Last news in Fakti

25 Август, 2023 20:54 8 817 43

Как да живея с пенсия от 250 евро в Истанбул?

  • турска лира-
  • пенсия-
  • наем-
  • истанбул-
  • турция-
  • турци-
  • икономика-
  • криза-
  • реджеп ердоган

Нужни ли са "революционни" промени?

Как да живея с пенсия от 250 евро в Истанбул? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Получавам 7500 турски лири пенсия, което е около 250 евро. Плащам 250 евро наем, а отделно имам и сметки за ток, вода, хранителни продукти и други неща", казва Айше Акташ пред германската обществено-правна медия АРД. "Невъзможно е да живея само от пенсията." Преди да се пенсионира, Айше е принадлежала към средната класа - работила е в текстилната промишленост. Днес тя е принудена да продължава да работи - в магазина за втора употреба на съпруга си. Защото в Истанбул пенсията не ѝ стига за нищо.

Близо една трета от турските пенсионери получават месечна пенсия в размер на 250 евро, пише АРД. И много пенсионери всъщност са принудени да продължат да работят - също като нея.

Годишна инфлация от близо 60 процента

Почти не минава ден без цените да поскъпнат. Ако турските гевреци със сусам са стрували пет турски лири миналата седмица, сега цената е двойна. Според данните на Организацията за изследване на инфлацията ЕНАГруп, между юни и юли цените са се вдигнали с 13,18 на сто. Цените на храните и безалкохолните напитки са скочили с 14,66%, наемите са се вдигнали с 6,05%, а цените в ресторантите - с 9,15%. Очаква се да продължат да растат, отбелязва АРД. Инфлацията през юли се изчислява на 47,83 на сто в сравнение със същия месец през миналата година. Турската централна банка прогнозира, че годишната инфлация ще достигне 58 на сто. Експертите смятат, че реалното повишение на цените всъщност е дори по-високо. На мнозина им се налага да се ограничават, други зависят от финансовата подкрепа на семействата си.

Наемите в големите градове се вдигат

Пенсионерите в големите градове са сред най-засегнатите. Средният наем на апартамент в Истанбул сега е 1,5 пъти по-висок от минималната работна заплата. Според градската администрация, наемите са се вдигнали с близо 700 процента в рамките на последните четири години, пише АРД.

Затова на много пенсионери им се налага да се изнесат от големия град. Айше Акташ познава хора, които са в такова положение. Арзу Белбюкен е една от тях. Пенсионерката все още работи на свободна практика като преводачка и учителка. Скоро ще се мести в Измир. В ежедневието ѝ се налага да се ограничава за много неща. "Преди често излизах на ресторант - почти всеки ден. Сега мога да си го позволя най-много веднъж на всеки две седмици. Трябва да се адаптираме към ситуацията и да променяме навиците си", обяснява жената пред АРД. На въпроса дали иска просто да си почива и да не работи повече, Арзу отговаря: "Няма как. Карпе дием! Спряла съм да мечтая. Живея за момента."

Нужни ли са "революционни" промени?

"Ако Турция не предприеме сериозни и вероятно революционни мерки за решаване на жилищната криза през следващите години, тя ще се задълбочи и ще се сблъскаме с най-тежкия недостиг на жилища в историята на републиката", споделя в X (бившия Туитър) Бугра Гьокче, заместник-генерален секретар на истанбулската община. Според данни, публикувани от Статистическата служба на Турция TÜİK, населението на Истанбул е намаляло с повече от 56 000 души през 2020 - до малко над 15 милиона. През 2021 според официалните данни тази тенденция се запазва, обяснява АРД. Поради инфлацията и заради страха от прогнозираното голямо земетресение в Истанбул, сега експертите очакват броят на изнасящите се от мегаполиса да се увеличи поне двойно.

Правителството планира да насърчи миграцията обратно към селата. То обмисля например да субсидира електричеството и водата за пенсионерите, ако те се изместят от Истанбул. Мярката е за намаляване на гъстотата на населението в мегаполиса, но в същото време стимулира джентрификацията. Преместването на пенсионерите не решава проблема с инфлацията, нито пък подобрява лошите финансови условия.

Автор: Дамла Хекимоглу


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вижда се

    44 34 Отговор
    Ердоган ще унищожи народа си ,както боко го направи !!

    Коментиран от #16, #42, #43

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Турчин

    34 9 Отговор
    Аз съм живял в Истанбул 2008 година. Една лира беше един лев. Минималната заплата беше 600 лири / лева а в България беше 200 лева. Минималната пенсия беше 1800 лири / лева. Моята заплата като келнер в доста скъп ресторант беше 1800 лири / лева. Един вестник беше 20 стотинки. Кило домати 30 стотинки. Един дюнер 2 лева. Плащах 800 лева квартира. 30 лева ток и 20 лева вода. Заплата 1800 лева. В България това беше нереално висока заплата тогава. Една бира Туборг кен беше два лева /лири. Кутия цигари Уинстън 5 лева. Хляб 30 стотинки. Килограм сирене 4-5 лири/лева. Сега не знам как е не съм ходил отдавна. Ходил съм като турист. Но за да усетиш нещата трябва да работиш и да видиш стига ли заплатата.
  • 4 Баце ЕООД

    23 13 Отговор
    Много по добре от колкото в България с 400€ пенсия..
  • 5 Турчин

    51 21 Отговор
    Днес животът в България е много по добър от животът в Турция. Първо заплатите са високи. Пенсиите също. Алкохолът е евтин. Не е пренаселено. Аз съм живял една година в Истанбул и си казвам честно това е АД. Това да не можеш да си размахваш ръцете по улиците дори в два полунощ (има много хора по булевардите дори в този късен час). През деня не смеех да изляза на улицата. Доста е пренаселено. София е село. Буквално село или някакъв провинциален град. 20 милиона се струпали на територия колкото половин България.

    Коментиран от #27, #28

  • 6 Йеронимус БОШ

    34 7 Отговор
    А питате ли мис Бикини как ли е преживявала в Барселона в къща и бутик на нейно име , дарени й от една Тиква с прякори Тулупа и Буда ?

    Коментиран от #31

  • 7 да де

    44 8 Отговор
    Тук за голяма част от пенсионерите живота не е много по-различен и те едвам свързват двата края.
  • 8 Верно ли бе

    61 9 Отговор
    Дойче веле, какво пак ревете на чужди гробища ? Украйна , сега пък Турция ? Няма ли да напишете статия за мизерията на българските пенсионери , а сте се загрижили за турските ?
  • 9 Убийствен Пъзел 8

    20 5 Отговор
    Или за ТУРЦИЯ ЗАМИНАВАМ , ИСТАНБУЛ Е ГОЛЯМ 7 535 км2 5 най голям град в света
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дойче веле

    26 12 Отговор
    В Турция пенсията е 800ев защо лъжете
  • 12 Аман от зелевизми

    24 7 Отговор
    Минималната пенсия е 14500 тл
  • 13 Турчин

    41 11 Отговор
    И още едно мое наблюдение. Там един 40 годишен турчин изглежда като 60 годишен в България. Стресът в Истанбул е огромен. Остаряват, буквално грохват от стрес. В моята улица която беше "тиха" излизам на улицата и играят 50-на деца в 11 часа вечерта и имаше мини пазар. Продават грозде, домати, дини. И това през нощта. След полунощ излизам на балкона 90% от апартаментите светят. Хората не спят. Чува се музика. След полунощ "Чистотата" опразват контейнерите за смет. Пия бира. Свършва. Искам да пия още. В един след полунощ излизам до местния Текел (будка за цигари и алкохол) и има опашка от поне 30-40 мъже. Алкохола е в черни торбички. Да не се вижда. Грях е да се пие все пак.. В България е много спокойно.
  • 14 Дойче веле

    15 3 Отговор
    В Германия ваште пенсионери колко вземат за вурстове ще има ли
  • 15 Опорка

    16 5 Отговор
    На дойче зеле соросоидщините. Правете деца, те са единствената ви застраховка на стари години.
  • 16 Дааа

    11 18 Отговор

    До коментар #1 от "вижда се":

    След като така подло изигра руснаците със нацистите от Азов и взе да се върти във всякакви посоки, какво очаква Ердоган ефенди?!В Кремъл в момента са глухи за проблемите на Турция .

    Коментиран от #18

  • 17 Мдаааа

    26 14 Отговор
    Турският пенсионер може да си позволи много повече неща от немският и живее много по-добре. Затова и немските пенсионери ходят в Турция, а не обратното.
  • 18 Турчин

    15 3 Отговор

    До коментар #16 от "Дааа":

    В Кремъл си имат достатъчно проблеми. Не им е до проблемите на другите.
  • 19 Русофил

    11 4 Отговор
    Споко Айше. Дигнаха лихвите и ще станеш богата от депозита в банката.
  • 20 Турчин

    34 4 Отговор
    Веднъж имах неблагоразумието да се кача в такси. За два километра ми взе 50 лири. А шофьорът псуваше постоянно "абе....ли имаш в очите" (мъжки полов орган).. После спомена майката на някакъв друг шофьор. И ми се оплаква "Истанбул не е град. Това е ад. Пълно е с идиоти. Виж го тоя минава на червено. Ти откъде си". От България! "Аааа! И знаеш турски браво! Вие българите на турски ли говорите?" той не знае че в България има турци.

    Коментиран от #23

  • 21 Калпазанин

    10 0 Отговор
    Направо да п@@@@@@ човек от вниснало зеле
  • 22 Въй

    13 2 Отговор
    Че колко е пенсията в България?
  • 23 Българските турци

    20 13 Отговор

    До коментар #20 от "Турчин":

    Приятел , нещо май послъгваш нещо?... Бил си една година в Турция като келнер в реномиран ресторант ?!... Кой ще те направи директно келнер и то в голям ресторант без сертификат или диплома за обучение в сектора ?...Без турско гражданство най много си разнасял чинии като коми в някой бардак !

    Коментиран от #24

  • 24 Турчин

    23 6 Отговор

    До коментар #23 от "Българските турци":

    Бях коми един месец. Носех чинии и режех лук. Идваха много туристи. Знам малко английски и руски. Висок съм и синеок. Бял съм. Абе като ме погледнеш ще кажеш този е поляк. След три седмици ми сложиха вратовръзка и бяла риза. Първата ми заплата беше 600 лири каквато беше минималната. Втората беше 1800 ЛИРИ заедно с бакшишите. Не съм искал повишение на заплатата те ми я вдигнаха. Собственикът на заведението се казваше Musa Dağdeviren. Потърси в Гугъл. Мастър Шеф Musa Dağdeviren. Аз не лъжа никога. Това е голяма обида за мен да ме нарекат ЛЪЖЕЦ. После след една година напуснах. Платиха ми всичко което ми се полага и шефът (не собственикът) ми каза: "когато искаш и решиш да се върнеш при нас - нашите врати винаги са отворени за теб. Поздрави за твоите родители".

    Коментиран от #29

  • 25 Голем смях

    10 3 Отговор
    Ами няма да живееш в Истанбул,а ще отидеш някъде из Анадола ,Диарбекир или в някое село до източната граница .Там няма за плащаш 250 евро наем .То всичкото турчин иска Истамбул ...
  • 26 Българските турци

    17 4 Отговор
    Всички "български турци" на 70 и над 70 години с двойно гражданство имат възможност да получават пенсия и в Турция и в България ! В България взимат пенсия с необходимия минимален стаж ,а в Турция направят ли 3600 дни (15 години) трудов стаж имат право да се пенсионират с минимална пенсия и с 9000 дни(25 години) трудов стаж с пълна пенсия която се изчислява по коефициент еквивалентен на размера на заплатите и платените вноски през тия 25 години !...Така че, тука в статията става въпрос за лузери, каквито има много, както в Турция ,така и по всички държави по света ! Българина много лаконично е казал " Който не работи,не трябва да яде !"....
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Александра Дувара

    16 4 Отговор

    До коментар #5 от "Турчин":

    Много хубаво лъжеш стига да ама кой да ти вярва! В началото на 8.2023 минималната пенсия в Турция е 400 евро и от 24.8 им направиха увеличение с 260 евро на тези с минимална пенсия, за следващите най-ниски (до 450 евро) им направиха увеличение с 240 евро. Увеличение между 240 - 260 евро има и за някой категории най-ниски заплати в страната. Това го направи новият министър на финансиите.
  • 29 Българските турци

    9 6 Отговор

    До коментар #24 от "Турчин":

    Ако не го пишеш отначало така както си писал сега , всеки който е скитал из Истанбул ще те нарече така ! Това което си постигнал с физиката си за един месец ти , един порядъчен кюрдски младеж дошъл от Сиирт в Истанбул го постига след многогодишен къртовски труд ! Ако е вярно което пишеш , много жалко защото си пропуснал една блестяща кариера в сектор в който се плащат солидни заплати в Турция !

    Коментиран от #32

  • 30 Молодец

    9 0 Отговор
    А някъде казва ли се че тая Акйше няма дори и 50 години.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Браво хасане

    3 9 Отговор

    До коментар #29 от "Българските турци":

    Ника го смени, ама ромското мислене си остава!
  • 33 Нонаме

    10 4 Отговор
    Представете си сега как е в Турция една дългогодишна пенсионерка на 56 години се хвали на 72 годишната си майка(също пенсионерка) че 40 годишната и дъщеря се пенсионирала аман да не чуе прабаба и полувечна пенсионерка щото 88 годишното и сърце едва ли ще издържи на тая новина(от радост разбира се)
    Имали някъде по света такава възможност не четири поколения да са пенсионери а само майка и дъщеря.
    Нито в Европа нито Америка.
  • 34 Еврото не се яде

    13 1 Отговор
    Какви евра, какви долари? С тази пенсия в Турция може да се купи около 30кг телешки пържоли а тук на промоция едва 10кг. Справка в мрежата.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ЧерньоЧернев

    7 0 Отговор
    Полюбопитствувах и ровейки се по интернета установих че минималната пенсия в България преди 2 месеца е била 467 лв равняваща се на 237€ което е доста по малка от турската.
    Добре че сега са им направили увеличение от 12% та е станала цели 523 лв та българския пенсионер малко да живне.
    Но новата им пенсия се равнявала отново едва на 265 € което е само 15 € повече от турската.
    Голя разлика няма що .
    Ще може ли българския пенсионер да ги сложи в страни за черни дни но едва ли ?
  • 37 Анонимен

    5 1 Отговор
    Да отива в някой жендем не в истамбул
  • 38 както

    4 0 Отговор
    се живее с 250 евро пенсия,в по-скъпата СОФИЯ
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 нещата от живота

    2 0 Отговор
    Да не плачем на чужди гробища. Типичен пример е даденият в статията за Айше Акташ. Сравнете с наша българка. Колко наши пенсионерки живеят с 500 лева месечна пенсия в София? И повечето от тях работят и след пенсиониране. Това е дори насърчително с цел увеличаване на възрастта за пенсиониране и преодоляване на липсата на работна сила. А при това в Турция възрастта на пенсиониране е доста по-ниска от нашата, така че Айше е сравнително млада жена в 50-те си години.
  • 42 Ти шофьора и учените

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "вижда се":

    При Борисов наема беше 1500 £ и сиренето 18 лв а сега наемите паднаха цените на имотите също Сега няма инфлация и народа е щастлив6847
  • 43 Така е

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "вижда се":

    За 250 евро наем в България може да се наеми четиристаен апартамент в център и вила в Вояна или Симеоново / в Бистрица са по евтини/ От три година е така Които не му харества Турция да заповяда Българите се изселват в Русия / коми е много чист въздуха /
Новини по държави: