Last news in Fakti

3 Март, 2024 13:13 2 064 83

Д-р Събина Петканска: Трети март 2024 г – Национален празник и ден за размисъл

  • събина петканска-
  • трети март-
  • празник-
  • ден за размисъл

 Ако мотото „Винаги с ЕС , никога против Русия “ е спасителното и дългосрочно най -правилното за България , лесно може да се направи извода в сегашната политическа обстановка ,че за доброто бъдеще на България не са полезни нито русофобските партии и настроения като ПП-ДБ, нито пропутинските партии като "Възраждане"

Д-р Събина Петканска: Трети март 2024 г – Национален празник и ден за размисъл  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо и ден за размисъл ?
За първи път от най- новата ни история и по- точно от 1990 година ,когато Трети март беше обявен за Национален празник от Петър Младенов , за първи път усещането ми е за липса на празнично настроение сред голяма част от българското общество.
И е логично да си зададем въпроса ,въпреки отпадналите планове от отмяната на Трети март като национален празник – тази година Трети март национален празник ли ще бъде ,който да ни обединява и да ни прави горди, че сме българи живеещи в България или под тежестта на международните и вътрешни събития се превръща по -скоро в ден за размисъл за бъдещето на България .
Ситуацията в света
Основната причина за не празничното, а по -скоро тревожно настроение сред огромна част от обществото ни е развитието на международната обстановка, а от там и вътрешно политическата ситуация в България . Международна обстановка ,която се характеризира с разпадането на досегашния международен ред, като основните видими проявления са :
- Войната между Русия и Украйна и разделението на света на демократични страни подкрепящи Украйна , авторитарни, подкрепящи Русия и трети неутрални .
- Войната между палестинци и Израел в Газа
- Военните конфликти в Африка
- Напрежението между Китай и Тайван
- Напрежението между Сърбия и Косово
- Събитията в Приднестровието и Молдова
- Противоречията между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах
- И много други конфликти ,които се решават не с аргументи и преговори ,а със силата на оръжията
- Очакванията в предстоящите европейски избори , евроскептиците да увеличат своето политическо представителство в европейските институции с лозунга за поставяне на националните интереси над общностните на ЕС и започване на процеси на дезинтеграция в ЕС .

Ситуацията в България
На фона на сложна международна обстановка , ситуацията в България за съжаление е меко казано тревожна и българското общество навярно се намира в период на разделение , както беше през деветдесетте години на миналия век . Основните характеристики на сегашната ситуация са :
- Привърженици на досегашния модел на управление, доминиран от Герб и противници на този модел борещи се за промяната му .
- Проевропейски и проруски настроения , предпочитания и виждания за развитие на България -като страна силно интегрирана към институциите на ЕС и НАТО или страна отдалечаваща се от ЕС и доближаваща се до Русия .
- Неефективна и дори разпаднала се система за обществен ред и сигурност и съдебна система . Данни ,че магистрати най -вече от прокуратурата са били в съдружие с организирани престъпни групи на нотариуса , Пепи еврото и други .
- Липса на политически сили ,които да обединят българското общество за ясно външнополитическа ориентация , за борба с корупцията , за създаване на ефективна съдебна система , за отстраняване на слабостите в образованието , здравеопазването , системите за национална сигурност . Заместването на този така нужен в момента политически субект със сглобка между ГЕРБ и ПП -ДБ подкрепяни от ДПС , сглобка която през последните месеци още повече ерозира всички държавни структури, защото постоянно се борят съставните части на сглобката с цел да се надхитрят и желанието им всяка да омаломощи другата . Тази липса на ефективна държава изкара на показ най- грозните картини на родната ни действителност .
- Липса на независими , родолюбиви , политически независими , смели , авторитетни и влиятелни интелектуалци , общественици , творци , журналисти ,които прозорливо , смело и далновидно да показват на обществото гърбиците му и възможните пътища за развитие . Които с гласа и авторитета си да ни обединяват и да показват най- добрия път за България и за нас българите . Заместването им от политически зависими политолози ,социолози , журналисти и изкуствено създадени от партиите общественици .
- Апатия обзела голяма част от обществото ни , която се изразява в недоверие към всички политически субекти , отказ от гласуване , превръщането в основна цел на всеки личното и фамилно оцеляване , пренебрегване на обществения интерес . Основната цел на образованите млади българи е да получат добро образование и да търсят реализация в други европейски страни , обезлюдяващи села и малки градове , ниска раждаемост съчетана с висока смъртност ,което ни прави най- бързо намаляващата нация в света .

Трети март- и ден за размисъл!

На фона на тази нерадостна международна и вътрешна ситуация е естествено Трети март да се окаже и ден за размисъл .
Ден за размисъл на МЛАДИТЕ
- ще останат ли в България да градят кариера и семейства или ще емигрират , ден за размисъл на ЛИЧНОСТИТЕ ,които ги боли за България , какви са най- правилните добри решения за България и българите , ден за размисъл на ПОЛИТИЦИТЕ – какви решения и позиции да вземат по силно наболелите проблеми на обществото ни и на българската държавност .
Иска ми се на този Трети март да се появят обществени авторитети и интелектуални, на които народа да им повярва , с които да се съобразят политиците . И всички ясно да си отговорим на въпросите :
- В демократична или авторитарна държава искаме да живеем !
- Корумпирана или правова държава искаме да градим !
- Държава с работещи обществени системи ли искаме да живеем или в сегашната разпадаща се държава ,в която е лична отговорност на всеки да оцелява - в образованието , здравеопазването , правовия ред , доходите .
- В държава силно интегрирана към институциите на ЕС ,в които виждаме гаранции за просперитета и националната си сигурност . Или в независима силна национална държава, много слабо обвързана с ЕС, която се грижи за националната идентичност и за националната си сигурност самостоятелно !!!

Какво да си пожелаем
Най- естественото е на национален празник посветен на възкръсването на българската държава след пет века робство , да имаме национални надежди , желания и мечти . Изхождайки в сложната международна обстановка , разпадащия се международен досегашен ред , раждането на многополюсен свят доминиран от международни и регионални хегемони , състоянието на националната ни сигурност и отбранителни способности , разбирайки огромните опасности ,пред които е поставена България , считам че най- голямата ни мечта ,която трябва да е отговорност на всички ни и най -вече на политиците ни е да започнат да създават не разделения, а обединяване на нас българите в името на бъдещето и оцеляването ни в този сложен, променящ се и опасен свят около нас .
Може да се перифразира мисълта на цар Борис – Винаги с Германия , никога против Русия с извода „Винаги с ЕС , никога против Русия “ .
Изхождайки от славянските ни корени , освобождението ни от Русия , досегашната ни история , историческите отношенията на европейските страни с Русия , това е един девиз много подходящ за нас българите ,който може да не обедини и съхрани . Дългосрочно и постоянно да работим да сме мост между европейските страни и Русия . Особено когато след време Русия се демократизира и сегашния авторитарен режим еволюционно или революционно се замени с демократично управление .
Ако мотото „Винаги с ЕС , никога против Русия “ е спасителното и дългосрочно най -правилното за България , лесно може да се направи извода в сегашната политическа обстановка ,че за доброто бъдеще на България не са полезни нито русофобските партии и настроения като ПП-ДБ ,нито пропутинските партии като "Възраждане" .
Българския национален интерес ,ако се заключава в сентенцията „Винаги с ЕС , никога против Русия “ , най силен изразител на това виждане и тази позиция на външно политическа развитие на България , е БСП . И то БСП представлявано от досегашното и ръководство ,което се надявам да се запази и за в бъдеще, за да бъде продължена досегашното виждане на БСП за външно политическата ориентация на България – в ЕС ,но не против Русия . В интерес на всички българи е ръководството на БСП да не бъде овладяно от Левицата и от Президентското лоби , за да не се превърне БСП в путинофилска партия и да може БСП да бъде най -близко до българския национален интерес!
Да посрещнем Трети март 2024 година като национален празник и като ден за размисъл ,в който ден да можем да открием българския национален интерес и идеали, които да ни обединяват , да ни дават повече сили и увереност да преминем през случващите се в момента съдбовни промени в света и в региона около нас .
Да ни направи обединени и силни, и България да пребъде!!!


Поставете оценка:
Оценка 2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    23 14 Отговор
    На Шипка народа проби огражденията и преби представителите на Сглобката.Росен Желязков е с две счупени ребра.Радев го спаси от смърт.

    Коментиран от #11, #25, #33

  • 2 Бг малоумник

    19 37 Отговор
    Само малоумник може да си мисли, че след цели 12 руско - турски войни за Проливите на Босфора, руснаците са дошли да ни "асвабаждават".

    Коментиран от #13, #65

  • 3 Маскаль

    10 15 Отговор
    Маскалите много народи са „асвабадили“
    Не е само българският !
  • 4 Ако мине...

    16 2 Отговор
    Ако имаш душа, имаш мнение, не се правиш на кантарче. Ако душата ти е бяла, търсиш правдата, ако е черна, достатъчни са ти и парите. Какво има многословно да се умува?
  • 5 Националният празник беше опорочен !

    13 22 Отговор
    На Шипка се развяваха партийни знамена на „ Възраждане“!
    Нашите еничари яхнаха и Националният ни празник!

    Коментиран от #8, #75

  • 6 Путинофил

    8 20 Отговор
    Кой идиот от Брюксел
    взе тази путинофилска територия в ЕС и НАТО ?
  • 7 Дрът русофил

    15 30 Отговор
    Русофилията е израз на национален комплекс за малоценност, старателно култивиран и подхранван от руснаците и от петата им колона. Никъде по света няма такова явление, като организираната русофилия, чието кредо е:" лизането на руски задници е върховна проява на патриотизъм.
  • 8 Двемократ

    25 9 Отговор

    До коментар #5 от "Националният празник беше опорочен !":

    Не са еничари и хайдути и защитници на българското срещу новата окупация от ЕС.

    Коментиран от #12

  • 9 РусоРоб

    12 27 Отговор
    Доброволните руски роби не са българи, а само роби. Ненавиждани от българите и презирани от руснаците, защото знаят, че продалият собствената си родина ще продаде и господарят си !
  • 10 В Сан Стефано и Берлин

    12 25 Отговор
    не е имало нито един български представител!
    Пряко доказателство, че руснаците са ни готвили за Задунайская губерния!
  • 11 Българка

    5 23 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не разбирам как хулигански прояви могат да се хвалят. Всички биячи трябва да се съдят и то строго

    Коментиран от #15, #19, #76

  • 12 От ЕС живуркаш добре

    9 24 Отговор

    До коментар #8 от "Двемократ":

    а при СССР беше дрипльо!
    Забрави ли?

    Коментиран от #20

  • 13 Окраинец Македонски

    27 4 Отговор

    До коментар #2 от "Бг малоумник":

    500 години що дремахте та се не освободихте.
  • 14 Тъпотия

    15 3 Отговор
    Явно на нас не ни стига да ни освобождават 2 пъти....
  • 15 Последния Софиянец

    17 4 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Щяха да бесят на паметника Росен Желязков но Радев и НСО го спасиха.Отърва се само с две счупени ребра.
  • 16 3ти март не е национален празник на...

    11 25 Отговор
    България, това една дата използвана от руските окупатори през 1945г, подета от комунистическият режим и наложена пре 90те години, и сега използвана от фашисткия престъпен путински режим да разделя българите, Радев и копейките на Шипка са инструментите на античовешкият великошовинистичен и престъпен кремълски режим.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Българин

    23 3 Отговор
    Свободата не е даденост. Нашите предци са давали живота си за нея. По нашите земи са костите на хиляди руснаци и техните съюзници. Българите помним и тачим паметта на героите!
    Честито освобождение от пет вековен османски гнет!
    Нека България да пребъде! Амин!

    Коментиран от #23, #30

  • 19 😁.........

    9 16 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Абе защо се връзваш на приказките на този оли. Го. Ф. рен, не го ли усещаш се не е наред с главата, а че там на Шипка покрай нормалните хора се е изсипал и най големият русофилски боклук в България спор няма.
  • 20 Не ставаш за гадател

    19 5 Отговор

    До коментар #12 от "От ЕС живуркаш добре":

    За това ли при СССР имахме няколко хиляди работника, там, а в ЕС милиони? За това ли сега сме половината от това което бяхме тогава? Дрипльо не съм бил нито тогава, нито сега, но сега, за разлика от тогава, не мога да кажа, че се гордея със състоянието на страната си.

    Коментиран от #24

  • 21 Слаб 2+

    11 6 Отговор
    Верно е,че за манхасарите 3ти март не е празник.И демокрацията докара до там Чай Шукарие да е химна нА жендърите а Азис техен вожд.И да от 30 годими ние ромовете просперираме и станахме 2 милиона за сметка на.........................
  • 22 Неук русофил

    10 20 Отговор
    Най много жертви в България са дали украинците и поляците. След това финландците. След това румънците. След това черногорците. И чак след тях се нареждат руснаците.

    Коментиран от #37

  • 23 Ха ха ха

    10 18 Отговор

    До коментар #18 от "Българин":

    "хиляди руснаци" ха ха ха няма руснаци при нашето освобождение, всичките войници са били от поробените и до ден днес народни от московските сатрапи.

    Коментиран от #31

  • 24 Характерна черта ни е сбърканата логика!

    14 9 Отговор

    До коментар #20 от "Не ставаш за гадател":

    Добре е младите хора да знаят защо държавата ни е в това положение! През 1989 г. руснаците яко ни прецакаха като ни казаха за 24 часа: " Айде, чао, оправяйте се“! Поне да бяха измислили 5-10 годишен плавен преход !!! И трагедията започна! Цялата ни промишленост и селско стопанство работеше за тях и изведнъж се оказа в небрано лозе, защото пазарите изчезнаха изведнъж. Хиляди селски стопанства и заводи затвориха врати! Другото си го знаете! 3 милиона по малко българи, без война!

    Коментиран от #26, #61, #77

  • 25 Антидебил

    11 17 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    1000 души безродници с руски знамена ли сте народа нещо сте се объркали
  • 26 За една нощ стават дворцовите преврати

    10 1 Отговор

    До коментар #24 от "Характерна черта ни е сбърканата логика!":

    Ти на колко беше в 1989г? Книгата на Горбачов "Перестройка", НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, излезе в 1986г. и ако някой не е разбрал, какво става, значи или е бил много малък или е бил де е бил!

    Коментиран от #29

  • 27 Срамно

    14 13 Отговор
    Другарко патканска на този ден не се чувства празнично настроение Не заради войните които гледаме само по телевизиите А най вече заради това ..Че тази дата не е повод за празник за болшинството българи Те виждат че на тази дата русофилите ходят на Шипка не да славят опълченците А да развяват свободно руски знамена Тази дата разединява нормалните българи и русофилите Трети март е най грешно избраната дата за нац празник на държава с 1400 г история.
  • 28 Антидебил

    10 14 Отговор
    Безродниците от Възраждане и руски леки жени пак опорочиха празника ама да дойдат в София да ги преброим колко са и да ги посъветваме малко
  • 29 И за Горбачов ще ти кажа

    10 12 Отговор

    До коментар #26 от "За една нощ стават дворцовите преврати":

    Какво стана?
    В началото на разпада на СССР Горбачов продаде ГДР за 15 милиарда долара, за да купи салам, за да не изпукат руснаците от глад! Тогава руснаците нямаха друг избор и казаха на Запада: „Давайте дружить“! И Западът повярва! Започнаха инвестиции, дадоха им технологии, търговия с газ за трилиони евро и т.н. Веднага щом руснаците имаха в ръцете си айфон и мерцедес, се помислиха, че са станали велики и решиха пак да нападат своите съседи!

    Коментиран от #32

  • 30 я по сериозно

    8 15 Отговор

    До коментар #18 от "Българин":

    Какви руснаци те гонят тебе? Русофилите само да пишете ли ви учат? Научете се първо да четете, а не като чукотски неграмотник "Чукча не читатель, чукча писатель"
    Три деня младите дружини
    как прохода бранят. Горските долини
    трепетно повтарят на боя ревът.
    Пристъпи ужасни! Дванайсетий път
    гъсти орди лазят по урвата дива
    и тела я стелят, и кръв я залива
    ...
    И с нов дъжд куршуми, камъни и дървье;
    дружините наши, оплискани с кърви,
    пушкат и отблъскват, без сигнал, без ред,
    всякой гледа само да бъде напред
    ...
    Пушкалата екнат. Турците ревът,
    Насипи налитат и падат, и мрат; -
    Идат като тигри, бягат като овци
    и пак се зарвъщат; българи, орловци
    и гърди геройски на смърт да изложи,
    и един враг повеч мъртъв да положи.
    ...
    Щурмът е отчаен, отпорът е лют.
    Три дни веч се бият, но помощ не иде,
    от никъде взорът надежда не види
    и братските орли не фърчат към тях.

    Къде видя руснаци?

    Коментиран от #42

  • 31 Яшà ва аркадаш!

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ха ха ха":

    Я пак! Калмици, кавказци, ненци или?
  • 32 Често повтаряна глупост

    13 3 Отговор

    До коментар #29 от "И за Горбачов ще ти кажа":

    Примитивна пропаганда, като мозъкът, който я е измислил, нещо от сорта Харвард и околностите. Бях там, видях, но и до сега не съм чул за саламджия милиардер!

    Коментиран от #36

  • 33 АКУШЕР ОТ АРКЪТИНО

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А ВАША МИЛОСТ СЛЕД ДЕВЕТ МЕСЕЦА..👶
  • 34 Рачко Пръдлето

    12 2 Отговор
    То, за Русия и Украйна ясно ! Ама, за войната между евреите и палестинците кои са демократичните страни?! Кой , извършва геноцид?! Кой е демократ?! Кои са терористи и кои се защитават?! Питам за да знам чия страна да взема?!
  • 35 Ако редовната турска армия

    19 1 Отговор
    беше преминала през Шипка и беше стигнала до Плевен, войната щеше да бъде загубена!
    Слава на нашите Опълченци !

    Коментиран от #38

  • 36 Слаба ракия си

    2 6 Отговор

    До коментар #32 от "Често повтаряна глупост":

    никакви реални факти и доводи не можа да измислиш! Чао.

    Коментиран от #41

  • 37 Eвроантлантик

    3 11 Отговор

    До коментар #22 от "Неук русофил":

    Руснаците изобщо не са дали жертви!:) Те , не са участвали във Войната!:)

    Коментиран от #40

  • 38 Осман Катър Оглу

    0 5 Отговор

    До коментар #35 от "Ако редовната турска армия":

    Напротив ! Тогава Войната щеше да бъде спечелена!
  • 39 Ммм..да

    11 3 Отговор
    Истината е ,че сме неблагодарно племе !
  • 40 Руснаците вадят въглените с чужд ръжен

    8 12 Отговор

    До коментар #37 от "Eвроантлантик":

    И сега е така! В Украйна се требят буряти, якути, чеченци, дагестанци и всякакви други цигани, а руснаците само командват!
    Вадят въглените с чужд ръжен, както винаги!
    Във Втората световна, най много жертви дават украинците и белорусите!

    Коментиран от #66

  • 41 Ш, оу, киде бе?

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Слаба ракия си":

    Дано знаеш, как се нарича този, който бяга преди да си е допил ракията, фактчекърче!
  • 42 Факт

    10 4 Отговор

    До коментар #30 от "я по сериозно":

    Нещо прескачаш в стихотворението,ама нормално за центаджия и гривнаджия-"Йоще миг и ще падне заветния хълм,
    изведнъж Радецки пристига със гръм..."

    Коментиран от #45

  • 43 Козяк мрази 3-ти март

    12 3 Отговор
    "Ситуацията в света". Боли ме за ситуацията в света. Да не би краварите да не си празнуват 4ти юли, заради ситуацията в света?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Аще един неграмотен русофил

    10 10 Отговор

    До коментар #42 от "Факт":

    Радецки е украинец!

    Коментиран от #60

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 име

    11 4 Отговор
    Всички безгръбначни се напъват точно на нац. ни празник да си излеят помията. Умишлено казвам "ни", защото е явно че те не го празнуват, целта им е само да всеят раесинение. Ами, да направим един референдум да се види колко на брой са либералните подлоги, които се чувстват "раделени" от 3-ти март.
  • 48 ТрампЛин

    7 6 Отговор

    До коментар #46 от "3 -ти март го измисли Младенов":

    И в този смисъл не е Празник Обединяващ Българския Народ!!! Ден за почитане паметта на загиналите Опълченци в руско-турската война!!! Нищо повече!
  • 49 Явно

    6 4 Отговор
    Българите са на Шипка. Тук останаха оплюеците да си чешат езиците. Колко са много според коментарите
  • 50 Още един невежа

    11 1 Отговор

    До коментар #44 от "Истината е че":

    Глупако 24 май е официален празник в Русия - и църковен и държавен!!!
  • 51 А питам

    13 5 Отговор
    Нашите жалки евроатлантици, защо не се качат на Шипка, да развеят евроятлантически и с дъгата знамена и изкажат своето мнение, а се крият анонимно тук и пишат русофобски коментари, а ??
  • 52 Гледайте сега какво ще стане

    7 8 Отговор
    Русофила, когато започне да губи почва под краката си от липса на факти и аргументи, започва да става агресивен и с обиди.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ТрампЛин

    5 9 Отговор
    48 години този Народ беше лишаван от правото да разсъждава! Трудно ще бъде отново да започнем да мислим като Независим Народ!!!
  • 55 Племето се лута, на коя дата да е

    4 12 Отговор
    Ами като нямате акъл, вижте Гърция и Сърбия! Техните национални празници са на датата на техните възтания, а не датата на Договорите!
    По тази същата логика, нашият Национален празник трябва да е 20 април - Априлското възтание!

    Коментиран от #57

  • 56 Многознайко,

    7 3 Отговор

    До коментар #46 от "3 -ти март го измисли Младенов":

    За късопаметните има научни трудове по въпроса и не вестник "Труд" или "24 часа". Празникът се чества още от 1879г. до сега кат официален, признат, всенароден, а понятието национален празник е въведено по-късно. Според Кодекса на труда за определен период не е почивен ден, но това не значи, че не се празнува.

    Коментиран от #59

  • 57 Айде,бе

    1 3 Отговор

    До коментар #55 от "Племето се лута, на коя дата да е":

    Само,че те почти напълно сами успяват да се освободят ,пък и те на празника си канят руския посланик, сега Гърция нр от политкоректност:))

    Коментиран от #62, #68

  • 58 ТрампЛин Нещо грешно или обидно.??

    4 8 Отговор
    Който ни освободи той ще ни пороби!
    Който забрани 3 Март, той го измъкна от скрина с нафталина!
  • 59 ТрампЛин

    4 11 Отговор

    До коментар #56 от "Многознайко,":

    Този ден Не се празнуваше!! Този ден се изучаваше в училищата по история на България! Нищо повече. Отговора на учителката ми по история на въпроса Защо не го празнуваме, беше-Империите не освобождават, само поробват! Истинската свобода се дава само от ссср! Това беше отговора на класната ми, запомних го Много добре.
  • 60 Ами

    7 6 Отговор

    До коментар #45 от "Аще един неграмотен русофил":

    То под руски знамена много народи са извоювал най славните си победи ,украинци и сега воюват заедно с руснаците ,за да защитят майчиния си език и земите си от подлогите на многополовите ,продали душите си на дявола:)
  • 61 т-п трол соросоиден

    5 6 Отговор

    До коментар #24 от "Характерна черта ни е сбърканата логика!":

    Русия не затвори абс. нищкакви пазари за българския износ през 89-та. Всичко си беше отворено до преди 2г., когато ЕССР забрани износа за РФ. Нашите заводи затворих в следия ред: първо се разтури орг. земеделие, ТКЗС-тата, връщайки малки ниви на всички, в реални граници, разпокъсано, а имуществото буквално се ликвидира, колкото се моое по-малко да остане. Това спира редовните доставки на сурови за хр.преработвателна промишленост, мнозинството от тях фалираха, а те се намираха по малките населени места. Втори удар за хората по селата. Хр-вкусовата пром. пък е свързана пряко с леката пром. щото всички машини за преработване сме си ги правили ние, съответно се унищожава голяма част от леката промишленост. Инфлацията е още един удар по народа и хората по селата имаше момент в който си подаваха нивите за по 200лв. декара. В началото на 90-те някои предприятия се продават, към края на 90-те вече се приватизират, уж с цел да работят, но съдбата на 95% е закриване, даване под наем, разпродаване на части. Апопо, до към края на 90-те българите още ходят на сезонна работа в Русия, правителството на Костов спира тази възможност и познай кои започват на наше място - турците. След влизането ни в ЕССР при кандидатстване по европрограми нямаш право да залагаш в плановете си износ към РФ. За мен е видно как постепенно се цели отдалечаването ни от Русия за да се стигне до сегашната дивотия да ги плюем за всичко.

    Коментиран от #64

  • 62 Ама ти гърците с българите ли

    5 1 Отговор

    До коментар #57 от "Айде,бе":

    сравняваш? Или със честолюбивите сърби? Ай стига, бе!
    Ние сме роби бе, братчед.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Още един т.п русофил

    5 8 Отговор

    До коментар #61 от "т-п трол соросоиден":

    В Москва през 1991 г. вече нямаше дори български цигари! Руснаците предпочитаха Марлборо!
    А сега, ако имаш акъл да мислиш, обясни защо?

    Коментиран от #78

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Руснака

    4 2 Отговор

    До коментар #40 от "Руснаците вадят въглените с чужд ръжен":

    как можеш да бьдеш толкова ( умственно изостанала)хитра и коварна , да пишеш небилици...ако си сьгласна нека бьде така: Колкото право говориш, толкова хайр да видиш.

    Коментиран от #67

  • 67 Ако искаш да станеш враг на българина,

    2 7 Отговор

    До коментар #66 от "Руснака":

    кажи му Истината!

    Коментиран от #69

  • 68 Още един неграмотен русофил

    3 4 Отговор

    До коментар #57 от "Айде,бе":

    Кой ти каза, че гърците сами са се освободили? Ужас! Тази територия е пълна с неграмотни русофили.

    Коментиран от #72

  • 69 Българин

    2 1 Отговор

    До коментар #67 от "Ако искаш да станеш враг на българина,":

    Предател. Народа се събуди и ще ти бъде потърсена отговорност.
  • 70 Съоян Герогиев

    5 2 Отговор
    Клюноноси МошЕници и жълтопаветни джендъря,колко и да се напъвате ме може да избиете от сърцето на българите обичта и признателността ни към руските ни братя
    Гледайте си вашите пеазници ханука,шабат и гей парадите и не цапайте с коментарите си националния ни Празник 3 март.
  • 71 🇧🇬🇷🇺👊👊👊

    6 3 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ ИМА ТРИ ВИДА РУСОФОБИ ,
    ПЪРВИТЕ СА Ч@ФУТИ ПРИКРИВАЩИ СЕ ЗАД БЪЛГАРСКИ ИМЕНА.
    ВТОРИТЕ СА НЕО-ЛИБЕРАСРКИ И ЖЪЛТОПАВЕТНИ ЛГБТИ СОДОМИИ,А ТРЕТИТЕ СА НАПАЗАРУВАНИ ОТ ПОСОЛСТВОТО И ШОРОШКИТЕ НПОта ГРАНТАДЖИИ.
    КОЛКО И ДА СА КРЕСЛИВИ И КОЛКОТО И ДА ГИ ПРОБУТВАТ ПО МЕДИИТЕ ,ЗА РАДОСТ ТЕ СА ЕДНА ЦИГАНСКА КАРУЦА(ХОРА)....
  • 72 Айде,бе

    5 2 Отговор

    До коментар #68 от "Още един неграмотен русофил":

    Аз къде съм писал сами,Русия на всички христянски държави на балканите помага да се освободят от османците,на кой по малко,на кой повече,на нас най много. Като видиш броя на опълченците Съизмерими с румънците под руски знамена и ще разбереш ,но и малко срамно ни става:)Иначе тя Русия, ако нямаше сила да отвоюва Крим за себе си и за целия Балкански полуостров нямаше да има сила и той щеше да османо ,арабски :)Ама либерастите все се мъчите уж грамотно да изопачите фактите и да извадите очите на Русия и все и изписване вежди ,без да искате:)))А и няма как да си скриете бездарието, него няма как да го ограмотите:)))
  • 73 Казах ли ви? Вижте коментар 52

    2 6 Отговор
    Русофилите от безсилие ги избива на лирика.

    Коментиран от #74

  • 74 Ами

    4 1 Отговор

    До коментар #73 от "Казах ли ви? Вижте коментар 52":

    А либерастите все на извращения ги избива:))),техните водачи от САЩ 32 пола откриха :))Макар,че Гърневски примерно такава лирика русофилска има ,че аха да задмине Вазов :))за Альоша има 1 стихотворение,направо кърти:)))Един войник от изток ,положил исторически изпит....":))))
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Ъхъ!!!

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Точно както тираджиите не само не ти платиха, но те млатиха и ти обраха 0б0р0та, на 0к0л0връстн0т0. Какъв п0з0р!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Отговорът е:

    3 3 Отговор

    До коментар #64 от "Още един т.п русофил":

    Който унищожи Булгартабак и защо. Да изпуснеш такъв пазар, а и не само там не е случайно. Като имаш в предвид че слагаше в джоба си и прочутата филип мориЦ.
  • 79 Ами да

    1 0 Отговор
    Какъв размисъл!? В България няма кой да мисли! Който е можел е убит или изгонен!
  • 80 Факт

    3 0 Отговор
    Уважаема докторке, голям анализ, голямо чудо!
    За твое сведение, можеш да направиш справка с бнт новините, тази година има безпрецедентен наплив към Шипка. Празнично е и то по-много от друг път, българите ясно и твърдо показаха позицията си и опазиха националният си празник. Това, че на такива като теб не им се иска да е празнично и се опитват сами себе си да убедят е друг въпрос! Явно ти и тези като теб трябва да помислят за честта, достойнството, историческата истината! Честит празник и да живее България!
  • 81 Истината

    0 0 Отговор
    Не на национализма, но без значение религия, пол и т н де, но като гледам, колко простовути хора забогатяха и карат скъпи коли, а и човек да го е страх да е с кола, веднага биха изкарали ключ и биха ви е надраскали, лоши и злобата ще ви убие, нямате грях от бога. Идват отвън с нови коли, пари не крадени икаква е гаранцията, че не ги очаква най лошото с колите, а близките имат гаражи, но никога не биха ви дали за един месец. Това е пропаднала държава с лош и злобен народ. Само те трябва да живеят, те знаят, кои са. Бъдете добри. Има хора всичко им е от честни хора придобито от 200 години или 100. Земята ви е подарихме 100 декара за Хиляда лева, при нотариус, а закупена от млади, както казва юристи, от кои може да са, от балкана.
  • 82 1234

    0 0 Отговор
    Кой му дреме за шипковият храст. Когато си живял в Бг от дете в града с много и разнообразни етноси, децата ви също са учили с кой ли не, навън са с индийци от Индия, Пакистан, китайци и сие, няма как да си националист. Хората се гледат по добротата, етносите са единни, но българите са завистливи и в Бг това ги радва етносите. А българина не излязал от дома си раздава акъл, внесто ние да ги поучаваме. Простотията Ме дразни, а в провинции е от много време. Вижте ги един за друг, от големите градове, изгониха умната двойка, нищо, че е баба, добре, че бизнесмена и жена му ги подкрепиха, същото е и в някои малки вече градове. Простоватите са с пъти повече, но с много пари и акъл на килограми раздават на умните по живково учили, било в СУ, право и т н. Бъдете добри хора, не всички възрастни хора са глупави днес И не всички млади са от умните
  • 83 Анонимен

    0 0 Отговор
    3 март е отживелица в 21 век.