Last news in Fakti

25 Декември, 2023 21:01 2 372 108

Добра ли беше 2023 година за България

  • пп-дб-
  • герб-
  • георги лозанов-
  • моча-
  • георги господинов-
  • българия-
  • политика-
  • иван гешев

Без много приказки демонтираха Паметника на съветската армия в София след 30-годишно отлагане

Добра ли беше 2023 година за България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Георги Лозанов:

Честито Рождество Христово!

Празнуваме най-важния рожден ден за християните – на Спасителя, дошъл на Земята, за да спаси хората не от друго, а от злото, което са в състояние сами да си причинят. Можем ли в Негова чест да забравим за малко недоволствата, критиките и подозренията си, колкото и да са основателни, и да разкажем отминаващата 2023 година като спасителна за общността ни?

Сбогуване със стария модел на управление

Разбира се, първо трябва да си дадем сметка от какво тя трябва да бъде спасявана, което с нестройния глас на улицата направиха протестите през 2020 година. Те настояваха, заедно с промяна на управляващите, да се промени и моделът на управление, наложил се в страната през новия век. Той, според стряскащото с откровеността си признание на един наш лидер, се състои в това политиците с власт да „разпределят порциите“ на „обръч от фирми“, близки до тях, като облагодетелстваните на свой ред да ги облагодетелстват. Докато населението стои в дъното на класациите по благосъстояние.

Олигархически по същността си, този модел, вплел в себе си медии, правораздавателни органи и бивши и настоящи тайни служби, е реализиран в пълнота от режима на Путин. А неговото поддържане извън пределите на Русия е изцяло в нейна полза и минава през влиянието ѝ в широк диапазон от средства – от корупция до заплахи. А единствената му алтернатива си остават западните демокрации.

В далечната си цел протестите от 2020-а искаха точно това – България недвусмислено да се ориентира на Запад, вместо да се държи като постсъветски сателит, приет по стечение на обстоятелствата в НАТО и ЕС. И изглеждаше, че поне отчасти са я постигнали, когато след парламентарните изброи през 2021 година предишните управляващи повече не се върнаха на власт. Но пък властта отиде трайно в ръцете на президента с поредица от негови служебни кабинети. И той, въпреки че демонстративно се беше обявил за промяната на модела, зорко гледаше да пази руските интереси, с което фактически – от геополитика към вътрешна политика – пазеше и самия модел.

Така беше до 2023 – годината, в която пренебрегнахме българо-съветската дружба (дето била като „слънцето и въздуха за всяко живо същество“) и се заехме да ставаме западна държава. Първо трябваше да се сложи точка на безконтролната президентска власт, кривяща на Изток. И в бъдеще – с конституционни промени, но главно в настоящето – с редовно правителство. Наложи се да го съставят довчерашните непримирими опоненти – ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ, в полупомирение помежду си и с мандата и кадровия подбор на ПП/ДБ.

България се преориентира прозападно

Тъкмо ПП, сложила промяната в името си, имаше най-голям шанс да я извърши, защото като наскоро появила се партия проявяваше политически наивизъм, който ѝ пречеше да се заиграва със „старите лисици“ в занаята. И беше предпочетен пред задкулисни схеми от много избиратели, които превърнаха ПП в незаобиколим парламентарен фактор. А пък ДБ носеха със себе си историята на промяната, в продължение на дясната политика на СДС от началото на прехода, на решаващите реформи, извършени по времето на ОДС и на твърда евроатлантическа позиция на Иван Костов и Петър Стоянов в не по-малко трудните години на югославската криза. Така че новото правителство логично и бързо обърна курса на държавата на Запад и то с конкретни действия – предостави оръжие на Украйна, не тихомълком, а като ясен геополитически знак, направи всичко по силите си да влезем в Шенген и сега сме на една ръка разстояние (тази на Австрия), без много приказки демонтира Паметника на съветската армия в София след 30 годишно отлагане под натиска на и от страх пред Москва… В момента, когато агресорите са в инвазия и силно се вдигат разходите за оръжие по света, България, както никога досега, е заявила принадлежността си към партньорските алианси за колективна сигурност.

Прозападната ориентация обаче не е само геополитическа, а е и вътрешнополитическа. Тя личи по нарасналите инвестиции, по увеличения брой на фирмите, кандидатстващи за обществени поръчки (за да се разкъса наследеният „обръч от фирми“), по приоритетното повдигане на доходите на социално най-слабите. Последното не е икономическо левичарство, както често обвиняват финансовия министър, защото именно държавите с развити свободни пазари не допускат хора (включително и бежанци) в унизителна бедност, за разлика от диктатурите, където тя е масова.

Даже Гешев си тръгна

Прозападната ориентация личи и на ниво персонални политически поведения и „по учебник“ се олицетворява от премиера академик Денков. С присъщата му образованост и възпитание той излага аргументи, без да участва в местните боричкания и хитрувания, но и без да отстъпва от позициите си. Щастливо са се намерили с вицепремиера Мария Габриел, която - в по-пестеливите си засега изяви - подържа същия стил. С професионалната си, а и с личната си биография та е най-европейското лице на ГЕРБ и едва ли е случайно, че от нея дойде предложението за оставката на главния прокурор Гешев, искана без резултат още от протестите през 2020 година. И Гешев трябваше да си тръгне през 2023 година, въпреки че дотогава изглеждаше „свещена крава“ за ГЕРБ и ДПС. Този случай показа, че (не)коалиционните партньори могат на терена на най-големите си противоречия да постигат единодействие по посока на очакванията на ПП/ДБ.

През отминаващата 2023 година стана нещо значимо и в културната ни интеграция – Георги Господинов с „Времеубежище" спечели Букър, една от най-престижните литературни награди на Запад. Книгата му е отличена не като образец на някаква национална екзотика, а защото поставя актуална общочовешка тема: опасността миналото да унищожи настоящето и да направи възможна появата на диктатори като Путин в държави като Русия, за които се надявахме, че ще станат част от демократичния свят. Успехът на Господинов е двоен, защото засили интереса към българската литература и в страната, особено на младите. И видяхме как те започнаха да се редят за автографи на дълги опашки, на каквито през соца бабите и дядовците им се редяха по Коледа за банани.

Нормална западна държава

Ще кажете, че всичко споменато дотук не е точно така, а има много неспоменати неща, които съвсем не са така. Сигурно… От утре обществените дебати, като в нормална западна държава, трябва да продължат. Но днес просто да си кажем: Бог се роди!


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 поредна крива година

    67 19 Отговор
    не се вижда светлина в тунела
  • 2 Така Така

    65 16 Отговор
    Беше ужасна като последните 30 години антихуманизъм
  • 3 След тази година става

    64 19 Отговор
    Съмсем лошо и безнадеждно ,2023 беше началото на края на българия

    Коментиран от #68

  • 4 Хубаво е,

    20 73 Отговор
    че махнаха тая руска гавра с нас, това е достатъчно, наред са альошите!

    Коментиран от #33, #105

  • 5 Нашийник

    59 12 Отговор
    Подхилвах се, докато четях статията, но на "щастливо намерилите се" плъх и жираф вече не издържах и прихнах. Благодаря за полезната порция смях.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Щом толкоз се напинят

    51 12 Отговор
    да ни обясняват колко по- добре сме станале, значи не сме станеле по-добре.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 тома

    53 13 Отговор
    Щом шиши и тиквата заедно с пп и дб управляват каква може да бъде 2023 г.Цялата е в кереч
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 нннн

    20 5 Отговор
    НЕ, разбира се.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Честито Рождество, Лозанов!

    35 9 Отговор
    Лозанов, ти си романтик. Когато говориш, че сме искали били да ставаме западна държава и това бил правилният път за нас, ми се иска да ти кажа нещо. А то е следното: В нашата страна живеят три големи етнически групи: българи, турци и роми. Това как ти звучи? Много ли ти е западно?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мда

    43 9 Отговор
    Леле, леле. Какъв евроатлантически гювеч е съчинил в час по трудово този сдс "доц". Не се чете, толкова е объркан горкият в писанията си за някой друг долар от грантовете...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Артилерист

    41 9 Отговор
    Не вярвам дантеления нагаждач да каже нещо обективно за поробената и превърната в колония на американците България.
  • 22 Аййййй

    27 3 Отговор
    Поне банани бол
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 2024г

    33 5 Отговор
    Ще е много сложна за фащ нато и ес
  • 25 Да бе

    39 5 Отговор
    Явно лозанов е добре платен, за да лази и да хвали "сглобката" във всяко свое писание, което почти никой не чете. Само че благодарение на про-американските подлоги - пп/дб България се метна първа и едностранно прекрати доставката на газ от Русия и напомпа инфлацията до макс. В момента почти цяла Европа получава директно газ от Русия. Но затова нито една дума...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 не гого,

    31 4 Отговор
    за мен не беше добра, и други около мен споделят същото! За такива като теб, на хранилка, може и добра да е!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ха ха

    12 28 Отговор

    До коментар #4 от "Хубаво е,":

    Да си пожелаем през 2024-та да махнем надзирателя над Пловдив с автомат в ръка! И ако имаме мъничко късмет да обърнем царя асвабадител с лице към Радисон - и без това няма как да надзирава Народното Събрание вече. Да си тръгва уморен след вековна мисия, да пие един бърбън отсреща и повече да не го чуваме и виждаме. Дай, Боже!

    Коментиран от #49, #60, #98

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ТрампЛин

    4 22 Отговор
    Перфектна! Пер-фект-на! Дай Боже и следващата да е като тази!

    Коментиран от #47

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 1234

    34 5 Отговор
    не може толкова лъжа на едно място. Повръща ми се от т.н. гого. не може човек да падне толкова ниско.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ТрампЛин

    15 6 Отговор

    До коментар #44 от "Мда":

    Кой е Лозанов? Не го познавам?

    Коментиран от #48

  • 46 За вас

    18 5 Отговор
    ШвабскиСвинеПродажни ви желая да ви нарежат на парчета като паметника в София.
  • 47 Да не си сред

    14 2 Отговор

    До коментар #37 от "ТрампЛин":

    Живите за да я видиш.
  • 48 Мда

    11 0 Отговор

    До коментар #45 от "ТрампЛин":

    Запознай се, може да ти върже.
  • 49 Да бе

    27 5 Отговор

    До коментар #33 от "ха ха":

    Драги троле. Май забрави паметника на Шипка, който също трябва според вас - евроатлантиците да се маха. Там турските управници са се били с руския окупатор/агресор и пр. Защо няма паметник на загиналите турци на Шипка? Както има паметник на загиналите американци от втората световна война, където убиха хиляди българи? Този паметник е поставен от слугите на сащ - сдс/дпс/герб и пр. поп-кръстювци. Леле, леле...

    Коментиран от #67

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ганев

    17 0 Отговор
    АААА. ЩЪРКЕЛОВОТО ГНЕЗДО НА ГЛАВАТА СИ СЕ ИЗХОДИ...УУУУФ ВОНИИ
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Лозанов обича авантата

    28 2 Отговор
    Поканете го на безплатна софра, с много деликатеси и изискани питиета, той е " аристократ" още от времето на комунизма и ще оцени по достойнство вашия жест, ще напише похвални слова за вас , независимо, какво политическо верую изповядвате. Толкова евтино и нищожно, че няма нещо по- унизително от това точно на Коледа да седнеш да четеш глупостите му. Но и той решил да се из......ди.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Бухай свиркии гадиноо

    20 1 Отговор
    Цял живот все това си правил.
  • 56 СЗО

    19 1 Отговор
    Всичко е много добре казано, само неказаното е:
    1. От 1 Януари 2024 КЕВР вдига цената на водата- във Варна "само" с 10 %...след като там вече е над 5 лева.
    2. Вдигат цената на газа както винаги- преди беше заради високата цена ТТF, сега е заради Чирен.
    3. Цената на бензина "падна" до великите 2.60 лв за литър, при положение че предни години при тази цена на петрола (75 долара за барел), бензина беше 2.00 лева.
    4. Глобите за автомобилистите пак се вдигнаха, при положение че нищо не е направено за подобряване на организацията на движението.
    5....
    6...
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 А бе

    11 0 Отговор
    Като гледам снимката добра ша да е била.
  • 59 Име

    15 2 Отговор
    При положение, че нямаме достъп до златните си находища и - т.н.

    Няма как да дръпнем - най-бедни сме в Европа - нищо - бедните живеем щастливи.

    Коментиран от #79, #89

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Име

    14 3 Отговор

    До коментар #60 от "Говедар":

    Русо-мрусо, напълно са импотентни обстановките - на вятъра правят вятър.

    Русия самият Наполеон не е успял - ма та то - да се пробва и месирът от Калифорнията.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Гого разпранатта попийонка е

    14 4 Отговор
    Нещастник. При това дъърт и продажен. Козяшка фашшкия.
  • 65 Когато

    12 3 Отговор
    Ви изнася припознавате Господ и се криете зад него. Ще запеете друга песен скоро… поне така ми се струва.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 ха ха

    2 7 Отговор

    До коментар #49 от "Да бе":

    Е, ся... Паметникът Шипка. Не съм максималист - нещо и за 2025 да остане... Него можем да преместим на румънската границата в Северна Добруджа. Да напомня на благодарните българи и най-вече на молдовците като минават оттам да върлят по един камък...
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Рушенето на

    10 2 Отговор
    паметници, писането на политически лъжи и четенето на назначени писатели, като източник на жълтопаветни възторзи.
  • 70 ква бг..

    11 3 Отговор

    До коментар #68 от "България":

    Тиквуния..два млрд.$-за гьол.два млрд.$-за ефки с един двг,модел от миналия век.два млрд.$ за краварски бтр,на четвърт век-втора употреба..сглобкаджииско племе..
  • 71 ха ха

    6 5 Отговор
    все пак последните 30 години всички правителства са одобрявани и инструктирани от посолството на сащ , идеите с обръчите от фирми са техни както и създаването на несменяем елит с избори в които избранниците са посочени предварително в списъци , а дали има руско вляние в политиката ни щом про руските партии са опозиция от 30 години е малко съмнително , истината е че създадохте болни от алчност престъпници които да ограбват и треоризират населението

    Коментиран от #88

  • 72 Бай Митко

    5 3 Отговор

    До коментар #68 от "България":

    Честито Рождество Христово!
    Така е България се пише с главно "Б", но нея просто я няма и малкото "б" е символика, че от място в 10-ката след 34 години некадърно управление държавата е на челно място по всичко негативно и на последно по всичко позитивно! българия вече е територия някакво. българия като държава я няма никаква. Такава я искаха, такава я направиха нашите "големи приятели". Бог да ни е на помощ, но и той да слезе не може да ни помогне!

    Коментиран от #75, #94

  • 73 Бай Митко

    5 5 Отговор
    НЕ!
    2023 год. не беше добра за България и за Българският народ, както всички досегашни години след 1989 год.
    Който каже, че е имало добра година той просто е от слугинажа на нашите "прекрасни приятели" отвъд океана.
    Добре ни разредиха, от 9 млн. и нещо останахме 5 млн. и нещо!
    Добре си въоръжихме 10-хилядната армия с книжни ефки и страйкъри.
    Добре си живеем само със заеми, че спрат ли ги ще се озъбим окончателно.
  • 74 патриот

    5 4 Отговор
    Критерий за оценка на това, дали 2023 година е била полезна за България или не, е приноса й по отношение на Българският Национален Интерес, който е, да вървим напред в съюз, с икономически и цивилизационно напредналите Западни Демокрации!

    Коментиран от #76

  • 75 Тук се роди новат партия Лос Бараб

    4 1 Отговор

    До коментар #72 от "Бай Митко":

    България,винаги се пише с главна буква,дори и да се изтрие от модераторите,това е не уважение към писмеността,една от малкото в света,"Лос Барабос","Барабите"това е новото политическо крило,вие знаете,кои сте,бяхте недоволни и преди 34 г.след 100 пак ще сте същите,ваще хора,които поддържате, сега са в луксозните хотели и ресторанти, радват ви се,благодарение на вас те са 74 год.на власт!

    Коментиран от #77

  • 76 хем бедни..

    4 3 Отговор

    До коментар #74 от "патриот":

    Хем разхищават парите на.данакоплатците..виж 70..кокорчо взе коледните бонуси на бг пенсионерите за да бута паметнико на красная,за да се натегне на козяците,тва го направиха и комунягите през 1954 год.като го построиха за да се натегнат на съветите..а красная нито е влизала в бг..нито пък е дала жертви тука за да има нужда от паметници..
  • 77 стига с..

    1 2 Отговор

    До коментар #75 от "Тук се роди новат партия Лос Бараб":

    Тая писменост,дошла от македонските земи и преписана от коптите в египет-виж александрия на кой носи името..
  • 78 ТАКА СИ Е

    3 4 Отговор
    Харесвам текста…както си му е реда…факт, след факт…който иска да спори с фактите!!!
  • 79 Толкова

    6 2 Отговор

    До коментар #59 от "Име":

    сме бедни, че всякакви германци си купуват жилища по нашето море, и казват, че тук живеят свободно и са щастливи.
  • 80 00001

    2 1 Отговор
    Преди войната инфлацията в България и преди ПП и служебни правителства инфлацията е от 0 до 2.7 %. в януари 2023 инфлацията е близо 18% сега е 5.4% и определено сега не е под нивото на 2.7% инфлация на управлението на Борисов. Добре че привличате но все още от приличането ви на инвеститори все още няма никакъв ефект, а кой и как ще подпомага малките земеделски и други български инвеститори, тези които произвеждат , а не тези които препродават стоката им? Българите са се върнали на по-добре платена ра бота и по-уредена държави в Западна Европа , между 2022 и 2023 България е напусната от 103 000 Българи ,това прави ПП с близо 3 пъти по-висока емиграция на Българи от времето на Борисов между 32 000 и 39 000 емигранти. Че не знаеш за какво говориш се вижда явно, тази реч си я запази за 2024, тогава може да кажеш какъв е ефекта от управлението и политиките ви. Сега нищо от това не е вярно, само увеличение на заплати има, ако има повече родени деца това не е заслуга на Денков а на Служебното правителство.Децата от Денково време още не са родени. Иначе добре ги е подредил постиженията си, ако има кой да му вярва.
  • 81 проф. Ал Цанков

    3 4 Отговор
    Лозанов изобщо не е прав за две неща: България не е, и никога няма да стане западна държава. Тук царува русофилщината и байганьовщината, простащината и шуробаджанащината. Ракия, туршия, сланина, пръжки- това са "духовните" стремления на българина. Второ: романът на Господинов не е нищо особено- объркан, няма линия , основна идея, написана на объркано-психарски стил, претенциозен, скучен.За другото- в общи линии бай Лозанов е прав.Но скоро няма да се оправим генерално-може би след 50 години малко ще се оправим.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Наско

    3 5 Отговор
    Последните две години са най-добрите след девети септември. Началото на края на руското влияние в България. В началото на лечението винаги е трудно и може симптомите дори да се обострят, но постепенно нещата ще се подобряват и така до пълно излекуване. Отървем ли се от руския тумор, прогресът ни е в кърпа вързан. След няколко десетилетия България няма да можем да я познаем. Хората масово ще се връщат от чужбина. За някои това може да звучи смешно, но то е неизбежно. Проблем номер едно на България винаги е бил руското влияние с неговата бюрокрация, връзкарство, корупция, кражби, умишлено унищожаване на цели сектори, които не-умните силоваци не могат да контролират и т.н. Русия се вкара в капан й е свършена. Най-накрая ще се отървем от мечешката й прегръдка и ще дръпнем напред. От бившите държави от соц блока днес най-развити са тези, които първи се разправиха с комунистите и раздухаха руската смрад. Това ги вкара в правия път и те тръгнаха напред. Ние никога не го направихме и продължихме да се мъчим по черния път. Дойде време и ние да се качим на магистралата. Гумите ни още са задръстени с кал, но ще се изчистим и ще наберем скорост. Русия е свършена. Връщане назад няма.

    Коментиран от #86

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 за такива като Лозанов добра

    3 0 Отговор
    Лозанов не ги разбира някои работи. Липсва му правна култура. Какво като са махнали Гешев? Да не би да се е променила съдебната система? Изобщо не се е променила, "промените" в конституцията бяха по-скоро някакви стилни , граматически или деловодни поправки, а не същностни, радикални и решителни. Олигархичното управление си остава и още дълго ще е така, понеже България е крайно бедна страна- материално и духовно, с ниско ниво на населението-злоба, неуки хора, отмъстителни, криминализирани, парвенюта, мутри и т. н.Липсва интелигенция, която е на практика унищожена-с нисък материален статус, бедна, повечето мислят как да се измкнат оттук по посока Запад.
  • 86 професор

    3 2 Отговор

    До коментар #83 от "Наско":

    За съжаление руското влияние не е изчезнало. не само сред простия народ, който е руски настроен, но и по-нагоре-бизнес, медии, университети, управленци.Това трудно ще се преодолее. Винаги избират или комунисти, или бивши ченгета, или русофили за важни възлови позиции, читавите хора ги държат изолирани.Трябва тотална смяна на системата-политическа, персонална, институционална

    Коментиран от #90

  • 87 Ооо бедний ми Гого

    2 3 Отговор
    И ти се бориш за 30-те сребърника на брат шорош...

    САЩ (по тяхна информация) са похарчили над 1 милиард долара за справяне с "руското влияние"!
    Българската ПЕТА КОЛОНА е получила от ФАЩ над 47 милиона долара ($47,709,686) за анти руска и антипрезидентска пропаганда.
  • 88 Стефан Николов

    3 2 Отговор

    До коментар #71 от "ха ха":

    Ако бяха инструктирани от посолството на САЩ, нямаше да сме на това дередже-най-бедни, мизерни и нещастни в цяла Европа, без изгледа да се съвземем.От 80 години едни и същи ни управляват.

    Коментиран от #101

  • 89 Човек

    3 1 Отговор

    До коментар #59 от "Име":

    Не сме най-бедни в Европа. Най-бедни сме в ЕС - клуба на богатите. В Европа най-бедни са тези извън ЕС, а колкото по-близо до Русия, толкова по-бедни. И не се опитвай да се правиш на умен като споменеш Швейцария, която е в сърцето на Европа и е вътрешна за ЕС държава или пък Англия, която в ЕС беше по-добре и сега се чуди как да се върне обратно. ЕС е най-великият съюз в историята на човечеството и няма да обяснявам защо, тъй като първо няма да ми стигне мястото и второ - няма нужда. Умните хора го знаят много добре, а другите няма как да го разберат.

    Коментиран от #93

  • 90 И прУфесуре

    3 1 Отговор

    До коментар #86 от "професор":

    Поради защо трябва да изчезне благодарността и любовта към братска Русия и руския народ в т.ч. в едно ръководство и обикновен руснак....
  • 91 дб и пп

    3 1 Отговор
    авторът представя желаното за истина. демагогия. промяната беше промяна , докато вземат властта . сега са като герб и дпс. та нали затова са заедно?!
  • 92 DW и! Георги Лозанов! Не!!!Появявайте се

    3 1 Отговор
    по Празниците, Неприятни сте, оставете хората да Празнуват, Не досаждайте с Маниполациите си!?
  • 93 Име

    1 0 Отговор

    До коментар #89 от "Човек":

    За морска държава - България е бедна - както и да е.

    Къде отиват парите от оръжията - пак ли се заделят някъде.


    За Делян или просто се заделят.
  • 94 Човек

    3 2 Отговор

    До коментар #72 от "Бай Митко":

    В каква 10-ка сме били преди 34 години, лъжецо? Преди 34 години бяхме с режим на тока, празни магазини и опашки за хляб. Дотам ни докара Русия след няколко фалита. През 80-те майка ми имаше редкия късмет да отиде на командировка в Италия и се върна от там СМАЗАНА. Тук ставаше в 4 сутринта да се реди на опашка за вмирисана кучешка радост. Като видя как живеят хората там осъзна мизерното си съществуване и изпадна в депресия. Днес може, когато си пожелае, да се качи на самолета, да отиде там и да се чувства като бял човек. Половин свят е обиколила. Това се случи за 34 години и то с клизма, ВЪПРЕКИ руското влияние, което още ни стиска за гушата. Смятай къде щяхме да сме днес ако веднага бяхме направили лустрация и се бяхме отървали от този тумор. Да живее демокрацията, колкото и изкривена да е тя в нашия посткомунистически, компрометиран, фасаден вариант.

    Коментиран от #96, #97

  • 95 туй беше

    2 2 Отговор
    Просто стана ясно че Русия се утече в канала и внуците на абпфк решиха че е време да сменят флага. Но флага на ГЕРБ не беше техен и те трябваше да го демонизират. Българите трябва да се отърсим от тези слънчогледи защото те са основният фактор на нестабилност.
  • 96 до човек

    3 2 Отговор

    До коментар #94 от "Човек":

    Нека въпросния си спомни как разправяха че Тодор Живков казал: "Днес полупроводници, утре пълни проводници". Всъщност това беше пусканица подобно на чекмеджетата на Бойко. Тогава, 1980 г бяхме учили техникеми 4 години за да работим в заводите за електроника. България беше наравно с Америка. Когато дойдоха Американците да сключват договор, се явява човек от Държавна сигурност и заявява че договора няма да бъде сключен. Причината че ще се сближим прекалено много с Америка. Сега децата на същите обърнаха лице на Запад. От историческа гледна точка е добре за България, но с такъв качествен състав ще има да патим много.
  • 97 до човек

    4 3 Отговор

    До коментар #94 от "Човек":

    Тодор Живков беше взел кредити да построи заводи за електроника. Очакваше да продава компютри на СССР. Но Руснаците завидяха и го поразаха. След това трябваше да плащаме кредити за заводи които нямаше къде да продават продукцията си. Кажи това на русофилите за да знаят защо са стояли гладни и на свещи.

    Коментиран от #108

  • 98 Говедар

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "ха ха":

    Това явно ви е целта на русофобите османофили. Премахване на българските паметници и замяната им с такива на османски и турски "герои". Предполагам на мястото на ПСА русофобите османофили искат да поставят статуя на Баязид I. А вместо Царя Освободител паметник на Ататюрк. Тогава ще миряса "градската", необразована, неграмотна либерална измeт!

    Коментиран от #102

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Българин

    1 3 Отговор
    Не,разбира се. Пожелавам през новата година да има нарязани политици,както режеха паметника на Съветската армия.
  • 101 ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #88 от "Стефан Николов":

    точно техни са инструкторите и инструктажите довели българите до катастрофалното Днес , а всички са се съобразявали с тях ако не на 100 то поне на 80%

    Коментиран от #104

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 ти да видиш

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хубаво е,":

    така е , сега вървим с бясна скорост към еврогейската гавра, е там ще падне голямо гаврене, само да напомня на теб и дойче зеле, че из Германия има доста паметници свързани със съветската армия
  • 106 Не!....

    0 0 Отговор
    Твърде бавно се топи!
  • 107 Ани

    1 0 Отговор
    Някои важни неточности: Тези типове от ПП всъщност гласуваха да не се пращат оръжия на Украйна "за да не развалят коалицията с БСП". Единствени ГЕРБ отстояваха че трябва да се изпратят оръжия на Украйна. Колкото до това че Кирчо направи далаверата с боеприпаса, причината беше че имаше тлъста комисионна.
    ПП са щастливци защото колкото и корумпирани да са, все пак Радев е по-кофтия вариант. Всъщност, колкото и да е странно, именно Радев ги държи на власт.
  • 108 Ани

    0 0 Отговор

    До коментар #97 от "до човек":

    Нека само допълня че същите които провалиха сделката, после пуснаха че тато казал: "сега полупроводници, догодина цели проводници - ХА-ХА-ХА". Почерка същия само че в новия вариант беше "нощни шкафчета и чекмеджета" Нещо да Ви напомня за Асен Василев?
    Те сега гледат като слънчогледи на запад, но недай боже Путин прегази Украйна, те ще се наредят преди Копейкин да посрещат тройните освободители.