Last news in Fakti

8 Януари, 2024 23:01 2 846 30

Защо ПП търси лобисти от САЩ. Къде е ключът?

  • пп-дб-
  • сащ-
  • лоби-
  • кирил петков-
  • лукойл-
  • пп-
  • асен василев

Защо една българска партия, част от управляваща коалиция, ще сключва за два месеца договор с известна американска лобистка кантора?

Защо ПП търси лобисти от САЩ. Къде е ключът? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Новината, че “Продължаваме промяната” (ПП) е наела лобистите от Manatos & Manatos разкри разследващият сайт BIRD.bg, като се позова на сайта на американското Министерство на правосъдието. Там лобистките фирми са длъжни да регистрират договорите си и сумите, които получават от клиентите - било то публични организации, частни лица или правителства, а достъпът до тази информация е свободен.

Manatos&Manatos не е случайна фирма - през декември чества 40 години от създаването си, свързвана е с Демократическата партия. Един от основателите участва в набирането на средства за кампании на Хилари Клинтън, което не пречи на кантората да обяви договор за лобистки услуги с т.нар. “банка на Путин” - държавната ВТБ (същата, която държеше дял от 9.99% във фалиралата вече КТБ, б.авт.).

Ах, тази комуникация…

Договорът, подписан от Асен Василев от българска страна, сключен в края на миналата година, ще действа до 29 февруари 2024 г. и е за 100 000 долара, половината от които вече са платени. ПП беше спестила тази информация на българското общество, но осветяването ѝ вкара партията в обяснителен режим - с прессъобщение от типа, че “целта е да представи положителните страни на България пред политическия елит на САЩ”, също и “укрепване на добрите отношения на държавно и партийно ниво”.

Лобистките договори са за конкретни услуги, а не за новогодишни пожелания. Клишетата са излишни, след като целта на договора е известна - “насърчаване на водещи американски политици, които са част от федералното и щатското управление, и американския Конгрес за засилването на двустранните отношения между САЩ и България”. Но ключът изглежда е в “по-доброто разбиране и оценяване на първостепенното за САЩ значение на България, по-конкретно прозападните ѝ действия и антикорупционните усилия”.

В какво трябва да бъде убеждаван Вашингтон

Излиза, че има нужда официален Вашингтон да бъде убеждаван, че България и конкретно ПП, излъчила премиера и повечето министри в правителството, водят прозападна политика и полагат антикорупционни усилия. Да видим.

Правителството на акад. Николай Денков, подкрепено от парламентарното мнозинство, включващо ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, се опитва да изтласка България от орбитата на руските енергийни зависимости, а значи и на корупцията, влизаща през тях. То е първото правителство, което води безспорна политика на подкрепа за Украйна, която беше нападната от Русия.

Изпраща значима военна помощ, подкрепи Киев за членството в НАТО, а още в първите си дни оттегли няколко акта на служебния кабинет, чиято цел беше да блокират допълнителна военна помощ за Украйна. Заради разпространения от депутата Радостин Василев запис от заседание на Националния съвет на ПП, те дори си навлякоха кампанийни обвинения, че съгласуват действията си с посолството (американското, б.авт.).

Борбата с корупцията - в глух коловоз

Има обаче два пункта, по които това (тройно) мнозинство не отбелязва успехи - единият се нарича борба с корупцията, другият e “Лукойл”. Знамето, на което пишеше “Борба с корупцията”, беше свито и прибрано преди повече от половин година и няма изгледи да бъде извадено скоро. Да сте чули който и да е от лидерите на трите политически сили да употреби думата “корупция” в контекста на бъдещи управленски действия?

До 6 януари парламентът трябваше да избере тримата членове на Комисията за противодействие на корупцията - тогава изтече 3-месечният срок в закона, разделил на две Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Но този избор не само не е в дневния ред, но и никой не отваря дума за него. Парламентарната Комисия по превенция и противодействие на корупцията не е заседавала през декември, но и не е обявила правила, по които ще действа т.нар. номинационна комисия, пред която ще се явяват кандидатите за “Антикорупция”.

Управляващите не се впечатляват, че КПКОНПИ, чието реформиране заложиха по пътя към Шенген и беше сред големите обещания, всъщност не работи от месеци. Нейният и.д. шеф Антон Славчев, заел поста след напускането на Сотир Цацаров, пък стана прокурор. А прокуратурата “почисти” лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, прекратявайки миналата година “Барселонагейт”, разследването за чекмеджетата с пачки и кюлчета, също и за изнудването на хазартния бос Васил Божков от Борисов като премиер и от финансовия му министър Владислав Горанов.

Видими резултати няма и при разследването на санкционирания по антикорупционните закони на САЩ и Великобритания Делян Пеевски. НАП провери санкционирания по “Магнитски” депутат от ДПС - и не откри нищо нередно. Опитите му да се откачи от санкциите в САЩ обаче удрят на камък, въпреки наетите от него лобисти. Администрацията на Байдън наложи санкциите по “Магнитски” с безпрецедентните два списъка за България именно за да насочи към проблема с корупцията.

Проблемът с „Лукойл“

Какво предстои през тези два или в следващите месеци, та ПП има спешна нужда от лобистки услуги във Вашингтон? Несериозно е да се твърди, че се лобира за отпадане на визите - критерий при тях е процентът откази, също и други фактори, лобизъм не би помогнал. Може да искаме да добавим някого в списъка “Магнитски”, спекулира по БНТ зам.-председателят на ПГ на ПП Настимир Ананиев. Но това няма как да се случи с двумесечен договор за $100 хиляди. Бившият собственик на КТБ Цветан Василев нае още през 2017 г. американски лобисти, които да работят за постигане на санкции по “Магнитски” за Пеевски и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров като лица, нарушили човешките права на Василев, за да прикрият корупция. Два месеца по-късно и Пеевски нае лобистка група, за да се справи с “проблемите в САЩ”.

Срокът на настоящия договор на ПП изтича точно преди 1 март, когато настъпва краят на дерогацията за “Лукойл” и бургаската рафинерия трябва да спре да преработва руски петрол. През лятото на 2022 г. Европейската комисия (ЕК) изключи България от ембаргото за внос на руски суров петрол по море, по настояване на тогавашния премиер Кирил Петков - независимо от мнения на множество експерти, че рафинерията може да преработва неруски нефт. В крайна сметка дерогацията, която изтичаше тази есен, бе съкратена от управляващите с 6 месеца.

Вратички за “Лукойл” = милиарди за Русия

Американското издание Politico (собственост на концерна “Аксел Шпрингер”, б.авт.) обаче разкри, че благодарение на “вратичка”, вносът на суров петрол на “Лукойл” в България е донесъл над 2 милиарда евро приходи за Русия. Този факт, както и още една “вратичка” - за износ на нискооктанови бензини, произведени от “Лукойл” в България, средствата от които пълнят руския бюджет, едва ли се посрещат с разбиране от демократите в Конгреса. Съединените щати са най-големият донор на Украйна, а отпускането на нов пакет военна помощ за Киев се сблъсква със съпротивата на републиканците.

Няма да им е лесно на лобистите.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    47 5 Отговор
    Такса спокойствие! ПП :Палавите Пдрасти са дали 100 бона за лудо!
    Както казваше покойният Жорж Ганчев;
    "ИмАл - дал"!

    Коментиран от #3

  • 2 Къде ли

    16 2 Отговор
    Кюча е поди пьочата а у тенжерата има гнйетени чушки със зейе ..
  • 3 БгТопИдиот🇧🇬

    38 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Стадото плаща !

    Коментиран от #12

  • 4 нннн

    38 3 Отговор
    ПеПетата си купуват индулгенции за опрощаване на греховете.
  • 5 веднага отговарям на въпроса

    31 2 Отговор
    е как каде е ключа ? дава се право да се назачават готови обработени кадри да служат вярно на америка докато управляват българия…
  • 6 ХА ХА ХА

    19 2 Отговор
    НА ДЖЕНДЪРИТЕ КЛЮЧЪТ ИМ Е В ДИВИЯ.ТОАЛЕtna bumaГА.
  • 7 КАСАПИН

    36 4 Отговор
    100 000 СА МАЛКО
    ПРЕДСТАВЯШ ЛИ СИ БАНДА ИДИОТИ ТЕ НАЕМАТ ДА ОБЯСНЯВАШ КОЛКО СА УМНИ НА ДОСТА УМНИ КОНГРЕСМЕНИ МИЛИОНЕРИ
    САМО ЗА 100 000
    БОГА МИ УБИИ МЕ АКО НЕ ВЗЕМА ПАРИТЕ И ПОСЛЕ ИЗОБЩО НЯМА ДА СИ МРЪДНА ПРЪСТА
    АМИ ТЕ СА ИДИОТИ БЕ МОЙ КВО СЪМ ВИНОВЕН
  • 8 ДизелЪтт

    35 3 Отговор
    Даааа добрата стара американска демокрация ... тоя с най-многото пари винаги печели. Доста жалка картинка сме с ППДБ, ДПС и ГЕРБ, но в крайна сметка щом ги търпим значи си ги заслужаваме. Те кирчовци доста по сериозно се изплюха в очите на избирателите си и в очите на България, пък нищо не стана ... сега за 100К долара ще стане - да бе , да :) А и тези пари според мен ще стигнат за 2-3 изречения пред 4-5 политика, не повече.
  • 9 Име

    21 3 Отговор
    Излишен разход! Направен да замаже очите на слепите!

    Коментиран от #11

  • 10 1520

    24 4 Отговор
    Защото са предатели
  • 11 Психодесен

    4 33 Отговор

    До коментар #9 от "Име":

    И нека гаврата с копейките да продължи!
    С-4 за Арьоша!
  • 12 мдаааа

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Не знаех , че си Топ ...
  • 13 А бе

    4 38 Отговор
    Защо да не се рекламираш пред най-силната икономика в света? Това може да ни донесе само дивиденти и инвеститори. Пак се търси теле под вола.

    Коментиран от #28

  • 14 Кирил петков

    28 2 Отговор
    Ще перем боко и шоши с вашите пари хехе
  • 15 6-6-6

    13 2 Отговор
    За рестото след комисиона на посредниците,от 100к са останали 50. С тези паре стигат до портиера на конгреса.
  • 16 Просто като яйцето на Колумб

    16 3 Отговор
    Защо да не се рекламираш пред най-силната икономика в света? Защото Китайската народна република се ръководи от комунисти.
  • 17 САТЪРА НА ХАНА

    21 4 Отговор
    ФАШИСТЧЕТАТА СИ ПЛАЩАТ ЗА МЕСТА
    ПО КОЛЕСНИЦИТЕ НА САМОЛЕТИТЕ НА АМЕРИКАНСКИЯ РАЙ :))
  • 18 Васил

    15 4 Отговор
    Джендърите не си търсят лобисти, а любовници от САЩ!
  • 19 хихи®

    24 2 Отговор
    Eдни изманици платили на други изманици да ги мислят частни измамници....
  • 20 —//—

    17 3 Отговор
    ППодлоги
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Какво е

    6 2 Отговор
    това име - манафос манафос
  • 25 Уса

    15 2 Отговор
    Лобизмът е зло,което запада използва за своите пъклени планове.Едно от обещанията на Тръмп беше да спре тая практика на ционистите(днешните демократи),но и това време отново идва.Американската демокрация беше открадната и осквернена.Американците отново залагат на Тръмп и искат възмездие
  • 26 Анджо

    2 8 Отговор
    А ако беше руска щеше ли да на пишете такава статия. Дано ни оставят тия проклети руски диктатори.
  • 27 Урюрвкос

    4 1 Отговор
    ПеПераска работа
  • 28 Чук и сръб

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "А бе":

    Ти верно ли си толкова тъп, или само се правиш на такъв?
    Чети бе човек - ПП плаща , за да им изчистят рейтинга пред посолството.
    Не Държавата България!
    Не че на господарите им , им е нужно това!
    Ама нали трябва да наливаме пари в умиращатата американска икономика?
    То не бяха самолети на хартия, то не бяха бронетранспортйори от миналият век.
  • 29 DW и Емилия Милчева!! Гьобелсова

    3 1 Отговор
    пропаганда! Няма смисъл да се чете!
  • 30 По Страшно е какво ще подпише Тошо

    4 1 Отговор
    Фашиста, кадето отива в САЩ!! Тошо е Гробокопач на България, за Тагаренко става дума!!