Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Юли, 2023 13:05 5 808 138

Русия се опитва да ни накара да повярваме, че Украйна е загубила 10 000 танка

  • euvsdisinfo-
  • запорожка аец-
  • атомна централа-
  • руска пропаганда-
  • русия-
  • война-
  • танкове-
  • украйна-
  • аец запорожие

Руските сили са "унищожили" всички украински танкове взети заедно и умножени по пет

Русия се опитва да ни накара да повярваме, че Украйна е загубила 10 000 танка - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Шумът около АЕЦ „Запорожие“ (KICKING UP DUST AROUND ZAPORIZHZHIA)

Откакто Русия започна инвазията в Украйна през февруари, атомната електроцентрала в Запорожие, най-голямата в Европа, е горещ въпрос. И това е напълно разбираемо като се има предвид опитът на Русия в саботажа и подривната дейност. Не е пресилено да предположим, че Русия може умишлено да атакува електроцентралата, което би довело до голяма хуманитарна катастрофа. Разрушаването на язовир „Каховка“ допълнително усилва тези страхове. Последните сигнали, че Русия редуцира присъствието си в Запорожие, също не допринасят за смекчаване на страховете, особено след публичното заявление на украинското разузнаване от миналата седмица, че Русия планира терористичен удар срещу централата, за да отприщи критични нива на радиация и да хвърли вината върху Украйна.

Обичаен похват е за Кремъл да смесва манипулирана информация със събития „на терен“. На 27 юни руското посолство в Египет публикува два поста – един на арабски и друг на руски – в които се твърди, че Украйна планира да атакува АЕЦ „Запорожие“. В същия ден на официалния уебсайт на ТВ-канала RT Arabic и на един от неговите огледални сайтове беше публикувана статия на арабски, която повтаря същото твърдение като цитира посолството. Само за няколко часа най-малко десет новинарски сайта и няколко блога препубликуваха статията, даже в някои случаи без позоваване.

Историята не спира дотук. Очевидно в нея са „замесени“ и британските специални служби: поне така искат да вярваме „Спутник Армения“ и „Московский комсомолец“ – две небезизвестни медии, контролирани от Кремъл. Излишно е да казваме, че няма никакви доказателства, че Украйна подготвя каквито и да било провокации в атомната електроцентрала, камо ли в тандем с чужди разузнавателни служби. Една от често използваните техники за дезинформация на Кремъл е именно обвиняването на други за „операции под фалшив флаг“ и „постановки“ за нагнетяване на напрежение или прикриване на собствените незаконни действия на Русия.

И за да затворим темата за всяването на ядрени страхове: миналата седмица в интернет-пространството в Полша – точно от другата страна на границата с Украйна – започна да циркулира снимка на предполагаема листовка със съвети за безопасност в случай на ядрена катастрофа. В нея се твърди, че западните правителства подготвят цивилното население за ядрена катастрофа. Първоначалният пост в Telegram събра близо 50 000 гледания, като бързо бе споделен от редица други Telegram-канали и на руски, и на полски.

Тази листовка е очевиден фалшификат. Първо, на официалните сайтове на полските институции няма информация, потвърждаваща твърденията. Второ, въпреки че флаерът е на полски и включва логото на полското Министерство на здравеопазването, той е написан на много лош език и е пълен с елементарни грешки.

Стари мантри за нова употреба

Месеци наред приближени до Кремъл дезинформационни медии насаждаха и пропагандираха неоснователното твърдение, че украинците изнасят човешки органи. Въпреки че твърдението бе подложено на проверки на факти и получи множество независими опровержения, в края на май се появи т.нар. документален филм на RT, озаглавен „Резервоари за бъбреци“. Филмът беше публикуван в канала RT Documentary и допълнително качен в Rumble и Odysee – две платформи за видео хостинг със слабо модериране, популярни сред разпространителите на дезинформация и вярващите в конспирации. През следващите дни видеоклипът беше качен и популяризиран чрез редица акаунти на различни платформи, включително VK и myvideo.cc.

След няколко седмици на относително затишие, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, санкционирана от ЕС за ролята ѝ в подкрепата на войната на Русия срещу Украйна, отново вкара в употреба лъжливия наратив по време на медиен брифинг. С това тя мобилизира руския дипломатически корпус „да завърти“ още веднъж „документалния“ филм на RT по света. Първо руското посолство в Нова Зеландия публикува видеото в официалния си акаунт в Telegram на 21 юни. През следващите дни руските посолства в Австрия, Кения, Индонезия, Бруней, Албания, Швеция и Филипините се присъединиха към координираните усилия за заблуда на международната публика, популяризирайки „документалния“ филм в различни платформи.

На практика Кремъл приложи изпитаната тактика на наводняване на информационната среда, целяща да урони имиджа на Украйна на международната сцена. Това е поредният добър пример за това колко е важно да се анализират и съдържанието, и поведението. Съсредоточаването и върху двата аспекта ни позволява да открием връзки като тези, описани по-горе, както и да осветлим опитите за манипулиране на информация, които Русия прави в международен план.

Други случаи на дезинформация от последните дни:

- „Спутник“ се опитва да ни накара да повярваме, че Украйна е загубила 680 самолета и почти 10 000 танка от началото на руската „специална военна операция“. Първо, през февруари 2022 г. украинските ВВС имаха малко над 200 самолета и хеликоптера и макар и да бяха получени допълнителни самолети от партньорите, сметката пак не излиза. Второ, твърдението за изгубените в боя украински танкове е още по-нелепо. Според независими наблюдатели, през 2022 г. Украйна е имала едва малко под 1000 танка в експлоатация и още около 1100 на склад. Така че числата, които „Спутник“ сочи, са силно преувеличени: ако им вярваме, излиза, че едва ли не руските сили са унищожили всички украински танкове взети заедно и умножени по пет.

- Сайтът RuBaltic – част от дезинформационния арсенал на Кремъл, който пише за Прибалтика – отново разигра „нацистката карта“, твърдейки, че Западът създава нацистка коалиция срещу славянския народ на Русия и Беларус. Повтарящият се дезинформационен наратив на Кремъл за нацистите в ЕС е бил развенчаван многократно. Митът за нацистка Европа е широко използван от Путин и кремълските медии, откакто Русия нападна Украйна и незаконно анексира полуостров Крим през 2014 г.

- Редица близки до Кремъл медии отново атакуваха Молдова с твърдението, че Западът я въвлича в конфликта в Украйна. Това е още един стар дезинформационен наратив, който се опитва да постигне две цели едновременно – да обрисува Запада като войнствен и русофобски и да етикетира Молдова като марионетна държава на Запада без собствена воля.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мхм

    37 7 Отговор
    Нито едните влезнаха в Крим нито другите в Киев

    Коментиран от #13, #23, #37

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българин

    96 50 Отговор
    Русия няма да загуби тази война.

    Коментиран от #14, #22, #120, #135

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българин

    90 49 Отговор
    Русия се бори със Сатаната и неговите слуги, но Господ е на нейна страна.

    Коментиран от #45, #59, #136

  • 6 В крайна сметка

    91 39 Отговор
    Украйна ще загуби всичко !!! Видя се колко струват и НАТОвските оръжия и цялата олелия на "помагащите" на Украйна ! Всички накрая ще получат каквото заслужават !!! Ама ние защо правим глупости не е много ясно !?
  • 7 Хихихи..

    79 19 Отговор
    Ако ще и 100 000 танка да е загубила Крайната,какво общо има това с България,ще ми обясни ли някой академик?

    Коментиран от #32

  • 8 Българин

    72 35 Отговор
    Враговете на Русия ще бъдат пометени.

    Коментиран от #49

  • 9 Сандо

    64 15 Отговор
    Ха,тия вече започнаха да лъжат и от името на руснаците.Да,знаехме,че светът е малък,но явно за големите лъжи винаги ще се намери място,особено ако са демократични.
  • 10 Селянин

    59 26 Отговор
    "Всичко ще се стопи, точно като лед, само едно ще остане недокоснато - славата на Владимир, славата на Русия. Прекалено много поднесени жертви има. Никой не може да спре Русия. Тя ще помете всичко по пътя си и не само ще се съхрани, но и ще стане господар на света".

    „Все по-често ще срещате хора, които имат очи, но не виждат, имат уши, но не чуват. Брат срещу брат ще се изправи, майките ще захвърлят децата си. Всеки ще търси начин да се спаси поединично..."

    Баба ви Ванга

    Коментиран от #41

  • 11 ФАЩ

    59 20 Отговор
    Къде са леопардите?
    ФАЩ, ще доставят касетъчни снаряди на украинците от които около 6 на 100 изстреляни не се взривяват, т. е. след това САЩ демократично, ще убиват и цивилни граждани!
  • 12 ИРОНИЧНО🤔

    13 26 Отговор
    ТОВА СА ОСНОВНИТЕ ИЗТОЧНИЦИ
    НА АДМИНИСТРАТОРА ОТ ДОНДУКОВ 2..
  • 13 Абе те

    46 22 Отговор

    До коментар #1 от "Мхм":

    си бяха все влезнали в Киев, но се изтеглиха след подписаното споразумение в Турция още втората седмица на войната. Като се върнаха украинците в Киев и след надъхване от НАТО се отказаха от споразумението и всичко започна наново, но руснаците си бяха вече изтеглили колоната пред Киев.

    Коментиран от #25, #35, #94

  • 14 Българин

    14 21 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Но няма и да я спечели.
  • 15 ЧОВЕК

    43 18 Отговор
    НИКОЙ НЕ СЕ ОПИТВА НИЩО ДА ВИ/НИ ВМЕНЯВА. КОЙТО ИСКА ДА ВЯРВА, КОЙТО ИСКА ДА НЕ ВЯРВА, НО 8 ГОДИНИ В УКРАЙНА СТРАНИТЕ ОТ НАТО И ЕС, В Т.Ч. И НИЕ СА ДОСТАВЯЛИ ОРЪЖИЯ, ТЕХНИКА И БОЕПРИПАСИ - ЗА ДА НАПАДНАТ РУСИЯ И ДА Я РАЗДЕЛЯТ НА КНЯЖЕСТВА, САМО ,ЧЕ ПУТИН РАЗБРА И ВЛЕЗЕ ПЪРВИ В УКРАЙНА, ТОВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ИЗПАДАНЕТО НА ЕС И НАТО В ИСТЕРИЯ СРЕЩУ РУСИЯ.
    КОЙТО И КАКТО ИСКЯ ДА ВЯРВА!

    Коментиран от #60, #71, #126

  • 16 Именно

    17 39 Отговор
    Математиката на им е сила на руснаците :) ... поне не колкото пропагандата ... то явно и армията им не е такава сила каквато се предполагаше ;)

    Коментиран от #24, #36

  • 17 Радев смачка Наркомана

    54 16 Отговор
    спокойничко и скромничко,кой не го разбра? Клоунът разбра че американската колония България го мрази от сърце и напълно безплатно - какво повече?

    Коментиран от #56

  • 18 Смятай

    20 34 Отговор
    Руските фейкове са очевидни и създадени за малограмотна аудитория. Това е и най-важния продукт на руския "мир" -такава аудитория.

    Коментиран от #29, #58, #64

  • 19 Георги

    46 12 Отговор
    Не мога да разбера какви журналисти сте .... 10 000 + унищожени са бронирани превозни средства ... това не включва само танкова, но трябва някаква минимална логика да се вкара ... Твърде елементарни сте!

    Коментиран от #55, #122

  • 20 Дим

    27 5 Отговор
    Като се прибавят откраднатите и продадени в арабските страни, далечния изток и Африка сметката излиза.
  • 21 Кубрат Батбаян

    42 10 Отговор
    Да изпратим тагарев на фронта!
  • 22 Именно

    16 27 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Те вече я загубиха.
    Въпросът е само колко време ще им отнеме да се изтеглят ... което може да отиде много години!
    (имайки предвид, че и Крим и части от Донецк и Луганск ги окупираха 8 години преди да ескалират нещата)

    Коментиран от #40

  • 23 д-р Косев

    4 15 Отговор

    До коментар #1 от "Мхм":

    Така е, силите са изравнени.
  • 24 Тъй тъй

    7 11 Отговор

    До коментар #16 от "Именно":

    Твойта "сила" е чушкопека,направи ли за трета чушка,все пак 1342 години минаха от първата копка?
  • 25 Смятай!

    18 11 Отговор

    До коментар #13 от "Абе те":

    Това е толкова нагла лъжа, че даже и Кремъл не се опитва да я пробутва.

    Коментиран от #42, #63

  • 26 Соваж бейби

    15 2 Отговор
    Има ли значение колко броя са застоялата техника и оръжие !Важното е бизнеса да върви продава се старо желязо на тройна цена ,съжелявам и моите съболезнования за починалите които нямат нищо общо.
  • 27 Реалност

    15 26 Отговор
    „Длъжен съм да изкажа своя печален поглед към руския човек – той има такава слаба мозъчна система, че не е способен да възприема действителността като такава. За него съществуват само думите. Неговите условни рефлекси са координирани не с действията, а с думите“. (И.П.Павлов).

    Коментиран от #31

  • 28 Тото

    31 11 Отговор
    Едва ли може някой да каже колко танка са изгубили,но 200 милиарда долара до сега струва войната на гражданите на САЩ и ЕС . Ние нямаме нищо общо със тази война и не трябва да се месим по никакъв начин защото каквото и да правим УКРАЙНА НЕМОЖЕ ДА ПОБЕДИ РУСИЕ !!!!!!!! С В И К В А Й Т Е!!!!!!!!!

    Коментиран от #51

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Селянин

    27 5 Отговор
    За нас не се притеснявайте и не се опитвайте да ни "осведомявате".
    Ние гледаме забранената телевизия и сме наясно какво става по света и без вашите манипулации.
  • 31 Истината

    12 25 Отговор

    До коментар #27 от "Реалност":

    Лошото е, че по време на окупацията от СССР над България 1944-89 са го принесли на 15% от местното население, които са загубили всичко човешко и българско .

    Коментиран от #52

  • 32 РЕАЛИСТ

    28 5 Отговор

    До коментар #7 от "Хихихи..":

    Е как да няма. Зеленски каза, че знае кой какво има и иска. България има още Т-72 и той си ги иска, сякаш са му бащиния.
  • 33 Ммм дааа

    20 6 Отговор
    "фЪкти" (в случая - геят Джамбазоглу) ни залива с помия и ние с помия му отговаряме. ПОМИЯРИ.
  • 34 Храна за MypZилkи

    7 15 Отговор
    Тези лъжи са за вътрешна консумация, за храна на вати и чуждоземски московски еничари.
    Да имат за какво да се пенят в оремага, на пейката пред блога и във ФБ.

    Коментиран от #43

  • 35 Фейк!

    11 15 Отговор

    До коментар #13 от "Абе те":

    Никакъв договор не е подписван в Истанбул.

    Коментиран от #65

  • 36 РЕАЛИСТ

    27 6 Отговор

    До коментар #16 от "Именно":

    Хайде бе, в Русия да не завършват Харвард, че да са скарани с математиката, като просто Киро и Асеня.
  • 37 САМО НАПОМНЯМ

    34 7 Отговор

    До коментар #1 от "Мхм":



    "Русия се опитва да ни накара да повярваме, че Украйна е загубила 10 000 танка"


    Русия няма как да се опитва да НИ накара да повярваме, защото ЕС(СР) и НАТО "демократично" забраниха всички руски медии. В момента всички официални интриги, пропаганди, дезинформации идват от НАТО и ЕС(СР), чиито медии са ЕДИНСТВЕНИТЕ незабранени.


  • 38 Любо

    26 7 Отговор
    В този сайт четем само глупости за плоскоземни евроатлантици ....
  • 39 Тези, откакто излъгаха

    8 19 Отговор
    Цял свят че ще ходят Киев за три дни,никой не им вярва.
  • 40 А бе

    15 5 Отговор

    До коментар #22 от "Именно":

    айде кажете ми откъде ги четете тези работи, та и аз да се ограмотя малко. Ейии, неможем да се мерим със жълтопаветниците.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Все тая

    7 3 Отговор

    До коментар #25 от "Смятай!":

    А Руската колона не беше ли там? Телевизиите само това показваха 40 километра била дълга после 50 или и това е лъжа!

    Коментиран от #98

  • 43 Това е безспорен

    1 5 Отговор

    До коментар #34 от "Храна за MypZилkи":

    Факт.
  • 44 Не ни занимавайте с глупости!

    26 7 Отговор
    По добре денизе кажи за снощния удар на ВКС на Русия в Лвов!Над 800убити военнослужещи и наемници,унищожени танкове чаленджър и друга западна техника!Неспоменато във факти!

    Коментиран от #121

  • 45 Сталинчо

    8 17 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Вярно е най-големият сатана е путин и кликата му и скоро ще отидад в пъкала при него
  • 46 Наблюдател

    7 14 Отговор
    Единствените по проZти от ватите, които се ловят на тази въдичка са нашистите русофили !
  • 47 Механик

    14 8 Отговор
    Не ви знам колко танка общо сте изгубили, ама леопардите вече ги няма.
  • 48 Истината

    11 17 Отговор
    Руските фейкове са елементарни, защото са адресирани към, елементарна, малограмотна аудитория с нисък коефициент на интелигентност и силна нужда от "безкомпромисна и твърда ръка, която да ги ръководи". А когато тази ръка е враг на ЕС, НАТО и САЩ, които тази аудитория е нарочила за виновни за личностният им провал няма външна сила, която да ги убеди, че грешат.
    Така вярата във фейковете се превръща в религиозно преклонение и обожествяване на психопата Путин и Путинистан.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Наблюдател

    9 16 Отговор
    Русия винаги е лъгала, лъже и ще продължава да лъже. Но няма нормален човек по света, който да вярва на руските лъжи.

    Коментиран от #134

  • 51 Соваж бейби

    15 4 Отговор

    До коментар #28 от "Тото":

    А сега кажи ми къде е демокрацията не е ли диктатура?Ставаш неволно съучастник в цялото фиаско ,никой не попита хората с вот ! А седяхме на студено 19° в училищата децата имаше момент седяха с якета за да пестим от газ ,инфлация ,фалити ???

    Коментиран от #75

  • 52 Истината е,

    9 3 Отговор

    До коментар #31 от "Истината":

    че мозъчето ти е толкова промито,че де е изгладило!Мисъл никаква!
  • 53 факуса

    9 3 Отговор
    контрата яко се спече,тежката артилерия жамби влиза в атака,русия направо ще се предаде
  • 54 Кой каза

    12 5 Отговор

    До коментар #41 от "селянин":

    Просия имаш предвид онзи дето ходи да проси???
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Сталинчо

    11 14 Отговор

    До коментар #17 от "Радев смачка Наркомана":

    Абе човек този радев първо да оправи семйството си а после да се прави на политик,колкото до Зеленски -правиха му атентати ,ракети по Киев а той е там и се бори за стрната си-путин подгониго един готвач с черпак и шайка затворници и....се скри(много мъжко поведение)
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 факуса

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Смятай":

    не може да смяташ и да мислиш също
  • 59 555555

    11 11 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Сатаната е в Кремъл.
  • 60 Ммм дааа

    12 10 Отговор

    До коментар #15 от "ЧОВЕК":

    като не можаха да разпарчетосат Русия, сега идва ред Русия да разпарчетоса НАТО и ЕС. Такъв е живота, това е.
  • 61 Лаврентий Берия

    9 7 Отговор

    До коментар #2 от "Башкå бõлит":

    От мелеZ между пияна руZка Zвиня и Източно Балкански НереZ - толкова! Вместо мозък - атомна "гриба"! По пропаднали от колхозниците са само българските им почитатели!
  • 62 Аспарух

    4 2 Отговор
    САЩ не успяват да реализират амбициозната цел да се превърнат в "арсенал на демокрацията" /// Много е интересно колко са останали американците в арсеналите на "демокрацията"? Разбираемо е, "демокрациите" похарчиха много в Югославия, после в Ирак, Либия, Сирия. И сега харчат много в Украйна! "Демокрацията" в САЩ и на Запад силно намаля!
  • 63 Не "смятам" :))

    11 2 Отговор

    До коментар #25 от "Смятай!":

    На срещата с африканските лидери Путин показа парафирано споразумение от водача на украинската делегация. Така че лъжеца е ясно и кой е !!! Това е станало втората седмица от войната на преговорите в в Турция. И след това срещите секнаха. Сети се кой кове и до днес украинците да мрат безмислено в тази война !!!
    Не те обвинявам, че така коментираш ! Това което показват по руските СМИ няма да видиш у нас и обратното. Достоверната информация за дадено събитие те прави свободен да вземеш и правилно отношение към него !

    Коментиран от #78

  • 64 Лаврентий Берия

    6 9 Отговор

    До коментар #18 от "Смятай":

    А и да допълня - руската пропаганда е най високо точното руско оръжие - поразява мозъка на гостоприемника дори тогава, когато такъв очевидно липсва! А и кой друг да засегне? Потребителите на такъв фейк са няколко групи - Червени потници, пределно възрастни, които се надяват да върнат младостта си с "братушкане". Русофили дето не са прочели и един руски автор, но семейството е вкоренило дълбака в тях идеята, че без Дядо Иван не могат да съществуват. Маргинали живеещи от пенсията на мама и тате, лочещи евтина бира и висящи целодневно в сайтове завършващи на .RU! Това е!
  • 65 Кирето

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "Фейк!":

    Не е подписван договор, защото ти си само от Истанбул ската конвенция. То друг договор не те и интересува .
  • 66 Яне Сандански

    3 3 Отговор
    И къде са тогава? Къде са и предоставените от запада? Да бе са в историческия музей в Киев?

    Коментиран от #68

  • 67 Вирус

    6 3 Отговор
    Джамбазфейк няма евтин ток за 4 райх това е истината ти ще си думнеш ли бойлера хахаха
  • 68 Лаврентий Берия

    4 2 Отговор

    До коментар #66 от "Яне Сандански":

    Да кажем, там - където са руските Армати?! Примерно!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Светло Бъдещв

    2 2 Отговор
    до година - археолози ще ровичкат в КинеФФ
  • 71 Вирус

    0 5 Отговор

    До коментар #15 от "ЧОВЕК":

    То си е точно така мислеха че няма да посмее на руска територия война няма да се види вече справка всв

    Коментиран от #95

  • 72 Чичак

    4 3 Отговор
    Русия не знам как и какво се опитва .....но Украйна е пълен погром и това и е само началото. Ясно е едно и е потвърдено от щаба на Русия : интензитета на ударите с тежко оръжие ще се засили най малко с 50 % идните 14 дни. Че не знам имали или нямали руснаците ракети....
  • 73 Лаврентий Берия

    4 4 Отговор
    Гледам, след вчерашния ступор и паника днес путинофилите пак са наперили гребен. Поредния "работен ден" - фейк до фейка мила моя мале!

    Коментиран от #76

  • 74 Чичак

    4 5 Отговор
    Четири нови огромни мощности за производство на оръжие са активирани от руснаците само между 25 и 3ти.... Че жална им майка на украинците
  • 75 Тото

    4 4 Отговор

    До коментар #51 от "Соваж бейби":

    😂😂😂 това което най големите демократи представят за демокрация си е чиста диктатура!!!! Ако имаш различно мнение от тях веднага те обевяват за Путинист и враг на народа както си е било и през комунизма ,но разликата е че през комунизма децата не стояха със якета във училище!!!!!!

    Коментиран от #80

  • 76 фейк до фейка

    2 2 Отговор

    До коментар #73 от "Лаврентий Берия":

    Ама си е чиста реалност
  • 77 Чичак

    5 4 Отговор
    Не случайно световните медии и Политико отбелязаха тихият песимизъм и успалост на Зеленски в България !!!!! Няма хора нищо оптимистично за украинците и това все по ясно ще става.....

    Коментиран от #81

  • 78 Лаврентий Берия

    7 7 Отговор

    До коментар #63 от "Не "смятам" :))":

    А достоверно винаги е това дето завършва на .RU! Но не обясняваш, защо допреди месец Путин твърдеше, че няма нищо общо с "частния" Вагнер, а след това - обясни как руската държава и армия е издържала и снабдявала с оръжие "наемниците". Не обясняваш защо ден преди нападението над Украйна Путин "иронизираше" американските съобщения за нападение, а после развихри пълномащабна война. Въобще, очевидните руски лъжи вие путинофилите "някак" подминавате без коментар. Та, достоверна, достоверна, колко да е достоверна руската легенда?
  • 79 Чичак

    5 4 Отговор
    Вчера се зачетох по едни американски анализи където пише че всеки опит за удар по Крим ще е самоубийствена за украинската армия..... Жалко че не мога тук да пусна линк..... От военноморският институт на САЩ е статията на някакъв офицер .....

    Коментиран от #83

  • 80 Соваж бейби

    5 2 Отговор

    До коментар #75 от "Тото":

    Стига с този комунизъм и плюнки по руският човек и душа,хората са си много свестни ами са глямо парче земя и с глупав политик преди примерно се слага едно петно като руската санкция в днешно време множествено число всички хора родени там.Хората изобщо не са лоши пробшема е краварската кочина збирщина рецидивисти на времето от Европа и от къде ли не още от кол и въже хора превзвли чужда земя но с англииски начин на мислене .

    Коментиран от #86

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Вчера писахме някакви тъпи декларации

    7 1 Отговор
    Въобще не кореспондират с реалностите ! Дори Германия и Франция ни се смеят на акъла....
  • 83 Лаврентий Берия

    5 6 Отговор

    До коментар #79 от "Чичак":

    Колко "жалко"! Неназован сайт, американски офицер който не си спомням, безименен езрелски експерт..все похватите на руската пропаганда. Поглед инфо, Евро Азиан, Булгериън милитъри... безбройни роящи се сайтчета, целящи да внушат на свободния свят руското превъзходство. Е, свободния свят не се впряга. Дава оръжие и помага. А вие пич, просто се иZлагате!

    Коментиран от #85

  • 84 Чичак

    7 3 Отговор
    Току що излезе и заглавието : Украински войници направиха ужасяващо признание за ситуацията на фронта....... Така ще е ....
  • 85 Чичак

    3 1 Отговор

    До коментар #83 от "Лаврентий Берия":

    Твоя си работа бре човек..... Ако искаш вярвай, ако не искаш не Дей ......
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 селянин

    0 2 Отговор

    До коментар #69 от "Ами":

    Ами.... ако такива сърбежи ти се въртят във главата и говориш за тях, си е твой личен проблем, но не е нужно да ни занимаваш с твойте наклоности.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 На лъжата краката са къси

    5 3 Отговор
    Москва не вярва на сълзи и не лъже никога,за разлика от колективният запад, който ни лъже колективно,по всяко време!
  • 90 Соваж бейби

    5 3 Отговор

    До коментар #86 от "Лаврентий Берия":

    Ти изобщо не ме разбираш посочваш ми разни неща с времето.Говоря за руският измъчен и той човек преживял колко войни ?нормални хора смели и с мъжка дума !така а смяната на пола,разврата ,и още куп неща от къде идват ?сигурно пак Русия ти е виновна ?

    Коментиран от #99

  • 91 Сатана Z

    6 4 Отговор
    Укро—НАТОвските смъртници вече наброяват над 500 000 трупа и е нормално Руснаците да са унищожили 10 000 танка,БТР,БМП,и всякаква техника,което е приемлива загуба за НАТО—Украйна.
    Тактиката на укровермахта е проста.Напред върви пехотата от смъртници,а след нея НАТОвските танкове е останалото желязо докарано на полигона Украйна.
    Трудно се преглъща, но НАТО остана без джепане

    Z

    Коментиран от #103

  • 92 пешо

    3 2 Отговор
    джамбаз ходи в лудницата
  • 93 А бе не знам...!

    2 1 Отговор
    Но знам,че руснаците яката Бахмутят украинците на фронта...!
  • 94 ДА ДА....

    2 7 Отговор

    До коментар #13 от "Абе те":

    видяхме как се " изтеглиха ". Цялата ми 64 км. колона от военна техника гореше три дни като факла, нали така бе смешко.

    Коментиран от #96

  • 95 Малииий..

    1 0 Отговор

    До коментар #71 от "Вирус":

    то бива неграмотност, но твоето е ..... нямам думи !!!
  • 96 Да,така е...- ,,беше"-

    4 1 Отговор

    До коментар #94 от "ДА ДА....":

    -Минало-свършено време...!
    НО!Нещата се обърнаха!Дай да сме реалисти!В момента Украйна търпи огромни загуби в жива сила и техника,безумно настъпвайки срещу много добре укрепената отбрана на руснаците!А това е само първата им отбранителна линия...!А имат още...две...!!!

    Коментиран от #101

  • 97 Дедо ви...

    1 0 Отговор
    10 000 че и отгоре бе джамбазино. В окрайнината всичко бързо свършва
  • 98 Даааааа......

    0 1 Отговор

    До коментар #42 от "Все тая":

    да да, телевизорите е показаха наистина, нооооо тя цялата гореше и тлееше почти три дни, или това не си го спомняш драги.
  • 99 Лаврентий Берия

    1 6 Отговор

    До коментар #90 от "Соваж бейби":

    И това как променя факта, че днес те са агресорите в Украйна? Нямам против това, дали руснака е измъчен. Например, една книга на която съм плакал е Колимски разкази - на Варлам Шаламов. Съветвам да я прочетеш - на един дъх се чете. Но, за съседите си са ужасяващи. Защо примерно започват Финландската война?! А какво правят тук през 1916? Прочети Йовков - При езерото Туркойа! Да ти кажа, душевността на руснака не го оневинява когато е насилник. А често е такъв. Така че, дали те разбирам, или пък ти не разбираш мен - въпрос на прочит.

    Коментиран от #102, #113

  • 100 ЕЙ МУШМУРОК

    2 0 Отговор
    Познах че си ти.
  • 101 Да да така е ....,

    1 3 Отговор

    До коментар #96 от "Да,така е...- ,,беше"-":

    но гледай само, как третата линия ще им е бутнат от към тила, не мислиш ли ?
  • 102 Соваж бейби

    4 1 Отговор

    До коментар #99 от "Лаврентий Берия":

    Само да ти дам пример както го писах по горе !Ние обикновенният народ от Европа какви сме като някой вместо нас помага на украина с оръжие,дават се и войници някой заповядва,убити журналисти ?това пък друга простотия да пращащ репортер от място на война !Винаги човека с власт определя,а краварският ген го написах с изключение на местните жители ама те живеят в резервати!

    Коментиран от #107

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Цирк Слава

    3 0 Отговор
    А пък нас ни лъжат,че щяла да победи.Като колелото.
  • 106 Пловдив 1912

    4 1 Отговор
    А пък ние ако варваме на украинските власти , мъртвите са възкръснали и те имат 18000 хиляди души загуби , а пък те са 218 000 поне...така че Джамбас не се прави на умен , щото не си ...
  • 107 Лаврентий Берия

    1 2 Отговор

    До коментар #102 от "Соваж бейби":

    Виж, не можеш да говориш от "името на народа". Народа е избрал политиците си и ги е пратил в Парламента. А те съответно - решават. Така работи Демокрацията. Българина е избрал Демокрацията и тове е близо вече 40 години. Съответно в ЕС и в НАТО си имаме ангажименти. Не споря, дали бъгарина, руснака или украинеца е лош. Апропо, котактувал съм и с много американци. Обикновения американец е доверчив и простодушен. Политиката обаче е нещо различно. И когато има война, винаги има жертва и агресор. А руснаците днес са агресор. Тъжно е, но не можеш да го отречеш, човек!

    Коментиран от #109

  • 108 Пловдив 1912

    4 1 Отговор

    До коментар #103 от "Лаврентий Берия":

    Много си отворен , ама както се казва бай бабо...да не те стига мечка ...камо ли руска...
    С тях на глава никой не може да излезе , те винаги получават това , което искат ...
    Хамериканците едни козари ги разглобиха бе човек , оставиха оборудване за 22 милиарда , официално , а иначе сигурно за 30 милиарда ...шалварите гледат кокошки в хеликоптери в момента , виж има снимки...Украинците са като руснаците затова е зор и на двете страни , защото са еднакви , една кръв , един корен ...

    Коментиран от #110

  • 109 Соваж бейби

    1 3 Отговор

    До коментар #107 от "Лаврентий Берия":

    Не искам да споря за избора на народа го знаем !народа избира ама друг път ,предварително са избрани!Може би ти бяга и факта колко индиански племена са избити и в Латино Америка ,за историята на африканците и това което е било в САЩ просто бледнее пред как го казваш -Руска агресия !

    Коментиран от #112

  • 110 Лаврентий Берия

    1 4 Отговор

    До коментар #108 от "Пловдив 1912":

    Е това ли ти е основанието да сервилничиш? Руската мечка вече е "играла тук". Не случайно писах по надолу за 1916 и Добруджа. Но Ген.Колев не се огънал. А дали винаги "получават" зависи от това кой е насреща. Да вземе финландците примерно. Затова и Зеленки ти каза - по добре ние да умираме на фронта, отколкото да дойде при вас. Само дето тук много политици сънуват нов "9-Септември". Нищо, ще им мине. А американците се изтеглиха от Афганистан пич, оставяйки между Иран, Китай, Туркменистан и Узбекистан една "сива зона" където имат "наемници на къс повод". А това, че ти го виждаш като "загуба"?! Е, дали пък не е по удобно така и за ЦРУ? Нали нямаш съмнения, че ако искаха тези хеликоптери можеха да ги думнат я с дрон, я с ракета десетки пъти до сега.

    Коментиран от #118

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Лаврентий Берия

    1 2 Отговор

    До коментар #109 от "Соваж бейби":

    Виж човек, ако кажеш А кажи и Б! Ти самия колко пъти ходи на избори? Както знаеш - Глас народен, глас - божий! Дали ти харесва или не, но на повечето - очевидно им харесва. А относно историята на Империите - ами гледай, никой не отрича избиването на индианците. Нито робството. Американците поне дават днес права на индианците и афро-американците чак до глупост. Но, междувременно дали Ермак подчинява Сибирското ханство безкръвно? А дали Иван Грозни избивайки над 10 хиляди мирни жители в Казан за да се нарече и "Княз Български" е бил невинен? Екатерина безкръвно ли превзема Кавказ? И там се се ляли реки от кръв.

    Коментиран от #117

  • 113 Защо да са агресори

    4 2 Отговор

    До коментар #99 от "Лаврентий Берия":

    Я погледи новините на БТВ от лятото на 2015 година. Защо не спряха агресията тогава?

    Коментиран от #114

  • 114 Лаврентий Берия

    1 1 Отговор

    До коментар #113 от "Защо да са агресори":

    А какво се случи през 2014 година?

    Коментиран от #123

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 артишок

    3 0 Отговор
    афтора отдавна знаем, че обичаш да сърби някъде. Няма смисъл да го доказваш.
  • 117 Соваж бейби

    3 1 Отговор

    До коментар #112 от "Лаврентий Берия":

    Дава им ама друг път при Обама повече се засили проблема ,има писано .Всичко е просто привидно една химера с която се мъчи да излъже хората с фалшива демокрация .Иначе се намира тук таме и готин американец Зак Беганс често споменава американският срам и безумия намира се и по някой редовен в тази земя прав си.При руската страна не е толкова деспотично да не говорим как .Путин успя да намери баланс между различни раси живеят си нормално без да правят бели както в Европа ами си гледат живота нормално повече позитив,дисциплина претеглям за руснаците !Иначе имаме крещяща нужда от Мир и с истински политици които да се борят за народите си ,някой ден ,на друга планета не знам
  • 118 Пловдив 1912

    4 1 Отговор

    До коментар #110 от "Лаврентий Берия":

    Лошото е , че сега ако заиграе , само ще се претърколи веднъж и край ...това не е преди 100 години , екек със сабя и по един чифтак за парлама...ще ти джаснат 50 - 100 дрона и сме до там ...Зеленски никой удобно не го пита , защо Русия нахлу...защо синът на Байдън държи газопреносната мрежа в Украйна...защо направиха преврат САЩ в чужда държава, всъщност те така си правят за добро утро...само че тук препъни камъка е голям с 6000 слънца и около 2000 слънца заредени , които носят армагедона...Русия няма как да бъде нападната ...а ако някой дръзне ще има цунами за всички...Защо криете и не говорите за дългата ръка на САЩ навсякъде...защо Европа трябва да плаща за техните интриги...Зеления не е политик , а шут на колело , ако беше политик и то без да употребява, почти е сигурно, че война нямаше да има...и не на последно място, мислиш ли , че Руснаците могат да си правят бази в Канада или Мексико , ей така с няколко ядра до САЩ...Атлантиците са страхотни лицемери...използват бедните в Африка за ресурси и тн...
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Но и няма да я спечели

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    което си е чиста загуба
  • 121 Според кого

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Не ни занимавайте с глупости!":

    са убити над 800 военносужещи??
  • 122 Дори така не излизат сметките

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "Георги":

    Преди началото на войната Украйна имаше малко под 1000 танка и малко под 2000 друга бронетехника. Заедно с пленените руски, и предадените от Европа и САЩ, бройките от началото на войната не надхвърлят 2000 танка и 4000 друга бронетехника. Т.е. дори да са унищожили абсолютно цялата украинска бронетехника пак не достигат 4000 до бройката цитирана от Спутник. А всички виждаме, че на фронта украинците все още имат немалко бронетехника. Подобни числа ги пускат да зарибяват русофилските балъци, които се въдят в големи бройки в България.

    Коментиран от #131

  • 123 Какво се слючи

    3 3 Отговор

    До коментар #114 от "Лаврентий Берия":

    През 2014 си направиха Майдан и скочиха на руснаците впоследствие изгубиха Крим.
  • 124 ЕЙ КЕЛЕМЕТА

    4 1 Отговор
    ДРЕМЕ ИМ НА РАШАНИТЕ В КАКВО ВЯРВАТЕ! СЛАВА И ПОБЕДА ЗА РУСКАТА МЕЧКА ВО ВЕКИ ВЕКОВ.АМИН!
  • 125 Българин

    1 3 Отговор
    Още в началото ватняка загуби войната ватняка е агресор

    Коментиран от #130

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Дидо

    1 0 Отговор
    Ами преценете те колко имаха и близо година и половина колко им изпратиха и не е нужно да ви убеждават.Те само показват как биват унищожавани.
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Само да попитм

    2 0 Отговор

    До коментар #125 от "Българин":

    Според тебе защо Русия нападна именно Украйна, а не например германия, Франция, България, Китай или Финландия? Дали случайно причината на тази война не е избиването на рускоговорящо мирно население от осем години от укрофашистите спонсорирани от САЩ в донбас и луханск?
    Тука имали мисли хора или всички сте само зомбиран и подготвен за пушечно месо матрял???
  • 131 Вторични суровини

    2 0 Отговор

    До коментар #122 от "Дори така не излизат сметките":

    Ти да не си отчетник и да броиш скрапа на фашисткия укро режим?
  • 132 В името на народа

    3 0 Отговор
    Престъпника Зеленски не само че загуби над 10200 танка,но и над 750 000 войска-всъщност човешки животи... И то - в името на геополитическите интереси на САЩ , които подготвиха и запалиха, по стар изпитан начин тази война... Това незнам как някой може да му го прости на този национален предател.. И ако има на света някаква справедливост тоя национален предател не би следвало да доживее до дълбоки старини!
  • 133 Ангеларий

    2 0 Отговор
    Тоя идиот пак се появи.
  • 134 !!!

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Наблюдател":

    И какво толкова те излъга???
  • 135 Добре

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Щом го твърдиш това, значи се съмняваш във възможностите на Русия. Ако пък се опиташ да го докажеш, знай че вече си загубил вяра.
  • 136 Свен

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Господ да вземе да си прибере вересиите като теб!
  • 137 Говедар

    1 0 Отговор
    Май не си на ясно с понятията Денис!: 10966 танков ги других боевых бронированных машин, в това число влизат не само танкове а БТР, БРДМ, И ДРУГИ бронирани пехотни машини,
    От началото на специалната военна операция в Украйна безвъзвратните загуби на украинската армия възлизат на 400 хил.
    Ако към тях добавим ранените и болните, цифрата ще достигне 700-800 хиляди души. Да припомним, че сега в Украйна тече седма или осма вълна на мобилизация и все повече хора напускат страната.
    В началото на 2022 г. населението на Украйна е било 37-38 милиона души, а в момента, според статистиката на ЮНЕСКО е около 25 милиона.
    Трябва също да отбележим, че малко украински военни имат мотивацията да се бият.
  • 138 Говедар

    1 0 Отговор
    2.
    Според укрите загубите на Русия до днес са: Танки — 4190 (+4) ББМ — 8161 (+14)!
    Тоест общо 12351?
    И това ли е лъжа Денис?
    Май укрите са с по дълъг НОС.
Новини по държави: