Last news in Fakti

18 Юни, 2023 16:00 5 167 36

Лицето Иван Стоименов Гешев не си отива: Какво ни чака още от отровния модел?

  • иван гешев-
  • сотир цацаров-
  • главен прокурор-
  • корупция-
  • репресии

Установено е върховенство на корупцията. Самата прокуратурата се превръща в инструмент на властта за репресии, натиск, рекет, шантаж, заплахи и прочие

Лицето Иван Стоименов Гешев не си отива: Какво ни чака още от отровния модел? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гешев освободен! Крайно време беше. „Гешев е позор! Оставка и затвор“, е лозунг още от момента на неговото поставяне на поста главен прокурор. Върхушката го разбра три години след гражданите. Което навежда на някои мисли, различни от очакваното задоволство в много среди.

Чуват се всякакви коментари и анализи, но нещо много важно забравя се или се премълчава.

Гешев продължи насаждането на постсъветския мафиотски модел в прокуратурата, като част от постсъветския мафиотско-олигархичен модел на управление на страната. Доказателство за това е сключеният през 2017 г. договор между Сотир Цацаров и генералния прокурор на Русия Юри Чайка български обвинители да се обучават в академията на руската прокуратура. При положение, че Русия е водеща в корупцията и на 81-о място по върховенство на закона от 102 изследвани държави.

Гешев и Цацаров са ярки представители на въпросния мракобесен модел. А той е мракобесен, защото процъфтавя във взаимни зависимости с останалите власти, най-вече с изпълнителната. Което позволява формално демократичното управление да се превърне в еднолично с елементи на диктатура.

Установено е върховенство на корупцията. Самата прокуратурата се превръща в инструмент на властта за репресии, натиск, рекет, шантаж, заплахи и пр. Господ, когото Гешев и неговия ментор до онзи ден – Борисов, обичат да споменават, да се кръстят и да се представят за негови избраници по българските земи е само прикритие за действителните им помисли.

Една от големите несправедливости на този модел е преследването на инакомислещите и внушение, че интелигентните и образованите са виновни за проблемите на обществото и най-вече на обикновените хора. Прокуратурата със своето бездействие всъщност толерира и дори стимулира мръсните кампании срещу въпросната категория българи. Което води до продължаваща емиграция и изтичане на мозъци.

Води и до тежък натиск от страна на руската пропаганда, която сее съмнения относно естествения евро-атлантически избор на България.

Чуха се гласове, че отстраняването на Гешев трябва да мине на втори план, защото на първи са наводненията и хорското нещастие в пострадалите райони и селища. Звучи логично, но всъщност прокуратурата има голяма роля за случващите се трагедии.

Голяма част от 600-е млн лева за ремонт на язовири и ремонт на такива са потънали в неизвестна посока. Първа предпоставка за бедствия.

Милиони по програми за изчистване на реки, водоеми и горски масиви в населени и извън населени райони са откраднати. Това е обществена тайна. Ако прокуратурата беше си вършила съвестно работата, част от крадците щяха да отидат в затвора и част от водно-калния ад нямаше да се случи.

Ако крадливи министри, висши чиновници, кметове и политици бяха санкционирани навреме, всички тези безобразия щяха да намалеят значително.

Същото важи и за трагедиите по пътищата. Занижен контрол, подкупи, кражби на стотици милиони по линия на строителството на магистрали и ремонтите на пътища и улици са причина за катастрофи и нещастни случаи.

Вчера София отново бе наводнена, напълниха се подлези, в метрото потекоха като реки. Защото прокуратурата години наред не смее да пипне кметицата Фандъкова. Или пък е в комбина с нея – все едно. Ремонт на ремонтите вече е традиция, но Гешев и Цацаров преди това не виждаха нищо. Резултатът е очевиден, грозен и „осигурява“ на столичани некомфортен, най-меко казано, живот.

Това важи за много други селища в страната.

Прибавете незаконните строителства, проблемите с детските градини, отвратителното състояние на голяма част от улиците, съпроводени с грандиозна корупция. Получава се отврат.

Днес протестиращи близки на загинали по пътища и улици, както и експерти изтъкват като слабост липсата на червени и жълти пешеходни пътеки, които се виждали отдалеч. И никой не споменава Сотир Цацаров, който лично разпореди да бъдат заличени цветните пътеки и да останат само белите, които се изтъркват за нула време. Цацаров каза, че така било по закон и той лично щял да следи за изпълнението в срок. Но не казваше нищо, нито Висшия съдебен съвет за участието му в онази срамна среща в ЦУМ в кабинета на почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов, когато той се държал заплашително към третия участник – бизнесмена Сашо Дончев.

Нито Цацаров, нито Гешев си мръднаха пръста да проверят как стоят нещата с прехвърлянето на милиони и акции на Пловдивския панаир, който в крайна сметка се оказа в прегръдката на същия Гергов…

Пенсионери и работещи непрекъснато се оплакват, че месечните им възнаграждения не стигат доникъде. В същото време по данни на Евростат в България годишно се открадват около 12-13 милиарда евро по линия на корупцията. Ако прокуратурата си изпълняваше задълженията, тези загуби можеше да се намалят поне наполовина. По изчисления на експерти това означава увеличение на пенсиите и заплатите с 30-40%.

Прокуратурата се опитва да фокусира общественото внимание върху бикините на онази красавица в Барселона и върху това, че Борисов бил отказал да му се изследва ДНК за бащинство. Проблемът обаче е в прането на пари, а не в жълтениите от личния живот на участниците в скандала.

По същият начин Гешев повече от две години ни баламосва с „коя е Мата Хари“, а не върху златните кюлчета и милиона евро в чекмеджето на бившия премиер.

Списъкът е дълъг: фалита на КТБ, кръгът „Осемте джуджета“, през който годишно са минавали от 400 до 600 милиона от рекет и шантаж – според запознати, 3-те млрд за Руски/Турски поток, който даде коз в ръцете на Путин да нападне вероломно Украйна и пр.

Българското земеделие щеше да е много по-високо ниво, ако прокуратурата бе разследвала далаверите за милиарди с разпределението на фондове. Защото не е вярно,, че сме ощетени от ЕС, истината е, че милионите отиват към приближени до властта, а прокуратурата мълчи, получавайки своя дял.

Прокуратурата отказва да разследва сметките и именията на висши магистрати и политици в чужбина.

Въобще не е маловажен проблемът с лицето Иван Стоименов Гешев.

Ако Гешев и Цацаров бяха работили според закона и в интерес на гражданите, същите граждани щяха да се радват на по-висок стандарт на живот. България и нейната природа щяха да изглеждат различно.

Пак благодарение на постсъветския прокурорски модел сме жертва на мутренско-олигархично овладяване на цели отрасли. Достатъчно е да споменем нагласените обществени поръчки и авансови изплащания на милиарди към определени фирми.

И не е правилно да говорим за политически натиск, защото това би означавало да има несъгласие и съпротива. Реалността е друга: действията са били съгласувани, а целите общи. И нито една от тези цели не е съвпадала с обществения интерес. Сводник е задкулисието.

Голяма заблуда е и, че щяло да се прекъсне влиянието на Гешев. Той ще отиде най-вероятно във Върховната апелативна прокуратура. Там вече е Цацаров. Там са и част от кадрите на закритата специализирана прокуратура. Това са все бивши техни подчинени, които дължат кариерата си на двамата. Ще продължат договорките, сделките, а вече и отмъщение спрямо определени хора, считани за виновни Цацаров да напусне КПКОНПИ, а Гешев стола на главен прокурор. Жаждата за отмъщение и реваншизъм ще е огромна.

Гешев си тръгва, но отровното му наследство ще убива още дълго време - ако не се предприеме радикално прочистване на системата. И повече да се обяснява на хората за какво зло става дума.

А Гешев и Цацаров трябва да платят за това, което сториха на гражданите и държавата. Това би било истинска справедливост.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нашийник

    35 3 Отговор
    Докато титулувате доказани престъпници, положението ще си е същото, дори ще се влошава. Набедените за "политици" и "бизнесмени" престъпници ще стават все по-нагли, тъй като не срещат отпор. Банкянският бандит е най-показателен.
  • 2 ухмйок

    37 11 Отговор
    Абе Огито, как може да си толкова просто същество? В статията има много истина, ама къде на всяка манджа слагате по една Русия, вие платените папагали? Минаха вече 33 г. след 1989 г. и от тогава се изредиха да управляват от "демократ" и на горе, все избирани и с досиета в Посолството на Козяк. Храненици на Америка за България, преяли от грантове се препъват един в друг по телевизиите от 33 г. и управляват и носят "демокрация", и изведнъж пак Русия? А спрете се бре лъжци. Че сте некадърник до некадърник, Русия ви виновна.
  • 3 Зеленски съм - Мари игуаната

    21 0 Отговор
    И на мен ми се ще Цацата и Гешеф да си платят за всичко, което сториха на българите, а оттам да се подгонят здраво и политиците-айдуци, но...на този етап не виждам как ще стане.
    Доста хора в политиката и съдебната ни система плачат за кауш, но добре се подсигуриха при последните избори...
  • 4 да де

    27 2 Отговор
    Хаха каскета стана неудобен след като се опитаха да го пратят при създателя и нарече боклуците в парламента боклуци. Преди това същите тези боклуци не даваха дума да се обели срещу него.
  • 5 Град Симитли

    23 3 Отговор
    ... "Най-обичам луди, луди жаби луди, луди жаби на сън, йе.
    Най-обичам луди, луди жаби луди, луди жаби на сън...."
    .........
    ..... Лицето огнян първо да се покае за насаждането в медиите на лицето Бою Методиев Борисов!!!
  • 6 Сатана Z

    28 8 Отговор
    Лицето Огнян Стефанов - агент на Държавна сигурност под агентурното име “Академика”.Доносник ,преди и след 10.ноември 1989г.Платена изтривалка подвизаваща се в поръчковите медии.
    Жалък поръчков пасквил.
  • 7 Боби

    16 3 Отговор
    Стига писания! Трябва дейсвия! Почвайте веднага проверка на каскета!
    Пълна проверка от хора специалисти и политически не обвързани! ГАЗ!!!

    Коментиран от #10

  • 8 зяпач

    17 1 Отговор
    Мръсник. Позволи си да повдигне обвинение /официално/ на милионери от прехода. Това някой ГП да си го е позволявал? Права е Фуражката, абонирана на държавна ясла, да размахва юмруци по стъпалата. Интересно мие, понеже милионерчетата бяха от втория ешелон и то провинциалисти, какво би се случило ако повдигнеше обвинение на Р. Овч и Сие. Тогава щяха да се чуват из Шопско картечни откоси. Та чети си народе новинарските статии и си плащай натрупаните дългове. То те именно за това се пишат. Поняли?

    Коментиран от #16

  • 9 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    25 0 Отговор
    Съветския съюз не ви е оправдание на журналистите, че не си гледате работата. 33 години е едно поколение, родило се, изучило се и започнало даже да застарява. Когато дойде на власт нова формация, се натискате да блеснете пред нея, за да не си загубите работата, държите се угоднически, вместо да изобличите остро новите мафиоти! И старите мафиоти, които сега се върнаха на власт!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 зяпач

    21 4 Отговор
    Пропуснах да кажа, че Огнянчо Стефанов и фрогнюз са създадени и издържани от Мултигруп. Мултигруп вече не съществува като субект, но имотите / доста от крупните заводи и фабрики/ както и личната вече собственост не са си сменили притежателите
  • 12 карабиберче

    6 1 Отговор
    Още през далечната 2016 година посочих необходимостта от промяна на модела плюс справедливост. Покай моето искане бая политици направиха кариера без дори да мръднат пръста за промяната на модела, за справедливост изобщо не стана дума. Сакън техното да не се губи. Примери да искате. На първо място госпожа Корнелия Нинова, след нея и изгонения от ДАНС Милтенов , както и бивш генерал от НСБОП . Въпреки това нищо не последва.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 пашата

    9 1 Отговор
    С какво ще си плати цацарков с ани сандалич ли пък гешефта с петьо еврото все бок---и
  • 15 карабиберче

    6 1 Отговор
    А всичко тръгва от 3 паралелни властови центрове, водени от желанието за власт и за надмощие . Ето и домашните им адреси, както следва . На първо място уличка, недалеч от улица Бор в квартал Симеоново. На второ място улица Георги Бакалов в квартал Изток. На трето място, но стига вече с подробности, че и да има за в Бъдеще.
  • 16 ауу..

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "зяпач":

    Обвинение срещу Р.Овч.?Та той е свещенния физик.И да има някога ,то ще е плахо колкото да даде храна на медиите,ако изобщо стигне до тях.
  • 17 избирател

    11 0 Отговор
    Драги български политици, нали постигнахте целта си да свалите Гешев, нали? Ами спрете вече с тая тема, прочетете длъжностните си характеристики, концентрирайте се и започнете съгласно тях, да работите и да допринасяте ползите, които се очакват от вас!
  • 18 Миии

    8 2 Отговор
    чака се да трови още нервите на сорос и посолството
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Лицето Огнян стефанов

    6 2 Отговор
    Е гнусна, гад!
    Май го зърнах на педералския « форум”

    Коментиран от #27

  • 22 Станимир

    5 3 Отговор
    Сега бившите колеги на Гешев трябва веднага да го вкарат в затвора.
  • 23 1253

    4 1 Отговор
    Добре е написано, та излиза че извора на всички нещастия на България се крият в Гешев. Иначе точно е описана причината цялата система на държавно управление в България е копие на Съветско-Руската, и резултата е същия-плачевен. Всеки път Българите си избират нов спасител с големи обещания, за да стане ясно че веднъж взели власт Българските политици нито са отчетни,нито са контрулуруеми, нито са наказателно отговорни за криминалите им престъпления.Хората-политици Български са си създали закон да ги пази от криминално наказателни действия на Прокуратурата и съда .а за по сигурно са ги и подчинили.
    Та смяната на Главния Прокурор е само да се махне неудобния за ГЕРБ ,ПП и Президент на България Гешев. За сега няма никакви действия за реална промяна в България, освен много лъжи и обещания в което Българските политици са много опитни, така че още повече крадене ще падне има 60 милярда от ЕС да се усвоят/откраднат..
  • 24 "Русия"?

    10 4 Отговор
    На всяко изречение "Русия"? Глупав папагал...
  • 25 Учудващо

    1 1 Отговор
    Ами три години какво направиха правителството А може и хан Крум да е виновен Явно комунистите си намерила нови партии и сега са в атака
  • 26 Обективен

    8 2 Отговор
    Абсолютен бездарник е автора на тази статия, типичен евроатлантичке, на който Путин му е ср@ал в гащите. Засрамете се, смешни и жалки сте. Я си при помнете какво беше унищожено, като условие да влезем в ЕС, я си при помнете какво беше унищожено като условие да влезем в НАТО,докато накрая се превърнахме само в донор на западните "партньори". А за "вероломно то нападение на Украйна" е най добре да си затворите лъжливите усти и когато се научите да ЧУВАТЕ и двете истини да бъдете обективни и честни, а не зависима пап@лач.
  • 27 Ветеран от Протеста

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Лицето Огнян стефанов":

    Хванаха разговор по телефона смежду лицето Огнян Стефанов и Черепа за организиране на Протестите срещу ГЕРБ по Социалните мрежи..." Отиват бе- казва Лицето,накъдето ги пращаме и натам отиват.С Малко закъснение,разбира се,докато се разпространи...Сега сме съсредоточени в Бирисов..С Гешев - по- нататък..."Организиран Бунт срещу Законно избрана Власт е по член 109 от НК - от 10 до 20 години или Доживот!!!Гешев тръгна срещу 5 от Най- богатите български Олигарси и пРезидента на руските тайни служби...
  • 28 Артилерист

    3 1 Отговор
    Авторът почти пълно е изредил безобразията на Гешев, но не успял да се освободи от желанието да плонжира пред американските спонсори на подобни писания за тяхно влияние. 33 години сме под абсолютна американска диктатура и пряко управление от посолствоТО, а него го друса ПОСТСЪВЕТСКИ олигархичен МОДЕЛ! ДОКОГА бе, авторе, колко години още трябва да минат, за да ви се изтрият от... главите тези модели и да прогледните за истинските причини за състоянието в което се намира страната. Хайде назовете нещата с истинските им имена, кажете кои са тези от моделите, задкулисието и прочие пречещи на демокрацията президенти, руски агенти и т.н., изловете ги, тикнете ги в затвора, да се изчисти обществото веднъж за винаги, да останете само най-праведните демократи, да тръгне страната към оправяне, да си отдъхне и посолствоТО...
  • 29 Касапин

    2 1 Отговор
    ООООО ОГНЯНЧО И КАТ МАНАХА ГЕШЕВ КОГО ТУРИХА ЗАМЕСТНИКА МУ ОЩЕ ПО ОТЯВЛЕНО КОРУМПЕ А ТИ ПРОДЪЛЖАВАШ ДА ДРЪНКАШ ЗА МИЛИАРДИ ГОДИШНО АМИ ЛЪЖЕШ БЕ ОГНЯНЧО НАГЛО И ЕЛЕМЕНТАРНО
  • 30 Алооооооо

    1 0 Отговор
    ОГНЯНЧО КАК Е НОВОТО ГЛАВЕН ПРОКУРОР ДА НЕ Е ОТ ХАРВАРД А НЕ БИЛ И ТОЙ БИЛ ОТ СИМЕОНОВО И КАК ГО ИЗБРАХА С КОНКУРС ЛИ А НЕ Е С КОНКУРС АБЕ ОГНЯНЧО ЩО МЕ ПРОТЕСТИРАШ БЕ МАМИН СЛАДЪК ПОД....ЛИЗУРКО
  • 31 Боримечката

    1 0 Отговор
    Един път за се съглася с вас с изключение на пост комунистическият модел! От 30 г България е Американска колония !!! Какъв ковунистически модел!!!
  • 32 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    В цялата дунанмА процира далеч по-сложен гамбит и както сайта Афера твърди,Гешев е подготвян за лидер на нов полит-проект,който да обере каймака на ония 60% негласуващи.Толкова страсти имаше ,протести за да го махнат,а сега няма радост.Той падна,друг ще го смени и толкоз,какво тук значи някаква си личност,при ма-фи-я-та празно няма.Свято място хайляк не остава.Но вече сме ги гледали много такива герои на думи и обещания,така че не му се връзвайте на изявлението със стоманено изражение и тон,всеки що-годе артист може да го изиграе.

    Коментиран от #36

  • 33 ...

    0 0 Отговор
    Оставете 40 годишните им деца и внуци да си живеят и работят спокойно в България, а и над 50 годишните, имат държавна, имат бизнес, имат внуци, някои правнуци, те си плащат, а други им оправят коли без пари на депутати, трети депутати в провинции ги хранят без пари, но баце на някои им отряза дългият врат и станали бабушки с очки очила, а на 70 ще са на бою баба яги. Не виждам от бойко б по свестен на тоя етап, бойче твоите милиционери им кажи да не крадат от твоите колеги, знаеш кои. Села 2, земя имат купена евтина, заградили сме едно место и като отиде в друг град в онкото и влизат и крадат, отиват и набеждат нас, а ние нищо не искане, щом нямаме внуци и прав бил всичко ще дадем на атанас без костюма и на баба цветка, халал да е труда на моите родители пестни изкарали живота си ореди 1944 с игла машина и конец и машина дадена на държава не върната, пищов предаден в мвр, а купен от х, халал да ви е, но имайте малко съвест и не крадете, за да могат хората в онко да се лекуват, а там също се олаща, при живково бе безплатно, вие се борите за милиони, а народа за да оцелее, луди за вързване са селяните в града. Достатъчно имат, ни комунист все те прави. Мафия. Не гласувай за гешев, тий защо не се противопостави на неговите олигарски, ние как по живково си казвахме, не може да пише, но шеф ни бе и еродита получаваше инж румяна димитрова от видин по разпределение омъжена на др край на света 170 лева, а шефа 500 лева, кога хляба типов бе 0.15,а бял 0.26 лева. Чи
  • 34 Хахааа

    0 0 Отговор
    Имам си пенсия 500 лева и не ме еня за политици. Цацаров къде е, или само гештака обидиха, нищо чудно да е било инсцинировка застрашени запада от коце боце
  • 35 Истини

    0 0 Отговор
    Картите се пренареждат, а колко ли народ е на айрян и вода днес
  • 36 Леля Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Матей преображенски":

    Каскета няма шанс в политиката. Първо е тъп милиционер. Второ, никога няма да забравим КТБ, това че беше лакей на Делян П. и Бойко Б., делата на трупчета и пр. Трето, една замразена риба каракуда е 100 пъти по харизматична от мего.