Last news in Fakti

17 Май, 2023 10:01 2 672 28

Защо въпреки всичко Ердоган пак победи

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • кемал кълъчдароглу-
  • турци

Какво може да се очаква от втория тур?

Защо въпреки всичко Ердоган пак победи - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Висока инфлация и безработица, безмилостни репресии срещу инакомислещи, лошо управление на кризата след земетресението и дълбоко разединено общество - Турция преживява огромна криза. Отговорност за това носи и сегашният президент Реджеп Тайип Ердоган, който е на власт от повече от 20 години и де факто управлява еднолично.

Всички тези проблеми обаче очевидно не можаха да му навредят

На президентските избори Ердоган се представи по-добре от очакваното. Само 0,6% не му достигнаха, за да премине границата от 50% и да спечели президентския пост още на първия тур. Ердоган изпревари с почти 5% процента основния си съперник Кемал Кълъчдароглу. А на вторият тур след 2 седмици президентът ще има дори още по-големи шансове за успех от опозиционния претендент.

При това повечето предизборни проучвания сочеха победа за опозицията и Кълъчдароглу. Предварителните резултати обаче показват, че всички те са сгрешили. Дори и в зоната на опустошителното земетресение управляващата ПСР има комфортно предимство. В Кахраманмараш, епицентъра на трусовете от 6 февруари, Ердоган получи 71,9% от гласовете. Гласовете за него там са намалели само с 2,3 процента.

Означава ли това, че Ердоган е абсолютният победител от изборите? Не, казва Беате Апелт, директорка на германската Фондация за свободата "Фридрих Науман" в Истанбул. Никога досега Ердоган не е печелил с толкова малка преднина и никога досега не му се е налагало да се явява на втори тур, припомня Апелт. Тя изтъква и това, че предизборната кампания изобщо не е била честна, почти 90% от медиите в Турция са лоялни към правителството.

Стратегически подаръци за избирателите

Друга причина за добрите резултати на президента са многобройните предизборни подаръци, направени от турските управляващи. През последните месеци Ердоган увеличи минималната работна заплата, възнагражденията в публичния сектор и въведе възможност за ранно пенсиониране. Религията също играе роля, особено когато се използва за поляризиране на обществото, както се и случи. Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг описа изборите като гласуване на вярващи и невярващи.

Управляващите от ПСР използваха целия държавен апарат за предизборната си кампания. Почти всички министри пътуваха из страната, за да агитират. Самият Ердоган всяка седмица откриваше нов голям държавен проект и малко преди вота обявяваше добри новини - например за петролните залежи в източната част на страната.

Освен това избирателите в Турция традиционно се ръководят от трайни партийни предпочитания. Те гледат на проблемите през идеологически очила, тъй като живеят в свой собствен балон и консумират проправителствени медии, а противниковата страна почти не успява да проникне в тяхната сфера на внимание, казва турският политолог Емре Ердоган.

Какво може да се очаква от втория тур?

Значителна част от електората очевидно не е била притеснена от масивните опити на властта да повлияе на настроенията в страна, след като като почти половината гласоподаватели подкрепиха Ердоган. През следващите две седмици и управляващи, и опозиция ще се опитат отново да мобилизират своите избиратели.

Друг решаващ фактор за резултатите на втория тур ще бъде поведението на избирателите на Синан Оган, който има трети резултат. Известно е, че в идеологическо отношение той е по-близко до лагера на управляващите.

Ако Ердоган бъде преизбран, турският президент ще си остане труден партньор във външната политика, предрича Беате Апелт от фондация "Фридрих Науман". Изследователят Мурат Ердоган от университета в Анкара също предполага, че Ердоган ще спечели втория тур на изборите, като се има предвид настоящата ситуация. Но ако съперникът му Кълъчдароглу спечели изборите, той очаква нова политика спрямо ЕС. Ученият припомня предизборните обещания на Кълъчдароглу за безвизово пътуване до ЕС. Кълъчдароглу обяви също и това, че ще подложи на проверка споразумението с ЕС за бежанците и, ако е необходимо, ще го предоговори.

Автор: Елмаз Топчу


Поставете оценка:
Оценка 2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 в туркието козяците не достигат

    38 4 Отговор
    също като в булгарието

    Коментиран от #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Иван

    47 5 Отговор
    DW - това стига! Повече няма смисъл да се чете!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 БеГемот

    8 10 Отговор
    То и Тиквун така печели....500 години османско присъствие не е шега работа...ква демокрация и правов ред...тука се кефят на сатрапите ...
  • 6 Защото Ердоган

    27 4 Отговор
    Не е българска марионетка
  • 7 ха ха

    4 7 Отговор
    Как "що"? Или турците са хамави, или е важно кой брои... ;) Хората го обичат! И Мадуро обичат, и Бай Дън, и Лула... Както се пее в песента - "нашите лидери са най-добрите хора и ние ги избираме отново и отново"...
  • 8 Последния Софиянец

    34 4 Отговор
    Ердоган каза пред митинга:Бай Дън иска да ме свали и да командва Турция.Ще позволите ли?
  • 9 Дрън, дрън съветски чугун

    4 9 Отговор
    Много просто - защото той брои.
    ГЕРБ защо са първи !?
  • 10 КартоН

    4 7 Отговор
    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ И ЕРДОГАН, ДОГАН, КАРАДАЙЪ, МЕСТАН ДОЛУ!
  • 11 МНЕНИЕ

    15 6 Отговор
    Турция не е само Одрин и Капълъ чарши
    Я се разгледайте в новото летище, ами инфраструктурата, ами курорти, язовири и т.н.
  • 12 Българ-че

    24 4 Отговор
    Хората виждат!!
    Хората не искат държавата да им се управлява отвън, не искат Турция на парчета!
    Кой предизвика срива на лирата: европа и САЩ!!
    Така че господа от DW и Bloomberg, колкото и помия да хвърляте, хората виждат! Турция расте и става все по силна.
    Виждате го и Вие!

    Коментиран от #17

  • 13 макони

    18 4 Отговор
    Защото не е продажен политик като тези от ес и бг и мисли за Турция
  • 14 Булба67

    1 4 Отговор
    Всичко и Всички( почти)
  • 15 тикви турски

    5 17 Отговор

    До коментар #1 от "в туркието козяците не достигат":

    Турция е загиваща държава на ислямисти, разпада се! Кюрдистан ще се казва новата държава!
  • 16 Толкова са кухи от зелето

    5 2 Отговор
    Че вместо да му извадят очите пак му изписаха веждите.
  • 17 Капитан Дервиш🥸🥸🥸

    4 12 Отговор

    До коментар #12 от "Българ-че":

    Туркие расте...и сградите и се сгромолясват като кибритени кутийки от "висококачественото" "некорумпирано" строителство

    Коментиран от #22

  • 18 Печели защото хората в Турция

    16 1 Отговор
    Са наясно с цялата помия която изливате върху него. Да е жив и здрав и още дълго да ви мори!!!
  • 19 НЕПЕОТАТА

    7 1 Отговор
    Колко милиярда на американските данъкоплатци потрошиха срещу Ердоган.
  • 20 Момчил

    9 1 Отговор
    Като почнат Дойче-то с тая инфлация там. Просто преди храната в Турция беше изключително евтина,смешно евтина. Влезте във всеки онлайн турски супермаркет и ще се опулите,че дори и след свръхинфлацията им само месото е станало много скъпо, а всичко друго е по-евтино от тук- хляб има от 50 стотинки до 1.50 лв наши пари, зеленчуците са поне двойно по-евтино от тук ,кашкавал и сирене също,прясно мляко има и от 1.50 лв. Не съм фен на Турция,но Дойче-то все пише непроверени или, по-вероятно, направо неверни неща.
  • 21 Вирус

    3 1 Отговор
    Дойчото не ви изнася а плюете както винаги
  • 22 Българските турци

    8 3 Отговор

    До коментар #17 от "Капитан Дервиш🥸🥸🥸":

    Да та друсне капитане едно 7,7 Рихтер на 110 000 км2 да видим кое освен строежите на строителни войски ще Ви останат ?!...

    Коментиран от #24

  • 23 Eдин факт

    8 1 Отговор
    " ...турският президент ще си остане труден партньор във външната политика, предрича Беате Апелт... " защото е неуправляем от ЕС, за разлика от нашите ЛЕСНО УПРАВЛЯЕМИ "политици" и "администратори"!
  • 24 ТОЧНО

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Българските турци":

    Защото и нашето е много качествено. Ама дано не става, че не можем да се оправим поне за 50 години
    А турците веднага започнаха възстановяването
  • 25 Миле

    5 1 Отговор
    Е нали писахте , че Ердоган загуби , сега победил
  • 26 Матей преображенски

    4 1 Отговор
    Защото Ердоган си е техния човек,а другия им предлага някакви западняшки реформи,засилване на американското влияние и скъсване с Русия,а както видяхме руските проекти осезаемо помогнаха икономически на Турция.Или трябва да дават мегдан на кюрдите,да пратят войската си в помощ на укрите,нещо което американците ще се опитат да направят.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.