Last news in Fakti

8 Май, 2023 13:00 3 802 35

Българската армия - далавера в мирно и пушечно месо във военно време

  • гергьовден-
  • парад-
  • армия-
  • адв. димитър киров

Войната в Украйна показа, че се променя начинът на използване на определени родове войски

Българската армия - далавера в мирно и пушечно месо във военно време - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Войната вървеше добре и за двете страни, докато не се намеси Генералният щаб.”

Ярослав Хашек

Наближи ли Гергьовден, започват тежки речи на тема "Българската армия - гарант на националната ни сигурност”. Речите са нещо хубаво, лошото е, че в момента армията ни става основно за две неща - далавери в мирно време и пушечно месо във военно. И ако доскоро повечето хора мислеха, че въоръжените сблъсъци в Европа са невъзможни, то войните в Нагорни Карабах и особено в Украйна, доказаха противното.

Това коментира за в. "Труд" адв. Димитър Киров.

Бушуващата в Украйна война обаче, независимо дали ще се проточи или ще приключи още тази година, може да се окаже само прелюдия към нова, още по-страшна война. Затова, длъжни сме, макар и позакъснели, да започнем действия по спасяването на армията ни. Ще рече някой - откъде накъде адвокат ще обсъжда военните работи? Отговарям - първо, ние, адвокатите, в работата си се научаваме да задаваме въпроси. Второ, разполагам със сериозно изследване върху състоянието на Българската армия. Нарича се „Приключенията на добрия войник Швейк”. Разбира се, чета и хумористични материали като Плана за развитие на въоръжените сили до 2026 г. и всякакви стратегии и наредби на Министерството на отбраната.

След този увод ще поставя само част от множеството въпроси, породени от войните в Нагорни Карабах и Украйна. Компетентни да им дадат отговори са военните, ако са останали такива, подкрепени от държавниците, когато се появят такива.

На първо място, видно е, че в българската армия дори не се осъзнава необходимостта от въвеждане на съвременни системи за управление на боя в реално време, включващи координация, контрол, свръзка, разузнаване. Пример в този смисъл могат да ни бъдат армиите на САЩ и Израел.

Войната в Украйна показа, че се променя начинът на използване на определени родове войски - например танковите. От друга страна неимоверно нараства ролята на безпилотните летателни апарати. В българската армия по тези въпроси сякаш не се мисли. В Плана за развитие на въоръжените сили до 2026 година, наред с другите забавни моменти, фигурира пожеланието до края на същата година България година придобие „цели” 23 (!?) дрона - за ужас на враговете на Отечеството.

При закупуване на ново въоръжение, освен на технико-тактическите данни на конкретното оръжие, правят ли се анализи и за мястото му в общия интегриран комплекс, съгласно военната ни стратегия? Май - не. Както чета и слушам изказванията на военните ни мъдреци - самолетите ще са сами за себе си, танковете - и те, пехотата - както дойде. Досущ като в арменската и руската армия. Резултатите ги видяхме.

Следващ момент - подготовката на войската. Създаването на боеспособна армия изисква години. За да стане войникът войник, са нужни не по-малко от дванадесет месеца. От своя страна армия без офицери не може да съществува, а офицерът се изгражда с години. Като се започне с петте години военно училище, та се мине през куп курсове, академии и школата, която дава самият военен живот. Но това не е достатъчно. Изграждането на войската включва не само индивидуалното обучение на отделния боец, а и „напасването” в учения на отделението, взвода, ротата, батальона, бригадата, армията. Как те взаимодействат един с друг, как се съвместяват и координират? Понастоящем ученията, и то в доста ограничен вид, се водят основно до взвод, хайде, до рота да е. От там насетне е повече показност - я за пред камерите, я за пред проверяващите от НАТО.

Освен, че общият интегриран комплекс за воденето на боя, в който взаимодействат отделните елементи - ПВО, авиация, дронове, разузнаване, артилерия, танкове, пехота и пр. е скъпо удоволствие, но трябва и някой да го реализира. Някой да „кара” дрона. С други думи - нужни са специално подготвени хора. А откъде да се вземат те? В момента по-голямата част от завършващите училище са функционално неграмотни. Те не осъзнават това, което четат, камо ли да управляват сложната и интегрирана в обща система военна техника. За изграждането на такива военни се изискват пари, време, култура, мотивация. Защо тези специалисти да изберат армията пред цивилната работа?

Освен хората, техниката и технологиите, има още един важен, без чието решаване армия просто не съществува. Това е логистиката. Кой, как и къде ще ремонтира оръжията, ще доставя боеприпаси, резервни части, храна, дрехи, ГСМ? Срещу какво, на какви цени? Какви са резервните варианти?

Сякаш встрани от основните проблеми на армията остава въпросът с военно-медицинското осигуряване. Кой ще лекува болните и ранените на фронта и в тила? Кога ще бъде възстановено реалното военно-медицинско осигуряване и каква ще бъде структурата му? При положение, че бойните травми са специфични, че медицинска помощ трябва да се оказва и на бойното поле и при и след евакуацията на ранените, как и с какво ще бъдат привлечени под пагон качествени лекари и помощен медицински персонал?

Много са още въпросите, касаещи армията - мотивацията, далаверите, обществените поръчки, военното разузнаване и контраразузнаване, кариерното израстване и материалното обезпечаване и пр. Всички те чакат отговорите си.

Разбира се, армията трябва да се превъоръжи. Разбира се, оръжието ще закупуваме от САЩ и другите ни съюзници. Надявам се, че ще купуваме не просто оръжие, но подходящо оръжие, с което да изградим наново армията си. Надявам се, че ще можем да разчитаме на инструктори от САЩ, Израел и други съюзници. Надявам се, в рамките на НАТО да бъдем не просто пазар, а достоен съюзник. За да се случи това, самите ние трябва да осъзнаем, обосновем и защитим взаимната изгода да сме съюзник. Добър пример са ни Турция и Полша.

Ако започнем възсъздаването от днес, след десетина-петнадесет години можем да имаме боеспособна армия, достоен член на НАТО, в чиито структури е интегрирана, със запазване на възможността за водене на самостоятелни бойни действия. В противен случай при война армията ни ще става само за пушечно месо и скрап.

Иска ми се да вярвам, че армията на прадядо ми - Кирил Железния, на баща ми - д-р о.з. полк. Любомир Киров, има бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХЕТЕРО АМЕРИКОС ДЪЛГОКОС 3001

    46 14 Отговор
    ВОЙНАТА Е НА БРИТАНСКИТЕ ДЖЕНДЪРЛЯЦИ ,АНГЛИЧАНИТЕ СА БОКЛУЦИ И ПОМИЯРИ

    Коментиран от #31

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Делю Хайдутин

    27 5 Отговор
    Ще воюваме с лопати на Източния фронт.

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Град Симитли

    39 7 Отговор
    ".... Разбира се, оръжието ще закупуваме от САЩ и другите ни съюзници...."
    ..... Ама разбира се! Чи кЪ!
  • 6 гост

    51 2 Отговор
    Като гледах парада, техниката - абсолютно същата с която се проведе парада по случай 30 години на 9 септември през 1974 г. в който участвах след едногодишна подготовка.
  • 7 ОМБРЕ

    34 9 Отговор

    До коментар #3 от "Делю Хайдутин":

    ТАМ ШЪ ПРАТИШ МОНИ ТРАБАНТА -ТЪПАРЕВ ПРОДАЖНИКА -КИРЧО ХАРВАРДА - КОКО ГОЛЕМИТЕ БУЗКИ
  • 8 шефа

    44 5 Отговор
    Много точно написано заглавие,рядко пиша положителни неща за Факти,но този път,ЕВАЛА.Българска армия НЕ съществува,тези безделници които се подвизават там са един тумор на гърба на данъкоплатеца.
  • 9 Морски

    39 15 Отговор
    Що за тъпизми си написал ве г.н Адвокат!?Не ти ли е ясно че колониите на САЩ не могат да имат силни армии?

    Коментиран от #26

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Знайко

    27 20 Отговор
    От войната в Украйна се видя, че Украйна няма нужда от скъп военен флот. Видя се, че Украйна нама нужда от подводници. Видя се, че безпилотни самолети и безпилотни лодки потопиха руския черноморски флагман. Видя се, че с безпилотни самолети Украйна държи на разстояние над 100 км. от брега си противниковия флот.

    България трябва да инвестира в безпилотни самолети, я не в скъп военен флот, на България не и трябват подводници или големи военни кораби. Достатъчни са ни малки бързи военни катери, повече на брой. Въоръжени с противокорабни ракети и подводни бомби срещу поводници. С които да се отбраняваме от мощен противников флот. Дори си мисля, че в днешно време не са нужни торпеда. Противокорабние ракети вършат тази роля. Даже противокорабните ракети могат да, се изстрелват от сушата от мобилни земни установки.

    Но смятам, че заради некомпетентност и корупция бг политици и бг генерали ще купят морално остарял, скъпи и ненужни оръжия. Нашите бг генерали са обучавани по съветски образец, видя се какво е качеството на руската армия ръководена от съветски генерали и КГБ президент. Нашите генерали са с качеството на рудките генерали, също толкова некадърни. Като пример мога да дам Румен Радев.
  • 12 Марков

    17 19 Отговор
    Българска армия няма от 1945 година.
  • 13 Волгин

    14 7 Отговор
    Знаете ли че и аз не съм бил в казармата хихи. В радиото бях на служба.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Знайко

    15 14 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    По-скоро войната в Украйна показа, че съветската танкова тактика е грешна и доведе до загубата на хиляди руски танкове.

    Нека видим как Украйна ще използва германските танковете за контранастъпление и тогава да вадим изводи дали танка е остарял или е остаряла съветската танкова тактика от времето на Втората световна война.
  • 16 Тоз който падне в бой за свобода той не,

    26 10 Отговор
    За каква армия??нали всички козируват САЩ те вече владеят земята ни електроенергията злато водата храната отнеха ни демократично свободно мислищите българи 🇧🇬 сега америкофилите да налагат свой те правила за бг раята
  • 17 Купейкин се радва

    8 18 Отговор
    Като руснаците сме..
  • 18 Някой си

    11 16 Отговор
    Има една приказка: "Настанаха пилци спое...а квачки".Майко мила - адвокат дава акъл как да се развива Българската армия.
    Интересно е този господин дали е бил войник?
    О, времена о, нрави!
  • 19 Аз.....

    10 5 Отговор
    ОТКРИХТЕ ТОПРАТА ВОДА!!!!🤣🤣🤣🤣🤣
    Така беше преди 40год.,така е и сега!!!😅😅😅😅😉
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Знайко

    4 10 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    По-скоро войната в Украйна показа, че съветската танкова тактика е грешна и доведе до загубата на хиляди руски танкове.

    Нека видим как Украйна ще използва германските танковете за контранастъпление и тогава да вадим изводи дали танка е остарял или е остаряла съветската танкова тактика от времето на Втората световна война.

    Коментиран от #23, #34

  • 22 Да ти кажа

    14 2 Отговор
    Армията на баща ти, и армията на дядо ти никога няма да се върне адвокате.
  • 23 НА БЪЛГАРИЯ

    1 5 Отговор

    До коментар #21 от "Знайко":

    ЩЕ СА ПОЛЕЗНИ
    ЕСКАДРИЛИТЕ Ф16
    ВЪОРЪЖЕНИ С
    ТАКТИЧЕСКО ЯДРЕНО
    И БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ....👍
    ДВЕ МОРСКИ БАЗИ
    И ПВО СИСТЕМИ.....И
    ВОЕННО ПРАВИТЕЛСТВО...👍
  • 24 На кой му е необходима армия

    14 2 Отговор
    Обикновения човек какво има да защитава, банките и имотите на политиците които го ограбват всеки ден ли, съмнявам се, ситуацията в Европа не предполага някой да се бие и жертва заради користни те решения на корумпирани те си политици
  • 25 Никой

    3 5 Отговор
    Адвокат ,не адвокат прав е човека. Демокрацията се държи върху три кита .Икомомически и финансов просперитет / силна икономика / , силна армия и справедливо правосъдие. Хайде сега помислете колко е демократична България и тогава лайте САЩ , Европа ,Шенген. И както е казал психопата ЛЕНИН : " Концепцията за " полезните идиоти " - хора , които неволно участват в комунистическите пропагандни операции.
  • 26 Бамбука

    4 9 Отговор

    До коментар #9 от "Морски":

    Колониите ? Хайде стига с басните. Не само може , но е и необходима да имаме съвременна армия и флот. Още през далечната 1994 г. България имаше възможности за строителство на съвременни фрегати ? Предложенията бяха отклонявани по "идейни" съображения, сещате се от кои "братски" страни. Същите тези, които изоставиха България и другите съюзници от Варшавския Договор и СИВ. За какво "плачете" днес ? За Русия има " Единствения съюзник е армията и флота". Не приемате същото да важи и за България ли ? Копейкин ли ще решава съдбините на България ? Ще се уповаваме на Борисов и другите занемарили армия и флот в продължение на 12 години ? Кой е другия "патриот" ? Каракачанов ли ? Стига, баста или не сте българи ! Интересите на България са на първо място - с ЕС и НАТО !

    Коментиран от #29

  • 27 Учителка

    8 0 Отговор
    Смях се и ми се плачеше едновременно. Колко е тъжно това, както всичко в клетата ни Родина.
  • 28 Или

    6 5 Отговор
    Адвокате...гледай си....из.м.а.мите на дребно. Искали му се...а на мен ми се иска да няма инсинуатори, пропагандатори, измишльонатори.и прочее новопръкнали се...... стори.като теб.
  • 29 44444444444444

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Бамбука":

    Смешно си ти
  • 30 Лазо

    7 1 Отговор
    И аз така навремето пишех - общи приказки, които принципно са предимно добри пожелания. Пасле четох, учих, научих много неща за изграждането въоръжените сили. Ние подготовка и американски инструктори си имаме и сега. Концепции и стратегии можем да пишем - не сме тъпи. Знаем какво е жизнен цикъл на системите, отбранителна аквизиция, медиждмънт. Но на вас, г-н адвокат Киров не ви ли струва, че парите са един от основните проблеми, и то не винаги по начина, по който си мислите - че ги няма. За армията, която поддържа бойна техника парите трябва да са няколко пъти повече отколкото за МВР например. Но, проблемът е следния - че никой политик, никой министър, никое народно събрание като гласува бюджета, не поставя изисквания, които трябва да бъдат постигнати. На нас ни трябват минимум 3 еднакви формирования, ако искаме едно от тях да бъде дежурно за мисия извън страната, и минимум 5 еднакви формирования, еднакви като подготовка, личен състав и техника, за случай на война. За да може поне едно формирование да изпълнява задача и да има ротация. А сега имаме само по една бригада или даже по един батальон от всеки род войска на сухопътните войски. Затова и никакви задачи не могат да се изпълняват качествено. И Второ, също толкова важно, който отпуска парите, като ги отпуска, трябва да зададе изисквания, които трябва да се покрият/изпълнят, срокове за постигането им и наказания в случай на неизпълнението им. Това важи и за МВР, и за МО, и за служби, и за следствие и
  • 31 ---------

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "ХЕТЕРО АМЕРИКОС ДЪЛГОКОС 3001":

    Това адвокатче много говори и пищи за армията и за войните, а сигурно няма и 1 минута боен опит в ралността. Я бързо да тича на фронта или да става военен в армията и да копае окопи, че да му се намести мозъка. Аман от адвокати и джендъри в БГ!
  • 32 Ггтъуо

    2 1 Отговор
    Поредното дрънкане на ЕКСПЕРТ
  • 33 ИНЖ

    3 0 Отговор
    Точно така. Като ДАНЪКОПЛАТЦИ трябва да задаваме въпроси и да ИЗИСКВАМЕ резултати!!!!
  • 34 Никси

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Знайко":

    разбирати гайдата и на тебе от Танкове , недей да слушаш и четиш пропаганди , снимали Два или три танка изгорели и айде на пропагандата да се плюва нали щото требе се напрайме на по интересни пред силните за деня , я моля стига, в Русия правят танкове на поточна линия като колите !!!.
  • 35 Вале-каро

    0 0 Отговор
    Драги адвокате истината е ,че сега нямаме армия. Армията е народа на нашата страна. Когато бе наборна ,зад всеки войник стоеше дядо му, баща му , братята му и цялото му семейство ,защото войника изпълняваше повелите на народа. А сега какво е ?Някой зае ли тези там ,платените каква им е РАБОТАТА ? Народа го няма. Каква армия можеш да имаш без НАРОДА!