Last news in Fakti

22 Май, 2023 15:37 2 284 42

Защо изучаването на истинската българска история е толкова важно за нас?

  • васил левски-
  • история-
  • българия

Но не, ние учим, че създателите на нашата азбука са чужденци, че основателите на държавата ни са чужденци, че тези, които са ни покръстили са чужденци и т.н. и т.н.

Защо изучаването на истинската българска история е толкова важно за нас? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много хора в България не си спомнят почти нищо от изучаваното в часовете по история, в училище. Вината за това не е само на хората, нито в начинът, по който се преподава в българските училища. Невъзможността хората да запомнят дори и малко материал от часовете по история е изцяло обърканата и обърната с главата нагоре картина на нашата история, която се преподава от много десетилетия в нашите български училища.

Това коментира Андрей Киряков.

Трябва да си признаем, че изкривяване в нашата история започва още с времето на утвърждаване на академичната наука в България, след средата на 19 век, т.е. малко преди Освобождението на България. Как е възможно точно академичната наука да изкривява картината на историческите събития е доста дълъг въпрос, който изисква отделен отговор. Но да дадем няколко примера и да видим що за логиката се проявява и се налага във времето, при споровете и препирните по важни исторически теми.

Започваме с един популярен спор още от времето на нашето Възраждане, станала повод за дискусии между учените люде по онова време – славяни ли са светите братя Кирил и Методий, създатели на българо-славянската писменост , или са гърци? Тук мненията на нашите учени и общественици от онова време са разделени на две - че те са славяни по произход и обратно, че те не са славяни, а именно гърци или по общо казано византийци. Без да давам каквито и да е извори, т.е. исторически свидетелства по темата, само задавам въпроса възможно ли е човек, да създаде азбука, да превежда книги на език, който не е негов майчин език и който той е научил впоследствие, в по-късна възраст? Възможно ли е да познаваш тънкостите на даден език - като граматика, като произношение и т.н., който език не е твой майчин и то до степен да определиш звуците на този език, да познаваш богатството на неговата лексика и тънките особеностите на неговата граматика? Но зараждащата се академична наука, в отсъствие на всякаква логика, се опитва да установи мнението, че Кирил и Методий са гърци. Но добре, да приемем, че това е така и че създателите на нашата азбука са чужденци. Обаче да видим кои са основателите на нашата държава?

Ами и те според академичната наука са някакви чужденци. И не само чужденци, но полудиви азиатски племена, които прекарвали половината си живот по конете и дошли от далечният Изток, някъде откъм Централна или Средна Азия или в най-добрия случай от Кавказ. Най-добрия случай, в смисъл на най-близко разстояние до Балканите. Тук тези племена съвсем успешно се смесили с местното съвсем различно население, само за десетилетия. Смесили се така, че езикът на тези завоеватели, основатели на държавата, съвсем изчезнал и то за по-малко от две поколения… Безпрецедентен случай в световната история. Но да беше само този случай безпрецедентен. Ами тоталното измиране и изчезване на местното население на Балканите, известно като най-многобройното в Европа, в един по-ранен период? Поредният прецедент, с който даваме своят принос към куриозите в световната история. Щеше да е добър повод за смях, ако не беше толкова трагично. Защото подобни безумни разсъждения и научни дивотии, не могат да издържат и най-елементарна логика, но някак си с академична достолепност и подплата, позагладени, биват въведени в българските учебници и наложени за изучаване в българските училища.

Там изучаваме и, че българите били покръстени чак в девети век от новата ера, пак от чужда империя, пак от представители на чужди държави. При положение, че още през първи век, не друг, а светите апостолите Павел и Андрей, заедно със своите първи последователи лично разнасят Христовото слово и проповед на Балканите. Както отбелязва не друг, а ученият и революционер Георги Раковски македонските българи са първите слушали на словото на апостол Павел на Балканите и са изобщо първите християни в Европа. Тази първоапостолска линия никога не е прекъсвала по-насетне във вековете, до днес.

Но не, ние учим, че създателите на нашата азбука са чужденци, че основателите на държавата ни са чужденци, че тези, които са ни покръстили са чужденци и т.н. и т.н. Излизат и днес съвременните български учени, възпитаници и водещи се на щат в различни чужди и в един известен милиционерски университет в България, да ни обясняват как сме потомци на дивите монголци и на дивите хуни и на самия техен вожд Атила. А подобни неща са се правили през цялото последно столетие, без никаква връзка с науката, а най-често във връзка с определени политически интереси, на които нашите академични учени съзнателно или несъзнателно са ставали проводници.

Но защо изучаването на истинската история е толкова важно за хората и обществото? Имам много лични наблюдения за последните двадесетина години, откогато аз лично, както и много други хора, водим битка за разбиране и изучаване на нашата истинска българска история. Наблюденията показват на сто процента едно и също. Всички тези, които са разбрали нашата истинска, древна, цивилизационна роля, на българите, като много древно балканско население, придобиват истинско самочувствие и разбиране за нещата. Тези хора започват ясно да казват мнението си не само по историческите, но и по социалните, културни, политически и всякакви други теми, започват да се подписват с истинските си имена, не се страхуват и имат самочувствие. Тези хора стават самостоятелни, могат свободно да творят, да работят и създават качествен продукт и т.н. Тоест такива хора стават всичко онова, от което се страхуват враговете на нашия народ. Затова е и усилената пропаганда и нарочно наливане на средства за смачкване на нашето самочувствие, опитът за контрол и подчинение, чрез изучаване на история, която не може да издържи и елементарна критика, лишена от всякаква логика, но от много десетилетия набивана в главите на учениците и на цялото население на България. Което и упорито отказва да я запомни, защото липсва правилният вектор на изложението, на логиката, дори на хронологията.

И ето - в резултат се получава това, с което започнах – липса на всякакво запомняне, липса на достатъчно историческа памет. А наличието на историческа памет е ключово важно за развитието на всеки човек и за съществуването на всяко едно общество.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    10 24 Отговор
    На "истинска" българска история днес казват измишльотините, че Ганчо бил някакъв мистичен наследник на траките.. Преди това беше на тюрките, славяните, скитите, хуните, а напрактика е русифициран турчин и потомък на власите на север и гръцките цигани на юг. За цвет са ви докарали няколко лодки кабардинци и черкези, плюс нашите хора - сефардите да ви делят плявата на магаретата, че и товеа не умеете.

    Коментиран от #24, #27

  • 2 Идваме от Волга

    4 16 Отговор
    После се заселваме под Дунав.И от седми век досега сме си все тук.Ами това ни е Историята.
  • 3 Кочо

    2 21 Отговор
    А коя и истинската Ви история? Престанете да вредите на подрастващите! Светът днес е толкова разкрепостен, че няма значение къде ще живеете, в България или Австралия, от кой пол сте и с какъв цвят на лицето! Македония едва 40-50 години е била част от хилядолетна България, но считате, че е ваша!?

    Коментиран от #7, #31

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българин

    11 19 Отговор

    До коментар #3 от "Кочо":

    Изкривената и фалшифицирана история е най-силното оръжие на пропутинската пропаганда

    Коментиран от #16

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хмм

    15 2 Отговор
    Защото много от книгите са прерасказани и много голяма част от теорийте на професори, докторанти и историци са политкоректни спрямо интереси на ООН. Историческо и кутурно наследство трябва да се бранят така както браним децата си драги ми мили ми майцепродавци(на родината)
  • 13 честен ционист

    4 17 Отговор
    Така както 2022 год ви домъкнаха 100000 укропа, мнозина от които свиха гнезда по Черноморието и камиларите от Ирак и Афганистан, целият микс ще го припознаят за българи и трябва пак да се обяснявате, откъде идва черният цвят на косите и очите ви. Най-голямата простотия пък бяха твърденията, че видиш ли зари град Троян, били някакви си троянци. Алоо, град Троян е на 90% помашки.

    Коментиран от #20

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българската история

    10 9 Отговор
    е 1300 г. Ганьовски номера и тарикатлъци..
  • 16 Ку-ку..Ку-ку

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Кукуригууу...
  • 17 Кочо

    8 10 Отговор
    Езикът на българите от Волжка България е 100% турски!
  • 18 умен

    11 12 Отговор
    толкова псевдонаука от уж учен... Като Раковски е бил учен кои са му научните трудове и в коя област са били да го питам аз автора!? А противоречията за славяни и траки? А на тоя учен да му е минавало през акъла, че първо е била глаголицата и след това са адаптирали кирилицата към езика, което ясно говори, че Кирил и Методий не са българи или славяни и т.н. и т.н. Елементарна логика липсва от този "учен". Но е прав, че не си учим правилно историята. Още много хора си мислят, че сме били роби под османско владичество, но изобщо не си задават въпроса що за роби сме били с тези изящни къщи в Копривщица. Еничарството се споменава като нещо лошо а сега разни патреоти се натискат да има пак задължителна служба. Е каква е разликата по същество между еничарството и задължителната военна служба, тук трябва да се прибави и продължителността на живота по онова време и сега. Също така везирите на султана са били от еничарския корпус(не са били само българи), т.е. еничарството е отваряло едни врати с много възможности и т.н. и т.н. Трябва едно безпристрастно изучаване на историята със всичките факти а не пречупено през съветската/руска призма.
  • 19 Хахаха

    16 5 Отговор
    Как да пишат истинската история,като продажните БАН-овци,служат на чужди сили,от как ги има до ден днешен.Нали ако излезе истината,гърците и руснаците,трябва да си сменят учебниците по история.
    Браво господин Киряков.Основите са положени .
  • 20 умен

    4 11 Отговор

    До коментар #13 от "честен ционист":

    а защо нищо не казваш за русНАЦИТАТА по черноморието и за сирийците прогонени от подкрепения от русНАЦИТАТА Асад? Ей това е голямата идея на статията макар пълна с псевдонаука. Учим за едно, но премълчаваме за друго, в изгода на русНАЦИТАТА.
  • 21 гост

    3 3 Отговор
    Това може да го напише само един политкоректен абсолютен лаик ! Вярно е че националните истории трябва да се пренапишат отърсени от постулатите вложени в тях, чрез които формиращата се буржоазия иска да си запази пазарните територии и по възможност да ги разшири. Крайната цел е създаването на национална държава. Сега при все по-напредващата глобализация според глобализаторите ролята на националната държава трябва да отмре. Пример:Европейския съюз!
  • 22 Ехееееее, и каква е

    10 2 Отговор
    От статията се разбира само, че написалият я е против изкривяването на историята. Това добре, но с полу-откровения само задълбочава заблудите. Не става ясно каква е неговата позиция и каква е истинската история. И кои са тези лошите, които я изкривяват. Аз си имам мнение, но за археолога не разбрах
  • 23 Благой от СОФстрой

    5 5 Отговор
    На гърба на "Pyски паметник" не напразно е Описано xарактера на БГнecpетника русофайник, "Нье нам"!
  • 24 Ганчо

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Ганчо си ти. Пък за честен, колко да си честен?
    За мнение не трябват много знания, но Познанието е друго нещо. Твоето мнение не е Познание на историята ни.
  • 25 Ха сега де?!

    8 2 Отговор
    Как може да пишеш,че византийци и гърци са едно и също.Първо такова понятие като византийци няма поне в историческите документи,били са ромеи(Римска империя)!Освен това е доказано,че генетично съвременните гърци нямат нищо общо с едно времешните елини.А иначе автора незнам каква история е учил,но мен са ме учили в училище,че в крайна сметка българите сме "смес" от траки,славяни и т.нар.прабългари и разбира се турци за съвременните българи,затова и външните ни черти са толкова разнообразни за разлика от други "чисти" нации,които 90% са като нощни шкавчета(сини очи,руси коси и светла кожа например,или други с черни къдрави коси,тъмнокафяви очи и тъмна до черно кожа).И в крайна сметка в съвременния глобализиращ се свят има ли значение това?Смесените бракове и миграцията сега е в пъти по-висока от времето на т.нар.Велико преселение на народите

    Коментиран от #29

  • 26 Сандо

    7 4 Отговор
    Образът,сътворил този текст,е много зле.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Маки

    9 1 Отговор
    Я па твърдим,че от нази произхожда человечеството на тази планета.Дошли сме от Марс щото опусте тама.Тъй че нема българи,бема славяни,няма китайци и джапанци,вси сте македонци!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Иван Вазов

    5 6 Отговор
    Истинското име на автора е Киряк Стефчо. Така че няма какво да се учудвате от написанато.
  • 31 Македонец

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Кочо":

    Пич ! Грешиш! България е наша! Да не говорим за Гърция! Па, она си е наша!

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 “Ученият” Раковски

    8 1 Отговор
    Наполеон е българин…..НА ПОЛЕ ОН бил челяка. Вот, такие “шедьоври” срещаме в “научните” му съчинения… приказки, де.
  • 34 Таварищи комунделски “учени ?!

    4 8 Отговор
    Империята, на която ужким сте били роби е Османска, а не турска. Турската империя тепърва се изгражда и поданиците и, като добронамерени комшии, изпитват бальшой радост, кат ви гледат как цъфтите в прегръдките на “асвабадителите” - янки, шваби ушанки. Скоро към тях ще се присъединят богатирите на “Трети Украински Фронт, громящи пълчищата на Нацистка Рашия.
  • 35 Доказателство

    7 1 Отговор
    На снимката към статията е дадено пряко доказателство за едно фундаментално изкривяване на най-новата ни история. Това е масонско капище направено от тези ,които използваха човека на паметника и... го предадоха, и го пратиха на бесилото по целесъобразност.
  • 36 Вуйчо

    2 0 Отговор
    Истини, полуистини и откровенни лъжи... Недей така, Киряк
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Милчо лаков

    3 1 Отговор
    Според мен,проблемът на българската история е,че е егоцентрична.Непрекъснато учим какво са ни направили съседите,а не ние какво сме им направили.Както казва един професор- ако оставим гърците и сърбите да говорят,България трябва да се закрие.
  • 39 От всичко по-горе

    3 0 Отговор
    " Ами тоталното измиране и изчезване на местното население на Балканите, известно като най-многобройното в Европа, в един по-ранен период? " Ето това изречение е манипулация. Предславянското и предпрабългарското население не е тотално изчезнало,нооо за 3-4 века варварски нашествия на хуни,готи,авари,славяни и пробългари е силно редуцирано и набутано в градовете по морето,София,Пловдив,Солун... Траките са избягали от равнините и са станали планински пастири по планините. Не се пише и говори,че от края на 4-ти век славяни и прабългари два века правят съвместни грабителски летни походи и за зимата се отеглят зад р.Дунав. През 5-ти век,поради слабостта на империята вече започват да се заселват на Балканите,а към средата на 6-ти век славянското море е заляло Балканите чак до Пелопонес,както го пише един от най-големите гръцки византолози - проф. Спирос Врионис. Славяните 4 или 5 пъти в края на 5-ти и през 6-ти век обсаждат Солун. Реално славяните на юг от Солун са гърцизирани чрез целенасочена политика на империята - разселване и приемане на служба в държавата,което е вековна политика на империята. Реално българският етнос се е формирал с натрупване един след друг на траки,готи,славяни и прабългари. Дааа и готи защото към два века са доминирали на Балканите и впоследствие повечето,но не всичките се изтеглят към Италия - Аларих например е от балканските готи. Затова сме със смесени гени,но славянските гени са доминиращи. Така и не разбирам какво иска да

    Коментиран от #42

  • 40 От всичко по-горе - 2

    3 0 Отговор
    Така и не разбирам какво иска да каже авторът? Че прабългарите са чужденци спрямо нас? Че не е имало славяни на византийска служба ли? Че сме траки щото тук са живяли траки? Че сме немци щото тук два века са се шматкали готите на Вулфила? Ами има от всички по-горе изброени гени.
  • 41 Менте историк е тоя киряк

    1 0 Отговор
    Бла, бла! Историяславянобългарска е написана едва през 1760 г. от Паисий Хилендарски, и то преписвайки от архивите н Атон! оригиналът на тази история беше у нас и ченгетата се опитаха да откраднат, ама я върнаха след международен скандал!!!
  • 42 Оракула

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "От всичко по-горе":

    Не Всичко, ти се вързва, но си на прав път, нека за сетен път кажем истината че" славяни" няма,
    има Траки и Скити, които са , един народ от факта че говорят един език и имат обща култура.!
    Говорят език на който и двата народа се разбират ,а културата им е обща , това е според Херодот!
    От това Трако -Скитско племе се роят Гети ,Масагети и Алани,Гети,Поляци и Словени,и много други.
    Херодот, казва Гетите и те са Траки и имат същата култура !
    Останаха , Аланите и Масагетите, погледнато от гледна точка на пътищата и точките ,които Старите Българи,
    са владели , едно от първите им огнища е около Крим и Азовско море, Каспийско ,и Черно море, и делтата на Волга!
    Аланите също са обитавали тези земи, и за тях има неща които са хапактерни и за Старите Българи.
    Поради непрекъснатия натиск от вън ,Българите са тези, които се разбират ,с Рим да охраняват североизточната
    Римска граница ,като им пащат годишен дан, от доста злато, същата охрана от Българите , получава преди и Персия , ХЕфталит ,белите Хуни, както ги наричат Персите , това са времената преди Старо-Българите да започнат похода си към трите точки на света!Хазарите натискат Българите ,и те се изнасят кактовсички знаем къде??
    Когато една част Старите Българи ,по- голямата тръгва към Онгъла, на Дунавската делта,притиска много от племената да тръгнат и те на път ,едни от тези са Остроготите!Стари комший на Българите от Крим..Кимерийския полуостров.Почти целия огромен Хунски съюз поема на