Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Юни, 2023 07:39 6 384 154

Изкривено възприятие: „Срещу Русия се води война на всички фронтове“

  • euvsdisinfo-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • военни престъпления-
  • руска пропаганда-
  • руски терористи-
  • владимир путин-
  • молдова-
  • владимир соловьов-
  • дезинформация

Кремъл се стреми да внуши идеята, че Украйна няма право на военни действия или самоотбрана, а такова право има единствено Русия

Изкривено възприятие: „Срещу Русия се води война на всички фронтове“ - 1
Снимка: EUvsDisinfo

„Срещу Русия се води война на всички фронтове“ (WAR IS BEING WAGED AGAINST RUSSIA ON ALL FRONTS)

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България

Година и половина след мащабното нахлуване на Русия в Украйна и постоянните атаки срещу украински цивилни, Кремъл не се свени да твърди, че „срещу нас се води война“. В историята има много примери на авторитарни лидери, които – след като са се конфронтирали с всичките си съседи – твърдят с нарастваща параноя, че светът е срещу тях. От лятото на 2023 г. Русия също се нарежда сред тези примери.

Няколко факта опровергават абсурдното твърдение, че срещу Русия се води война: например, че през пролетта са се засилили руските ракетни и безпилотни атаки срещу Украйна. През май бяха извършени най-малко 19 атаки, всяка със залпове от 15, 30 или 40 дронове и ракети, включително дневни нападения срещу украински градове. Според местните власти в нощта на 28 май Киев е бил обект на масирана атака с 59 дрона.

Рязък е контрастът между всички тези действия и ограничената атака с дрон над Москва на 30 май, който обаче предизвика у Путин и другите руски лидери реакция на изненада, гняв и призиви за мъст.

Какво по-благородно от защитата на родината

Контролирани от руската държава медии и емисари на Кремъл, сред които външният министър Лавров – който сега е на поредната си обиколка в Африка в опит да печели подкрепа и да изопачава реалността – разпространяват по цял свят кремълския наратив за „горката жертва, решена да се защитава“. Що се отнася до родната публика, това е поредната стъпка към контролиране на обществените настроения – всичко се представя под знака на големия въпрос или за любов, или за предателство към родината. Украинската аудитория – ако изобщо има интерес да слуша – може да възприеме посланието единствено като доказателство за намеренията на Москва да унищожава колкото се може повече в Украйна.

Патриотична параноя

Вездесъщият говорител на Кремъл Дмитрий Песков очерта ситуацията така, както Москва иска да я представи: „Срещу Русия се води война на всички фронтове. Включително икономиката, междудържавните отношения, собствеността, и така нататък.“ Руската държавна телевизия "Россия 1" излъчи изявлението на Песков в ключовото си политическо предаване „Москва. Кремъл. Путин“ на 28 май. Песков продължи с метафората за обсадената крепост и призова за „сила, кураж и решителност в лицето на задълбочаващата се ангажираност на Запада в „конфликта“ в Украйна“ и допълни, че „целите на специалната операция не са се променили и целите трябва да бъдат постигнати“. Трябва да се отбележи, че подобна реторика върви ръка за ръка с нарастващото дрънкане на ядрени оръжия.

Нова норма и изкривено възприятие

След 15 месеца пълномащабна война, кремълските сили се опитват да наложат в световните медии представата, че руските атаки трябва да се смятат за „новото нормално“, т.е. са нещо като норма за това „как се води война в наши дни“, докато далеч по-незначителните като мащаб украински контраудари се представят едва ли не като „Армагедон“ – изключително опасни, пресичащи „червената линия“ и „провокиращи“ Русия.

Това повдига някои въпроси: нима Русия просто е бездействала през последните 15 месеца? Забравено ли е правото на Украйна на самоотбрана в съответствие с член 51 от Устава на ООН? Нашата база данни съдържа дълъг списък от примери, в които прокремълската дезинформация се стреми да внуши идеята, че Украйна няма право на военни действия или самоотбрана, а такова право има единствено Русия.

Могат ли руските граждани да очакват обичайното им всекидневие да продължи докато хората в цяла Украйна просто чакат поредната руска ракета да удари техния регион?

Мащабът на войната може да не е напълно ясен за всички. Украйна е най-голямата европейска държава по площ след Русия с над 600 000 кв. км., почти колкото Германия и Италия взети заедно. В момента под руска окупация е украинска територия, приблизително колкото България или бившата ГДР. Големите руски ракетни атаки поставят на прицел цяла Украйна. Следователно, за да си го представим, това е все едно по време на единичен ракетен удар да се сипят ракети едновременно в Берлин, Хамбург, Мюнхен, Рим, Милано и Неапол. Тонът на Москва е на триумф и наслада, а според независимия център „Левада“ в Русия мнозинството руснаци са безразлични към човешкото страдание.

Същото се отнася до положението с броя на украинците, принудени да напуснат домовете си – за 15 месеца те са общо над 16 милиона души. От тях 8 милиона са потърсили подслон в Европа, а 8,2 млн. са вътрешно разселени. За щастие мнозина са успели да се завърнат, но мащабът на разселването хора, чиито брой е приблизително равен на този в гъстонаселената Холандия; или Финландия, Дания и Норвегия взети заедно.

Молдова – манипулация а ла Соловьов

Междувременно в Молдова, която е домакин на срещата на Европейската политическа общност, станахме свидетели на типичен пример за кремълска пропаганда: манипулация на картина извън контекста. Както сме илюстрирали, това е класически подход, който използва емоционални теми, предизвикващи гняв, протест и разрушение. Макар и доста нескопосан, примерът от Молдова е показателен. Действащо лице в него е известният прокремълски рупор Владимир Соловьов.

Кой е Соловьов, попадащ под санкциите на ЕС, и с какво е важен? Соловьов се смята за един от петте най-силни гласове на Кремъл. Оглавява голяма и професионална медийна машина, включваща експерти, служители и продуценти. Каналът на Соловьов в „Телеграм“, който захранва неговите радио- и ТВ-предавания, излъчвани по контролирани от руската държава медии, достига до милиони потребители, говорещи както руски, така и други езици. Брандът на Соловьов се различава от гладкото говорене на Дмитрий Песков и разгръща образа на груб, директен мачо-руснак, призоваващ за кръв и чест. Ако допълни набора от груб език, брандът на Соловьов ще се доближи до образа на шефа на „Вагнер“ Евгений Пригожин.

Манипулирана снимка

Соловьов пусна пост в „Телеграм“ със снимка от многохиляден проевропейски митинг, проведен на 21 май в Кишинев. Снимката бе използвана като илюстрация на протест в Комрат – главния град на Гагаузия, който е общо взето критично настроен към Молдова. Постът на Соловьов е написан така, че внушава, че хората в Кишинев са протестиращите в Комрат. А всъщност според newsmaker.md митингът в Комрат срещу президента на Молдова Мая Санду е бил посетен от незначителен, двуцифрен брой протестиращи.

Простият трик за манипулиране на снимки може да проработи при три вида публика: първо, хора с ограничени познания за Молдова; второ, склонни да вярват на напоителните послания на Соловьов; и трето, групи, които обичат да мразят ЕС. Трябва ли това да ни притеснява? Нека си зададем въпроса какво щеше да се случи, ако тази снимка, придружена от откровените лъжи на популярния Соловьов, беше подправена с изкуствен интелект и допълнително подсилена от хиляди кремълски ботове и тролове? Можем да си представим евентуалното ѝ въздействие като погледнем многото налични примери на генерирани от изкуствен интелект снимки на горящи сгради и други бедствия.

Още случаи на дезинформация:

Нищо не е по-силно от всяването на страх от ядрени или мръсни бомби, а същевременно сякаш привикнахме към дрънкането на ядрено оръжие от страна на Кремъл.

- Последният „писък“ е за „ядрена катастрофа“ – как Украйна планирала да бомбардира собствените си съоръжения за отработено ядрено гориво – макар и без ни най-малък мотив, който да обоснове твърдението.

- Прокремълската екосистема разпространи страховито послание, насочено към Европа и Африка, за „ядрен облак от боеприпаси с обеднен уран, който ще достигне Европа“. Открихме трите основни свързани истории: „Британски ракети с обеднен уран се запалиха и облаците се стелят из Европа“; „Унищожаването на британските ракети с обеднен уран създаде огромен радиоактивен облак“; и „Радиацията от боеприпаси с обеднен уран в Украйна се приближава към Европа“. Не, не и не. Помним април 1986 г., когато учени и служби за извънредни ситуации от Финландия и Швеция внезапно регистрираха повишена радиация във въздуха. Причината беше пазената тогава в тайна авария в Чернобил, СССР. Днес бдителните очи дежурят и в Европа няма и следа от радиоактивен облак.

Това, което има, е доста горещ въздух, който идва откъм Кремъл.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 96 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бай деменц

    110 28 Отговор
    Само уса имат право да нападат всеки неудобен, докато се защитават.

    Коментиран от #8, #86

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Някой

    106 42 Отговор
    Няма ли кой да каже на това момче, че статиите му имат обратен ефект - засилват русофилията сред мислещите българи.

    Коментиран от #18, #20, #33, #65, #66, #68

  • 6 Механик

    115 31 Отговор
    По-скоро сме свидетели на това, как 50 години само САЩ и Израел имат право да нанасят удари по цялото земно кълбо. При това без някой да ги сочи с пръст и да им се налагат санкции.
    Примерите са много и мисля, че всеки знае поне 10 такива.

    Коментиран от #69

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Сибирският бръснар

    93 33 Отговор
    Дивият Запад побесня от факта, че Путин се осмели да им спре играта по пълзящото превземане на РФ от жидоянките, като започна ликвидацията на предния им фронт в измислената страна Окаяна, бетонирана от янките през последните години. Рухнаха новите им стари планове за грабежа на сибирските полета.

    Коментиран от #143

  • 14 САЩ са зло

    86 33 Отговор
    Навсякъде носят смърт и разруха. Светът вижда престъпленията им.
  • 15 🤔🤔🤔🤔

    45 81 Отговор
    Значи ти ,навлизаш с ТАНКОВЕ, ПЕХОТА ,БТР ,МТЛБ, АВИАЦИЯ ,РАКЕТИ, АРТИЛЕРИЯ ,и почваш да РУШИШ съседна страна. После ЦЕЛИЯ СВЯТ искал да ги нападне,при положение че чужд войник не е стъпал на руска територия . ВЕЧНАТА РУСКА ЛОГИКА ,всички ни мразят и ИСКАТ ДА НИ УНИЩОЖАТ. Предпоставка да нападаш съседни, малки държави.

    Коментиран от #29, #41, #63

  • 16 да да

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    сега по-добре ли си..айде на работа...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 пътник

    19 15 Отговор
    Ясно,точно и категорично,но няма кой да разбира в Ганковото кафене.Пълно е с чичовци!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Раша Чупят

    29 32 Отговор
    НАГЛОМЕРА !!!
  • 23 Абе каквото и да правят....

    28 35 Отговор
    Да лъжат, да манипулират, да убиват, да заплашват, тръгнали са по пътя на СССР, въпрос на време е.

    Коментиран от #38, #52

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Урки не ни интересувате

    33 25 Отговор
    Урки разкарайте се прости фашисти
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Прокопий

    22 44 Отговор
    Мечтатели сте вие pycopoбите, мечтатели с тежко индоктринирани съзнания без връзка с реалността. Никой не ви ще руския мир, по който така многострадално въздишате, дори и най-пламенно говорещите от вас никога няма да се преместят доброволно в Просия. Всичко е лъжа и пропаганда при вас, всичко.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    47 11 Отговор

    До коментар #15 от "🤔🤔🤔🤔":

    А когато страната в която някой нахлува по този начин НЕ Е СЪСЕДНА -
    тогава няма проблем , така ли
    ❓‼️❓‼️❓‼️

    Коментиран от #37

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Мисирки ООД

    38 3 Отговор
    Има хора (и мисирки), за които много силно важи приказката: "На снимка да го видиш- шамар да му удариш".
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Изглежда като че

    19 25 Отговор
    Украйна е подмамила подмолно руски войски да пресекат границата и е започнала до воюва с тях
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 26 Отговор
    Гражданската война почва в Русия, готвача и тиктокърите се почват‼️

    Коментиран от #46

  • 40 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️супер бесния

    10 4 Отговор

    До коментар #37 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️ бесния":

    Да!
    Можете пак да ми за-бра-ни-те
    да пиша 🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷
  • 41 Това не е

    41 15 Отговор

    До коментар #15 от "🤔🤔🤔🤔":

    съседна "страна". Това е изконна руска територия с живеещи на нея руснаци.

    Коментиран от #58, #145

  • 42 Калчо Димитров Янков – „Калъча“

    14 27 Отговор
    ТРЯБВА ДА СЕ УЗАКОНИ И ПООЩРЯВА ИЗБИВАНЕТО НА КОМУНИСТИ

    Коментиран от #61

  • 43 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 30 Отговор
    Нато смачка Русия без една жертва, Зеленски ги разби‼️

    Коментиран от #53

  • 44 Наблюдател

    19 32 Отговор
    Крайно време е проруската пропаганда и подкрепата за Русия да бъде третирана като заплаха за националната сигурност на България с всички произлизащи от закона последствия!

    Коментиран от #50, #64

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️ бесния

    12 8 Отговор

    До коментар #39 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Викат му
    "ЦВЕТНА РЕВОЛЮЦИЯ"
    мейд ин тЮх еС ехЕЙ
  • 47 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 26 Отговор
    Русия се управлява от психопати и дегенерати.
  • 48 А бе

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Скучно четиво!":

    Не го отчитаме като загуба, напротив, като приход!!
  • 49 некой

    29 10 Отговор
    Много бясна укро-пропаганда се вихри, това затврждава впечатлението, че всъщност наистина Русия е атакувана по всички възможни информационни канали.
  • 50 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    24 5 Отговор

    До коментар #44 от "Наблюдател":

    И къде е разликата
    между тоталитаризма
    и демокрацията❗
    А да в броя петолъчки на знамето на шефа 😉
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Знайш ли

    28 11 Отговор

    До коментар #23 от "Абе каквото и да правят....":

    Русия пак ще победи фашизма - този път укро-американския.

    Коментиран от #56

  • 53 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 7 Отговор

    До коментар #43 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Фашингън да смачка Мацква
    е детската мечта на всеки
    КОНЕКРАДЕЦ
    ‼️‼️‼️
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Някой

    15 2 Отговор
    Все си по друго да разрушиш стената на Каховската ВЕЦ. Това е много демократично действие.
  • 56 Знайш ли

    9 26 Отговор

    До коментар #52 от "Знайш ли":

    Че руският фашизъм ще бъде победен, и че дойде времето тази мракобесна страна да бъде унищожена.

    Коментиран от #67, #77

  • 57 Знайш ли

    31 9 Отговор
    Всяко бясно куче, тръгнало срещу Русия, си чупи зъбите. Дивият Запад също!
  • 58 Ердоган

    1 5 Отговор

    До коментар #41 от "Това не е":

    Аркадаш, а нещо подобно ли мислиш за Румелия?
  • 59 Майстора

    19 5 Отговор
    Досега ядрена държава не е била побеждавана , защото...
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 ТИР

    7 1 Отговор

    До коментар #42 от "Калчо Димитров Янков – „Калъча“":

    Ако беше написал ( предатели )
    Щаше да си абсолютно прав,,,,
  • 62 Ком

    27 4 Отговор
    Много важно е мнението Джефри Сакс /водещ американски икономист и политолог/ твърди, че според проучване на обществените мнение в цял свят,,, 80% от хората в света не поддържат САЩ във Украйнската война. "

    Коментиран от #130

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Никога американски фашизъм

    25 3 Отговор

    До коментар #44 от "Наблюдател":

    Светът разбра американската измама - варваринът не е цивилизования свят! Демокрацията е прикритие на диктатурата им.

    Коментиран от #80

  • 65 Щирлиц:

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    Шшшшт, он наш, руский!
  • 66 А бе

    9 17 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    Бъркаш понятията русофилия и русоробия Едва ли ще има обратен ефект, засилване към русоробията! Няма мислещ човек, който да е русороб!!
  • 67 Не знайш ли

    21 10 Отговор

    До коментар #56 от "Знайш ли":

    Американските варвари губят и тази си война. Дивият Запад вече не е безнаказан хегемон. Намери си майстора!

    Коментиран от #71, #85

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Онзи

    10 27 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    Старщинка, какво ще кажеш за това? Русия/СССР са атакували:
    1918 - Украйна
    1920 - Полша
    1920 - Азербайджан
    1921 - Грузия
    1929 - Китай
    1938 - Япония
    1939 - Полша
    1939 - Финландия
    1940 - Румъния
    1940 - Естония
    1940 - Латвия
    1940 - Литва
    1946 - Китай
    1950 - Северна Корея
    1950 - Китай
    1953 - Берлин
    1956 - Унгария
    1968 - Чехословакия
    1975 - Ангола
    1977 - Етиопия
    1979 - Афганистан
    1988 - Азербайджан
    1989 - Грузия
    1990 - Азербайджан
    1991 - Северна Осетия
    1991 - Литва
    1992 - Молдова
    1992 - Грузия
    1992 - Ичкерия
    1992 - Таджикистан
    1992 - Молдова
    1994 - Абхазия
    1994 - Ичкерия
    1999 - Ичкерия
    2008 - Грузия
    2014 - Украйна
    2015 - Сирия
    2022 - Украйна

    Коментиран от #78, #83, #89, #102

  • 70 само да кажа

    6 1 Отговор

    До коментар #51 от "Някой":

    демокрация,какво искаш?
  • 71 Даа бе

    3 6 Отговор

    До коментар #67 от "Не знайш ли":

    Сънища и мечти на пейката пред блока!
  • 72 друг гост

    24 3 Отговор

    До коментар #68 от "Аспарух":

    Развитието на България в последните 33 гдини показва, че източникът на опростачването е съвсем друг и той е свързан с едни ценности, които са ни чужди, но нагло ни се натрапват, включително и с цената на погазване на конституцията на страната.
  • 73 Песков

    24 6 Отговор
    "Срещу Русия се води война на всички фронтове. Включително икономиката, междудържавните отношения, собствеността, и така нататък"
    И кое точно не е вярно???
  • 74 Мито

    23 2 Отговор

    До коментар #68 от "Аспарух":

    Колко да е добра статията!?? Преписал я е отнякъде. И наистина има обратен ефект. "Авторът" се опитва да ни наложи някакви изводи. Хайде няма нужда 😜
  • 75 Накрая

    6 11 Отговор
    Ще си останат с Волгите
  • 76 има решение

    7 18 Отговор
    Нужен е закон срещу руската пропаганда.Вски който лъже и манипулира в полаза на РФ да бъде съден.

    Коментиран от #79, #81, #92

  • 77 Знайш

    19 4 Отговор

    До коментар #56 от "Знайш ли":

    Който гроб копае, сам пада в него.

    Вова каза, че Дивият Запад не може да унищожи Русия, без да бъде унищожен. Измислената държава с най-кратката история зад Гьола ще се срещне с невиждани предизвикателства.
  • 78 само да кажа

    25 4 Отговор

    До коментар #69 от "Онзи":

    Забрави да споменеш още една опорка-България!През 44-та Руснаците ни нападнаха жестоко и ние,като един им отвърнахме с цветя,песни и хора!Фактът,че си сложил Сирия през 2015,като "нападната"говори само колко глупаво се опитваш да манипулираш!Недей да обиждаш и малкото умни,хора,които все още намират сили да четат такива пасквили!И ако го правят,то е да се заредят с голяма доза хумор за през деня!

    Коментиран от #95, #101

  • 79 Да знайш

    15 3 Отговор

    До коментар #76 от "има решение":

    Така действат неофашистите. Цензурата, лъжепропагандата ги издадоха - просто американски варвари!

    Коментиран от #84

  • 80 Любопитен

    6 17 Отговор

    До коментар #64 от "Никога американски фашизъм":

    Какво търсиш тук? Ползваш благините на демократичната държава, и в същото време я плюеш?!Защо не емигрираш в азиатско-сибирската "демокрация"?!!!?

    Коментиран от #91

  • 81 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 4 Отговор

    До коментар #76 от "има решение":

    И защо само срещу руската ❓
    А да, защото лъжите на западната са демократични ЛЪЖИ ❗
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 А ЖЕРТВИТЕ...?!

    20 3 Отговор

    До коментар #69 от "Онзи":

    Май ряпа да ядат,спрямо жертвите от Американската бомбандировка с атомни бомби над Хирошима и Нагазаки...!За последващите от това ракови заболявания на поколения напред-да не говорим...!!!

    Коментиран от #93

  • 84 Даа бе

    3 12 Отговор

    До коментар #79 от "Да знайш":

    Неофашистите са в Кремъл, другарюуу! Варварите също!
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Ти па...?!

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай деменц":

    Още не си станал от поредното си падане и пак взе много да знаеш...🤣😂😝🤭!
  • 87 Русия днес е агресивенФАШИЗЪМ в действие

    9 17 Отговор
    „Съветската армия е страж на мира“ и "Русия не започва войни, а само ги завършва" – тази пропаганда и тези лъжи се насаждаше в главата на българина с десетилетия от буквара на първолака до вестника на пенсионера. Песни се пееха , митинги се организираха и стихосбирки се тиражираха в прослава на изродаСталин и „ непобедимата и легендарната Червена армия“...!!!
    Няма друг народ да е възпявал така окупатора си и да му е издигала по-мегаломански паметници, по-високи от телевизионна кула , както България го е правила.
    ГнЪсотата на голямата демагогия изискваше от българина не само да се подчинява, но и да възхваляваш и обожаваш този, който ти носи робство. А истината е че там, където е стъпил руския ботуш , друго освен робство, обедняване и закрепостяване хората не са узнавали...!

    Путин вече разбира че от глупавото руско самочувствие и мутренското държание на Русия в Европа,а и по целия свят и на нейните "МИРОТВОРНИ" окупационни войски и войни не може да страдат хората и човечеството от неговата агресия ,...!!!
    Затова Дошло е време , а и Русия си го търсеше от дълго време, да бъде размазана и разпарчетосана , Депутинизирана, Дефашизирана, Денацифицирана и Демилитаризирана РФ за да не заплашва никога повече Света с ядрено оръжие и човечеството с ядрено изтребление И в света да настъпи по дълъг и траен мир ..!!!

    Коментиран от #131

  • 88 Г-ца каприз

    20 5 Отговор
    "Година и половина след мащабното нахлуване на Русия в Украйна"....
    Стига с таа изтъркана фраза .....
    Ако нахлуването беше мащабно.... Нямаше да има украйна вече.....
    Руснаците целят минимум жертви...не го ли схванахте това..
  • 89 Хахаха

    9 0 Отговор

    До коментар #69 от "Онзи":

    Направи този анализ за запада
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 3 Отговор

    До коментар #80 от "Любопитен":

    Кои благини 🤔
    - безплатно образование
    - безплатно здравеопазване,
    - ток 1 ст....
    а , ама ти явно не си бил роден тогава ❗
    Сега бананите са благинките ❗

    Коментиран от #100

  • 92 А който

    18 1 Отговор

    До коментар #76 от "има решение":

    лъже, фалшифицира и слугува на американското посолство, получава правителствени постове! И свършва като Зеленски.
  • 93 Запознат

    5 9 Отговор

    До коментар #83 от "А ЖЕРТВИТЕ...?!":

    Раковите заболявания са следствие от аварията в Чернобил(чакахме от нато, а дойде от "брато"), другарюууу?? Всички държави, засегнати от проникващата радиация взеха мерки, докато "човеколюбивото"соц. правителство нищо не предприе!

    Коментиран от #98, #105

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Шаро

    3 1 Отговор

    До коментар #78 от "само да кажа":

    👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  • 96 ДА УТОЧНИМ

    7 14 Отговор
    Много отдавна руснаците набеждават противника с виновно поведение, по обстоятелства, които самите азиятци…пардон руснаци са предизвикали!
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Варваринът не може да е цивилизован

    13 4 Отговор

    До коментар #93 от "Запознат":

    Раковите заболявания се увеличиха 18 пъти сред децата заради използването на обеднен уран в провокираната от САЩ война срещу Югославия!

    Коментиран от #103, #108, #118

  • 99 Перо

    14 1 Отговор
    “Изкривено възприятие”: Военният преврат и геноцида е евроатлантическа ценност на ЕС! Ами другите “цветни революции”? Те също!
  • 100 Шаро

    9 0 Отговор

    До коментар #91 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    И чалгата и тревата и белото.
    И просташтината като цяло.

    Новите ценности!!!
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Перо

    9 1 Отговор

    До коментар #69 от "Онзи":

    Колко от тези “държави”, знаеш къде се намират?

    Коментиран от #129

  • 103 Запознат

    2 2 Отговор

    До коментар #98 от "Варваринът не може да е цивилизован":

    Еее, ти си живото потвърждение на това!

    Коментиран от #112

  • 104 Аха

    9 1 Отговор
    Само САЩ имат право да водят воини по целия свят .Статията поредния поръчков и добре заплатен банти руски бълвоч.
  • 105 СПОКО!

    9 2 Отговор

    До коментар #93 от "Запознат":

    Сега допълнително ще глътнеш радиация...!От радиоактивният облак,вследствие взривеният склад с британски снаряди с обеднен уран...

    Коментиран от #107

  • 106 руzpazите

    2 5 Отговор
    забравят че накъдето и да се въртят,жепата им е отzад ☺️
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Запознат

    3 9 Отговор

    До коментар #98 от "Варваринът не може да е цивилизован":

    Интересно ......до сега не съм чул сърбите да се оплакват .И между другото ,трябва да знаеш, че благодарение на "варварското" НАТО сега си жив! И пак благодарение на това "варварско "НАТО, не пламнаха Балканите, последиците от което щяха да бъдат непредвидими!! Включително и за самия теб!!!!

    Коментиран от #114

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 сърг

    4 5 Отговор
    Стамболов. Маааалка част
    "Като разбрахме, че Россия иска да унищожи Царството ни, да грабне земята ни, да погуби народността ни и да се намести в къщата ни, ние се сепнахме, събрахме силите си и се почна между Россия и нас една страшна и непримирима дипломатическа война, война между „освободителите“, днес превърнати в грабители, и „освободените“, между малкия Давид и исполина Голиата…“. А не знаеш ли как е отишъл при султана да иска защита от братята рашки"
    нозина у нас живяха дoскоро време с твърдо убеждение, че наший народ трябваше да очаква доб­ро от Русия; но от 6 септемврий миналата година всеки разбра, доколко тя е била искрено (разположена) в благопожеланията си спрямо нашата страна.
    "От този знаменит ден 6 септемврий се забелязва постоянно, че политиката на руското правителс­тво е устремена против нашата независимост и самостоятелност. Всеки здравомислещ человек разсъждава, че ако Русия е желаела една силна, съединена и независи­ма България, тя трябваше освен да се възползва от извършеното на 6 септемврий и да поддържа Съединението. Нейните доброжелателства за наший на­род щяха да се покажат пред целий свят, че са искрени, несвързани с никаква задня мисъл. Обаче Русия какво направи? Тя употреби всички средства само и само да попречи на народний идеал – Съедине­нието. Не искаме да упоменаваме тука за всички интриги и подлости, които се вършеха против интересите на нашето Отечество.
    Делото на Съединението беше общонародно, а не частно на княз А
  • 111 Оправи ми се деня

    10 2 Отговор
    Авторът се появи. Липсваше ми. Всъщност, такова право имат само САЩ и то по цялото земно кълбо. САЩ трябва да защитават своята "сигурност" по всички точки на планетата по всички начини -политически, военни, мафиотски, интригантски и каквито се сетите. Никой друг (никоя друга държава) не може да си присвоява такова право, било то и Русия, включително и на собствената си територия. Всъщност, светът все повече се обединява срещу мафиотската хегемония на САЩ и скоро това ще даде своите геополитически резултати. Жалко е, че Украйна стана поредната жертва на мафиотското образувание -У.С.А. Светът обаче върви към нормалност и димните медийни фишеци не са в състояние да завоалират това.

    Коментиран от #123

  • 112 Запознат

    0 2 Отговор

    До коментар #103 от "Запознат":

    Относно варварина.
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Грешиш много

    5 2 Отговор

    До коментар #98 от "Варваринът не може да е цивилизован":

    Войната в Югославия (която културно, изобщо не е бивша), не беше провокирана от САЩ. Тя беше проведена от САЩ, чрез НАТО, чиито "горди" членове сме и ние.

    Коментиран от #146

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Гошо дето е.. лошо

    2 0 Отговор

    До коментар #101 от "Онзи":

    π дал
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Страничен наблюдател

    3 3 Отговор
    Чували ли сте думата "Евразия"?. Сещате ли се какво означава?

    Коментиран от #141

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Гост

    10 2 Отговор
    Може ли да спрете да ни облъчвате с пропагандата на евроатлантиците, претендиращи за Единствената истина, подобно на Политбюрото на БКП! Като искате да изпълнявате директивите им - сменяйте си пола, марширувайте под дъгата, дупчете се с ента доза бустер, набивайте "здравословно" гмо и "екомесо" от пластмаса, но не се опитвайте да ни казвате кое е "правилно" мислене и кое не е...

    Коментиран от #132

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Гошо дето е.. лошо

    1 0 Отговор
    гъ е и кратко
  • 129 Онзи

    2 4 Отговор

    До коментар #102 от "Перо":

    Дааа, знам!! Почти всички! А ти знаеш ли къде се намира Русия??
  • 130 Дедо

    4 2 Отговор

    До коментар #62 от "Ком":

    Така е, защото САЩ не участват във войната, ако не броим 100-200 Натовски генерала убити с един удар. Американците са останали само с полковници…

    Коментиран от #133

  • 131 Културен

    5 2 Отговор

    До коментар #87 от "Русия днес е агресивенФАШИЗЪМ в действие":

    Не искам да те обиждам. Ти сам си се обидил достатъчно с поста си.
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Селяка

    2 5 Отговор

    До коментар #130 от "Дедо":

    Иииих бре деде, как само ви се ще да убивате натовски генерали?!! Успявате, ама само на сън!
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Даааа

    4 4 Отговор

    До коментар #124 от "Страничен наблюдател":

    Чували сме я !И какво от това? Там няма никаква перспектива. Брикс , форуми .... и не знам още какво......А Русия и Китай се разплащат в $!
  • 142 Не, не се води,

    1 1 Отговор
    подарените пушкала от запада сами я водят. Нали така? Или…?
  • 143 Селския берберин

    5 5 Отговор

    До коментар #13 от "Сибирският бръснар":

    Другарюууу ,Путин сам си постави капана и сам скочи в него! Ще си носи последствията!
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 А бе

    2 3 Отговор

    До коментар #118 от "Грешиш много":

    Безгрешният, смяташ ли че Турция нямаше да скочи заради клането на мюсюлмани в Бивша Югославия?? И отново горещо трябва да благодариш на НАТО, за стопирането на разпалващия се конфликт на Балканите
  • 147 Като гледам

    3 0 Отговор

    До коментар #144 от "Бравооо!":

    Аз съм Българин, който има свое мнение! Не ме интересуват опорки от посолства и НПОта!
    Така че, не обиждай!
  • 148 Котарака Леополд

    2 2 Отговор

    До коментар #145 от "А бре":

    Путин просто не иска пушки на оградата си. Балтийските пинчери не ги брои за нищо.
    Виж Малорусия е друго нещо-важна му е.

    Коментиран от #149

  • 149 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 2 Отговор

    До коментар #148 от "Котарака Леополд":

    Войната в Украйна ще свърши, когато изгоним от БЪЛГАРИЯ всички руснаци-путинисти, а за русофилиците ни организираме заведения за превъзпитание …Слава Богу, и слава на Украйна, че на БЪЛГАРИТЕ най-сетне им се отвориха очите за "Авантюрите на русия в ...........България".
    Крайно време е малка България да сложи край на тази братоубийствена война във велика Украйна!
  • 150 Тити

    2 0 Отговор
    Рашиститес обречени!
  • 151 ЦРУ

    1 1 Отговор
    Дания е втора по площ след Русия, да не забравихте че Гренландия е датска територия, все едно извън евро частта на Русия да ги премахнем като територия защото намирала се в Азия или Евразия или как в ЕВропа нее, в момента Раша войва срещу Украйна с над 400 000 войници точно толкова колкото подържаха окупациата на ГДР
  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Ама

    1 0 Отговор
    Каква война бе хора, това е само една специална военна операция, нищо повече !
  • 154 Гошо

    0 0 Отговор
    Ши ба ни руснаци
Новини по държави: