Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Юни, 2023 06:00 3 732 65

Как ще падне режимът на Путин: планът на руската опозиция

  • владимир путин-
  • михаил ходорковски-
  • кремъл-
  • русия-
  • руска опозиция-
  • война-
  • украйна-
  • москва

Преходът към демокрация в Русия зависи от победата на Украйна

Как ще падне режимът на Путин: планът на руската опозиция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В рамките на форума „Брюкселски диалог“ – инициатива на руските демократични сили и на ЕС – руски опозиционери в изгнание обсъдиха в Европарламента в Брюксел нова демократична стратегия. Сред участниците имаше много познати имена – Михаил Ходорковски, Жана Немцова, Дмитрий Гудков, Владимир Милов, Максим Кац, Борис Акунин, Галина Тимченко, Евгений Киселев, Екатерина Шулман, а Гари Каспаров и Дмитрий Муратов се включиха в обсъждането чрез видеовръзка. На срещата обаче нямаше никой от сътрудниците на Алексей Навални, а по-късно организаторите уточниха за ДВ, че неговите представители са се отказали от участие.

Много от изказалите се на форума се позоваха на Берлинската декларация, приета от руската опозиция на 30 април. В нея 68 представители на руското демократично движение определиха войната в Украйна като престъпна и се обявиха за премахването на режима на Владимир Путин, за репарации за нанесените на Украйна щети, за наказване на военнопрестъпниците и освобождаване на политическите затворници и военнопленниците.

Още новини от Украйна

Михаил Ходорковски подчерта, че присъстващите не представляват цялото население на Русия, а само антивоенната и демократична част от руското общество, което лично той се надява, че ще определя бъдещето на страната.

"Първо – победа на Украйна, а след това – демократизация на Русия"

Според Ходорковски, за да се осигури демократично бъдеще на Русия, опозицията трябва да се научи да работи заедно. "За нас изобщо не стои въпросът за средно- или дългосрочно споразумяване с Путин. Този режим трябва да бъде унищожен. Просто няма друг път към мирно, нормално бъдще - не само за Русия, но и за Европа и целия свят", заяви той.

Задължително условие за каквато и да е промяна в Русия е победата на Украйна, заяви на свой ред Гари Каспаров: "Само пълният разгром на армията на Путин в Украйна може да проправи пътя към демократизацията на Русия". Според него няма гаранция, че страната ще стане демократична, но шансът на опозицията да работи заедно с Европа трябва да бъде използван. "Основното за нас на тази среща е да разработим стратегия за съвместна работа и да се подготвим за момента, когато армията на Путин ще бъде победена", заяви Каспаров.

Различни сценарии за преход

На форума бяха обсъдени различни сценарии за желания преход на Русия от авторитаризъм към демокрация, например в случай на пълно или частично поражение във войната с Украйна и последващо падане на режима на Путин. Никой от ораторите обаче не се нае да предвиди кога и как точно може да се случи това.

„За да не се страхува Западът от хаоса, който може да настъпи в резултат на военно поражение на Москва, той трябва да види възможностите за развитие на демокрацията в Русия след войната. Ако не ги вижда, ще се колебае дали да предостави достатъчно оръжие на Украйна“, заяви организаторът на срещата - литовският евродепутат Андрюс Кубилюс.

"Така че възможността за преход към демокрация в Русия зависи от победата на Украйна. Победата на Украйна зависи от западните доставки на оръжие, а тези доставки зависят от вярата на Запада, че Русия може да се превърне в демократична държава. И накрая - тази вяра зависи от способността на руската опозиция да убеди Запада в своята стратегия и в това, че е единна“, подчерта той. В противен случай Западът може да се изкуши да приеме варианта за "бързи мирни преговори и за мълчаливо съгласие с един авторитарен режим", предупреди евродепутатът от ЕНП.

Сваляне на режима на Путин с оръжие в ръка

Чуха се и критични гласове. Алексей Барановский от Политическия център на руската въоръжена опозиция посочи, че липсва конкретика и обвини участниците, че са се събрали само за приказки. "Истинската политика днес се прави от хората с оръжие в ръка – в ‘Руския доброволчески корпус‘ и легиона ‘Свободата на Русия‘“, подчерта той. По думите му в Белгородска област вече се създава територия, освободена от путинизма, в която трябва сега да се създаде временна администрация и да се прокарат нови закони. „За това трябва да говорим тук, а не как ще се върне опозицията и ще участва в изборите“, заяви Барановский.

Руската опозиция се страхува да говори за въоръжена борба в името на демокрацията в страната, смята още той. На въпрос срещу кого трябва да се насочат оръжията, представителят на въоръжената опозиция отговори, че преди всичко срещу Евгений Пригожин и неговите формации. "Армията ще бъде частично довършена от украинските въоръжени сили при предстоящата контраатака, а когато Украйна освободи и Крим, ще настъпи парализа на системата, а руската армия и генералите от сигурността ще започнат да се преструват, че не са получавали заповеди. Така армията ще бъде саботирана - точно както когато започна да се руши режимът на Янукович в Украйна. А Пригожин няма да се откаже от властта толкова лесно", прогнозира Барановский. Според него руските служби за сигурност и армията ще застанат на страната на победителя в тази борба.

Русия няма бъдеще, ако не се върне към международното право

Все пак форумът предприе и една конкретна стъпка: беше изготвена Брюкселска декларация - като принос към дебата за създаването на трибунал за висшето руско ръководство за престъпленията, вършени в Украйна. "Това е много важна дискусия и гласът на руското общество трябва да бъде чут", подчерта един от авторите на декларацията, специалистът по международно право Глеб Богуш.

Посочено беше също така, че пълноценен мир в Европа не е възможен, докато Русия не се върне към международното право, неразделна част от което е и отговорността на държавните ръководители за извършените престъпления. „Не може да има мир без справедливост", подчерта Богуш.

Автор: Ксения Полска


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сменям си ник-а

    61 21 Отговор
    Американците се борят за демокрация а руснаците за справедливост!
  • 3 КОТарАК

    17 43 Отговор
    с по 1млрд долара на всеки поробен народ в РФ за революция/така ще падне

    Коментиран от #13, #20

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    17 6 Отговор
    Ооооообаче,въпреки ,че искат да 👉 семократизират 👈 Русия,казват,че не са сигурни 👉 дали тя ще се демократизира👈
  • 7 СТАРШИНА ОТ ЗАТВОРА

    53 11 Отговор
    Колко заблудени хора има само ,колко предатели в България има .Ей ще я продадат за един долар .

    Коментиран от #43

  • 8 Бъди по политкоректен

    32 3 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    И Костадин Ангелов е с ботокс,и Джъзиса,и други.Кой от всички?
  • 9 ХАХАХА

    39 8 Отговор
    Най обичам рано сутрин вицовете на велето ,толкова се смея ,после с удоволствие се заемам със работа!
  • 10 УСА боклук

    38 12 Отговор
    Да се стяга Зеленски първо. За Путин има време
  • 11 С едно изречение

    29 15 Отговор
    Нацизмът срещу Путинизма - изборът е ваш..
  • 12 Някой

    52 9 Отговор
    Планът на руската опозиция? Това всъщност е планът на САЩ, щото руската опозиция е платена от тях.
    Отделно, това са кравешки мокри сънища.
  • 13 Хихихи..

    26 5 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Ако народите им са като нашия,тази революция задължително ще стане,ама след около пет века..
  • 14 А режимът на

    30 9 Отговор
    ЗЕЛЕН СКИ ЩЕ ПАДНЕ САМО ВЕДНЪЖ.
    Това е разликата с режима на Путин, анадъму!,
    Който "пада" почти всеки ден, ха ха ха.
  • 15 Хахахаха

    24 5 Отговор
    Като нашата демокрация ли смешници?
  • 16 Факт

    29 5 Отговор
    Демокрацията ражда простотия, доказан факт!
  • 17 Факт

    18 4 Отговор
    Демокрацията ражда простотия, доказан факт!

    Коментиран от #21

  • 18 Зззз

    30 3 Отговор
    След като Путин не умря от страшти болести 5,6 пъти това е 3 публикация за мечтите на говедарците и евроджендарите за падане на режима на Путин.
  • 19 малка корекция

    31 6 Отговор
    Ще падне,но не г-н Путин!Ще падне чичо Джо Деменцията!Пред стотици ужасени американски гласоподаватели.И за смях на всички разумни хора,които не се продават за 1 долар
  • 20 Хахахаха

    30 5 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Пропагандата на ЦРУ/DW не хваща дикиш в България!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Проклинам Брюксел и демокрацията

    30 12 Отговор
    Вече думата "демократични сили" е синоним на полудели сатанисти! Дано потънат в огън и пепел като Содом и Гомор които олицетворяват!

    Коментиран от #23, #28

  • 23 Кремълски чебурек

    14 22 Отговор

    До коментар #22 от "Проклинам Брюксел и демокрацията":

    Отивай да живееш като крепостник в пусиновия рай, кой те кара да живееш свободно.

    Коментиран от #49

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Смееех

    24 7 Отговор
    Нали искате все да сте първи в новините, е кажете, че след няколко часа арт подготовка, ВСУ с 10 Корпус ( около 20 Хил+ 90 танка + над 250 БМП) започна мощни атаки на вълни срещу руските линии на отбрана в района на гр. Орехов . Е резултата засега е трагичен за настъпващите. Нощния ловец Ми-28Н и Ка-52 са работили здраво.Дай Боже така да продължи.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ПроклинаШ

    9 15 Отговор

    До коментар #22 от "Проклинам Брюксел и демокрацията":

    Ама от компютър или телефон западни открития. Едва ли караш москвич или лада...само тези две коли като принос на раша едвам се сещам друго на блатните не се сещам

    ВокZaл за мацква или сан педербург може и без чемодан ай бегай бофлууук

    Коментиран от #52

  • 29 КовидманЯк

    18 4 Отговор
    Ко, пак ли?Нали поне три пъти умира досега?Освен това руснаците нямат ракети, свършиха още миналия април както писаха по свободната западна преса куп експерти и ред политически лица, включително и Форденлайнера.Освен това долара стана 200 рубли още миналия март както каза Байдън, а руснаците се бият вече само със сапьорски лопатки...мисирки !
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Механик

    19 3 Отговор
    Пак ли го "падаме" Путин? Явно нещата на фронта не вървят както му се иска на зелето и тое пак е изкарало старата плоча дето прескача? Ко стана с великото "пролетно" укро-нещо? Май свърши без да е почвало. При това свърши с невероятно фисако за укрите.
    п.п.
    Утре чакам статия за това колко много е болен Путин и как въпреки, че умира 10 път, един генерал сика да му реже главата.

    Коментиран от #35

  • 33 Сащ са зло

    21 9 Отговор
    Вова няма да падне, въпреки истеричните крясъци и русофобия на Сащ! Сащ не са научили нищо от Втората световна война. И сега за Русия е Велика отечествена война, но този път срещу Колективното неофашистко зло!

    Украйна загуби военната си инфраструктура, огромна част от бойна техника и войски още през 3/2022 и бе пред капитулация... Панираният Зеленски тогава проплака "Идват да ме хванат...".
    А сащ решиха да водят предизвикания от тях конфликт "до последния украинец". За сметка на стотици хиляди жертви.

    Сащ загубиха икономическата война срещу Русия (санкциите не работят), губят и на бойното поле. Губят и хегемонията си на световен жандарм - все повече страни (2/3 от света) вече изграждат нов справедлив свят без ограбването чрез долара...

    Истеричните лъжи и пропаганда на Deutsche Welle го доказват.

    Коментиран от #41

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 "Икономиката глупако!"

    7 5 Отговор

    До коментар #32 от "Механик":

    Икономиката е съборило не един или два режима.

    Коментиран от #56

  • 36 нннн

    19 5 Отговор
    Агитацията и пропагандата по тошово време ме дразнеше. От сегашната ми се повръща. Някои, като се събудят не казват ,,добро утро", а ,,добра евроатлантика" и почват.да псуват ,,врага".

    Коментиран от #40

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Някой

    15 4 Отговор
    От вчера нарлаво ни заливате с безумните статии на велето. Не знам на какво се надявате поднасяйки ни тази дезинформация и мечтите на предателите.
  • 39 Търся местонахожденията

    9 1 Отговор
    На ПродажбитеКозакМастии от ФейктиБгТъпаците.
  • 40 Много Повече

    7 0 Отговор

    До коментар #36 от "нннн":

    Колкото и да ги пссс уваме пидерите завоеватели им е малко, това е
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Мисирки на кило, за левче

    15 2 Отговор
    Същите тези мисирки всеки ден пишеха, колко е хубаво да си слагаш ковид-препатати и какъв престъпник е всеки, който отказва.
  • 43 Хахахаха

    11 14 Отговор

    До коментар #7 от "СТАРШИНА ОТ ЗАТВОРА":

    Аз незнам дали някой, ще продаде България за един долар, но един строй който ти така много обичаш, щеше да ни прави 16 съветска република! Та България нямаше да я има, а сега щеше даже да си на фронта.

    Коментиран от #46, #59, #60

  • 44 И тъй се надявал и коча...

    7 2 Отговор
    ЗА КАМБАНИТЕ НА КОЧА
    Мдааа даааа.... клатещи мечтиии!!!

    Вървяла лисицата дълго след коча... гледала, че нещо виси и му се клати от долу и си мислила и се надявала, че голямо ядене ще има ако паднат клатещите му се камбанки!!!
    Та и опозицията си има мечтииии... и мокри сънища!!!
  • 45 Приказка за хибридията

    8 2 Отговор
    Мдаааа дааа.... процесът следва да е двустранен:
    1) да се громи дезинформацията
    и
    2) да се шири информацията.
    А в Бг при официалните /правилните/ медии е точно обратното... както във вица:
    „Жена пада във водоема при крокодилите в зоопарка в Берлин. Мъж скача във водата и я спасява. Журналистка от DW се приближава и възторжено крещи в ефир: "Такава смелост е присъща само на украинец".
    Мъжът казва: "Всъщност аз съм руснак". Вечерта новината е предадена от „Английското разузнаване“ и “Бесарабски фронт” по следния начин: "Руски фашист открадна закуската на крокодилите в зоопарка". „
  • 46 Хаха

    6 4 Отговор

    До коментар #43 от "Хахахаха":

    То не знаеш ама аз вече знам. България отдавна я продадоха за един долар а ти все още не си разбрал. Или си от тези които са взели част от долара?
  • 47 Мишел

    9 3 Отговор
    Както показват резултатите от изборите в Русия, опозицията срещу Путин е около 1-1.5%от руското население.
    Останалите руснаци смятат, че с Путин Русия има бъдеще.
    При тази ситуация смяната на Путин е възможна. само в мечтите на западните демокрации
  • 48 123

    4 0 Отговор
    Нече да е скоро да стане тия са с джендърите
  • 49 До чубрека

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Кремълски чебурек":

    Абе пич, вие освен вакзал,чемодан,маска друго знаете ли? Или това ви е набито в кратните и сега това само повтаряте. Няма свобода,няма демокрация.....има само крация, като авто,бюро и т.н. Като ви плакат поне се замисли къде те водят! А няма нищо по възвишеност от това да те водят към просперитет, да се множиш,учиш,социализма и т.н. Няма значение строя. Ако се укланяш по политически идеологии то жалба ти майка...
  • 50 Пак се заблуждавате!

    8 4 Отговор
    В Русия такова понятие като "демокрация" не съществува!
  • 51 русия ТЕРОРИСТ И НАЦИСТ НОМЕР ЕДНО

    7 7 Отговор
    Вижте хубаво това ботосквото джудже на снимката.Това е лицето на тероризма и ислямизацията.
  • 52 Опа

    4 4 Отговор

    До коментар #28 от "ПроклинаШ":

    Ма много си се умотал...Ни компа , ни телефона са западни...Хи хи хи и колата и самолета са техни, и телевизора, и хладилника и пералнята....Всички други са нисши и те така.......Ти случайно да не си Фашага....извинявай не е коректно , либерал да не се убедиш, въпреки че ако си либерал трябва да си по умерен, не краен...
  • 53 Онзи

    4 5 Отговор
    Добро утро пут!нопитеци!!!. Как сте ???
  • 54 Факти

    0 1 Отговор
    Няма факти
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 стоян георгиев

    4 2 Отговор

    До коментар #35 от ""Икономиката глупако!"":

    Коя икономика? Оная дето вчера си гласува нов таван на дълга? Онач, дето банките и пукат като пуканки в микровълнова?
    п.п.
    Да се нахвърляш с обидни думи към непознат човек е признак за особено ниско самочувствие.
    В твоя случай ниското самочувствие е съвсем заслужено.
  • 57 Аспарух

    7 4 Отговор
    Първо разгром на путлеровската орда, второ свобода на народите във федерацията и премахване на последната колониална империя на злото и чак тогава депутинизация в страната.
  • 58 Вирус

    3 3 Отговор
    Ех тези демократи бе много иска запада да заграби Русия защото много богатства там приказките за човешки права и върховенство на закона са бля бля за простолюдието
  • 59 Спри да хахахаш ...хахо

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "Хахахаха":

    Като са искали що не сме станали 16 та република.
    А сега като станахме 28 колония на Фашингтон що не плюеш по тия дето ни набутаха , а ?
    Или си сложил вече четвърта екстра- бустер доза.

    Коментиран от #65

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 пенко

    1 1 Отговор
    ИЗГНАННИЦИТЕ И ДИВЕРСАНТИТЕ --- СРЕЩУ РУСКИТЕ СЕЛЯНИ !?!?!?!?!? И МОРТОС -И МОРТОС !!!!!!!!!!!
  • 62 Дедо Коледа

    0 1 Отговор
    Зависи само от Господ.Победата над Империята на Злото, управлявана от 80-90 годишни евреи.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Витман

    0 0 Отговор
    Болшевишка aгония...
    Медееец.
    Путин, Ill spit on your grave bitch.
    Разпааад.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.