Last news in Fakti

9 Декември, 2023 19:01 2 129 22

Трите кризи на България

  • герб-
  • пп-дб-
  • николай денков-
  • дпс-
  • румен радев-
  • кризи

От 1989 насам в България е имало кризи на доверието, на легитимността и на представителството. Но никога не е било като сега - трите едновременно и трите толкова дълбоки.

Трите кризи на България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Явор Сидеров:

Преди броени дни излезе новото изследване на маркетинговата и социологическа агенция "Алфа рисърч", озаглавено "Обществени нагласи". Ноемврийското му издание съвпадна с изпълването на шест месеца от съставянето на редовно правителство. Картината, която изследването чертае, е нерадостна.

Най-големият спад от 1989 насам

Може да се каже, че доверието в политическото в България бележи най-голям спад за всичките тридесет и четири години от 10 ноември 1989 насам. Битуваме в тройна криза - на лидерството, на представителността и в крайна сметка, на легитимността. А това вещае тежки дни за българската демокрация.

В момента на националната сцена няма политик, който да се радва на по-голямо одобрение, отколкото неодобрение - единственото частично изключение тук е президентът Румен Радев. Няма и нито една политическа формация, която да се опира на достатъчна подкрепа, за да е в състояние да прокарва крайно необходими, но непопулярни реформи.

Няма и помен от електоралната активност, която бележеше върхове и спадове, но придаваше жизненоважна легитимност на българския преход. Готовност да гласуват изразяват едва около една трета от българските граждани, които имат право на това. В допълнение: петнайсет процента от тях не са решили за кого биха дали гласа си, ако днес имаше избори.

С други думи, партиите и лидерите им си поделят територия, която се свива с почти видими темпове и достига санитарен минимум, под който нещата стават несъстоятелни. В тези 34 години сме имали кризи на доверието, на легитимността и на представителството, но никога трите едновременно и никога толкова дълбоки.

Феноменът Румен Радев

Единствено президентът постига процентно по-голяма популярност, отколкото непопулярност, но с малка разлика между двете. Ако резултатът му може изобщо да се брои за успех, той се случва на фона на голямата непопулярност на останалите политически лидери и държавни мъже. Слаба утеха дори за поддръжниците му.

За целия период от юли 2020 до юни 2023 неодобрението за Радев далеч е надхвърляло одобрението - средно с двайсет-трийсет процентни пункта. Одобрението за него започва да расте едва след съставянето на редовно правителство. Тоест, ако една от основните цели на сглобката е била да го извади от политическо обращение, то тя не е постигната.

Напротив - Румен Радев беше изваден само и единствено от управленско обращение, и то на твърде висока за противниците му цена. Може да се каже, че ПП-ДБ и ГЕРБ всъщност спасиха Радев, като го измъкнаха от управленските каши. По подобен начин ПП спасиха Борисов, когато го арестуваха по нелеп начин.

Нещо повече, лидерите на сглобката и новото старо лице на българската политическа сцена - Делян Пеевски, бележат рекордно ниски нива на одобрение за действащи политици. При това много от тях са в разцвета на силите си. Повечето дори не са достигнали средата на професионалната си кариера. Изключение прави само Борисов.

През годините сривът в популярността на Народното събрание съвпадна с възхода на ГЕРБ. И макар сега партията на Борисов да е в относителен упадък, от това не последва възвръщане на жизнеспособността на парламентаризма. Вече седми парламент дълбае дъното - процес, който има ясен генезис в стила на управление на Борисов, но който по никакъв начин не бе спрян, а се задълбочи след серията провалени избори и служебни правителства.

Основните изводи са първо, че принципите имат значение и второ, че разликата между лекарство и отрова е в дозата. Дефицитът на доверие, на представителност и на легитимност е резултат от хроничното разочарование на гласоподавателите от всички актуални играчи и именно в него се крие най-голямата опасност за политическото и конституционно устройство на страната.

Там, където политиците виждат необходимост от компромиси и диалогичност, избирателите виждат безпринципност, съглашателство между доскорошни врагове или направо "обръщане на палачинката". Там, където лекарството за многото пороци на българската политическа система трябваше да бъде копромисът, дозата беше многократно надхвърлена и то се превърна в отрова.

С други думи, медикаментът, който лекарите предписаха на болника такъв, какъвто го завари необходимостта от редовна грижа, беше крайно необходим, но сега заплашва да го убие. Дозата е пределно голяма дори за най-издръжливия организъм. Страничните ефекти са очевидно непоносими, а симптомите на наближаващ край - отчетливи.

Какво трябва да се направи?

Очевидно за избирателите не работи аргументът, че носенето на отговорност изисква подобни компромиси с принципите. Дали трябва да се правят компромиси и докъде е отделен въпрос. Пак сме в задънена улица. Нещо трябва да ни изведе от там, но избирателите, поне тези, които са отговорили на анкетата на "Алфа рисърч", не са съгласни с посоката, която пое политическата ни класа в търсене на решение.

Тъй като предходната ситуация - чести избори, кратки и неработещи парламенти и служебни правителства също не беше отговор на проблемите, остава един-единствен изход. Политиката от принципни позиции трябва да намери път към негласуващите. Политиците следва да ги убедят в смисъла от участие и да отвоюват обратно територията на политическото.

Този подход отнема време, минава през мъчителния за България процес на реидеологизация, на партийно строителство ("няма хора" и т.н.) и вероятно звучи безобразно наивно в партийните централи, свикнали на твърди ядра, макиавелизъм и изборна корупция. Алтернатива няма. Тоест има, но тя е прекалено зловеща, за да я броим като такава.

Иска ми се да вярвам, че никой сериозен играч вътре в страната не иска да види края на демокрацията. Време е за отрезвяване.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Докато не разберем, че русофилите

    14 23 Отговор
    ни теглят от 79 г. към блатото, наречено Русия, спасение няма да има! Неслучайно Димитър Благоев казва:
    „Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите“.
  • 2 Тодор

    23 3 Отговор
    Демографски България е в колапс ище се задълбочава, след 10 години това ще се отрази на икономиката и няма да има кой да работи, то и сега се усеща че няма, че да плаща и данъци и осигуровки и да издържа партиите, политиците, бизнеса, съдебната власт, МВР и държавните служители. Ето го затворения кръг - преходът унищожи средната класа, създаде огромно неравенство и бедност, хората избягаха по чужбина и намаляха по икономически причини и това вече е спирала, от която няма излизане. Който няма късмет, ще дочака гражданската война и тя наистина ще е кървава, на живот и смърт.

    Коментиран от #21

  • 3 Нищо ново

    25 2 Отговор
    На всеки 40 години България започва от нулата. Бедна, гладна и немощна Атанас БУРОВ
  • 4 Русофил

    18 1 Отговор
    Като начало да се въведе лотариен избор на депутати. Всички зависимости, корупция,
    сметки отиват в канала. Да има ценз и депутатите да са в НС като в казарма.

    Коментиран от #6

  • 5 гост

    19 1 Отговор
    Нашите т.н."политически партии" в същност са КОТЕРИИ, които се стремят към властта с цел лично обогатяване! Нищо ново под слънцето, защото същото положение е било ос Съединението праз 1885г. до ЗАБРАНАТА на партиите през 1934 година. членската маса на сегашните партии е типично клиентелистка - с надеждата да се докопат до някоя службица. Това важи най-много за ГЕРБ, а ДПС буквално са феодализирали "своите" региони и който надигне глава го колят в преносен и пряк смисъл. Пъпките сега се учат на мурафети, но лакомията ги проваля. "Опозицията" вие на умряло и плаче поне за някое кокалче. Та такава е "политическата" ситуаци, която класира НА ПОСЛЕДНО МЯСТО българите по критерий ЩАСТИЕ в Европа!
  • 6 ФЕЙК

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    На следващите избори да дават картончета със скрити имена за да търкаме по стар български обичай! ПЪК КАКВОТО СЕ ПАДНЕ !
  • 7 Държавата на мишките

    9 19 Отговор
    1. Не смеят да изгонят Митрофанава, заради поредните заплахи на Толстой към България!
    2. Не смеят да бутнат дори една МОЧА!
    3. Не смеят да арестуват един национален предател като Костя Шлюхин!

    Коментиран от #8

  • 8 Егати държавата! Къде е ДАНС?

    9 16 Отговор

    До коментар #7 от "Държавата на мишките":

    Руските шпиони ни гърмят военните складове когато си поискат.

    Коментиран от #9

  • 9 Русофилският парламент на НРБ!

    8 17 Отговор

    До коментар #8 от "Егати държавата! Къде е ДАНС?":

    Отворена врата за руските шпиони. Нарича се „ Търговско представителство“ . Има около 50 000 руски фирми и почти всичките не упражняват дейност. Те са само повод българската държава да им издаде ПМЖ , т.е. право за пребиваване. А тези, които работят, обикновенно, канят и продават жилища на други руснаци, за което данъци не плащат. НАП не знаят руски и не могат да ги следят в интернет.
    Това е ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯТ ПОТЕНЦИАЛ НА ЗАКОНОДАТЕЛЯ!

    Коментиран от #12

  • 10 Българска сбъркана логика!

    23 0 Отговор
    За да станеш таксиметров шофьор се изисква " Психо тест"!
    А за да станеш депутат и да определяш съдбата на цял един народ - " НЕ" ! Къде е логиката!
  • 11 Парламента

    8 16 Отговор
    Квото кажат господарите от Русия това правим ,бг все още е колониален придатък на раша,
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Стеф БГ

    6 3 Отговор
    Изходът е назначаване на четвъртият секретар или градинарят на американското посолство за губернатор на територията българия ! Премахване на парламент, министри, президент и партии - така ще се икономисат милионите за разходите за тях, които да се насочат към най-нуждаещите се от българското население !!!
  • 14 СЗО

    4 1 Отговор
    Добрите времена създават лоши политици. Лошите политици създават лоши времена. Лошите времена създават добри политици. Добрите политици създават добри времена. Познайте къде сме...
  • 15 От 1989 до сега

    9 0 Отговор
    Все е криза в България. Даже не е криза а Атлантическа трагедия.
  • 16 Ала Бала

    11 0 Отговор
    За каква българска демокрация става въпрос? За айдукацията ли? По времето на соца се крадеше на дребно и страхливо. Като се пръкна така наречената демокрация почнаха да крадат смело и наедро. Това е реалността. Няма значение какъв етикет ще и сложиш!
  • 17 Диамантената ръка

    3 2 Отговор
    Радев и той е гола вода...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Говедар

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тодор":

    Ако им такава тя ще е българи срещу евроатлантици-сатанисти... Тогава ще се види заслужаваме ли да имаме държава и български народ или ще се наредим на дългата историческа скамейка при другите изчезнали народи.
    Другото е лека полека да продължим своя евроатлантически път... който води към гробищата. И тихо да изтлеем с по сто хиляди души на година изчезващи от България.
  • 22 Идем

    3 2 Отговор
    "Време е за отрезвяване."
    Време е за Възpaждaне!
    Copocпиитe и либepaлнитe джeндитa да започнат да цaпaт гaщитe... сега!