Last news in Fakti

19 Януари, 2024 06:00 2 606 182

"Не може първото нещо, което виждаш в Пловдив, да е Альоша"

  • альоша-
  • моча-
  • пловдив-
  • васил левски-
  • паметник-
  • ссср-
  • русия-
  • бургас-
  • манол пейков

Какво мислят хората в Пловдив и Бургас за мащабните съветски паметници там?

"Не може първото нещо, което виждаш в Пловдив, да е Альоша" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съветски войник, обърнат с лице на изток към Русия и надпис под каменна петолъчка, изразяващ вечна признателност към "непобедимата Съветска армия освободителка". Тези два отличителни белега са характерни за много от 180-те паметника на Червената армия в България, построени в периода от 1944 до 1989 година. И до ден днешен те стърчат над паметници на значими български личности.

"56% от бюджета за култура в България през 1970-те години отива за монументална пропаганда. Тя ескалира непрекъснато и паметниците стават все по-големи и по-големи", казва пред Дойче Веле проф. Евелина Келбечева. Историчката заявява, че няма един елемент, като се започне от решението за създаването на паметника на Съветската армия в София, до споровете за демонтажа, който да не потвърждава факта, че той е част от ескалиращата комунистическа пропаганда, направена изцяло по съветски образец. "Няма нищо общо нито с история, нито с истина", убедена е авторката на документалния филм "Второто освобождение".

Именно заради това проф. Келбечева е на мнението, че паметниците на Съветската армия в Пловдив, Бургас и всички останали градове в страната трябва да последват примера на този в София и да бъдат демонтирани. "Могат да се измислят най-различни начини, по които да се експонират, но и да има и информационна среда, в която да се обясни целия процес по създаване на монументална пропаганда." Оставянето им в този вид според историчката би било престъпление спрямо следващите поколения.

Альоша гледа отвисоко - и в Пловдив, и в Бургас

Строежът на мащабни съветски паметници започва още през 1950-те. Един от тях е 18-метровият паметник на Съветската армия в Бургас, още наричан Альоша, тъй като изобразява сам воин. Разпростиращ се насред централния площад "Тройката", монументът се състои от 5-метрова фигура от бронз с издигната към небето лява ръка и фриз в основата си, който пресъздава разгрома на фашизма и посрещането на Съветската армия в града. Паметникът е построен между 1952 и 1954 и е дело на арх. Михаил Милков и скулпторите Васил Радославов и Анета Милчева.

Вероятно най-популярният паметник на Альоша обаче се намира на втория по височина хълм в Пловдив - Бунарджик. За разлика от монумента в морския град той има конкретен прототип - съветският войник Алексей Скурлатов, който прекарва няколко години в България, където е фотографиран в парадна униформа с медали от своя приятел Методи Витанов. Именно тази снимка по-късно е използвана за фигурата, научаваме от справка, която регионална народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив изготви специално за Дойче Веле. Висок 15 метра, паметникът на Съветската армия в Града на тепетата е строен в продължение на три години от голям авторски колектив и е открит тържествено на 5 ноември 1957 година.

Пловдивчанката Фани Акрабова разказва, че баща ѝ е работил по изграждането му. "Баща ми работеше денонощно и спеше в една барака под самия паметник. С майка ми и брат ми всеки ден му носехме храна", спомня си тя. Майката на Фани се е притеснявала, че ако не се справят, бащата ще бъде пратен в затвора. "Нашият баща, заедно с група студенти, завърнали се от следване в Германия, е бил въдворен в трудов лагер край с. Парапуново, близо до Свети Врач. Освободен е през август 1945", разказва пловдивчанката. "По тази причина майка ми имаше опасения, че несправянето с обекта може да бъде изтълкувано като саботаж."

Любопитен факт е, че след посещение в България през 1962 година съветският композитор Едуард Колмановски разказва за паметника на приятеля си поет Константин Ваншенкин, който пише текст за песен, а Колмановски създава музиката. Песента става толкова популярна в България, че до 1989 година е възприета като неофицален химн на Пловдив, четем още в справката, изготвена от пловдивската библиотека.

"Защо не хан Аспарух или Васил Левски?"

Паметниците на Съветската армия се превръщат в разделителна линия в обществото. Включително в Пловдив, където общински съветници от ПП-ДБ предложиха Альоша да бъде демонтиран по подобие на съветския паметник в София. Малко след това от "Има такъв народ" внесоха предложение за референдум по темата. На 17 януари бе организиран и протест на привърженици на Альоша.

Докато някои пловдивчани подкрепят идеята за демонтаж, други са против. "Разбирам, че този паметник се е превърнал в нещо като символ на Пловдив, но не може първото нещо, което виждаш, когато влизаш в града, да е руски войник", смята Дарина, която е медицинска сестра в Пловдив. "Защо не хан Аспарух или Васил Левски? Според мен мястото на всички тези паметници, построени през комунизма, е в музея." В парка Бунарджик, на който се извисява и Паметникът на съветската армия, вече има паметник на Васил Левски. Той е монтиран през 1942 година и е дело на скулптора професор Иван Лазаров. Но бюстът на Апостола заедно с постамента е много по-малък от паметника на Альоша, който се извисява на 10,5 метра и то на самия връх на тепето.

Роза също е медицинска сестра в Пловдив, но мнението ѝ се различава силно от позицията на Дарина. "Хората имат сантимент и спомени с това място. И на никого не пречи. Преди да събаряте, първо предложете какво ще изграждате", казва тя с недоволство.

Как Альоша се превърна в символ на Пловдив

Пред ДВ депутатът от ПП-ДБ и пловдивчанин Манол Пейков обяснява защо според него някои от съгражданите му се бунтуват срещу идеята. "Паметникът е едно от първите неща, които човек зърва, когато се приближава към Пловдив. В този смисъл, с течение на годините за мнозина той е изгубил първоначалното си значение - на гигантски монумент, възхваляващ една тиранична и авторитарна идеология - и се е превърнал в абстрактен символ на града", посочва Пейков. И точно това е целта на тоталитарната власт, смята издателят. "За нея е особено важно да създаде измислена реалност, която ежедневно да бъде втълпявана в умовете и душите на хората - и в крайна сметка да бъде вградена толкова дълбоко, че хората да вярват в тази алтернативна реалност повече, отколкото вярват на собствените си очи."

"Альоша хем е в центъра на Пловдив, хем е на най-високото място (след Джендем тепе, което се намира в периферията на Пловдив)", казва Пейков. "Гледан отдалече, "Альоша" е пропорционален, бих казал дори красив. Когато застанеш в подножието му обаче, изведнъж става едва ли не невидим - толкова е огромен и могъщ, че имаш чувството, че е по-близо до облаците, отколкото до теб. Сякаш ти казва без думи - "над мене е само небето"."

Манол Пейков обяснява, че за много пловдивчани, включително такива, които не симпатизират на режима преди 1989 година, връзката с този паметник е по-скоро сантиментална. "Някои от най-тържествените казионни събития в живота ни като деца - тържествени сборове, връзване на чавдарски и пионерски връзки - се случваха именно в неговото подножие. А черешката на тортата беше изкусната и дори затрогваща песен на съветския композитор Едуард Колмановски, посветена на Альоша, в която се разказва как "вместо той да носи цветя на момичетата, те му поднасят цветя", обяснява Пейков. Издателят и депутат смята, че по този начин Альоша "повече от успешно е влязъл под кожата на пловдивчани" и "се е превърнал в абстрактен символ на хълма и града".

Какъв е проблемът с Альоша?

“Альоша заема най-високото място от всички други паметници в града, което е несправедливо и раболепно в контекста на една военна окупация, която отклони България от европейската ѝ посока за десетилетия", казва пред Дойче Веле IT експертът и блогър от Пловдив Йовко Ламбрев. "Текущо той е надвиснал над града в гигантски мащаб, задушаващ дори Руския паметник на същия хълм", допълва той.

"Проблемът е това, което той изконно символизира", казва Манол Пейков и изрежда: "Първо, триумфът и могъществото на една тиранична власт. Второ, пряката ни и неподлежаща на обсъждане зависимост от хегемона и световен символ на тази власт - Съветска Русия. Спомнете си думите на Георги Димитров за "дружбата ни със СССР", която е толкова "жизнено необходима", колкото са "слънцето и въздуха за всяко живо същество". И трето - непобедимостта на съветското оръжие, чрез което тази власт е наложена в България."

Пловдивският издател е убеден, че докато паметникът стои на тепето, "тази парадигма ще бъде неизбежно възпроизвеждана" от новите поколения, само че СССР ще бъде заменен в представите от днешна Русия. "Което означава, че за мнозина българи действията на самата Русия спрямо България и света - дори и най-злокобните, като вероломната и жестока война в Украйна - ще бъдат оценявани през призмата на емоцията, а не на разума", допълва той.

За да сложи България край на зависимостите, са необходими нови символи, "подобаващи на времето и на националното ни самочувствие", казва Пейков. "Като междувременно вдъхнем втори живот на Альоша и неговите събратя из цялата страна, които следва да бъдат внимателно преместени и заслужено пенсионирани в музеите на социализма, където да разказват своята история, но вече под съвсем различен ъгъл, на следващите поколения."

А Бургас?

В Бургас Альошата, както го наричат местните, разделя хората на два лагера. "Животът ни се върти около Альошата, защото всяка една уговорка започва тук - в сърцето на града", споделя Виктория, студентка по журналистика в НБУ. Според нея много бургазлии не гледат критично на паметника и на това, което той символизира. "Не мисля, че толкова ги интересува дали е там или го няма", допълва младата жена. Петър, чието детство и юношество преминават по времето на комунизма в България, разказва с тъга в очите колко трагично е, че всеки бургазлия знае къде се намира Альошата, но не и паметникът на Левски.

На съвсем противоположно мнение е Иван, бивш служител на реда. За него паметниците на Съветската армия са символ на дружбата между България и Русия: "Това са символи, които са непреходни във времето".

"История" и "истина" започват с една и съща буква, но в България нямат нищо общо, казва Петър. Според него демонтирането би отворило пространство за съвременен площад на морския град, в който да намерят място например пилони с българския и европейския флаг. "Ще имаме невероятен централен площад без символите на комунизма, без символите на окупацията", заявява с усмивка Петър. "Моето мнение е, че един такъв паметник няма място в центъра - без значение на кой град. Има други места, където тези паметници могат да се почитат и да се обясни историята, целия контекст", споделя Виктория. Иван, който категорично е против демонтажа, смята, че е уместно да се проведе допитване до бургазлии дали той трябва да бъде демонтиран.

Дойче Веле се обърна към кмета на град Бургас Димитър Николов, областния управител Пламен Янев и народен представител от града, но не получи коментар от нито един от тях в рамките на месец. От "Да, България", които първи лансираха идеята за демонтиране на ПСА в Пловдив, отговориха, че на този етап няма да коментират паметника в Бургас.

"Непрекъснато възпроизвеждаща се проруска и просъветска пропаганда"

Пред Дойче Веле проф. Евелина Келбечева казва, че за нея спорът за историческите факти и това какво символизират тези паметници изобщо не трябва да съществува. "На 5 септември 1944 СССР обявява война на България без формално основание", припомня тя. Тогава Червената армия навлиза на българска територия и я окупира за цели три години. "Това води до най-голямата политическа, социална, икономическа и културна криза в българското общество, която сменя естествения и логичен път на българската история в средата на 20 век и налага съветски модел на развитие във всяка една област на обществения и личен живот."

Според проф. Келбечева в българското общество цари незнание по темата, което се подклажда от "непрекъснато възпроизвеждаща се проруска и просъветска пропаганда". Тя казва, че отсъства функционална връзка между съвременната българска историография и публичното знание: "Хората не са виновни. Те продължават да бъдат бомбардирани от лъжа и фалшификации."

"Този проблем е само върхът на айсберга. А айсбергът е огромен", допълва проф. Келбечева. И споделя, че в България до ден днешен няма кохерентна, последователна, стабилна и разумна държавна политика по отношение на знанието за комунизма и разпространението на това знание в обществото. "Ясно е с невъоръжено око, че България е на последно място в Източна Европа по отношение на оценяването на това какво е донесъл тоталитарният, комунистически режим, както и със справянето с това минало."

Проф. Келбечева споделя, че след 6-годишни усилия през 2019 година заедно с фондация "Истина и памет" успяват да направят сериозни промени в учебните планове. Въпреки че фактите са включени, те не са добре обяснени и подкрепени от човешки истории, смята тя. Ограниченото разбиране за това какво е донесъл комунистическият режим, "се сблъсква и със семейните спомени и високото ниво на соцносталгия в България, по отношения на която ние сме шампиони в Източна Европа", добавя историчката.

Според проф. Келбечева са нужни гражданско образование и различни артистични проекти, които предизвикват дебат по темата. И дава за пример изложбата "Призракът е тук" на французина Мич Брезунек и група млади художници, които трансформират дигитално 12 съветски паметника, като по този начин поставят под въпрос посланията, които носят. "Аз мисля, че младото поколение трябва да намери своя собствен адекватен начин да реагира на цялата лъжа и фалшификация", обобщава тя.

Какво следва за Альоша в Пловдив?

В отговор на ДВ областният управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев подчертава, че премахването и преместването на недвижими културни ценности със статут на паметници от "местно значение" е в правомощията на Общинския съвет. "Нито правителството, нито Министерството на културата могат да вземат решение без местния парламент на Пловдив", посочва областният управител.

Според Манол Пейков съдебното решение от 1996 година, с което се отменя решението на Общинския съвет в Пловдив за "заличаване на паметника" е спорно. "Доколкото ми е известно, тогава съдът се позовава на международно споразумение за запазване на войнишките паметници. Проблемно е обаче тълкуванието на съда - за да има войнишки паметник, трябва някой да е положил костите си тук. В България нито един съветски войник не е загинал в сражение", припомня той.

Общинарите в града под тепетата все още не са разгледали актуалните предложения за преместване и референдум.

Още на 18 декември 2023 Дойче Веле изпрати запитване към кмета на град Пловдив, Костадин Димитров, относно съдбата на Альоша, но до публикуването на този материал отговор не бе получен. Преди няколко дни обаче стана ясно, че Димитров е възложил да се направи анализ както за разходите по провеждането на местен референдум, така и за евентуалното премахване на монумента.

Автори: Маргарита Николова, Александър Детев


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 102 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Чорбара

    109 27 Отговор

    До коментар #1 от "Дам":

    Друго си е рейгън или по добре бай гън деменцията. С тях Пловдив ще цъфне и върже.
  • 4 Хахс

    31 75 Отговор
    Тоя Альоша не е знаел да си напише името.
  • 5 Исторически парк

    38 76 Отговор
    Руски талибан е бил Альошата.

    Коментиран от #77

  • 6 Купейкин

    33 71 Отговор
    Аз съм дал клетва пред мутростакановна да ги пазя ,иначе ще ми спрът рублите
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Филиповци

    86 19 Отговор
    Ами да сложат на Хитлер паметник тогава.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ний ша Ва упрайм

    89 29 Отговор
    Фелибето не е Шоплука и няма да позволи на талибана башибозук от жълтите павета го гътнат

    Коментиран от #16

  • 12 Гориил

    15 22 Отговор
    Без Альоша Пловдив ще бъде заобиколен от световни сили.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Нико

    70 18 Отговор
    Правилно . Първото нещо което трябва да видиш и чуеш в всеки град и село е джамия .
  • 15 Пловдив

    22 35 Отговор
    Махай от там.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Аз нямам нищо против паметника

    67 21 Отговор
    Альоша и съм против рошенето на нещо което е създадено с много труд и средства . Резнете му главата и сложете нова на Киро Гела от Канада така ще е по-добре и до него на Бокича и Кокорино та да се знае какво те ни направиха.

    Коментиран от #110

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Козяк мрази 3-ти март

    69 22 Отговор
    Години, години, години, десетки години паметниците на съветските войни си се извисяваха и на никой не пречеха. Изреждаха се сума ти "десни" и прозападни правителства, на Мавъра, Пешо коня беше президент, на Симеон, на бат Бойко и на никой не му пречеха тези паметници. Обаче, започна конфликта между Русия и окрайнътъ, дойде тук на територията Кенеф Льо-Мерд-ен Хаитянски и се оказва, че всичко руско трябва да бъде заличено от българската история. Ако краварите наистина нямат намерение да ни вкарват във война с Русия, какво им пречат тогава паметниците в България и българската история?

    Коментиран от #22, #47, #65, #137

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Българин

    29 51 Отговор

    До коментар #20 от "Козяк мрази 3-ти март":

    Паметници и празници даващи повод да се развяват чужди знамена нямат място в България!

    Коментиран от #51, #99

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 бил обърнат

    51 11 Отговор
    с лице на изток, ами трябва да се радвате че не е обърнат с лице на запад
  • 27 УдоМача

    12 5 Отговор
    Могло е, може и ще може!!
  • 28 Лост

    24 6 Отговор
    Ами да така е.Тогава да направим 100 метрова статуя на Филип Македонски.Все пак това е и най-популярните има на Пловдив.Даже може и името на Пловдив да сменим.Ще привлича туристи.Има го и в Новия завет.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Факт

    60 3 Отговор
    Първото нещо което виждаш в Пловдив са циганите.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Християнски джихадист

    13 16 Отговор
    Альоша за мен е Христос
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Факт

    10 20 Отговор
    Дойче Веле не подкрепяше ли Рассия в ограбването на БъГъ като тихичко получаваше огромни количества газ и злато.Но сега еуснаците ще ядът бехура.Вчера Брадлитата им разказаха играта
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Айде,бе

    29 7 Отговор
    "КрасавицатаКебелчва и по сурата и по душа:)),много добре знае че без червената армия България щеше да загуби земи до Стара планина, червената армия се насочва към турската граница не случайно ,защото там пак истински окупатори, знаем и претенциите после на съседите ни за земи.освен това с тази армия се бият после много българи герои чиито имена носятжщ улици в града и заради ,които се спасяват земите на България. Да не говорим, пе тази армия спасява и дедите на Пасито, а във филма на историчната професор в американския колеж ясно е показала на салфетката на чърчил колко ни искатот запад:)Затова тя не ще дебат за ролята на червената армия:)

    Коментиран от #70

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 проблем с альоша няма

    32 8 Отговор
    има истерия за заличаване и пренаписване на историята от малка банда продажни истерици

    Коментиран от #54, #64, #66

  • 46 Волен Сидеров

    15 22 Отговор
    "Съветската армия е страж на мира” – тази лъжа се насаждаше в главата на българина от буквара на първолака до вестника на пенсионера. Песни се пееха и стихосбирки се тиражираха в прослава на “легендарната Червена армия”. Не знам друга нация да е възпявала така окупатора си и да му е издигала мегаломански паметници, по-високи от телевизионната кула. България го е правила. Гнусотата на голяма демагогия изискваше не само да се подчиниш, но и да обожаваш този, който ти носи робството. А там, където е стъпил ботушът на Альоша, друго, освен робство, хората не са узнавали. Предполагам, че в бъдещите буквари и енциклопедии определението за съветската армия ще бъде “Страж на робството до разпадане на империята”

    Коментиран от #56

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Миии

    21 7 Отговор
    "Не може първото нещо, което виждаш в центъра на Пловдив, да е Джамията"
  • 51 провинциалист

    23 5 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Сваляй тогава украинското знаме от терасата!

    Коментиран от #58

  • 52 Някой да е виждал

    10 19 Отговор
    Паметник на Левски

    В Русия .

    Качен на високо над някой Руски Град .

    Хахахаг
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Българин

    10 19 Отговор

    До коментар #49 от "Някой":

    Без Русия няма да имаме проруска пета колона, която да дърпа България назад
  • 56 провинциалист

    11 3 Отговор

    До коментар #46 от "Волен Сидеров":

    Всички демократи отрекоха робството, влез в час.
  • 57 четете бе андроидчета

    24 5 Отговор
    "Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила
    на САЩ за измамване и оглупяване на хората от
    социалистическия свят. Незабелязано ще подменим
    човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим
    единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем
    грандиозна по мащаби разложителна работа, ще
    изтръгнем социалната същност на литературата, ще
    насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ
    към секса, насилието, садизма, предателството -
    тоест безнравствеността. Нужни са писания,
    осмиващи естествеността и почтеността като
    архаични отживелици. Простащината, наглостта,
    лъжата и измамата, пиянството и наркоманията,
    животинския страх сред хората, безсрамието,
    доносничеството и още много пороци заложени в
    човека трябва да се раздвижат.Така ще разклащаме
    поколение след поколение, ще предизвикваме
    ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем
    човек с консумативна психика на елементарен
    потребител. Всичко това ще извършим под девиза:"

    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”
    Фостър Дълес 1956

    Коментиран от #59, #61

  • 58 Българин

    7 13 Отговор

    До коментар #51 от "провинциалист":

    Никой русофил те може да ви даде смислен отговор защо пред тези паметници се познава руският байрак. Ти може ли да обясниш защо?
  • 59 Хахаха

    2 17 Отговор

    До коментар #57 от "четете бе андроидчета":

    Слизай на земята .

    Това и 100 пъти да го напишеш , файда няма


    Хахаха .


    1956 година ли , я бегай
  • 60 провинциалист

    15 4 Отговор
    Първото нещо, което виждаш в Пловдив, е табелата на града.
  • 61 Руски фейк

    3 12 Отговор

    До коментар #57 от "четете бе андроидчета":

    Е това бе рашист.

    Коментиран от #159

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Историята беше

    7 15 Отговор

    До коментар #45 от "проблем с альоша няма":

    Пренаписана през 1945 година .
    От онези Господари от Кремъл .

    Това не е Българската История
  • 65 Българин

    5 11 Отговор

    До коментар #20 от "Козяк мрази 3-ти март":

    Личи ти, че си закървен от руската култура.
  • 66 Истината

    8 17 Отговор

    До коментар #45 от "проблем с альоша няма":

    Това не е заличаване и пренаписване на историята, защото вие русофилите я заличихте и пренаписахте. А изкривената и фалшифицирана история е най-силното оръжие на пропутинската пропаганда. Затова искаме да сложим край на тези проруски фалшификации на българската история!
  • 67 Възглавница

    13 4 Отговор
    Комунизма е като демокрацията. Ако кажа някъде на обществено място, че съм за Русия ще ме пребият. За това и всички такива си траем, а другите са с натовски украински снимки на профилите

    Коментиран от #79, #81

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Не е по темата

    1 7 Отговор

    До коментар #36 от "КовидманЯк":

    Бе рашист!
  • 70 Гост

    7 15 Отговор

    До коментар #42 от "Айде,бе":

    Глупости, на СССР не е целта запазването на България , целта са им проливите. И един плацдарм на 150-200 км от проливите е добре дошъл.
    А салфетката на Чърчил не е ли одобрена от Сталин?

    Коментиран от #141

  • 71 Защо не ???

    9 3 Отговор
    Има един град с по-голям статуя от Альоша и казват че е пазител на града. Ако си не искате Альоша да го преместим някъде където искат Альоша да е пазител на града. Да може футбола да тръгне като пловдивските отбори и руски милиардери да идват да помагат и да влагат парите си. Аз нямам против Альоша да пази моят град и да влага парите си в бюджета на общината в моят град.
  • 72 Долу този руски

    6 15 Отговор
    Анонимник. Долу окупатора, долу насилника, долу комунистите, долу варварите.

    Коментиран от #132

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Паметник

    10 2 Отговор
    На Азис или Фики Стораро в този ръст като Альоша ще пасне най добре. Просто да преправят този
  • 75 Българин

    8 10 Отговор
    В България има над 460 паметника посветени на руско-турската война и над 180 паметника посветени на съветската армия и българо-съветската дружба. Колко паметници посветени на българи има в Русия?

    Коментиран от #84

  • 76 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    15 7 Отговор
    Хиляди българи са се сражавали под знамената на Съветската Антифашистка Армия на западния фронт, тези паметници са и български, и руски

    Коментиран от #100

  • 77 Ами...

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Исторически парк":

    Не... Бил е украинец.
  • 78 Реалист

    15 8 Отговор
    Васил Левски се борил за, свободата на България, а Червената армия за свободата на България и Европа темата смятам, че в изчерпана и мечтите на соросите-шпиони в България няма да се сбъднат без значение какво ангажименти са поели пред работодатели от САЩ.

    Коментиран от #82

  • 79 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    6 13 Отговор

    До коментар #67 от "Възглавница":

    Затова ли имаме руски подлоги в Президентството и на всички равнища на държавната администрация а от държавните медии се лее на воля руска пропаганда

    Коментиран от #83

  • 80 Професора

    12 7 Отговор
    Зора е да унищожат общата рускобългарска антифашистка борба срещу фашизма.

    Коментиран от #85, #95

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Само питам

    5 14 Отговор

    До коментар #78 от "Реалист":

    Защо в Европа има проблеми единствено с паметниците на руските окупатори? Защо няма подобни проблеми с паметниците на американската или английската армии. Защото просто няма такива гигантски монументи в централната част на градовете, които да символизират тяхната доминация. Има паметници в гробищата, където са погребани техните загинали войници. Единствено руските монументи са тези, които са поставени за да покажат, кой господства над окупираните някога страни. Затова е естествен стремежа към тяхното премахване.

    Коментиран от #86

  • 83 🇺🇲🚾🇺🇲🚾🇺🇲ХАХАХА

    16 8 Отговор

    До коментар #79 от "Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺":

    САЩ са спонсор на фашизма в Германия 1930-1945 и Окрайна 2014-2024+ това са фактите хахаха

    Коментиран от #87, #88

  • 84 Някой виждал ли е

    6 11 Отговор

    До коментар #75 от "Българин":

    Паметник на Левски да седи над някой Руски Град ?

    Коментиран от #119

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Реалист

    14 6 Отговор

    До коментар #82 от "Само питам":

    Европа няма проблем с Антифашистките паметници имате проблем в Европа само ротшилдските колонии и е разбираемо защото те са спонсори на фашизма и преди, и сега.

    Коментиран от #90

  • 87 Хахаха

    5 8 Отговор

    До коментар #83 от "🇺🇲🚾🇺🇲🚾🇺🇲ХАХАХА":

    Само че САЩ помага на Раша ,

    Явно са знаели че са Фашисти .

    Хахаха
  • 88 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    6 14 Отговор

    До коментар #83 от "🇺🇲🚾🇺🇲🚾🇺🇲ХАХАХА":

    Ако не бяха Великобритания и САЩ Хитлер щеше да стигне до Владивосток!

    Коментиран от #93

  • 89 Запознат

    15 7 Отговор
    Татарев шпионина на Американските служби е отказа да прати официални лица на паметнка село Ястребино където фашистите преди 1944 убиват 6 деца без присъда и още 12 старци, жени.
  • 90 Само питам

    3 11 Отговор

    До коментар #86 от "Реалист":

    Защо в Европа има проблеми единствено с паметниците на руските окупатори? Защо няма подобни проблеми с паметниците на американската или английската армии. Защото просто няма такива гигантски монументи в централната част на градовете, които да символизират тяхната доминация. Има паметници в гробищата, където са погребани техните загинали войници. Единствено руските монументи са тези, които са поставени за да покажат, кой господства над окупираните някога страни. Затова е естествен стремежа към тяхното премахване.

    Коментиран от #97

  • 91 Мда

    7 7 Отговор
    Измислената и никому некъв Етна Кебелчева.
    Де допустимо е толкова неграмотни и продажни професори и академици да учат децата ни.
    Недопустимо е комунистически чета тъкали седалките на държавните Волги и расли със всички привилегии на комунизма да дават акъл .
    Оставка боклуци
  • 92 Механик

    10 7 Отговор
    Доколкото знам Альоша е паметник на съветската армия, а в нея са служили не само руснаци, но и гражданите на всички останали 14 бивши републики на СССР. Защо единствено руските мерзавци плашат с последствия? Защо мълчат ръководствата на Беларус, Украйна, Литва, Латвия, Естония, Грузия, Армения, Казахстан, Азербайджан, Таджикистан, Киргизстан, Тюркменистан, Узбекистан, Молдова? Нима само етнически руснаци ли са били в съветската армия а другите народности са помагали на нацистка Германия?
  • 93 Истината

    10 5 Отговор

    До коментар #88 от "Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺":

    САЩ и Великобритания участват във война колкото за участието Жуков стигна до Германия и чак тогва се включиха Франция, САЩ и Англия и трите най малко пострадали икономически от войната.

    Коментиран от #96

  • 94 Фашисти

    1 8 Отговор
    Всички са фашисти
  • 95 Само питам

    3 8 Отговор

    До коментар #80 от "Професора":

    Къде я видя тази обща борба? Поне да бяхте сложили от кумова срама един български войник на балерефа около паметниците.

    Коментиран от #98, #103

  • 96 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    11 5 Отговор

    До коментар #93 от "Истината":

    Руските фалшификации на историята ги знаем. Без Великобритания и САЩ Хитлер щеше да стигне до Владивосток
  • 97 КОНТРАТА

    6 3 Отговор

    До коментар #90 от "Само питам":

    Сметни окупаторите американци и англичани англосакси точно по модела на Хитлер как са стересирали окупираните територии.

    Коментиран от #101

  • 98 Професора

    10 4 Отговор

    До коментар #95 от "Само питам":

    В България има паметнк на фашистите хвърлили атомни бомби над Хирошима и Нагасаки 1945 позор

    Коментиран от #104, #108

  • 99 Дидро

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    А украинското!?

    Коментиран от #102

  • 100 ТТТ

    4 8 Отговор

    До коментар #76 от "🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬":

    То до 22.06.1941 г. " славната червена армия " е била най- добрия съюзник на Национал- социалистите / така се казват хитлеристите- Националсоциалистическа германска работническа партия (на немски: Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, NSDAP) , та толкова за познанията ви по история. Излага те се на принципа чукча не читател, чукча писател.
  • 101 Руските ZV. иne

    5 9 Отговор

    До коментар #97 от "КОНТРАТА":

    Колко военни престъпления извършиха на окупираните територии бе рашист?
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Асвабадителите

    6 8 Отговор

    До коментар #98 от "Професора":

    Писмо от Г. Димитров до Сталин, 22 септември 1944 година, относно поведението на Червената армия в България.

    “На редица места има случаи на насилие по отношение на местното население от страна на отделни червено-армейски военнослужещи:

    1. Произволно се вземат от местното население, работен добитък, каруци, хранителни продукти и др., без да се уведомяват местните власти, и без съответното оформяне, на иззетия добитък и хранителни продукти;
    2. Произволно се изземват държавни и частни моторни превозни средства, и смазочни масла и материали. Това води до проваляне на есенната сеитба.
    3. Някои военнослужещи в пияно състояние влизат нощем по домовете на хората в градовете и селата с цел грабеж, а и в някои случаи – изнасилват жени и убиват мъжете им. Така например в село Дивдядово, Шуменска околия тогава, а сега Шуменска област. Наред с другите хора, е и убит, и един от старите членове на Партията. Доколкото такива произволни действия внасят голям смут сред населението, което с неописуема радост и възторг посрещна Червената армия, моля да се направи всичко възможно за тяхното по-бързо прекратяване”.
  • 105 гочето

    5 4 Отговор
    Може, може!
    И ще го гледат още дълго време соросоидите, докато им излезе ечемик в окото!

    Коментиран от #107, #109

  • 106 Само питам

    5 8 Отговор

    До коментар #103 от "Хахаха":

    Само доброволните руски роби не знаете българската история, но ще оправим тази грешка.
  • 107 Пловдив

    5 8 Отговор

    До коментар #105 от "гочето":

    Направи си селфи с Альошата защото ще бъде демонтиран.
  • 108 Асвабадителите

    6 9 Отговор

    До коментар #98 от "Професора":

    „… към септември 1946 г. от съветски войници и офицери (…) са били убити 123 деца, жени и мъже, българи и българки. Списъкът не е пълен и се отнася само за 1946 г. … Убитите жени са на възраст от 18 до 23 години …” (

    Коментиран от #115, #116

  • 109 Само питам

    6 7 Отговор

    До коментар #105 от "гочето":

    Колко български паметници има в Русия?

    Коментиран от #111, #118, #120

  • 110 киро гела

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "Аз нямам нищо против паметника":

    е кирил домузчиев а не кирчо от посолството
  • 111 и за да те питам

    7 6 Отговор

    До коментар #109 от "Само питам":

    колко пъти сме освобождавали русия от робство???

    Коментиран от #114

  • 112 Българин

    10 10 Отговор
    Русофилчета, наближава време разделно. Ако искате да останете в България и да бъдете нормални българи а не руски подлоги, ще трябва сами да демонтирате всички останали съветски паметници. Ако не желаете, прав ви път. Кеф ви в Русия, кеф ви в Беларус, Северна Корея, Сирия, Никарагуа или Еритрея!

    Коментиран от #121

  • 113 крокодил

    8 3 Отговор
    какво да гледа в Пловдив мръсните и прашни улици разбитите тротоари старите коли просяците корумпиране служители падащата мазилка от сградите боклуците в реката кажете какво или това управниците не го забелязват
  • 114 Само питам

    5 10 Отговор

    До коментар #111 от "и за да те питам":

    А САЩ, Куба, Япония, Аржентина и още десетки държави освобождавала ли две? Защото там има български паметници! А в руската кочина колко са?

    Коментиран от #123

  • 115 Деномикратит

    11 2 Отговор

    До коментар #108 от "Асвабадителите":

    За в София от бомбардировките на САЩ и Англия над 700 деца убити.
  • 116 разбери

    8 3 Отговор

    До коментар #108 от "Асвабадителите":

    и сега ако дойдат тук в българия ще бъдат избити тагаррнковци кирчовци кокорчовци и там цялото съсловие насадено на власт от американското посолство..! така че убийства винаги е имами и ще има при смяна на властта ( говоря реална смяна а не като налите клоуни/депутати)

    Коментиран от #131

  • 117 Констатация

    12 1 Отговор
    Соросоидния Pangender ,който ненайно от къде е получил титлата "професор",явно от краварите ,разсъждава за комунизма пред най -нацистката медия в света DW.
    Представете си какво е равнището на историците в България.
    Трябвало да се премахне :Аз съм българче" за да се угоди на соросоидните сатанисти и се използва трибуната на нацистката медия DW.
  • 118 Само питам

    8 2 Отговор

    До коментар #109 от "Само питам":

    Защо българи да не са освободили случайно нещо Русия някога? Има паметници на Кирил и Методи Русия, а в САЩ има ли такива?

    Коментиран от #125

  • 119 провинциалист

    5 0 Отговор

    До коментар #84 от "Някой виждал ли е":

    А над някой украински? А паметник на Гарибалди има ли в Русия? А на Уилям Уолъс? А на Мел Гибсън?
  • 120 Хахаха хахаха

    4 6 Отговор

    До коментар #109 от "Само питам":

    На пример на кой българин паметник да имат в Русия или на кои?
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Запознат

    6 1 Отговор
    Български паметници в Русия на Кирил и Методи в градовете Москва, Самара, Сиктифкар, Севастопол, Твер, Коломна, Сургут пратете на Тодор Татарев да научи малко зацбъкгарските паметници в Русия не да се излага от трибуната на народното събрание.

    Коментиран от #126

  • 125 Българин

    3 4 Отговор

    До коментар #118 от "Само питам":

    Паметник на Кирил и Методий има в Чикаго а в Русия почти всички са издигнати след 2000 година.

    Коментиран от #134

  • 126 Защо лъжеш

    5 6 Отговор

    До коментар #124 от "Запознат":

    В Русия паметниците на Кирил и Методий не се считат за БЪЛГАРСКИ паметници а на славянските просветители. Самият Путин каза, че азбуката е дошла в Русия от македонските семе.
  • 127 Гориил

    4 8 Отговор
    След МОЧА и Альоша и другите съветски паметници ще бъдат премахнати а 3 март няма да бъде национален празник. И ще го преживеете, както преживяхте без разрушените паметници и бюстове на Сталин, без мавзолея и без национални празници на 7 ноември и 9 септември.

    Коментиран от #129

  • 128 Някой

    8 2 Отговор
    Вихри се безумна цензура в родните медии. Особено в този сайт. И по време на Живков такава цензура не е налагана. Защо така, бе братя евроатлантици?
  • 129 Някой

    5 1 Отговор

    До коментар #127 от "Гориил":

    Да, личи си, че не си българин. Просто мимикрия от твоя страна.
  • 130 BBБОС

    7 1 Отговор
    От десетина посещения на Пловдив въобще не съм го видял тази писаница е от някой запенил уста пловдивски псевдодемократ
  • 131 Само питам

    1 3 Отговор

    До коментар #116 от "разбери":

    Преди да дойдат ще изчезне петата им колона!
  • 132 Дидро

    4 4 Отговор

    До коментар #72 от "Долу този руски":

    Варвари са тези, които ядоха торта с детска главичка и с човешки крайници.
  • 133 О... статия на Дойче Веле...

    7 6 Отговор
    А бе дойчландери, що сте решили да оправяте България бе умници, нас ни занулиха за 32 години , а вас кат гледам ще ви занулят за три години , вашите " приятели " от Фашингтон.
    Така че швабише дъ.мп.коп.фен първо си освободете площадите от 5000 петте хиляди трактори на протестиращите фермери и дайте им обяснение и решение на вашата криза , а после давайте акъл на нас.
  • 134 Гост

    3 6 Отговор

    До коментар #125 от "Българин":

    В Чикаго паметниците са вдигнати с пари на емигранти, а в Русия с държавни средства има разлика нали?

    Коментиран от #135, #136

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Само питам

    5 5 Отговор

    До коментар #134 от "Гост":

    КОЛКО БЪЛГАРСКИ ПАМЕТНИЦИ има в мръсната руска кочина? В България има над 500 руски и съветски паметници.
  • 137 Марш в раша

    1 6 Отговор

    До коментар #20 от "Козяк мрази 3-ти март":

    Червен...
  • 138 маиината вииии

    6 2 Отговор
    Карат по списъка на американското посолство. Бял ден на не видите, измекяяри долни! Огън да ви гори!
  • 139 Урюрвкос

    1 2 Отговор
    раята в колонията е на 1300год а шефа и на 250 затова всякакви символи на сила, свободолюбие и независимост са нежелателни.
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Ами

    3 2 Отговор

    До коментар #70 от "Гост":

    Не им била целта на ссср такава,ама те са спасение за нас,с каквато и цел да са тук,иначе щяхме да загубим земи до Стара планина.,цяла западна Украйна е от такива земи.И с тия проливи сте смешни,те за освободителната война е били ясно,че от запад няма да допуснат да се застрашат турците с проливите,даден е картбланш на Русия само за решаване на източния въпрос ,както наричат нашето освобождение великите сили на цариградската конференция.Салфетката на Чърчил е също спасение за България, защото е можело Пловдив да не е български без Альоша:)

    Коментиран от #143, #144

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Например

    2 2 Отговор

    До коментар #141 от "Ами":

    на кан Кубрат, кан Бат Баян, кан Терверл, цар Борис I, цар Симеон,

    Коментиран от #145

  • 144 Разбира се

    2 2 Отговор

    До коментар #141 от "Ами":

    това е целта на СССР. Никой не е имал за цел разделянето на България. САЩ искат да ни вклчат в със тава на страните победителки, но Сталин категорично отказва.

    Коментиран от #146

  • 145 Абе

    1 0 Отговор

    До коментар #143 от "Например":

    Какъв е този пример,да не е като примера с Борис 3"обединител",какво е обединил пише в Гърция и Македония по паметниците там:)))

    Коментиран от #150

  • 146 Айде,бе

    2 1 Отговор

    До коментар #144 от "Разбира се":

    И как ще ни пишат в страните победителки,защото сме се били заедно с червената армия почти до Берлин и заради преврата на 9 септември и партизаните,нали:))Иначе защо да ни пишат,заради бомбардировките на САЩ и Англия ли:)))Абе тва либерастите сте големи смелници,без да искате потвърждавате че 9 септември е спасение за България:)))Сталин не искал:)))),те Гърция, Югославия и Турция искат да ни вземат земи до Стара планина:)))),той победила да я пишат България:)))Поредната нац катастрофа,която руснаците ни спасяват ,защото сме от грешната страна преди да дойдат:)

    Коментиран от #148

  • 147 Помияри

    3 8 Отговор
    Няма разединителни линии в обществото За съветския паметници Както се видя в софия Така е и в бургас и пловдив Разединителната линия е между българското общество и шепа болни русофили Пловдивчани и бургазлии да махат грозните паметници от центровете си Както го направиха в софия.Освен стотина двеста русороба друг няма да излезе да защитава окупаторските паметници

    Коментиран от #153

  • 148 Русофилски глупости

    2 3 Отговор

    До коментар #146 от "Айде,бе":

    обявавяме война на Германия преди 9-ти септември. А комунистите веднага след като се ръшат българските войници от фронта ги разстрелжат или убиват в затвора.

    Коментиран от #152

  • 149 Корница

    2 1 Отговор
    Аз съм българче, обичам вашите планини
    зелени. Българин да се наричам първа радост е за вас!
  • 150 Това

    1 4 Отговор

    До коментар #145 от "Абе":

    неграмотни юроде, са владетелите дали култура, история, религия и азбука, на московските блатници и на народите изповядващи днес православието.

    Коментиран от #154

  • 151 Всички знаем, че Манол Пейков

    2 3 Отговор
    е руски еничарин под прикритие.
  • 152 Айде,бе

    2 0 Отговор

    До коментар #148 от "Русофилски глупости":

    Ами то така с обявяването не става,извинете съгрешихме и ако може никаква мъст:)))Не може ,народен съд има и във Франция ,даже проститутки те избиват,а в нашия е имало представител от Англия.Войниците и полковниците българи били се заедно с червената армия са герои след това и заради тях България не губи земи.Техни имена носят много улици в Пловдиви сега,полк Бонев например и др.,не пишете глупости когато не сте подготвени по темата:)))

    Коментиран от #155

  • 153 Айде,бе

    2 1 Отговор

    До коментар #147 от "Помияри":

    Гн либераст ,успокоят се:))Като се направи редерендум в градовете,ще видиш и ще се сетиш за онези над 70 процента ,за които си чувал:))))

    Коментиран от #157

  • 154 Ами

    2 2 Отговор

    До коментар #150 от "Това":

    И Слава Богу:))и аз това казвам,нашата връзка между народите е дадена Свише:)))Аз не съм пророк ама това го казват и пророците даже:)),начело Американският баш пророк Едгард Кейси, за нашата Ванга знаеш:)))Ама това да го оставим,по интересното е,че герба на Русия, който виждаш и в много наши църкви е всъщност замесен в Русия пт дъщерята на последния православен император на Константинопол,Зоя паленолог, която се жено за руския княз и така и кръвната връзка и този православен христянски символ отива в Русия, където му е мястото :)),дадено най вероятно Свише:)Въобще както казват,Господ си знае работата,нашата писменото е дадена там където ще пребъде и ма тези които ше ни освободят и спасят от 5 вековното турско робство:)И не само нас,де,всички христянски държави на балканите са подпомогнати от Русия срещу османците:)А пък ако Русия нямаше сила да си отвоюва Крим, нямаше да има сила и за нас и за балканите въобще, ама Слава Богу имала е,имаи ще има:))),поне така казват и пророците:)))
  • 155 Ей русоробче

    3 4 Отговор

    До коментар #152 от "Айде,бе":

    бъркаш понятията. Сталин е сред тези които искат да се бомбардира България, Дори участват руски бомбардировачи. Аз сум краен нациналист и мразя еднакво всички изедници на българския народ и паметник на завоевзатели не трябва да съшествуват на свещенната ни земя.

    Коментиран от #156

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Може

    1 6 Отговор

    До коментар #153 от "Айде,бе":

    И така да стане защото нормалните хора не излизат на такива безмислени референдуми А русофилите до един от рано сутринта На това разчитат русоробите Но референдум няма да има защото няма логика да има заради шепа болни русофили милиони от данъците на хората да се хвърлят

    Коментиран от #160, #163

  • 158 Слава на Русия

    8 3 Отговор
    Какво ви пречи паметника бе, либерастки долни соромършляци слуги? Боде ви очите, че българите обичаме Русия. Така и ще бъде.Като не ви харесва, айде в Америка. Ау, ма то имало визи, за най-приятелската ни страна, аууууу.
  • 159 Да бе...

    4 0 Отговор

    До коментар #61 от "Руски фейк":

    ...руски фейк. Вие за епруветката на Колин Пауъл , чували ли сте , тая с белия прах, дето я тресеше в ООН, уж че е химическото оръжие на Саддам ...после си признаха, че били излъгали ...
    Майчицата ще ви разплачат руснаците...малко късно започнаха, много ви оставиха да си правите каквото ви е кеф....обаче свърши тая , тр.уп.ове сте ...край с вас.
  • 160 Така ли ....

    3 2 Отговор

    До коментар #157 от "Може":

    И като са шепа що не барнете един референдум , че да видим колко са русофилите и колко Фашингтонските по,дл.ог.и ?
    Само преди малко си публикувал коментара си и резултатът вече е 2 на 0 за русофилите.

    Коментиран от #161

  • 161 Абе

    2 2 Отговор

    До коментар #160 от "Така ли ....":

    Може и десет че и 20 на нула да е Това му остана единствено на русороба костя Да се радва на минусите или плюсовете в Интернет сайтовете. На вън са гола вода сто двеста човека бяха в софия толкова бяха и в пловдив Болните мозъци сте шепа зомбита в Интернет и червената агитка на майчето и бсп Това сте защитниците на окупаторите на родината ни

    Коментиран от #164

  • 162 ТЕ НА ТОВА МУ СЕ ВИКА

    1 0 Отговор
    АСПИРИНЕСТ ГРАФОМАН
    А ОТГОВОРА Е
    . АМИ МОЖЕ
  • 163 Ами

    1 1 Отговор

    До коментар #157 от "Може":

    То на избори по малко излизат,сглобката сега няма и 20 процента от народа,при избирателна активност под 40 процента:)Само ,че над 70 процента са против махането на паметн"иците в каквито и анкети да се пуснат:),защото няма сопа дето да избие Русия от сърцето ма българина":),друг цитат",защото тези връзки са дадени Свише и нищо не може да ги разруши ":).A и защото хората може да се въздържат да отидат да гласуват ,заради материалното,но душата си дявола и извратените многополови от запад не щат да дадат:)
  • 164 Айде,бе

    1 1 Отговор

    До коментар #161 от "Абе":

    Как това само истанало:))Я де огледай ,навсякъде е Русия тук,улици ,площади,храмове,болници носят имената

    на освободителите или създателите си:)Всяка неделната молитва в църквите ни споменава цар освободител и по празници също:),всяко село,градче и къде ли не има паметници на своите герои антифашисти ,партизани,Велинград някой си мислиш че е кръстен:)))Иначе ,малко ни останаха половете ,само 2:))и Слава Богу!
  • 165 ЯКо ни лъжат немските зелки

    7 0 Отговор
    НЕМСКИ ЗЕЛКИ, МНОГО ПЪТИ СЪМ ХОДИЛ В ПЛОВДИВ И НИКОГА ПАМЕТНИКА НЕ МИ СЕ Е НАБИВАЛ В ОЧИТЕ! МЕНТАТЕ! ДАЖЕ НЕ ЗНАЯ НА КОЙ ХЪЛМ Е! НЕМСКИ МЕНТАЦИ! Набиват ми се в очите тракторите по улиците на немските градове! Що така?
  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Диамантената ръка

    3 4 Отговор
    Пак подменилите историята ни говорят за подмяна на история. И какво чудно има, че бацилът мрази лекарството? Естествено, че са недоволни и че скачат. Лека полека им чупят оковите, с които толкова години са ни държали в робство.
    Рано или късно и митът за „освободителите“ ще се разбие. И ще стане ясно, че са дошли не да освобождават, а да си завладеят територии. Че – за бонус – и златото ни са взели.
    Защо не са ни „освободили“ по-рано? В предишните руско-турски войни? Нали „братушки“, а? Защо са се обявили против църковната ни независимост и са убедили султана да заточи българските владици в Сибир? През 1872 г. А през 1861 г. пък са ги пратили в Диарбекир – пак по настояване на руския посланик в Цариград.

    През 1861 г. посланик там е княз Лобанов, а през 1872 г. – граф Игнатиев. И двамата са били против църковната ни независимост.

    Защо? Нали „освободители, нали „братушки“? ...

    Ами 1885 г. … русия е против Съединението. Пак насъсква султана срещу нас, че и сърбите насъсква.

    През 1944 г. ссср окупира България и вкарва окупаторска армия. МОЧА е паметник именно на окупаторите. Те не са освобождавали България от нищо, не са водили и битки. Съветските агенти, включително и тогавашният министър на войната ген. Иван Маринов, пращат българските войници да се бият с Вермахта, а тук – като на парад и без да има кой да ги спре – влизат ватенките.

    Крадат, изнасилват, грабят, плюскат и препиват. Единствените умрели червеноармейци са препилите с мет
  • 168 Диамантената ръка

    3 3 Отговор
    Крадат, изнасилват, грабят, плюскат и препиват. Единствените умрели червеноармейци са препилите с метил в Бургас. Отровени от собствената си крадлива алчност и глупост. 

    Но десетилетия наред – и първо с насилие – руснаците са ни подменяли историята и са принудили народът ни да се лута без да познава собствените си корени, род и история. Подменяли са националните ни герои със съветски боклуци и са ни убеждавали, че сами не ставаме за нищо, че опълченците ни били дребна работа и въобще съществуваме САМО благодарение на русия. 

    И че сме щели да говорим днес турски и да се казваме Мустафа, Али и Айше, ако не били „братушките“. 

    Да, бе – 500 години българите са си запазили език, култура, религия, етнос, ама – видиш ли – точно ей тия последните няколко години сме щели да проговорим турски и да се казваме Мустафа. Как не!

    Османската империя е умирала, така или иначе – било е въпрос на време да се освободим от нея. Ама дошли следващите завоеватели и поробители и те се опитали да се настанят тук. 

    Кой уби Стамболов и защо? Защото е искал да изкорени руската пропаганда. За това ли да сме благодарни? 

    Ами 1944 г.? И за това ли да сме им благодарни? Че ни освободиха от свободата? За това ли?

    И сега, като се опитваме да си върнем НАШАТА си, истинска история, ни заявява Маша, че сме били подменяли историята. 

    Не, Машенка, вие я подменихте, ние си я връщаме. И си искаме архивите, които ни откраднахте, за да не могат идните поколения да си знаят ис

    Коментиран от #174

  • 169 Диамантената ръка

    2 4 Отговор
    Не, Машенка, вие я подменихте, ние си я връщаме. И си искаме архивите, които ни откраднахте, за да не могат идните поколения да си знаят историята и да ви вярват на вашите мозъчни помии, които сте надраскали и нарекли „наша история“. И те са нефелни като колите ви, като политиката ви, като политиците ви, като говорителите ви, като блоковете ви, като камионите ви, като техниката ви, като вашата крадена история… така и „нашата“, дето вие сте я измислили, е нефелна. И не я искаме повече. Искаме си нашата. 

    И се отърваваме от грозните тотеми на насилниците – вашите. 

    Защото не ви искаме веригите. А това, че още имате тук полезни идиоти, да не ви радва прекалено много. Нещата се сменят. Хората врякат, врякат, пà като усетят хубавото, почват лека полека да намаляват врякането. Без вас е добре и се усеща. Лека полека ще млъкнат и те. Или природата ще се погрижи, така работи времето. И без вас, и без тотемите ви, ние ще си върнем и историята, и държавата. 

    А вие ще сте си още една голяма площадка за ракети, в която човекът струва по-малко от военния камион, а животът на войничетата ви е равен на едно кожено палто. 

    Та, нас не ни мислете, вас си гледайте. 

    А колкото до това, че ни наричате „варвари“, защото искаме да се изчистим от болестта – от вас… все ни е тая. Вас цял свят ви нарича убийци и кръвопийци и всички се дърпат от вас. Само няколко други садистични режима, като на вашия, са ви „приятели“. Ама от тия „приятели“, дето не смеете да си
  • 170 Диамантената ръка

    3 3 Отговор
    А колкото до това, че ни наричате „варвари“, защото искаме да се изчистим от болестта – от вас… все ни е тая. Вас цял свят ви нарича убийци и кръвопийци и всички се дърпат от вас. Само няколко други садистични режима, като на вашия, са ви „приятели“. Ама от тия „приятели“, дето не смеете да си пиете чая един на друг и само се озъртате от коя страна ще дойде ножът в гърба. Кътайте си ги и се радвайте, че и тях ги имате. Няма да е добре. задълго. Но нас не ни мислете. Ние, без вас, сме добре.
  • 171 Варварка

    1 0 Отговор
    Ние като некви туземци братче
  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Тотнага

    6 1 Отговор
    Е, как първото бе ?! Аз съм ходил в Пловдив и още не съм го виждал тоз паметник.
    Някой да не ги бие по петите тез от крассивитета , че да ходят първо паметника да гледат ?!!
  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Русия ще пребъде и след климатичните про

    4 2 Отговор
    Предстоят големи климатични промени. Те вече вървят. Не си е казал думата още вулканът Йелъу стоун. Ако избухне, чака ни отново малък ледников период, както е било по време на Османското владичество по нашите земи. Най-стабилната земна твърд без големи наводнения и земетресения е земята на Руската федерация. Тя ще остане и най-голямата територия, незалята от големите води. Русия, Китай и Индия са бъдещите водещи сили.САЩ си отива от висините на света. Затова бързайте бавно, както казват немците (айле мит вайле), когато тръгвате да рушите руските паметници по българските земи. А Манол Пейков досега пееше руски песни в ю туб, които успя да изтрие. Особено добре пееше "День победы". Сега все още можете да го чуете как пее на руски "Крокодил Гена" - той пее тази песен като солист на хор. Сега е подлога на американците, но утре пак ще обърне посоката. Такава е ролята на самците от най-долен разред.

    Коментиран от #179

  • 177 Дедо ви!

    2 1 Отговор
    Друго си е да видиш циганин с каруца. Символа на евросвободата и демокрацията
  • 178 Ани

    1 2 Отговор
    А във Варна има един грозен идол върху който се упражняват младежите да пишат какъв е Путин с нецензурни фрази. Този идол тежи върху костите на загиналите за България през войните 1912-13 г. И никой не се занимава с това кога ще бъде взривен, смлян на прах и след това преработен в циментовия завод Девня. Цемента след това може да бъде използван за нещо градивно.
  • 179 време за размисъл

    1 0 Отговор

    До коментар #176 от "Русия ще пребъде и след климатичните про":

    Примерът с Манол Пейков е много показателен. Определено се вижда че слънчогледите вече се отвърнаха от великата и непобедимата. Няма да давам пример с потъвъщия кораб и плъховете, но има аналогия.
  • 180 АЛЬОША

    1 0 Отговор
    Напротив може и трябва. Трябва от пръв поглед да е ясно на всеки фашист-реваншист, че фашизма няма бъдеще в България и в Пловдив, за това и дедите са ни завещали този монумент на антифашистката борба да ни напомня какво зло е фашизма и колко жертви са били дадени от Великия Руски народ за да живеем сега ние свободни... За съжаление световният империализъм заслепен от вековната си злоба към нашите братя Освободители е готов да реанимира дори и уж отречената от нея фашистка кафява чума за целите на унищожаване на най голямата пречка Русия пред новия световен ред, новия световен концлагер който евроатлантическия враг ни гласи завинаги, ако успее да заличи паметта ни, като така сломи и последните ни съпротивителни сили...
    Трябва да се брани от тази заплаха братя с цената на всичко, за да не бъдат децата ни роби на антиутопичния, античовешки неолиберален концлагер който ни подготвят от запад
  • 181 Русия с нами! С нами и Бог!

    1 1 Отговор
    Фашисткото дойче веле що не попита в Германия защо те не са си разрушили паметниците на съветската армия? И защо САЩ финансира дойче веле да провокира разделение в обществото в България. Смятам, че подобни агенции провокатори нямат място в България. Все пак уж сме суверенна все още държава а не германски или американски протекторат, които да ни определят какви паметници да имаме и какви чувства да съхраняваме и възпитаваме у децата си за нашите братя Освободители, на който не му отърва, тротинетката на рамо, чемадан, вакзал - Берлин, Лондон или Вашингтон...
  • 182 БУТАЙ гАлоша

    0 0 Отговор
    Бутай гАлоша!