Last news in Fakti

16 Юни, 2023 09:08 2 938 24

Момчил Баев пред ФАКТИ: Доплащането в здравеопазването ни стига до 40-50%

  • момчил-
  • баев-
  • здравеопазване-
  • лекари-
  • пациенти-
  • бюджет-
  • болница

Повече от половината лекари у нас са на възраст над 55 години, казва специалистът по здравен мениджмънт

Момчил Баев пред ФАКТИ: Доплащането в здравеопазването ни стига до 40-50% - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо бюджетът за здраве расте, а медиците и пациентите остават недоволни? От каква здравна политика имаме нужда? Пред ФАКТИ говори Момчил Баев, доктор по Социална медицина и управление на здравеопазването, магистър по Обществено здраве и здравен мениджмънт и основател на фондация „Астра форум“.

- Доктор Баев, защо в България все говорим за реформи в здравеопазването, отделят се все повече пари в сектора, а в същото време продължаваме да се оплакваме от здравното обслужване?

- Въпросът може да търси отговори в много различни посоки и няма кратък отговор. Аз ще посоча няколко направления, в които има проблеми. Някак у нас философията как се управлява българското здравеопазване в голяма степен е неправилна. Ние инвестираме обществени средства най-вече в болнична помощ и лекарства, когато вече имаме достатъчно много болни и ги лекуваме по скъпи пътеки. Много по-ефективно и устойчиво би било, ако инвестираме в профилактиката на тези заболявания преди те да възникнат. Самата превенция също не е лесна задача, но точно това е, което правят специалистите по обществено здраве и социална медицина. Ако инвестираме малко повече в тази посока, тогава в дългосрочен план ще видим намаляване на заболявания, които струват скъпо на хазната. Здравната ни система като цяло е претоварена, защото нямаме нужния човешки ресурс, който да работи в нея. Медицинското съсловие застарява, а младата смяна мигрира в чужбина. Повече от половината лекари у нас са на възраст над 55 години. Така хем крайният потребител – пациентът, не е доволен, защото ние не може да му предложим добро лечение и профилактика на заболяването, хем и лекарите не са доволни, защото се сблъскват с различни проблеми в работата си – организационни, административни и други. Имаме достатъчно яснота и данни за тези проблеми, които виждаме, и сега е моментът да действаме – да ориентираме системата към пациента и превенция на болестите, и да задържаме кадрите у нас.

- Ще имаме хеликоптери, няма да имаме… Е, най-после ще имаме, но защо се бавим толкова за нещо, което е нормална практика в другите страни?
- Въпросът с хеликоптерите, както и много други въпроси в здравната система, са свързани с проблеми в управлението и организацията. Обикновено казвам, че проблемите на здравеопазването не са свързани толкова с парите, колкото с организацията. Процесите в сектор здравеопазване генерират голям финансов ресурс, който циркулира, но тук слагам и доплащането от страна на пациентите, което приближава 40-50% от всички пари в системата. Говорим за един огромен финансов ресурс.

- Колко пари са тези 40-50% доплащане?
- Можем лесно да си го представим чрез следния пример. Ако един човек плаща например 100 лева месечно за здравно осигуряване, неговото кешово доплащане е 50 лева отгоре.

- Как се разходват всички пари в здравната система?
- В България разходите за болнична помощ на глава от населението възлизат на 509 евро и те представляват 40% от всички разходи за здравеопазване в държавата в сравнение със средно 29,1% разходи за болнична помощ в ЕС като цяло.
Лекарствата са друго доминиращо перо в разходите за здравеопазване: въпреки че в абсолютно изражение разходите на глава от населението са с над 25 % по-ниски от съответните разходи в ЕС като цяло, на лекарствата у нас се пада най-големият дял от разходите сред държавите от ЕС - 36,1%, което е два пъти повече от средното за целия ЕС. Въпреки че от 2010 г. насам разходите за извънболнична помощ са се увеличили значително (от 3,7 % от всички разходи за здравеопазване на 18,3 %), през 2019 г. са възлизали едва на 233 евро на глава от населението. От друга страна, за здравна профилактика се отделят едва 3 % от общите разходи за здравеопазване в България.

- Друг много коментиран проблем е липсата на Детска педиатрична болница. Ще я има, няма да я има - а в същото време виждаме как децата страдат…
- Типичен пример за организационен и управленски въпрос, но и в голяма степен политически. Можете ли да изброите колко правителства и политици говорят за детската болница от години? Виждаме, че страната ни се намира в политическа криза вече няколко години. Доскоро нямахме редовно правителство, а тази обстановка предполага взимането на бързи и краткосрочни решения, които да дадат бързи дивиденти на политическите фигури. Нямаме устойчива дългосрочна визия. Общо взето се работи на мандатен принцип, за да могат да се постигнат съответните политически резултати в рамките на мандата. Когато говорим за дългосрочни политики, които ще дадат плодове не в рамките на мандата, а след 10-15-20 години – каквито са детската болница и профилактиката, нещата не са интересни за политиците. Същото важи и ако развием дългосрочни програми за превенция на заболяванията. Ефектът ще е поне след едно десетилетие.

- А защо нямаме една стабилна здравна програма, която да се изпълнява без значение кой е министър…
- Ние имаме Национална здравна стратегия, която обхваща дълъг времеви диапазон – от 2021 до 2030 година. Но този документ, подобно на много други като него, си остава само хартия с добри пожелания. Ако се следва заложеното в този документ, реално ще имаме един очертан път. Обикновено такъв тип рамкови стратегии се правят, за да се отговори на някакви обществени и административни очаквания или на наши международни партньори - като Европейската комисия или Световната здравна организация. Показваме, че имаме нещо планирано, но то не се изпълнява методично в последствие.

- И да погледнем към един голям проблем, с който се сблъскваме в нашето общество. Говоря за агресията на пациентите спрямо медиците. Защо се случва…
- Аз бих разглеждал въпроса за агресията като двустранен процес, а не едностранен. Във всеки един конфлик, винаги има две страни. Могат да се изтъкнат няколко различни причини за тази агресия, но може би първото е общата неудовлетвореност на гражданите от здравната система. Разбира се, има много хора, които боготворят своите лекари, но има и едно безспорно усещане, че някаква част от обществото е с негативно отношение към медицинското съсловие и към здравните политики. Тук допълнително напрежение породи и Ковид пандемията, защото и лекарите, и пациентите се преумориха. Има и нещо друго. Отделните епизоди на агресия на пациенти към лекарите не бива да се приема като цялостното отношение към медиците у нас. Срещаме проявления на недоверието на части от обществото към медиците, но то стига до агресия, когато човек е поставен в много критична ситуация - или в състояние на спешност, или има риск за живота на някой близък. Когато човек е в такава кризисна ситуация, можем да очакваме да стане агресивен, това е човешка реакция, която няма как да оправдаем, разбира се, но така можем да си я обясним.

- Какво е решението…
- Няколко дългосрочни политики биха довели до устойчиви резултати в тези проблеми:
- Балансирано разпределение на медицински специалисти във всички региони на страната. Това ще подобри обезпечеността със специалисти (визирам всички медицински специалисти), каквито липсват на много места.
- Увеличаване заплащането на работещите в сектора. Това ще повиши мотивацията на работещите, вкл. извън София, която е добре наситена със здравни услуги.
- Въвеждане на политики за задържани на младите кадри в страната, каквито в момента няма. Възможности за кариерно развитие и специализации, които също ще имат мотивиращ ефект.
- Подобряване качеството на живот на работещите в сектора чрез политики за превенция на професионално прегаряне и хроничен стрес. Медиците, сестрите и всички останали, работещи с пациенти, са преуморени. Много от тях работят на няколко места, за да издържат семействата си.
Друго важно решение се крие в това как да развиваме капацитета на медицинските специалисти по начин, по който те да общуват по-ефективно със своите пациенти и техните близки, защото това успокоява тревогите. И то най-вече в кризисни ситуации. Трябва да може лекарят, това се отняса и за всеки друг здравен специалист, да общува нормално с близките на пациента, да им вдъхва спокойствие и увереност чрез думите си, да им потиска тревогите независимо какъв ще е изходът от лечението. Правилното и нормално общуване между лекар и пациент е изключително важно. Това е ключът към това двете страни да постигнат положителен резултат.
Ние - във фондация „Астра Форум“, работим от години по тази тема и сме установили, че лекарите, които са по-спокойни, общуват по-ефективно с пациентите, които умеят да слушат добре, постигат много по-високи резултати в своята практика.
Централна наша дейност е грижата за психичното здраве на медицинските специалисти чрез превенция на “burnout” (професионално прегаряне) и менажиране на хроничния стрес, свързан с работата. Целта на това е да се подобри качеството на живот на специалистите, а от там и тяхната удовлетвореност и ефективност на работното място.

- Как се случва това?
- Провеждаме групови сесии с психотерапевти, в които се включват лекари, медицински сестри, акушерки, лаборанти и други медицински лица. В рамките на това защитено пространство участниците отработват, с помощта на специалист по психично здраве, трудни житейски и работни ситуации, които влияят на професионалната изява. Това им помага да изградят нова гледна точка към трудностите в работата, да споделят с колеги напълно конфиденциално и да развият повече умения за справяне с предизвикателствата. Групите са отворени за нови членове.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дали парите стигат

    26 2 Отговор
    не е ясно. Това което обаче е ясно е че системата е корумпирана и от нея полза имат само една шепа олигарси.
    Пациентите и болшинството доктори полза от нея нямат голяма
  • 3 ,у,уеиш

    14 6 Отговор
    Лекари - милионери!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Последния Софиянец

    10 4 Отговор
    Сервитьора ми получи инфаркт и платих 300 лв на доктор да му намерят легло в отделението.Иначе си седеше в интензивното.
  • 6 Авеее

    15 3 Отговор
    Само в България здравето е стока. България затъна в калта и е бедна, и обезлюдена,без промишленост и селско стопанство.
  • 7 Продължаваме Промяната

    9 11 Отговор
    Така е! Американски модел. Който иска качество, ще си плати. На прав път сме! Промяната продължава!

    Коментиран от #10

  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 3 Отговор
    Аз съм пенсионер от няколко месеца.Имам фирма и като ЕТ съм Задължен да плащам Ежемесечно 56,8лв за ЗОО.Като отида пари Джипи 1лв при лекар с направление 2лв.като искам кръв и урина ...Урината си я плащам сам,уж с направление една Урина + СЕА=27,6 лв доплащане....изпочупих се февруари и платих за 9винта и пластина ,клексан 33инжекции и таксита над 2500лв...само пластината и винтовете бяха 1300лв,а клексана 300.....отделно за 2 мнение дадох 100 и ако крака ми така остане не трябваше да слушам,докторката ,а да оставя да зарастне само 2счупване.кракът ми опорния на 112ден за мен не е направен добре,но парата бегала.Същото като да отидеш на некадърен автомонтьор..Да ви ...в докторите и в безплатното здравеопазване!Сам съм си оправял Счупване на лъчева кост,няма и помен...Тук операция кракът ми при глезенна става е 30% по уголемен и какво ли не правя и стои.Едно време непризнатия от лекари Бай Йоско с една шина от здрав и твърд картон и без снимка щеше да оправи тройно счупване на Талус,голям пиял и малък пищял.Накрая да ти ...на този дет си е оставил ръцете в софийските тротоари!Така ми е по лесно за мемоарите ,затова го пускам и тук.идиоти!

    Коментиран от #12

  • 9 Стига бе

    6 7 Отговор
    40- 50% доплащане и всичките отиват в джбовете на "лекарите" не в болниците и техния бюджет. Лекарите не си знаят парите, все ед о са бизнесмени..
  • 10 черокито

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "Продължаваме Промяната":

    Е да,но определени прослойки от населението продължават да не плащат.Т.е. ние им плащаме солидарно като на съграждани.До кога,бе джанъм?
  • 11 от село

    11 4 Отговор
    На всеки етаж в болница трябва да има голям апартамент с джакузи и сауна ,за да си почиват светилата !!
  • 12 Икар

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ти какво,скача от моста на Витиня ли,че не могат да те ремонтират?Така ще е докато нямаме лични партиди.То е аналогична на пенсиите :слагат всичко в казана и раздават от общото.Съпругата ми получаваше на половина от моята пенсия.За две години обаче аха,да ме настигне.А имам двойно по-дълъг трудов стаж.Та ти,с твоите операции си платил на поне още двама ци,га,ни лечението.Това е положението приятелю!

    Коментиран от #21, #22, #23

  • 13 реформатор

    6 3 Отговор
    Да се намалят наполовина здравните вноски и да се преминава вече към застраховка. Не може хем да плащаш здравни, хем като ти се наложи лечение да плащаш още! Това го няма никъде!
  • 14 Аватар

    6 1 Отговор
    Докато се построи някога Национална детска болница вече няма да има екипи,които да работят в нея.Чака се вече над 40 години.
  • 15 Пропуснати данни

    7 1 Отговор
    Попът нищо не казва колко са фондацийките и организацийките борещи се за правата на пациентите и какъв им е оборота..
  • 16 Павел пенев

    6 2 Отговор
    Омръзна ни да доплащаме на тези мародери. Изпратете им една банда цигани да ги дисциплинират. Те непрекъснато искат подходящи условия,пари и първа категория труд а всъщност имат всичко необходимо за работа, но са некадърници.
  • 17 Въпрос

    12 0 Отговор
    Лошото здравеопазване и недостигът на средства, въпреки непрекъснатото им увеличение, се дължи на това, че има над 300 болници, повечето частни, които са се наредили на държавна хранилка заедно с държавните и общинските, и те изяждат около 70-80% от парите за здраве, което е мкого, много погрешно. Това така ли е и по света, или е щом си решил да си частник, това означава, че си си направил хубаво сметката, за да можеш да се самофинансираш, без да чакаш на държавата и да загиват останалите лечебни заведения. И в образованието е същото. Всичко е сбъркано в държавата.
  • 18 тафрес

    7 0 Отговор
    И тука си оставиха ръцете т.н. "демократи". От 33 г. сме в "демокрация" и от 33 г. нямаме здравеопазване. Отиваш на Джи ПИ и за добър ден 2,90 лв., изследвания на кръв доплащаш 6,80 лв. и какво му е безплатното и какво му е здравеопазването? Ами ако нямаш пари? А тези изследвания са профилактика ами ако трябва да го правиш периодично? И здравеопазването разбиха тези некадърници. Да не говорим ако се наложи да влизаш в болница. И там плащаш като за световно. Ами ако нямаш пари? Никои не те пита имаш ли нямаш ли.
  • 19 дф5фд

    9 0 Отговор
    Да се спре с това доплащане от пациентите! След травма- плащай, винаги намират какви железа да ти напъхат даже когато няма нужда от железа, ама струват пари и те задължават да се съгласиш. Проблем с очите- плащай. Особено за зрение всичко се плаща. И скъпо, и неефективно. Операция някаква- плащай за екип. По клинична пътека операцията струва 400 лв, ама за екип ти искат 800 лв. Ако е ендоскопска- плащай консумативи с хиляди левове. Безумие е да се плаща за екип. Заспиваш и не се знае кой те оперира. И още, и още...
  • 20 дф5фд

    9 0 Отговор
    Тия пациентски организации са Пунта Мара. Не защитават правата на пациента. Даже не зная какво изобщо работят и защо съществуват. Същата работа като Правосъдие за всеки или БХК. Някакви кухи сформирования без никаква дейност.
  • 21 ГЕРБ=ДПС=БСП

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Икар":

    ТОЗИ СИ НЯМА ПРЕДСТАВА ОТ ГОЛЕМИТЕ ПРОБЛЕМИ:

    1. КОРИПЦИЯ и КРАЖБИ (навсякъде в държавата едно и също, в здравеопазването е като с магистралите, с В и К сектора, язовирите, енергетиката, земеделието/всичко се дава за зърнопроизводители, няма пари за зеленчукопроизводители и животновъди, лозари, овощари... /);

    2 НЕПРАВИЛНО РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ПАРИТЕ - едни лекари, директори, счетоводители ... получават незаслужени огромни заплати, а друди лекари и медицинскки сестри получават незаслужено ниски заплати.

    Проблема може много лесно да се реше. Просто се праят публични ведомостите за заплати в държавните болници, но също и допълнителните стимули, бонуси, пари за храна, за командировки, за дрехи ... За да видят медицинските сестри, че парите им ги взимат директорите на болници и лекарите шефове на отделения. За това заплатите на сестрите са ниски, защото директорите и шефовете им взимат 50-100 пъти повече. Ако парите за здравеопазване се разпределят по-справедливо за заплати ПАРИ ЩЕ ИМА.



    Момчил Баев казва: "Увеличаване заплащането на работещите в сектора."

    Това е неправилно, парите в здравеопазването и сега са много, но СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ НЕПРАВИЛНО и СЕ КРАДЕ. На едни лекари, директори ... се дават незаслужено високи заплати, а на други техни колеги лекари и медицински сестри се дават незаслужено носки заплати. Също така се краде, например от дажбите за изхранване на болните в болниците, порциите са 4-5 пъти по-малки. На пациенат се дават 3-4 лъжици.
  • 22 ГЕРБ=ДПС=БСП

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Икар":

    "Другарю" комунист, фен на "другарката" Нинова.

    Пенсията за старост не е заслуга, а е СОЦИАЛНА ПОМОЩ за неспособните да работят стари хора, но 95% от бг стадото не можете да го проумеете вече 78 години, защото са ви "образовали" комунистите.

    Трябва да има максимална пенсия и тя в момента трябва да е най-много 2000 лева. Трябва да има социална пенсия, която трябва да бъде по-ниска от минималната пенсия и двете, трябва да са по-ниски от минималната работна заплат
  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Икар":

    Пребих се на софийски тротоар и според 2-3 мнения.....за 2те платих...такова счупване правят в бг един или двама на година и то Футболисти.Все едно някой невидим баширов-Петров ме хвърли със страшна сила.Инерция,скорост и обувки гъзовейки и софийскиТрооар с улей...къде ли не съм скитал по планини,как ли не съм падал,но такова чудо......Имало да става,но мисля ,че е от очите....Днес отидох и записах терапия....търпение...не можело да стане като преди....една ми написа часовете за посещение те са едни понеделник,сряда и петък и следобедни вторник четвъртак...казах и ,че толкова ще ги запомня.......С две думи...ху..винаСамо по едно левче като пенсионер...Съмнява ме ,че ще си оправя стъпало-глезен опорен крак както беше.
  • 24 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    Моля Здравеопазването в Бг е Пълна Трагедия Не Дай си Боже да се Разболееш нямаш ли пари попаднеш ли на лош екип Често Края е Летален