Last news in Fakti

7 Май, 2023 19:31 1 995 12

Доц. Наталия Киселова пред LIBERTA.BG: Неспособността на политическите партии изпра Борисов

  • доц. наталия киселова-
  • бойко борисов-
  • партии

Конституцията не е уредила в такива детайли провеждането на избори

Доц. Наталия Киселова пред LIBERTA.BG: Неспособността на политическите партии изпра Борисов - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„До момента, в който президентът и формираното от него служебно правителство продължават да функционират, не трябва да говорим за конституционна криза, за да не засилваме усещането за извънредност.
Има две взаимоизключващи се цели. Едната е ГЕРБ да бъдат държани кадрово извън властта, а другата е да има парламентарно подкрепено правителство. И докато тези цели са противоречиви, това състояние на държавата ще продължи. Поради факта, че народните представители не правят нищо, президентът ще ускори акта с връчването на първия мандат. ГЕРБ няма да тръгнат на явна коалиция с БСП и ДПС, или с ИТН. Скрито да, но явно не.
Конституцията допуска едновременно произвеждане на парламентарни и местни избори, като дава предимство на правилата за местните.
Ако другите партии съумяха да се обединят - да има правителство и да функционира Народното събрание, това спокойно можеше да изолира ГЕРБ политически. И защото това не се случи в осемте месеца, в които ПП имаше правителство, наблюдаваме това, което става днес.“

Доц. Наталия Киселова, специалист по конституционно право и преподавател в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“, пред LIBERTA.BG

Интервю на Таня Анастасова

- Доц. Киселова, след неразборията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и рехавата възможност за сформиране на правителство, съзирате ли признаци на конституционна криза, или наличие на „системна кризисна ситуация“, по определението на евродепутата Радан Кънев?

- Първо, тази ситуация е поне отпреди 25 месеца, с онова изключение от 7 месеца на онова правителство, избрано от 47-то Народно събрание. В останалите месеци страната е в криза, която различните анализатори определят по различен начин, но да кажем, че тя е в политическото представителство, от гледна точка на това, че парламентарно съставените партии и коалиции не могат да формират правителство. Отвъд това, външен фактор за създаване на усещането за криза е войната, която се води на територията на Украйна. Оттук, тези две самостоятелни кризи създават силно усещане за кризисност. Дали, обаче кризата е конституционна, трябва да се дефинира кога говорим за такъв тип криза. Моето разбиране е, че когато единия от трите органа – Парламент, правителство, президент липсва, тогава може да говорим за начало на политическа криза. Ако два от органите липсват, тогава вече можем да засилим думата и да преминем отвъд и да говорим за конституционна. Но до момента ,в който президентът и формирано от него правителство, служебно, продължават да функционират, макар и в по-забавени темпове, в сравнение с обичайното, не бива да използваме тази дума, не само да не засилваме усещането за извънредност, но и да се намери някаква форма на сътрудничество в рамките на Конституцията. За съжаление, има две взаимно изключващи се цели. Едната е ГЕРБ да бъдат държани кадрово извън властта, а другата цел е да има парламантарно подкрепено правителство. И докато тези цели са противоречиви, това състояние ще продължи. А то се отразява и на други органи – неспособността на Народното събрание да формира други държавни органи с изтекъл, или непопълнен мандат.

- Според Вас, ще продължи ли президентът Радев да „тупа топката“ с връчването на първия мандат, или ще го направи в къс срок, какъвто е вторник?

- Поради това, че няма фиксиран срок, в който да се връчи първия мандат, не можем да кажем, че президентът бави. Другият фактор, обаче, който ще го „принуди“ да връчи първия проучвателен мандат, е бездействието в рамките на Народното събрание. Защото другата седмица ще стане един месец, откакто са свикани на първо заседание депутатите и единственото, което успяха да родят, е председател и зам.-председател и как да изглеждат ръководствата на комисии. Поради това, че не правят нищо, президентът ще ускори акта. Защото какъв е смисълът от тяхното пребиваване в Народното събрание? Според мен сме близо до връчването на първия проучвателен мандат.

- В тази политическа ситуация е трудно да се говори за логика на взаимоотношенията, но според Вас, какви варианти са възможни, когато ГЕРБ получат първия мандат и дали ще имаме „хартиена коалиция" подкрепена от ИТН?

- Както ГЕРБ, така и ПП могат да си партнират с всяка една от парламентарните групи на теория. Предстоящи местни избори са фактор обаче, с който съобразяват поведението си както през миналата, така и сега, през настоящата година. Поради тази причина, най-желано за ГЕРБ, заради най-малки електорални щети е партньорството с втората електорална група ПП-ДБ. От друга страна, партньорството на вторите с първите би било пагубно .В едно от последните си изказвания Борисов излезе с това, че няма да се коалира с БСП и ДПС. И бъдещи преговори и консултации влекат по-скоро да няма правителство, освен ако няма някакви процедурни хватки на някоя от парламентарните групи. ГЕРБ не могат да не излъчат правителство. Втори път след това, което направиха в предишния Парламент, ще бъде тежък имиджов удар за борисовата партия и ще се отрази доста негативно. Представете си оттук нататък каква ще бъде кампанията! „ Вие им давате доверие, а те не се представят отговорно“. Макар и достатъчно рано в предизборната кампания, беше оповестен втори списък „Магнитски“ и колкото и да твърдят, че не ги засяга, това не е така. Частично ги засегна имиджово и даде първоначален тласък на аргументации срещу ГЕРБ. Поради тази причина сега те ще трябва да съставят правителство. Вариантите пред тях макар да са много, се свеждат до един и трябва да съставят вариант от достатъчно читави хора, за да може ГЕРБ да има „сурат“ да каже, че е представил достатъчно добро правителство, но за съжаление отново не получихме подкрепа. Не мисля, че ще тръгнат на явна коалиция с БСП и ДПС, или с ИТН. Скрито може би да, но явно не.

- „Сглупиха“ ли ПП-ДБ, че направиха първо коалиция помежду си и второ, че въобще подеха диалог с борисовата партия, знаейки изменчивостта й?

- Всяка една от двете страни ще си го представи като свой плюс. ГЕРБ за това, че са излезли от изолацията, а ПП-ДБ за това, че в името на важни цели са направили компромис да седнат на една маса с Борисов и да се обединят по общи приоритети. За съжаление, нито една от двете страни не обясни адекватно, още преди да седнат в работни групи, каква е общата цел, както беше през 1991 и 2005 година. Формулира се ясна цел и всяка една от двете страни се ангажира. И тъй като не го направиха, ясно е ,че работата е само за пред медиите, или да се печели време, или е много сериозен пазарлък за длъжности. Те не си вярват, но и ние не им вярваме вече.

- Какво гласи Конституцията в случай, че местните и парламентарни избори са в едно и също време - есента. Дали е възможно парламентарните да съвпаднат с деня на балотажа от местните избори и това да спести трикратното ходене до урните?

- Конституцията не е уредила в такива детайли провеждането на избори. Поради тази причина тези правила са предмет на регулация на Изборния кодекс. Той е допуснал да имаме едновременно произвеждане на парламентарни и на местни, като дава приоритет по отношение на определени правила на местните. Така че, няма пречка вторият тур на местните да бъде и деня, в който се провеждат парламентарни избори. Какъв би бил проблемът?! Смесването на кампании, от една страна, и ограничаване на сегашните партии и коалиции да се явяват в различни формати на местни и парламентарни избори, защото това ще обърка избирателя. За да не се стигне до това е необходимо определено поведение от президента. Той трябва така да разположи консултациите , респ. връчването на мандатите и съответно разпускането, че те да могат да бъдат напаснати на сроковете, които са предвидени по Изборния кодекс за местните избори. Конституцията в този случай трябва да бъде спазена по отношение на срока, в който се разпуска Народното събрание и срока, в който трябва да бъдат насрочени предсрочните парламентарни избори. От разпускането до изборите да има два месеца. Ако разпускането е края на юли, краят на септември е срока.

- Помогна ли политическата „хавра“ на Борисов да се изпере?

- Дали неразборията, или неспособността на другите политически партии не помогнаха да не се изолират политически ГЕРБ?! Защото, ако другите партии съумяваха да проведат достатъчно сериозни преговори помежду си и да се обединят, и да има правителство, и да функционира Народното събрание, това спокойно можеше да изолира ГЕРБ политически. И защото това не успя да се случи в онези 8 месеца, в които ПП имаше правителство, по тази причина ГЕРБ се реанимираха и наблюдаваме това, което става днес.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    17 4 Отговор
    Киселова, при Баце няма изпиране, толкова е мръсен
  • 2 Мнение

    12 6 Отговор
    Неколкоститин наши сънародници мислят с оная си работа когато гласуват и затова имаме бойко, дпс и възраждане.
  • 3 надявайте се

    7 3 Отговор
    Избирателите не признават никакво изпиране.
  • 4 🇧🇬🇪🇺💯

    7 3 Отговор
    :) Грешно Седларова, Политическите Партии, Иван Гешев, Вебер, Зайдлер, Урсула, изпраха Борисов.

    Коментиран от #10

  • 5 Анонимен

    0 2 Отговор
    И кво като го изпраха, съсипаха ли, съсипаха много млади хора, живота им и седнал математика по бнт защитникът. Да бяха дали път на завършилите висше, а не да ги пращат на Запад и сега плюят по най добрият Ботю. Имаше образование по живково и влизаха в Су, право най умните и без връзки от работнически занаятчийски сенейства, не че родителите им са били не умни преди 1944,но са нямали пари, не е хубаво назад да се връщаме но всеки има от по старото поколение деца и от 1 до 12 има родители са им били над главите, да не кривнат по лош път и кво като завършиха и когато са си получавали студентските книжки е имало и не ходили и те получили, те преподаватели, професори, доценти, трябва Гешев да започне да им проверява банковите им сметки. Може да са 3,4,5,6,5 и 6 оценки може да са малко, но цент не са давали, а отвън някой младеж 2002, който иска 3,150 лева и т. н. И така ли е следвало

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Оправяйте се

    1 2 Отговор
    И при нови избори, или било за кмет ние сме сред хората, ще гласуват за Герб. А в тоя огромен град градове планини, съотношението е 85 на 15 %, етноси, българи. Бойко кметските. София не е провинцията. Искат да си работят до пенсия техните хора. ПП нали бе на власт, излъга ли народа, излъга ги. Да бе направил промени, реформи. Искат власт и като дойдат гладните в общините и ще започнат да крадат, да дават на техните си хора земята и тия някои ще останат без нея, а тя ги храни. Ще гласуват техните си гласоподаватели на герб дпс бсп и Бойко застават много. Дал им е хляб, имат държавни служби, и кой е богомил бонев приятел на бойко и на бойко рашков. Всички са като свински черва, а и тези които напуснаха едва ли биха се завърнали, мислят шест месеца на запад и шест месеца да си харчат парите, някои имат дребен бизнес, вие лъжите новите хора да гласуват за вас, но няма да ви се получи в тоя балкански край освен да ви отстъпи бойко и доган, но кой би, и пеевски като отстъпи на итн от Видин, мяса ми на възродителите турци ги пращали във видин от юга, да не го бият тяхните турци и го казва шефа ми от дс, призна си. Бойко е спец ченге, не го подценявайте. Или няма да гласуват или герб, дори хората се чудят от къде го измислиха от Видин, никой не го познава, явно пеевски чрез слави, нали слави е от учиндол плевенско, а пеевски е от плевен. Дпс и герб се разбират много. Те са комунисти всички. Безпартийните и чукнати навън, но завършиха езикова, висше в германия и с
  • 8 Емо

    3 0 Отговор
    Напротив, това се случи и ПП обедини доколкото е възможно обществото, казвам доколкото е възможно, защото цялото забавяне, крепене на ГРОБ-а на власт по време на протестите, глупостите на Тиквуна за нова конституция беше само с една цел - забавянето на сдаване на властта докато бъде завършен Турски поток и започне войната в Украйна. Съвпадането на голямата инфлация, благодарение на рязкото поскъпване на суровините заради войната в Украйна и началото на управлението даде на ГРОБ основание да твърди, като това е пълна лъжа - че новото управление е виновно за вдигането на цените и инфлацията. Получиха заповед и контролирания от тях Пинокио свали правителството, тъкмо преди да се почувстват първите осезаеми резултати. Изводът - крадлива престъпна групировка като ГРОБ не бива да съществува под никаква форма - мястото й даже не е при бай Ставри, а е в Белене.
  • 9 Алооооуу

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    Соц носталгичнияаааа.....ТОЧНО ЗА ТОВА,КОЕТО ОПИСВАШ, СОЦИАЛИЗМА НЕ ПРОКОПСА!! ЗАКОНИ ,КОНСТИТУЦИЯ СА ПРАВЕНИ ОТ СОЦИАЛИСТИ,ЗА ТОВА СМЕ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 пенко

    0 0 Отговор
    ТАЗИ /ПОСТОЯННО ИЗПОЛЗВАНА / - ПЪПЧИВА СВ ... Я ОТ КОИ Е -- ЦЕНТРИРАЙ СЕ СВ---ЬО --- НЯМА ПОЛИТИЧЕСКИ КОНСТИТУЦИОНИСТ --- ОХРАНЕНА ТАКАВА -ТИ К ВО !?!?!?!?!????
  • 12 ИНЖ

    0 0 Отговор
    Стига сте замазвали "дупките" в червената Конституция!!! То не е Главния прокурор, то не е Служебното правителство... И какво ли още??? Това не е "свещена крава"!!!!