Last news in Fakti

7 Май, 2023 09:35 25 937 136

Русия отвръща на удара на Финландия и Германия. И удря напред

  • русия-
  • запад-
  • енергетика-
  • компании-
  • германия-
  • финландия

Всичко се промени на 24 февруари миналата година, когато колективният Запад просто отказа на страната ни всякакви права

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сергей САВЧУК, РИА Новости

Онзи ден енергийният концерн Fortum изпрати официално съобщение до администрацията на президента на Русия, че финландската страна категорично възразява срещу, цитираме, „незаконното изземване на руския филиал на PJSC Fortum“.

В края на април Владимир Путин със свой указ въведе временно управление на руските активи на чуждестранните компании Fortum и Uniper. Президентският указ на практика анулира статута на акционери на тези компании, които в структурата на вътрешния енергиен сектор притежават (между другото) 83,73% от акциите на ПАО Unipro и 98,23% от акциите на PJSC Fortum. Казано по-просто, Русия вече не признава собствеността върху финландския Fortum и германския Uniper като част от нашите генераторни системи. Те са прехвърлени в статут на руска собственост, а управлението на маса финансови и физически активи е поверено на Федералната агенция за управление на собствеността.

Финландия и Германия, крайно враждебни към нас, топло и редовно посрещащи Владимир Зеленски, изведнъж се осъзнаха и сега крещят на всеки ъгъл, че са били ограбени. Те също щели да подадат иск за международен арбитраж. Искат да си върнат достъпа до критичната руска инфраструктура и парите, които са спечелили от продажбата на електроенергия и топлина на руски предприятия и населението.

Както бе споменато по-горе, финландската компания е мажоритарен акционер в руското PJSC Fortum. Последният е един от основните производители и оператори на топлинна и електрическа енергия в регионите на нашия юг, Урал и Западен Сибир. Чрез руската си дъщерна компания финландците управляваха и печелят от четири топлоелектрически централи в Челябинск, две топлоелектрически централи в Тюмен и водноелектрическа централа в Няган. Освен това компанията притежава 18 вятърни парка: 13 в Ростов, по два в Уляновска и Оренбургска области и един в Башкирия. Общата инсталирана мощност на съоръженията е 4,6 гигавата електрическа и 7,6 гигавата топлинна енергия. Паркът се основава на газови турбини и парни електроцентрали, които осигуряват около 60 процента от производството, тоест природният газ е основното гориво.

Финландската страна също притежава една трета от акциите на PJSC TGK-1. За разлика от своите колеги, това предприятие работи в северната част на страната ни. Териториалната генерираща компания управлява 52 електроцентрали в областите Санкт Петербург, Карелия, Ленинград и Мурманск. В допълнение към Северна Палмира, дванадесет топлоелектрически централи осигуряват топлина на градове като Петрозаводск, Мурманск, Кировск и Апатити. Деветнадесет станции са разположени над Арктическия кръг, тоест те са обекти на критична инфраструктура. Ако PJSC Fortum е предимно природен газ, то в TGC-1 почти половината от производството на енергия се осигурява от водноелектрически централи.

Германците, представлявани от Uniper, притежават контролния пакет акции в руското подразделение на Unipro PJSC. Говорим и за водноелектрически централи, от които има цели пет под управлението на компанията: Березовская, Смоленская, Сургутская, Шатурская и Яйвинская, с обща мощност от 11,2 гигавата.

Тук трябва да направим едно отклонение и да кажем, че допускането на чуждестранни инвеститори не е държавен саботаж, а доскоро обичайна индустриална практика, насочена към разширяване на производството и, разбира се, печалба. Чуждите инвеститори не просто донесоха пари, които бяха използвани за модернизиране на разпределителните мрежи, изграждане на нови трафопостове и много други. Този тип международно сътрудничество направи възможно законното закупуване на липсващи или липсващи технологии и хардуерни решения от чужбина.

Всичко се промени на 24 февруари миналата година, когато колективният Запад просто отказа на страната ни всякакви права, лишавайки ни пряко или косвено от активи и собственост.

Всички удари през последната година и половина Русия нанесе стриктно в отговор на подобни атаки срещу себе си. Така беше и този път, за което финландският концерн Fortum предпочита да мълчи. Например Финландия едностранно конфискува местния център за данни на компанията Yandex, повече от 800 руски железопътни вагона, земя и недвижими имоти, които са били държавна или частна собственост на руски граждани.

Факт е, че германската Uniper, която е водещ производител и доставчик на електроенергия, показа загуба от петнадесет милиарда долара миналата година. Тази дупка се образува поради факта, че основният инфраструктурен парк на концерна са газови електроцентрали и след разпадането на отношенията с Русия се наложи закупуването на синьо гориво на абсолютно изнудващи, извинете, демократични цени. В резултат на това упорито се говори за възможен фалит на Uniper. Ако това се случи, компанията и всички нейни руски подразделения ще попаднат под контрола на недружелюбни към нас играчи. Освен това процедурата по несъстоятелност включва изземване на активи, оценка на масата на несъстоятелността и последващото ѝ прилагане за изплащане на задълженията към кредиторите. Ако президентът всъщност не беше изгонил финландците и германците, те щяха да започнат банкрут и да бъде поискан запор на всички активи и сметки на изброените предприятия без изключение. И такъв запор несъмнено щеше да бъде наложен, затруднявайки живота на руските енергетици и граждани.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 157 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Русофил

    83 285 Отговор
    Национализация = бедност за руснаците. Руските туристи изчезнаха.
    Русия не иска рупии. Индия не дава долари. Китай не иска рубли.
    Русия няма юани и долари. Петролът ОПЕК - 73, Уралс - 43. Денги нет.
    Финито РФ.

    Коментиран от #83, #98, #100, #128

  • 4 ха ха хааа

    41 159 Отговор
    Верно ли бе , че на 24-ти февруари всичко се промени ?! И кво сте направили на тази дата ?

    Коментиран от #10, #11, #85, #118, #119

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Еййй

    193 22 Отговор
    Лоши Руснаци бре
  • 7 мдаааа

    42 91 Отговор
    РИА Новости ... мдаааа
  • 8 Проблемът е

    176 33 Отговор

    До коментар #1 от "Руските ZV. иne":

    че удрят Навсякъде.И то с ограничена мощ,сдържанос.По скоро,предупредително.Нещо като ръмжене на питбул,лъв или мечка,засега само това..

    Коментиран от #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бай той Толстой

    135 20 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха хааа":

    Сложихме ви го.

    Коментиран от #19

  • 11 Ха ха ха

    147 16 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха хааа":

    Направиха те изпаднал германец
  • 12 На война

    153 16 Отговор
    като на война! Протестите не вървят!
  • 13 еС се ръководи от гинеколожка и алкохоли

    181 26 Отговор
    Нато от бивш комунист

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Трябва, Трябва

    167 30 Отговор

    До коментар #2 от "Фашистка Русия":

    Но как? Как да бъдат наказани руснаците като са силни и недостижими?

    Коментиран от #18, #96

  • 16 Истината

    34 133 Отговор

    До коментар #13 от "еС се ръководи от гинеколожка и алкохоли":

    А РФ от педерасти и психопати!

    Коментиран от #133, #134, #135

  • 17 Симпатизант

    173 38 Отговор

    До коментар #14 от "Руските ZV. иne":

    Нищо не си видял. Трябва да вярваш в силата на Русия. Рано или късно тя винаги се въздига, когато правдата е на нейна страна.

    Коментиран от #20

  • 18 Истината

    38 124 Отговор

    До коментар #15 от "Трябва, Трябва":

    Силни са да наторяват украинският чернозем с труповете си!

    Коментиран от #56

  • 19 ха ха хааа

    43 82 Отговор

    До коментар #10 от "Бай той Толстой":

    "сложихме си го" е по-точно ... И Европа не замръзна ..😁🤭

    Коментиран от #103, #136

  • 20 Руските ZV. иne

    32 92 Отговор

    До коментар #17 от "Симпатизант":

    Са скарани с истината. Лъжата е тяхното естествено състояние.

    Коментиран от #41

  • 21 Генерал Гамис Ставридис, Финландия

    30 111 Отговор
    Каним ви да се присъедините към 200 - те хиляди руснаци, които вече са заровени на няколко метра в земята на Финландия след последният ваш опит в 1939 година.

    Коментиран от #45, #130

  • 22 Наблюдател

    41 107 Отговор
    Всички мечти за величието на Русия винаги завършват с купони за хляб.

    Коментиран от #25, #33

  • 23 Стратега

    140 16 Отговор
    Каквото повикало, това отговорило!
    “ à la guerre comme à la guerre”
    Досега Русия не налагаше санкции и замразяване на активи. Оказа се че, активите на запада в Русия са повече отколкото на Русия на Запад!

    Коментиран от #30

  • 24 Сър Пичук

    42 114 Отговор
    Навремето и Чавес заграби всички чуждестранни компании във Венецуела и докара най-богатата на петрол държава до режим на тока и водата и купонна система.
    Дерзайте, "братушки". Не се учите от чуждите грешки, защото сте велики и безаналогови и тогава ще се научите по трудния начин.
  • 25 Съгласен

    92 24 Отговор

    До коментар #22 от "Наблюдател":

    Това донякъде е вярно. Затова пък докато раздават купоните за хляб, армията й победоносно се носи из Европа

    Коментиран от #27

  • 26 Украинец

    123 20 Отговор
    Европейските клакьори в угода на сащ и майка си ще обесят.

    Коментиран от #32

  • 27 Наблюдател

    32 120 Отговор

    До коментар #25 от "Съгласен":

    Ако не бяха Великобритания и САЩ Хитлер щеше да стигне до Владивосток!

    Коментиран от #31, #113, #132

  • 28 Анти Z

    34 18 Отговор
    Ако трябва да перифразирам поговорката "Ако искаш да помогнеш не давай на гладния риба, а го научи да я лови", то това би звучало така: "Ако искаш да навредиш на врага си, не му взимай рибата, а му отнеми възможността да я лови"
    С други думи, пари се печелят и губят и който може да ги прави, пак ще си ги прави. Така, че не плачи Русия.

    Коментиран от #51

  • 29 Да, бе

    107 13 Отговор
    С техните санкции, по техните глави... Кражбите са оправдани само когато се извършват "демократично". А това е само началото на началото...
  • 30 Само питам

    20 84 Отговор

    До коментар #23 от "Стратега":

    Какви активи може да има една нискотехнологична мръсна кочина бе приятелю! Освен депозираните в западни банки над 300 милиарда петродолара. И тия западни активи как ще ги използват и развиват като не могат?
  • 31 Историк плюс

    111 25 Отговор

    До коментар #27 от "Наблюдател":

    Ако не беше Русия с грандиозните си битки срещу Германия, Съдбата на Англосаксонския Свят беше предрешена - те нямаха никакви шансове срещу Оста. В цялата човешка военна история, милионни армии са се сражавали единствено на територията на Русия през 2-та СВ. Разбираш ли това? Какво тук значи някакви си помощи и доставки?

    Коментиран от #34, #38, #43, #53, #59, #60

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Сър Пичук

    20 54 Отговор

    До коментар #22 от "Наблюдател":

    Те си имат и поговорка за случая. Нещо като "Думали как лучше, получилось как всегда".
    Което показва, че това е нещо обичайно за тях.
    Отделно ще добавя, че само глупавите се спъват повече от веднъж в един и същ камък.
  • 34 Наблюдател

    14 62 Отговор

    До коментар #31 от "Историк плюс":

    С кремълските опорки само сред русофилски подметки!
  • 35 Развеселен

    15 56 Отговор
    Не са разбрали най-основният принцип - не работи с алкохолици!
  • 36 Мрън

    20 73 Отговор
    Вярно е ! На 24 февр. 2022 г. Всичко се промени . Русия нападна съседна държава , в опит да превземе техни земи и да сложи марионетно правителство . Държава , която Путин не признава . Това доведе до реакцията на запада . От РИЯ удобно спестяват това на руснаците и русофилите . Инак това , че вземат чужди активи , е съвсем очаквано , с оглед ответните действия . Финландци и немци сани са си виновни , че не неправиха нищо , за де се отърват от тия активи . Беше пределно ясно , че това ще се случи на някъв етап . Други големи компании го направиха отдавна .

    Коментиран от #44, #90

  • 37 да питам

    17 21 Отговор
    Абе , ношните вълци стигнаа ли Берлин ?!🤭😁 за парада ..

    Коментиран от #61

  • 38 Руските ZV. иne

    29 65 Отговор

    До коментар #31 от "Историк плюс":

    Винаги са отричали, че западната военна помощ ги е извадила от калта. Руските роби продължавате на същата вълна. Виж архивните снимки с какви танкове и джипове влизат руснаците в София и пак пиши глупости.

    Коментиран от #68

  • 39 Сталин

    95 13 Отговор
    Западните мародери им беше дадено от собственото им лекарство,кога и в България ще се национализират електроцентралите на западните мародери и наши олигарси и да плащаме двойно по ниско за ток

    Коментиран от #47

  • 40 Тредстоун

    22 74 Отговор
    Ами това са конвулсиите на една умираща икономика и държава.... , нито във войната е фактор , нито в икономиката е фактор както се оказа и нефт и газ могат да се набавят от други места .... , абе бавно отива към страна от третия свят , диктатура , цензура , бягащи руснаци .... Тоя сатрап я докара до такава изолация , до омраза между два братски народа която няма да се забрави десетилетия ... , а в крайна сметка какво , по голямо и по близко НОТО по границите , по малко икономика , трупове на камара , живот в бункер и накрая Украйна ще си върне и Крим , всичко в реални граници .... , глупак
  • 41 Кажи нещо

    48 6 Отговор

    До коментар #20 от "Руските ZV. иne":

    по-умно, тревопасно такова!
    Какво само пишеш едни и същи glупости.
    Не мога да повярвам, че някой ще плати за това което си написал.
  • 42 Нали ви казах, че

    65 11 Отговор
    Запада няма акъл за 5 ст! Още от времето на Ленин не са си взели поука!
  • 43 Русофил

    10 84 Отговор

    До коментар #31 от "Историк плюс":

    Ако ще гледаме назад голямата грешка я прави мекушавият Труман, че не хвърля
    10 атомни бомби над Масква зимата на 1945-46. СССР нямаше да го има, тази война също,
    Китай щеше да бъде друг. 3 бомби на месец. Август - Япония. Септември-декември = 12 бомби.
    Чао Мацква. Жалко, че не е станало.

    Коментиран от #48, #131

  • 44 Запознат

    89 22 Отговор

    До коментар #36 от "Мрън":

    През 2014, Колективният Запад след незаконния Майдан, който спретна, постави тяхно марионетно правителство и до ден днешен си затваря очите за фашисткия му уклон. Украинската хунта на власт години наред малтретираше рускоезичното население и тази информация се спестяваше в западните демо(н)кратични общества. Иначе руснаците сами са си виновни, че не си издърпаха активите преди да започнат необходимата СВО

    Коментиран от #55

  • 45 Тогава Финландия

    62 13 Отговор

    До коментар #21 от "Генерал Гамис Ставридис, Финландия":

    загуби територия.
    Може и сега да стане.
    А може и само една бомба да ви хвърлят, по-голяма.
    В крайна сметка вие не сте украинци, братя или първи братовчеди а някакви други.
    Такак както направиха с терористите в Сирия.

    Коментиран от #49

  • 46 Хъхъ

    16 53 Отговор
    Късия старец като го вкарат 2 метра под земята ще има да реват в Москва колко лошо ще плащат репарации …

    Коментиран от #114

  • 47 Истината

    19 59 Отговор

    До коментар #39 от "Сталин":

    Ако не бяха тия западни мародери да индустриализират мръсната руска к04ина, тя щеше да бъде още в 19 век.
  • 48 Атлантик плюс

    51 8 Отговор

    До коментар #43 от "Русофил":

    Що бе, нали Русия стана локална сила след като изгуби Студената война. Колективният Запад какво блея?

    Коментиран от #52, #127

  • 49 Сега Финландия

    14 54 Отговор

    До коментар #45 от "Тогава Финландия":

    Ще си върне заграбените от руснаците територии.

    Коментиран от #50

  • 50 Пробвал ли е някой да

    65 13 Отговор

    До коментар #49 от "Сега Финландия":

    си върне територии от ядрена държава чрез сила?
    Питам за един приятел.

    Коментиран от #54

  • 51 Прав. Много си прав.

    22 1 Отговор

    До коментар #28 от "Анти Z":

    И в чие езеро е рибата?
  • 52 Истината

    18 58 Отговор

    До коментар #48 от "Атлантик плюс":

    Сега да не би да е глобална сила бе приятелю? Една година се мотаят под Бахмут. А щяха да маршируват в Киев, даже паради униформи бяха помъкнали нещастниците.

    Коментиран от #92

  • 53 Мрън

    18 41 Отговор

    До коментар #31 от "Историк плюс":

    Това за което си писал , не е Русия , а съветския съюз . Държава от от много държави . Спомни си обаче , как СССР се включи във войната . Първо беше в екип с Германия . Русия нападна Финландия . Презеха заедно Полша и си я поделиха . Сталин имаше договор с Хотлер . Ако Хитлер не беше нападнал СССР , дали щяха изобщо да се включат в тая война и чия страна щеше да е . Хитлер просто се взе за велик и обърка конците . Така че това възвеличаване е много пресилено . Да не говорим и за това колко фронтови линии имаше в тая война и съветите в колко са учавствали . Забравяш Африка , Азия , океаните , зпадна Европа . По твоята логика , ако другите съюзници не се бяха включили , не бяха подпомогнали СССР с оръжия и Хитлер съсредоточи усилията си в СССР , дали щяха да имат сили изобщо да се съвземат ?

    Коментиран от #58

  • 54 Истината

    15 41 Отговор

    До коментар #50 от "Пробвал ли е някой да":

    Китай си върна територии от Русия, забрави ли? А като избухне гражданската война Карелия сами ще искат да се махнат.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Пфффф

    23 6 Отговор

    До коментар #18 от "Истината":

    Вярвай си!
  • 57 МАЙ МАЙ

    27 6 Отговор

    До коментар #2 от "Фашистка Русия":

    Някой не чете внимателно, а просто си пише за да се намира на работа.
  • 58 Историк плюс

    50 5 Отговор

    До коментар #53 от "Мрън":

    Разбира се, че Хитлер съсредоточи всичките си основни сили срещу Русия, за което Мусолини беше бесен. Хитлер никога не е гледал сериозно на военните действия в Африка. В Азия войната водеше Япония, при това доста успешно. А как започна всичко? - С Мюнхемския мирен договор между Англия, Франция и Германия. Е, после и Русия се сдоби с мирен договор с Германия - какво толкова?
  • 59 Сър Пичук

    15 54 Отговор

    До коментар #31 от "Историк плюс":

    - Ако не беше помощта от Запада, СССР нямаше да има с какво да води тези грандиозни битки.
    - Ако Запада не унищожаваше в тила на Германия петролни складове, рафинерии, заводи за оръжия и муниции, ешелони с доставки за фронта, грандиозните битки щяха да бъдат с друг изход,
    - Ако Запада не беше унищожил заводите за тежка вода и готовите количества от нея, Германия щеше да има атомна бомба и спечелените грандиозни битки щяха да са без значение.
    - За България щеше да е по-добре Германия да беше спечелила войната, защото сега щяхме да сме отново на 3 морета.
    - Грешката на Хитлер беше, че нападна Запада. Ако се беше задоволил само с СССР, нямаше да има проблеми.
    - Притежавваното от САЩ ядрено оръжие щеше да напраи Хитлер много по-сговорчив.

    Коментиран от #77, #93

  • 60 Наблюдател

    19 37 Отговор

    До коментар #31 от "Историк плюс":

    Май забравяш, че от 23 август 1939 година до 22 юни 1941 година болшевишка Русия и нацистка Германия бяха първи приятели и бойни другари. Заедно започнаха войната като си поделиха Полша, руснаците снабдяваха Германия със стратегически суровини а руската пропаганда величаеше силата на немското оръжие. А ако Хитлер се бе съгласил Сталин да направи военни бази в България, то руснаците щяха да станат част от пакта Рим - Берлин - Токио.

    Коментиран от #65, #71

  • 61 Не още

    5 10 Отговор

    До коментар #37 от "да питам":

    Още са на Владивосток от там по море

    Коментиран от #66

  • 62 Геша

    51 9 Отговор
    Размачквай им ушите до счупване Вова, те от друго не разбират. Нека вият до небесата.

    Коментиран от #64

  • 63 Руска параноя

    14 37 Отговор
    Руснака си въобразява несъществуващи опасности и основава на тях най-абсурдни предположения. Струва му се, че всички съседи го обиждат, че не се прекланят достатъчно пред величието му и по всякакъв начин кроят заговор срещу него. Той дори обвинява всеки от домочадието си, че се стреми да му навреди, да се отдели от него и да премине при враговете му - и смята всичките си съседи за свои врагове.
    И така, вместо да живее от честния си труд в полза на себе си и на ближния си, той е готов да похарчи цялото си състояние и време за борба с измислените от самият него интриги. Представяйки си, че съседите искат да подкопаят къщата му и дори да го нападнат с въоръжена ръка, той предлага да похарчи огромни суми пари за закупуване на пистолети и пушки, за железни огради и капаци. Времето, останало от тези грижи, той смята за свой дълг да използва отново за борба - със собственото си домакинство ...

    Владимир Сергеевич Соловьов. "Въображаеми и реални мерки за повишаване на благосъстоянието на хората". септември 1892 г.

    Коментиран от #76

  • 64 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    10 39 Отговор

    До коментар #62 от "Геша":

    Вовата пълни памперсите в бункера!
  • 65 Историк плюс

    43 5 Отговор

    До коментар #60 от "Наблюдател":

    Ако, ако...Нали това казвам - без СССР, Англосаксонският Свят загиваше. Англия беше на парчета. Япония овладяваше Азия. В този момент представяш ли си ако Русия беше останала с Германия
  • 66 да питам

    2 5 Отговор

    До коментар #61 от "Не още":

    Аааа , ясно ... С джиткалото , наверно ..🤭
  • 67 Мишел

    15 44 Отговор
    Русия е грешка на историята, която скоро ще бъде поправена!
  • 68 Историк плюс

    47 10 Отговор

    До коментар #38 от "Руските ZV. иne":

    Основните оръжия с които Русия изнася 2-та СВ са танк Т-34 и реактивната залпова система Катюша - двете са произвеждани в СССР

    Коментиран от #80, #84

  • 69 Рослямист

    13 16 Отговор
    Нищо не може да прекърши твърдата ни вяра в заветите на другаря Ленин и в силата Йелоустоун!
  • 70 ШороШ!

    55 11 Отговор
    Тъкмо си бяхме оплели кошничката,с продажници като Горбачов и водкаджията Елцин...!И изведнъж изневиделица се появи тоя проклет Лейтенант от КГБ-Путин...!Не иска и не иска да играе по нашата свирка и това си е...
  • 71 Мюнхен 1938

    54 7 Отговор

    До коментар #60 от "Наблюдател":

    След Мюнхенското споразумение , където Франция и Англия дават част от Чехословакия на Хитлер и също част към Полша се насочва интереса на Германия на Изток . Реално насочването се случва с любезното съдействие на Запада

    Коментиран от #81, #116

  • 72 Вирус

    45 7 Отговор
    Тея да питат защо незаконно се замразиха руски активи даже искат и да ги вземат
  • 73 дядото

    51 13 Отговор
    запада може да нарича вл.путин както си иска,но той е истински,национално отговорен държавник.може да не е висок,но е голям държавник и след онези преди него русия има голям късмет с този си президент
  • 74 Бачо Киро

    35 5 Отговор
    Е че правилно. Нали нямат право под заплаха от санкции да имат връзки с Русия. Путин демек им е помогнал 😂😂😂😂😂
  • 75 Дааа

    6 27 Отговор
    Ами така е като правиш бизнес с крадци.
  • 76 Сър Пичук

    14 35 Отговор

    До коментар #63 от "Руска параноя":

    Това е едната страна на монетата. Другата е, че руският елит страда Великоруски шовинизъм и империализъм и основна цел е глътването на света. Оттук и стремежа да оправдават всички свои агресивни действия с някакви въображаеми заплахи.
    Както неговите предшественици, така и Путин залага на силовото налагане на руската политика и влияние в света, което е дълбоко погрешно и саморазрушително. Русия има всички предпоставки и ресурси да бъде световен лидер наравно със САЩ, Китай и Запаадна Европа и да има огромна тежест в света, но не базата на ядрените си ракети и агресивн поведение, а с икономическа мощ, развита наука, култура и отвореност към света. Тов може да стане чрез:
    - въвеждане на истинска демокрация, която ще изтика на преден план способните, умните и интелигентните, а не верните на диктатора, олигарсите и мафиотите.
    - стимулиране на образованието, науката и развитието на новите технологии във всички област.
    - широко международно сътрудничество и откритост към света,
    - създаване на условия за свободно развитие на руската интелигенция.
    Това ще отнеме години, но превръщането на Русия в нормална демократична държава е нейният единствен начин за оцеляване.

    Коментиран от #78

  • 77 Бачо Киро

    38 8 Отговор

    До коментар #59 от "Сър Пичук":

    Как ще има САЩ атомна бомба с която да възпира Германия, след като по думите ти Германия ще си я направи първа, а САЩ няма да получат информацията, понеже учените никога няма да сменят страните? Надрънкал си баят несвързани глупости....
    Без живата сила на руснаците Западът щеше да е тотално прегазен. Въобще не е имало друг вариант, освен да продават нужното, докато се стабилизират. Франция е абсолютен пример колко бързо приключват нещата. В основата си ВСВ, въпреки жестокостите и жертвите, е една бизнес операция. Хората по тези нива въобще не се интересуват от човешки жертви и тн. САЩ до 1942 открито търгува и с двете страни, след това дори много фирми са предпочитали да работят с германците...
    Германия няма собствени ресурси, в момента е същата работа. Тея всички разрушения от алиираните, за които говориш, нямаше да са въобще нужни, ако не бяха снабдявали. Въобще далаверата си е вървяла и не е спряла и до днес.

    Коментиран от #87

  • 78 Бачо Киро

    50 7 Отговор

    До коментар #76 от "Сър Пичук":

    Явно въобще не си запознат с доктрините на армията на САЩ. Армията на САЩ гарантира точно това - налагането на политиката на САЩ със сила по света. Мислиш, че американците имат стотици бази извън САЩ поради какви причини? Руснаците са като третокласници в тези дейности.

    Коментиран от #88

  • 79 Еклесиастът

    22 2 Отговор
    Всекиму заслуженото.
  • 80 Руските ZV. иne

    10 34 Отговор

    До коментар #68 от "Историк плюс":

    Са тихвопэлнили главата с небивалици. Ако не беше американският алуминий нямаше да има танкове двигатели а без американските металорежещи машини Т-34-85 изобщо нямаше да се появи. А без американските триосни автомобили Катюшите щяха да ги карат с каруци!
  • 81 Наблюдател

    5 21 Отговор

    До коментар #71 от "Мюнхен 1938":

    Това са руските оправдания. Сталин е искал коридор да войските, които са преминат през Чехословакия.
  • 82 Американска Zvиня

    13 6 Отговор

    До коментар #1 от "Руските ZV. иne":

    Това си.

    Коментиран от #86

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Мрън

    9 37 Отговор

    До коментар #68 от "Историк плюс":

    АкоАмерика и Англия не снабдяваха СССР с оръжия , все още нямаше да си чувал за катюша и риските танкове . Нямаше изобщо да имат време , да пренесат производството си отвъд Урал . Така , че всичко е навързано и без усилията и находчивостта , на която и да било страна в през войната , днес можеше да се говори немски в почти цяла Европа и северна Азия . Не може да се отрича ролята на запада , както и на СССР за тази победа , макар тази на СССР , да дойде от глупостта и грандоманията на Хитлер . Днес обаче Путин е новият Хитлер . Колкото и да го отричате и да го възвеличавате , това е очевадната истина . Каквито и изопачавания на истината да твърдите , това няма да промени ситуацията . Преди ВСВ е имало такива като вас , които са величаели и подкрепяли Хитлер и западът е реагирал твърде късно на всички инфикации , защото и там е имало негови подръжници . Сега е същото , само дето същият този запаад , сега поне си е взел няква поука и реагира сравнително на време . Путин трябваше да бъде изолиран още през 2014 година , а не да го чакат , да развие сегашната военна индустрия и да натрупа толкова ракети и чипове , че да може все още да поддържа войната

    Коментиран от #89, #109

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Сър Пичук

    8 22 Отговор

    До коментар #77 от "Бачо Киро":

    Виж сега,
    1. Американската и германската атомна бомба са съвсем различни, така, че приказките, че САЩ са откраднали проекта от Германия са нелепи. Освен това производството на една бомба отнема години и дори да имаш всички планове ще ти трябва доста време да подготвиш материалите. Изобщо, говориш на "алангро" ;)
    2. Франция е била прегазена бързо, но какво стана с Великобритания? И там САЩ воюват с Хитлер още от времето когато той беше съучастник със Сталин.
    3. В началото на войната руснаците използват дори тачанки и конницата на Будьони. И Хитлер стига на 20км от Москва. Живата сила е важна, но без оръжия нещата си стават живо клане.
    4. Да, имало е отделни американски фирми, които са търгували с Германия в началото на войната, но това е частен бизнес и не може да се приписва на цялата държава.
    5. И накрая за ресурсите - Япония какви ресурси има, та до скоро беше 2-ра икономика в света, а в момента е 4-та?

    Коментиран от #104

  • 88 Сър Пичук

    8 24 Отговор

    До коментар #78 от "Бачо Киро":

    В момента обсъждаме Русия и това, което е нужно за да стане реален фактор и равностоен партньор в многополюсния свят.
    Личното ми мнение е, че между САЩ и Русия по отношение на външната политика няма коренни разлики. И двете държави бутаха редовни правителства и слагаха техни марионетни. Едните изнасяха "революция", а другите - "демокрация". Правят го и сега. По времето на СССР руснаците бяха по-успешни, а сега американците са така. Разликите са какво се случва след това - САЩ прокарват преди всичко икономическите си интереси и споделят всичко с партньорите си, които са ги подкрепяли и пак ще ги подкрепят (например експлоатацията на петролните полета в Ирак, където има само една американска компания), докато руснаците взимат всичко единствено и само за себе си и дори напоследък се опитват да присъединят територии по един или друг начин.

    Коментиран от #91

  • 89 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    27 5 Отговор

    До коментар #84 от "Мрън":

    АкоАмерика и Англия не снабдяваха СССР с оръжия , все още нямаше да си чувал за катюша и риските танкове .================================================================================== АНГЛИЯ и САЩ СА ИМАЛИ ИНТЕРЕС ХИТЛЕР ДА НЕ ПОБЕДИ СССР и затова са помагали.Представи си ако СССР беше победен какво щеше да се случи въобще със света.Англия едва ли щеше да издържи и два месеца.След това сигурно щеше да дойде ред и на щатите.

    Коментиран от #121

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Опорка

    16 2 Отговор

    До коментар #88 от "Сър Пичук":

    Аха, и колко БГ компании помпат петрол в Ирак и Сирия?

    Коментиран от #94

  • 92 Ъхъ

    29 5 Отговор

    До коментар #52 от "Истината":

    "приятелю"...знаеш ли как се превземат 42 кв км укрепен град? Русия можеше да го превърне в купчина цимент за 2 дни, но не го направи...все пак тоя град ще бъде част от Русия и ще трябва да се възстановява...
    Между другото, ако не можеш да смяташ, 42 кв км площ е правоъгълник със страни 7 и 6 км....
  • 93 хахаха

    28 3 Отговор

    До коментар #59 от "Сър Пичук":

    ма верно ли? Я попрочети кой снабдява с гориво Хитлер? Да си чувал за Стандарт Ойл? Тя май беше щатска петролна компания...бомбардиран ти е мозъка на теб...

    Коментиран от #111

  • 94 Сър Пичук

    13 8 Отговор

    До коментар #91 от "Опорка":

    BP - Великобритания
    China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) - Китай
    China National Petroleum Corporation (CNPC) - Китай
    Dragon Oil - ОАЕ
    Egyptian General Petroleum Corporation (EGPC) - Египет
    Eni - Италия
    ExxonMobil - САЩ
    Gazprom - Русия
    Inpex - Япония
    Itochu - Япония
    Japan Petroleum Exploration Company (Japex) - Япония
    Kogas (Korea Gas Corporation) - Ю. Корея
    Lukoil - Русия
    Pakistan Petroleum - Пакистан
    Pertamina - Индонезия
    PetroChina - Китай
    Petronas - Малайзия
    Rosneft - Русия
    Sinopec (China Petroleum Chemical Corporation) - Китай
    Sonangol - Ангола
    TotalEnergies - Франция
    Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) - Турция
    United Energy Group (UEG) - Китай
    Сега разбираш ли колко са обвързани икономически всички в света и че нещата не опират до това "този е добър, а онзи лош". Интереса клати феса и осъждането на някоя "агресия" е само докато осъждащия получи парче от тортата. Принципите са до там.
  • 95 Вирус

    27 4 Отговор
    Хахаха квичат а що замразиха руски авоари и искат да ги лапнат
  • 96 Незнаещ

    6 27 Отговор

    До коментар #15 от "Трябва, Трябва":

    Та, къде казваш са силни? По пиене - да, по мародерство-да, по неспазване договори-да, по отравяне нежелани личности - да. Още да изреждам ли за силата на руснаците, без да намесвам рускините....

    Коментиран от #105

  • 97 русия е джудже

    5 19 Отговор
    Джуджетата отвръщат на удара
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Ха ха ха

    3 22 Отговор
    Жалка платена кремълска пропаганда, миришеща на вкиснала партенка .....
  • 100 катран

    38 1 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    стотици милиарди загуби на западни компании...все едно да изгониш канадци от нашето златно находище или американци от марици...но надали ще доживеем тези времена ГРАБЕЖА ПРОДЪЛЖАВА..благодарение на Отвореното общество и Америка за България..после защо няма пари за пенсии...защото сме слуги..а не господари..

    Коментиран от #102

  • 101 да да

    28 4 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Егати нагли финландци и фашисти германски..Хем са изнесли, хем искат да продължават да печелят..Боли..но ще свикнете...
  • 102 Русофил

    10 11 Отговор

    До коментар #100 от "катран":

    Грабежът на мутрите винаги е по-голям от печалбите на западните компании,
    защото едните правят инвестиции и спазват правила, а другите безогледно
    доят до кръв.

    Коментиран от #123

  • 103 О , не бой се ...

    24 2 Отговор

    До коментар #19 от "ха ха хааа":

    Идва следващата зима ...вече се говори за още 40% на тока и 60% на ТЕЦа ...

    Руска пословица : Подождьем, увидим.
  • 104 И целия този...

    18 3 Отговор

    До коментар #87 от "Сър Пичук":

    ....малоумно- лъжлив фейк отде го изкопира
    Съюзници с Хитлер , преди пакта Молотов - Рибентроп са били всички европейски държави...без окупираните.
    Полша - Пакг Пилсудски - Хитлер 1934г.
    Франция Пакт Хитлер Боне 1938г.
    Англия Пакт за мир и военна помощ 1935г.
    САЩ Тихоокеанско съглашение за разпределяне зоните Пасифика.1935г..,
    Дания , Пакт за приятелство и военна помощ , 1939г., три месеца преди Молотов Рибентроп...има и за Норвегия и т.н.
    Всеки може да си ги намери в нета.

    Коментиран от #110

  • 105 Много хубаво ...

    12 1 Отговор

    До коментар #96 от "Незнаещ":

    ...си описал кравабойс и Фашингтон.
  • 106 Филип

    25 5 Отговор
    Путин е най великия и Добър Президент Патриот
    За последните 20 можеби 30 Години.
    ЕС ,САЩ замрази сметките и иззе яхтите на руснаците РУСИЯ ЗАБАВЯ НО ще си го върни двойно ако иска може да свърши всичко в Украйна за седмица две просто Русия и плана на Путин е друг
  • 107 Филип

    14 4 Отговор
    Германци почти няма Поляците владеят Германия и тай де Немците и Поляците са най глупавите и самонадеяните в цяла Европа ако не и целия свят
  • 108 макс

    19 3 Отговор
    Време и в Бг за национализация на всичко откраднато през прехода!!!
  • 109 ретроспекция

    24 2 Отговор

    До коментар #84 от "Мрън":

    Запада реагира , но Хитлер ги преби като кучета . И докато запада ближеше рани заел кръгова отбрана . Хитлер направи непростима глупост , и нападна СССР . И после бой стригане , бой стригане , година след година германската армия изчезна в руските степи. Чак тогава съюзниците посмяха да стъпят на европейска земя . Посрещнати от германските юноши , и деца.
  • 110 Сър Пичук

    3 11 Отговор

    До коментар #104 от "И целия този...":

    И кое точно е фейк?
    Че когато Хитлер е нападнал Великобритания и САЩ се включват на нейна страна, Хитлер и Сталин са съучастници и още през 1939г са си разделили Полша, което е и официалното начало на ВСВ.
    Има го в нета!

    Коментиран от #122

  • 111 Сър Пичук

    2 9 Отговор

    До коментар #93 от "хахаха":

    Хайде пак - частни американски компании са работили с Фашистка Германия, но това няма общо с държавата.
    Проблеми с четенето или с разбирането?

    Коментиран от #112

  • 112 Сър Пичук

    2 8 Отговор

    До коментар #111 от "Сър Пичук":

    Операция „Приливна вълна“
    На 1 август 1943 г. американската авиация с далечен обсег на действие осъществява над Балканите операция под кодовото име „Tidal wave“ (Приливна вълна) – бомбардиране на нефтените рафинерии в района на Плоещ, Румъния. Задачата е да се нанесе удар върху снабдяването на Вермахта с петрол. За всеки квадратен километър площ са предвидени 500 тона бомби.

    Една от многото подобни операции..

    Коментиран от #124

  • 113 Некой

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Наблюдател":

    По голяма глупост не бях чел.
    Явно съвременната история вече не е константа!
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 баба ще

    6 9 Отговор
    ще е.......бем пак рускини за една дъвка....

    Коментиран от #117, #120

  • 116 Преминаващ

    8 0 Отговор

    До коментар #71 от "Мюнхен 1938":

    Ето това всъщност е, началото на активни действия във ВСВ. Русия, въобще не участва в това. И, всъщност до последно, прави дипломатични ходове за избягване на участие. Но, това не и пречи да отдалечи бъдещия фронт, от Санкт Петербург, с Финландската операция. Явно е, че разузнаването все пак е сработило.
  • 117 дядо ще

    9 2 Отговор

    До коментар #115 от "баба ще":

    Сега сме на украинки, даже и за картинката от дъвката са готови!
  • 118 Гръч

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха хааа":

    Вярно е...ще ядете дед..ия и се къпете в ледени вани
  • 119 Бай той Толстой

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха хааа":

    Почнахме да ви го слагаме,полечка.
  • 120 Па съм я бе

    8 0 Отговор

    До коментар #115 от "баба ще":

    И с какво бе,младеж?С таякъсапишка къде си тръгнал?
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Дечкоебец

    3 1 Отговор

    До коментар #102 от "Русофил":

    И защо така мислиш,малко дупинце?
  • 124 Абе

    3 2 Отговор

    До коментар #112 от "Сър Пичук":

    Що не ни информираш нас и Пасито , колко евреи и не само изгоряха докато сащ и Англия се мотаха за 2 ри фронт .И Пасито трябва ли да оставя всяка сутрин цвете на паметника на червената армия ,спасила дедите му:))),а без защитата на червената армия България дали щеше да загуби земи до Стара планина,защото цяла западна Украйна е от такива взети от Румъния, Унгария и Полша:)
  • 125 факуса

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Руските ZV. иne":

    сдържат се ,при тяхната сво само 5% от цивилното население са жертви,при сащ в ирак са 80%,стига писахте глупости,сега всичко го има навсякъде,не е като историята в миналото, а за моженето се вижда по банките и икономиката на запад,което не се оповестява напълно щот много неща могат да се влошат изведнъж
  • 126 Само...

    4 1 Отговор
    ...не разбрах, абе тия стачки по авиолиниите поради липса на керосин ли са или? И що горят пожари в САЩ около главните находища на петрол, данеби да се готви ударно поскъпване? Някой да обясни? Още има ли договор с ОПЕК за сигурна доставка на петрол? А литий за батерии за коли ще има ли? Там афтърмаркетът след 10 години какъв ще е и как ще са ситуациите през зимата, болести нещо?
  • 127 Пропаганда

    1 2 Отговор

    До коментар #48 от "Атлантик плюс":

    Грешката на западния свят е в това че печелеше пари инвестирайки в Русия,на 24 02 22 г това свърши,запада не призна правото на Русия да се разширява на запад в Украйна и приятелството свърши, 2008 г когато Русия влезна в Чечня и в Украйна тогава трябваше да бъде изолирана,Русия ще бъде отслабена и подчинена от Китай и Индия, тя загуби естественият си съюзник западният свят,Русия ще бъде задният двор на Китай,сега постепенно Китай ги изтласква от Сирия,Иран,латинска Америка и Африка.
  • 128 Ракета Пейтриът 📡

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Долapи? Гущери? Наклавишени единици и нули, WC хартия, която се признава от света само под заплаха от преврат - 900 US бази и 14 самолетоносача.
  • 129 Йо Несбьо

    1 0 Отговор
    Аз се чудя защо им позволиха изобщо да напуснат Русия. Трябваше незабавен отговор - всички фирми с чуждо участие се национализират и продават на руски инвеститори. Точка! Така в страната щяха да останат десетки милиарди долари.
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Ако не беше Русия

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Наблюдател":

    Европа и Великобритания
    Щяха да са провинции на Германия
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 БгФен

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Истината":

    Педалите са в ЕС.
    Иди до Англия и Германия и ще видиш колко са много.
    Или до Българският парламент!
  • 136 факуса

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "ха ха хааа":

    нали знаеш кой се смее най добре,големите ще се разберат някак,а нали разбираш,че ние не сме от тях и ще бъдем наритани,щот така наречените ни партнери ни мразят и не го крият,нищо,че все им се натискаме дано ни погледнат благо,но ще ни изритат бързо,щом го налага интереса им,а вие се смейте сега за последно