Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Юли, 2023 10:06 5 474 170

Кремъл удари ново дъно със своите лъжи

  • euvsdisinfo-
  • зърнена сделка-
  • кремъл-
  • русия-
  • лъжи-
  • украйна-
  • война-
  • зърно-
  • африка-
  • владимир путин-
  • руска пропаганда-
  • преображение господне-
  • одеса-
  • катедрала

Систематичните руски ракетни бомбардировки на Одеса за пореден път демонстрират безразсъдната жажда за унищожение

Кремъл удари ново дъно със своите лъжи - 1
Снимка: EUvsDisinfo

Русия - Африка: придумване и натиск (SWEET-TALK AND PRESSURE ON AFRICA)

В предишния седмичен обзор описахме в детайли потока от дезинформация, който Москва изля по повод решението си да се оттегли от Черноморската инициатива за зърното. Нелепите твърдения включваха, че западните страни „изнудвали“ Русия и използвали сделката за търговска изгода; че отклонявали зърното от бедните държави; и че Киев и западните му партньори използвали граждански кораби да внасят контрабандно оръжие в Украйна.

Още новини от Украйна

Само за седмица нещата още се влошиха: както по суша (повече и по-далечни ракетни и артилерийски атаки), така и по море (заплахи срещу цивилни кораби). Станахме свидетели и как Кремъл удря ново дъно с лъжи в опит да избяга от отговорност за действията си.

Това, че Москва се стреми да унищожи украинското селско стопанство, беше ясно още миналата пролет, въпреки уверенията на Кремъл в противното. Ако имаше подходящите военни средства, Русия не би се поколебала да унищожи цялата икономика на Украйна и териториите под контрола на Киев. Очевидни са методите, използвани от Кремъл, като преследване, убиване и тероризиране на цивилни чрез безразборен обстрел и ракетни атаки. В руското медийно пространство открито се толерират и даже се насърчават призиви за геноцид и за използване на ядрено оръжие.

Систематичните руски ракетни бомбардировки тази седмица над Одеса, нейното ключово пристанище за износ на селскостопански продукти и центъра на града, включително забележителната катедрала „Преображение Господне“, за пореден път демонстрират безразсъдната жажда за унищожение. Русия продължи да атакува и речния транспорт по маршрутите за износ на зърно по река Дунав близо до граничещия с Румъния град Рени.

Реални снимки, измамни думи

Упоритите, лъжливи отричания на Кремъл са забележителни по две причини. Първо, вярващите православни християни в Русия едва ли могат лесно да преглътнат събитие от типа на ракетния удар по катедралата „Преображение Господне“, едно от чудесата на Одеса. Храмът беше сериозно повреден и Генералният секретар на ООН категорично осъди атаката, а говорителят на Путин Песков излезе със следното опровержение: „Нашите въоръжени сили никога не нанасят удари по обекти на социалната инфраструктура, да не говорим за храмове, църкви и други подобни структури“. Освен нараняваща, тази фалшификация е обидна и има злокобен оттенък на фона на системните руски ракетни атаки над цяла Украйна през последната година и половина.

Второ, дори най-праволинейните прокремълски глашатаи като хардлайн-вестника „Комсомольская правда“, се затрудниха да посочат „правилната“ причина, оправдаваща атаката срещу пристанищната инфраструктура в крайдунавския град Рени. Кадрите от разрушени силози за съхранение на зърно бързо се разпространиха по световните медии и снимките ясно показаха истината: реалната цел на атаката е била да се унищожи износът на зърно, а не „да се ограничат доставките на западно оръжие за Украйна“, както измамно внушават апологетите на руското правителство.

Манипулиране на информационния пейзаж

След няколко дни в Санкт Петербург ще се проведе масово рекламираната от руска страна среща на върха между Русия и група африкански лидери. На 24 юли беше публикувана статия, подписана от Путин, която подробно представя дневния ред на срещата. Статията е озаглавена „Русия и Африка: обединяване на усилията за мир, напредък и успешно бъдеще“ и беше светкавично разпространена на английски, френски, испански, немски, португалски и арабски език в местни медии в страните от Близкия изток и Африка. Министърът на външните работи Сергей Лавров обиколи Африка няколко пъти за няколко месеца в опит да подсигури присъствието на африканските лидери на срещата, която изглежда е замислена като демонстрация на руската доминация на световната сцена. Предишната такава среща се състоя през 2019 г., но към днешна дата, в навечерието на второто ѝ издание, ангажиментите, поети през 2019 г., не са изпълнени. Няма и кой знае какви очаквания за резултати от новата среща.

Статия за Африка… или за зърното?

Статията на Путин е забележителна. В комуникационно отношение тя е подобна на документа „Концепция за външната политика на Руската федерация“, който Путин подписа на 31 март. Тези статии са пропагандни материали, фокусирани върху един въпрос. Съдържанието им не отразява заглавията, а по-скоро повтаря един и същ фалшив разказ отново и отново. „Концепцията“ служи изцяло за оправдаване на войната срещу Украйна, макар и да не цитира името на тази страна нито веднъж. Путин предпочита да не назовава директно темите, на които са посветени речите му. Той никога не произнася името на Навални, а това на Зеленски споменава рядко.

Близо половината от статията за Африка съдържа оплаквания от „Запада“ и колониалния му манталитет като същевременно се прославят постиженията на Съветския съюз, а Украйна е оставена извън уравнението. След това идва истинският фокус на статията: Черноморската инициатива за зърното. Посланието е, че „Западът греши във всички отношения“ и че „Русия не е виновна, че се оттегли“ от споразумението.

Статията подхвърля няколко произволно подбрани числа, които:

- са погрешни. Материалът изкривява данните от Координационния център на ООН за количествата зърно, изнесени в ЕС.

- пропускат очевидното. Статията мълчи за факта, че Украйна беше най-големият доставчик на зърно за Световната продоволствена програма на ООН. Преди войната Украйна произвеждаше достатъчно храна, за да изхрани 400 милиона души за една година. Можете да прочетете подробностите тук.

- игнорират неудобните факти. Китай е най-голямата страна-получател по Черноморската инициатива за зърното. Запознайте се с данните на ООН тук.

- съдържат откровени лъжи. В статията се твърди, че санкциите на ЕС пречат на Русия да изнася храни. Няма такива санкции. Има даже изрични изключения именно за схемите за хранителни продукти. В материала тук нагледно е систематизирано какво не включват санкциите на ЕС срещу Русия.

В публикация в Telegram говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова даде една доста фриволна интерпретация на термина „най-бедните страни“, до които – както се твърди – стигали едва 3% от зърнените доставки. Постът на Захарова съдържа и откровената лъжа, че „97% от зърното отива при най-богатите“.

Путин като гангстер

В един от пасажите на статията, който звучи малко заплашително, Путин твърди, че „разбира значението на непрекъснатите доставки на храна за социално-икономическото развитие и политическата стабилност на африканските държави“. Той също така твърди, че Русия може да замени износа на Украйна – ситуацията малко прилича на гангстер, който иска да доминира на пазара като се отърве от конкурентите си.

Вижте нашия изчерпателен преглед (на български език) за това какво в действителност се крие зад думите на Путин в тази статия, която всъщност може да се окаже отправна точка за бъдеща руска стратегия за Африка. Международният дискусионен клуб „Валдай“ – мозъчен тръст, управляван от Кремъл – изглежда е бил задействан да публикува материал именно в този дух, при това в същия ден, в който се появи статията на Путин.

Още примери за руска дезинформация:

- Лукашенко предупреждава за полска атака срещу Беларус: Беларуският диктатор отново заяви, че Полша и други страни се готвят да влязат в Украйна и да атакуват Беларус. Това е лъжа, предназначена да замаскира продължаващата брутална война срещу Украйна. Докато беше на посещение в Санкт Петербург, Лукашенко представи подробностите на Путин. Последният обаче с нищо не показа, че се е развълнувал и притеснил и че е взел ситуацията насериозно.

- Намеса в изборите в Испания – всяване на страх: Свързаните с Кремъл тролове се прицелват в изборите не само в САЩ, но и в цяла Европа. Лидерът на „Вагнер“ Евгений Пригожин отдавна се похвали, че го могат. Покрай парламентарните избори в Испания станахме свидетели на трика за клониране на официален уебсайт – в случая, сайта на Община Мадрид. На 22 юли на сайта-клонинг се появи статия с предупреждение за риск от терористични атаки в изборния ден /23 юли/. Фалшивата статия твърди, че се позовава на информация – несъществуваща – от испанското вътрешно министерство, че избирателните секции можело да бъдат атакувани в деня на изборите от ЕТА – терористична организация от миналото. Целта на статията, чиито текст и снимки са в драматичен стил, беше да разколебае избирателите да идат да гласуват. По независима информация URL-адресите към домейна са популяризирани от частни руски потребители на Telegram, живеещи в Испания. От следобеда на 23 юли домейнът вече не беше достъпен. Паралелно с това и други руски хак-тивистки групи извършиха хибридни атаки – включително DDos – срещу техническата инфраструктура на страната, за да генерират недоверие в интегритета на демократичния процес.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 95 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1551

    102 35 Отговор
    Хахаха.Намери кой да го каже
  • 2 Българин

    62 109 Отговор
    ми тя лъжата е измислена в Русия

    Коментиран от #117

  • 3 Българин

    57 99 Отговор
    няма по-лъжлив индивид от ушанката

    Коментиран от #27, #99

  • 4 вова Zаешкото сърце🐇✈️

    59 42 Отговор
    Интернета и чиповете за перални също ние го измислихме💡💡
  • 5 Българин

    46 91 Отговор
    той самият им президент е патологичен лъжец-няма да нападаме Украйна.....после Киев за 3 дни.....
  • 6 ...

    47 82 Отговор
    Никоя подложка на Пуссин няма да прочете това. Те са тука само да се изтролят под темата и защитят господаря си.

    Коментиран от #166, #167

  • 7 Краварска медия

    98 30 Отговор
    Дъното е тука,ама вие сте много по надолу
  • 8 Българин

    36 81 Отговор
    режима в Москва губи войната и много лъже
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 1945

    100 26 Отговор
    Май пак някое репортерче заработи някой грант, що не пишеш за лъжите на Продължаваме подмяната и доносническа България.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Джамбаско

    79 24 Отговор
    Никой не ти чете тъпотиите.
  • 13 Блатистан

    22 41 Отговор
    В: Как да разберем дали Блатомир Пую лъже?

    О: Изчакайте го да почене да говори
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 НИЩО НОВО

    28 61 Отговор
    То КРЕМЪЛ и РЕЖИМЪТ МУ се крепят, единствено и само на ,ЛЪЖА и ПРОПАГАНДА.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хахха

    59 21 Отговор
    Боли ги краварите.Удари им далаверата и сега Украйна как ще плаща за "безплатната"помощ пардон солидарност.А Европа се хвана на хорото и ще го играе до край!!За наша сметка нейните граждани!!

    Коментиран от #32

  • 18 канибал

    61 16 Отговор
    козяшкия агент дениз :))))))))))))))))))))))))))))
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Истината, самата истина

    51 13 Отговор
    ДZамби нюз = Фейк нюз.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Вместо лъжи и пропаганда

    66 21 Отговор
    Публикувайте видеото от Телеграм за катедралата. Там ясно се вижда как украинската ракета е изстреляна от града и пада върху катедралата

    Коментиран от #28, #51

  • 27 Абе денисе

    41 8 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Ти себе си погледни и тогава говори за другите.
  • 28 дай линк

    14 33 Отговор

    До коментар #26 от "Вместо лъжи и пропаганда":

    ще го публикувам. аре де.. що чакаш... нали виждаш тука има бутончета за снимки и видеа... ааа... не можеш да го намериш..еее.. гадни западняци. изтрили сънищата ти.
  • 29 Пропа

    17 5 Отговор
    ганда
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 плюй плюй

    12 2 Отговор

    До коментар #24 от "ДЖАНБАЗ ФЕЙК":

    не е сос бешамел. Мбуа ха ха ха ха
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Колкото повече реват западните джендъри

    45 16 Отговор
    и тукашните им подлоги, толкова по е истина, че Русия сгъва НАТО на сърма!
  • 34 Някой

    53 14 Отговор
    Гледах вчера кадри от форума в Русия по руската телевизия (дето уж не може да се гледа, че да не види човек, че у нас яко лъжат). Имаше много представители на африкански държави - делегации от 49 страни. Путин беше сред тях (приказките за това, че не напускал бункера са....). Всички бяха усмихнати, доволни. Путин обеща безплатно зърно за африканските държави. Пък САЩ и ервопейските пудели се натискат да изнасят срещу заплащане украинско такова...
    Абе, статията е много яка. Най-добрия пример за съвременната западна пропаганда.

    Коментиран от #37, #48, #78

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Хаха

    48 15 Отговор
    Цитат:"Систематичните руски ракетни бомбардировки на Одеса за пореден път демонстрират безразсъдната жажда за унищожение"

    Само това прочетох и спрях да чета.Според Джамбаза още миналата година на руснаците им свършиха ракетите и се бият с лопати.Сега седнал да ни лъже за някакви бомбандировки...с лопати хаха.

    Коментиран от #41

  • 39 е че какво му е грешното

    9 23 Отговор
    Кое му е грешното на vvikipedia .org, който се бе появил през близкото минало и славеше безаналоговата могучая с разни нищо не значещи цифри.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 анти трол

    9 8 Отговор

    До коментар #38 от "Хаха":

    не сме очаквали да прочетеш нещо преди да се изтролиш.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 В тая жега тая плоска пропаганда

    38 9 Отговор
    Ми идва в повече

    Коментиран от #88

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Г-ца каприз

    34 8 Отговор
    Ай спецовете да кажат що укрозърното минаваше през свинефермите в испания 😉

    Коментиран от #53, #81

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Гаглей

    12 34 Отговор

    До коментар #34 от "Някой":

    Ти може да гледаш квото си поискаш. Ама преди да дарява нещо на Африка, Русия да си погледне своите умиращия от глад и мизерия провинции.??

    Коментиран от #71

  • 49 Когато

    38 11 Отговор
    Си се съгласил страната ти да е арена на битката между Русия и ФАЩ вероятно си преценил че ще търпиш всякакви удари и ще я съсипеш ! Тя Окрайна и преди конфликта не беше цъфнала и вързала имайки предвид гигантската корупция и многобройните й проблеми, но сега Зелената марионетка я дозакопа и макар да е станала васал на Запада никога няма да я видим възстановена!
  • 50 Пуссин заешкото 🐇сърце❤️

    13 26 Отговор
    🐇 🐇 🐇 🐇 🐇 🐇 🐇 🐇 🐇 🐇 🐇 🐇 🐇 🐇 🐇 🐇 🐇 🐇
    Не е вярно. Не ударила дъното. Просто копае на долу
    ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️

    Коментиран от #108

  • 51 А що украински

    23 5 Отговор

    До коментар #26 от "Вместо лъжи и пропаганда":

    ракети падаха в Мариупол, свят да ти се завие.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Хайл 14/88

    19 5 Отговор

    До коментар #46 от "Г-ца каприз":

    Как защо-растяха по-големи бутовете на прасетата за по-голям ХАМОН,нали е гмо и пръскано с неясни торове
  • 54 ФАКТИ

    25 2 Отговор
    Не е верно, НИЕ сме дъното!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Абе

    19 1 Отговор
    Кой тук е фашиста, питам аз?!
  • 57 нали?

    5 0 Отговор

    До коментар #52 от "Някой":

    След оспорвана и самотвержена борба, нашата сборна команда завоюва почетното второ място в мача.
  • 58 Генчо

    20 4 Отговор
    Та вие ни лъжите всеки ден!!!
  • 59 Дядо Гъдю

    24 7 Отговор
    ,,превод:Представителство на Европейската комисия в България"
    --------
    Това ли работи представителството на Европейската комисия? Чете ,,пропагандни материали" от Русия,превежда ги на разбираем английски,опровергава ги и ги поднася на ,,неграмотния" български гражданин във вид,в който да може да ги разбере.Хе,хе,да живее свободното слово,а? И защо я наричате ,,представителство на Европейска комисия,като може да я наречете директно ,,Централа за правилно формиране на обществено мнение"?

    Коментиран от #79

  • 60 !!!?

    17 29 Отговор
    Путин като не можа да излъже цивилизования свят тръгна с познатите братушкания да създава "многополюсен модел" из африканските бантустани...щял да им "дава безплатно" жито откраднато от Украйна !!!?

    Коментиран от #125

  • 61 Някой

    22 7 Отговор

    До коментар #55 от "ЛЪЖЕШ":

    Аз никъде не съм казвал, че дъражните глави са 44. Това го каза ти. Само ти цитирах фактите.
    При всичките тези заплахи, които са се изсипали на главите на бедните африканци, какво ще им се случи, ако си позволят да отидат в Русия, това си е много добро постижеие. Колко държавни глави отидоха на някой икономически форум, примерно в Англия?

    Коментиран от #85

  • 62 Мишел

    16 3 Отговор
    Хапане на т.а.ш.а.ци.т.е от завист .
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Генчо

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Да така е спечели войната.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 руската уикипедия

    4 19 Отговор

    До коментар #52 от "Някой":

    Се пише от путлера. И ти удари дъното.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Фарс

    20 5 Отговор
    А Вашингтон си чупи ГЗ в тавана от стотици години насам с тяхната русофобска политика.
  • 70 Запознай се

    24 4 Отговор

    До коментар #37 от "ЛЪЖЕШ":

    49 делегации от 54 африкански държави

    17 държавни глави - президенти

    Коментиран от #72, #82, #96

  • 71 Че в руснята

    10 26 Отговор

    До коментар #48 от "Гаглей":

    90% са по-бедни от Нигер.Записват се в армията,щото това е единствената възможност да припечелят нещо.Ако не успеят-бяла лада или чувал лук и картофи.
  • 72 Догодина

    5 19 Отговор

    До коментар #70 от "Запознай се":

    Африканците няма отидат.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 русия отдавна е приключена

    6 23 Отговор

    До коментар #73 от "анонимен":

    сега е в конвулсии

    Коментиран от #119

  • 75 3.14К

    22 2 Отговор
    Това вече е дъното на пещерната пропаганда. Нормално е отношението на хората към поръчителите и изпълнителите на примитивния пасквил. Следващият път сградата им няма да се оцветява с боя, а директно ще бъдат изгонени при Урсула.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Путин точно затова спря тази краварска

    25 7 Отговор

    До коментар #34 от "Някой":

    далавера, не само за това, че с кораби се насяха оръжия за Украйна. От досега изнесеното зърно, само 5% е отишло в Африка, останалото и разтоварено в Европа и САЩ. Всичко е отишло за фураж за животни, които после продават по света. Но основната причина е, че с корабите се внасят оръжия, затова Русия ще ги потапя!

    Коментиран от #80

  • 79 Абе

    11 1 Отговор

    До коментар #59 от "Дядо Гъдю":

    Виж как правилно си разбрал. Само не знам защо си поставил неграмотен в кавички?
  • 80 Коро

    6 17 Отговор

    До коментар #78 от "Путин точно затова спря тази краварска":

    Путювщини.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Защо мислиш че ти вярват на лъжите?

    17 2 Отговор

    До коментар #70 от "Запознай се":

    17 африкански лидери, сред които президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса, се очакват на втората среща на върха Русия – Африка, която се провежда вчера и днес.
    Първата бе в Сочи през 2019 г.

    Коментиран от #86

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Дъното, което удари

    21 6 Отговор
    ЖалкатаПомашкаСемкаДжамбазоФ няма сравнение. Ще лежиш в гипсово корито.
  • 85 Пфф

    2 13 Отговор

    До коментар #61 от "Някой":

    Да бе, постижение. Намерил се някой да ги покани, отишли да хапнат и попият на аванта. Няма само те да хра тутят глад ия Кон Лавров я😁
  • 86 провежда се вчера и днес

    2 8 Отговор

    До коментар #82 от "Защо мислиш че ти вярват на лъжите?":

    Но ние още очакваме тези 17 президенти? Ама верваме и верваме!

    Коментиран от #93

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Денис

    14 1 Отговор

    До коментар #44 от "В тая жега тая плоска пропаганда":

    Се върна от отпОска по вдъхновен от всякога. Работи момчето та пушек се вдига

    Коментиран от #94

  • 89 Слава на саш и нато

    3 15 Отговор
    Нашите избавители от българо руско комунистическо робство прокоба
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 РАДИО ЕЛТО

    7 13 Отговор
    От където мине руснака там вече нищо не расте

    Коментиран от #112, #115

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Не удряй дъното, ще го продъниш.

    8 7 Отговор

    До коментар #86 от "провежда се вчера и днес":

    "Ще ви подаря десетки хиляди тонове зърно."

    Това обяви вчера руският президент Владимир Путин по време на среща "Русия-Африка", на която участват 17 африкански държавни глави и четири правителствени лидери. Чрез организирането на форума Руската федерация се опитва да възстанови имиджа си отпреди войната. Показателно е, че на първата подобна среща от 2019 г. са гостували цели 43 африкански лидери - над 2 пъти повече отсега.
  • 94 Джамбазов

    5 0 Отговор

    До коментар #88 от "Денис":

    Аз съм най-чесния!
  • 95 Пешо от блока

    6 15 Отговор
    Не знам защо още има учудване от лъжите на Кремъл. Лъжата е издигната в ранг на официална политика още от 1917 г. В тази страна. Те друго, освен лъжа не знаят. Иначе има достатъчно балъци, които им се хващат.
  • 96 Запознах се

    2 13 Отговор

    До коментар #70 от "Запознай се":

    "17 африкански лидери, сред които президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса, се очакват на втората среща на върха Русия – Африка, която се провежда вчера и днес.
    Първата бе в Сочи през 2019 г. "

    Дне още ги очакваме. Има още 4 часа до галавечерята от просо и квас.

    Коментиран от #100

  • 97 Ксаниба

    18 1 Отговор
    само като видех колажа и заглавието, автора ми стана ясен - изпълзял из дълбините на дълбокият козяк прайдър, вещае за упадъка на Русия и величието на плащашият му мордор! Трубадура взима явно на символ или на мегабит мейби
  • 98 Независим

    3 13 Отговор
    Баща на лъжата е сатаната, а Кремъл е неговото обиталище.
  • 99 иваило

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    денис и неговия пинчер трола българин са уникални сами по себе си .милички да си заредите играчките и по добре да не плюете по всеки който е различно мнение от вашето а по играчките си така ще са по смазани
  • 100 гого

    2 3 Отговор

    До коментар #96 от "Запознах се":

    абе то ти и просо не си видял а квас хапваш предимно от афероамериканци била си доволна подлога
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Българин

    7 4 Отговор
    Русия е Велика да Живее България

    Коментиран от #111

  • 108 Българин

    7 8 Отговор

    До коментар #50 от "Пуссин заешкото 🐇сърце❤️":

    господин Путин е Умен и Смел

    Коментиран от #141

  • 109 Бля бля бля

    6 2 Отговор
    Жамбасоф лъжеее
  • 110 Кресна или писна?

    6 3 Отговор

    До коментар #92 от "Кресна":

    Не знам какви лакърдии драскаш, не ми се влиза в полемика, но не се сдържах на лъжата ти. Пиша ти проверим факт, Украйна изнася почти 50% от световния износ на слънчоглед.
  • 111 Независим

    6 8 Отговор

    До коментар #107 от "Българин":

    Отиди да живееш във "велика" Русия, за да бъдеш и ти "велик" руснак.

    Коментиран от #121, #123

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Истината

    6 8 Отговор
    Русия винаги е лъгала, лъже и ще продължава да лъже. Но няма нормален човек по света, който да вярва на руските лъжи!
  • 114 Много вярващ

    5 1 Отговор
    "Денис Джамбазов"

    "EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България"

    Вервам, ама много вервам!!!
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Кирцата

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Е майстор на дългия разказ
  • 118 Михаил Салтиков-Щедрин

    4 9 Отговор
    Ако заспя и се събудя след 100 години и ме попитат, какво се прави сега в Русия, ще отговоря ПИЯТ И ЛЪЖАТ!

    Коментиран от #130

  • 119 Пха ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #74 от "русия отдавна е приключена":

    Пха ха ха ха 🖕
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Българин

    2 7 Отговор

    До коментар #111 от "Независим":

    Аз съм Българин и ще си живея в България либерасче

    Коментиран от #124, #131

  • 122 Име

    4 1 Отговор
    Джамбов, по към Индия клони. В Африка са други..
  • 123 Българин

    5 0 Отговор

    До коментар #111 от "Независим":

    Моля Има ли във България Независими Хора бе Лебедар
  • 124 Българин

    7 7 Отговор

    До коментар #121 от "Българин":

    руските подложки не са българи

    Коментиран от #128

  • 125 Това го направиха

    6 1 Отговор

    До коментар #60 от "!!!?":

    американците, dръвнико!
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Оракула от Делфи ...разказва истината !

    6 10 Отговор
    Путин "раздаде" в речта си, стотици хиляди тонове жито на Африканските държави ,
    които присъстваха на срещата , все едно това жито е на баща му?
    Друго щеше да е в истинския смисъл на думата ако беше произвел това жито той самия ,
    със лични разходи и труд!
    "Чужда пу3ка, ... кокали няма!
  • 128 Виж сега

    2 2 Отговор

    До коментар #124 от "Българин":

    А Американските са.
  • 129 от къде ли ми е позато това?

    4 5 Отговор
    Що се отнася до преките чуждестранни инвестиции, на Русия се пада по-малко от 1%. За сравнение малката Нидерландия инвестира 6 пъти повече в Африка. Така например, Путин обеща на ДР Конго инвестиция от 500 млн. долара в железопътната мрежа, но не пристъпи към изпълнение. На Мароко обеща в Сочи рафинерия за 2 млрд. долара и дори подписа споразумение, което си остана само на хартия. Показателно е, че най-важният експортен продукт на Русия в Африка през последните години са наемниците от групировката "Вагнер", която оперира най-активно в Мали и Централноафриканската република. Събраните "от кол и от въже" разбойници, бяха разлюбени от Путин в Русия след бутафорния метеж на вожда им Евгений Пригожин, но продължават да му вършат услуги в Африка, като подкрепят едни или други воюващи кланове, само колкото да намалят традиционното военно присъствие на французите. От това животът на местното население не се подобрява, а страданията му се увеличават, защото към безчинствата на тамошните терористи се добавят и издевателствата на руските наемници
  • 130 Някой

    8 4 Отговор

    До коментар #118 от "Михаил Салтиков-Щедрин":

    Като сме почнали с цитатиге - един и от Марк Твен: "Казват, че е чудесно, че Америка е била открита. Далеч по-добре щеше да бъде, ако Колумб беше минал покрай нея."

    Коментиран от #132, #144

  • 131 Българин

    4 10 Отговор

    До коментар #121 от "Българин":

    Ако искаш да живееш в България трябва да се държиш като българин а не като руска подлога. Ако ти харесва оставаш ако искаш да славиш Русия и психопата Путин е препоръчително да се изнесеш.

    Коментиран от #136, #149

  • 132 Мишел

    6 8 Отговор

    До коментар #130 от "Някой":

    Защо доброволните руски роби като нямате аргументи винаги допирате до Америка?

    Коментиран от #135

  • 133 Василий Шукшин

    5 8 Отговор
    Лъжа, лъжа, лъжа.... Лъжа за спасението, лъжа за изкуплението на вината, лъжа за постигането на някаква цел, лъжа за кариерата,за благополучието, за ордените, за квартирата. Лъжи. Цяла Русия се е покрила с лъжи като с краста.
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Някой

    6 5 Отговор

    До коментар #132 от "Мишел":

    Това краварофилите, когато някой се изкаже в полза на независима политика в полза на българия го набеждавате да путинист и русофил . Центаджиите са превърнали страната ни в подлога на ония, дето разпространяват измислената си демокрация по света,

    Коментиран от #139, #145

  • 136 ДИД

    4 4 Отговор

    До коментар #131 от "Българин":

    Същото важи за центаджиите.

    Коментиран от #148

  • 137 Рубладжийче

    4 3 Отговор
    Африка е изконно руска земя. Първата обитателка е говорила руски и е приличала на Лавров.
  • 138 Демократ

    3 4 Отговор
    Империята на злото в пълния й блясък от злосторства по света. Който я харесва да заминава веднага за Кремъл.
  • 139 абе "някой"

    1 0 Отговор

    До коментар #135 от "Някой":

    Като си толкова загрижен за България, защо я пишеш с малка буква?
  • 140 Чегевара

    5 7 Отговор
    Руснаците са фашисти.
    Смъртна фашизма
  • 141 Рушляк

    0 0 Отговор

    До коментар #108 от "Българин":

    тЦ НЕ е
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Уолт Уитман

    5 3 Отговор

    До коментар #130 от "Някой":

    " Американците са нация от идиоти "

    Коментиран от #152

  • 145 Мишел

    3 4 Отговор

    До коментар #135 от "Някой":

    Путинист си та дрънкаш! И не усещаш ли, че да употребяваш термин като "кпаварофил" е признак на нисък интелект?

    Коментиран от #151

  • 146 Ха ха ха

    4 4 Отговор
    Русия пердаши здраво.
    Това е основата на статията.
    Африка и Азия 600 г.са ограбвани от сегашните ни съюзници.
    Не публикуват нищо за срещите на ЕС с Африка и Латинска Америка.Защо?
    Защото те не подписаха никаква декларация съвместна и поискаха компенсации за търговията и експлоатацията на роби.
    Западните престъпници опитват натиск но те искат Русия.Зсщи ли козарски отрепки?

    Коментиран от #156

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Българин

    3 2 Отговор

    До коментар #136 от "ДИД":

    Има единствено продажни копейки!
  • 149 Бой Джордж

    4 4 Отговор

    До коментар #131 от "Българин":

    Може да казваш "да се изнесе " само на мъжа си!Анадънмо?Ти защо не се изнесеш в Украйна?

    Коментиран от #153

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 И. П. Павлов

    4 3 Отговор

    До коментар #144 от "Уолт Уитман":

    И. П. Павлов в речта си при награждаването му с Нобелова награда казва буквално следното: "Длъжен съм да кажа моите печални наблюдения за руския човек. Той има такава слаба мозъчна система, че не е способен да възприема действителността като такава. За него съществуват само думите. Неговите условни рефлекси са координирани не с действителността , а с думите."
    Наблюденията на нобелиста важат в пълна сила и днес.
  • 153 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #149 от "Бой Джордж":

    Разбра при какви условия можеш да останеш. Избора е твой
  • 154 от къде ли ми е познато това?

    4 1 Отговор
    Обещанието за безплатни доставки на храни се отнася до малки количества в сравнение с реалните нужди на континента, а в по-общ план Путин призова страните по-активно да преминат към разплащания в национални валути. Той представи в изопачен вид проблема със спрените по вина на Русия зърнени доставки от Украйна. Според него Европа е изяла украинските храни, очаквани от Африка.
  • 155 нено

    4 6 Отговор
    Денисе , пак изтри коментара ми № 92 !!!! Жалки продажници, лъжци и предатели са във вашият украино фашистки сайт!
  • 156 Само питам

    5 2 Отговор

    До коментар #146 от "Ха ха ха":

    Русия била пердашила!!! Розовите сънища на джендър-русофил! Просто са си спомнили годините когато СССР им наливатбше пари и оръжие само срещу голи декларации за лоялност и се пробват дали и Русия ще направи същото. Ако не им даде ще се обърнат.
    Колко африкански държави признаха, че Крим и другите окупирани територии са руски? Колко страни от Латинска Америка направиха това?
  • 157 Казуар

    6 2 Отговор
    И защо гладните тълпи от Африка напират към Европа, а не към велика Русия.
  • 158 Иванушка🇺🇲

    7 2 Отговор
    Тази жестока война показа истинското лице на най гадните и противни типове наречени руснаци. Това са истински сатани и антихристи. Унищожават църкви както го правеха техните болшевики и Сталин. Такава държава като Русия не трябва да съществува.

    Коментиран от #160

  • 159 Точно така

    3 1 Отговор
    Фашизма от всякакви посоки и времена действа на руснаците като червен парцал на бик.
  • 160 Ма верно бе,

    3 3 Отговор

    До коментар #158 от "Иванушка🇺🇲":

    Друго си е да пускаш демократични бомби по сватбари и да имаш над 800 военни бази по цял свят.
  • 161 Говедар

    4 4 Отговор
    Кой ти вярва на лъжите ДЕНИС? Май сам се самозалъгваш.
    Фактите са:
    1. Миналата година Русия е доставила над 10 милиона тона жито в Африка! От Украйна по малко от един милион тона са стигнали до бедните страни!
    2. Русия опрости на африканските държави 23 милиарда долара дълг!
    Май това боли на запада но и на тебе!
  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Ахахахаха

    6 2 Отговор
    стига с тая евтина пропаганда
  • 164 По-голямо

    3 1 Отговор
    дъно от вашите платени стаии няма......
  • 165 И пак ник

    4 0 Отговор
    Българин....стига го ползвахте.. и децата разбраха,ч това е ник на вашите псевдо писачи.....
  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Ръждясал скункс

    3 2 Отговор
    Дъното го копаене тук след напъни дупе да роди,нафтата поскъпна с 10ст.,да отида до града да си купя хляб и лекарства май чрез иконата ще ми е по евтино-засега.
  • 169 Ццц

    3 3 Отговор
    Гнус ме е да чета иди0ти.
  • 170 Али Турчинът

    0 0 Отговор
    Денис Джамбазки, да не пишеш глупости..
    Нито си по темата, нито си разследващ журналист.
    Аз се чудя, от къде такива хора намира този сайт?
    Като им прочетеш биографията, човек ще си помисли, това е топ журналисти.
    И като го сравним с написаните глупости. Разбираш, че не струват нищо.
    Мария публикува копии от Бесарабски фронт, DW,укрофашистката медии.
    Да я попиташ, има ли свое мнение, няма..
    :)))
    Пълни ...:)),айде няма да го напиша..
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания