Last news in Fakti

1 Април, 2024 22:56 2 089 22

Великобритания мисли за превъоръжаване, за да не я изненада световна война

  • великобритания-
  • армия-
  • нато-
  • русия-
  • риши сунак

Географията също предполага, че Великобритания се стреми да подкрепи отбраната на Скандинавия, оставяйки централните и южните части на границата на НАТО с Русия на други

Великобритания мисли за превъоръжаване, за да не я изненада световна война - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През януари 2024 г. началникът на британската армия, генерал сър Патрик Сандърс, попита дали светът е в ситуация като 1938 г., пише професор Андрю Дорман за "Чатъм хаус".

Той не е единственият, който прави подобни връзки с миналото или повдига въпроси относно състоянието на британските въоръжени сили днес. Грант Шапс, министър на отбраната на Великобритания, повтори чувствата си в реч малко след това. Месец по-късно адмирал сър Тони Радакин, началник на щаба на отбраната, изглежда омаловажава проблема.

И Сандърс, и Шапс призоваха за значително увеличение на разходите за отбрана. Други призоваха британското правителство незабавно да изпълни ангажимента си за увеличаване на разходите за отбрана до 2,5 процента от БВП.

В континентална Европа имаше подобни призиви за увеличаване на разходите за отбрана след незаконното нахлуване на Русия в Украйна. Много европейски държави реагираха, а някои дори възстановиха някаква форма на военна повинност.

Официалната политика на британското правителство, изложена в обновяването на интегрирания преглед от 2023 г., остава противоречива. В него се твърди, че светът става все по-опасен, като се набляга на непосредствената заплаха, която представляват както Русия, така и международният тероризъм, като същевременно се възприема по-враждебен възглед за Китай, разглеждайки го като средносрочна заплаха.

Той обаче също така отлага, обещавайки да увеличи разходите за отбрана до 2,5 процента от БВП само когато икономиката и държавните финанси са в по-добра позиция.

75-ата годишнина на НАТО е момент, който Обединеното кралство трябва да използва, за да признае недостатъците във военния си капацитет и как те възпрепятстват приноса му към алианса.

Ако това е ситуация като 1938 г., тя носи ясна отговорност да се превъоръжи по начин, който допълва силните страни на нейните съюзници и отчита заплахите отвъд краткосрочния план.

Великобритания се превъоръжи в по-трудни финансови времена

Позоваването на Сандърс на 1938 г. признава, че Великобритания преди това е била изправена пред значителни заплахи в неподходящи моменти. Зад края на 30-те години на миналия век британската политика на успокоение стои паралелна политика на значително превъоръжаване.

В резултат на това въоръжените сили бяха, ако не бяха готови за война през 1939 г., то бяха в значително по-добра позиция, отколкото само няколко години по-рано. Отбранителната промишлена база също беше значително възстановена и подготвена за последвалата световна война.

По подобен начин лейбъристкото правителство започна голяма програма за превъоръжаване през 1950 г., след падането на Китай в ръцете на комунистите, севернокорейската инвазия в Южна Корея и блокадата на Берлин. Разходите за отбрана скочиха до над 10 процента от брутния национален продукт.

И в двата случая финансовото състояние на Великобритания беше много по-лошо, отколкото е днес. Решението дали да се увеличат разходите за отбрана или не е политически избор, който изглежда е отложен за следващото правителство.

Пропуски в способностите и приоритети за превъоръжаване

В момента въоръжените сили на Обединеното кралство са изправени пред значителни пропуски в способностите. Според доказателства, предоставени на Комитета по публични сметки от служители на отбраната, сегашната програма за оборудване е достъпна само ако разходите за отбрана се повишат до 2,5 процента от БВП. Това не отчита значително разширяване на отбранителните способности и само ограничено увеличение на производството на боеприпаси.

Длъжностни лица също потвърдиха, че съществуващите ангажименти на Великобритания поставят прекомерно напрежение върху нейното оборудване, създавайки изоставане в поддръжката. Освен това проблемите с веригата за доставки след Covid забавиха пускането в експлоатация на част от новото оборудване, което доведе до запазване на по-старото оборудване в експлоатация, което допълнително увеличи разходите за поддръжка.

Вече редица коментатори на отбраната се аргументираха за по-голяма армия и придобиване на допълнителни танкове, бронирани превозни средства и артилерия. Подобно застъпничество, макар и разбираемо, е стратегически неграмотно. Превъоръжаването трябва да се фокусира върху способности, които отговарят на заплахите за Обединеното кралство.

Ако предположенията на обновяването на интегрирания преглед от 2023 г. са правилни, това означава да се обърне внимание не само на краткосрочните заплахи, породени от такива като Русия, но и на средносрочното предизвикателство на Китай.

Това трябва да се предприеме в контекста на партньорите и съюзниците на Великобритания и задълбочено разбиране на уязвимостите на веригата за доставки на Обединеното кралство и изискванията за критични суровини.

Тъй като НАТО празнува своята 75-та годишнина, той с право остава в центъра на британската политика за отбрана и сигурност. Плановете на Обединеното кралство трябва да допълнят по-широкото превъоръжаване на алианса, осигурявайки това, от което НАТО се нуждае най-много. С очертаването на евентуално второ президентство на Тръмп, това предполага фокусиране върху способността на европейците да възпират Русия без САЩ.

Възпиране без САЩ

Начинът, по който това се осъществява в целия конфликтен спектър, ще изисква внимателно обмисляне и политически трудни решения. Например, трябва ли Великобритания да се отдалечи от постепенното ядрено разоръжаване в полза на разширяването на своя ядрен арсенал, за да замени изгубения капацитет на САЩ? Подобна стъпка може да помогне за запазването на гаранцията на НАТО по член 5 и вероятно да възпре Русия, но може да има други непредвидени последици.

Географията също предполага, че Великобритания се стреми да подкрепи отбраната на Скандинавия, оставяйки централните и южните части на границата на НАТО с Русия на други.

Това би предполагало по-голяма роля за нейния флот и военновъздушни сили, а не за сухопътните сили - и би създало сила, която е по-адаптивна за разполагане за възпиране на Китай.

Превъоръжаването трябва да се планира и извършва в дългосрочен план. Индустрията няма да строи нови съоръжения, да наема повече персонал и да увеличава производството в краткосрочен план, тъй като няма да има голям финансов смисъл. През 30-те години на миналия век държавата трябваше да предостави значителна финансова подкрепа, за да помогне за изграждането на нови фабрики.

Днес правителството трябва да преразгледа кои способности трябва да бъдат изградени в Обединеното кралство и какви способности партньори и по-широкият пазар могат да осигурят. Тези проблеми днес не са нови, просто са по-сложни.

Ако Обединеното кралство е в ситуация 1938 г., тогава действията сега за предотвратяване на бъдеща война в Европа трябва да бъде приоритет, вместо да чакаме по-розови финансови перспективи.

Това също така означава съсредоточаване върху интегриран европейски отговор в рамките на НАТО, укрепване на най-впечатляващия военен съюз в света, така че да издържи и възпира успешно още 75 години - каквото и да се случи в САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пацифист

    6 3 Отговор
    Военна повинност,свръх човешка глупост

    Коментиран от #14

  • 2 Ден

    10 4 Отговор
    Пръц и англичаните напълниха гащите!
  • 3 Сталин

    11 4 Отговор
    Европа си пази оръжията за тях в предстоящата голяма война,не като нас които дадохме всички снаряди и танкове и бронестраспортьори, България няма и една редица модерно оръжие,Турция може да ни превземе само с 10 байрактари,отделно България е изтъргувана от посолството, всички които живеят на юг от линията Бургас,Пловдиви Кърджали да се преместят в България,защото това ще бъдат турски земи, Ердоган отдавна е хвърлил око на златните ни мини в Родопите.И този път Русия няма да си мръдне и пръста за България

    To be an enemy of the United States can be dangerous. To be it’s friend is fatal.”

    - Henry Kissinger

    "Да бъдеш враг на САЩ може да бъде опасно.Да бъдеш техен приятел е фатално."

    - Хенри Кисинджър

    Коментиран от #6, #16, #20

  • 4 Русофил

    5 3 Отговор
    Всички пари по Зелената сделка за оръжия, че руснаците не я признават ако завладеят Европата.

    Коментиран от #15

  • 5 Съровете в шах

    10 3 Отговор
    Е няма как само да гледате сеир заедно със САЩ както през 2-рата Световна, а другите да се избиват по между си. Идва и вашия ред както си му бе реда през 1-вата Световна. За какви ценности ще се биете като сте пропаднали откъдето и да ви погледне цивилизования човек.
  • 6 Русофил

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "Сталин":

    Да му мисли Дънди. Не щем пръста на русията
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 УдоМача

    2 3 Отговор
    Ей тука се казва "сетила се Мара да се побара" :D
  • 9 Ха Ха

    5 1 Отговор
    Не пишете глупости. Турците не искат да чуят за родопите, а вашите нови българомохамедани от селата им е нюйоркски градове, изброените, без Бургас. Бургас е за доганчо. А той не е турпин, а помак.
  • 10 Хариер

    6 2 Отговор
    След войната на Маргарет Тачър срещу пингвините на фолклендските острови през 80-те, реално никъде не са воювали. Кампаниите срещу Ирак бяха доминирани изцяло от САЩ. Закъснели са с превъоръжаването с около 30 години.
  • 11 Хахахаха

    6 3 Отговор
    Британия е военно джудже, според британски аналитици! Успехите е Черно море срещу руският флот, не бива да заблуждават никой!
    Щото "хусите" са в състояние да взривят трансатлантическивт кабел , когато им е кеф!
  • 12 Име

    4 1 Отговор
    Те са изнесли почти цялото си производство! Отдавна затвориха стоманодобива. Бойни кораби с какво ще произвеждат? А и военните действия се водят вече от въздушни и морски дронове!
  • 13 Име

    3 1 Отговор
    Западът отпуши една бутилка - дето все я изкушаваше да стане работата, ето ти сега.

    Положителното е - че нямаме мъжки рожби - пък те Западът нека се въоръжават.
  • 14 Хахахаха

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пацифист":

    Нека си мисли британия, до референдумът за присъединяване към Русия има още време! Не много!😅😅😅😅😂😂😂
  • 15 Анализи

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Ето го Новият Атлантически Световен Ред - навсякъде дрънкане на оръжия и заплахи за Световна Война. Излиза, че по време на Студената Война беше къде-къде по-сигурно. Ашколсум

    Коментиран от #17

  • 16 Oт Сталин

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сталин":

    досега по принцип излизаше боза която става за пиене. Днешното обаче си плод на някакъв кошмар...
  • 17 Присмехулник

    7 2 Отговор

    До коментар #15 от "Анализи":

    И що така бе? Нали последните 35 години Колективният Запад ни поведе към мир и просперитет.
  • 18 Име

    4 1 Отговор
    Нещо славяните не сме в един отбор с бритите.

    Англия що не си спомни - като ги освободихме навремето от Хитлер, че бяха "примрънкали".

    Все са нещо - и те стара слава - нямат 1 колония вече - но са Великобритания.

    Нямат и автори в литературата - изобщо от 60-70 години са - "мъртви".
  • 19 Иво

    3 1 Отговор
    Няма нужда да се напъват ингилидите. Така и така ще бъдат изненадани от хиперзвукова ядрена ракета. Руснаците казаха, че при световен конфликт първия унищожителен ядрен удар ще е срещу Англия и тя ще изчезне

    Коментиран от #21

  • 20 сталинчо

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Сталин":

    бе ти още ли не си разбрал че турция не ние враг Щяла е да даде свобода на българите още 1828 г заедно със сърбия и румъния но руснаците не са ни сложили в договора Вместо това са скъсали пагоните на КАПИТАН ГЕОРГИ МАМАРЧЕВ който е вуйчо НА РАКОВСКИ и заедно с25000 българи е воювал същата година за свободата НИ оказва се цамо на сърбите Руснаците го пращат в диарбекир
  • 21 Психиатър

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Иво":

    Така ли казаха,браво на мама дебилчето,айде сега хаповете,попарката и обратно в леглото!!
  • 22 БгТопИдиот🇧🇬

    0 0 Отговор
    Местя го за полюциите на малобритите кръвосмешенци !