Last news in Fakti

11 Май, 2023 16:00 17 123 174

Лоша новина за ония, които чакат "гнилият Запад" да пропадне

  • русия-
  • съветски съюз-
  • украйна-
  • кремъл-
  • русофили

Това се случва 34 години, след като не Западът, а социалистическият Изток се разпадна и 32 години след разпадането на самия Съветски съюз

Лоша новина за ония, които чакат "гнилият Запад" да пропадне - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И в днешна България има странно много хора, които са убедени, че "гнилият Запад" ще се разпадне тия дни. В Русия те са навярно дори мнозинство. Защо тезата за "гнилия Запад" е изцяло прогнила, обяснява Евгений Дайнов.

Едва ли е новина, че всички, които бяхме в съзнателна възраст преди 1989 година, сме израснали с тезата за „гнилия Запад“. По цял ден медиите обясняваха, как за разлика от нас, здравите пионерчета и комсомолци, тук на Изток - „там” всичко е изгнило до основи. И че, ако не днес, то утре целият „Запад“ неминуемо ще се разпадне.

Необяснима вяра

В България пионерчета и комсомолци вече няма, но дори най-беглият поглед в социалните мрежи разкрива странно голямо количество българи, които са убедени, че „гнилият Запад“ тия дни ще се разпадне. Това се случва 34 години, след като не Западът, а социалистическият Изток се разпадна и 32 години след разпадането на самия Съветски съюз. Такива хора има из цяла Източна Европа, а в самата Русия, отдавна забравила за собствения си разпад, огромното мнозинство от населението още вярва в близкия край на „гнилия Запад”.

Очевидно става дума не за мимолетна пропагандна концепция, а за някаква трайна нагласа, преминаваща от поколение на поколение. Откъде идва тя?

За разлика от сегашните „западнофоби”, едновремешните комунисти смятаха себе си за съвременни хора, обитаващи света, изграден от Просвещението. И в подкрепа на тезата за „гнилия Запад” предлагаха формулировка, звучаща като част от този свят: „Западът е обречен да се разпадне под тежестта на собствените си непримирими противоречия”. Това, разбира се, бе опростачена версия на Марксовия опит за диалектика, който сам по себе си е детински в сравнение с Хегеловия такъв. Но все пак – комунистите предлагаха модерно звучащо обяснение.

Защо тезата за "гнилия Запад" надживя "реалния социализъм"

Днес подобни обяснения са невъзможни поради поне две причини. Първо, Марксовият опит за диалектизиране е отдавна погребан като несериозен. Второ, днешните западнофоби не смятат себе си за обитатели на съвременния свят, а за негови заклети врагове.

Тезата за „гнилия Запад” не дойде от марксическата идеология и затова с такава лекота я надживя. Нейните корени – както исторически, така и светогледни – са много по-дълбоки и по-трайни от мимолетното съществуване на „реалния социализъм”.

Погледнато исторически, въпросната теза се появява за пръв път в статия на руския пропагандист С. П. Шевирев от 1841 година.

В нея той пише следното: „В нашите искрени, дружески отношения със Запада ние не забелязваме, че имаме работа с човек, носител на зъл, заразен недъг... целуваме се с него, прегръщаме се, споделяме трапезата... и не забелязваме скритата отрова... не усещаме присъствието на бъдещ труп, който вече намирисва.”

"Чистото християнство" на Русия и "болестта на Запада"

Както винаги в руската история, въпреки отпора от страна на проевропейските сили тази теза се оказва доминираща някъде в последната четвърт на 19-ти век. По онова време тя се обвързва с друга назряла руска идея: че Русия е постигнала чистото християнство и няма накъде повече да върви.

Западът, междувременно, се е сринал обратно към някакво езичество и е, следователно, тежко болен. Това езичество руснаците привиждат в появата, на Запад, на фигурата на индивида-гражданин, която за последно е била в основата на обществата (и на правото) в класическите, т.е. дохристиянски Гърция и Рим.

Така в Русия се прави първоначалната връзка между либералния ред (закован върху индивида, неговите безусловни права и свободи) и езичеството, т.е. свличането надолу от вече постигнатото християнство. Единственият начин, според руснаците, Западът да бъде оздравен е да позволи на Русия да го излекува – да го върне към онова истинско „съборно” християнство, в което колективът („собор”) е по-важен от индивида.

Както пише руският философ Николай Бердяев, след 1917 година цялата тази идеология с лекота навлича комунистически одежди, без да се променя. На мястото на християнството застава комунизмът като по-висша форма на обществено устройство от западния „капитализъм”. Западът си остава в покварата на индивидуализма, докато руснаците живеят в съборността на комунистическия колективизъм. Оттук следва същият извод: Западът е бъдещ труп, който вече намирисва; единственото му спасение е (Съветска) Русия да се намеси и да го излекува от смъртоносната болест – да го направи комунистически. Ако не – Западът загива.

В Германия – идеята за "народност"

Паралелно развитие виждаме горе-долу по същото време в Германия. Още в началото на 19-ти век германските философи противопоставят идеята за „народност” на западната концепция за правата и свободите на индивида. В края на века, докато руснаците обявяват Запада за гнил поради неговия индивидуализъм, германците обявяват за свой враг „цивилизацията”, имайки предвид горе-долу същото като руснаците. Разликата е , че докато за руснаците изворът на индивидуалистичната зараза на Запада са англичаните и американците, за германците изворът на гибелната болест „цивилизация” е Франция.

Така или инак, към края на 1930-те години и руснаците, и германците твърдят, че Западът е гнил и трябва да бъде съответно „обновен” от нацистите (според германците) или от болшевиките (според руснаците). Всичко това са, разбира се, идеологически конструкти, т.е. облечени в псевдоинтелектуални одежди елементарни настроения на харесване и нехаресване. На ниво настроения, т.е. под идейните одежди, става дума за едно и също явление както при нацистите, така и при болшевиките.

Едно и също явление

Уинстън Чърчил е първият западен политик, който схваща, че в основата си нацизмът и болшевизмът са едно и също явление. През 1937 година той публикува есето „Близнаците от Ада”, в които пише следното: „Нацизмът и Комунизмът си представят, че са противници... Но те са сходни във всичките си основни белези. Тяхната простота е впечатляваща. Махаш Бог, слагаш на негово място Дявола; махаш любовта и слагаш омразата; и след това всичко заработва ясно и логично. Те всъщност си приличат като две грахчета.”

В поредица от речи Чърчил впоследствие обяснява, че онова, което най-вече обединява нацистите и комунистите е искрената им омраза към свободата и демокрацията. И според нацистите, и според комунистите тези неща трябва да бъдат изтрити от лицето на земята.

Пита се – защо? Обичайният отговор е: за да не дават лош пример на самите германци и руснаци. Само че нито германците на Хитлер, нито руснаците на Сталин (и на Путин) са искали свобода и демокрация. Нямало е как, следователно, да се заразят от примера на западните демокрации.

Тук иде реч за една много по-дълбока, не-политическа, истински екзистенциална нагласа, от която извира омразата към Запада. Отново Чърчил, в края на цитираната статия, напипва основното, макар да не го доразвива. Това основно е заровено в следния пасаж: „Чувствал съм се в пълна хармония, през целия си живот, с онези течения, които вървят и от двете страни на Атлантика против привилегиите и монополите...”

Общество, основано върху договор

Точно тук, в привилегиите и монополите, е „заровено кучето”, според любимия израз на Ленин. Съвременният западен свят е плод на мащабен преход от общество, което е основано върху статус, към общество, основано върху договор. В статусното общество няма равенство. Всеки има различен статус и разполага с произтичащото от него право да заповядва на по-нисшите и съответно – задължение да се подчинява на по-висшите. Тук, в тази именно ситуация виреят привилегиите и монополите, тъй като те са неразделна част от по-висшите статуси. Ако си френски граф, имаш привилегията да не плащаш данъци. Ако си английски поземлен магнат, издействаш си монопол върху производството на определена земеделска култура.

Договорното общество е напълно, революционно различно. В него всички са равни, тъй като всички са свободни. Никой не е длъжен никому да се подчинява. Правилата на общото живеене се изработват не на основата на статуси, а на основата на хоризонтални договори между равни. Точно това мразят онези, които обявяват скорошната смърт на „гнилия Запад“. Те не искат да живеят като равни, нито като свободни.

Как да обяснят кои са, ако не са част от някакъв вертикален ред? Едно е на въпроса „ти какъв си” да отговаряш, че си „като всички останали”. Съвсем друго е да отговориш: „Аз съм виконт дьо Миндя”. При този отговор всички знаят, на кого имаш правото да заповядваш (на простите селяни в Миндя) и на кого дължиш подчинение (на барона на Златарица, например). А от този ти статус произтичат възможности както за привилегии, така и за монопол.

Когато се стремиш към привилегии

Огледайте се наоколо. Ще видите огромни множества българи, които се стремят към привилегии – да не спазват Закона за движение по пътищата, да шмекеруват с ДДС и с обществени поръчки, да търсят благополучие не чрез честно състезание, а чрез „вратички” и „връзки”. А ако се вгледате в познати предприемачи, ще забележите, че много от тях не искат да функционират в конкурентна, т.е. равна за всички среда. Искат монопол, дори ако може само върху едно село или една улица. Дребен да е, но монопол да е.

В Русия, разбира се, подобно поведение винаги е било правилото, защото там никога не са разбирали концепцията за равенство. А не са я разбирали, тъй като тя е прекалено интимно свързана с концепцията за свободата, а тя пък – с точно онзи индивид, който според руската идеология вкарва Запада в езичество и загниване. Такива хора, макар не мнозинства, има навсякъде из Източна Европа.

Именно те мразят Запада по един екзистенциален начин: убедени са, че ако той продължи да съществува, те няма да могат. От тях идва, поколение след поколение, онази пропаганда, според която Западът е гнил и всеки момент ще се разпадне.

Имам лоша новина за тях. Западът няма да се разпадне - именно защото „вярва в обикновения непознат човек”, както пише Карл Попър. Ще се разпадне Русия, защото вярва в необикновени хора, в привилегии и в монополи.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 185 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НУРС

    76 135 Отговор
    Единственото паднало нещо ще са гнилите зъби на агресивните старци тук!

    Коментиран от #4

  • 2 на запад

    166 39 Отговор
    западнала европа блика от интелект, питайте приятелите и познатите си за какви дарвинови лауреати говорим из австрия,франция,германия,испания,англия...
  • 3 честен ционист

    206 68 Отговор
    Вова видя сметката на прогнилия Запад за някакви си година и 3 месеца.

    Коментиран от #23, #117

  • 4 интернет нинджа

    84 19 Отговор

    До коментар #1 от "НУРС":

    малии а тия с ченетата ще ги пращаш за корега ли клавиатурен борец на пенсионери пхахах

    Коментиран от #10

  • 5 Псевдоним

    161 57 Отговор
    Той даже в момента се разпада, само САЩ все още държат фронта.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Името Евгений

    196 54 Отговор
    стана нарицателно за всичко мръсно,гадно и пошло в България! Не ти вярваме на нито една дума Евгений,ти си един предател на Българските национални интереси!

    Коментиран от #9, #90, #118, #134

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Шан Хай

    60 6 Отговор
    Бре , Северна Африка много развита !
  • 12 Taka така

    52 60 Отговор
    Добре че купихте онова човекоподобно дето наскоро се гътна иначе, военно сте нямали ама никакъв шанс. Но все пак войната не е приключила. Просто спечелихте територия и една битка нищо особено. Ще се изненадате скоро мдаа гнилият запад си е гнил, той с нищо не се е променил, камо ли подобрил напротив гълта вода
  • 13 Странна работа!

    78 102 Отговор
    Онзи ден пак, хиляди рускини в Германия се бяха събрали, развяват руски знамена и дерат гърла: " слава путину", но не искат да си ходят в раша!

    Коментиран от #37, #70, #96

  • 14 хъммм

    72 103 Отговор
    Борбата с гнилия запад започва от 1917г. Болшевиките вече 105 години громят гнилия капитализъм а той става все по-сладък а комундерите все по-злобни и безсилни.

    Коментиран от #80

  • 15 А Буров

    82 20 Отговор
    Явно DW сънува неабъднати сънища и за това обвинява България! "Гнилия запад" е измислица на глупаците но някой се припознава в тази измислица и "хвърля къчове(пика като магаре на мост).
  • 16 Полша спаси Европа от руският комунизъм

    49 96 Отговор
    като наби яко руснаците 1921г и полската армия стигна чак до Минск!

    Коментиран от #27

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ЕВРОНЮЗ

    104 39 Отговор
    Драги ми Смехурко, на Козешка ясла.... Вече 35 години България се разпада. Това че окупаторите изкараха всичките си резерви, които през тия години са плюскали от ония 47 милиона да стреляте с халосни патрони срещу Русия е ясно доказателство.
  • 19 Ха ха хааааа

    122 28 Отговор

    До коментар #9 от "Дългият":

    Фвгени Дайнов и патриот!? По скоро е хамелеон - с комунистите комунист, с фашистите фашист, с демократите демократ ...
  • 20 Дайнов малко греши за Германия!

    60 26 Отговор
    Двете световни войни са резултат от съюзните договори между Франция и Русия насочени срещу Германия, много преди Първата световна война!
    А иначе, Чърчил плямпа така, защото както Франция, така и Англия се изплашиха от възхода на Германия в икономически план! В крайна сметка всичко е пазари!
  • 21 Само че

    75 18 Отговор
    и нацизма и комунизма са западни идеологии
  • 22 Реалист

    94 27 Отговор
    Клошар и алкохолик Дайнов
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Българина обича комунизма

    44 38 Отговор
    повече от руснака!
    Българина мрази Запада повече от руснака!
    Българина е тако и вако, къде има келепир!
    Така е оцелял стотици години!

    Коментиран от #64

  • 25 ИНЖ

    34 59 Отговор
    Империите в Европа се разпаднаха след Първата и Втората световни войни. Просто СССР закъсня, а РФ с войната в Украйна доказа несъстоятелността си.
  • 26 Васил

    88 30 Отговор
    Ще повърна от евроатлантическите глупости на Дойче Зеле които прочетох току що.
  • 27 Цяла Европа се е изсипала на помощ

    18 23 Отговор

    До коментар #16 от "Полша спаси Европа от руският комунизъм":

    И Де Гол бил там кат млад офицер.Ваешава,МОДЛИН 1920 съкрушителен удар над Болшевиците,тръгнали да подпомогнат германските червени бунтове.Ако беха тръгнали не за Берлин,а за Будапеща може би щяха да успеят.Зле преценено положение
  • 28 До шарения Гена Дойнов

    72 26 Отговор
    Гена, номера с печатане на хартиики без покритие вече не минава. Питай доларчето защо всеки го изхвърля от банките си.

    Коментиран от #144

  • 29 ехаа

    56 18 Отговор
    ДВ,истинските наследници на пропагандната машина измислена от Гьобелс,и надминали постиженията му неколкократно!
    Да се знае,статия,мнение,анализ и т.н.,пръкнало се с абревиатура DW,е силно препоръчително възприемайки информацията от него,да обърнете фактите на поне 135 градуса за да добиете реална представа,какво се случва в действителност!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Запознат

    66 15 Отговор
    Евгени Дайнов е завършил Оксфордския университет с държавни пари през 1979г сега промива мозъците на посредствените които учат в НБУ университета на Сорос.

    Коментиран от #133

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Скоро

    56 26 Отговор
    Фащ фалира. 1 юни дефолт! Чао печатница!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Верно ли ?

    68 21 Отговор
    Запада отдавна пропадна.Никакви морални и духовни ценности.Заприличаха на Африка.
  • 36 ЕВРОНЮЗ

    80 20 Отговор

    До коментар #23 от "Макс":

    Любимия ви запад е съществувал до сега благодарение на колониално робската си политика. Кого и как е приютил..??? Колко плаща..??? На ясно ли си изобщо. Работил ли си един ден на запад.?? И като пращат пари българите, къде отиват..??? Родителите им да си купуват храна от техните хипермаркети където са си докарали боклуците с изтекъл срок и сменили етикета.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Професора

    59 10 Отговор
    На Дайнов жена му се казва Аня Юриевна Майорова. Баща му Александър Дайнов журналист е член на ЦК-БКП.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Павел

    71 25 Отговор
    Не в Русия, а точно в Европа се затварят и фалират предприятия и банки, така че изводите и сами може да си ги направим. Европа 70 години паразитира върху гърба на Русия и бившите социалистически държави, но лошия Путин спря прожекциите на този филм и сега реалността излиза на показ.

    Коментиран от #44, #52

  • 41 Психиатъра

    40 8 Отговор

    До коментар #34 от "Прокопий":

    Ми то е свързано. Да видиш какъв е бил и какъв е сега и, че пише по поръчка на спонсорите и какъв му е морала.
  • 42 европейски джендър

    32 8 Отговор
    Вие отдавна сте пропаднали няма смисъл да го казвате
  • 43 Путинофил

    36 25 Отговор
    Аз мразя Америка! Обичам само американските долари! С тях едно време си купих дънки от Кореком, защото с рубли не даваха!

    Коментиран от #46

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Джендърсороспия

    41 18 Отговор
    Гнилият запад отдавна пропадна необратимо.

    Коментиран от #59, #72

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Някой

    44 13 Отговор
    Всяко нещо има край. Дори и хегемонията на Запада. И този край идва бързо и потресаващо за потърпевшите. За справка - Римската империя. По сходен начин се е стигнало до изчезването й, макар самите римляни да не са вярвали.

    Коментиран от #48

  • 48 Идва краят на Руската империя,

    28 46 Отговор

    До коментар #47 от "Някой":

    като Римската и много други! В Европа империи отдавна няма!
  • 49 Мда

    29 51 Отговор
    Поздравления! Чудесна статия! Жалко, че няма да я прочете нито един русофил.
  • 50 Сандо

    43 11 Отговор
    Някои рекламни писачи на прекрасния демократичен свят изпитват подсъзнателен страх от бъдещето и чрез такива материали се борят със страховете си.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Гост

    32 10 Отговор
    Той вече СЕ разпада, но само се правите, че не е така.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Офф

    12 16 Отговор

    До коментар #56 от "Коментар":

    Поредния "пророк". И след колко точно Германия ще се разпадне? И какво значи разпадане? Вярвай си и чакай
  • 58 бай Даньо

    20 6 Отговор
    Дайнов , щеше да ококориш Ганчо още повече ако му обясниш бавно и с равен глас че и той горкия е част от западния свят ....

    Коментиран от #66

  • 59 Хаха

    25 22 Отговор

    До коментар #45 от "Джендърсороспия":

    И затова всички тръгнаха да живеят и работят там. Никой не иска да ходи при стожерите на православието,на Изток.
  • 60 факуса

    20 4 Отговор
    ами той сам ще се затрие.справки римската империя,началото го виждаме с тез неадекватни политици
  • 61 Истинският

    28 8 Отговор
    В България западняшки номера не вървят. Не спират да ни ,,цакат с топла бира" запада. Защо ли?

    Коментиран от #67

  • 62 За разпад не знам

    24 5 Отговор
    Но си гние полека.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 факуса

    25 9 Отговор

    До коментар #24 от "Българина обича комунизма":

    българина обича като всички по света да живее готино и на далавера,ние не сме измислили шмекеруването,само,че запада предпочита да е по богат и да не работят толкоз,те са свикнали на кражби от как ги има
  • 65 Муню Мунев от Миньор Перник..

    17 7 Отговор
    Ъъъъъъъ....пък Путин се бори с мечки и ги побеждава и после ги яде, и той шъ пубеди гнилия запад....много сме...силни сме...ъъъъъъ...дъ живей русията бре.
  • 66 факуса

    35 12 Отговор

    До коментар #58 от "бай Даньо":

    не сме от западния свят,няма да ни допуснат там,ние сме втора ръка хора за тях,взеха ни за обслужващ персонал,и да има къде да си изхвърлят боклуците и да ни пращат туй което не е годно за тях на нас,най вече храни
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Костя Малочурков

    8 7 Отговор
    Абе то убао да пропадне гнилият запад, ама кво ще стане с евраците ми...а...????

    Коментиран от #69

  • 69 Еми

    10 2 Отговор

    До коментар #68 от "Костя Малочурков":

    Както всичко е фалирало реално, война, инфлация, обичайното...
  • 70 Гошо

    12 4 Отговор

    До коментар #13 от "Странна работа!":

    А защо трябва да са в Раша непременно ,извън Русия не може ли да са рускини
  • 71 Трънче

    41 18 Отговор
    По времето на социализма българи ходиха в Русия(КОМИ) да работят за 1 или 2 години и като се приберат си купуваха апартамент и кола,някой дори си докарваха и по някое рускинче за жена, а сега ходят на запад хора с образование да лъскат тоалетни и чинии за три пъти по малко пари от западняците и да плащат скъпи наеми,а за къща да си купят това са единици. Да не говорим за това ако искаш да свалиш някоя надута западна пуйка . Само като те разбере че си Българин и си аут. Така че не ми говорете за западняците
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Айде ся..

    29 10 Отговор
    Ми той пропадна вече,очила ли ви трябват? Европа е Мавритания с ЛГБТ,икономиката им е на дърва,въглища и вятър,и то само като му се додуха..
  • 75 Тюхчев

    23 7 Отговор
    Хубава статия, но изпълнена с противоречив анализ на току-що отминали времена (около100год.)
    Явно не е писана от човек, защото човекът е любопитен, притежава интерес към някои събития, тълкува ги и вади заключение въз основа на тях. Освен това, човекът притежава физични сетива за: зрение, слух, вкус, мирис, гладен стомах, студ, жега, болка, и др. нужди, които допринасят за правилния анализ на събитията.
    Няма да споменавам и менталните сетива , някои ги имат други не.
    Но каквато и да е системата в която живеем, тя се нуждае от хора, млади хора, които запада убива. Иначе тя умира. Ако тази статия бе сътворена от млад жив човек бих се съгласил с написаното, но нее.
    А... Рим...Рим е съществувал близо1000год. А западът?
    Всяко нещо си има цикъл на съществуване. И ние сега сме точно в неговото преобразуване. Какъв късмет, а ?
  • 76 Как ще ни ИЗПЛЯКА всичките

    4 1 Отговор
    Задна прашка - по ХАЙДУШКИ ? Ще подменят старите знаци с НОВИ а старите под ТЮФЛЕЦИ и КЮШЕТА ще останат за вечни времена - ПРОСТО ХЕЙ ТАКА !
  • 77 Чичо Сем знае как ПАПЛАЧ , тъпа

    4 5 Отговор
    Да нае В ем !
  • 78 ха ха

    23 6 Отговор
    след такава словесна еквалибристика целяща да ни убеди че запада не е гнил а просто миризмата на гнило е от купчината боклуци затрупали планетата вследствие на политики , та той отдавна е пропаднал и под нивото на изтока , само погледнете отношенията между хората , омразата и презрението насаждани от всякакви власт имащи и ползващи чрез продажни медии и ведомства , остава да бъде отмит от лицето на земята
  • 79 Справедлив

    26 8 Отговор
    Блокира ли се долара,нищо не може да спре разпада на Запада. Само собствени национални валути ще върнат вярата в справедливостта между народите.
  • 80 дядо поп

    15 2 Отговор

    До коментар #14 от "хъммм":

    Толкова сладък стана , че от сладост чак горчи!
  • 81 Ддд

    19 2 Отговор
    В България като е капитализъм държавата защо тъпче с пари фирмите .
  • 82 Ушанка

    28 10 Отговор
    Дългът на Русия е 500 млд.долара, дългът на САЩ надхвърли 31 трилиона долара.Кой е фалиралия?
  • 83 Того

    12 6 Отговор
    ДАЙтеНОВ бре, че ми писна от тъпословен мисирлък...
  • 84 Със сигурност

    17 8 Отговор
    може да се каже, че най-пропадналият е индивидиума, написал тия глупости, мерданският селяндур
  • 85 МАЛКА пенсИЯ

    2 0 Отговор
    78-ЩОТО,НИЙ ТУК,СЕ ОБИЧАМЕ!!!Ха,ха,ха.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Емо

    17 8 Отговор

    До коментар #9 от "Дългият":

    Алоооо,дългия с къс.... скоро долара ще замести тоалетната хартия! БРИКС

    Коментиран от #113

  • 88 Българка

    27 6 Отговор
    Много ТОЧНО написано и вярно !! Комунистите и диктаторите са най- долните същества на планетата !! Особено в България !! Цял живот са лъгали нашите баби, дядовци, майки и бащи с мизерни заплати и пенси !! Лъгаха ни за светлото бъдеще !! А , когато трябваше да дойде това бъдеще, най- НАГЛО БКП и СДС си присвоиха цялата държава !! За обикновените българи и граждани на България , българските политици НЕ мислят и не работят !! В Парламента НЕ работят и сега, но вземат големите СУБСИДИИ и ЗАПЛАТИ !! Всички крадци са начело на държавата !! Те и затова НЕ направиха ЛУСТРАЦИЯТА !! И никаква Промяна и ДЕМОКРАЦИЯ няма в България !! Трябва да стане някакво чудо, за да изчезне МАФИЯТА в България !!
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Българка

    19 15 Отговор

    До коментар #7 от "Името Евгений":

    Всички русофили са предатели на българските интереси !! Няма такова нещо да си русофил ,пък и да защитаваш Националния интерес ! Стига с това делене ,на такива и онакива !! Това е било в ИНТЕРЕС винаги на комунистите !! Те бяха ни разделили на СИНИ и ЧЕРВЕНИ !! Най-голямата тяхна ЛЪЖА беше - Кой не скача е ЧЕРВЕН !! И хората им се вързаха !! И сега продължават по същия начин да разделят хората, именно с техните все нови партии !! А винаги са управлявали БКП !!

    Коментиран от #95

  • 91 поредната

    15 11 Отговор
    либерална антируска пропаганда от дйче веле
  • 92 Матей преображенски

    19 9 Отговор
    Че не е ли гнил запада,аналог на късната римска империя?Всичкото разложение тръгва от Фашингтон и по-точно от неговото финансово сърце преди повече от сто години.Американските банкери поставят основата на всички световни кризи и войни,та чак до ден днешен,вкл. и украинската война.Правят купища мошенгии,налагайки книжните пари по целия свят ,а сега и виртуални пари,което ускорява краха на запада и той се крепи на честна дума мафиотска.Колониалната им база ускорено се свива като шагренова кожа,и като върховен паразит,западът ще умре от глад като няма от къде да ограби нужните му средства и материални ценности.Конвулсиите започнаха,запада е свикнал на охолство,за чужда сметка,но вече никой не дава сливи за смет,т.е за кухи долари и хипертрофиралия долар скоро ще се срине,когато почне да се връща в щатите,там ще настане хиперинфлация от нови и завръщащи се от странство по света долари,ще трябва да си измислят нова парична единица.
  • 93 Ало,

    19 9 Отговор
    Дайнов, кажи ми кои държави са имали колоний,ограбвали са гиматериално ,суровинно плюс човешките ресурси.
    Това е твоя запад- крадци обирджий!
    Идва видов ден по този въпрос- даже и за САЩ. Там вече събарят паметници!
    А ти спи спокойно ЕП сън и мисли като се върнеш какви ще ги чепкаш, левак.

    Коментиран от #126

  • 94 Дай- но......

    17 7 Отговор
    Проскубан псевдо демократ, леко намирисващ, с ясни опорки, се опитва да изглежда ...аналитичен. ама че евтин и стар филм.
  • 95 Българка ли?

    6 5 Отговор

    До коментар #90 от "Българка":

    Нещо сте се пообъркали, драги дж....., Нали?!
    Фактологията ви също куца
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Красимир

    10 8 Отговор
    До коментар номер девет от дългия ако прочете и може да отговори кога България е изчезва Ла с такива темпове когато бяхме с Русия или е забравил че сме станали за 45 години от шест на девет милиона и 500 хиляди а сега за. Няма и 30 години и паднах е на пет милиона

    Коментиран от #101, #102, #104

  • 99 Хаймарс!

    5 4 Отговор
    Ударих едно Джони иииии така загних....ще взема да сгъна още нещо!
  • 100 Генчо,Пенчо,Атанас и АЗ

    11 11 Отговор
    Комунистите в Р.България са толкова болни и с прогнили души и съзнание,че Ако?някой ден го осъзнаят,сами ще се самоунищожат.Факт НЕУСПОРИМ!!!
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 БТР-56

    11 12 Отговор
    Сред тия нещастници са местните рубладжии-гнусарки и рушлямските нацистки zвине.
  • 107 Иван Радоев

    16 5 Отговор
    Дайнов може да обясни само спада на млеконадоя по време на рокфеста в Миндя, но не и международните процеси

    Коментиран от #109

  • 108 Обикновена вафла

    6 5 Отговор
    Нема да стъпа в прогнилия запад. По-добре да стана баклава, отколкото щрудел или чийзкейк!
  • 109 Рокфеста в Миндя

    11 17 Отговор

    До коментар #107 от "Иван Радоев":

    Какво има да му се обяснява на международното положение? Ролингстоунс след 60 години концерти, продължават да пълнят стадиони. Единствената музикална звезда на русия се изнесе преди няколко месеца и прокълна путин. Та...такова е международното положение според гражданите на Миндя!

    Коментиран от #110

  • 110 Йосиф кобзон

    9 11 Отговор

    До коментар #109 от "Рокфеста в Миндя":

    Пропуснахте да кажете, че музикалното наследство на Ролингстоунс✌️✌️✌️ е по-голямо от целия шоу бизнес🤏 на русия за всички времена! 🤘🤘🤘
  • 111 Бай Бай Лов

    14 8 Отговор
    Гледам Столтенберг,преди минути по американски канал.Кърши кълки,Руснаците напредвали в 5 направления.Ами сега.
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Пророк

    14 15 Отговор
    Путин греши. Светът не става многополюсен, а двуполюсен. И в двата русия не присъства. русия ще е васална територия на Китай. Източник на евтини ресурси за китайската индустрия. Една бензиностанция регистрирана като държава!
  • 115 Копейкин

    13 11 Отговор
    Скоро рублата ще замести тоалетната хартия

    😆
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 честен ционист

    13 20 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Зеленски видя сметката на прогнилата русия за някакви си година и 3 месеца.

    Коментиран от #150

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Името Костя

    10 12 Отговор
    стана нарицателно за всичко мръсно, гадно и пошло в България! Не ти вярваме на нито една дума Копейкин, ти си един предател на Българските национални интереси!

    Коментиран от #120

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 И какво?

    12 8 Отговор
    Как не ви мързя да напишете всичко това? Прозинахте се и какво, хайде обичайните втръснали клишета. Хем правилни, хем коректни, хем не иска много ум. Още дядо ми преди 50 години можеше да ги каже. И какво, лесна и глупава, нищо незначеща статия...Злобна логорея.

    Коментиран от #125

  • 123 ЦСКА

    1 2 Отговор
    ЦСКА Е ОТБОРА
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Тошко

    9 13 Отговор

    До коментар #93 от "Ало,":

    Що нбе, Русия не ограбва ли една шеста от земното кълбо ? Евенките,чукчите,цял Сибир дали са руснаци, Кавказ ??? Айде у лева леваци, некадърни

    Коментиран от #149

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Разминаване с реалността

    15 3 Отговор
    От 2 дни Байдън предупреждава за дефолт и голяма рецесия Щатите . Сега това тоя дето го е написал нещо не се връзва изобщо . Когато фактите говорят и ЦРУ-DW мълчи .

    Коментиран от #135

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Мишморок

    1 0 Отговор
    А твойте зъби ще са вечни.
  • 131 Див +капитализма

    16 3 Отговор
    Е да България е показно за дивия запад колко бързо се разграби всичко колко бързо се настаниха в готово то народно гнездо градено с труда на свободните българи и, т, н. Всичко това продължава запада обира и гложди последните остатъци от БЪЛГАРИЯ ВИЕ си правете изводи кога България е била по добре!!
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Йотата ничтожний

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Запознат":

    Те всички измикяри са такива.
  • 134 при това "Женя"

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "Името Евгений":

    си изкарваше добрепокрай баща си в Лондон в соц времената. И понеже не беше силен ученик, трябваше "с неудоволствие" да си издействат да стоят по-дълго там. Да върне парите!!!! Че е продажник, не е ново. Всички жълтопаветници са отрочена та бившата партийна номенклатура.
    АЗ НИКОГА не се съобразявам с това, което казва този пишман рокаджия.
  • 135 никой с не си дава сметка,

    20 2 Отговор

    До коментар #128 от "Разминаване с реалността":

    че "колективният запад" пуска санкции срещу Русия, а банките в САЩ фалират. Какво се случва????
    Русия щяла да се разпадне, а пък икономиката и е на осмо място въпреки санкциите. И то реална икономика без напечатани долари и евра.
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 шкембе войвода

    9 3 Отговор
    толкова много глупости...няма кой да ги чете
  • 139 Гост

    6 12 Отговор
    Не ми хвалете една държава която от крепостничеството отиде в .....Социалистическият Рай..и как се сгромоляса....Те не са имали Капитализъм и са като пате в кълчища...

    Коментиран от #143

  • 140 йхнкхйких

    8 0 Отговор
    Умнокресливите не спират да бълват пумия !
  • 141 Айсамани

    10 4 Отговор
    Мда,ама той Соц.блок сам се разпадна,нали?Без помощта на онези с краварските гащи,а?Изобщо!Ама хич!Кво говорите и пишете бе!С тези платени статийки си избършете седалищата.От гнилия Запад идва една страшна пидира(тия,ЖендАрство,трети и 4етвърти п0л и какви ли не и3вращения още.Ами да са ви честити бе,авторчето.Оффф,чак сега видях Д В,ясни са ми.У коша .

    Коментиран от #155

  • 142 Топла вода

    8 8 Отговор
    Долари-Кореком, нарязани вестници - тоалетна хартия, зимнина буркани, да избутаме зимата.
    1 май след Чернобилската авария-всички без децата на комунетата на манифестация.
    Децата на най отявлените комунисти учат в Английската гимназия, след това учат в прогнилия Запад, а пък там остават, че е са мазохисти. Граница стрелба, а преди това ти трябва открит лист, тук е хубаво като крепостни селяни, точно както в Потьомкиното село.
    Потьомкин описва в докладите си до руската императрица създадената Нова Русия като обетована земя, в която благоденстват щастливи хора. Екатерина Велика решава лично да види това място, което на живо няма нищо общо с писмата на княза. За да не го разкрият, той строи декори на добре изглеждащи села, които скриват калта и руините отзад. От дупките на декорите - нарисувани като прозорци, се подават добре облечени селяни, които усмихнато махат на преминаващата императрица. Това остава в историята като "Потьомкинско село" - триумф на имитацията над създаването. На лъжата - над неприятната истина.
  • 143 неразбрал

    2 0 Отговор

    До коментар #139 от "Гост":

    за кои ТЕ говориш
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Бай Хой

    6 2 Отговор
    Никой не иска да се разпада никой освен Американците
  • 146 ивелин

    12 3 Отговор
    DW най- отвратителната, противна, отблъскваща медия само й като чуя се отвращавам защото съм бил свидетел на някои събития които те описват нямащо нищо общо с действителноста. . Създадена от ЦРУ специално за Европа които работят там не са журналисти а са пропагандисти ако Гьобелс беше жив щеше да им завижда. Но за съжаление все още има които им вярват.
  • 147 АЛФ

    5 4 Отговор
    запада е като мушмолата колкото по загнива по сладък става а на нас ни се ева и бащата вече
  • 148 Чърчил

    6 1 Отговор
    Характерна особеност на българският лакей е готовността по всяко време не денонощието да оближедупетона силният на деня с ентусиазъм и замах.За облаги.
  • 149 Тошко,ти ли си,бе

    1 0 Отговор

    До коментар #126 от "Тошко":

    Младеж,що не четеш книжки?
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 БПФ

    10 3 Отговор
    В основата на Западът бил Договора. Затова ли същият запад нарушава всички договори с Русия и дори и краде парите, включително на частни лица, само защото са руснаци, нарушавайки собствените си правила, договори и закони?
    Ето така умира Западът, от собствените си лъжи и кражби, от собствената си наглост !!!

    Коментиран от #153

  • 152 Гнилият Запад

    4 4 Отговор
    доста фанатици, демагози и обикновени глупаци надживя, ще надживее и днешните си гробокопачи, както наричаха себе комунистите.
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 🇪🇺🇺🇸🇬🇧🇺🇦🇧🇬

    3 5 Отговор
    Мразиш не мразиш Европа, ще победи Европа защото е ВЕЛИКА
  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Класика

    5 3 Отговор
    Ами измислиха ковид!!!!...
    Правят всичко възможно войната да не спира за да си продадат застоялите оръжия! Начело на Америка стои болен човек който го крепят на инжекции да подписва укази за изгода на зелената секта,бялата магия и технологичните спекуланти.. узаконяват и налагат да се изучава от децата че извратените многополови педофили са с предимство,съсипват християнството,лансират климатичния убиец чрез репресии и закони - ел колите!!!????? и на власт в момента е едно котило: Урсула Трюдо Макрон Шолц Нехамер...ужас!...е не е ли страшно!!!!

    Коментиран от #157, #158, #160

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 😆😆😆

    1 0 Отговор

    До коментар #156 от "Класика":

    русия втора в Европа декриминализира зоофилията още през ранната 1903 г
    Съветска русия втора в Европа декриминализира през 1922 г. също така и инцеста!

    😆😆😆😆
  • 159 Метатрон

    1 5 Отговор
    Кремъл са управлява от сатанисти начело с антихриста кагебеец Путин член на сатанинската комунистическа партия която седемдесет години воюваше и унищожаваше християнството, събаряше църкви, убиваше истинските православни свещеници и ги подменяше с агенти на КГБ. Днес същите комунистически сатани управляват Кремъл! Затова русия е приятел и съюзник на антихристиянски комунистически и ислямистки режими като китайския и иранския - смъртни врагове на православието!
    Или си в коалицията на Христа или си коалицията на Сатана - русия, иран, китай!
  • 160 ХОХОХО

    2 4 Отговор

    До коментар #156 от "Класика":

    Педофилите са в Кремъл
    Питай Литвиненко!
  • 161 Трапера

    1 2 Отговор
    Адмирации за Евгений Дайнов.
  • 162 Докато

    2 1 Отговор
    Имат колонии като нас да ни грабят ще живеете .
  • 163 Мак лайн

    3 1 Отговор
    Че е гнил запада е гнил, още от средновековието, че няма да се разпадне, няма. Това е факт
    . Но Русия няма да загуби войната, защото трябва да се запази от запада. Ако можете да ме разберете . Слава на Гърция и Русия че пазят православието и слава на България и Русия че пазят кирилицата. Ние не сме запада

    Коментиран от #164, #165, #166

  • 164 Да питам

    1 0 Отговор

    До коментар #163 от "Мак лайн":

    И как Русия пази православието като Кремъл се управлява от агенти кагебейци като Путин и "патриарх" Гондяев първи приятели и съюзници на комунистически Китай и ислямистки Иран - смъртни врагове на православието!
    Нима мислиш че Христос може да е приятел и съюзник с Дявола?!
  • 165 😆😆😆

    1 0 Отговор

    До коментар #163 от "Мак лайн":

    Много издиша руската пропаганда!
    Кагебейците атеисти другаря Путин и другаря "патриарх" Гондяев "пазят" православието!!!!!!!!!!
  • 166 😛😆👿

    1 2 Отговор

    До коментар #163 от "Мак лайн":

    Ако Христос управлява русия как така русия е съюзник и приятел на сатанински комунистически и ислямистки режими като китайския и иранския смъртни врагове на православието?!
    Излиза че Христос се съюзил с Дявола?!
  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.