Last news in Fakti

20 Декември, 2023 06:00 2 370 66

"Възраждане" и фашизоидните изстъпления в НС

  • дпс-
  • възраждане-
  • нс-
  • бой-
  • русия-
  • герб-
  • пп-дб-
  • бсп-
  • итн

В парламента "Възраждане" преминаха от хулигански саботаж към фашизоиден терор. Легитимират го обаче и другите две формации от опозицията - ИТН и БСП.

"Възраждане" и фашизоидните изстъпления в НС - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Веселин Стойнев:

В парламента "Възраждане" преминаха от хулигански саботаж към фашизоиден терор. Вече не са достатъчни дебелашкият и агресивен език от място и от парламентарната трибуна и безкрайните реплики на съпартийци, с които да се пилее парламентарно време и да се протака вземането на решения от Народното събрание. Като едни щурмоваци депутатите от "Възраждане" вече окупират парламентарната трибуна, изтръгват кабели на озвучителната система, задействат противопожарната аларма, търсят физически сблъсък с други народни представители. Иначе навън са слаби, събраха шепа защитници при демонтажа на Паметника на съветската армия, известен повече като МОЧА.

Диктат на малцинството

Парадоксът на българската, а и не само на българската парламентарна демокрация е, че тя е заплашена от диктат не на мнозинството, а на малцинството. А смисълът на демократичния парламентаризъм е тъкмо да се опази гласът на малцинството и дори то да има ключова роля в корекцията, а понякога и в конструкцията на мнозинства. Но когато малцинството се изживява като мнозинство, то не просто се лишава от собствен авторитетен глас, заменен с крясъци и лакти, не просто връзва ръцете на други партии, на които избирателите са делегирали повече власт в парламента, а руши самия парламентаризъм. Безпардонният, фашизоиден терор на едно агресивно, псевдо националистическо и откровено прокремълско малцинство е път към реална, непарламентарна диктатура. Колкото и да се опитва да се легитимира, че се бори срещу "диктатурата на мнозинството".

Легитимират го обаче и другите две формации от опозицията. ИТН, която се идентифицира като некремълска формация, намира друго основание да застане редом до изстъпленията на "Възраждане" - промените в конституцията. А БСП, която отчаяно се бори на русофилския терен с партията на Костадин Костадинов и също истеризира около демонтажа на МОЧА, сега бланкетно нарича чрез лидера си Корнелия Нинова опозиционния вандализъм "имитация", но също използва лексиката му за "диктатура на мнозинството", което налагало "пълзящ фашизъм". И с невлизането си в пленарната зала в понеделник социалистите двулично се разграничиха от действията им, подобно на осъждането постфактум от БКП на левосектантския атентаторски курс на Столетницата преди век.

Лишаване от перспективата за управленска алтернатива

Поведението на трите опозиционни формации обаче не ги издига до алтернатива на управляващото мнозинство. Напротив, ефектът е огледален на неговата слаба популярност. Колкото формациите от т.нар. сглобка страдат от самото сглобяване, особено ПП-ДБ, толкова "Възраждане", ИТН и БСП губят перспективата от опозиционери днес да се превърнат в управляващи утре. Не само защото и те, както и сегашните управляващи, въпреки идеологическите си сходства, са всъщност съперници. А защото се превръщат в карикатура, в лица и структури, които не могат да бъдат взети насериозно, че могат да управляват по-добре или че изобщо могат да управляват, без да предизвикат огромни сътресения.

Избирателите показаха много ясно, че бързо наказват собствените си заблуди като тази с ИТН - довчера първа политическа сила с големи заявки, но след като се оказа негодна да състави управление днес е на ръба на изпадането си от парламента. И това беше толкова скоро, че едва ли избирателите ще приемат да заложат отново на дори още по-рискова карта, която вече предлага и геополитическо отместване в един все по-тревожен свят.

Голяма измама за Русия

Радикализацията в поведението на опозиционните формации всъщност е проява на неврогенен задух вследствие на сърдечна политическа недостатъчност. И ако реваншистката жажда поддържа живеца у ИТН, то кръвоносната система на "Възраждане" и БСП, които имат общи капиляри, пресъхва все повече тъкмо заради действията на управляващите. С бързото и решително орязване на руското икономическо и политическо влияние в България се срива, ако използваме марксисткия език, и базата, и надстройката на националисто-социалистите. И онази не малка част от обществото, която не просто е закърмена с руски сантименти, а е плашена, че е страшно да се живее без Русия, пък била тя и на Путин, сега бързо разбира, че това е измама. И вече съвсем битово усеща, че може и без руски газ, без руско ядрено гориво, скоро и без руски петрол, без съветски паметници и без Митрофанова да размахва пръст в национален ефир. Въпреки че Кремъл ще продължи да налива ресурс в петата си колона в България, той вече и на наша територия силно се стопява, а значи и редиците на петоколонниците бързо ще вехнат.

Истерично-фашизоидните прояви ще доведат до маргинализацията на опозиционните формации - особено ако управляващото мнозинство съумява както в понеделник независимо от тях и тъкмо заради тях да работи по-ударно. И явно сами си дават сметка, защото във вторник напуснаха пленарната зала. Проблемът е, че така оставаме без действителна парламентарна опозиция. Утешението е, че управляващите играят и тази роля, защото съставните им части постоянно са опозиция една на друга.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    32 85 Отговор
    Кармата на Путин е да доведе руската империя на злото до нов разпад.
    И го прави. Списъкът му с "постижения" нараства с всеки изминал ден.
    Путин, освен всичко друго прекрасно, ще доведе до катастрофа и шпионската мрежа на Москва. Изгонените досега в Европа и Америка стотици руски шпиони със статут на дипломати са само върхът на айсберга. Тепърва ще бъдат разкривани още шпиони. Особено нелегали. Колкото повече недоволни има в Москва, колкото повече се оформя и разразява борба между клановете на властта, толкова повече засегнати и недоволни ще има. Ще текат като пробита лейка тайните им служби. Предателствата ще бъдат много. Умните руски служители с достъп до тайни ще гледат да получат убежище на Запад, като в замяна изтъргуват информацията, която знаят. Включително като предадат самоличността на агентурата на Кремъл в държавните по света, включително и у нас. А страната е в зона на нарастващ стратегически интерес.
    Да го имате предвид това руски продажници, "четирихилядници" и вся остальная!

    Коментиран от #8, #40

  • 2 копейката

    30 63 Отговор
    Така ми нареди да правя очилатата кака от посолството
  • 3 007

    31 74 Отговор
    Като се сетиш за пакта Молотов-Рибентроп ти става ясно че фашисти(израждане) и комунисти(бкп) са двете страни на една монета(рубла)!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇲🇧🇬
  • 4 Бай Лисан

    35 75 Отговор
    Все забравям да ви кажа, че по пропаднало, продажно и пошло от пияния ватник и гладната копейка няма!

    Коментиран от #51

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Исторически парк

    26 57 Отговор
    Кой допусна цигани в Българския парламент

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пръч

    45 20 Отговор

    До коментар #1 от "Гориил":

    Ако не бе Путин, Руската империя вече не само, че щеше да е разпадната, а нямаше да съществува и само стари болшевики и евроатлантични запалянковци щяха да я помнят. Едните с носталгия, другите с зоологическа наслада, че я няма! Но, тя ще ви изтормози още няколко века, за да ви даде възможност да се порадвате как се разпада. През това време ще проведе 5 болшевишки революции и 7 пъти ще освобождава Европа, света и България от фашизма! - Пророкът на Сталин В. М.!

    Коментиран от #54

  • 9 Бялата Златка

    11 32 Отговор
    Черната Златка прави същите неща, които ги правих аз, защото сме кукли на конци,скоро ще го видите до мен
  • 10 ХаХаХа

    18 33 Отговор

    До коментар #6 от "Исторически парк":

    Този е специален от Максуда 😆
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ........

    80 15 Отговор
    Пак обръщате нещата.Ако не бяхте подправили изборите с ала бала тези нямаше да са малцинство.За ала бала Кирчо сам си призна и го има на запис.Фашизоидите са онези,които правят промени в Конституцията,които не одобрява целия български народ.Примерно няма нито един нормален,който да се кефи на това,че някакви с двойно гражданство могат да стават депутати.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пръч

    14 42 Отговор
    Журналистика и медии с юзди на мусурите микрофоните мисълта и морала, отново ни лансират ,,правилните", удобни на Мафията ,,приятели" на Русия, след Атака, въпросното ваксинирано със западни ценности Възраждане! За Малинов и НД ,,Русофили" - нищо! Кой ги знае и тях колко са русофили!? Факта, че не могат да съберат 20% на избори, при толкова настроен приятелски към Русия електорат показва, че никой не им вярва, но ни ги пробутват! Корнелия отказа да им прави реклама и седна в залата.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гечо

    68 14 Отговор
    Фашизоиди са либерал-демократите от ПП/ДБ, които налагат цензура, бутат паметници и сигурно скоро ще горят книги! Сглобкаджии и мошеници, които убиха надеждите на хората за промяна!

    Коментиран от #48

  • 17 123458

    67 12 Отговор
    Ма верно ли? Възраждане режат паметници без законово основание, те забраняват предования, режат паметници, променят закони без да имат ценз и без да вземот под внимание мнения на експерти, Възраждане поддържат войната, абе изобщо дайте да забраним опозицията, щото да има опозиция значи да има фашизъм, аха
  • 18 Бай Лисан

    42 10 Отговор
    ДВ-аците са си диваци.
    А на Веселин Стойнев след време хич няма да му е весело, освен ако не се прекръсти на Колесин Стойнев.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хе-Хе

    20 16 Отговор
    Днес Възраждане ще ходят ли да се покланят на паметника на американския бомбардировач, убил поручик Списаревски! Американците нападнали София, а в същото време фашистите запалили Ястребино! Две разбойнически прояви в един ден преди 80 години! Сега също 2 хулиганства в един ден - евро талибани рушат миналото, Възраждане опустошава парламентарния правилник!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Софиянски

    14 56 Отговор
    За първи път от 80 години България има нормален министър председател, с гоолеми топки. Как ги издържа смешниците от ИЗ раждане нямам идея. Аз да съм вкарал танкове в парламента, а пАдлогите да са виснали по дърветата. Всичко едно по едно докато кьорав комунистне остане.
  • 23 Обективен

    35 9 Отговор
    От Дойчовците толкова. Който плаща, той поръчва музиката.
  • 24 Артилерист

    43 11 Отговор
    Ще се старая да се изразя възпитано. Оня ден обърнах внимание на този Стойнев и днес той убедително затвърждава впечатлението ми, че е обикновен евроатлантически слуга. Как според този Стойнев трябва да процедира опозицията, при положение, че безпринципната сглобка, преродила се в абсолютно парламентарно мнозинство, не само не взема нищо под внимание от опозицията, ами и направо цинично се гаври с малцинството й и НЕВЪЗМОЖНОСТТА нищо да й направи. Сегашното поведение на сглобката бих оприличил с държанието на един дебел циник от СДС-Ал. Йор.-който беше издигнат даже за председател на парламента, а мутрата Борисов го извади от нафталина и го направи евродепутат...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 диктат на диктовката на DW

    39 9 Отговор
    Тази статия излезе в DW, БНР, фрогнюз, фактор.бг, факти.бг, дебати.бг, новини247.ком и други, за по-малко от 24 часа
  • 28 Пъстроцветната дъга

    41 10 Отговор
    Тошко Йорданов хубаво им го каза на пепейцидебейци, това са мъже с ваг%@ини
  • 29 Христо

    9 20 Отговор

    До коментар #11 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    САЩ какво са виновни, като ние нямаме политици, които мислят за България,с за себе си? Я да си спомним,кой купи тези хартиени ефки....а,ДА, Каракачанов ,кой е той,.... ами българин, патриот,агент на ДС..... значи в червата си комунист. Всеки добре знае, че няма бивши комунисти, няма бивши ДС агенти. Хайде продължавай да обвиняваш НАТО, САЩ,Запада,но виж и другите страни, като Словения, Чехия, Хърватска....страни, които също са в НАТО, също със САЩ и Запада,но управлявани от мислещи политици,с не бивши ДС агенти и комунисти . Не се надявай България някога да се оправи, Няма

    Коментиран от #32, #34

  • 30 Артилерист

    9 30 Отговор
    Няма по продажно, пропаднало и подло от ватника и бегераба му гладен, от мен да го запомните.
  • 31 Алоуу

    13 21 Отговор

    До коментар #21 от "янкииии гоооо хоум":

    Стига с тези руски опорки - мантри! Идиотски са
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ха ха

    13 4 Отговор

    До коментар #34 от "Бесен- _Язовец":

    вече сме ги подарили на украйна ли ?
  • 37 Варна

    11 18 Отговор
    Нашия гражданин да се прибира в Максуда че само ни излага
  • 38 Тези от

    12 26 Отговор
    Фъзраждане са върха на простотията в България
  • 39 Бойко

    10 19 Отговор
    Бесни са че за тях няма парче от баницата и са САМО на заплата
  • 40 Речник

    21 7 Отговор

    До коментар #1 от "Гориил":

    Фашииъм е терористична диктатура на едрия капитал срещу народните мади и отделни държави В днешно време се наблюдава и информационна, здравна и финансова диктатура.

    Коментиран от #47

  • 41 управляващите са представени от 8

    26 5 Отговор
    процента от населението, и с тази нищожна представителност нямат право да вземат никакви решения засягащи цялото население

    Коментиран от #46

  • 42 Анджело

    27 4 Отговор
    Дойче Веле открито защитава новите престъпници на България.
  • 43 71985434456677

    22 9 Отговор
    Да, бе ВЕРВАМЕ ви! Възраждане са единствените в момента, които отстояват националния ни интерес в парламента, в София и в България

    Коментиран от #45

  • 44 Браво!

    6 17 Отговор
    Страхотен коментар! Абсолютен факт!
  • 45 Отстояват

    5 10 Отговор

    До коментар #43 от "71985434456677":

    само имперския интерес на Блатаристан.
  • 46 А орозицията тогава?

    5 8 Отговор

    До коментар #41 от "управляващите са представени от 8":

    С колко е представена -3%?
  • 47 Неточно

    1 4 Отговор

    До коментар #40 от "Речник":

    определение и невярно.
  • 48 Ами

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "Гечо":

    Невярно!
  • 49 Дойче веле 🚾

    15 8 Отговор
    Трябва да бъде забранено и изгонено от България
  • 50 Копейкин

    11 17 Отговор
    Възраждане са хулигани и фашисти!
  • 51 Копейка

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Лисан":

    Ела ми еж дъртия х...й
  • 52 Фашистът вика-дръжте фашиста

    23 5 Отговор
    В какъв оруелски свят живеем - Фашистите от сглобката на посолствоТО варварски и незаконно рутят, а обвиняват тези които им правят забележка.
    Леле мале олеле!
  • 53 Доста груб

    9 2 Отговор
    и недодялан език, да не кажа брутален. Пропагандни послания и поличби без никаква стойност. Измислени и никому ненужни “анализи”, обслужващи единствено външни интереси.
    Вредна за България статия.
  • 54 Това

    3 5 Отговор

    До коментар #8 от "Пръч":

    Мокър Чекистки сън ли е?
  • 55 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    8 3 Отговор
    През 2014 г ГЕРБ месеци наред не влизаха в Народното събрание, като мотото на протеста им беше КОЙ КОЙ КОЙ - Дилян Пеевски. Сега са с него и Дойче зеле ги защитава, това не е ли фашизъм?
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Войводата

    2 6 Отговор
    Когато бръкнеш в джоба на аруските олигарси и то с рафинерия печелеща милярди за една година очаквани те подобни сцени на ,,възраждане ,, ..
    Дреме им за паметника на копейките . Въпроса е каде са се ократите дето бяха през 90 те да изметем тая рускопокюонически парти с ритници от събранието и екстрадирани за Русия.
  • 58 ИНЖ

    4 1 Отговор
    Не е луд тоя, дето яде зелника. Избирателят ги е изпратил в НС. Просто трябва да се мисли, преди да се гласува.

    Коментиран от #63

  • 59 разобличител

    4 2 Отговор
    Поредния парцал от ДВ.
  • 60 !!!?

    4 3 Отговор
    "Въzраждане" е откровена фашистка ОПГ на кремълска каишка !!!?
  • 61 БгТопИдиот🇧🇬

    5 4 Отговор
    Чувам кравароговедарски вой и мучене !
  • 62 Срам и позор!

    2 4 Отговор
    "Луд е този, който не умеейки да контролира себе си, иска да управлява другите."
    Публий

    Такива изстъпления като на Възраждане са срам и позор за Българския парламент! Това е диващина!
  • 63 Лос Барабос

    1 1 Отговор

    До коментар #58 от "ИНЖ":

    Избирателя,той избира,кой да ни ръководи,тази не формална коалиция,се избира от,знаем какви хора,запомнете,името и е,"Лос Барабос" за благозвучие ,или "Барабите"техния електорат показва,какви са техните елити,каквото стадото, такива и пастирите и обратно.Битката за лидерство там е Възраждане и Радев с БСП и ИТН,русофилството е идеологията,която ги обединява.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 КкккккК

    3 0 Отговор
    На всички чафути-луберасти от Дойче зеле Да им Е-А м@йК@т@