Last news in Fakti

22 Юни, 2023 23:00 1 889 8

Ще промени ли Турция паричната си политика

  • турска икономика-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • турска лира-
  • икономика-
  • лихва-
  • анкара-
  • истанбул-
  • мехмет шимшек

С тези две нови назначения са свързани надеждите за обрат в турската фискална политика

Ще промени ли Турция паричната си политика - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган видимо е готов за поврат във финансовата политика. За това говорят две негови назначения: той върна в правителството бившия финансов министър и банкер от "Мерил Линч" Мехмет Шимшек, а доскорошната банкерка в САЩ Хафизе Гайе Еркан оглави Турската централна банка.

След преизбирането си Ердоган на няколко пъти подаде сигнали за смяна на курса във финансовата политика, но международните инвеститори все още изпитват дълбоко недоверие към своенравната икономическа и парична политика на сегашната турска власт. Международният политически експерт Тимъти Аш го формулира така: "Шимшек, Еркан и техните екипи са изправени пред голямата задача да разберат какви трупове има заровени в мазето."

Петнайсет загубени години?

Както е известно, турската икономика се тресе от кризи вече години наред. Инфлацията, която през май 2023 беше на равнище 40%, а в определени периоди стигаше и до 80%, буквално засмуква покупателната способност на потребителите. Турция не разполага с особени природни богатства и открай време внася повече стоки, отколкото изнася, тоест страда под бремето на външнотърговския дефицит. Смята се, че в момента страната има нужда от външни финансови инжекции в размер на 200 милиарда долара. В същото време нараства и държавният дълг. Само през първите четири месеца на годината бюджетният дефицит направо е експлодирал - икономистът Тахсин Бакърташ смята, че той се е увеличил с цели 1870 процента в сравнение със същия период на миналата година. Домакинствата също са затънали в дългове, възлизащи на 180% от БВП на Турция.

Турската валута също е в трагично състояние. През 2008 година една турска лира струваше 60 евроцента, а в момента – по-малко 4 евроцента. Девалвацията на лирата непрекъснато оскъпява вносните стоки. Вместо да се повишат лихвите, както се прави по цял свята в такава ситуация, в Турция вече години наред, под натиска на Ердоган, лихвите се държат на ниско равнище, което пък съсипва държавните финанси.

Ердоган е готов за нов фискален курс?

Държавата вече е затънала до гуша. Валутните резерви са почти изчерпани и Турция е принудена да взима пари назаем, най-вече от банки в ислямски държави и от приятелски режими като тези в Русия и Катар. В същото време западни банки, като нидерландската ING и германската Дойче банк, съкратиха кредитирането за Турция наполовина в сравнение с миналата година. Финансовият министър Мехмет Шимшек, когото Ердоган уволни през 2018 година от този пост заради различия във възгледите, сега обяви, че страната му ще се завърне към една рационална икономическа и финансова политика. Дори самият Ердоган отвори вече дума за взимането на "бързи мерки". Според анализаторите това означава, че президентът вече е дал зелена светлина за вдигане на лихвите.

Две необходими стъпки

Както е известно, през последните години Ердоган на няколко пъти сменяше ръководството на турската емисионна банка, за да наложи необичайната си политика на ниски лихви и евтини пари. Хафизе Гайе Еркан петата поред управител(ка) от 2019 година насам. В момента всички се питат дали абсолвентката от прочутия Принстънски университет и доскорошна банкерка в "Голдмън и Сакс" има достатъчно решителност, за да изведе Турция от нейната финансово-политическа изолация. Във финансовия свят непрекъснато се повтаря, че за тази цел Анкара трябва да предприеме две действия: да вдигне лихвите и намали инфлацията.

Международните инвеститори са предпазливи и заради понякога изненадващите вътрешно-политически решения на Ердоган, например нареждането сделките в страната да се извършват само в местна валута. Нека да припомним, че няколко големи проекта за инвестиции в Турция, като заводът на "Фолксваген" например, вече от години стоят на трупчета именно поради тези причини.

Автор: Томас Колман


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    9 6 Отговор
    Паричната политика няма значение, когато имаш развита индустрия, туристически сектор и търговия. Турция да не е България - дето разчита само на "инвеститори", или Германия която предаде промишлеността си на Китай, а финансовата си независимост на МВФ?

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Жерар Дьожарден

    9 1 Отговор
    Немчугите ги е много страх някой да не ги мине икономически.Но вече Турция ги почна Търкиш еърлайнс мачка луфтханза
  • 6 Калпазанин

    6 1 Отговор
    Заглавие, и дойче зеле, познах. Не ,няма да я промени напук на вас и банките еврейските банки кръвопийци. Даже и не ви чета @@@@@те
  • 7 Да, колко са зле турците, а

    6 2 Отговор
    Видиш ли, ние колко сме добре, направо цъфтим! И доматите ни турски, и дрехите, и обувките, и какво ли още не, но турците били зле, разбирате ли! А това, че са горди и наперени, че се наредиха сред великите сили, с които всеки се съобразява - това няма значение, нали?
  • 8 Пропуснали сте най-важното

    1 0 Отговор
    От четирите послания на шимшек. Това за дедоларизацията.