Last news in Fakti

26 Декември, 2023 19:01 2 039 36

България: когато на управлението му липсва легитимност

  • герб-
  • пп-дб-
  • легитимност-
  • нс-
  • парламент-
  • сглобка-
  • николай денков-
  • дпс

Успехите, постигнати дотук от сегашното управление, не решават въпроса с неговата легитимност

България: когато на управлението му липсва легитимност - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Веселин Стойнев:

Управлението на не-коалицията приключва успешно годината след близо 7 месеца на власт и има всички шансове да изкара и следващата, поне до есента. Това обаче не решава проблема с неговата легитимност, която за немалко хора продължава да се крепи главно на липсата на политическа алтернатива.

Аргументът - пет пъти ходихме на избори, трябваше да се поеме отговорност за управлението дори с цената на тежки компромиси, особено при сложната геополитическа ситуация и самовластието на президента - неизбежно изтлява с времето. И все повече ще надделява аргументът за безпринципност на сглобката, особено с дразнещото самоафиширане на Делян Пеевски като говорител на мнозинството. Защото де факто евроатлантическото мнозинство се превръща и в управленско – ДПС имаше активна роля и в съставянето на бюджета за 2024 година, ще има и в предстоящите ключови назначения в новите органи на съдебната власт и в обновяването на регулаторните органи с изтекъл мандат, защото за избора им се иска конституционно мнозинство.

Отказът да се формализира с коалиционно споразумение това управленско мнозинство не го прави по-малко коалиция, затвърдена в множество ключови гласувания в парламента. Този тактически разкрач цели всяка формация в гъвкавата сглобка да може да се държи и като опозиция спрямо довчерашните политически противници, за да брани идентичността си. Но това изглежда само привидност за много от недоволните избиратели, въпреки че техните формации постигнаха за кратко време част от целите, които бяха обещали да реализират.

Реални и неокончателни успехи

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС за тези 7 месеца отрязаха енергийната зависимост на България от Русия, поставиха я твърдо на страната на Запада срещу агресора, осигуриха неколкократно оръжие за Украйна и дадоха старт на крупни проекти за превъоръжаване на армията ни. Приети бяха поправки в конституцията за реформиране на съдебната система, за които „Демократична България“ се бори от години. Дори бе демонтиран Паметникът на Съветската армия/МОЧА, което избирателите ѝ чакаха от десетилетия. Увеличиха се шансовете ни за членство в Шенген и еврозоната, защото окончателното завършване на евроинтеграцията ни не зависи само от покриването на записани технически критерии, а и от неписания критерий за редовно управление с ясен прозападен профил и перспектива за необратимост на избрания път.

Тези успехи не са окончателни, но отложеният им финал сам по себе си е основание за продължаване живота на управлението, включително с продължаващи предизвикателства, огледални на постигнатите завоевания: войната в Украйна може да доведе до обрат, който да окрили путинофилите в страната; очакваната продажба на „Лукойл Нефтохим“ може да вгорчи успеха в енергетиката, ако петролната приказка се окаже с руски или дубайски принц; дори ключовите съдебни поправки в Конституцията да оцелеят в Конституционния съд, финалният успех на реформата ще се види едва с избора на новите висши съдебен и прокурорски съвет и новия главен прокурор; в Шенген може да влезем само частично, а в средата на годината да се окаже, че не сме готови за еврозоната от 2025-а.

За да определим окончателно това управление като успешно

Самият времеви график на парламентарното мнозинство също предполага то да съществува поне до есента: март – ротация на кабинета; юни – евроизбори, които да затвърдят доверието в трите формации (и че не се е появила политическа алтернатива, която да поиска предсрочни парламентарни избори); края на юни – сигнал от Брюксел за еврозоната; през целия период – избор на около 80 души в 16 регулаторни и контролни органа; септември – избор на нов главен прокурор.

Окончателното завършване и продължаването на успехите е единственият легитимиращ фактор на управлението. И ако целите бъдат изпълнени на максимум, особено с приемането в еврозоната, то ще може категорично да се запише в историята като успешно.

Остава въпросът за изпирането на корупционерите

Но и това няма да осигури пълната му легитимация днес. Защото остава основният въпрос, който отправя не само опозицията, а тормози немалка част и от поддръжниците на ПП-ДБ: защо изпирате корупционерите? Формално коректният отговор не ги задоволява: не ги изпираме, защото не сме прокуратура и съд; ако не бяхме с тях на власт да ги ограничаваме и бутаме в нашата посока, те щяха да си управляват по стария мръсен начин. Ключови за легитимацията на компромиса ще бъдат кадровите назначения в органите на съдебната власт и регулаторите. Ако там не бъдат избрани в огромното си мнозинство почтени и компетентни хора, неоплетени в стари и бъдещи зависимости, смисълът на цялата реформа и на участието в сглобката ще се окаже провал.

Така е навсякъде по света: в един момент престъпността започва да полага усилия за легализиране на дейността си и превръщането ѝ в чист бизнес. Въпреки това е наивно да се очаква, че старите политически корупционери в сглобката сами ще си надянат въжето. Въпросът е може ли реформаторите да осигурят неприкосновеност на новопречистените в замяна на подкрепата им за реформи, които да освободят институциите от тежки зависимости и те да заработят само по закон. И дали единствената възможна цена за тази подкрепа няма да е старите корупционери да разполагат със свои хора в тези органи, за да гарантират личната си сигурност и основни интереси?

Размерът на компромиса ще се види в кадровите назначения

Размерът на този компромис ще се види в начина на подбор и в персоналния избор на тези около 80 души, особено във Висшия съдебен и Висшия прокурорски съвет. Старите корупционери може и да намалят властта си, но да имат достатъчна блокираща квота да подсигурят бъдещето си при договарянето на тези органи, за които са нужни 160 депутатски гласа.

Подобен еволюционен успех на реформаторите трудно ще може да се разкаже като истински успех, доколкото електоралното решение на въпроса за справедливостта по правило клони към категоричен императив, а не към институционално подобрение. В този смисъл това управление, ако оцелее през кадровата договорка, няма да получи овации. Както не получи еднозначно признание и управлението на Иван Костов, въпреки че извърши решителната крачка на прехода. Дали сега е дошло времето за финалната крачка, която може да извърши настоящото управление, обречено отново да е преходно?


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Няма да плащам за градски транспорт

    33 2 Отговор
    Защо млади мъже показват на контрольорите от градският транспорт някакви бележки от Общината и казват, че са „бежанци“ и имали право да пътуват безплатно ???

    Коментиран от #6

  • 3 Бай Ганя раб

    21 7 Отговор
    Ганя се съгласи сърбите и маджарите да не плащат за транзит на газ, въпреки, че Ганя им направи тръба за своя сметка.
  • 4 АЛКЕЛИНО ГРЪКА

    20 11 Отговор
    ,,българия ,, е палячо и петотазрядно африканско бунище ,българите са добитък цигани боклуци кравешки американски безполезни тъпи подлоги ,изглупели туземци кофти матриал и бедни невежи комплексари

    Коментиран от #14

  • 5 Бг сбъркана логика

    7 24 Отговор
    Българският съд рече: " Комунизма е обявен за престъпен със закон, но бутането на МОЧА било незаконно" !!!

    Коментиран от #17, #27

  • 6 90% от "бежанките" в България

    12 10 Отговор

    До коментар #2 от "Няма да плащам за градски транспорт":

    са от Одеса и областта. Т.е. те са рускини с украински паспорти и би трябвало да бягат в матушка Русия , а не по 5- звездните хотели в България.

    Коментиран от #18

  • 7 Коцето вика:

    11 24 Отговор
    Долу ваксините - ваксинира се!
    Долу еврото - има сметки в евро!
    Долу субсидията - купува си къща със субсидия!
    Долу предателите - вика срещу България!
    Долу лгбтхд++ - отваря бузки за руСССия!
  • 8 Русофилският парламент на НРБ!

    7 16 Отговор
    Отворена врата за руските шпиони. Нарича се „ Търговско представителство“ . Има около 50 000 руски фирми и почти всичките не упражняват дейност. Те са само повод българската държава да им издаде ПМЖ , т.е. право за пребиваване. А тези, които работят, обикновенно, канят и продават жилища на други руснаци, за което данъци не плащат. НАП не знаят руски и не могат да ги следят в интернет.
    Това е ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯТ ПОТЕНЦИАЛ НА ЗАКОНОДАТЕЛЯ!
  • 9 Ами...

    29 3 Отговор
    ...да ти е избрана цялата сглобка (Франкенщайн) със само 10% от населението и да имаш претенции си е престъпление с цел вреда на Държавата, но и те ще бъдат отмити... просто чакам някой да пусне водата!
  • 10 Дрън-дрън

    9 35 Отговор
    Управлението е в пъти по-добро от служебните правителства на руския поданник. Именно те бяха нелегитимни.

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 400 000 имота

    8 22 Отговор
    Руснаците имат 400 000 имота в България благодарение на нашите продажни политици. Повечето от собствениците на тези имоти са руски генерали и полковници. Това е истинска заплаха за националната ни сигурност, защото утре може да им скимне и да обявят "референдум".

    Коментиран от #30

  • 13 Българин

    15 5 Отговор

    До коментар #1 от "щом козяк ги харесва значи е ок":

    Скатаеам се, крада по малко, плащам минимални данъци, псувам държавата и не гласувам.
  • 14 Щях....

    25 3 Отговор

    До коментар #4 от "АЛКЕЛИНО ГРЪКА":

    ....да ти пиша плюс ако замениш Българите с 240те недоразумения в парламента, Българчетата каквито и да сме, не давам да ни обиждаш, никой не си е избирал политиците, те имат гласовете само на 10% от родата и работниците от фирмите си!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тежко

    24 2 Отговор
    тия надминаха боко по гъзелизане на хамериканците!!!! боко поне имаше малко неутралитет между раши и хамериканци. тия ни унищожават до крак
  • 17 Мда

    5 21 Отговор

    До коментар #5 от "Бг сбъркана логика":

    Руските слуги са завладели цялата държава.
  • 18 А бе

    5 14 Отговор

    До коментар #6 от "90% от "бежанките" в България":

    т.е. са българи и достатъчно умни да бягат колкото се може по-далеч от Русия.
  • 19 Тц тц тц

    24 5 Отговор
    Въведоха някакви с двойно гражданство
    да идват да ни грабят.
    После с цялото си нахалство
    с ограбеното на острови да бягат.
    Ликува сглобката дълго.
    Изтеглиха милиарди.Я ги вижте!
    Захапали са кокала тъй сръчно!
    Загрижени са повече за чужденците!
    Представят се за евроатлантици,
    пред посолствоТО позорно лазят,
    а все са бивши комунисти тези политици,
    даже народа нарочно дразнят.
  • 20 !!!?

    6 21 Отговор
    Най-голямият успех на "сглобката" е че натикаха Фигуранта в обора - там където е мястото на Троянския кон !!!?
  • 21 бобо

    21 3 Отговор

    До коментар #11 от "Хаха хаха ха":

    Колко елементарно, сега българите обаче смеят ли да питат Белия дом, дали е легитимно правитеството, което всъщност е под цялостен контрол на същия тоз бял дом.
  • 22 Абе

    3 21 Отговор
    Аве стига вече с тези кгб опорки Изпрали ББ изпрали шиши Избори щяло да има Колко ДОКАЗАНИ престъпления има срещу пеевски и борисов ? Нито едно!! Всички доказателства се позовават на твърдения на червената преса . Сериозен неутрален коментатор никога няма да пише за клюки и не доказани обвинения А иначе управлението за 6 месеца свърши чудесии в българия България се развива успешно и икономически и политически. Русофилите са натирени в ъгала. Нямат никаква подкрепа в обществото А хората не виждат в тях алтернатива За това колкото и да им е мъчно на разни корумпирани социолози политолози и подобни нещастници Герб ПП ДБ ще управляват до 2027 .Ще направят бг истинска Европейска държава с добър жизнен стандарт А на изборите пак ще се повторят резултатите от 2023. Руско управление няма повече шанс в българия.

    Коментиран от #24

  • 23 00001

    20 3 Отговор
    За какви успехи говорат тези хора, резултатите им са нулеви с много 000000.Това са всичко големи приказки за предимно много говорене и нищо правене на това правителство. Вземат се решения за да уверяват Западните партньори че Българските управляващи са западно ориентирани.Но всичко е предимно думи, съпроводено с мафиотски дайствия на рекет и изнуда насочени към хора и предприятия на Българска земя. Ето това са резултатите на ПП управлението със цифри.
    Преди 2020 и войната в Украйна, ПП и служебни правителства на България инфлацията е от 0 до 2.7 %. в януари 2023 инфлацията е близо 18% сега е 5.4% и определено сега не е под нивото на 2.7% инфлация на управлението на Борисов. Добре че привличат инвеститори, но все още няма никакъв ефект от инвеститорите, А кой и как ще подпомага малките земеделски и други български инвеститори, тези които произвеждат, а не тези които препродават стоката им? Българите са се върнали на по-добре платена ра бота и по-уредена държави в Западна Европа , но не в България. Между 2022 и 2023 България е напусната от 103 000 Българи ,това правиуправлението на ПП с близо 3 пъти по-висока емиграция на Българи от времето на Борисов между 32 000 и 39 000 емигранти. Увеличение на заплати има но загубата на покупателна способност е 22%, ако има повече родени деца това не е заслуга на Денков, а на Служебното правителство.Децата от Денково време още не са родени. Иначе добре ги е подредил постиженията си, ако има кой да му вярва.
  • 24 Верно ли

    18 3 Отговор

    До коментар #22 от "Абе":

    Абе ли си, кво си! Какво руско управляние, какви руснаци те гонят! Слушай хубаво записчето на ПеПетата - Асен Василев "детето на васала" сам си каза, че руско влияние няма в БГ от 96та, ама тук нали са ви платили да плашите хората с лошите руснаци, докато ни опъ.ат от другата страна!
    Колкото за "страшните успехи" на сглобката, и те такива "успехи", колкото са умрели от щастие българите през тази изминаваща година според социологическите изследвания, платени пак оттам, откъдето на вас ви плащат тук да дрънкате врели-некипели!

    Коментиран от #25

  • 25 Да де ама

    2 17 Отговор

    До коментар #24 от "Верно ли":

    Руското пагубно влияние в българия е преустановено от СГЛОБКАТА . Да живее сглобката от тук до края на света .

    Коментиран от #26

  • 26 Верно ли

    16 2 Отговор

    До коментар #25 от "Да де ама":

    "Руското пагубно влияние" е само в болните мозъци на оваксаните овце, които всеки ден трябва да умират от страх, та да бъдат "щастливи" и да не си занимават липсващите сиви клетки с това, което реално се задава - КАПИШ?
  • 27 3.14К

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "Бг сбъркана логика":

    Иван Костов имаше мнозинство в мешерето и прие този антибългарски закон, който няма никаква стойност. Още крадат от построеното тогава и по време на ковида и войната само мощностите построени при бай Тошо, реализираха печалби и държавата оцеля сравнително успешно спрямо другите.
  • 28 Само дето е от Дойче веле

    11 2 Отговор
    За какво да ги четем, и що ли ни ги пускате, те платени
  • 29 Да не се изказват де факто небългари

    9 0 Отговор
    Наистина, след като не живеят у нас, къде са тръгнали да ни получават, пфу
  • 30 Статистик

    12 3 Отговор

    До коментар #12 от "400 000 имота":

    Да? Добре. Отваряме имотния регистър и проверяваме. И - о, изненада! Руските имоти в България не са 400000, а...3407 - като половината от тях са обявени за продажба! Лошо, Седларов, лошо! За днес си без надница!
  • 31 Стойнев

    4 3 Отговор
    излиза, че ние избирателите не сме легитимни, щом сме гласували. Много плоски разсъждения. Не е важно какво говорят, а какви са реалните резултати.
  • 32 хммм

    3 10 Отговор
    Че защо да му "липсва легитимност"? Защото няма комунисти ли?
  • 33 Край

    8 1 Отговор
    Съдебна реформа без ББ, ДП, Ах. Дог, Влади Горанов и пр. Да влязат в затвора - НЯМА.
  • 34 Масонска ложа "Ориент НАТО"

    2 1 Отговор
    Мутрата беше свален с шутове.
  • 35 Нане

    6 0 Отговор
    добре е че имаме читав Президент не некой мухал кат предния! То за правителството в сянка ясно конците се дърпат от Посолството
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.