да ги научат само колегите. Това важи с особена сила, след като волунтаристично беше премахната задължителната военна служба от 01. януари 2008 година. Всякакви други мнения считам, за национално предателство и целенасочено обезродяване на бъдещите поколения.


- Свети Георги и българската армия – какво ги обединява според вас?


- Свети Георги и нашата армия са дълбоко вплетени още от деня на нейното възстановяване след 5 вековното турско робство. Първото българско знаме с изображение на светеца е принадлежало на българските доброволци, сражавали се на страната на руската армия през Кримската война. С указ № 1 от 1 януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден „За храброст“ - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. Ние трябва да се гордеем и с още един факт, че Самарското знаме, което е дарено от Русия на българските опълченци и се явява първото бойно знаме в най-новата ни история, което е наградено с орден за „Храброст“. С указ № 5 от 9 януари същата година се постановява честването на празника.

През войните в периода 1912-1918 г., макар и в бойни условия, празникът продължава да се отбелязва с отслужване на панихида за загиналите и молебен за живите. Тържеството завършва с военен парад. До подписването на Ньойския договор Денят на бойната прослава се чества отделно на 27 ноември (победата на Българската армия в боевете при Сливница в Сръбско-българската война от 1885 година).

През 20-те години този празник се обединява с отбелязването на Деня на Храбростта на 6 май. От 1931 г. Денят на Храбростта и победите е обявен за боен празник на войската. За първи път при честването на Гергьовския празник през 1937 г. тържеството започва от предната вечер със заря, дотогава тя е епизодично явление. След 1946 г. традицията в честването на празника на Българската армия е прекъсната. Първоначално е определена датата 9 септември, а след 1953 г. - 23 септември, която остава до демократичните промени у нас през 1989 г.
Великото народно събрание определя за празник на войската 23 август - деня на решителните боеве при Шипка. Две години, 1991 г. и 1992 г., българските воини честват този паметен ден, като свой празник. През 1993 г. с постановление на МС № 15 от 27 януари 6 май е обявен за Ден на Храбростта и празник на Българската армия.

- Генерал Шивиков, Вие неведнъж сте спряган като отцепник от армейските редици. Какъв коментар ще дадете на онези, които петнят името Ви?


- Това е абсолютно погрешно мнение и ще се аргументирам. Съвсем осъзнато в тийнейджърска възраст взех решение да се отдам на военната служба след немската езикова гимназия в Пазарджик. Служих в редовете на БА от 1982 до 2015 година и колкото и нескромно да звучи смятам, че служих достойно. Извървях пътя от курсант до бригаден генерал благодарение на волята ми, знанията, уменията и отдадеността към службата без протекции, но съм безкрайно благодарен на родителите ми, семейството ми – съпругата и децата и разбира се на хилядите колеги, с които сме споделяли несгодите на военната служба от войника до генерала. За огромно съжаление бях предаден в края на службата и необосновано омаскарен, но има справедливост и както се казва истината възтържествува. Естествено остана болката в мен, но аз никога няма да се отрека от армията и колегите. Поради това, че не се страхувам да казвам истината и да превивам пред когото и да било гръб явно съм неудобен за малък кръг лица, които се опитват да ме очернят. Смятам, че любовта ми към българския род и Родина ми дават сила и увереност да се справям с предизвикателствата и да се гордея, че съм БЪЛГАРСКИ офицер, бригаден генерал, а не натовски, защото България е само една и вечна.


- С каква армия разполага реално България? Каква е силата на българската армия?


- Обществото трябва да знае с каква армия разполага България. Днешната армия е малобройна с чувствителен некомплект от личен състав, немодернизирана, средно мобилна и перманентно страдаща от недофинансиране и сериозни затруднения по всестранното ѝ осигуряване. За всичко това е виновен политическият ни елит от годините на прехода, който целенасочено вземаше и продължава да взема решения, които са пагубни за армията. Трагедията е освен в некадърността им да вземат правилните решения, но и че самите решения са им разпоредени от външни сили. Отнето е правото на хора, които са истински експерти в областта на военното дело да дават предложения за развитието на армията. Това право е присвоено от политически лаици, като голямата част от тях не са служили и нямат елементарни знания за армията. Силата на днешната армия се крие в личния състав, защото колегите въпреки ненормалната ситуация дават всичко от себе си да поддържат наличната бойна техника в добро състояние и боеготовност. Те притежават необходимите знания, умения и способности и Ви уверява, че ако се наложи ще защитят Родината, въпреки намесата на политическия елит.


- Как ще коментирате интерпретациите, че България е дала оръжие на Украйна. Наистина ли страната ни е предоставила оръжие на Украйна?


- Тук няма интерпретации. Кирил Петков сам се похвали как са измамили българската общественост и както се казва от първия ден на Специалната военна операция са предоставяли оръжие, боеприпаси и гориво за Украйна. В последствие има решения от предходните парламенти за безвъзмездна военна и военно-техническа помощ. Сегашният служебен министър на отбраната в поредица от интервюта е информирал, че всичко, което е взето като решение и поискано от Украйна е предоставено. Но всичко това е за сметка на БА, защото свалените от въоръжение бойна техника, оръжие и боеприпаси не са заменени с нови такива и по този начин са застрашени бойните способности.


- Трябва ли България изобщо да взима страна и да се намесва във войната в Украйна?


- Моето мнение е категорично против. Ние като страна и народ кръвно, духовно и културно свързани както с Русия, така и с Украйна не трябва да вземаме страна в конфликта, предоставяйки на едната страна бойна техника, оръжие и боеприпаси, защото по този начин вземаме страна и индиректно ставаме участници в братоубийствения конфликт, който наричам гражданска война. За съжаление политиците ни пак взеха неправилното решение и пак сме на страната на губещите. Ще ни докарат поредната национална катастрофа. Мантрата, че сме членове на ЕС и НАТО не ни отнема суверенното право да вземаме онези решения, които произлизат от националния ни интерес.


- Имате ли информация на кои държави страната ни продава оръжие?


- Тази информация е общодостъпна. От нашия ВПК са купували оръжия американски, британски, полски и румънски фирми, след което същите са го предоставяли на Украйна. Всичките тези страни надали имат крещяща нужда от българските оръжия. Това е за успокоение на гузните души за някои български политици, че не продаваме директно на Украйна. Ние даряваме директно смърт.


- Вашето мнение за изминалите наскоро избори? Народът се умори да гласува, Вие не се ли изморихте? Доволен ли сте от резултатите?


- Естествено, че не съм доволен от резултата. За мен този парламент е нелегетимен и няма правото да изразява народната воля. Ако направим анализ на резултатите ще установим, че представителността на парламентарните партии е под 10 процента. Народът не е изморен от изборите, но е отвратен от партиите и по специално от лидерите им. Имаме тотално срастване на политическите партии, медии, всякакви експерти, обслужващи партиите и мощна подкрепа от олигарсите. Измамата е повсеместна. Няма справедливост и възможност за свободен избор. Сегашният парламент стартира с 5 процента одобрение и виждаме, че вече месец текат пазарлъците за разпределение на порциите на властта. Тези народни избраници се превърнаха в обществени паразити.Всичко това отблъсква избирателите, но за съжаление е в интерес на политическото статукво.

- Няколко думи за новите избраници на президента за кабинета?


- Според мен те вече не са нови и както се очертава ще се упражняват в управлението на страната още дълго време. Тревожното е, че не са ясни критериите по които са назначени и се наблюдават ясни зависимости към определени кръгове т.е. подменихме чуждите кадри с нашите кадри.


- Ако сега ви дам микрофон и ви кача на една трибуна, точно днес, в Деня на българската армия какво ще скандирате?


- Това вече е предизвикателство, но на първо място бих се обърнал към народа, за да го попитам къде избяга храбростта му, нима забравихме нашите предци, нима не се поучихме от грешките си и забравихме ли си историята? Бих ги призовал да бъдат възторжени идеалисти, смели до безумство, влюбени в България до фанатизъм, честни до самопожертване, както ни закле полковник Борис Дрангов.


- За финал – Вашето обръщение към българският народ и днешните управници в този значим за страната ден – Денят на българската армия....

- На финала искам да поздравя с Денят на храбростта и празника на Българската армия всички колеги бивши, настоящи и бъдещи с пожелания за здраве, отдаденост в службата към Родината и да носят с чест и гордост пагоните на раменете си, защото е привилегия и отговорност за истинските българи да защитават Отечеството!

Българският народ заслужава уважение и признателност и никой няма правото да го обижда. Вярвай и се уповавай на българската армия, народе! А към днешните управници, ако не се осъзнаете и не започнете да служите на народа, към който сте се заклели заслужавате само едно – народното презрение!

Интервю на Оля АЛ-АХМЕД


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опааа

    91 3 Отговор
    🤦‍♂️ Толкова скъсана армия не сме имали от десетилетия!

    Коментиран от #23, #26

  • 2 Спорт

    107 13 Отговор
    Колкото човека военни познавам , всичките са неудачници , мързеливи, некадърни. Ходят да спат по поделенията и ако има възможност да откраднат каквото и да е.
    Приказките за смелостта на нашите военни е толкова нелепа че буди смях.
  • 3 Красимир Петров

    74 7 Отговор
    Този не беше ли големият патриот който клекна на ВМРО.

    Коментиран от #15

  • 4 Измислен генерал

    97 14 Отговор
    Срам
    Видяхме те на протестите колко струваш и как после се опитваше да се присламчи към някоя партия .
    Има достойни военни , но този не е от тях

    Коментиран от #19

  • 5 Българин

    67 48 Отговор
    В България е традиция генералите да са руски агенти и да работят за интересите на Русия. Много "натовски генерали" наредиха имената си до тези на Радко Димитриев и Владимир Заимов, за които руските интереси бяха над всичко. Всички от генералите като Радев, Янев, Шивиков са учили във военни колежи в САЩ и са направили кариера в структурите на НАТО. А сега, когато трябва да се защитават интересите на евроатлантическа България изведнъж стават пацифисти и дефакто застават на страната на Путин и руският агресор.

    Коментиран от #37, #77

  • 6 Как

    64 46 Отговор
    Този е "генерал" ,но не от българската а от съветската армия. Голям патриот путинопоклонник.
  • 7 Наблюдател

    66 16 Отговор
    Фуражката деформира главата!
  • 8 ПатрЕотът

    47 36 Отговор
    прокремълски овчоглавец, предател ..............
  • 9 ЕДГАР КЕЙСИ

    47 33 Отговор
    РУСКО - КОМУНИСТИЧЕСКА МУТРА ...... ФАКТ !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 БайБоцимир

    48 40 Отговор
    Какъв пазител на българщината е армията, след като е пълна с русофили и дори агенти на гру?
  • 13 КОМЕНТАР

    47 2 Отговор
    АРМИЯТА ТРИ ПЪТИ ПО-МАЛКО ОТ МИЛИЦИЯТА
  • 14 Мдаа

    49 37 Отговор
    Въпросния "генерал" е руЗЗки чорап, както и Радев и Янев.
  • 15 Слава на Украйна!

    41 42 Отговор

    До коментар #3 от "Красимир Петров":

    По разни мвро-та, атаки, възраждне, се събират все такива псевдопатриоти. А всъщност руски слуги.

    Коментиран от #27, #41, #46

  • 16 и този палячо

    45 13 Отговор
    не знае на източния или на западния господ да се кланя
  • 17 Миризлив пор

    54 12 Отговор
    Този е бивш генерал! Отделно го уволниха за злоупотреба, да не говорим че се намеси в политиката а армията е надпартийна!
  • 18 дядото

    27 7 Отговор
    честит празник на българската армия,на военнослужещите и на военните от запаса.вечна памет на загиналите войни за да има българия.да даде бог повече достойни командири и генерали,милеещи за народ и армия и да служат всеотдайно на българия не чужди интереси и държави

    Коментиран от #101

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Протестиращ

    52 18 Отговор
    Точно тази карикатура ли намерихте, че да развалите празника на хората?!
  • 21 Прецеедент

    46 13 Отговор
    шибик ти нямаш и един трудов ден на полето.
    Цял живот яде краден хляб от народа,сега имаш огромна незаслужена пенсия.
  • 22 тоя криминалец

    36 12 Отговор
    що не си излежа присъдата?
  • 23 Прецедент

    19 8 Отговор

    До коментар #1 от "Опааа":

    На нас аршмия не трябва,а ни са нжни политици,които да мислят за народа
  • 24 Мдаа

    5 11 Отговор

    До коментар #19 от "соломон напасания":

    Легнал е под фашаги, това е сигурно.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 койчо от койнаре

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "Опааа":

    А познай що ? Безхаберието , алчността и измамата продължаваме да оправдаваме с онази изминала епоха , т.е тия крадат , нищо не вършат ама пак ония са им виновни .
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Българин

    33 24 Отговор
    С генерали като Шивиков и Радев врагове не ни трябват!
  • 29 пенсионер

    27 5 Отговор
    слаба армия имаме сега шепа воиннослужащи полицаите са повече от военослужащите по мое време спомням си при учение Тракия 70 участвувахме 100 000 армия само от 2 ра пловдивска армия а сега какво

    Коментиран от #82

  • 30 Аз съм Българче

    25 7 Отговор
    Поне днес, Българи мили,
    Не бъдете Фоби, нито - Фили!
    Бъдете Българи днес,
    Ако Ви е останала Чест!

    Коментиран от #32

  • 31 Мдаа

    28 21 Отговор
    Да се "уповаваме" на такива като теб, които, ако руЗЗнаците решат пак да ни "асвабаждават" както през 1944та и както Украйна, ще ги посрещат с хляб и сол и изути г - и ли? Не мерси.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ефрейтора

    34 17 Отговор
    Доста неприятен и противен червен генерал от миналото
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Смешковци

    37 4 Отговор
    БА се напълни с дебели полковници на заплата и пенсия, които са силни само в честването. На терен са като каци с лай...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Когато

    32 22 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    САЩ станат нормална държава, ще има мир! Светът вече казва "не" на безконечните им войни! България не е евроатлантическа, такива са само шепа предатели като Паси, Поптодорова... и новите шмекери, осребрили лакейството си към САЩ!

    Коментиран от #63

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Taka така

    23 24 Отговор
    Докато българската армия е натовска все ще ме е гнус от нея
  • 40 Гневен

    23 22 Отговор
    Защо на днешния празник ни занимавате с национален предател, лоялен към путинския фашистки режим, а не към България.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Меркантилен

    30 9 Отговор
    тип е този! Повече прилича на свинар !
  • 44 Панов

    31 7 Отговор
    Не ни разтягай тия локуми а плати войнишките одеала които открадна от поделението

    Коментиран от #49

  • 45 даката

    40 3 Отговор
    Коя армия....половината са наднормени шкембета по бюрата, чантаджии и заплатаджии, после млади пенсионери с дебели пенсии.
    Да сме се уповавали....тоя за луди ли ни взима
  • 46 Феликс Дж

    14 21 Отговор

    До коментар #15 от "Слава на Украйна!":

    Мощен евро-атлантически интелект ни залива и си спомняме за Светослав Игориевич, кнез Киевски, дошъл в земите ни 968 година да ни "облагороди". Из бил 40 000 българи в Плов див. Слава окраине, слава зеленского, слава игориевичу.
  • 47 Абе да има

    29 5 Отговор
    Да ти работят редници без пари нали
  • 48 ГЕОРГИ

    3 17 Отговор
    Трябва днешния ден да е национален празник на България.
  • 49 Освен одеялата

    19 5 Отговор

    До коментар #44 от "Панов":

    И чаршафи.
  • 50 Правдата

    21 23 Отговор
    е на страната на Русия. Тя е в правото си да защитава руснаците от неофашисткия геноцид и заплахите за националната й сигурност от 30-годишната експанзия на НАТО!
  • 51 Васил

    20 3 Отговор
    Ти да видиш имали сме армия това е новост!!!
  • 52 Браво ген.Шевиков

    28 16 Отговор
    Предателите създадоха Закон за ликвидацията и ликвидираха всичко вкл.армията
    България е единствената държава в историята на човешката цивилизация приела в парламент Закон за ликвидация
  • 53 Ако не беше 3 Март 1878

    26 20 Отговор
    Сега щеше да маршируваш с фес и потури

    Коментиран от #55, #68, #80

  • 54 нота бене

    14 2 Отговор
    Пише се "Упование" и "Уповавам се" !!!

    Коментиран от #62

  • 55 Едва ли...

    18 16 Отговор

    До коментар #53 от "Ако не беше 3 Март 1878":

    Гледам българските училища и възрожденци, са изглеждали доста добре, около 50 години преди 3 март 1887 ма ! Има доста снимки, чети и вестник Трета възраст. А иначе пагубната дата и тоталното завладяване на България е 09.09.1944 та.
  • 56 Когато

    23 16 Отговор
    България е била водеща държава в топ 20 на света (до1989 г.) е имало боеспособна армия - целенасочено унищожавана през последните 30 години от васалите на САЩ. Естествено не безкористно!

    Коментиран от #79, #81

  • 57 Дааа

    18 1 Отговор
    Мен друго ме притеснява... Жълтите павета пред народното събрание дали ще издържат танковете, дали ще затънат пред паметника на цар Освободител.
  • 58 То от БА

    15 7 Отговор
    само историята остана, а тоя шивик яявно ползва от белото на зелньо
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Безкнижници,

    14 0 Отговор
    неграмотността ви е стряскаща вече. Оправете си правописната грешка в заглавието. Лошият правопис издава много дефицити, напр. липса на четивен опит. Каква журналистика правите тогава?! Никаква! Драскате и преписвате там нещо без всякаква мисъл...
  • 62 Е да де!

    7 0 Отговор

    До коментар #54 от "нота бене":

    Обаче само ни остава, да се Уповаваме,че ,,Оповавам",ще бъде поправено от мисирката...!

    Коментиран от #67

  • 63 Казуар

    10 10 Отговор

    До коментар #37 от "Когато":

    Другарю, ако България е сама със слаба армия и слаба икономика какво ще стане с нея, или мечтаеш да има статут на Беларус с диктатор тип Лукашенко.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Учителка

    12 0 Отговор
    Разгеле, оправихте го. Само час и половина им трябваше на редакторите.

    Коментиран от #73

  • 66 Редовна казарма

    11 14 Отговор
    Това е нужно на България
  • 67 Разгеле!

    7 0 Отговор

    До коментар #62 от "Е да де!":

    Мисирката посети първи клас,получи безплатен частен урок от читателите и най-накрая си пУправи грешкЪтЪ...
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Българин

    17 11 Отговор
    Национални предатели като Шивиков са отговорни 20 години да сме в НАТО и все още да разчитаме на съветската музейна техника.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Връщай

    15 2 Отговор
    Чаршафите,бе!
  • 76 Българин

    17 11 Отговор
    Ето правилната позиция, която България трябва да заеме справя Русия според "генерал" Шивиков :

  • 77 невий

    9 7 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Ти и изобщо евроатлантиците , Буквално влизате в образа на “ мосю Маргариди“ от “Криворазбраната цивилизация “ на Добри Войников, а наивният народ, изпадна до положението на “обезчестената Анка“ .

    Коментиран от #78, #87

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 такаа

    8 7 Отговор

    До коментар #29 от "пенсионер":

    Така беше.Огромна армия за малката ни държавица.Но и нали затова се скапахме-издръжката иска огромни средства.Срока на службата беше прекалено дълъг.А и срещу кого щяхме да се бием?Аз бях във флота 38 месеца и 24дни.За коледа ни уволниха и април бях вече запас.Нямаше край.
  • 83 невий

    1 1 Отговор

    До коментар #78 от "Българин":

    Владееш словото като “мосю Маргариди“ , но той беше злодеят в творбата на Добри Войников.

    Коментиран от #88

  • 84 Защо никой не търси Шивика?

    12 4 Отговор
    Защото за нищо не става.

    Коментиран от #140

  • 85 Бърдоква

    16 4 Отговор
    Този "сввинчо"на кого е генерал,че не ми е ясно?Та нали го изритаха безславно от армията?Нали е пенсионер с огромна пенсия,право на униформа и още куп екстри.Бюджета се задъхва от такива като този.Защото са много.Че и погледа му е вперен към политиката.Все виси на паветата та да го зебележи някоя партия.
  • 86 Пецата

    9 2 Отговор
    Дреме ми за тъпите фуражки 😆
  • 87 Българин

    13 6 Отговор

    До коментар #77 от "невий":

    Хлебарката може да живее две седмици без глава но русофила може да прави това цял!

    Коментиран от #98

  • 88 НЕ БЕ...?!

    1 0 Отговор

    До коментар #83 от "невий":

    Уж раздаваш акъл,пък го нямаш...!
    В пиесата на Войников няма -
    ,,мосю Маргариди"!
    Има- ,,мосю Магавриди"!

    Коментиран от #97

  • 89 Връщай

    8 2 Отговор
    Одеялата,бе!
  • 90 бегаййй

    12 3 Отговор
    КРАДЕЦ И КОНФОРМИСТ готов на всякакви "жертви" само да се домогне до някаква власт.
  • 91 Можеше

    5 0 Отговор
    Да си запазим Силна икономиката и да си направим Модерна и Силна армията,
    Ако беше Питан българският Народ,
    Какво, къде, кога и как да се прави..
    Когато не питаш, а високомерно само се пребоядисваш и то с монополно право -
    Резултатът е налице. Какво да се прави - МАНТАЛИТЕТ.
  • 92 Бай араб

    11 4 Отговор
    Това не е българин даже , продажник , няма право да се обажда на тази дата
  • 93 Бай араб

    10 4 Отговор
    В други ден да отива на Червения площад , продажник и лицемер
  • 94 Кретенй

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ех Оля,ех Ахмед...!":

    Това го е написал грамотният генерал, не момичето😁😁😁
  • 95 Емо

    4 4 Отговор
    За да има силна армия, ГЕРБ трябва да се премахне от властта, да се спрат кражбите, военния бюджет да стигне поне 3-4%, за да има и модернизация. Армията се прави с пари, не стигат само пари за заплати, техниката иска пари.
  • 96 Редник Тодоров

    12 2 Отговор
    Генерале, нещо за довършване на къщата да имате, та да събирам ротата?
  • 97 невий

    1 2 Отговор

    До коментар #88 от "НЕ БЕ...?!":

    Е ти понеже си много интелигентен , си запомнил само как го нарича стрина ти Злата , която вместо цивилизация , казва циливилизация...Магавриди , всъщност името му е Маргариди,така го нарича Димитър .
  • 98 невий

    5 5 Отговор

    До коментар #87 от "Българин":

    Супер са си русофилите , а това , че американофилите ги наричат с най-обидни имена , си е лично тяхно мнение и не интересува никой друг , освен евроатлантиците .

    Коментиран от #102, #106

  • 99 Студопор

    10 3 Отговор
    Говорите си, колкото да не заспите. Няма вече българска армия. Половината са администрация, половината от останалата половина са чичаци пред пенсия. Останалите, ако им дадеш пистолет ще се за стрелят.
  • 100 Общо взето

    10 4 Отговор
    Функционален неграмотник. Петоколонник на деградиралата Русия. Империята на злото.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 още сте

    1 0 Отговор

    До коментар #98 от "невий":

    кучешка нахрана
  • 103 Кдп

    8 3 Отговор
    В България има толкова генерали и адмирали че може спокойно да се сформира поне батальон. Да се организират и участват в войната в Украйна. След като придобит необходимия опит да го приложат на местна почва. Украинската армия е най модерна в момента в Европа. Ама едно е да четеш речи по празненства друго е да участваш в истински сражения.
  • 104 Петев

    6 7 Отговор
    Друго си е истински генерал, ас от бойната авиация да приема Парада, а не набеден за такъв като Боко Тиквата.

    Коментиран от #109

  • 105 Само питам

    11 5 Отговор
    С такива генерали руски подлоги сме за никъде!
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Факти бг.:

    8 1 Отговор
    Днес празник на БА ,ли е или на предателите?
  • 108 АЙ СТИГА БЕ

    10 3 Отговор
    Раждането на българската армия е на Шипка. Именно там опълченците дават невиждан отпор на пълчищата на Сюлейман и изумяват с храбростта си руските командири. Именно оттам тръгва славният път на генерал Данаил Николаев. На днешния ден трябва да сведем глави пред паметта на достойните български офицери и войници, които са бранили Отечеството
  • 109 Ало,

    8 1 Отговор

    До коментар #104 от "Петев":

    Петев. На твоя рапон истинското му е, че е корумпе. Ас от бойната авиация бил?! Шофер на съвеЦки самолет МиГ, който не ни върши никаква, ама никаква работа. Само гълта грешни народнаи пари.
  • 110 стар кашик

    7 3 Отговор
    Шивика от рано е запразнил май...ква армия бе..хахахаха..тия кюфтета ако са армия...
  • 111 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор
    Честит Празник България
  • 112 Развийш ли

    9 4 Отговор
    Шивиков Народа се уповава на Българската Армия а вие дето се уповавате на Съветската я бойкотирате по всякакъв начин за модерно Натовско оръжие Това май се нарича саботаж и предателство
  • 113 КРУМ

    5 7 Отговор
    Къде я видя тази армия бе толуп ? Армия България имаше навремето ,като бяхме член на варшавския договор - вземи прочети малко да видиш какво е останало в момента от нея и тогава смешко ! Ако някой от съседите реши ще стигне до София за 2 часа без да разбереш дори какво е станало - тръгнал за армия да ми говори клоуна

    Коментиран от #114

  • 114 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор

    До коментар #113 от "КРУМ":

    Така е господин Крум
  • 115 Шивиков

    10 2 Отговор
    Бише с униформата на протестите за да не го бият и после стана партиец от някаква патриотична партия.Аз с такъв генерал се срамувам не се гордея.
  • 116 Никой

    13 3 Отговор
    Какъв генерал е този ВЕЧЕ ? Какво командва ? Знаем чии интереси брани въпросното лице от коалицията на русофили интриганти " Справедлива България ". Има един исторически постулат във военната стратегия " Една крепост най лесно се превзема от вътре ". Е ,крепоста вече е превзета ! В основата на всяко поражение лежи морален пробив ,чуждопоклонство ,но не към съюзниците си,,продажност , обезверяване,обществен разкол,все неща, от които традиционно страдаме,но за които скъпо плащаме. Софийско военна - окръжна прокуратура обвини бригаден генерал Д Шивиков за злоупотреба със служебно положение. Повод за обвинението е решение на висшия военен да използва подчинените му войници да му ремонтират апартамента в София. Зная и любовта на Сайта " Факти " която носталгично изпитва към стари провалени комунистически обекти.
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Дучеф

    7 1 Отговор
    Дано никога да не се стига да разчитаме на тази пасмина, точат държавният бюджет със заплати и ранно пенсиониране без да създават никакъв БВП, а при конфликт половината директно ще дезертират?
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Ха ха ха

    5 5 Отговор
    ЕС и НАТО ликвидираха Бг
  • 122 Слав

    6 1 Отговор
    Ако в армията ни са с Морал като твоя по добре да нямаме армия!!!
  • 123 Уса

    5 2 Отговор
    Военен да се пенсионираш е като да си богопомазан от вселената.Не е важно дали си воювал на фронта или си бил втора флейта в духовия оркестър важното е да си бил военен.Вземаш си високата пенсия и хайманосваш по селото или квартала на града,правиш се на Рамбо.Може и не всички да хайманосват,но от тези малко, които познавам млади пенсионери са хаймани за затвора,но такъв е живота така сме си го премълчавали,когато други са ни го правили.
  • 124 Пор Чвор

    5 4 Отговор
    Броят на американските войници в България е съизмерим с армията ни. На какво да се уповаваме

    Коментиран от #127

  • 125 Име

    2 2 Отговор
    Навремето си слагаха офицерската фуражка на задното стъкла на колата.

    Не искаме армия и война, просто една трева и един свят без абсурди.

    Коментиран от #126

  • 126 Името ти е

    4 1 Отговор

    До коментар #125 от "Име":

    Педулескоф
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Факти

    4 1 Отговор
    Младежи от 18..до. 25 г:
    24% хомосексуалисти
    18% наркомани
    Каква армия какви 5 лева?
  • 129 Мдаа

    3 3 Отговор
    Въпросния "генерал" е руЗЗки чорап, както и Радев и Янев.

    Коментиран от #130

  • 130 Казал

    3 3 Отговор

    До коментар #129 от "Мдаа":

    Козяшката изтривалка
  • 131 Инж

    5 2 Отговор
    Генерале, с тия съветски железа не можем да се браним!?!? Гола вода си!!! Не става така!!!!
  • 132 До...

    5 2 Отговор
    ...авторът на статията!!! България в съвременната си история НЯМА НИТО ЕДНА амостоятелна спечелена война!!!!!! След всяка БГ война следва национална КАТАСТРОФА и умопомрачителни загуби на територия!!!! Има един учебник на Саздов Стопанска История на БГ. Когато четях чисто счетоводните числа за загубите на територия, жива сила, репарации, финансови загуби, техника, включая военна, останах потресен!!!!! НАРОДЕ, ЧЕТИ И НЕ ВЯРВАЙ НА ГЛУПОСТИТЕ НА журналята!!!!! През цялата си нова история клетият БГ народ обслужва интересите на царе НЕБЪЛГАРИ, хвърлящи БГ армията във войни в интереса на чужди Вел. Сили, загубите, загубите са потресаващи!!!!!!

    Коментиран от #134

  • 133 БЪЛГАРИН

    5 2 Отговор
    ДА СЕ УПОВАВАМ И ВЯРВАМ, НО НЕ СЪМ КАТО ТЕБ, БИВШ ФАТМАК, КОЙТО СЕ Е НАТУПАЛ С ПАРИ БЕЗ ДА ЗАСЛУЖАВА И СТОТИНКА. ОЩЕ ДОРИ НЕ МОЖЕ ДА СИ ИЗНОСИ ЗЕЛЕНИТЕ ЧОРАПИ И ПОТНИЦИ.
  • 134 Рашизъм

    7 3 Отговор

    До коментар #132 от "До...":

    Съветския ботуш потъпкал България тотално ни унищожи От всяка катастрофа сме излизали по силни но сега оправия няма Започваме от нулата

    Коментиран от #135

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Хм Хм

    3 4 Отговор
    Като чуя ген. Шивиков и веднага се сещам за Мигофанова. Защо ли?

    Коментиран от #137

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор
    Благодаря Ви за Политическо Патриотичната Статия Госпожо
    Оля Ал Ахмед
  • 139 Мани мани !

    2 2 Отговор
    От българската армия е останало само това, което са построили Трудови и ЖП войски, и КЕЧ. Всичко останало е Гробница.
  • 140 хххх

    2 1 Отговор

    До коментар #84 от "Защо никой не търси Шивика?":

    Шивика или Крадев за нищо не става??
  • 141 ква хармия ве

    0 0 Отговор
    днес на площада ,дет им викаме "гащници" ,пък морските"сандъци" !!!
  • 142 И как

    1 0 Отговор
    Как да вярваш на БА като една граница не могат да опазят?
  • 143 Ламбо

    0 0 Отговор
    Къде е тази армия генерале ?????????????????????