Last news in Fakti

22 Юни, 2023 10:00 2 829 6

Германия: една от най-трудните и неблагодарни професии

  • германия-
  • професии-
  • професия-
  • училище-
  • ученици-
  • директор на училище-
  • умора-
  • труд-
  • работа

Постоянна умора, недоспиване, хранителни разстройства: много директори на училища в Германия са претоварени

Германия: една от най-трудните и неблагодарни професии - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всеки четвърти директор на училище в Германия би искал да подаде оставка. Това е основният извод в нов доклад за състоянието на училищните ръководства в Германия, изготвен от Wübben Stiftung Bildung.

Претовареност и лоши условия на труд

Ако се вярва на изследователите, да си директор на училище в Германия е една от най-трудните и неблагодарни професии. На първо място директорите са много претоварени с работа - 89% от тях посочват, че често или дори много често работят повече, отколкото са длъжни по договор. А 78 процента твърдят, че ги занимават със служебни въпроси и през свободното им време. Тревожна е и следната тенденция: броят на директорите, които искат да напуснат, се е увеличил с 8% през последните четири години. Най-често срещаната причина е липсата на подкрепа от страна на властите. "Обичам работата си, но ме дразни това, че нямаме условията, от които се нуждаем. Така че разбирам добре колегите си, които казват "Стига вече!", казва Клаус Хаге, директор на начално училище в Дуисбург.

В неговото училище учат 372 деца, от които 93% са миграционни корени – или самите те, или поне едни от родителите им е чужденец. Освен това заради руската агресия срещу Украйна за една година над 200 хиляди украинчета са пристигнали в Германия. А това създава допълнителни организационни трудности. Недоспиване, проблеми с храненето и постоянна умора – от това най-често страдат директорите на училища, става ясно още от проучването.

Всеки пети иска да излезе в пенсия, няма заместници

Друг проблем е свързан с това, че няма кой да замести излизащите в пенсия директори на училища. На една пета от тях им предстои пенсиониране през следващите няколко години, но няма желаещи за техните места. Според Пиер Туловицки, един от авторите на доклада, около една трета от директорите нямат необходимото образование и са "мотивирани любители", които трябва сами да придобият необходимите знания - на работното си място и в процеса на работата.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урюрвкос

    5 2 Отговор
    учителската професия е много важна и щом е дадена в ръцете на "мотивирани любители" пиши я бягала тази страна.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Идеолог

    0 2 Отговор
    Да се назначат креативни! И да усвоят материнския език на учениците си, защото те са бъдещето на нацията. Отживелите НЕджендър ориентирани динозаври да си подават оставките и да освободят място на всеобщополовите и многополовите. И да поемат вилкоменчета на издръжка от ЕС (от нас, естествено). Иначе, на шега, на майтап, ама жигулитата вече надживяват електрокарите. Но... те са за бедните. Снобарите с хелурона яздят СУВ-та.
  • 4 Адам Хилтън

    5 0 Отговор
    Ей тия директори и началници - все на тях им било "трудно".
  • 5 Славай Орком

    6 2 Отговор
    Това е най леката професия 28ч седмица почивки 3м .. заплата чисто 3700-5000 Чистооо... имам приятели които учат делата там, никога не биха напуснали дори график дизайнер или ИТ не взима чисто тези пари
  • 6 Просто член

    9 1 Отговор
    Да си дойдем на думата. Човека го каза в прав ред....пълно е със чужденци а те са неконтролируеми. Проблеми с тях, родителите им не знаят езика, трудна комуникация и главоболия. Но, за работното време и заплащането не съм съгласен, печелят доста добре. Събота и неделя, празници, ваканция си почиват, платен годишен отпуск....не е нормално да се жалват.