Last news in Fakti

26 Май, 2023 22:44 10 236 136

Божидар Чеков: Шампанско за Георги Господинов аз няма да отворя!

  • георги господинов-
  • букър-
  • награда

Болестта като „шаблон“ на роман не се ползва за първи път

Божидар Чеков: Шампанско за Георги Господинов аз няма да отворя! - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Никой не се радва на натрапени гости. Дълбоко съм убеден, че Господинов ни е натрапен, както ни е натрапена госпожа Габриел. Както бяха Миглена Кунева и Кристалина Георгиева. Поради това аз няма да отворя шампанско за неговата награда, нито неговата книга.

Това обещава във "Фейсбук" Божидар Чеков.

Не оспорвам таланта на писателят. Нито неговият стил, който изглежда е всеобщо признат. Наградата обаче му бе връчена от една английска фондация, в деня на Славянската писменост и само на часове преди Ботевите празници. Това съвпадение се случва в момент, в който българското общество е разединено, обезверено и разколебано, както никога не е било. Българите буквално опипват стените на тунел, на който изхода не се вижда. Хората се лутат и не знаят на кой да вярват. Крепи ги многовековната духовност. Тя ги държи все още „прави“. Без преувеличение може да се твърди, че за българите текстовете на Ботев са по-популярни от Евангелието. Да им се говори за „убежище“, за връщане към миналото, чрез спомена и носталгията, в клиника за болни от Алцхаймер, по настоящем е равносилно да се тласка обществото в обратна посока.

Болестта като „шаблон“ на роман не се ползва за първи път. През 1970 година „Нобеловата награда“ получи руският дисидент Александър Солженицин, победил рака в лагерите за превъзпитание ГУЛАГ. Неговите романи: Един ден на Иван Денисович, Раково отделение, Архипелаг ГУЛАГ и други, се превърнаха в символ на Духа, способен да победи фаталното заболяване.

Говори се, че след английското отличие, Господинов може да бъде награден и с Нобелова награда. Какво се случи със „западният интелект“, който навремето се възхити на духовността на Солженицин, а днес награждава меланхолията и обречеността в творчеството на един Господинов? Прогонен от Съветския съюз през 1974 година, Солженицин се завръща в Русия двадесет години по-късно. Вместо да благодари на западните интелектуалци, при които намери убежище, трибуна и пари, той предупреди, че „Западът е в упадък“. Това е едно от обясненията на ласкателните отзиви към нашият писател днес. Той явно отговаря на новите стандарти, които Брюксел и Вашингтон са определили за всички ни, след падането на Берлинската стена.

Приобщаването на Източна Европа към Стария континент не може да бъде наречено „успех“. Многобройни са разликите по отношение на доходите, данъците, институциите и самочувствието на хората. „Източните хора“ и предимно българите се чувстват пренебрегнати. Въпреки многобройните срещи на високо ниво, свободното пътуване и най-вече придобиване на западни коли, стоки и костюми, разликите растат вместо да намаляват. У българите се роди комплекс за малоценност. Вместо да бъде изкоренен, той се разработва по коварен начин.

Френският президент Еманюел Макрон, реален кръстник на настоящата европейска комисия, бе неприятно изненадан от упрека на поляците, че във водещите международни, институции няма източно европейци. Макрон светкавично се изплъзна, като постави Кристалина Георгиева на върха на FMI. Малко преди това същата Кристалина Георгиева, както и предшественичката ѝ – Миглена Кунев бяха обявени за „Комисари на годината“. Българското обществено бе поласкано от възторга на родните медии, които разпространиха лъжата, че двете българки са „избрани“. Никой в България не вдигна ръка за да разобличи тази манипулация и да каже, че „избори“ за подобни звания няма. В последствие стана ясно, че двете „отличнички“ на родната евроинтеграция, се ръководят единствено от техни лични интереси.

Българското общество все по-тягостно приема опитите на някои западни среди да наложат нов модел на мислене, на писане и на живот, чрез Кунева, Габриел, Георгиева, Господинов и компания. Новите „европейските ценности“ с вносни успехи, без реално местно покритие, са обречени. Четниците, които слязоха от кораба „Радецки“, също бяха обречени. Жертваха се съзнателно, въоръжени с несломимото оръжие на духовността.

Всички които се катерят на Околчица и тези, които ще се заковат за миг на 2 юни по улици и предприятия, доказват, че тази духовност много трудно ще ни бъде отнета.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 195 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    176 56 Отговор
    Поздравление за казаното!
    Българският дух все още е жив!
    Събуждайте се, българи!

    Коментиран от #94, #98

  • 2 Виена

    47 73 Отговор
    В австрийските алманаси пише, че отвличането на кораба " Радецки" е първият терористичен акт в света от този род!

    Коментиран от #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гошо

    80 140 Отговор
    Колко още ще му четем тъпотиите на тоя френски пенсионер Чеков?

    Коментиран от #11, #43, #99

  • 5 Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов

    79 77 Отговор
    “Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“ - В. Лъвский

    Коментиран от #13

  • 6 Сипи си

    35 10 Отговор
    Водка или пещерска гроздова и пий, а шампанското се разлива...
  • 7 РЕАЛИСТ

    184 51 Отговор
    Абе довчера книгата на Георги Господинов събираше прах по книжарниците, сега голям писател стана. По голям ли от Антон Дончев, от Николай Хайтов, от Богомил Райнов, от Йордан Радичков? Техните книги ги купувахме и четяхме, без някой соросоид, да ни каже колко са велики са.

    Коментиран от #18, #82

  • 8 Нормален българин

    107 3 Отговор
    Не се гаси туй що не гасне.България ще пребъде,въпреки всичко!

    Коментиран от #100

  • 9 Град Чирпан

    76 14 Отговор
    Ееех навремето какво шампанско правихме в Чирпан.Искри хвъркаха . Имахме златен медал от Панаира в Пловдив и изнасяхме за Съветския съюз.
  • 10 А50

    66 8 Отговор

    До коментар #2 от "Виена":

    А пък те са дали Хитлер на света.
  • 11 Диамантената ръка

    70 41 Отговор

    До коментар #4 от "Гошо":

    И тоя горкия някакъв интелектуалец се води... Иначе мине, не мине обяснява как във Франция нямало ЕГН, а пък в България имало и това било страшен проблем.

    Коментиран от #101

  • 12 Чеков, изплиска ли?

    40 19 Отговор
    В МВФ квотата на Франция за гласуване е 4.5%, на четвърто място заедно с Великобритания. На Щатите е 17.69%. А Япония? А Германия? Дали Макрон решава?
  • 13 Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов

    40 61 Отговор

    До коментар #5 от "Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов":

    “Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият ингилийски бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“ - В. Лъвский

    Коментиран от #66

  • 14 Анонимен

    48 23 Отговор
    Като сте толкова духовно умни напишете нещо да го признаем, жалки сте, така и Ботев са го тричали, добре че Бкп вижда нещо пролетарско, за да го знаете, защото много български творци просто не сте и чували.

    Коментиран от #104

  • 15 Пророкът от Провадия

    53 88 Отговор
    Ще подмина елементарните внушения на този жалък "нещатен сътрудник" и най-обикновен доносник на ДС,като само ще отбележа,че и Бокова беше генерален секретар на ЮНЕСКО,но "инсталирана" там от Кремъл.И трите всъщност са дърти,червени кукумявки и не разбирам,защо "другарят" се възмущава.Всеки русофилски парцал обича да развява Левски и Ботев,като знаме,но и двамата са били убедени противници на руският режим,както и повечето от възрожденците и интелигентните хора в България по онова време.

    Коментиран от #30, #74, #102

  • 16 Хахаха

    53 70 Отговор
    Божидарчо е русофил и антибългарин, щом пише за славянска писменост.
    Писмеността е БЪЛГАРСКА бе руzzнак долен.

    Коментиран от #24

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Дааа

    44 63 Отговор
    Чеков, а кой се вълнува от твоите глупости?
  • 20 Джджджмтц

    29 46 Отговор
    На този Чеков и семейството му комунягите са им разказали играта , вижте го къде живее ...какво да коментираме по вече , е ако е завист е извинен?!

    Коментиран от #103

  • 21 Гешева

    33 47 Отговор
    Чекове,първо се научи да пишеш грамотно.Шампанско не отваряйки,но отвори учебника по граматика,че срамота.
  • 22 Град Симитли

    45 15 Отговор
    Точно и ясно!

    Коментиран от #105

  • 23 Макс

    45 98 Отговор
    Аман от завистливи, недоказани задници!
    Георги Господинов е най-доброто, което се е случвало в нашата култура през последните 100 години!!!

    Коментиран от #32, #41, #42, #47, #130

  • 24 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    38 6 Отговор

    До коментар #16 от "Хахаха":

    Ами не е точно и само българска азбука, за съжаление.
    Вземи и прочети за "Моравската мисия", че да разбереш
    къде се е разпрастранила тя, преди да тръгне по нашите земи...

    Коментиран от #65, #72

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Госあ

    48 24 Отговор
    Добре написано.

    Коментиран от #106

  • 27 Сотир

    32 48 Отговор
    Веднъж завинаги трябва да се освободим от червените мек.рета.

    Коментиран от #107

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 !!!?

    37 52 Отговор
    Чеков, ами възхвалявай Малинов, който получи от Путин медал "дружба" за вярна служба, отвори шампанско за Костя Копейкин - баш възрожденеца, направи дарение за новата плоча на паметника на съветската армия, та белким ти олекне...само не намесвай Ботев в завистта си !!!?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Сатана Z

    55 36 Отговор
    Най накрая се намери един достоен човек за да разкрие истината за псевдописателя станал известен единствено с лафа за "умните и красивите".А за Солженицин се знае отдавна,че описаните в книгите си спомени за ГУЛАГ са литературна измислица,подобно на другия писател" Виктор Суворов.
    Та този Господин Господинов дори не живее в БГ,чуждопоклонник

    Коментиран от #84, #108

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Хохо Бохо

    29 47 Отговор
    ТОЯ ГО ТРЕСЕ ЗАВИСТТА И ЗЛОБАТА...
    Прости му Господи!....

    Коментиран от #38

  • 36 Аман от чековизми

    23 42 Отговор
    Защо от цялото слово блудство прозира зле прикрита ревност, че никой не забелязва "таланта" на автора и никой не си прави труда дори и да го натрапи за някаква награда.

    Коментиран от #109

  • 37 Точен

    61 21 Отговор
    40 години се занимавам с литература и оценявам "Времеубежище" на г-н Господинов с оценка 3

    Коментиран от #40, #110, #131

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Тома

    18 26 Отговор
    Виждам че бати божо при неговия казан в ада няма да има дявол защото той сам ще си дърпа другарите надолу

    Коментиран от #111

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Моряка

    66 7 Отговор

    До коментар #23 от "Макс":

    По добро от Йовков?От Емилиан Станев?От Димитър Талев?От Димитър Димов?Бе ти шегуваш ли се или искаш да ти счупя главата,макар че не съм побойник?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Горди Българи

    22 44 Отговор
    Чековци мековци да си гледат работата Горди сме като Българи от това признание за наш роден писател Чековците нямат значение Имало ги е и ще продължава да ги има

    Коментиран от #113

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Господин за един ден

    45 21 Отговор
    Кой точно е въпросният човечец Господинов, че нещо съм пропуснал в суматохата от евроатлантически циркове напоследък, поредният платен от запада предател ли ?

    Коментиран от #62, #114

  • 50 Пръц

    14 3 Отговор

    До коментар #34 от "Прокопий":

    Гошко,ти ли си бе?
  • 51 Дедо Пене

    19 44 Отговор
    ЗАВИСТ, БЪЛГАРСКА ОМРАЗА НА ДУХОВНО БЕДНИЯ И НЕУСПЯЛ ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ ЛЪХА ОТ СКРИТАТА ЗАД ПАТРИОТАРСТВОТО МАЛКА ДУШИЦА!
    КНИГИТЕ НА ГОСПОДИНОВ СЕ РАЗБИРАТ ТРУДНО НАИСТИНА, ЗАЩОТО НИВОТО МУ НА СПИСВАНЕ Е ВИСОКО-В ЛИТЕРАТУРНО, ФИЛОСОФСКО ЗНАЧЕНИЕ. НО ТОВА НЕ НАМАЛЯВА ВИСОКАТА ИМ СТОЙНОСТ И ТЕ НЕ СА САМО ЗА ЛИТЕРАТОРИ!
    ГОРД СЪМ С ТОЗИ БЪЛГАРИН!
  • 52 Битко

    12 26 Отговор
    Ама да бе на негово место,а Чеко а? Тъй че си ойдеш не чут и непознат!

    Коментиран от #117

  • 53 Мана Мана

    48 14 Отговор
    Браво на автора на статията! Трябват ни истински стойностни ценности, а не натрапени и конюнктурни! Поздравления!

    Коментиран от #115

  • 54 Пешо

    13 4 Отговор

    До коментар #34 от "Прокопий":

    По-кротко с обидите, Прокопие.

    Коментиран от #69, #116

  • 55 Хъхъ

    15 35 Отговор
    Този кретен е забравил накрая да напише добре дошли в Руската империя !
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Оооо

    36 9 Отговор
    Издател Манол Пейков, спонсор Козяк. Господинов толкова милее за България, че не живее тук. Аре!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ахаха

    23 4 Отговор

    До коментар #49 от "Господин за един ден":

    да така е !
    щом го казва ЕС, англосаксонските,.е вярно.само те разбират.а ние заемаме мисулманска поза за молитва?!?
    Пп
    ние нямаме мнение за нищо наше,
    всичко наше е поклонничество,
    нашето не го ценим
    Но като ни погалят по перката естествено с някаква цел
    се изпразване H пъти ?!?????!?
  • 63 уфффф

    3 19 Отговор
    Аман от разбирачи ! Братчед,карай си колата и си трай !
  • 64 тцтцтцт

    0 7 Отговор

    До коментар #59 от "бай Ставри":

    А,аз теб в човката ! Ок ?
  • 65 Хахаха

    5 25 Отговор

    До коментар #24 от "Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.":

    РуZZнак ... това си ти.
    Гледай небивалици правени от русофили

    “Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливия казашки ботуш в Булгорско? Ако туй е тъй, то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“ - В. Лъвский.“
  • 66 Хахаха

    8 23 Отговор

    До коментар #13 от "Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов":

    В оригинала е КАЗАШКИ русороб мръсен и долен. Антибългарин!

    “Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливия казашки ботуш в Булгорско? Ако туй е тъй, то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“ - В. Лъвский.“
  • 67 джони

    8 19 Отговор
    Пий си парцуцата за да си щастлив, шампанското не е за всеки.
  • 68 чекинята

    1 9 Отговор
    отваря други неща за етиопците
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 друг провадиец

    12 32 Отговор
    И Господинов и Чеков са българи, и двамата си изкарват хляба с писане, и двамата живеят извън България, но се различават един от друг с това, че единият, успява да се издигне до върха на писането, и да получи признание от най претенциозната литературна критика, каквато е английската, а другият, вместо да се зарадва, да го поздрави и да го насърчи, старателно използва таланта си, за да го унижи публично! Срам и позор, за другият!

    Коментиран от #73, #119

  • 71 сър господинов

    27 2 Отговор
    "Белингкат", "Букър", медиите ни и т.н. са просто едната страна на мръсната монета.

    Коментиран от #120

  • 72 абг

    16 1 Отговор

    До коментар #24 от "Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.":

    Св.Св. Кирил и Методий са българи, Моравската мисия е била в Моравия, днешна Сърбия, а Велико Моравия, днешна Чехия, също е била българска територия по онова време, обитавана от българи.
  • 73 божидар чеков

    34 8 Отговор

    До коментар #70 от "друг провадиец":

    Виждам, че сте посветил време за да ме сравнявате с Господинов. Оставям настрана обидите, които сипете върху мен. Това е вашето мнение и култура. Ще добавя обаче две неща. Първото е - аз живея в София и второто - не си печеля хляба с писане. Аз не съм бил никога платен за публикациите ми. Пиша и публикувам по усмотрение и вдъхновение. От този факт идва свободата с която се изразявам.

    Коментиран от #89, #121

  • 74 Жреца на Ботунеца

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "Пророкът от Провадия":

    Да ми сед нешш на ХУЯ,та да вземеш малко от малко да познаваш.Нарича се и ицииране.
  • 75 Литератор

    18 7 Отговор
    От тук пишещите съм сигурен че едва ли някой е чел нещо от Господинов, а и едва ли биха се опитали да прочетат нещо от него Тук не коментирам литературните достойнства на произведението на Господинов, този тип литература съдържа в себе си доста доза експерименнт и не е комерсиална, за нея най- добрата оценка ще даде времето, коментирам факта на вроденато чуждопоклонничество на българина. Оценката дадена от авторитети от страни пред които българина сервилничи по принцип говорят единствено за за това, че българинът няма самочуствие, чака до го потупат по рамото снизходително “по- големите братя’” и е щастлив от това, че може би е бил забелязан.

    Коментиран от #122

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Няма ли кой да му даде и на чеков

    6 26 Отговор
    Някаква награда, че да се кротне малко? Явно сън го не хваща, че никой не го дори и набеждава за писател.

    Коментиран от #78, #118

  • 78 божидар чеков

    22 5 Отговор

    До коментар #77 от "Няма ли кой да му даде и на чеков":

    Чеков е писател от 50 години. Не е бил член на никакъв съюз. Не ползвал никаква карта и е издавал книги на собствени разноски. Както никой друг! Трудно ви е да го приемете и преглътнете. Не търсете подобно явление в блатото в което потъвате. Неспасяеми сте, не защото не знаете да плувате, а защото не можете да гледате без очилата на завистта.
  • 79 Букърчо преписа от...

    14 1 Отговор
    Наградата се казва дълго време Man Booker Prize.
    От 1969 год. се дава на писатели от Британската общност, пишещи на английски език, не се дава на други.
    През 2005 год., 36 години по-късно, фондът Man Group създава и друга нова награда - международната награда Man Booker International Prize като дополнение към наградата Букър, допълнение на Man Booker Prize; тази нова награда е за премиране на други автори, извън Британската общност, на художествена литература, преведена книга, която е издадена във Великобритания и Ирландия, заедно с преводачите им.
    Лауреатите винаги са двама, автор и преводач, освен ако авторът не пише на английски в страната си (например в САЩ).Но Георги Господинов (Анжела Родел също) не е, не може да е, и не може да бъде лауреат на оригиналния Букър, на Booker Prize. Той не е лауреат на Букър, както нарочно, а не от простотия, надявам се, неточно го представят в медиите ни.Георги Господинов не е самостоен лауреат на Booker International Prize, а е лауреат заедно с преводачката Анжела Родел, двамата заедно, вкупом, en bloc, на другата награда Booker International Prize, на другата!, не на Букъра, което не едно и също. Ясно?
  • 80 За мишките и хората

    7 14 Отговор
    Г-н Чеков няма да е зле да научи правилата за пунктуация и членуване в българския език и тогава да сипе мръсотията си срещу българските писатели (вж "таланта на писателЯТ"). Далеч съм от мисълта, че Господинов е сред десетината най-добри към момента писатели в световен мащаб, но през последните 25-26 години е хегемон в българската литература, като нито Теодора Димова, Владимир Зарев, Алек Попов или Милен Русков могат да се похвалят с такова майсторство, да не говорим за писатели като Момчил Николов и Людмила Филипова. Разликата при него е в активното ползване филологическите знания, които е получил, а не в опитите си да се вписва в едни криворазбрани рамки на националния ни постмодерн.
    Той си е заслужил мястото, без никой да го бута където и да било, без да харчи парите на богатия си мъж или родители за публикуване и без никой да го познава в ония бурни времена в края на 90-те. Той си е заслужил Букъра. Всичко, което казват неговите завистници, е само потвърждение на вица за българския казан в ада.

    Коментиран от #97

  • 81 Четящ

    6 7 Отговор
    Господин авторът на това писание очевидно не е чел романа, а ако го е минал по диагонал, нищо не е разбрал от него. Георги Господинов е много далеч от това да ни предлага решение на проблемите през завръщане в миналото. Точно обратното. Но човек трябва да чете с разбиране, за да го схване. Нещо, което е чуждо на злобните критици патриотари. Които чудесно са осмени в романа.
  • 82 ННН

    5 11 Отговор

    До коментар #7 от "РЕАЛИСТ":

    От Николай Хайтов и Богомил Райнов със сигурност е по-добър. Хайтов всъщност е извън играта, защото е плагиат. Всичко, публикувано под негово име, е крадено. А Богомил Райнов е срам за баща си, с конюнктурните си кримки, имитации на западни клишета.
  • 83 Василева

    5 10 Отговор
    Положих усилия да прочета до края неграмотно написаната помия с претенция за коментар на някакъв Чеков. Тя е отговор на неговите вопли, защо сме в задния двор на Европа. Докато се чудим и се вайкаме как така се получава, че никой не ни величае като велика нация с някакви национални велики качества и постижения, които другите страни по света не забелязват, тези други страни по света развиват икономиките си, културата си и умеят представете си поне една качествена магистралата си построят ...

    Коментиран от #124

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Четящ

    3 10 Отговор
    Георги Господинов чета и се наслаждавам на написаното от него от години. За Божидар Петков чувам за първи път. Съдейки по писанията му тук, не би могъл да бъде писател.

    Коментиран от #86

  • 86 За мишките и хората

    2 8 Отговор

    До коментар #85 от "Четящ":

    Няма и да чуете. Дори да оставим настрана съмнителния му правопис, той сравнява Господинов със Солженицин, без да осъзнава, че шестдесетниците си свършиха работата още през 80-те. Оттогава са минали повече от 30 години, през които литературата се промени из основи и престана да бъде толкова рационална и партоцентрична. Този човек живее в миналото. Един ден съм сигурен, че ще кажа същото и за Господинов, но към момента той си върши работата отлично, отговаряйки на потребностите на съвременността.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Иванова

    3 9 Отговор
    Драги, постарал се да надраскаш нещо в четените "Факти", като компетентен, всъщност си "бос"! И аз не знам кой си, явно както и много други. И подражавайки на някои, изказали се като теб, няма да блеснеш. Книгата на Георги Господинов е отдавна известна и четена в България, както и в много други страни. Прибавям към това и че е разбрана и оценена. Явно не важи това за теб. Ама какво да ви правим, дребни и завистливи душици, сред нас сте, а и се мъчите да бъдете забелязани по някакъв начин. За кратко. Понеже и аз изчетох старателно написаните ти простотии тук.
  • 89 Иванова

    3 8 Отговор

    До коментар #73 от "божидар чеков":

    Някои заглавия на книги на въпросния Чеков, издателство, година и т н.? Щото....сме прости и не знаем...., не четем книги...! Господинов освен, че пише и чете!
  • 90 Тъжно е

    8 4 Отговор
    Направих си труда да прочета не само статията на г-н Чеков , но и да проследя коментарите. Убедително водят позитивните оценки. Прави впечатление, че някои критикари на статията откриват грешки в правописа и пунктуацията на автора, а самите те не владеят книжовните норми. Явно дебнат из различни сайтове, където се споменава името на Господинов, и се заяждат с всекиго, позволил си да изкаже противно на тяхното мнение. Нападнаха и мен в един сайт на изявен соросоид, защото изказах позиция като филолог. Упреците бяха от догадки за политическата ми ориентация, минаваха през нагли предположения и предложения за отношение и компетентност спрямо предполагаемите ми ученици, стигаха до коментар за излишни ,,шпации" при една запетая. Сложиха връх на дебелоочието си, когато отбелязаха като ,,класическа" правописна грешка в думата ,,разплачИ" ( с намек за диалектен изговор, отразил се върху правописа ми) , без да забележат, че и в думата ,,наградИния" ( автор) има отклонение. Очевадно е, че грешките не са от непознаване правописа на тези думи, а резултат от неволно докосване на съседни букви от клавиатурата на телефона ми. Злонамерено се нахвърлиха върху цялото учителско съсловие, което нищо не разбирало и затова ,,не ни бръснат за сливи". Стил и език на ,,ценители" на родното слово. Тайно се надявам, почти разпознавам и тук почерка на същите многознайковци, да прочетат и тук коментарите, да преброят плюсовете и минусите и дано съумеят да си направят изводите. И нека

    Коментиран от #91, #92

  • 91 Точно

    6 4 Отговор

    До коментар #90 от "Тъжно е":

    И нека признаят, че всеки успял в живота човек, независимо в коя област, е минал покрай някой педагог, в това число и около филолог! И нека бъдат по- смирени пред правото му на мнение и оценка!

    Коментиран от #93

  • 92 божидар чеков

    6 2 Отговор

    До коментар #90 от "Тъжно е":

    Благодаря

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 БМДТ

    4 6 Отговор
    Само едно нещо не ми е ясно, плаща ли ви Митрофанова, или ей така за спорта плюете всеки и всичко, което НЕ Е излязло(или одобрено) от Московията?
    Книгата "Времеубежище" (заедно с още две) ги купих още миналата година. Позволявам си да споделя, защото не знаете от къде съм, че същите три книги на Георги Господинов подарих тогава и на Читалището, за да могат и хора с по - лоши финансови възможности да се докоснат до автора.
    Сега разбирам, че не съм сбъркал.

    Коментиран от #96, #125

  • 96 БМДТ

    2 3 Отговор

    До коментар #95 от "БМДТ":

    Другите две книги освен "Времеубежище" са
    "Физика на тъгата" и "Естествен роман".
  • 97 Хахаха

    8 3 Отговор

    До коментар #80 от "За мишките и хората":

    Направо нищо не каза. Виж си своя правопис и правописа на тези, които мислят като тебе! Тях защо не ги коментираш. Мериш с двоен аршин. Увредени са ви представите за инакомислещите. Вашите нови ценности, маниери и действия ги виждаме всеки ден. Да вземете да се засрамите малко след последните изцепки на лидерите ви . Ей така "оправихте " България в последните над 30 години и все Путин ви е крив. Палячовци, шмекери, че и с претенции.

    Коментиран от #126

  • 98 божидар чеков

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Благодаря

  • 99 божидар чеков

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гошо":

    Не сте длъжни да четете. За разлика от времето през което "Който не работи - няма да яде!" сега се свободни да четете или да не четете. Да обиждате или не. Поздрави

  • 100 божидар чеков

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Нормален българин":

    Убеден съм!

  • 101 божидар чеков

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Диамантената ръка":

    Проблем е господине. Изборите в България са манипулирани чрез е-ге-не-та-та! Погледнете изборите в съседните страни Гърция и Турция, където няма егн и ги сравнете с нашите. Не е нужно да ходите да Франция!

  • 102 божидар чеков

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Пророкът от Провадия":

    "Никой не е пророк в собствената си страна!" - френска поговорка

  • 103 божидар чеков

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Джджджмтц":

    Не желая никой да ме извинява. Правя каквото мога да ви отворя очите защото сте в тунел от който явно не можете да излезете сами.

  • 104 божидар чеков

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Анонимен":

    Много сте точен! Как да се чува писател участвал в съпротивата срещу комунистическата система? Вече 30 години се повтаря, че комунизъм и турска робство изобщо не е имало.

  • 105 божидар чеков

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Град Симитли":

    Благодаря

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 божидар чеков

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Сотир":

    Бъркате "адресната регистрация" господине! Червените и техните деца са в парламента и в медиите. Не пускат кокала! Затова отиваме към 6-ти избори.

  • 108 божидар чеков

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Сатана Z":

    Благодаря

  • 109 божидар чеков

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Аман от чековизми":

    Последните ще станат първи!

  • 110 божидар чеков

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "Точен":

    Човек се учи цял живот...

  • 111 божидар чеков

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "Тома":

    Време е да приемете, че всеки свободен човек има право на мнение и да го напише без да бъде оплют!

  • 112 божидар чеков

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Хубава работа!":

    Няма мъж, който може да се похвали, че е "първи". С писането е същото.

  • 113 божидар чеков

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "Горди Българи":

    Явно сте благороден читател. Под слънцето има място за всички наистина. Дори и за тези, които не пишат за да се харесват.

  • 114 божидар чеков

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "Господин за един ден":

    На "Запад" от Калотина има българи, които не пишат нито за пари, нито за да се харесат.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 божидар чеков

    4 0 Отговор

    До коментар #54 от "Пешо":

    Заслужавате поздравления!

  • 117 божидар чеков

    3 0 Отговор

    До коментар #52 от "Битко":

    "Последните ще станат първи!"

  • 118 божидар чеков

    2 1 Отговор

    До коментар #77 от "Няма ли кой да му даде и на чеков":

    Не слагайте воловете пред каруцата!

  • 119 божидар чеков

    3 0 Отговор

    До коментар #70 от "друг провадиец":

    Всеки гледа от собствената си камбанария. Това е свободата. Моята и вашата!

  • 120 божидар чеков

    5 1 Отговор

    До коментар #71 от "сър господинов":

    Габриел, Кристалина, Миглена и Господинов са залъгалки хвърлени от Запада към растящото недоволство от същия този Запад.

  • 121 божидар чеков

    3 0 Отговор

    До коментар #73 от "божидар чеков":

    Допълнение

  • 122 божидар чеков

    5 0 Отговор

    До коментар #75 от "Литератор":

    Не само тупат рамото, но и топката за да си отбият номера пред неуспеха на българската "евроинтеграция"!

  • 123 Мария Ламбо

    1 3 Отговор
    Зависници, изпълзяхте от дупките. Още преди
    1989г.много от хората не отдават почит на 2 юни, както фрчат с колите с

    Коментиран от #127

  • 124 божидар чеков

    5 1 Отговор

    До коментар #83 от "Василева":

    Добре сте дошла в света на някакъв си Чеков!

  • 125 божидар чеков

    5 0 Отговор

    До коментар #95 от "БМДТ":

    Добре сте направил. Аз не само подарявам, но пиша и публикувам на собствени разноски.

  • 126 божидар чеков

    6 0 Отговор

    До коментар #97 от "Хахаха":

    Безжалостни са! Като ги притиснеш се оправдават, че нямат пари за...огледало!

  • 127 божидар чеков

    4 2 Отговор

    До коментар #123 от "Мария Ламбо":

    Лалугерите се показват винаги, когато няма кой да ги захапе!

  • 128 Нека да пиша

    1 8 Отговор
    Този някой да го е прочел псевдописател.
  • 129 Българин

    2 1 Отговор
    Навремето Божидар Петков написа "Третият светилник", в която книга много ярко и точно рисува Ал Фашагата от СДС-то - съвременният Бай Ганьо. Книгата моментално е забранена и малко екземпляри от нея се продават .
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Джуджето хаяско

    1 2 Отговор
    Ако някога случайно в България се роди гений, то той ще е гений на злобата и завистта...
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 ССС

    0 4 Отговор
    Чеков, ти си едно малко и елементарно човече.

    Бъди здрав и дълголетен, за да можеш да се насладиш на още много такива български триумфи.

    Това ще способства злобата и завистта да те изпълнят, както в момента, пък и нали рубли трябва да се заработват.

    Коментиран от #136

  • 136 ТТТ

    0 0 Отговор

    До коментар #135 от "ССС":

    Триумфите на шорошовите изтривалки - български триумфи🤔!!!?