Last news in Fakti

19 Май, 2023 12:52 7 202 32

Войната на ГЕРБ-ДПС-Радев срещу главния прокурор е, за да овладеят прокуратурата! Калоян Методиев пред ФАКТИ

  • калоян методиев-
  • радев-
  • президент-
  • парламент-
  • борисов-
  • нинова-
  • дпс-
  • герб-
  • итн

Откъде накъде Борисов раздели партиите на А и Б група, по какви критерии?

Войната на ГЕРБ-ДПС-Радев срещу главния прокурор е, за да овладеят прокуратурата! Калоян Методиев пред ФАКТИ - 1
Снимка: Факти.бг/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще видим ли кабинет с първия мандат? А с втория, а с третия… Разговорите в парламента конструктивни ли са, или просто за пред хората. По темата пред ФАКТИ говори политологът Калоян Методиев.

- Г-н Методиев, България прокълната страна ли, че както се казва в една китайска поговорка – „пожелавам ти да живееш в интересни времена“. Има ли нещо у нас, което да не е интересно в последните дни?
- Това не е поговорка, а проклятие. Кризисните времена винаги са и интересни. У нас държавата е в състояние на институционален разпад. На прага сме на тектонични промени, което се вижда от редица белези – политическата криза, апетитът на президента за власт и дестабилизация, трусовете в партийната система, разделението по всякакви линии и не на последно място войната на ГЕРБ-ДПС-Радев срещу главния прокурор е, за да овладеят прокуратурата. Прогнозната ми е, че от интересно ще става още по-интерсно, тоест още по-кризисно. Но понеже започнахте разговора с поговорка – йероглифът за криза и за възможност е един и същ.

- Как гледате на надлъгването между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Срещат се, говорят и нищо…
- Преговорите бяха поредната бутафория на Бойко Борисов. Откъде накъде Борисов раздели партиите на „А“ и „Б“ група, по какви критерии? Водеше сепаративни преговори, говореше несвързано и объркващо, обещаваше всичко на всички, всяваше хаос и разделение… Всичко беше в противоречие на политическата теория, практика и нормалния ред. Използва едни срещу други две групи, които изкуствено раздели. Затова и резултатът от тези т.нар. преговори се оказа загуба на време за държавата.

- На фона на това, което виждате, шансовете за кабинет обозрими ли са?
- Ако ме питате за първия мандат, по честния начин – не са. Ако привлекат някои депутати или ги убедят да не влизат в зала, може да мине кабинетът. Около него се обединиха ГЕРБ, ДПС и ИТН. До втория мандат ще се случат толкова много неща, че дано сме живи и здрави да ги коментираме. Как беше – има години, в които не се случва нищо, но има седмици, в които се случват десетилетия. Събитията са много динамични.

- ГЕРБ-СДС обявиха, че върнат мандата изпълнен. Това какъв ход е…
- ГЕРБ все повече ми приличат на стар „Москвич“, който се разпада в движение. Само за седмица загубиха еврокомисар, тръгнаха да правят преврат на главния прокурор, Радев им взе поредния кмет - на Бургас, проведоха хаотични преговори, техните медии ги съсипват, доскорошните им говорители явно вдигнаха ръце да ги правят на маймуни как да обясняват пируетите на Борисов, самите им избиратели не виждам как понасят това слагачество на ГЕРБ към президента, особено в парламента. ГЕРБ е станало нещо като обслужващ персонал на служебния кабинет. Те са в спиралата на грешките. Мантрата, която прибързано пробутваха, че Борисов и съответно ГЕРБ „са се изпрали“ се изпари за броени дни. Върнаха се в изходна точка, но с много по-лоши перспективи. Единственото, което ми е любопитно, е кои са тези, които ще се съгласят да са кандидати в проекто-кабинета на Габриел.

- БСП отказа да участва в кабинет на ГЕРБ-СДС. Нищо неочаквано или…
- За мен беше очаквано. Номерата на Борисов изнервиха преговорите. Нинова не е от тези, които цепят басма. Тя първа тръгна срещу модела ГЕРБ преди години, така че познава най-добре жилото борисово. Всичките му номера да финансира вътрешни опозиции, да пуска компромати, да изгаря всички, които се докоснат до него, да не си държи на думата и да си сменя мнението по няколко пъти на ден, да обещава на ангро... Той така и не разбра, че БСП, начело с Корнелия Нинова, не можа да бъде подчинена или купена, въпреки че пращаха мутри да чупят врати на конгреса им, заплахите, говорителите, цялата държавна машина, впрегната от Радев за масови уволнения и тормоз, купуване на вътрешни опозиционери, мръсните кампании на превърната в кабеларка от Кошлуков уж национална телевизия и т.н. Хубавото е, че в кризата се вижда кой колко струва и как си държи на принципите. Имитацията му на преговори остана като контра само и единствено у него.

- Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че президентът Радев трябва да се стяга да управлява дълго? Къде остана антагонизмът между двамата…
- Никога не е имало антагонизъм. Повтарям за Н-ти път: служебният кабинет за Радев през 2017-а е реден с ГЕРБ. Имат дълга съвместна история. Заедно свалиха редовното правителство миналото лято. С дружни усилия. Трите центъра с трите проксита. Радев и Левицата (с ресурсите на държавата, което е доказно документално), ГЕРБ със своето прокси „Възраждане“ (за това съм категоричен) и ДПС с ИТН. Тази система от сглобен интерес бутна кабинета „Петков“, а вече година не предлага решение за излизане от кризата. Защо го свалиха? Още по-тежко задълбочиха кризата. Хитрата сврака обаче забуксува. От цялото профитира само Радев чрез служебните си кабинети, които източиха държавата. Интересът му е да продължи хаоса. Докато ГЕРБ и ДПС отчаяно се нуждаят от правителство. Засега Борисов е големият губещ, а Радев е в райските облаци на безконтролната власт. Президентът обаче загуби моралната битка за България, което ще се види някой ден, когато отново започнат да му мерят рейтинга публично. Тук ми се ще да кажа нещо за проекта „Възраждане“... Тези, които гласуват за него, са или собствено глупави, или подведени. Няма средно положение. Обслужващата партия на ГЕРБ не е никаква алтернатива.

- Колко е объркващо за хората да следят два сюжета – преговори за кабинет и скандал на най-високо ниво в прокуратурата?
- Всичко е политика. Видяхме как се подредиха в една линия Радев със служебниците, Борисов и ДПС, за да овладеят с блиц-криг прокуратурата. Крум Зарков излезе основен защитник на Сарафов, когото брани на живот и смърт от парламентарната трибуна. Като чух същия Сарафов на записите в понеделник как рецитира, че така му казали, че не зависело от него, ми призля какъв главен прокурор са си подготвили и какви щеше да ги върши. Обръщам се към т.нар. либерална общност да си изчисти оптиката, да си заостри критичния анализ и да си направи равносметка. Европейската държава ли искаме с ред и правила, или балкански авторитаризъм, прокаран под благовидни предлози.

- Изобщо как гледате на това, което става между Иван Гешев и Борислав Сарафов?
- Гледам с интерес. Мисля, че тези, които тръгнаха да го свалят, са го преценили зле. Защото си мислят, че всички са като тях – могат да ги купят или заплашат, или подчиняват. Оформилата се превратаджийска група – Радев, Борисов и ДПС явно разчита само на човешките слабости и зависимости, а не на човешките добродетели или други особености – чест, достойнство, морал, чувсто за мисия, патриотизъм, бунтарство, амбиция да се докажеш, свободолюбие, даже, ако щете, инат и месианство. Проектират себе си. Спомних си онзи ден, защото стана въпрос как Борисов предлагал на Гешев да стане посланик, как Радев в кабинета си ме изнудваше и заплашваше, че няма да стана посланик, ако подкрепям Корнелния Нинова, докато правеше първия опит за вътрешно-партиен преврат с цел да обслужва себе си, ГЕРБ и да разбива партийната система. Не, не всички са като вас.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чехмеджан ПаШа

    49 5 Отговор
    Аз прокуратурата съм я овладял преди 15години бре,негодник...
  • 2 дУган-@га

    38 6 Отговор
    Ще си назначим нов главен каскет,а стария ще го хвърлим в затвора...
  • 3 Коко

    46 5 Отговор
    Който владее съд и прокуратура,той владее всичко..
    Стара герберска поговорка...
  • 4 Град Симитли

    34 6 Отговор
    Откачи тоа народ, брей--щом и "анализаторите" му превъртеъ!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Азимн

    48 15 Отговор
    Този човек никога няма да прости на Радев, който го прокуди от Президентството и използва всяка възможност да напада президента.
  • 7 Хаха

    29 10 Отговор
    Тя е овладяна от герб и дпс много отдавна, ти изобщо не си никъв специалист, а даже и твойта бсп имате лостове там. Борбата в момента е хората на шорос да си сложат тяхния човек, че Гешев не им е толкова покорен, колкото като дойде другия след него ще бъде.
  • 8 ХАХАХАХА

    33 9 Отговор
    ПРИДВОРНИЯ ПАЖ НИНОВА ВЪЗКРАСНА ОТ ПЕПЕЛТА.КЪДЕ СЕ ЗАГУБИ БЕ КАЛУЯНЧО
  • 9 Колко разумен е Президента

    33 13 Отговор
    Та е изритал на боклука туй ПЕРЕКЕНДЕ...
  • 10 Истината!!!

    15 18 Отговор
    Първо - в Политиката няма Война, нито лични интереси!
    Второ - проблемите в Прокуратурата са, че Главния прокурор няма кой да го съди, ако върши престъпления!
    Трето - за да получи България милиардите евро по Плана да възстановяване и устойчивост, трябва да приведе законите за съдебната власт в синхрон с Европейските!

    Коментиран от #26

  • 11 ????

    24 21 Отговор
    А какво ще кажете за ваксърската клика на ПП-ДБ, уж голуемите демократи, а именно те въведоха сертификати и ваксинации с експериментални течности сред населението и затвориха децата вкъщи. Тези изедници също няма да управляват, да ме извините. Нека дойдат такива, които не са управлявали, да ги видим както могат като чист и неопетнен памперс, пък били и проксита...

    Коментиран от #14, #19

  • 12 сигурно

    29 7 Отговор
    Виждам само ,че Боко падна в айната !!
  • 13 Орел

    30 12 Отговор
    Този много не го слуша главата. Д-р Гълъбова, къде си?
  • 14 Хахаха

    14 14 Отговор

    До коментар #11 от "????":

    Вот тебя 5 копеек за фейк-пропагандата.
  • 15 Знам видях

    15 9 Отговор
    Това не е Прокуратура, а Инквизиция, Поръчкова Инквизиция от времето на Сталин !
  • 16 Перо

    20 6 Отговор
    Тоя, от както го уволниха от президенството, поради некадърност, не се спря да плюва!
  • 17 Павел пенев

    26 5 Отговор
    Прокуратурата отдавна е овладяна от Доган и Пеевски бе мухльо.
  • 18 йовко

    16 11 Отговор
    За първи път чета точен, ясен и изключително безпристрастен анализ, тип /дисекция/ на политическата ситуация в страната.
    ТОЧНО, ВЯРНО, СИНТЕЗИРАНО И ПРАВДИВО.
  • 19 Деменциьо

    16 7 Отговор

    До коментар #11 от "????":

    Ваксините ги докара Борисов, много сте късопаметни.

    Коментиран от #21

  • 20 колчо

    10 5 Отговор
    Този изобщо не е в час или се прави на дъж ми шапката прокуратурата отдавна е овладяна и се командва от няколко човека ако това не му е ясно значи не мисли с главатв си.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 сара

    5 0 Отговор
    Не я ли владяха и без отстраняването на главния прокурор ?
  • 23 И този е

    3 1 Отговор
    зависим от Гешев ! В момента е активиран да го защитава! Сега чакаме контраатака от кликата на Бочко и шиши!
  • 24 Гал

    3 1 Отговор
    Отвратителен мерзавец.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Пенсионер

    2 1 Отговор
    Брей, много злопаметен излезе този г-н Методиев, бивш служител на Радев и когото уволниха от президентството за нерегламентирани партийни контакти!
  • 29 Анонимен

    1 0 Отговор
    Тоя все напада РР. И какво като я увладее. Той явно е на "Ти", чом ние простите виждаме, що той РР да не помогне на България. И били прави деца на убитите им дядовци и бащи от комунистите, бог да ги прости. При живков може всичко, но имаше работа за всички, а сега само, ако олигарха когото си реши. Точно удариха антикомунисти и оставени без работа. Хората не ви искат милионите яхгите ви, но вие след 2009 прекалихте с кражбите
  • 30 Факт

    1 0 Отговор
    Само с далавери живеят. Купуват от изнемощелият народ и препродават. Купуват земя от общини за ниски цени и след години ще си ги продадат с 10,20,30 пъти по скъпи, а ти от работа ставаш беден, гърбав, болен и не лекуван
  • 31 Хихихи

    1 0 Отговор
    Нинова и тя едно голямо нищо стори. В тоя край народа е студен и мързелив, враца къде гарга не каца
  • 32 Батак

    1 0 Отговор
    Сменят си герданпетата, часовниците, а народа мухи да яде. Сожиалната политика, къде е на твоята Др Ниновица, в коша за боклук. Като ходеха при Иван Костово при сдс за работа, а тя в коша за боклук изхвърляла молбите им в провинцията и по добре турчин отколкото комунист, а днес всички комунисти са в герб