Last news in Fakti

4 Януари, 2024 09:31 3 655 37

Турция: Растат цени, лирата пада, всичко поскъпва

  • турска лира-
  • турция-
  • икономика-
  • инфлация-
  • реджеп ердоган-
  • турци

Инфлацията в Турция отново расте и достигна най-високото си ниво от година насам. А скъпите проекти на Ердоган товарят хазната

Турция: Растат цени, лирата пада, всичко поскъпва - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

И без това високата инфлация в Турция нарасна през декември още повече. Потребителските цени са се увеличили спрямо предходната година с 64,77 процента, съобщи Националната статистическа служба в Анкара. Нивото на инфлацията достигна най-високото си ниво от близо година насам, посочва АРД.

Основният принос за това е най-вече на поскъпването в хотелите и ресторантите – през декември цените в гастрономията са се повишили почти двойно в сравнение с периода отпреди година. Слабостта на турската лира обаче също играе роля - през 2023 година тя се обезцени с 37% спрямо долара, което оскъпява вноса и изостря кризата с разходите за живот в страната, отбелязва германската обществено-правна медия.

През 2023 лихвите се повишиха значително

В борбата срещу инфлацията Централната банка на Турция постепенно повиши през 2023 година основната лихва от 8,50 на 42,50 процента, но до момента с минимален успех. От валутната криза в края на 2021 година инфлацията се увеличава скокообразно и през октомври 2022 година бе достигнала кулминацията си за последните 24 години – 86 процента, припомня АРД.

През миналата 2023 година инфлацията осезаемо намаля, на моменти падна под 40 на сто, преди поскъпването от миналото лято да доведе до поредното ѝ повишение. Наблюдателите смятат, че един от основните фактори за това са обявените от Ердоган по време на президентските избори мащабни програми, изискващи големи разходи.

След изборите турската Централна банка направи завой в паричната си политика. Дотогава Ердоган дълго се противеше на повишаванията на лихвите, изтъква АРД. След преизбирането си той назначи бившата банкерка от „Уолстрийт“ Хафизе Гайе Еркан за шефка на Централната банка, а либералния икономист Мехмет Шимшек - за министър на финансите. В няколко стъпки те увеличиха водещите лихви – последно през декември с 2,5 пункта до 42,5 процента.

Минималната заплата скача с 49 процента през 2024

Експертите се опасяват, че след неочаквано голямото увеличение на минималната работна заплата ще се стигне до нова инфлационна вълна. „Цените ще се повишат с най-малко 25-30 процента“, прогнозират от Съюза на производителите на обувки в Турция.

Министърът на труда Ведат Ъшъкхан обяви, че през 2024 година минималните месечни заплати ще стигнат 17 002 лири, което се равнява на 519 евро. Нарастването е с 49 процента спрямо нивата от юли, а спрямо нивото от януари 2023 година е двойно. Близо седем милиона турци ще получават новите по-високи минимални заплати.

Ще продължи ли да расте инфлацията?

Заради високата инфлация и слабостта на лирата през последните две години правителството беше принудено да актуализира минималната работна заплата на всеки шест месеца. Работодателите получават подкрепа, за да компенсират разходите си, но тя не е достатъчно голяма, твърдят от бизнеса.

Повишените минимални заплати ще се отразят значително на инфлацията, казва пред АРД икономист, пожелал анонимност. Нивото на инфлацията може да достигне 70% в първото полугодие на 2024 година. Но дори увеличените доходи ще бъдат „изядени“ от инфлацията, ако в средата на годината не се въведат нови увеличения.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    4 18 Отговор
    Украинското зърно винаги ще бъде скъпо за тези, които го купуват. Или го прави без разрешението на Русия.
  • 2 Нормално положение

    10 2 Отговор
    Братята там имат проблем с печатането на пари и той е много отдавна
  • 3 Реве

    23 14 Отговор
    Боли ги фара 1050лв, мин. Заплата

    Коментиран от #18

  • 4 Бургазлия

    31 6 Отговор
    Ужас какво цени вчера си купих сирене от магазин BIm за 5 лв и стотинки килограма и кашкавал 1.5 кг за 12 лв 2.5 кг ориз за 3 и нещо и мандарини за 68 стинки
  • 5 Софиянски

    17 13 Отговор
    Ако нЕкой виден икономист не вдЕва какво став
    Накратко ако са на грешната страна за ден им сриват икономиката. Същото ще стане и с чайна ако решат да тръгнат към Тайван. Иначе са големи… на приказки.

    Коментиран от #24

  • 6 Абе,ей,

    37 7 Отговор
    ние сме цъфнали и завързали,че да мислим за турчолята.Какво правим ние? Народът съвсем се отчая,мизерства,направо е ужас
  • 7 Да бе Да

    33 4 Отговор
    Затуй нашите пълнят рейсовете и ходят да пазарят от там. Защото е по-евтино от тука.

    Коментиран от #15

  • 8 И това какво го интересува

    17 5 Отговор
    Целокупният български народ?
  • 9 Турция от два стола на земята

    13 13 Отговор
    кофти а ?
  • 10 Инфлация

    22 5 Отговор
    Бах тая инфлация цигари по 52 лири-3лв и 12 стинки

    Коментиран от #16

  • 11 Не е баш тъй

    33 5 Отговор
    Пак зелето ни облъчва. В БГто е в пъти по-скъпо от там ама не е важно ние как сме....важното е да мислим, че другите са по-зле от нас. Може и на тях да им е трудно, но имат икономика и осигуряват работа на всеки. Който не вярва да иде и види.

    Коментиран от #17

  • 12 АБВ

    7 13 Отговор
    Да ви е честита руската подлога Доган
  • 13 Браво

    32 8 Отговор
    Ние бяхме по зле преди да влезем в ЕС и НАТО. За един долар плащахме 3000 лева. Да се молим да не се разпадне ЕС,че ни чака невиждан глад, турците поне си имат икономика, всеки ден над 1000 Тира преминават през България към Европа с турски стоки. Имат и заводи за автомобили,имат та имат....а ние нямаме нищо
  • 14 Алъш вериш

    2 4 Отговор
    Нищо, на евроизборите и другите предсрочни избори, дъпъсъ ще плаща по сто евро на глас в туркие.
  • 15 АБВ

    1 5 Отговор

    До коментар #7 от "Да бе Да":

    Много си просД
  • 16 Абсолютно

    26 6 Отговор

    До коментар #10 от "Инфлация":

    Влез в тяхните А1 и виж цени на храни, дом.потреби и стоки първа необходимост. В пъти по-ниски от нашите "европейски" цени.

    Коментиран от #25

  • 17 ЕВРОНЮЗ

    23 5 Отговор

    До коментар #11 от "Не е баш тъй":

    Ердоган отсвири преди дни ингилизите и сега ГЬОБЕЛС ВЕЛЕ е наред с тежката артилерия следван от евроатлантическите помярчета

    Коментиран от #26

  • 18 Бай Хюсеин

    7 16 Отговор

    До коментар #3 от "Реве":

    60 лева килограм месо,7 лева една бира.

    Коментиран от #20, #23

  • 19 Българин

    24 8 Отговор
    Турция има 1,%ддс на хранителните продукти
    За справка 30 яйца са 89 лири 5.30 18 стинки бройката тука колко е 40,50,60,?
    Колко е Мин заплата в Турция?май е доста повече от нашата колко е цената на горивата там май е с 50 стинки по надолу от нашите? Коли е 1 л прясно мляко 1.20 а тука е над 3 лв и т.н не ги мислете турците даже и цигарите там са 3 лв а тук 6

    Коментиран от #28

  • 20 Като те видят какъвбалък си

    16 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бай Хюсеин":

    И по-скъпо ще ти го продадат 🤭
  • 21 Сандо

    1 3 Отговор
    Това го кажете на съпредседателя Шиши и неговата банда,че са ни засилили нататък да ни предават.
  • 22 Счетоводител

    23 1 Отговор
    515 Евро минимална заплата, цени значително по ниски от нашите тук, но турците пак се оплакват - ето от къде сме приели този оплаквачески манталитет. Иначе сигурно не им е добре на хората, все пак и намалява стандарта на живот последните години. А кое може би ги спасява - производството и раждаемостта. Преди време бях писал, че във всяко едно семейство трябва да има по минимум три деца за да има кой да работи и да се пенсионираме рано, но тукашните комундета ме оплюха. Няма значение господа, важното е това работи и вие го виждате в Турция, дето се опитват да го клатят Ердоган, ама засега се справя. Не че ми е любимец, де! Турция сине решила проблема, като има голям дял млади хора в трудоспособна възраст, както и много заводи, земя която се обработва и трудолюбиви хора. А при нас този модел няма как да сработи, тъй като станахме застаряваща нация, срината промишленост, която последните 10 г. расте, но няма кой да работи, освен това сме и мързеливи. Колко са хората, които си помагат на бюджета като гледат животни и сеят зеленчук. В това отношение, последните години на соца 1984-1989 комунягите се бяха усетили, че е по евтино бай Иван да гледа агнета и телета и да ги дава на Родопа, отколкото да се гледат в бездънната яма наречена ТКЗС. Тогава и държавата и хората имаха сметка от това. Извода - правете деца и работете ;)

    Коментиран от #27, #33

  • 23 Кое месо?

    22 3 Отговор

    До коментар #18 от "Бай Хюсеин":

    Кое месо е 60 лева свинското ли?
    Щото пиле цяло е 60 лири 3.60 лв тук е 10
    Телешкото е нормално да е скъпо
  • 24 Симптоми

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Софиянски":

    Не ако си на грешната страна, а ако опитваш да играеш на две хора едновременно. Когато Ердоган се пусне от американската посеница, ще стане много интересно.
  • 25 Да бе

    11 0 Отговор

    До коментар #16 от "Абсолютно":

    Не ми трябва да влизам в А1 а, два пъти в месеца ходя в Турция храна препарати и цигари не купувам от България

    Коментиран от #29

  • 26 Абсолютно

    20 4 Отговор

    До коментар #17 от "ЕВРОНЮЗ":

    Твърд и непоколибим се оказа Ердо, америте и европуделите им не могат нищо да му направят. Само санкции от които той затвори кръга около себе си и увеличи икономиката в пъти. Остава им само пропагандата с лист и перо, но пак няма да го бутнат. Както правят в момента и с Русия. И Путин и Ердо са политици от величина а не марионетки. Да му мислим ние
  • 27 Гост

    17 5 Отговор

    До коментар #22 от "Счетоводител":

    Много точно казано!
    Имаш съм възможност да обиколя почти цяла Турция и мнооого сте прав, там земята не пустеее, всииичко се обработва,а в България земята пустее дори по селата, хората не я обработват, което е голяма грешка, няма и животни, никой не гледа, защото еУропата не дава!
    Тежко ни!

    Коментиран от #30, #31

  • 28 Нормален

    8 8 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Много нещо изнаписа, но комшиите ходеха постоянно на пазар в Одрин и още преди Нова година казаха, че вече няма смисъл и няма да ходят защото цените вече са много високи.
  • 29 Само с цигарите внимавай

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Да бе":

    Можеш да внесеш у нас по 2 кутии на човек за всички пътници в колата. Иначе нашите ако ги напипат и веднага конфискуват и ти пишат акта за митническо нарушение. Даже и от безмитната не можеш да внесеш 1 стек. Ако влизаш в Турция, тогава може.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Така е

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Даже и от речни глинени наноси правят сувенирна керамика. За домакинска е крехка, но сувенирите се продават.
  • 32 И така

    13 0 Отговор
    256 милиарда долара износ,60 милиарда долара от туризма,146 милиарда долара валутен резерв на централната банка не е лошо
  • 33 тристан

    14 0 Отговор

    До коментар #22 от "Счетоводител":

    Е, ми черноглавите примати спазват една от препоръките, че и държавата ги толерира... А иначе Ердоган да не го мислим... да не почвам да изброявам областите, в които турците са доста по-напред от нас... те правят Байрактари, а аз все още чакам електромобилите на Киро от Ловеч))))

    Коментиран от #36

  • 34 Шабан

    9 1 Отговор
    Интересен факт е че, след всяка инфлация наложена отвън, след всяка девалвация, Турция става все по-силна икономически и все по-многолюдна и по-богата, тоест просперира! Така че, явно мъдри и далновидни хора управляват тази държава и това си личи навсякъде!
  • 35 Никой не вярва на зелето

    11 1 Отговор
    Турците имат по-високи заплати и по-ниски цени. Затова половин България се изсипва по пазарите им.
  • 36 Счетоводител

    12 0 Отговор

    До коментар #33 от "тристан":

    Напълно си прав, освен че имат горе долу високотехнологична индустрия, имат много развито производство, собствени марки и задоволяват собственото си потребление и износ. Освен това туризма и слабостта им към златните резерви са допълнителен фактор за стабилност. Да не ги мислим тях, ами да се поучим от това че работят повече от нас и се развиват. Ние нямаме завод за битова електроника, за автомобили и електромобили, както и много други неща. Освен това големите вериги източват парите като печалбите отиват в дълбините на западна Европа, а за нас остават минимални печалби и мижав фонд работна заплата.
  • 37 МентаКис

    2 0 Отговор
    Нали правителството им направи увеличение на народа сега още не са взели парите но търговците вече им ги мъкнат от джобовете.
Новини по държави: