Last news in Fakti

13 Юни, 2023 13:00 4 326 105

"Сплашвани и притискани". Как един магазин за бира осъмна с надпис Jude и шестоъгълна звезда

  • кафене-
  • крафт бира-
  • възраждане-
  • евреи

Не ни е страх

"Сплашвани и притискани". Как един магазин за бира осъмна с надпис Jude и шестоъгълна звезда - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Малко магазинче за бира осъмва в понеделник с надпис Jude на витрината придружен с шестоъгълна звезда. Ден по-рано група мъже, облечени в черно и водени от депутат, размахващ картата си, се опитват да сплашат жената зад щанда, а извиканата на място полиция не прави почти нищо.

Това не история за Германия през 30-те. Действието се развива на централната софийска улица "Граф Николай Игнатиев". Не е и история от 1942 година, когато всички магазини и дюкяни, притежавани от евреи в България, са принудени да сложат на витрините си този знак.

Това е история, която се случва в нощта срещу 12 юни 2023 г. Тя има своята предистория от предишните два дни. Това припомня Георги Ангелов за "Свободна Европа"

Всичко започва, когато хора с тениски на проруската партия "Възраждане" влизат в магазина Cosmic Craft Beer в София и се държат грубо с работещите в магазина. Това се случва на 10 юни, когато формацията свика протест срещу новото правителство.

В отговор собственичката слага надпис на вратата, че няма да обслужва привърженици на "Възраждане". Снимката на листа с надписа бързо става популярна. Следва ответна реакция - група мъже с тениски на "Възраждане", водени от депутат от партията, отиват в магазина и се държат грубо. Разотиват се едва след като идва полиция.

Но това не е краят на историята. На следващата сутрин витрината на магазина осъмва с надпис Jude (от немски - евреин) и шестоъгълна звезда - знаци, които нацисткият режим в Германия принуждава евреите да носят. Нацистка Германия е отговорна геноцида над приблизително шест милиона евреи, известен като Холокост.

"Много сме разтревожени, не само от самите прояви, но и от липсата на осъдителни реакции и от това, че през последната една година тези хора, които стоят зад тези прояви, намериха своята институционална подкрепа", каза пред Свободна Европа председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" д-р Александър Оскар.

Знамена на "чужди държави"

В събота, 10 юни, партия "Възраждане" свика в София протест срещу новото правителство, избрано по-рано през седмицата. На демонстрацията пред Народното събрание по различни оценки присъстваха между няколкостотин и 1500 души.

В същия ден трима мъже с черни им тениски с логото на “Възраждане” влизат в магазина за бира ​Cosmic Craft Beer на улица "Граф Николай Игнатиев" в София.

В него се продават крафт бири от целия свят и от България. В малкото помещение има и няколко малки бар плотове и телевизор на който се гледат мачове. Интериорът включва знамена на клубове от цял свят и футболни тениски. В магазина в този момент работи само една жена.

Мъжете с тениски на "Възраждане" започват да се държат грубо. Правят забележки, че в магазина има знамена на "чужди държави" и казват, че жената трябва да ги свали и да сложи само български знамена. Не си купуват бира. Клиенти на заведението помагат за изгонването на мъжете.

"Не обслужваме привърженици на "Възраждане"

Собственичката на магазина е афектирана от срещата и поставя на витрината надпис "Не обслужваме привърженици на “Възраждане".

Постът със снимката на надписа се споделя в социалните мрежи и става популярен.

В същия ден - събота - привърженици на "Възраждане" нахлуха в кино "Одеон" и саботираха предстояща прожекция на един от филмите в програмата на София Прайд Филм Фест. С тях беше депутатът от партията Славчо Крумов.

"Сплашвани и притискани"

В неделя страницата във Фейсбук на "Възраждане" също публикува снимката от витрината на Cosmic Craft Beer ​с надписа и коментар: "Няма лоша реклама".

В късния следобед десетина мъже отново с тениски на "Възраждане", предвождани от същия депутат - Славчо Крумов, препречват входа на магазина, не пускат никой да се влиза или излиза, искат да бъдат обслужени и търсят възмездие.

След съдействие на хора от квартала и пристигане на патрулка те се разотиват. Няма пострадали, нито материални щети. Полицията се връща часове по-късно, за да снеме обяснение от собствениците на магазина.

Страницата на "Възраждане" във Фейсбук публикува снимка на мъжете, препречили входа на магазина, с коментар: "Няколко часа по-късно".

В свой пост във Фейсбук собствениците на магазина Cosmic Craft Beer пишат, че са имали намерение да махнат табелата "за да не се превръща в дребно заяждане". Но решават да я оставят "за известно време" след инцидента и "след множеството заплахи, отправени по всевъзможни канали".

"Нямаме намерение да се оставим да бъдем сплашвани и притискани. Вярваме, че живеем в правова държава, където всеки има право да заяви мнение и позиция, без да се страхува, че ще бъде репресиран и че бизнесът му ще е съсипан. Не ни е страх", пише на страницата на магазина.

Магазинът затваря към 23 часа в неделя.

Към 24 часа или в ранните минути на понеделник, синът на един от собствениците получава снимка с надписа "Jude" и шестоъгълната звезда на витрината си.

Този надпис сега е изтрит. Собствениците не искат да коментират случая.

Не е ясно кой е надраскал витрината и дали случилото се има пряка връзка с акцията на "Възраждане" срещу магазина.

В понеделник обаче много хора, които не са били клиенти досега, минават набързо и си купуват бира, която отнасят със себе си в знак на подкрепа.

"Липса на осъдителни реакции"

Надписът вече е изтрит, но снимките се разпространяват в социалните мрежи и предизвикват реакции. Публикува ги и председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" д-р Александър Оскар.

"Много сме разтревожени, не само от самите прояви, но и от липсата на осъдителни реакции и от това, че през последната една година тези хора, които стоят зад тези прояви, намериха своята институционална подкрепа", каза пред пред Свободна Европа д-р Оскар.

Според него липсата на осъдителна реакция от служебното правителство и президента за подобни прояви през последната година са довели до това - "сгради на София да бъдат изрисувани със символи на омразата, който напомнят едни други времена".

"Нито веднъж президент или служебен премиер не излезе с осъдителна реакция, а представители на властта излизаха с тези и твърдения, за това кой е спасил българските евреи и нямало антисемитизъм в България и как ние си измисляме, били сме комунисти", каза още Оскар.

Президентът Румен Радев отказа извинение на Северна Македония за депортирането и последващото избиването на 11 000 евреи от територията ѝ. София признава факта на депортацията, но не и отговорността за нея.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    91 93 Отговор
    Тези от Възраждане имат нужда да бъдат депортирани в русията на хубаво.

    Коментиран от #61

  • 2 Псевдоним

    54 11 Отговор
    Някъде писаха, че магазинчето е на Искрен Митев, не знам дали е вярно.

    Коментиран от #14, #41

  • 3 Забрана

    69 93 Отговор
    на "Възраждане" час по - скоро !
  • 4 ДДРОнег

    72 80 Отговор
    иZZраждане, сър !!!

    Не са Българи, а русУфили !!!

    😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡

    Коментиран от #64

  • 5 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    74 74 Отговор
    От запада нищо добро не сме видели,но от майчица Русия много добрина е имало и ще има.

    Коментиран от #23, #26, #67, #93, #96, #97

  • 6 Софиянски

    44 53 Отговор
    Шепа пАдлоги които ще бъдат смачкани за нула време
  • 7 Последния Софианец

    53 64 Отговор
    То е ясно на всеки, че тея от тази организация са животни, хулигани и ултраси.
  • 8 Хъм

    78 39 Отговор
    А дали не е било заради флагове 🌈??? А дали първо не е бил надписа "не обслужваме привърженици на Възраждане"????
    Нещо много намирисва тази "статийка"?

    Коментиран от #48

  • 9 лили

    55 54 Отговор
    Тези от Възраждане да ходят да режат дърва в Сибир с ръчни триони !!!
  • 10 ТаУмВзе

    28 50 Отговор
    Израждане Не е проруска партия а собственост на Доган. Бухахахаа Тва кво лае Коце ваксата,който организира Протест срещу ваксата е без значение.
  • 11 Стършел

    49 38 Отговор
    Като са групичка се дървят, като са сами са по-ниски от тревата.🤣🤣🤣

    Коментиран от #19

  • 12 Тези

    43 44 Отговор
    могат само да плюят, убиждат и чупят, за друго не ги бива. Примати сър!
  • 13 Те се

    6 15 Отговор
    самообслужиха
  • 14 Псевдофил

    34 25 Отговор

    До коментар #2 от "Псевдоним":

    Какво значение има чие е магазинчето, въпросът е принципен, това Европа ли е или Азия.

    Коментиран от #22, #25, #56

  • 15 аааахахахааа

    36 36 Отговор
    На дупетатинът от израждане е трябвало да му наврят картата дето я е размахвал в аналнотоотверстие!
  • 16 ДДРОнег

    32 35 Отговор
    иZZраждане = рашизъм = нацизъм !!!
  • 17 Винаги съм смятал безделниците

    42 36 Отговор
    Киснеши по подобни магазини и наливащи се с бира, за пълни неудачници! Те пък решили да покажат, че са пиандурници с кауза! Само дето повечето от Възраждане не ходим никога в дупки като тяхната! Толкова смисъл би имал и надпис, че отказват обслужване на Путин, като че ли той знае въобще за тях!
    Търсили са конфликт - намерили са го! Що ревът сега?

    Коментиран от #52

  • 18 В цяла Едропа има

    29 30 Отговор
    подобни надписи по магазини и хотели: " Не обслужваме руснаци"!
  • 19 ДДРОнег

    33 30 Отговор

    До коментар #11 от "Стършел":

    Типична особеност на етнoca, родил копейкин - мургавите

    😂🤣😂🤣😂🤣
  • 20 обективно

    29 7 Отговор
    и едните и другите си правят реклама с измислен скандал, а шаранчетата подскачат....
  • 21 Израждане

    21 35 Отговор
    Израждане, Израждане, Израждане моя партия, моя любов, искам копейката да ме обладае... и после меден месец в Москва, искам и деца от него...
  • 22 Псевдоним

    27 9 Отговор

    До коментар #14 от "Псевдофил":

    Има значение, защото може да е най-обикновена провокация. Но като цяло вие троловете не се славите с особено мислене по тези въпроси.
  • 23 ИЗСТИСКАНИЯ ДРАГ ЗЛОКОДУЙ

    20 8 Отговор

    До коментар #5 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Номинирам написаното от Вас за участие в конкурса "Виц на месеца".
  • 24 Путинофил

    20 22 Отговор
    Путин в момента обикаля болници и награждава бурятите инвалиди!
    Руснаците винаги воюват с чужди ръце! Умни са!
  • 25 Последния Софианец

    10 4 Отговор

    До коментар #14 от "Псевдофил":

    Къде е Русия? Ще си отговориш сам.
  • 26 Българин

    30 21 Отговор

    До коментар #5 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Па заминавай за Матушката си бе, що щеш в европейска и натовска България!!!
  • 27 резервист

    15 30 Отговор
    Поклон пред светлата памет на милионите евреи, загинали по време на войната. Дали с 6 милиона не знам, но и 6 човека да бяха, пак са много. Инцидентът е грозен, а присъствието на депутат там само влошава нещата. Това си е криминален инцидент и трябва да се разглежда като такъв. Да искате от Президента да взема отношение е прекалено. Само им вдигате рейтинга на тия.

    Коментиран от #51, #81

  • 28 Просто човек

    18 16 Отговор
    С Вас име! Няма да позволим фашисти да ни плашат! Да живее България!
  • 29 Готин американец или просто Киро

    25 16 Отговор
    Ванга е казала да се държим към Русия..ха върви спори с пророчицата ...

    Коментиран от #31

  • 30 Геша

    35 13 Отговор
    Така са ни дотегнали тези вечно ощетени и преследвани евреи че повече няма накъде.Неблагодарници!
  • 31 Ванга

    21 21 Отговор

    До коментар #29 от "Готин американец или просто Киро":

    никога не е казвала такова нещо. А точно обратното че Русия ке падне.
  • 32 дидо

    26 16 Отговор
    магазинерите да бъдат съдени за дискриминация по политически принцип

    Коментиран от #43, #46

  • 33 провинциалист

    19 3 Отговор
    Циркът върви с пълна сила, сценарият обаче е твърде плосък. Същинският проблем е, че в т.нар. политически живот в територията политици няма.
  • 34 Реалност

    29 18 Отговор
    Заведението е било сборище на извратеняците с меки китки и е било окичено със знамена в цветовете на дъгата! Мои познати вече слагат по заведенията си надписи "Забранено за джендъри".

    Коментиран от #45

  • 35 кокорчо

    22 15 Отговор
    този магазин трябва да бъде затворен а собственниците съдени за нарушаване на човешките права.

    Коментиран от #58

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 колчо

    22 14 Отговор
    Ще им се на всички западни слагачи джендари да спрат възраждане ама не става на следващите избори ше са 1 политическа сила защото всички други предадоха БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД.
  • 38 шитфак

    26 9 Отговор
    Инджев, пак списваш набързо скалъпена историйка с цел привличанено на наивните. Хубавото, е че все по-малко хора ти вярват, спряха да ти се ловят на голата кука.
    Я кажи селектирането на хора допускани до обществено заведение за храна и напитки нарича ли се сегрегация или да?
    Кой друг през XX век си позволи да сегрегира прослойки от обществото и до какво доведе до това накрая? По този елементрарен начин не заряваш ли демократичните ти ценности в най-пъклените и черни дупки?
    Възмущението ти трябва да акцентира въхру това, че някой -публично заведение - си позволява да дава или да не дава храна (напитки)!
    А, ако бяха написали "не обслужваме неrри"?
    И какво точно очаквахте да стане след това?

    Коментиран от #44

  • 39 Хммм

    10 14 Отговор
    Тез туристи от село ако дойдат в квартала и вземат да дават акъли къде какви знамена да стоят няма да свършат добре никак
  • 40 Компира

    17 9 Отговор
    Тази секта "Шалом" трябва да се забрани и обяви за терористична организация.

    Коментиран от #92

  • 41 Компира

    13 6 Отговор

    До коментар #2 от "Псевдоним":

    Доста агресивен младеж с раздърпан и разпасан вид, в челните редици на представителите на ПП-ейците.
    Ако това наистина е така, нещата започват да стават ясни кой е провокаторът тук.
  • 42 Бамбука

    11 14 Отговор
    И тези "Въздухари" вървят по стъпките на Волен. Искат да бъдат забелязани, но краят е един и същ. Българския народ е търпелив, но няма простаци настъпили мотиката и да не са се отзовали извън борда.
  • 43 Няма такова нещо

    8 10 Отговор

    До коментар #32 от "дидо":

    може да избира кого да пуска и кого не.

    Коментиран от #65

  • 44 За адвокат ли тренираш ушанка?

    12 14 Отговор

    До коментар #38 от "шитфак":

    Ушанка ти частна собственост знаеш ли какво е..означава че собственика може да пуска каквито клиенти си иска по собствен избор..ако случайно отидеш на дело за сегрегация собственика ще каже че в заведението не се допускат лица с тениски на политически партии защото предизвикат конфликт с останалите клиенти и въпроса ще приключи

    Коментиран от #100

  • 45 Тролски русобоклук

    12 7 Отговор

    До коментар #34 от "Реалност":

    в заведението се гледат мачове, а знамената и шалчетата бяха на футболни държави.
  • 46 Стършел

    9 6 Отговор

    До коментар #32 от "дидо":

    Иди в някой магазин да се правиш на някакъв и ще видиш как ще бъдеш изхвърлен като мръсно коте, после ако искаш и на арменския поп се оплаквай.🤣🤣🤣
  • 47 ПарапетПетко

    19 7 Отговор
    15115кХц беше една от честотите, на които предаваше Свободна Европа по бай Тошово време. Още го помня това число. Аз и тогава бях неблагонадежден и сега пак съм неблагонадежден. Практически всички рупори на американските ценности днес, едно време бяха благонадеждни комунисти, а сега са благонадеждни атлантици. А братята американци трябва много добре да си помислят накъде води пропагандата им в последно време. Точно тази пропаганда е основната причина за възхода на Възраждане

    Коментиран от #60

  • 48 Българка

    14 13 Отговор

    До коментар #8 от "Хъм":

    А, дали, ама на дали. Била съм там, хората продават бира и фланелки на футболни клубове. Клиентелата е предимно мъже ценящи хубавата бира. То и заради това самите клиенти (и съседи) са изгонили ония смелчаци, които са смели само в група от над 10 човека и то изправени срещу 1 жена. Срещу десетина клиента и при вида на идващи още 5-6 съседа , са се скрили зад депутатската карта. Смеееех, с лек ромски привкус. Чувала съм, че ромите са също толкова смели, само при съотношение на силите 10 към едно в тяхна полза. Хаааахахахаааааааа

    Коментиран от #99

  • 49 Хмм

    7 8 Отговор
    много съм съгласен с обявлението против възраждане, така ще знам каде да не си хачра парите
  • 50 ДОЛНЮ

    9 7 Отговор
    МНОГО ЯСНО ХОРАТА СЕ СЪБУЖДАТ ЗА ИСТИНСКАТА СЪЩНОСТ НА ЧИ.Ф.УТИТЕ
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 аааахахахааа

    12 11 Отговор

    До коментар #17 от "Винаги съм смятал безделниците":

    Прав си, вие не сядате в такива дупки.Вие сядате на тротоара до кварталния магазин да се наливате с менте ракия купена от магазинчето на вересия.Много често това е придружено с пуснати по телефона съветски маршове.Точно до къщата ми има такова магазинче където още от 10 часа сутринта има такива индивиди наливащи се с ракия седнали на бордюрите пламенно защитаващи интересите на възраждане и путин.

    Коментиран от #55

  • 53 гост

    8 8 Отговор
    Тези трябва да ходят в Русия да поживеят там.
  • 54 Механик

    13 9 Отговор
    Надписа на прозореца, потвърждава че там са Юди.
    Освен това, тоя собственик на бакалията заслужава и да бъде подведен под наказателна отговорност за погазване на член от конституцията, който гарантира равни права на всички граждани на републиката, независимо от пол, вяра, етнос и убеждения.

    Коментиран от #57

  • 55 Българка

    14 4 Отговор

    До коментар #52 от "аааахахахааа":

    И аз съм ги виждала, но от телефоните им звучи предимно чалга, а не руски маршове. IQ клонящо към 0.
  • 56 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    10 8 Отговор

    До коментар #14 от "Псевдофил":

    мИ ТАКА Е ФАШИСТКА ЕВРОПА ...ЗАБРАНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА РУСКА ТЕЛЕВИЗИЯ ..СЪБАРЯНЕ НА ПАМЕТНИЦИ ...ПОДНАСЯНЕ САМО НА ЛЪЖИ ПО МЕДИИТЕ ..
  • 57 Българка

    5 7 Отговор

    До коментар #54 от "Механик":

    Може спокойно да се обоснове със дакона за мастната собственост и да отпаднат всички други обвинения. Ако някой влезе във вас и ти го набиеш, докато той краде , а той каже че е от Евророма и си му нарушил правата, какво следва???? А????
  • 58 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    4 4 Отговор

    До коментар #35 от "кокорчо":

    МИ ЗАТВОРИ КРС -ТО ДЕТО ТИ НАРУШАВАТ ПРАВАТА НА СВОБОДНО СЛОВО С ЗАБРАНА НА РУСКИ ТЕЛЕВИЗИИ
  • 59 Хахах

    9 2 Отговор
    Това е най- дългият виц, който съм чел някога.
    Вярно, че посолството дава прилични пари за подобна пропаганда хаха
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 САМО КОМЕНТИРАМ

    19 8 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":



    Тази статия е вече истерична американска пропаганда. Знаят, че отрочетата им ПП-ДБ, които се гушнаша с БСП, ГЕРБ и ДПС, са пътници на следващите избори, а новата им партия - "Спаси София" (СС), вече е разкрита и НЕ става. Та, се опитват да ударят тези, които ги изпреварват - НАЦИОНАЛИСТИ и хора, които НЕ са продажници. Който НЕ се продаде на САЩ - бил русофил.
    :D


  • 62 Хахаха

    10 6 Отговор
    Свободна Европа, Дойче зеле, Сорос, Прокопиев...... Театрални постановки
  • 63 Пепо шопа

    12 9 Отговор
    Крайно време е ние шопите да вземем големите сопи и да ги почваме та чак до Варненското езеро с пробитата тръба от WC и там да заврем тези русоробски селтаци
    Да изчистим София и след това България.
  • 64 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    8 10 Отговор

    До коментар #4 от "ДДРОнег":

    А ТИ БЪЛГАРИН ЛИ СИ ИЛИ ПУШЕЧНО МЕСО НА МАРИОНЕТЪЧНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА КОЗЯК ...ЩЕ МРЕШ В ПОЛЕТАТА НА УКРИЯ АЗА КРАВАРСКИ ИНТЕРЕСИ Б00КЛУЛ СМ00ТАН

    Коментиран от #82, #90

  • 65 гаджи

    7 5 Отговор

    До коментар #43 от "Няма такова нещо":

    може да избира аку са му в къщата щом общественно заведение е за всички

    Коментиран от #69

  • 66 Минувач

    12 5 Отговор
    Значи можеха да снимат тоя надпис за привържениците на Възраждане, но не успяха да снимат предполагаемия надпис ЕВРЕИ на следващия ден. Да не би нещо да си измисляте, а? В статията пише и за знамена на чужди държави - аз там видях само българското и Самарското, както и шепата хора от Левицата с техните червени знамена. Отделно, я кажете кои са тези източници, според които протестиращите били само няколко стотин до 1500 човека, хаха. Бяха мноого повече. Тази статия си личи от километри, че е поръчкова, недоказана, написана и с неопределеностти.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 А може би и за 32-та

    11 4 Отговор
    От статията въобще не става ясно поради какво тръгва скандалът от кого и за какво е провокацията. Тия от Възраждане може и да са се заяждали,нооо... заведението бидейки частна собственост изпълнява обществени нужди и въобще няма права да въвежда сегрегация било по полов,расов,етнически или политически признак. Само обявено и регистрирано като частен клуб заведение има правА да си подбири и избира клиенти ,като за целта им издава членски карти. От коментарите и подтескта се разбира,че е сборище на квартални бираджии и футболна/и агитки. Има ли консумация ня бира намясто това заведение трябва да има тоалетна за двата пола,а като чета коментарите моге би и за 32-та пола?
  • 69 Няма такова нещо

    4 6 Отговор

    До коментар #65 от "гаджи":

    това е частно заведение, частна собственост.

    Коментиран от #72, #74

  • 70 Матей преображенски

    8 2 Отговор
    Ако са окачили ев-рей-ско-то знаме,наистина е престъпно деяние,и предизвикателно спрямо всичко българско и родно,.за никого не е тайна ,че тия си врат нова навсякъде и където не ги сееш,там никнат,промъкват се като вле-чу-ги.Виждате ли сега какъв шум вдигат,знаят как,и много им се обръща внимание,а иначе са едни необикновени мо-ше-ни-ци с хипертрофиралбо самочувствие.Властта се е поставила в тяхна услуга, което не се нрави на по-будната софийска младеж с леви убеждения. И от къде пък вадят заклячение,че Възраждане е проруска партия,самото ръководство никога не е твърдяло това и К.Костадинов постоянно отбягва да коментира такива теми.
  • 71 Никой

    5 7 Отговор
    Шпиц командите на " Възраждане " атакуват питейни заведения с англо имена и атрибути. Утре дец@ и възр@стни с аглоезични имена. Но иначе ще карат европейски автомобили.
  • 72 Ми мирише

    7 1 Отговор

    До коментар #69 от "Няма такова нещо":

    Всъщност след поставянето на сегрегиращата табела напълно основателно е трябвало да им поставят свастика. Това с надписа за евреи не ми се връзва в контекста ,пък и няма снимка. Нещо на гнила манипулация ми мирише.
  • 73 Аватар

    4 1 Отговор
    Славчо Крумов и част от футболни агитки с тениски на ,,Възраждане".Целенасочена конфронтация,която води до никъде.Кой ще ползва това като политически актив?
  • 74 Въобще

    10 3 Отговор

    До коментар #69 от "Няма такова нещо":

    Въобще не си наясно със законите. Магазинът може и да е частен,но задоволява обществени нужди и по никакъв начин няма правА да сегрегира клиентите или пък да им уронва достойнството. Минавал съм от там - мирише на пикня заради консумацията на бира.
  • 75 Петко Рачов Славейков

    9 2 Отговор
    "Немци ,френци, англичани ,
    Наши са враждебници,
    Дружни с нашите душмани,
    С нашите изедници.
    Спекуланти са омразни,
    интерес им покажи,
    че да виш дела приказни
    и чифутски в тех лъжи"
    П.Р.Славейков , 1877г.

    Коментиран от #76

  • 76 Аман от автоматични редактори

    3 0 Отговор

    До коментар #75 от "Петко Рачов Славейков":

    приказни да се чете " проказни"
  • 77 Леля Асена

    6 0 Отговор
    Утре тез мрасници ще забранят и Прайда..
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Българин против нацистите Герб-сдс, ПП-Д

    7 6 Отговор
    "свободна" сатанария пише досущ като баща си дявола, а дявол който не знае какво означава да се поинтересува.
    Първо собственика(нацист) досущ като Хитлер слага надпис на магазина по същия начин, по който в Хитлериска Германия са слагали за забрана на Евреите да влизат в магазини, заведения, театри и т.н.
    Тази статия е писана от бяс, дете на сатаната.
    Не съм привърженик на Възраждане, напротив, но на този писал статията с удоволствие бих му изтръгнал езика, не отрязал а изтръгнал из корен, пък ако иска да живее после.
  • 80 дежавю

    4 6 Отговор
    Бялата златка обикаляше клекшоповете тези са вдигнали нивото обикалят магазините. Иначе простотията им е една и съща. ПРОZZТАЦИ!
  • 81 едрфтгъхуй

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "резервист":

    Грешиш- дори и 5 милиарда чифута да се наложи да избиеш все ще е малко ако остане дори 1 жив изрод
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Архитектор

    6 1 Отговор
    Каквото повикало, такова се обадило !
    Със забраната, дискриминацията и забраните по партиен признак започва нацизма, спомнете си Германия 1933г.
    После идват омразата по национален признак и фашизма вече тържествува
    Така, че къде са фашистите, в бирарията или извън нея ?
    И много лъжи, преувеличения и измислици в този пасквил.
  • 85 байгън с колелото

    5 4 Отговор
    До Българин № 26 колко самолета,бтр и оръжие си получил от евроатлантиците сме получили само жертви сме дали в ирак и кои ни освободили от османско робство и кои са били против научи бе бок--к
  • 86 Двоен евроатлантически аршин

    10 4 Отговор
    Ако надписът бе "Не обслужваме привърженици на "ППДБ" щяха да обвинят собственика и заведението за фашистки, обаче сега не е така и носят вода от девет кладенци за да ги оправдават??
  • 87 Смесен плач

    10 5 Отговор
    Надписът си е чисто нацистки и сегрегиращ. Собствениците са се усетили,че са сторили голяма глупост и постфактум обръщат палачинката да се изкарат горкИ евреи. Да се смееш ли ,да плачеш ли? Апропо... юдаизмът и ционизмът са изключително расистки по природа защото делят хората на евреи и.... гои, а на повечето хора това от много отдавна е ясно.

    Коментиран от #88

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 печкар от Биркенау

    3 3 Отговор
    и копейките и юденратс на спа процедури!
  • 90 Прокурор

    3 2 Отговор

    До коментар #64 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ":

    А ти знаеш ли че разпространяването на дезинформация с цел всяване на паника е криминално престъпление и се наказва със затвор?!
  • 91 ПръВВВВВ...

    10 2 Отговор

    До коментар #88 от "мале":

    Съветска Русия,по късно СССР е първата световна сила в която евреите получават абсолютна доминация във всички видове власти и сектори на икономиката и културата. Дори и сега не е сигурно къде евреите имат повече властови позиции - в САЩ или в Русия? Същото се оказва и за нацистите. САЩ приютиха кохорти полезни им нацисти ,развили им науката и технологиите.. В СССР уж ги гонеха пък се оказа ,че в Западна Украйна и Прибалтийците властите са си затваряли очите в името на братството между народите и така са съхранили и размножили змийски гнезда от нацисти нямащи ги никъде по Европа. Хрушчов даде амнистия на колаборационистите в СССР и така палачът на Хатин ,нацистът-бандеровец Григорий Васюра си живуркаше необезпокоен чак почти до разпадането на СССР. Неведоми са пътищата Господни - на либерали ли да вярваш,на нацисти ли,на болшевики ли , като май според конюнктурата са способни да се превъплащават от едното в другото и после в третото? Днас ако беше доживял болшевикът старши-лейтенант от Червената армия ,нацистът от наказателния SS полицейски батальон Григорий Васюра щеше да бъде пръВВВВ розовогащен либераст!
  • 92 Компира

    3 6 Отговор

    До коментар #40 от "Компира":

    Тази секта майкопродавци "възраждане (на комунизма)" която за жълти копейки сее лъжите на русия и простокостя, трябва да се забрани и обяви за терористична организация.
  • 93 ИСТИНСКИЯТ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    От русия нищо добро не сме видели, но от Майчица Европа много добрина е имало и ще има.
  • 94 🇧🇬🇪🇺

    5 6 Отговор
    "възраждане (на комунизма)" наистина са патриоти само че на...русия, тоест п редатели на България!
    Ако зависеше от простокостя до сега да ни е направил шестнайсета руска губерния, както искаше едно време един друг пишман русофил бай Тошо! Русофилите винаги са предавали плътта на майчица България в зъбите на кръвожадната сибирска Мечка! Дай Боже САЩ да с троши изгнилите и зъби, АМИН
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Юда живее в КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ако русия ти е майчица,
    тогава България каква ти се пада?!
  • 97 Искариот

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Поредния майкопродавец копейкофил предал майчица България!
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Ходи

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Българка":

    го кажи у Факултето или Христо Ботев.Ако ти е трудно,може и в ГТ,когато се качи някой от тях.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Предпоследно

    2 2 Отговор
    Това предпоследно магазин ли е или бар? И защо мирише около него на мочка?

    Коментиран от #105

  • 102 Мдаа

    2 3 Отговор
    Възраждане са фашисти, както шефовете им в Кремъл. Логично е да правят фашистки демонстрации.
  • 103 ШМЕКЕР МОШЕ НИК

    6 1 Отговор
    ШАЛОМИТЕ СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ ФАШИСТИ ИЗВЪРШВАЩИ И ДО МОМЕНТА ЕТНИЧЕСКИ ПРОЧИСТВАНИЯ И ОСОБЕНО ЖЕСТОКИ НА ВЕРСКА ОСНОВА. ТЕ СА ФАНАТИЗИРАНИ ФАШИЗОИДИ ИТРЕБВАЩИ ДРУГИВЕРЦИ И ОКУПИРАЩИ ТЕРИТОРИИ ЗАРОБЕАЩИ ДЪРЖАВИ ПРЕЗ ОСНОВНИТЕ СИ МАШИ ЗА ДЕЙСТВИЕ САЩ РУСИЯ И ЕС КОИТО СА РЪКОВОДЕНИ ОТ ЦИОНИСТИ. ВИНАГИ ИСКАТ ЦЕЛИЯТ СВЯТ ДА ИМ СЕ МОЛИ КОЛЕНИЧЕЛ ДОКАТО ТЕ НИКОГА НЕ СА ВИНОВНИ ЗА НИЩО НИ ЗА ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИЗМА СЪЗДАДЕН И РЪКОВОДЕН ОТ ТЯХ НИ ЗА ЖЕРТВИТЕ НА ПСЕВДОДЕМОКРАТИТЕ ОТ САЩ КОИТО ОТ 100 ГОДИНИ ИЗБИВАТ ПОГОЛОВНО ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ НИ ЗА ЖЕРТВИТЕ НА ИДИЛ И АЛ КАЙДА КОИТО СЪЩО СА ЦИОНИСТКИ ПРОЕКТИ.
  • 104 Съответства

    3 2 Отговор
    На този сегрегиращ надпис на снимката съответства... свастика, а не да ми имитират семити.
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.