Last news in Fakti
  Тема: Украйна

31 Март, 2024 08:08 1 886 35

ISW: Русия използва настроенията след атентата за мобилизация на мигранти

  • русия-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • авдеевка-
  • донецк

Володимир Зеленски предупреди, че Русия ще използва всякакви бъдещи сценарии, при които Украйна трябва да отстъпи инициативата

ISW: Русия използва настроенията след атентата за мобилизация на мигранти  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският президент Володимир Зеленски посочи, че забавянето на американската помощ за сигурност е принудило страната да отстъпи на бойното поле и ще продължи да застрашава отбранителните ѝ способности. Washington Post публикува откъси от интервю със Зеленски на 29 март, в което той заявява, че Украйна няма да може да защити територията си без подкрепа, тъй като в момента разчита на САЩ за въоръжението.

Украинските сили се "опитват да намерят някакъв начин да не се оттеглят" от неопределени фронтови зони. Те са стабилизирали фронта близо до Авдеевка, Донецка област.

Зеленски предупреди, че Русия ще използва всякакви бъдещи сценарии, при които Украйна трябва да отстъпи инициативата.

"Ако не предприемем стъпки напред, за да подготвите нова контранастъпление, Русия ще предприеме тези стъпки", каза той.

Това пише в дневния си анализ Институтът за изследване на войната (ISW).

Украйна провежда удари в тила срещу руски петролни рафинерии с цел стратегически ефекти. Зеленски заяви, че украинските удари са в отговор на руските срещу енергийната инфраструктура. Интервюто е в съответствие с неотдавнашните изявления на главнокомандващя генерал-полковник Александър Сирски, че че украинските сили не са в състояние напълно да компенсират недостатъците на бойното поле.

Руските ракетни удари унищожиха една от най-големите топлоелектрически централи (ТЕЦ) в Харковска област на 22 март. Украинската електрическа компания Центренерго съобщи на 29 март, че на 22 март руските ракетни удари са унищожили всички енергоблокове и спомагателно оборудване в Змиевската ТЕЦ в Харковска област.

Руските сили проведоха най-голямата серия от комбинирани удари с дронове и ракети срещу украинската енергийна инфраструктура в нощта на 21 срещу 22 март от началото на войната.

Съобщава се, че руската армия формира мобилни огневи групи срещу украински удари с дронове, но вероятно ще се затрудни да ги разполага в близко бъдеще.

Формирането на мобилните огневи групи показва, че Русия може да не е в състояние да разположи конвенционални системи за противовъздушна отбрана, като системите Панцир-С1 или С-300/400, на всички критични съоръжения в Западна Русия. По-вероятно е руските сили успешно да разположат мобилни групи в окупираната Украйна, където има сравнително по-малко въздушно пространство за покриване и по-малко възможни украински вектори за полети на украински дронове, отколкото в западна Русия. Изглежда, че руската армия дори не е успяла да покрие важни потенциални цели в, според съобщенията, добре защитени зони в Русия.

Руските власти продължават да ескалират правния натиск срещу мигрантите след атаката на Crocus City Hall на 22 март, което накара както руските власти да увеличат депортациите, така и мигрантите доброволно да напуснат Русия. Първият отдел на руския правозащитен проект съобщи на 29 март, че властите в Санкт Петербург са започнали операция срещу мигрантите и провеждат широкомащабна операция за идентифициране и депортиране на мигранти, за които се съобщава, че са нарушили миграционните закони от Русия.

Един от адвокатите на Първо управление заяви, че руските правоприлагащи органи извършват акции в хостели и апартаменти в Санкт Петербург и че центровете за временно задържане в Санкт Петербург са пренаселени с мигранти. Адвокатът заяви, че руските власти са депортирали 64 чужди граждани на 28 март и изчисли, че руските власти са депортирали достатъчно мигранти, за да напълнят два пълни самолета, които наскоро излетяха от Санкт Петербург до неуточнена дестинация. Руското опозиционно издание Astra съобщи на 30 март, че повече от 400 служители на полицията в Санкт Петербург и персонал на Росгвардия участват в операцията. Полицията в Санкт Петербург е проверила документите на почти 1500 чуждестранни граждани, издала е няколкостотин административни нарушения и е започнала 10 криминални случая по време на операцията до момента.

Ръководителят на съвместната пресслужба на градските съдилища на Санкт Петербург Дария Лебедева заяви, че съдилищата през изминалата седмица са постановили принудително депортиране на 418 мигранти и са наредили на още 48 мигранти (които са живели в града) да платят глоба и доброволно да напуснат Русия за нарушаване на миграционните закони. Информационният канал на Кремъл ТАСС съобщи, че служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) са задържали трима мигранти от Централна Азия, обвинени в подготовка за извършване на терористична атака на неопределено масово събиране в Ставрополска област.

Заместник-министърът на труда, миграцията и заетостта на Таджикистан Шахноза Нодири заяви, че Таджикистан е наблюдавал отлив на таджикски мигранти от Русия след атаката на Crocus. Много таджики са заявили на властите, че искат да напуснат Русия от страх и паника.

Нодири заяви, че повече хора влизат в Таджикистан, отколкото напускат, но че правителството очаква изтичането на мигранти от Русия да бъде временно явление.

Руските официални лица досега са повдигнали обвинения срещу девет души за предполагаемото им участие в атаката на Crocus, всички от които руските власти са идентифицирали като граждани на Таджикистан.

Руската служба на BBC News съобщи на 27 март, че руските власти значително са увеличили броя на наказателните дела, образувани за нарушения на миграционното законодателство след атаката на Crocus, особено срещу граждани на Таджикистан.

Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) съобщи, че руските граждани от етническите малцинства и мигрантите в Русия са станали все по-загрижени за етнически мотивирани престъпления и ксенофобска реторика след атаката на Crocus, а Първо управление по подобен начин отбеляза, че антимигрантските и ксенофобските настроения рязко нараснаха в Русия след атаката.

Руската ултранационалистическа общност засили призивите си за политика срещу мигрантите, а руски официални лица наскоро предложиха политики, като ограничаване на влизането на мигранти в Русия, въвеждане на по-сурови наказания за престъпления, извършени от мигранти, и премахване на безвизовия режим на Русия с Централна Азия държави.

Руският президент Владимир Путин изрази загриженост относно повишеното етническо напрежение в руското общество след атаката на Crocus на 28 март и може би е сигнализирал на руската ултранационалистическа общност, че трябва да спре да разпалва етническите напрежения.

Руските власти може да се опитат да задържат по-голям брой мигранти, за да ги принудят да подпишат договори за военна служба, като се има предвид предишното разчитане на Русия на мигранти и затворници в нейната кампания за криптомобилизация.

Политиките срещу мигрантите биха могли да застрашат усилията на Русия за криптомобилизация и допълнително да влошат недостига на работна ръка, ако депортира голям брой мигранти. Но руските власти едва ли ще са готови да се поддадат на ксенофобските искания на руските ултранационалисти за сметка на военните усилия на Русия.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голата истина

    32 6 Отговор
    Да си заслужат безплатния обяд а не като тук ядене и пиене и то без пари

    Коментиран от #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Варненец

    8 26 Отговор
    Ами то нали затова си го спретнаха сами този атентат, да им развърже ръцете. Путлер само с терор може да държи крепостните.

    Коментиран от #28, #32

  • 4 Ъъъъъ

    25 4 Отговор
    Фюрерът на у-райха,още не знае, че отдавна са отстъпили стратегическата инициатива!!! Държат го в неведение и в наркотичен транс, мисли си , че побеждават!🤪🤩
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Аспарух

    7 18 Отговор
    Ха ха Русия на руснаците.Това къде е???Москва и подмосковието, то и там е пълно с НЕруснаци.
    Както казват старите московчани Москва почерня .

    Коментиран от #19, #27

  • 7 Оказа се, че руската армия

    12 4 Отговор
    победи едновремено, както Първата армия в Украйна, така и Втората армия в света!
  • 8 Тоя Мозъчен Тръст

    18 2 Отговор
    е Базиран под талията на Виктория Нюланд

    Затова са му толкова хубави докладите! От курабийките е!
  • 9 Вчера ВСУ са пленили голяма група

    4 13 Отговор

    До коментар #1 от "Голата истина":

    палестинци.Хамасци.

    Коментиран от #21, #30

  • 10 Дедо ви...

    13 3 Отговор
    А бе вчера нали мигрантите напуснаха Русия и икономиката и закъса, на кое да вЕрваме.....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ае копейките

    4 8 Отговор
    Получихте,ли повиквателните?

    Коментиран от #18, #25

  • 13 124

    15 1 Отговор
    Като нямат оръжие с какво стрелят на фронта , в Бахмут и Соледар републиканците все все още не бяха сложили Вето за изпращане на оръжие и пак загубиха двата града . Имат оръжие и Европа и Вашингтон продължават да им изпращат , но използват ветото на републиканците , за да си оправдават загубите на фронта . Далекобойниите ракети , за които викат и тропат с крака ги използват само да обстрелват граничните райони на Русия и това не им помага с нищо на фронта , където губят по всички направления . Колкото и смело да воюва украинската армия с такива некадърници генерали , никога няма да победят , особено пък Русия

    Коментиран от #29

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 коросан

    1 6 Отговор
    срещу империята на zлото
  • 16 БАНко

    8 2 Отговор
    ТОЗИ ОБЪРКАН ,, ИНСТИТУТ " НАПИСА ЛИ , ЧЕ НЯКОЙ Е ДЛЪЖЕН С НЕЩО НА ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА ??? ОСВЕН НАТООООООВЦИТЕ , КОИТО ВЕЧЕ 35 ГОДИНИ ЛАМТЯТ ДА СА НА ГРАНИЦИТЕ НА РУСИЯ !!!
  • 17 От проведените

    4 3 Отговор
    проучвания, желаещите руснаци да се бият в защита на страната си срещу колективния запад и СрАЩ в Украйна, са много повече от необходимото. Опорките на безсмислени център на войната са тъпанарски като самите тях.
  • 18 Не но ти натовски

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ае копейките":

    килим пред входна врата ще я получиш и ще отидеш при Светльо на гости при Бандера.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Много си далече

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    от Реалността.Абсилютно витаеш в някакви други светове и откровено халюцинираш.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Да, да, точно така

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Вързан и Пасивен Русофил":

    Като в Мариупол Бахмут и Авдеевка !
  • 23 Абе, Констанс с Белгород

    2 0 Отговор
    Бандеровците превзеха ли го?Нещо много се умълчаха.
  • 24 БЛЯ БЛЯ БЛЯ 🤪

    1 0 Отговор
    Глупости
  • 25 Тагаренко

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ае копейките":

    Набира доброволци
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Аййййй

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Аспарух":

    То Париж почерня както и всички големи европейски градове
  • 28 Зелю

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Варненец":

    Точно така идвайте на фронта да ни помагате
  • 29 Император Владимир - Влад Мира

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "124":

    А руснаците работят така. Стрелят с лопати и прашки, за да не си хабят ракетите !!!
  • 30 Слава Украiнi

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Вчера ВСУ са пленили голяма група":

    Вчера ВСУ показаха кадри от които е видно, че вече са в Подмосковието!
    До Москва им остават още 59 километра!
    Путин спешно моли Зелински за примирие с отстъпка на територии от Русия...
    И когато се събуди Зеления Н@ркоман, целия в пот, разбра че е прекалил с бялото
    и халюцинира повече от вчера!
  • 31 Ха Ха ХА

    2 1 Отговор
    каква инициатива....бре простак ! Набутан си в ъгълчето от приятелите ти ....крави ! Следва да бъдеш ..курбан !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Алексей Сергеев

    2 2 Отговор
    Маляк, дребосък-Путин. ЗАПОМНИ сега всеки трети в РФ е мюсюлманин.
    След 40-45 г. мюсюлманите в Русия ще бъдат повече от вас.
    А в Сибир, като се стопи снега, ще плъпнат милиони китайци.........
  • 34 Сократ

    1 1 Отговор
    Колко дълги излияния на тема халюцинациите на наркомана в Киев. Айде спрете малко. Имайте уважение.
  • 35 само истината

    1 1 Отговор
    Депутата Леонид Калашников ковунистическа партия се изтърва в ефир :


    "Няма как да ни е атакувал ИДИЛ, ние ги подкрепяме."
Новини по държави: