Last news in Fakti

6 Февруари, 2024 15:03 2 347 32

Крият ли истината за инфлацията в Турция?

  • турска лира-
  • турция-
  • турска икономика-
  • реджеп ердоган-
  • анкара-
  • икономика-
  • инфлация-
  • истанбул-
  • пари-
  • цена

От години цените в Турция знаят само една посока - нагоре

Крият ли истината за инфлацията в Турция? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Битката на Турция с високата инфлация далеч не е спечелена, даже напротив. През януари 2024 потребителските цени са били с 64,9% по-високи в сравнение с година преди това. А през декември 2023 - с 64,8%. Това сочат данните на Националната статистическа служба в Анкара. Но може ли изобщо да се вярва на официалните данни за инфлацията? Напоследък международните наблюдатели все по-често изразяват съмнения относно надеждността на тези числа, посочва в своя публикация по темата германската обществена телевизия ARD.

Причината е, че президентът Реджеп Ердоган направи многобройни кадрови промени в статистическата служба Tюркстат - там бяха сменени включително много ръководни кадри. Освен това инфлацията, измервана от Тюркстат, и индексът на разходите за живот на Истанбулската търговска камара в миналото винаги са били на почти едно и също ниво и рядко са показвали сериозни отклонения.

Истинската инфлация е дори 129%?

През пролетта на 2022 обаче те започват силно да се различават. Оттогава Истанбулският индекс редовно е значително по-висок от официалния темп на инфлация. За сравнение: през януари индексът на издръжката на живота възлиза на 76,2%, което е с над 11 процентни пункта над официалното ниво на инфлацията, пише германското издание. Според независими експерти от изследователската група ENAG дори и тази стойност вероятно все още е твърде ниска. Според тях инфлацията през януари е била 129,1% в сравнение със същия месец на 2023 година.

Трябва обаче да се знае, че високата инфлация в Турция в началото на годината не е изненада. Експертите предупреждаваха за подобно развитие предвид рязкото увеличение на минималната работна заплата, която през януари нарасна до 17 002 лири (516 евро) - почти двойно (ръст от 49%) от юли 2023 година насам. Към това се добавя и слабата турска лира, която от месеци води до повишаване на потребителските цени. Не на последно място слабата национална валута оскъпява вноса на стоки и суровини, например на петрола, което допълнително вдига потребителските цени. Поради това икономистите говорят за "вносна инфлация" и в Турция.

Турската лира е рекордно слаба

В началото на седмицата турската лира падна до рекордно ниско ниво спрямо долара: 30,70 лири за един долар. Поредното обезценяване на лирата е реакция на валутния пазар на последните сътресения в Турската централна банка. Нейната управителка Хафизе Гайе Еркан подаде оставка след като към нея бяха отправени обвинения в корупция, които тя отрича. Финансовата експертка с международен опит беше възприемана от много икономисти и пазарни наблюдатели като лъч надежда в борбата с високата инфлация в Турция: от юни 2023 насам Еркан повиши основния лихвен процент от 8,5% до 45%, припомня ARD.

Сега мнозина се питат дали оставката на Еркан застрашава борбата с инфлацията в Турция. Нейният наследник Фатих Карахан, както и самата Еркан, може да се похвали с блестяща кариера в САЩ. Там той се изкачва до главен икономист в гиганта "Амазон", работи и в продължение на десет години за Федералния резерв в Ню Йорк. Както Еркан, така и Карахан минава за привърженик на традиционната парична политика. При смяната турският министър на финансите Мехмет Шимшек обеща приемственост в икономическата политика.

Всички знаят какво е решението

Според икономисти, цитирани от ARD, е пределно ясно какво трябва да се направи, за да бъде овладяна високата инфлация в Турция: за тази цел високите основни лихвени проценти, на които президентът Ердоган толкова усърдно се противопоставяше, вече са неизбежни. Подобна строга парична политика обаче може да се увенчае с успех само при едно условие: ако се сложи край на свободното падане на лирата и се върне доверието на инвеститорите в турската валута. Новите кадрови промени по върховете на Централната банка не са най-добрата предпоставка за такава развръзка, посочва още ARD.

Автор: Ангела Гьопферт ARD


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    13 11 Отговор
    как се крие истина за инфлация?в Турция само ядките горе-долу са на далавера! султана си оправи родата за 300г. напред , може и него да го целят с камъни накрая ,за джуджа не се съмнявам

    Коментиран от #6, #20

  • 2 Атина Палада

    25 7 Отговор
    За Турция не зная крият ли я, но в ЕС я крият.. Всеки ден цените вървят нагоре. А след всеки транш от ЕС за Украйна цените направо хвърчат.
  • 3 Калпазанин

    20 4 Отговор
    И отново жалка пропаганда, сменете в заглавието си Турция с Германия например. Нагли лицемери
  • 4 Симо

    20 3 Отговор
    Ако не дай си боже има такова земетресение и в др държава и там ще има инфлация. Тук без земетресение сме с висока инфлация, която също старателно се крие усърдно. Въпреки, че не им се получава. Някой медии изнасят реалните цифри.

    Коментиран от #19

  • 5 Куранага

    5 19 Отговор
    Колкото по-зле турция, толкова по-добре ние !

    Коментиран от #7

  • 6 Котарак- консултант

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Пак се изцепи. Мяу.

    Коментиран от #9

  • 7 КОТарАК

    12 4 Отговор

    До коментар #5 от "Куранага":

    турците стреляха с оръдия , когато бихме Германия 94/никога не забравяй това
  • 8 ⚜️Просветен⚜️

    9 1 Отговор
    Кво да крият бе? Цените и на лирата и на стоките и услугите са проверими десетилетия назад! Един льохман който е учил статистика и икономика ли няма да събере две и две? Голяма тайна , голяма мистерия , няма що !
  • 9 КОТарАК

    2 12 Отговор

    До коментар #6 от "Котарак- консултант":

    детенце , аз ви разказвам истини от живота-пребродил съм половината свят , прочел съм и вагон с книги! уверявам ви-има кво да научите от мен

    Коментиран от #11

  • 10 Раданч Татлъту

    12 1 Отговор
    А в България,цените само надоле!Всичко цъфти!🐷🐵🥳🤡👍
  • 11 Раданч Татлъту

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    Прочел си един вагон книги,и два вагона си предал на Вторични суровини?😁😁😁🥳🤡👍
  • 12 Гориил

    10 2 Отговор
    Проблемите на турската икономика са очевидни отдавна, но днес настъпиха най-лошите времена. Стремежът на Анкара да се присъедини към Европейския съюз принуждава турската икономика да се съсредоточи върху най-лошите практики и ограниченията на един самоубийствен европейски икономически модел, който поддържа силните живи и преследва и потиска слабите. Освен това турската икономика е силно обременена от гигантски разходи за отбрана (включително в рамките на НАТО) и непрекъснати военни операции срещу бунтовнически кюрди, сирийци и множество проирански групи. В същото време Турция не разполага с неограничени ресурси, изпитва остър недостиг на въглеводороди и страда от липса на ликвидност и падащи стойности на активите. Умиращата търговия на Запада с Русия оставя тъжен отпечатък върху посредничеството и логистиката в Черно море. Преминаването на търговски кораби през Босфора и Дарданелите намаля значително и намали транзитния доход, изграден от събирането на такси. Всичко се очертава към най-лошото и изисква неимоверни усилия за оцеляването на турската икономика. Един от отчаяните опити за спасение може да бъде посещението на Владимир Путин в Анкара, но турската страна трябва да откаже подкрепата на Киев и да спре да доставя оръжие на Украйна.

    Коментиран от #13, #21

  • 13 Атина Палада

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гориил":

    Икономическата криза е глобална, инфлацията няма как да подмине и Турция! Светът е фалирал!
    А Ердоган никога не е искал Турция да влиза в ЕС! Говоренето му за присъединяване на Турция към ЕС беше с цел извличане на дивиденти.
  • 14 Нещо за истинската инфлация

    8 1 Отговор
    в БГ? Зеле, зеле.... аз те знам.....
    При тях може и да крият, но тука директно мародерстват с инфлацията.... тя била само 0,2% за месец.... , Айде, бе!

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Елементарно

    7 1 Отговор
    Който не слуша "големия брат" му спретва е такава инфлация! Помните ли какво беше у нас 1996 годин - зимата на Виденов ? Абсолютно същото е!

    Коментиран от #17

  • 17 Атина Палада

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "Елементарно":

    И ние ли не слушаме, че и у нас има голяма инфлация? А в Гърция още по голяма и от нашата взета заедно с турската... Според твоето елементарно и Гърция не слуша:)))
  • 18 Как не ви е

    9 1 Отговор
    срам да пускате статии от тази мошенническа пропагандическа ционистка медия.
  • 19 ??????????.....

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Симо":

    Колко е инфлацията тук?
  • 20 факуса

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    няма джуджак 170см,среден ръст е проскубляк,така наричай зеления мърляч и шолци,ама явно руснаците са те обичали много кога си бил там та ги не тачиш,не са били нежни кат атлантиците
  • 21 Българските турци

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гориил":

    Умно пишеш но за таксите си в грешка ! Турция няма право да взима такси за преминаване през проливите ! Плаща се за навигаторите които се наемат за безопасно прекарванена търговските кораби през Босфора!

    Коментиран от #29

  • 22 Тити

    1 2 Отговор
    Както у нас така и в Турция лъжат за ръста на инфлацията.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Е какво има да се крие

    8 1 Отговор
    Виждаш цените, виждаш и официалната им статистика. При турците горе долу съвпадат. Докато при нс официално 7-8% инфлация, а цените 100% нагоре. Е кой лъже и крие?
  • 25 НоВатор

    1 1 Отговор
    Не знам за какво спорите но почти във всеки индустриален град за последните 10 години са увеличили поне с една нова индустриална зона.
    А тези градове са поне 20 в Турция.
    Нашият не е във първите но за този период има поне 3 нови такива.
  • 26 Разбира се

    1 0 Отговор
    Че крият
  • 27 Докато

    2 4 Отговор
    Ердоган се заиграва с Путин инфлацията ще върви още повече нагоре. Същото и в Унгария.
  • 28 Абе каква инфлация

    3 3 Отговор
    Ердоган ще излита в космоса, инфлацията не го вълнува.
  • 29 Гориил

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Българските турци":

    Ти грешиш. Таксите за преминаване през проливите се изчисляват на база златен франк съгласно Конвенцията от Монтрьо, подписана през 1936 г. През 2023 г. приходите от преминаване на кораби може да достигнат 1 милиард долара, в сравнение със средно 160–170 милиона долара през предходните години. За първи път от 40 години Турция през 2022 г. увеличи тарифите за преминаване на кораби през Босфора и Дарданелите.

    Коментиран от #30

  • 30 ТонИтолков

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Гориил":

    Таксата е на тон и голямото увеличение за миналата година е от 4,05 на 4,42 долара за тон
  • 31 5115

    3 0 Отговор
    Голямото увеличение всъщност е било от 0.80 долара до 2022 година да скочи на 4,05 долара.
    Голям е бил белеша преди 2022 година представете си 500 тонен кораб е плащал 400 $ за преминаването му.
    Представи си келепира днешните 728 лева.
  • 32 Гфд

    1 1 Отговор
    Дойче Веле са много загрижени за Турция. Да се поогледат малко и ще видят, че и за своите малко да се загрижат.
Новини по държави: